• Radez

    Ahoj,

    potřeboval bych poradit náhradu za Dakotu 20.

    Popravdě moc svět navigací, který se dají na kolo použít nesleduju, dosud jsem žil a byl ± spokojenej s Dakotou, takže moc nevím co mám na výběr. Jen co jsem tak rychle prolítnul net a z toho nejsu moc moudrej.

    Měl jsem Dakotu asi pět let a díky Topo Czech jsem z toho fakt byl v některých lesích nadšenej, že tam byly i takový vedlejší cesty apod. Hlavně že se tam daly importit .gpx fily, na to jsem ju využíval v 90% případů (možná umí všechny navigace nevím).

    Můžete mi, sím poradit do čeho byste šli v současnosti.(a případně proč)

    Zase v rozumné ceně jako 15 tyček se mi za to moc dávat nechce :-).

    Důležitej je hlavně dobrej držák na kolo, musím upřímně říct že tenhle pro Dakotu od Gaminu byl uplně k ničemu, pokud jsem si ju pokaždé nepřivazoval k představcu a neměl ju podloženou gumičkama, tak mi z toho pořád vypadávala. Z obou držáků co mám, jak na silničním kolo, tak na horáku, tam zvlášť při každým kamenu by bez přivázání a bez podložení vypadla.

    Jinak ještě poddotaz. S Dakotou se mi stalo to, že se mi prostě včera po uložení stopované trasy sama vypla (párkárt už to udělala v nedávné minulosti), ale už nejde uplně nastartovat. Před tím šla vždy nastartovat v pořádku. Jen proběhne startování, načítání, uvodní obrazovka a zhasne, zkoušel jsem měnit baterky samozřejmě, i připojovat jen na USBčko a všechny pokusy selhaly při naběhnutí úvodní obrazovky. (nevím na kolik má smysl to posílat do Garminího servisu)

    0 0
    • knihomol  

      No zkusím něco poradit teda. To vypínání – zkusit přehrát firmware – předtím samozřejmě zazálohovat paměť. K PC se připojí? Jestli ano, tak zkusit přehrát, jestli ne, tak pak ještě možnost tvrdého resetu na tovární nastavení (opět může smazat pamět – i když u mého Oregonu ne).

      Náhrada – já jsem už léta spokojený uživatel Garmin Oregon 550t. I po všech pádech z kola, s kolem, batohem je navigace funkční. Mám tedy ochrannou folii na displeji. S tím vypadáváním z držáku máš pravdu. Oregon a Dakota používají stejný držák, ale Dakota má myslím ty zádíčka plastová a vypadává to. Když jsem nasadil do držáku svůj Oregon, držel. Má ten zašoupávací kus kovový a neoběhá se to asi tak snadno, nebo je o fous větší. Ani po letech mi nevypadává. Jen když letím přes řídítka a stihnu ho ještě kolenem vykopnout. Ale jinak drží. Teď už Garmin dělá Oregony trochu (dost) jiné, je tam kapacitní (multidotykový) displej a je do roviny s tělem, není zapuštěný jako u 550ky. Ale taky dražší. Tedy sehnat ve výprodeji ještě Oregon alespoň 4×x nebo 5×x, nebo jít už do 6×x či 7×x (cena cca 10k kč). Držák na kolo bude stejný, jak pevně bude držet, těžko říct.

      Já osobně používám Garmina i na geocaching i pěší turistiku, tak chci větší diplej kvůli mapě. Někomu stačí malé cyklistické Edge či něco podobného místo cyklocomputeru. Zase čím větší displej, tím větší spotřeba energie – u mého Oregona se zapnutým dispejem cca 8 hodin, v batohu bez displeje (jen záznam trasy u závodů) cca 13 hodin.

      0 0
    • Japhy  

      Kup si z druhý ruky Oregona, 300, 450 nebo 550. Vozím 450 už leta letoucí a až na těch pár gramů navíc je to pořádně odolný kousek hw. Držák na řidítka vzorný, výdrž také. Zatím jediné nutné opravy byly výměna poškrábaného dotykáče za pár $ (rovnou doporučuju fólii) a oprava gumové obšívky v místě zapínání (kousek dřevěnýho kolíčku a zvenčí přelepeno kusem duše.

      Pokaždé když jsem zatoužil po upgrade, zjistil jsem, že Garmin za ty roky v téhle kategorii nevyrobil nic zásadně vylepšeného, z čeho bych si sednul na zadek.

      0 0
    • Pavel  

      Já to vyřešil koupením Oregona 600. Taky jsem musel u „dváci“ vycpávat „lůžko“ vším možným. ALe jak jsem očekával, vyžvejkaný byl zadní kryt Dakoty, nový Oregon tam drží jak helvétská víra. Dobře, jednou jsem ho při „rychlém opuštění paluby předními dveřmi“ :) vytrousil, ale před tím jsem do něj kopl, takže tam úplně nedržel. Vydržel i kočičí hlavy na silničce.

      0 0
    • Radez  

      Tak nakonec jsem to hodil do servisu a po konzultaci a k mojemu překvapení mám v podstatě novej stroj :-).

      Chtěl bych se ale zeptat na jednu věc, pokud by mi někdo byl schopnej poradit.

      Jedna z nejpoužívanějších věcí, na kterou Dakotu používám je že si tam nahrávám gpxa, který jsem si naklikal na mapách.cz. Teď jsem ale dost zmatenej, páč tam nemůžu trasu z mapy.cz dostat.

      Soubor v gpxu v Garminu vidím, ale ukazuje nulovou vzdálenost a vůbec se tam neobjeví žádná trasa.

      Nestalo se někdy někomu něco podobnýho. Zkoušel jsem to všelijak přeukládávat s různejma příponama a ani prd.

      Už prošlý trasy z Endomonda, když si je vyexportuju a nahraju do Dakoty, tak tam jdou vidět v pořádku, krkolomným způsobem tam dokážu nahrát i trasu z google map (na gůglu ale nedokážu nic naklikat, páč googl nemá turistický mapy) a jde podle toho jet jen po silnici, když se mi tam vykreslí trasa. Čili problém mám jen s mapy.cz.

      Nemáte nějakou radu, jak na to?

      (SW jsem na Dakotu nahrál ten nejaktuálnější co je)

      0 0
      • Johnnyxjr  

        a děláš to přes basecamp?

        0 0
        • Radez  

          Co myslíš?

          Dřív jsem jen naklikal na mapy.cz, stáhnul gpx do Dakoty. Chvilková záležitost.

          Teď to stejný udělám a zobrazenej soubor má nula km a trasa se nezobrazí, když se na PC do filu dívám, tak tam ty data/body trasy jsou. (nic co by se jmenovalo basecamp jsem nikdy nepoužíval :-))

          0 0
          • Radez  

            Tím co myslíš, nevím přesně co myslíš, páč jsem tam popsal několik věcí a nevím kterou z nich bych měl přes basecamp dělat, ale jak jsem psal nikdy jsem nic co by se tam jmenovalo nepoužíval :-), jen když sem včera hledal na netu nějaký podobný problémy, tak jsem na ten název poprvé narazil.

            0 0
            • Johnnyxjr  

              Jde o to ze nekdo ty gpx pretahne rovnou na kartu ja to pretahuju x let do vsech moznejch garminu pres basecamp trasu vzdy naklikam na mapach.cz

              0 0
              • Radez  

                Stáhl jsem to, nainstaloval, ale nestihl už vyzkoušet. Testnul jsem to, co piše MaPa níže a už to funguje z map.cz.

                Díky za radu, ještě s tím basecampem něco zkusím

                0 0
          • knihomol  

            Mě taky některé gpx soubory v Garminu nešly použít. Respektive Garmin (konkrétně Oregon 550) je vůbec nevidí, ale na kartě jsou. Musím jej přetáhnout do BaseCampu a znovu odeslat do Garminu. A pak jej vidí i Oregon a dá se použít pro navigaci.

            0 0
      • MaPa  

        Problém je, že gpx z map.cz není konzistentní pro různé druhy plánování. Pokud necháš trasu naplánovat např. „autem“, pak nevyleze track, ale jen množina bodů přes které pak jednotlivé přístroje routují (tedy plánují na vlastním mapovém podkladu). Pokud trasu necháš naplánovat „cyklo“ nebo „pěšo“, vyleze tebou požadovaný trackpoint s přesnou detailní trasou (odvozenou od mapových podkladů map.cz), se kterou by garmin neměl mít problém.

        0 0
        • Radez  

          Když jsem to čet, tak sem si říkal jaká to je blbost, že bych se takhle neuklikl, když jsem to používal roky. Vyzkoušel jsem teď a fakt si dal pozor, abych měl vybraný kolo a funguje to :-). (ale dycky si dávám bacha aby mě to nenavigovalo po cyklostezkách, tak to vypínám, tak si pořád nemyslím, že když mi to o víkendu nešlo, že jsem měl vybraný na mapách.cz auto místo kola :-)). Zkusil jsem teď zpětně nasimulovat to, že tam schválně stáhnu vyexportěnej gpx file pro auto a ten se mi vůbec v garminu neobjeví (přes PC ho na filesystému v garminu samozřejmě vydím).

          Každopádně teď mi to už funguje jak má, díky za rady.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.