MTB vs. Cross pro rekreační cyklistku

36 nepřečtených
  • Miriska

    Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám dilema s výběrem kola. Rozhodla jsem se, že své staré kolo hodím do šrotu a pořídím si nějaké slušné kolo, které mi bude pár let sloužit. Mám akorát pár požadavků od toho kola. Chtěla bych aby tam byly slušné přehazovačky – Alivio, Deore, aby něco prostě vydržely a dále mým požadavkem je slušná vidlice a hydraulické brzdy. S kolem mám v plánuje jezdit asi z 70% po cyklostezkách a zpevněných silnicích a zbytek nějaká šotolina, lesní cesty apod. (Rozhoduji se mezi Krosem a MTB) Do kola bych chtěla investovat cca 15000,–. Má výška je 170 cm a váha 68 kg. Dá se sehnat v této cenové relaci slušné kolo, s kterým budu spokojená?

    0 0
    • novas752  

      Dá se sehnat.

      Krosy jsou bohužel docela předražené, ale 29" mtb s úzkými plášti nepojede o nic hůř a bude pohodlnější.

      Rovnou opusť představu „hlavně dobrá přehazovačka“, tím se řídí dost výrobců a pak to vypadá "přehazovačka XT a zbytek šrot. Jsou důležitější komponenty.

      Hledal bych něco jako 29" mtb, vidlice SR Suntour XCR AIR nebo Raidon, Řazení, přehazovačka a přesmykač Alivio/Deore 3×9 rychlostí, brzdy Shimano cokoliv.

      Koukni se třeba na cyklo němčík, tam maj dobré ceny a případně lze kolo upravit ještě před koupí.

      0 0
      •  

        Nevím jestli by možná nebylo vhodnější koukat po 27,5". 29" mi na výšku 170cm připadá zbytečně moc a taky bude oproti 27,5" asi o kilo těžší a hádám že možná i hůř osazené.

        Jinak souhlas, že přehazka XT a zbytek k prdu je zbytečné. Dlouho jsem jezdil s přesmykem Acera a fungoval bezproblémově. Hazka stačí Deore. Hlavně ať ta vidle není šrot, protože vidlici při jízdě poznáš hodně. Každopádně lepší než Raidon v té ceně asi neseženeš, pokud to nebude bazar.

        0 0
        • novas752  

          29 bude osazené bude naopak o trošku líp. 27,5" je novější a momentálně na módní vlně.

          0 0
          •  

            To je fakt, je to možné :D Každopádně ta hmotnost bude u 29" asi vyšší. Taky by možná neškodilo koukat třeba po loňských modelech, které by za tu cenu měly být líp osazené (pokud nějaké loňské modely budou).

            0 0
            • Dumbíček  

              A taky na 29" kole bude drobná dívka vypadat podivně. Na 170cm mi přijde lepší volba klasické 26"MTB, vybrat nějaký jezdivý plášť… Kolo bude lehčí a hlavně s menší obvodovou hmotností.

              0 0
              • novas752  

                Jenže za pár let na to nic nesežene.

                0 0
                •  

                  Já mám 26" a zatím nemám problém na to sehnat věci. Myslím že tak 5 let to bude v klidu. Možná se k tomu taky začnou vracet že jo :D Připadá mi to teď takové ujeté, když se ± každému doporučuje 29" bez ohledu na jeho výšku apod. Už jsem viděl pár cyklistů, kteří mohli mít tak 160 – 170 cm a měli 29" a musím říct, že to byl fakt pohled pro bohy :D Ale tak každému vyhovuje něco jiného a když mu to nevadí tak ať :D

                  0 0
    • fargo.  

      Ahoj, mám krosa od Pells, Hazka je slx, řazení deore a smyk taky deoe. Vše stálo do 15 tisíc. Nikdy jsem nezalitoval koupě, nikdy jsem nepošilhával po mtb 27,5 ani 29. Tady se krosům nepřeje, Všechny zájemce zde lámou na něco jinýho, než krosa.

      0 0
      • novas752  

        A vidlici máš jakou? Pružina, co. Zrovna na krosu je to pomalu důležitější než na mtb, protože užší pláště poberou míň a tak je všechna práce na vidlici. Navíc mtb na dobrejch pláštích neni o moc resp. nic pomalejší a když se někde objeví překážka (uzavřená silnice třeba) s mtb to neni problém objet na nejbližšim náznaku pěšiny.

        0 0
        • fargo.  

          „v plánuje jezdit asi z 70% po cyklostezkách a zpevněných silnicích a zbytek nějaká šotolina, lesní cesty apod“. K čemu je na cyklostezce odpružená vidle? Rád sleduju borečky na celopérech, jak to drtí na asfaltových cyklostezkách, olepení ve značkovým a děsně důležití. :-) Ale každýmu co jeho jest.

          0 0
          • lazza  

            K cemu je odpruzena vidle na cyklostezkach? Asi aby pozrala nerovnosti napriklad – ne kazda stezka je vylita asfaltem jak prazskej kundodrom..

            0 0
          • novas752  

            No přeci na těch zbylejch 30%. ;)

            Navíc velká část cyklostezek a drtivá většina cyklotras neni epesní asfaltík a funkční odpružená vidice se pro rekreační = pohodový = pohodlný ježdění hodí i tam.

            Ale jestli ho bude bavit kodrcat se buhvíkde jen proto, že odpružená je mainstream a váží o kilo víc…

            0 0
            • Singlespeed  

              Zatím jsem na trhu nenašel levnou a funkční krosovou vidlici. Drtivá většina je vůči nerovnostem vcelku imunní a kolo vesele drncá i s odpruženou :-).

              0 0
          • ubo  

            Viděl si někdy cyklostezku z Řeporyj do Prokopáku nebo z Písnice do Cholupic nebo nedej bože z Jílovýho do Libře?

            0 0
      • Miriska  

        A jakého Pellse máš?. Mě se třebas líbí Pells Comb, sice má přehazovačku Deore, ale v-čkové brzdy :-/, což nevím právě, jestli je úplně super.

        0 0
        • novas752  

          Véčka s dobrejma špalkama brzdí stejně dobře ne-li líp, než levný kotoučovky (zvlášť mechanický).

          Ale z hlediska budoucího upgradu je lepší mít kotoučové (nebudou se muset měnit náboje, ráfky a na rámu nezůstanou nevzhledný návarky).

          0 0
        • fargo.  

          CRONO Pro. Koukal jsem na něj, už to mají osazený s malýma změnama /i v ceně/.. Véček se neboj, brzdí to dobře. Pokud s véčkama dokážeš zabrzdit na smyk, což dokážeš, nevidím problém.

          Hezky jsi to napsala, „každý prodejce…“, ano je to prodejce, ne poradce, on vydělá když prodá. Poradce vydělá když poradí. Prostě se snaží prodat, někdy za každou cenu. Vyber si kolo, nenech se zviklat na prodejně, jak tu někteří psali, že z prodejny odcházeli s úplně jiným kolem, než původně chtěli.

          0 0
    • jirkous3  

      Kromě Farga se většina přiklání k MTB, já bych ale raději volil kros/trek už kvůli univerzálnosti. Když jezdím ve skupinkách, většina lidí má treky, tudíž nejsou problém náhradní duše a 28ka plášť se dá taky koupit v každém zapadákově. Prostě jednoduché kolo na jednoduché jezdění. Klidně bych šel do jakéhokoliv trekového kola jako Kellys, Pells a v podstatě jakékoliv jiné značky v té ceně. Ty kola jsou držáky a věřím, že bude spokojené s kterýmkoliv z nich. Vidlici bych taky moc nerozebíral, když to nebude mít Miriska přímo s čím srovnat, bude spokojená.

      0 0
      • novas752  

        Mám ten pocit, nebo je ráfek pro 29" to samý co pro 28"?

        Ta poslední věta je dobrá. :) Může koneckonců jezdit na kusu šrotu a přijde jí to fajn, když na lepšim nejela…

        0 0
      • sharkeeCZ  

        Duše jsou stejné. Dokonce i 26 nasadís na 28/29

        0 0
      • Deathwing  

        29" mtb ma stejny rafky jako cross. plaste by se pouzily crossovy, duse taky. nekteri kvuli vaze na 29 natahnou dusi pro 26

        0 0
        • Esi  

          jako záložní duší mám v podsedlovce nějakou 27,5 a v pohodě na 29" MTB, ne že bych chtěl gramařit, jen jsem v krámě blbě koukal :-)

          0 0
        • Prazak0  

          Duše se leckdy prodávají pro dvojí rozměr, např. uvádí 622 a nebo 630 x šířka. Duši s deklarovanou šířkou 20 mm s klidem používám pro 28 mm, přestože to rozpětí tam uváděné nemá. Na rozdíl do duší Schwalbe, které skutečně měly deklarovaných 622× 20–28.

          0 0
      • Prazak0  

        Já bych taky volil cross s pevnou vidlicí, což dneska mnohdy se prodává jako fitness kolo. Pokud někdo bude jezdit hlavně silnici a cyklostezky a terén jen lehký, např. polní cestu a ne v lese přes kořeny, tak nevidím důvod mít MTB. A taky tahat se s těžkou odpruženou vidlicí.

        0 0
    • sharkeeCZ  

      Idealni bude zensky ladene MTB, ať už 29 nebo 27,5

      0 0
      • fargo.  

        Určitě. Je jedno jestli 27,5 nebo 29, hlavně aby to nebyla 28 kros. :-)))

        0 0
        • Smazaný účet  

          Každý tady bere v potaz pouze velikost kol a počet zubů, ovšem geometrie rámu, kratší rozvor atd je už španělská vesnice :) . Běžný zde jev. Cross forever!!! :)

          0 0
    • Miriska  

      A mohl by mi poradit někdo konkrétní značku a typ kola? Snažila jsem se najít na webu stránky s prodeji kol, ale žádný nenabízí filtraci, dle zvolených kritérií. Dokonce jsem navštívila asi 5 kamenných prodejen s koly a každý prodejce samozřejmě preferuje a chválí kola, která prodává, nikdo nedokáže být objektivní, což je asi jasné, bohužel.

      0 0
      • novas752  

        Značku ti nikdo nedoporučí. Značka kola je vpodstatě jen značka na rámu a u levných kol to často bývá jen nálepka na univerzálním rámu.

        Podivej se třeba na stránky Cyklo Němčík, tam mívají velmi dobré ceny a kolo je možné před koupí ještě upravit.

        0 0
      • Johnnyxjr  

        mrkni sem tady máš dost kol na jednom místě pak si vyber pár kousků a kopni sem odkazy čus

        http://kolo.cz/katalog.php

        0 0
    • Miriska  

      Tak si procházela různé varianty kol a značek a líbí se mi Superior MODO 829 2015; sice stojí 18 000,–, ale zase má i hydraulické brzdy, vidlici SR Suntour XCR HLO a přehazovačky Deore. Takže možná si připlatím ještě pár tisíc navíc a budu mít fakt kolo, s kterým budu spokojená. Nebo pak se mi ještě zamlouvá Superiro MODO 807, Superiro XC 809 2015 a nebo Leader FOX Trap 2015 – akorát toto kolo se zřejmě dělá jen v pánském provedení.

      0 0
      • Dumbíček  

        Oslov místní stavitele, domluvíš si kolo přesně podel svýh požadavků. Za těh 18k by možná Scalar dokáazal postavit kolo i na vzduchové vidlici. Manželka od něj ± takové kolo má.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.