Nafukovací helma? Ale, že jí sluší :-)))

38 nepřečtených
  • beetle

    Airbag pro cyklisty – výstřelek nebo nový trend?

    0 0
    • Hádě  

      dyť je to kluk (:

      0 0
    • li-borg  

      Vypadá to tak, že stačí kýchnout, trhnout hlavou a ono to vystřelí :-)

      0 0
    • jIrI___  

      Už to tu bylo.

      0 0
    • pajan  

      Měla by spíš něco sníst…

      0 0
    • robin!1  

      Myšlenka dobrá, ale proveditelnost dneska skoro nereálná. Pokud by měl airbag fungovat spolehlivě jako v autě, tak je potřeba složité jednotky vyhodnocující data z čidel, takže

      za 1. kam čidla dát? na kolo a přenášet to bezdrátově?

      za 2. jakým způsobem se bude napájet řídicí jednotka,

      za 3. dá se realizovat systém v použitelné váze několika set gramů?

      za 4. je vůbec někdo schopný bez jakýchkoliv podmínek vymyslet systém pro bike, kde mnoho silných nárazů neznamená podnět k vystřelení airbagu a jeho vystřelení by bylo dost nebezpečné.

      a za 5. kdo to je schopný zaplatit? protože třeba 1000eur za to nikdo nedá..

      0 0
      • MlokCZ  
        1. Ono ani kdyby bylo čidlo jak na kole, tak na jezdci, tak si nemyslím, že

        by šlo ve 100% případů správně vyhodnotit, že to spustí kdy má a nespustí kdy nemá.

        1. To právě bude ta zábava. V DH bude s takovou přilbou zavedena nová

        kategorie, kde se bude soutěžit, kdo trať sjede, aniž by se mu nafouknula přilba. To pak bude napínavé až do cíle, už tam jezdec skoro bude, nejlepší čas a těsně před cílem si dá poslední skoček a bum :-)

        A zapomněl si na bod

        1. Kdo by chtěl pořád aktualizovat firmware ve svojí přilbě :-)
        0 0
        • zichis  

          po každým nafouknutí se kupuje nová, čímž se řeší i aktualizace FW ;-)

          0 0
        • robin!1  

          Mohlo by to být docela vtipné, zda někdo sjede kopec aniž by měl vak kolem hlavy.. a kolik z nich se rozseká kvůli vystřelenému vaku :-D

          Kolikrát člověk se dostane do polohy 45° a zažije prudký náraz na přední kolo a ustojí to, takže celkově vyhodnocovací systém by asi musel být mnohem složitější než u aut a vhodné by bylo použití třeba kamer :-)

          0 0
      • Georrge  

        taky si myslím, protože v autě to funguje jinak než jak by to fungovalo u kola. V autě je složitá elektronika, jak jsi správně řekl, která vyhodnocuje situaci. Jsou tam mraky čidel, akcelerometrů a je to napojené na všechny systémy auta. Nevím na co by to bylo napojené na kole. Za další, u auta to funguje tak, že auto narazí, na auto tedy začne působit prudké přetížení (řádově větší než jaké je auto schopno dosáhnout v zatáčce, při brždění nebo na nerovnostech), elektronika vypočítá směr působení nárazu, velikost nárazu, předpokládanou dráhu auta po kolizi a na základě těchto informací nechá vystřelit přední airbagy, boční, všechny, nebo žádné. Všechno se to ale děje až po nárazu. Cyklista ale není chráněn žádnými pásy, žádnými deformačními zónami a proto na jeho „poškození“ stačí mnohem menší nárazy než u pasažérů v autě. Blbý taky je, že cyklista při své jízdě je schopen zvládat velké přetížení, hlavně při překonávání terénu. A opravdu nevím jak elektronika pozná jestli do vás vrazilo auto, nebo jste jen seskočili vyšší patník. A další věc, aby se cyklista zmrzačil nepotřebuje velký náraz, do cyklisty, hlavně v malých rychlostech, stačí lehoulince ťuknout, ten se vybulí na zem a na zemi se hlavou švihne do patníku, šutru nebo kořenu. Největší, a skoro jediný impuls který se tady dá zaznamenat je až samotné naražení hlavou do něčeho, a to už je trochu pozdě na nějaké vystřelení airbagu. Jediné místo kde to podle mě může fungovat je město a pouze pro prudké srážky s autem, tedy v situacích které jsou navideu – jedete na kole, a z boku to do vás napere auto. Náraz je velký, měřitelný, a v době než hlava docestuje na kapotu má elektronika dost času na vyhodnocení a vystřelení airbagu. V jakékoli jiné situaci to ale podle mě fungovat nebude. Naplno funkčí podle mne jen v kombinaci s klasickou helmou – ta zachytí menší nárazy a vybulení se z kola (tam plně dostačuje) a pro velké nárazy se přidá nafouknutý pytel a pomůže tam, kde klasická helma už je slabá ochrana… v každém případě to bude drahé, těžké a nepraktické.

        0 0
        • zichis  

          dalo by se to odpálit podle náklonu límce vzhledem k zemi. Jenom teda si nedokážu představit čidlo na to. Když letíš volným pádem k zemi tak jsi jakoby ve stavu beztíže a žádný slepý čidlo nemůže poznat kde je nahoře a kde dole.

          0 0
          • Glum  

            Nojo, něco takovýho je na těch švédskejch stránkách (teda bez záruky, ve švédštině). Pochopil jsem, že tam jsou dva druhy čidel: jedno reaguje na změnu rychlosti pohybu, druhý je na principu gyroskopu, teda soudím, že sepne při nějakým náklonu (ukazuje to i ten pád do strany).

            Fajn, ale co bude, když prudce otočím hlavu nebo mi při zastávce něco upadne na zem? V terénu se to asi vůbec nedá použít (muldy, skoky, apod.). Minulou přilbu jsem rozbil tak, že náklaďák vymrštil kostku z chodníku nad moje ucho (to by teda airbag nezafungoval, stávající přilbu jsem zase částečně porakvil, když jsem se napíchl na ulomenou větev (zase nevím, jak by ji čidlo uvidělo).

            0 0
            • robin!1  

              Gyroskop je fajn věc, ale jediné jak by to muselo fungovat je vyhodnocovat polohu jezdce vůči k poloze kola a vůči k rychlosti. Což by mohlo minimalizovat falešné poplachy. S tím že by systé musel mít svojí umělou inteligenci a mít data o možných průbězích jízdy a krkolomných situací. Obecně je to, ale spíš do budoucna použitelné pro silniční cyklistiku a pro bike je to nadlouho scifi.

              0 0
              • t29  

                tahle nafukovačka je dobrá pro dojížděče do práce/školy/obchodu a na sportování si prostě vezmeš normální přilbu

                0 0
          • Georrge  

            senzory snímající polohu vůči zemi samozřejmě jsou, ale fungovalo by to jen v bočním směru, protože do stran se moc člověk nenaklání a při velkém vyklonění (těsně nad zemí) to jde opravdu vyhodnotit jako pád. Ale ve směru jízdy by to bylo horší, za řidítky je totiž člověk skloněn skoro vodorovně a při přeletu přes řidítka moc úhel nezmění. Tam by moc nefungoval ani akcelerometr, protože kolo se sice prudce zastaví, ale ty bez větších ztrát letíš dál. A na hubu. Tam by to řešilo porovnání polohy kola a jezdce, což znamená mít mraky snímačů na kole i různě po těle. A jak říká glum, před letícím šutrem tě to stejně neochrání :) ale v kombinaci s normální helmou by to jednou mohlo fungovat. Nejsem skeptik, neodsuzuju věci kterým neroumím, myslím že to je dobrá myšlenka, jen to chce ještě dost vývoje a nových technologií.

            0 0
          • Toutou  

            Ledaže by tam byl gyroskop, jako mají letadla umělý horizont. :)

            A jinak teda, to musí být krutá prda pro sluch, když vám to vystřelí u hlavy, co? Zlaté naše dnešní skořápky.

            0 0
      • hribik A1  

        na jazdu po rovnej ceste to pre policajta stačí a do hôr si vezmi klasiku… druhá vec je, že tá cena je vačšia než pokuty za celý život

        0 0
    • Glum  

      Vysvětlete mi jedno mystérium: pri crashtestu zezadu najelo do stojícího kola s jezdcem auto, 20 km/h, nárazník přímo na ráfek. Výsledek: ráfek zůstal jako nový, ani náznak osmy. Asi vozím blbý ráfky nebo co…

      0 0
      • Flegmatik  

        Jj, co tam vozí jsou kvalitní kola, žádná lehká hrachovina co vozíme my :-)

        0 0
      • o5majkl  

        hlavně při tom crashtestu zezadu by ta helma moc nepomohla, když by mu představec rozdrtil hrudník :D

        0 0
    • kaqpa  

      „ze ji slusi“?! ta „holka“ ma 30kilo i s tim, co ma na hlave:X

      0 0
    • hribik A1  

      hehe, tak toto ma zaujalo:

      Jel jsem bez helmy na kole jako kluk

      Srazil jsem se s dodávkou (Š1203) a ležel jsem v nemocnici s otřesem. Bylo to před uzávěrkou klasifikace. Po tu dobu jsem nesměl namáhat mozek a nesměl jsem se učit. Nechodil jsem do školy a všechny učitelky mi ze soucitu daly lepší známky. Díky tomu jsem se dostal na školu a dnes jsem Dr. Mám dobrou práci a výdělek. Kdybych měl helmu, nikam jsem se nedostal, bral bych podprůměr nebo byl nezaměstanej. Jaké z toho plyne poučení?

      • 02.11.2010 23:12
      • LUF4

      z diskusie pod: http://cestovani.idnes.cz/…/ig_kolo.asp?…

      0 0
    • Ondra 575  

      zlatá helma…

      0 0
    • karliner  

      Docela bych chtěl vidět přítelkyně těch expertů, co tady ohrnují nos nad tou modelkou :-)))

      0 0
    • medved.m  

      A to jsou prosím bajkeři, ti na těch obrázcích? 8–0

      Vždyť by to tomu buzikovi muselo pomuchlinkat šáličku nebo rozvrkočit tu nagelovanou vlnku na hlavičce, kdyby ten airpytlíček co má v límečku vystřelinkal, no nééé? Hm, hm…

      0 0
    • medved.m  

      …nemluvě o tom, že my, co máme hlavu dohola, bychom s límcem vypadali jako…

      no…

      No prostě opravdu poněkud nevhodně :-)

      0 0
    • veteran  

      Má s tím někdo PŘÍMOU OSOBNÍ zkušenost?

      https://www.zbozi.cz/hledani/?…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.