• BB

    Omluva za off topic, ale nepodařilo se mi vygooglit, tak třeba tady někdo poradí. Nemůžu přijít na to, jak sdílenou složku, kterou jsem si vytvořil nastavit tak, aby ji aplikace Mediální server publikovala do lokální sítě jako adresář pro DLNA streamování, tak jak je to u předinstalovaných sdílených složek music, photo, video. Dík za nápady.

    0 0
    • mylys  

      Zkus to nastavit v aplikaci – balíčku „Mediální server“. Pokud nemáš nainstalováno, nainstaluj.

      0 0
    • tom xtr  

      Pokud už máš DLNA server funkční pro ty standardně předinstalované složky music – photo – video, mělo by stačit pro tu novou složku nastavit službu indexování = Ovládací panel – Služba indexování – funkce Indexovaná složka a přidat tam tu novou složku pro příslušné typy multimedií (zaškrtávací políčka). Až indexování skončí (může to trvat i hodiny !), měla by se nová složka objevit v seznamu složek na koncovém zařízení.

      Jednodušší možnost: vytvořit podsložku(y) v těch existujících složkách, a není nutný nic v nastavení měnit.

      Ještě než začneš cokoliv měnit v nastavení NAS, zaktualizuj všechno neaktuální (včetně balíčků).

      0 0
      • BB  

        díky moc, to indexování mě nenapadlo, hned to jdu nastavit. Já věděl, že mě b-f poradí, tady víme všechno :-)

        0 0
    • tromboonen  

      Využiju téma, chystám se na akutní koupi NAS krabičky… jednou mi nějakej ajťák říkal, že je nesmysl do toho kupovat ty „speciální“ HD určené pro zálohovací zařízení, že stačí obyč… maj na to místní odborníci názor?

      Za tip na to, který NAS pořídit budu taky vděčný, stačí nějaký obyč, dva disky, jde mi hlavně o zálohy pracovních věcí, mailů atd, hlavně aby to bylo blbovzdorný vč. nějakých utilit na pravidelné zálohování.

      0 0
      • blaf  

        na ty typy disku nemam nazor, ale WD Red imho nejsou o tolik drazsi, takze bych do nich asi investoval

        pokud se nechces „srat“ se stavbou, tak bych sel do QNAP nebo Synology, konkretni modely podle pozadavku, jestli to mas jen jako nas, tak neni treba zadny super hw, treba na streamovani videa uz by to asi chtelo neco lepsiho

        neuvazoval jsi spis o nejakem cloudovem ulozisti? google drive, dropbox, box, apod… neni nas zbytecny?

        0 0
        • tromboonen  

          Jo, půjdu do „hotovýho“, rozhoduju se podle blbuvzdornosti, asi Synology, nebo je QNAP lepší? Spíš mi jde o to, jak jadnoduše se to ovládá (nějaké jejich utility)..

          Re cloud, no jsem trochu z minulýho století, mám radši když to bydlí někde u mě :) Nehledě na to, že připojení nemám nejrychlejší a záloha např mailu (desítky GB) by asi probíhala problematicky.. jinak mě láká taky to, že se ne to budu schopnej dostat zvenčí

          Jo a s tím videem, není to vůbec priorita, ale když už, uložím si tam filmy, když říkáš streamovat, myslíš přes Wifi? Nepotřebuju, stačí připojit TV a přehrát video soubor, to by mohly umět i ty levnější NAS, ne? Teď do TV občas píchnu USB disk, je fakt, že se to u některejch filmů kousne..

          0 0
      • tom xtr  

        Jestli do NAS použít dražší „serverové“ disky nebo ne je dost o ceně dat případně o ceně nepřetržité dostupnosti dat (to ale asi nebude u tebe kritické). Já do NAS, která slouží pro sdílení dat, tyhle disky preferuju (navíc v „zrcadle“).

        Pokud chceš NAS opravdu jen pro zálohování (ne pro sdílení), pak bych se daly použít i obyč. disky.

        Pro doplnění: doporučuju rozlišit prostor pro zálohování od prostoru pro sdílení dat a jejich zpracování („produkční“ data). Jinými slovy "pokud na zařízení (NAS) zálohuju, tak do něj lezu (vyjma té zálohy) opravdu jen pro případnou obnovu těch dat.

        Jinak nižší modely Synology NAS jsou pro domácí použití OK.

        0 0
    • blaf  

      Já se v tomhle neorientuju, ale přijde mi, že qnap a synology je sázka na jistotu. Synology systém mi přišel fajn. A jsou pro to i pluginy, např. na syncovani dat do Google Drive.

      První upload je na pomalé lince na prd, to jo. Ale potom máš opravdu zálohováná data (snad :)). Domácí nas úplně záloha není…

      Streamovanim myslím dlna. Když potřebuješ nějakou transpilaci nebo kdoví co, tak už na to potřebuješ nějaký výkon. Ale synology s pridomkem play by asi měly být v klidu.

      0 0
      • gerrard  

        Ja to tady nechci nejak moc rozebirat, ale zaloha neni misto, kde mas ty data ulozene, takze ani ten google drive neni sam o sobe zaloha. Zaloha je vytvoreni kopie produkcnich dat, kterou umistis nekam jinam nez jsou ostra data a nesahas na ne.

        0 0
        • blaf  

          Asi nepouzivam uplne spravnou terminologii. Kdyz mam data na dropboxu nebo drive, tak od toho cekam, ze o ta data neprijdu jako, kdyz je mam doma a odejde mi disk nebo treba, kdyz vyhorim. Zrejme to nebude zaloha v pravem slova smyslu, kdy udelam snapshot, odleju pryc a tam na to nesaham dokud nedelam obnovu.

          0 0
          • gerrard  

            Presne tak v cloudu zvysujes jejich dostupnost. Zaloha to ale neni. Porad existuje spousta zpusobu jak o ty data prijit.

            0 0
    • BB  

      Ještě zkusím jeden dotaz, nainstaloval jsem si package web server a zjistil jsem, že to nepotřebuji. Chtěl bych to odinstalovat, ale to co radí v helpu nemohu najít, nebo neexistuje. Radí jít do správy balíčků, kliknout na požadovaný balíček a v menu akce je položka odinstalovat. Problém je, že v mém rozhraní vůbec žádná položka menu akce neexistuje. Nenapadá vás, co dělám blbě ?

      0 0
      • tom xtr  

        Jak píšou: musíš se přihlásit jako správce přes webovou administraci NAS, tady kliknout na Centrum balíčků + potom na ten balíček, který chceš odinstalovat. Po spuštění balíčku hledej roletku „Akce“ (měla by být někde v levém horním rohu), jedna z akcí je Odinstalovat (případně jen Zastavit bez odinstalace).

        0 0
        • BB  

          Díky, pro oči jsem neviděl. Hledal jsem to v té vodorovné liště ostatních menu. Navedl jsi mě tím „vlevo nahoře“

          0 0
    • kamaro  

      Když už je to tady, tak se taky přiživím…

      V blízké budoucnosti mě čeká nákup NASu, který bude sloužit jako datové úložiště malé dvoučlené kanceláře – 2PC + 1 NTB.

      Základní požadavky jsou:

      • 2 disky
      • samozřejmě sdílení dat
      • webserver (budu na tom hostovat své stránky, které nechci mít nikde venku na hostingu, jedná se o PHP+MySQL, přístup budu potřebovat zvenku (zvenku klidně přes VPN) i zevnitř, mám pevnou IP)
      • poštovní server (zde si představuji, že by si to stáhlo poštu z mého IMAP hostingu do poštovní serveru na NASu a Outlook by si již tahal data přímo z NASu, poštu na NASu bych si zálohoval)
      • VPN (z notebooku chci mít přístup do dat na síti a k poštovnímu serveru, mám pevnou IP)
      • sdílení hudby, videa a pod. mě nezajímá

      Když jsem se snažil vyznat v NASech Synology a QNAP, tak jsem pochopil, že základní zařízení (Synology DS216se DiskStation a QNAP TS-228) poštovní server nemají a je přítomen až ve vyspělejším zařízení (Synology DS216+II DiskStation a QNAP TS-231P). Dá se do základní NASů doinstalovat poštovní server, který by splňoval to co od něj očekávám? Tzn. aby mi z mého IMAP poštovní účtu stáhnul poštu do NASu a já se potom k poště z počítačů připojoval přímo na NAS přes Outlook?

      0 0
      • tomsam  

        Poštovní server má každé synology – balíček Mail server. Jinak do synolgy si můžeš nainstalovat spoustu balíčků, některé jsou externí a nejsou přímo k možnostech centra balíčků, ale jsou kompaktibilní (dle použitého procesoru) – z hlavy mě napadá třeba Plex (něco jako Kodi).

        0 0
    • Lister  

      Využijí téma.

      Potřebuju upgradovat úložiště.

      Aktuálně doma provozují WD 2×6TB v RAID1. Potřebuju větší kapacitu, líbí se mi Synology a rád bych přešel na jeden systém, ať to můžu vše hezky ovládat.

      Koupit bych od nich model s prostorem pro 4–5 disků. Dovnitř bych chtěl použít ty původní a přidat další 1–2 8TB disky. Určitě bych to nakonfigurovat na ten jejich SHR1 systém.

      A teď jak na přechod? Protože se nemůžou přidávat menší disky k větším, tak tam budu muset nejdříve dat ty 6TB. Zároveň chci mít při přesunu vždy data alespoň na 2 místech.

      Jednodušší to asi bude s 2 novýma diskama – ty nové hodím do nějakého počítače a na oba udělám zálohu původních dat.

      Pak ty 6TB dám do nového NASU a tam spustím nový síťový svazek – všechny data se smažou. Pak překopíruju zpět data. Rozšířím diskové pole o 2 větší disky a mělo by to jet?

      Teoreticky by se to dalo zvládnout i se 3 disky, ale nové pole bych musel rozšiřovat 2× – nejdříve by tam byl jeden 6TB disk, pak bych přidával druhý a až pak 8TB.

      Zatím plánuju nákup základní řady J, protože asi nevyužijí pokročilé funkce a asi nebudu potřebovat transkodovat video – u té funkce ani moc nevím k čemu je. Pokud mám doma zařízení, která dokáží přehrát vše co mám na disku tak to asi nevyužiju.

      Dá se tam nainstalovat torrent klient, abych nemusel stahovat v PC?

      Aktuálně používám NAS velmi primitivně – manuální záloha fotek a poskytování souborů přes SMB pro počítače a Chromecast 4, DLNA pro odesílání médií pro ostatní zařízení. Nějaký pokročilý media server tam asi nepotřebuju, tohle mi bez potíží zvládne nahradit KODI nebo jiný přehrávač s knihovnou na koncovém zařízení.

      Zálohu bych chtěl teď dělat automaticky, ale to by asi mělo zvládat jakékoliv Synology.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tvůj postup zálohy a vytvoření většího pole je myslím správný.

        Opravdu ale dává smysl mít dva 6TB a dva 8TB disky?

        SHR1 pro zabezpečení vždy využije ten 8TB disk, takže reálně budeš mít 20TB za docela velký příplatek oproti 4× 6TB:

        https://www.synology.com/…D_calculator?…|6%20TB|8%20T­B|8%20TB

        Teď jsem to řešil a ke stávajícím dvou 6TB diskům objednal další dva 6TB. Výsledná velikost bude 18TB a za ušetřené peníze koupil další 4GB ram a jedno 250GB M2 NVME SSD na vytvoření superrychlé mezipaměti. Což je naprostá bomba jak to funguje. Ale to do J řady nedostaneš, potřeboval bys na to myslím minimálně DS920+ model.

        Torrenty stahuješ přímo přes Synology Download Station (mají i mobilní appku, kterou to jde výborně a pohodlně ovládat – předpokládám, že na Android bude také dostupná).

        Zálohování myslíš zálohování NASu, nebo počítačů? Osobně nezálohuju nic jiného než důležité školní, pracovní a soukromé důležité soubory. Na to máme vytvořený Synology Drive cloud s klienty na jednotlivých počítačích a telefonech (fotky z telefonů se záluhují přes Synology Moments). Zálohovat disky počítačů mi přijde jako nesmysl.

        0 0
        • Lister  

          8TB disky aktuálně vychází asi nejlépe a časem se dá přejít na 4×8TB a to už bude zase lepší. Ty 6TB jsou sice v dobrém stavu protože jejich vytížení je malé a většinu doby spíš spí než se točí, ale i tak už mají pár let za sebou… A navíc já mám na disky smůlu – za poslední 3 roky mi odešly 3 interní 3 externí a z toho byl jeden LaCie Ruged, který se snad neporouchal ještě nikomu. A k tomu SD karta SanDisk Exttreme Pro – takže opět ta co by měla vydržet všechno :-)

          Zálohu myslím – automaticky fotky z telefonů, automaticky fotky z foťáku z primárního úložiště v editačním počítači a automaticky důležité soubory z „Dokumentů.“ Jinak nic.

          Mediální soubory budou jen na tom disku a pokud bude možné stahovat přímo do něj tak se tam vlastně z netu přímo uloží.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Nevím no. Cena za TB celkového úložiště mi vycházela nejlépe pro další 6TB disky. Ale to je tvé rozhodnutí ;0)

            Automatické zálohování fotek je právě přes Moments. V telefonu běží aplikace, která vlastně může nahradit defaultní aplikaci na fotky a automaticky zálohuje fotky na server a i umí vymazat z telefonu fotky a uvolnit tím místo. Na serveru to pak funguje vlastně jako Google Photo – sdílení, alba, atd.. I se pak dá ve fotkách vyhledávat podle klíčových slov. Po pár letech musím říct, že se to už naučilo vyhledávat docela pěkně. Dokonce jde prý vytvořit automatické alba podle klíčových slov, která si nedefinuješ. Ale to jsem nezkoušel.

            Média: přesně tak to používám. Zadám do download station úlohu na stažení filmu/seriálu, případně jiného torrentu, vyberu mu místo, kam se má uložit a pokud je to v nedefinovaném úložišti Plex knihovny, tak to Plex rovnou zařadí do filmotéky a stáhne titulky. Ten právě pro přehrávání na různých klientech využívá to transkódování videa v reálném čase, na což se silnější NAS hodí.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.