• smoula5

    Ahoj všichni, chtěl bych vás požádat o radu jaké horské kolo 29 do 15000 koupit ze značek : Haibike, Rock Machine, Leader fox, Merida, Superior, Dema…

    jsem zhruba 178cm vysoký vážím 83 kg , jezdím hodně po polích, loukách , v lese ale i na asfaltu chci 29 kolo abych stíhal i kamarády na krosových kolech. Nezávodím a jezdím pouze rekreačně . Líbí se mi např modely :

    Rock Machine HEATWAWE 70

    Haibike Big Curve 9.30

    Kolo chci koupit ve Zlíně, případně v Uherském hradišti, proto potřebuji značku kola kterou v tom regionu seženu

    předem děkuji za doporučení :)

    0 0
    • Jetson  

      Teď jsem kupoval kolo pro kluka a protože předpokládám, že ještě vyroste, tak jsem nechtěl moc investovat. Narazil jsem na tohle http://www.give.cz/…ack-red-2014 . Včera jsem dovezl domů velikost S a i když to není hitparáda, tak za ty prachy ok. Jen jsem mu tam dal kazetu 12–36 co se mi tu válela, ale Ty nejsi dítě tak to ušlapeš i na 32 zubech. Vzhledem k tomu, že to Sko vychází na 16" myslím, že Mko by Ti bylo. Ale zkušenosti zatím 0 a čekáme na počasí.

      0 0
    • niky79  

      Stavitel… A posle ti to pres PPL.

      0 0
      • Jetson  

        A nebo tak. Jenže osobně moc nemusím design rámů MRX a Force, na kterých staví.

        0 0
    • newby  

      sám teď sháním a koumám jaké koupit, taky jsem začínal na té ceně, ale jediné, na čem bych začal je objet místní prodejce a vyzkoušet, jak se ti na kterém jede. Jel jsem Rock Machine – ušlo to, jel jsem Superiora – jako bych seděl na své staré 26er – padlo mi jak ulité, sedl jsem na DEMU – strašně krátká, sedl jsem na HEAD – ušlo to. Nejsem expert, ale na dálku bych nevybíral – musíš se na tom cejtit a pak bych koukal na ostatní.

      0 0
    • Dunde.e1  

      obě kola mají myslím vidlici Suntour XCT, což je nejnižší řada vidlic na 29MTB od Suntour, trochu lepší je řada XCM, pak XCR (tak už by sa dala pro tvůj účel snad použít), lepší by byla ještě XCR air, akorát tu u sériových kol za 15tKč asi nepotkáš. Air znamená, že pružení nezajišťuje pružina, ale vzduch, díky čemuž ji lze přizpůsobit pro 50 i 100kg. Běžné pružinovky lze mírně také přitvrdit/změkčit ale dobře fungují pro lidi okolo 70kg (záleží i na stylu jízdy, tobě by pružinovka ještě měla stačit)

      Proč to píšu. Obecně se ty vidle XCT a XCM moc nepovažují za odpružené vidlice, protože jejich přínos v tlumení je totiž malý a hmotnost značná (2,7kg).

      Za 15tKč by však stavitelé mohli být schopni postavit kolo na řadě alivio s levnýma klikama ale vidlicí XCR a brzdami schimano 395, nebo lepšími. COž už by bylo dle mého názoru kolo, které bude fungovat a něco vydrží, ve srovnání s tím co koupíš za 15tk v obchodech, tam si můžeš vybrat spíše líbivý design. Popř nechat od stavitele udělat dobrý základ s low end vidlicí a pak našetřit na nějakou lepší.

      Jinak pokud by sis vybíral kolo v obchodě, tak za 15tKč nemá mylsím moc smysl se soustředit na značku kola, hlavně si vyber správnou velikost rámu, pro tvou výšku cca 18–19" (větší nedoporučuji, nebo dobře vyzkoušet sesedání na štangli), líbivý design :-) ,a pak se mrkni na vidlici (u značky suntour xct

      0 0
      • Dunde.e1  

        nenačetl se mi celý příspěvek, tak doplňuji zbytek

        …Jinak pokud by sis vybíral kolo v obchodě, tak za 15tKč nemá mylsím moc smysl se soustředit na značku kola, hlavně si vyber správnou velikost rámu, pro tvou výšku cca 18–19" (větší nedoporučuji, nebo dobře vyzkoušet sesedání na štangli), líbivý design :-) ,a pak se mrkni na vidlici (u značky suntour xct, xcm, xcr, xcr air…), podívej se co je napsané na páčkách řazení a přehazovačkách (altus, acera, alivio, deore..) a co je napsané na brzdovém třmenu, mám dobrou zkušenost s hydraulikami schimano BRM395, popř vyšší číslo. A do terénu nějaké široké pláště šířky 2,25, např Schwalbe Rapid Rob (jsou levné, fungují slušně).

        v závorkách jsou řady seřazeny dle kvality. Sám si můžeš porovnat výbavu kola.

        Nákup v místním obchodě má velkou výhodu v tom, že kolo vidíš na živo, můžeš se na něm svézt a porovnat s ostatními a máš zdarma garančku, kterou díky blízkosti využiješ a nehrozí že budeš jezdit na neseřízeném kole, pokud to sám nezvládneš.

        0 0
      • Jetson  

        Tu vidli XCR air do 15000,– potkáš, viz můj odkaz.

        0 0
    • vapenna  

      zdar,já si nechal postavit od Scalara 29" na air vidli za 15500kč i s dopravou a spokojenost

      0 0
      • freschka  

        Pěkné, mohu se zeptat na komponenty? Přehazka apod.? Dík

        0 0
        • vapenna  

          přehazka alivio 3×9,kliky force nine3 22/32/44,brzdy shimano M396,

          0 0
          • niky79  

            A odhadem +2000 navic a vleze se tam DEORE (prehazka, razeni, presmykac) a vidlice Rock Shock XC32…

            0 0
            • vapenna  

              napište zdejšímu staviteli scalarovi,je s ním super komunikace ,vše co chcete vědět,rád vám podle mě zdělí

              0 0
      • Jezevec70  

        Za ty prachy to vypadá pěkně…

        0 0
    • smoula5  

      Tak nakonec jsem vybral http://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#… … co myslíte ?

      0 0
      • roman 3D  

        že jsi nevybral dobře

        0 0
        • smoula5  

          proč ?

          0 0
          • roman 3D  

            protože jsi měl ho potřebu koupit v kameñáku když byla možnost nechat si postavit kvalitativně mnohem lepší kolo viz. třeba ten Scud od Scalara

            0 0
            • Erknold  

              ale zase dokážu pochopit, že ne pro každého je ideální volby nechat si kolo poslat. Kdo chce mít klid v duši a servis za rohem, tak je kameňák volba. Navíc, pokud až tak nelpí na celkové užitné hodnotě. To je cena příplatku za kamenou prodejnu.

              A s přístupem některých servisů, co odmítnou kolo, které není od nich, pak ti ještě tlačí jejich plečku při odchodu se není čemu divit. Na menších obcích, kde bude jen jeden takový servis, co pak.

              NAučit se servisovat a nechat si kolo poskládat, ideální volba :) Ale prostě volbu kameňáku lze těžkou odsoudit, když pro ní jsou důvody.

              0 0
              • roman 3D  

                pak je ale lepší se neptat co si o koupi kola z kameñáku myslí ostatní a raději žít v iluzi že vlastně lépe nakoupit nemohl

                0 0
                • Erknold  

                  No obecně to je sebevražda sem dát kolo, co si člověk už koupil. Sic mám kolo od stavitele, ale i tak bych ho sem raději nedal :) Sem tam se nějaký ten kompromis musel najít, abych moc nepřekročil limit :)

                  0 0
                • smoula5  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  0 0
              • niky79  

                Servisu, co vezmou cizi kola, je XY. A ze je treba vzdaleny 15–20 km? No a co? Jednou za rok tam prijedu s kolem a je klid.

                0 0
        • Smazaný účet  

          Aneb jak si nechat zkazit pocit z nového kola.

          0 0
      • niky79  

        Na kole za 17 tisic je vybava shitozni Altus a pruzinova vidlice? Jak se tu psalo, scalar za stejny prachy tam IMHO nacpe Deore a vzduchovou vidlici… ale je to samozrejme tvuj boj.

        0 0
        • Erknold  

          a maajkee možná i ručně zaplete kola ;) A celkově prostě stavitel :)

          0 0
      • Dunde.e1  

        jestli jsi to měl za plnou cenu, tak nic moc, za 17 by stavitel už udělal slušné kolo, resp rozdíl mezi koupeným a stavěným by byl výraznější než u kola za 15tKč.

        Ale na druhou stranu tě můžu uklidnit že jsou i mnohem horší kola v obchodech za tuto cenu.

        Teď už na tom hledej spíš pozitiva, tj máš dobrý pomalý převod 22/34, podpořil jsi místní obchod, budeš mít garančku zdarma a snad ti koupě v obchodu pomohla zvolit správnou velikost. Pokud budeš mít pochybnosti o typu sedla, nebo pozici řidítek, tak se obrať na obchod a snaž se ukecat výměnu sedla nebo představce (zdarma), standardně to nabízí každá prodejna do cca 1týdne.

        Nenech si zkazit náladu koupí a jezdi na kole, když budeš jezdit málo, tak ti to vše vydrží hodně dlouho. Když budeš jezdit víc, tak sám uvidíš co ti bude chybět a buď budeš díly postupně obměňovat, nebo třeba půjdeš do zcela jiné koncepce.

        0 0
        • Erknold  

          já jsem také názoru, že čím více peněz člověk utratí ve svém okolí, tím se tam lépe žije.

          No a když nějaké kolo doma je, tak už raději neřešit, co tam mohlo být jinak a jezdit. Stejně člověk po čase přijde na to, že tamto by býval změnil atd.

          Jak tu říká jeden zkušený bajker (já to nejsem :)) materiál musí trpět :) No a když něco odejde, je důvod udělat si radost :)

          0 0
        • hony007  

          Podpořit obchod by mohl klidně i tím, že si tam nechá postavit kolo, pokud to ten obchod nenabízí/neumí tak ať si trhne a ne ho ještě podporovat.

          0 0
          • Erknold  

            no pokud se někoho dotknu, ať se ozve, ale třeba v Budějcích to moc běžné není. Když už to nabízí, tak to je formou, že ti sečtou maloobchodní cenu a ještě napočítají práci za složení kola. Což úplně super nevyjde.

            0 0
            • hony007  

              Tak to neumí no, umět jsem myslel ve smyslu být s tím konkurenceschopný, což je zrovna v ČB (nebo hned vedle teda) Scalar.

              0 0
              • Erknold  

                Toho nepočítám, toho mám v kategorii stavitelů :-)

                0 0
              • oddie  

                No to neumí celkem pochopitelně, pokud by měl stavět jedno (!) kolo z dílů, tak jaké by na to tak asi dostal nákupní ceny???

                0 0
    • smoula5  

      tak jinak ber to tak že jsem normalní uživatel a že si nechci nechat stavit kolo ale mít kolo z kamenaku …

      Je lepší: 1. GHOST TACANA 3 2015

      2. Head GRANGER I 29

      3. Rock Machine 29er Heatwave 70 2015

      4. Leader fox TRAP 29 black 2015

      Když mi tu někdo tyto kola seřadíte od nejlepšího po nejhorší a řeknete důvod proč , nebo v čem je lepší to a to … tak mi pomůžete uplně nejvíc ;)a budu vám moc vděčný , díky :)

      0 0
      • niky79  

        Ale my vsichni jsme tu normalni uzivatele. Pro ziskani vyvazeneho kola od stavitele staci jedine – napsat mu email a pak poslat odpovedi na otazky (rozpocet, kde s tim asi budes jezdit, vahu, vysku). To zvladne kazdy, bud si jist! :D

        0 0
        • smoula5  

          super já to beru , máš pravdu :) … a ted prosím už nikdo nepište o stavění kola , díky … A jestli budeš tak hodný a řekneš mi které z těch kol má nejlepší výbavu budu ti moc vděčný ;)

          0 0
          • roman 3D  

            to od scalara

            0 0
            • smoula5  

              asi si špatně viděl to v tom výběru není :)

              0 0
              • roman 3D  

                přirovnal bych to ke kupování tři dny starejch rohlíků, ty jsou dobrý tak akorát na strouhanku:-)

                0 0
          • Erknold  

            Tak z tutoho pohledu si vybral asi to nejlepší no. Ten zbytek je ještě větší tragédie.

            0 0
          • niky79  

            Popravde netusim, ktere kolo ma nejlepsi vybavu. To musis prece vedet ty sam, kdyz sis je vybral a zahrnul do vyberu, ne? Nebo jsi vybíral podle fotky?

            0 0
            • smoula5  

              tak nějakou představu mám aspon podle toho co mi tu psal Dunde.e … ale tak chtěl jsem znát názor těch co o tom něco vědí ;)

              0 0
              • smoula5  

                jiank se v tom vyznám jen velmi málo jsem laik ;)

                0 0
                • niky79  

                  Ja jsem take laik, a proto jsem si nechal poskladat kolo od tech, co tomu rozumi… :D No a kdybys mel predstavu podle toho, co psal Dundee, pak nechapu, proc jsi posilal ten GHOST Tacana, kde je nejaky Altus, ktery je v jeho seznamu od nejhorsich k nejlepsim na prvnim miste :D

                  0 0
                  • smoula5  

                    super :D , gratuluji ;) , někdo prostě s tím stavěním nedá pokoj :D

                    0 0
                    • smoula5  

                      jo ten Altus beru ;) , ale jinak má Deore a XTR vidlu ;)

                      0 0
                      • smoula5  

                        pardon XCR

                        0 0
                      • Vilém  

                        Akorat, ze deore to ma akorat prehazku a tam je uplne jedno, jestli je tam altus nebo deore.

                        Ale tak klasika, saltr je prvni vec, na kterou neznaly zakaznik kouka, uvidi deore a rekne si, ze je to dobry kolo:)

                        0 0
                        • smoula5  

                          Právě ;) , kdybych o tom věděl víc a někdo by mi to tu vysvětlil podobně jako Dunde.e , tak by to bylo o mnoho lepší ;)

                          0 0
                          • niky79  

                            Ale ja nevim, co chces slyset? Ta kola jsou neporovnatelna, protoze jedno kolo, treba ta Past od Vedoucí lišky, ma solidni osazeni (vse Deore), ale horsi vidlici, Duch ma zase tragicke osazeni (altus, altus, deore), ale lepsi vidlici. Pak tu mame Hlavu Granger, ktery ma zase od Suntouru nejhorsi vidlici vubec (XCT ), osazeni na urovni Ducha, ale zase je o tri tisice levnejsi. Proste ta kola nejsou ani ryby, ani raci :D

                            0 0
                            • smoula5  

                              paráda ted si mi napsal přesně to co jsem chtěl slyšet :) , vidíš že to de a je to lepší než pořád drmolit jak je to nahovno ;) … konečně si mi taky pomohl tím že si napsal co je tam nahovno víc a co min , ted už si můžu vybrat jestli tam chci lepší vidle nebo přehazku atd ;)

                              0 0
                              • niky79  

                                Ale to, co jsem napsal, uz vis, protoze Dundee napsal, jak to je. Ja udelal jedine – z toho, co on napsal, jsem to zbezne porovnal, cos mohl udelat ty.

                                To je tak vazne tezke pochopit, ze vybiras mezi temito moznostmi?

                                • urezat si dva prsty (kolo A, zustane ti ale ucho!)
                                • urezat si jedno ucho (kolo B, zustanou ti ale prsty!)
                                • zustat zdravy (stavitel, zustane ti ucho i prsty)

                                No a tu nejlepsi moznost, zustat zdravy, nelogicky zavrhujes a nevime vlastne proc :-) K cemu ti bude lepsi vidle (podotykam, ze vybiras tu nejlepsi z tech horsich), kdyz budes mit shitozni razeni? Nebo, k čemu ti bude lepší razeni/prehazovani, když bude mit vidli, ktera realne pruzi jen ve specifikaci?

                                0 0
                              • niky79  

                                No, popravde, co bys rekl na kolo, ktere by treba melo:

                                • vidlici Rock Shock XC32 solo air (vzduchova!)
                                • nejnovensi model prehazovacky Deore
                                • nejnovensi model razeni Deore
                                • nejnovensi model presmykac Deore

                                A stalo 16–17 tisic? Jiste bys nevahal s nakupem. Ale pozor! Ono neni v kamennem obchode, je od stavitele, takze vlastne nic (pritom i ty kola v kammnem obchode musel nejaky stavitel). Vlastne je v kamennem obchode:

                                http://www.decathlon.cz/…8280092.html

                                Ale stoji 23300 Kc :D

                                0 0
                          • Espen  

                            Ahoj. Ty chceš poradit s výběrem kola, protože jak říkáš se v tom neorietuješ a když dostaneš radu, tak ji nechceš, protože není taková, jakou by jsi chtěl. Chápu tě, taky určitý věci kupuju v krámu. Těch 15000,– není málo a abys je vyhodil za kolo v hodnotě 10000,– přijde lidem zde zbytečný. Proto ti všichni radí, aby sis kolo nechal postavit. Ale to je na delší povídání proč.

                            0 0
                            • smoula5  

                              ahoj , díky :)… já věřím že mi chtějí poradit co nejlépe a já jsem řekl že si nechci nechat stavit kolo a tím to hasne , proto bych byl rád kdyby mi poradit které to kolo z těch „šitozních“ mám koupit protože to chci prostě z kameného obchodu :)

                              0 0
                              • niky79  

                                Ale porad jsi nenapsal jediny duvod, proc chces kolo z kamenaku. Nakup kola v kamenaku neprobiha tak, ze ti bude rozbalen cerveny koberecek, slicne hostesky ti prinesou sampicko a usadi te ve VIP prostoru, nez prijde tvuj osobni prodejce, ktery se ti bude po celou dobu zivotnosti kola k dispozici. Stejne tak ti ani nepopreje zastupce distributora a nedostanes certifikat o vlastnictvi toho vybraného kola, ktere pochopitelne existuje v poctu 1 ks na celé planete.

                                0 0
                      • niky79  

                        Ano, prehazovacka je Deore. S razenim Altus to ma smysl asi takovy, jako zadní spojler na Skodě 120 – dobře to vypadá, ale to je asi tak vše.

                        To, že je tam XCR vidle, je asi nezajímavé, protoze stavitel by tam dal skoro 2× drazsi a vzduchovou ;-)

                        0 0
                        • smoula5  

                          takže je důležitější přesmykač než přehazka ? … nebo prostě oboje musí být deore ? … škoda že jste to někdo nenapsali dřív že ;) , určitě by mi to pomohlo víc něž komentáře typu že jsem vybral kola co stojí uplně za hovno a že si ho mám nechat postavit … ale jasné vás nikoho nezajímá že si nechci postavit kolo ale koupit ho v kamenaku ;)

                          0 0
                          • roman 3D  

                            a to ti ještě nikdo nenapsal že 29 NEBRAT!

                            0 0
                          • Erknold  

                            No proč asi má Shimano komponenty rozdělené do řad. Beru to tak, že ucelená řada je optimální řešení. Dyť oni v tom shimanu asi musí vědět, jak co vyrábějí a dimenzují. Asi se nechá kombinovat blízké řady, ale jinak je to fakt jak s řetězem. Celek funguje jako nejlevnější díl.

                            0 0
                          • niky79  

                            Není :-) Jde o vyladěnost komponent. To jako k hernímu PC, kde máš nabušený CPU za 8 tisíc a nabušenou grafiku za 10 tisíc, dát 1 GB ram za 200 Kc. To je stejne jako s tim spoilerem na te Skode 120. Aby mel nejaky efekt a pritlacnou silu, musela by ta skodovka jet rychlosti, jakou se nerozjede ani z kopce :-)

                            A celou dobu se ti snazime vysvetlit, ze kola z kamenaku jsou pro lidi, co tomu nerozumi. Co proste teď vezmou prachy a koupi hned kolo, jake se jim libi. Ty se tomu snazis rozumet, coz je dobre, protoze ty penize nejsou male penize, ale porad se snazis z toho odpadu z kamenaku vybrat ten nejlepsi odpad :-) Posun se o uroven vys a predstav si, ze kolo, co bys koupil v kamenaku za 25 tisic (pro tebe totalne mimo limit), ti stavitel posklada, dejme tomu, za 17 tisic (coz je ve tvem limitu).

                            0 0
    • Jetson  

      Já myslím, že: „Je to marný, je to marný, je to marný“.

      Tak si udělej anketu, lidi Ti naklikaj co je napadne a Ty můžeš vybrat vítěze.

      0 0
      • roman 3D  

        v tomhle případě je jasným poraženým zakladatel tématu

        0 0
      • nitraq  

        Nejschůdnější varianta pro všechny. Tazatel bude mít dojem, že mu lidi poradili a osazenstvo to bude mít brzo vyřízeno. Že nepořídí výborný poměr cena/výkon ho trápit nebude, to už jsme zjistili.

        0 0
        • Jetson  

          A pokud tam dá jen ten kus, co už si vybral, nemůže nikdo sáhnout vedle.:)

          0 0
      • niky79  

        Ale pozor, v te ankete nesmi byt moznost Stavitel, jinak to neuzna, nebude mit pocit, ze jsme mu poradili, a bude se hlasovat znova :D

        Jo a 29" nebrat!! :D

        0 0
    • Dorsiflex  

      Hele když nechceš využít stavitele, kup si co se ti nejvíc líbí. Je asi jedno co. Když se ti bude líbit, bude tě na něm bavit ještě o trochu víc jezdit. Pokud se ti na něm něco vy*ere, tak si komponent koupíš prostě novej. A když u toho vydržíš, tak si časem koupíš něco jiného, lepšího a i tvůj náhled na věc (zkušenosti) bude jiný.

      Tohle není ironie, prostě se s tím moc netrap a konej.

      0 0
    • Azmir  

      Klasické zbytečné vlákno o nákupu kola, které skončí jako mnoho dalších. Zakladatel chce radu jaké kolo koupit, tu dostane, včetně komponent které by byl nejlepší, radí mu milion lidí, ptá se na tuny dotazů, které jsou zodpovězeny. Ve finále to ovšem skončí tak, že rady všech byly k ničemu a byl to jenom ztracený čas, protože si zakladatel stejně koupí to co mu vecpe prodavač v obchodě, bez ohledu na rady které dostal.

      0 0
    • niky79  

      Kopiruji pro smloulu z jineho tematu:

      http://katalog.intersport.cz/…-6–0–29–2014

      Je to, alespon podle specifikace, dobre kolo a lepsi asi nesezenes. A je z kamenaku!! :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.