Natrzeny lem na rafku a ostra dira na ventilek

18 nepřečtených
  • awse

    Ahoj, mam takovy problem: v posledni dobe jsem nejak atypicky casto pichal zadni dusi – duse byla vetsinou natrzena v okoli ventilku, tak jsem si myslel, ze nejak spatne foukam kolo, je tam moc velky napor nebo tak … Pak jsem ale vcera a dnes pichl zase a vsiml si tohoto – rafek je obaleny takovou gumou, jakoby paskou – je to po celem obvode kola, kde duse doseda na rafek. Jen v miste, kde je ventilek je dira, aby tama mohl jit ventilek.

    No a dnes jsem si vsiml, ze je ta guma na jedne strane kolem te dirky u ventilku utrzena a cele to tak drzi jen na kousku. Dalsi vec, co jsem si vsiml je, ze ta hrana te diry na rafku pro ventilek je dost ostra a ze nejspis to je prave ten vinik tech pichlych dusi – proste to ten kraj diry na ventilek nareze. No a secetl jsem jedna a jedna a zda se mi, ze ta guma tam mela chranit prave proti teto ostre hrane – jak je ted natrzena, tak moc nechrani a duse to picha jedna radost (posledni duse vydrzela asi 3 kilometry).

    Bohuzel nemam foto, bajk jsem musel nechat za mestem (zamceny), protoze 15 km se mne nechtelo tlacit kolo :-( Tak jsem dojel zpet busem.

    Pro kontext – je to tak 10–15 let stary 26" hard tail MTB, ktery jsem pred par mesici koupil v bazaci. Jsem ted na cas za oceanem a nechtelo se mi tu kupovat drahe kolo, ktere bych tu pak nejspis nechal. Krome tohoto problemu je to kolo docela fajn.

    Snazim se prijit na to, co s tim. Je ta guma / paska kolem rafku normalni? (nemam srovnani) – da se koupit nova? (jak se to vubec jmenuje?). Je normalni, ze dira na rafku ma tak ostrou hranu? Nebo je to mozna nejaky stary design rafku? Sorry za lama dotazy … :-/

    0 0
    • Ricci  

      Tazko radit, ono by to chcelo fotku alebo kristalovu gulu :-)

      0 0
    • Pedro404  

      A ventilek je furt rovně? Neni vytrženej posunem duše na ráfku spolu s pláštěm?

      0 0
      • awse  

        To jsem si prave taky puvodne myslel, ale dira v dusi mela charakter spis rezu.

        Ten pilnicek zkusim (zni to jasne, ale me to nenapadne …)

        0 0
    • Pán z Dubu  

      Kup si novou pásku do ráfku. 26“ kolo má průměr ráfku 559 mm a změř si šíři stávající pásky (např. 18 mm; 22 mm). Takovou pořiď novou http://www.bikeinvest.cz/pasky-do-rafku/ .

      0 0
      • vysmátej bajker  

        jj. a rovnou obe ta přední na tom nebude o moc lépe.

        díra na ventilek se dá začistit pilníčkem.

        0 0
    • Evilcleaner  

      Kup si novou pasku – angl. Rim tape;)

      A diru v rafku zacsisti odhrotovacem jako je treba tento:

      https://www.kovonastroje.cz/…-NOGA-1.html

      0 0
      • Vrci  

        S koupí pásky bych počkal. Třeba už kolo nemá a na novém bude mít kola jiné velikosti.

        0 0
        • awse  

          Kolo bylo dnes tam, kde jsem ho vcera nechal. Ted ho mam v praci a zkusim odvest busem – nektere busy tu umi vozit kola – http://wpmedia.ottawacitizen.com/…-for-li.jpeg

          To je docela vyhoda starych kol – vypada stare, jete, tak se zlodeji neobtezuji. Pritom je docela fajn, ma napr. XT/LX osazeni.

          0 0
      • awse  

        Rim tape, to je ono! Tak to nebude problem koupit …

        Na kole, co mam doma, jsem si teto pasky nikdy nevsiml, tak jsem prave nevedel, jestli to neni nejaka specialita tohoto kola.

        Jeste popremyslim jak prelozit do anglictiny „odhrotovac“ :-D Kdyztak koupim pilnicek a zkusim tim …

        Diky vsem za pomoc!

        0 0
        • Vrci  

          Vyber radši pevnou plastovou pásku (Michelin Schwalbe) než gumovou. V případě nouze se dá použít i textilní lepicí páska, dát dvě nebo tři vrstvy a dodělat díru na ventilek.

          0 0
          • kyl  

            A jestli má v ráfku hlubší žlábek,tak ta pevná plastová mu řízne duši.

            0 0
        • t29  

          Ohdrotovač = deburring bit

          0 0
    • krabica  

      Když je tam ostrá hrana, tak ji sraž a nahoď novou pásku.

      0 0
    • Jakobo  

      Podle popisu to vypada, ze mas jednostenne rafky. Z prdle duse udelas novou pasku, z jedne duse udelas min. 2 pasky. Trochu mensi nez je vnitrni obvod, pred slepenim ocistit smirkem, slepit lepidlem na gumu, uplne v nejhorsim pripade i sekundovym lepidlem, koupis vsude na svete, drzet to bude. Jestli nesezenes smirgl zkus gumu zdrsnit nuzkama nebo nozem. Prehnes, nuzkama dirku pro ventilek a hotovo. Pokud mas dvoustenne potrebujes pasku na vyssi tlak, musis do ochodu nebo na net. Uplne v nejhorsim pripade elektrikarskou PVC pasku a aspon 2–3 vrstvy, ale neni to idealni, v miste ventilku pak propichnes necim ostrym.

      Dirku pro ventilek, pac tezko budes pro jednou kupovat vystruznik nebo nejaky sabr, normalne zkosit kuchynskym nozem, muzes i tupou stranou pokud je hrana pekne ostra. Z obou stran.

      0 0
    • AV  

      Zkontroluj, zda dráty z obou stran díry pro ventilek nečouhají z niplí do ráfku a jejich konec není ostrý

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.