• Nováček

    Dobrý den,

    dnes jsem se rozhodl vyčistit a promazal střed GXP s externími ložisky. Vše jsem pomocí nářadí rozebral, vyčistil a namazal. Opravdu jsem vazelínou nešestřil a veškeré závity v rámu jsem promastil tunou vazelíny, samotný střed jsem také celý promazal a samotné misky také. Po veškerém složení a utažení mi vazelína doslova vylítala ven. Mám tey na vás dotaz. Je špatně takto mazat střed? Přebytečnou vazelínu jsem utřel a vše vyčistil. Pokud se totiž podívám na různá videa na youtube, kde dochází k výměně středů hollowtech, gxp atd. tak technici sotva namočí prst do vazelíny a pak vše složí. Což se až divím, že to lze pak rozebrat.

    Jak moc tedy mažete střed GXP? A bude mu vadit velké množství vazelíny?

    0 0
    • se-se  

      aby to šlo rozebrat, na to je měděná pasta, zrovna pro tento účel není vazelína ideální. Vazelínu použij na ložiska a pokud možno plastické mazivo – jde hlavně o to oddálit korozi.

      0 0
      • Nováček  

        Mám zkušenosti že i to, co jsem namazal vazelínou, tak nezatvrdlo. Jde mi jen o to množství, jestli je zde nějaký problém jí dát víc.

        Jinak i s klasickou vazelínou se mi nestlo, že by něco přirostlo k sobě.

        0 0
        • Jakobo  

          Moc vazeliny skodi v tom, ze se v lozisku naopak zvysi treni a tim se vic zahriva. Pri vysokych otackach, jako u motoru to muze skutecne snizit zivotnost. Si ale myslim, ze ti prebytecna vazelina vytekla ven a jeste dalsi vytece, navic nohama zase az tak rychle nesmrdlas jak motor. A taky si radeji zjisti, co to mas za vazelinu a zda je na to vhodna.

          0 0
          • Dzordano_Bruno1  

            Pokud jsen tazatele dobe pochopil, tak vse smontoval, ale do lozisek jako takovych se neprdel. Takze pojud jen prepatlal zavity, namazl osu klik, umelou osu mezi miskama, tak se nic nedeje. Veskera vazelina mu pri nasazeni osy klik vylezla ven, dalsi mu vylezla pri utahovani misek. Bude ji mit hodne, relativne, uvnitr ramoveho stredu a tam podle me nevadi. Dalsi, SOUHLASIM, mu vyleze az zacne jezdit. Takze to jen otre a bude klid.

            Je lepsi, ze ji tam dal vicero, nez kdyby se na to vyprd uplne. Priste davej min, ale davej;) Do lozisek v miskach se nehrab, tak to chce cpat opravdu tak akorat.

            0 0
      • Singlespeed  

        Měděná pasta není na kolo taky úplně ideální. Dával jsem ji do té doby, než jsem zjistil, že to věčné vrzání a lupání jde ze spojů namazaných měděnou pastou :-)

        0 0
        • se-se  

          Mám jí úplně všude a nějak to co uvádíš nepozoruju, ale zkusím se na to zaměřit. Zajímá mě jestli se tato tvá zkušenost potvrdí. Dost by mě to naštvalo, protože objektivně vzato je tou pastou spoj opravdu ideálně ošetřen. Mám to tam zatím necelý dva měsíce tak uvidím.

          0 0
      • tomas80  

        takze pokud montuji novy střed tak zavit novyho stredu asi nemazat tímto co ?

        https://www.koloshop.cz/…azelina.html#…

        0 0
        • Vilém  

          Lepsi namazat necim, nez nicim. Medena pasta je dobra, muzes treba i grafitovou vazelinu. Ale vicemene jakoukoli vazelinu.

          0 0
          • tomas80  

            takze pokud timto co sem psal namazu zavitu stredoveho zavitu pri montazi noveho tak nic nezkazím paráda

            0 0
    • Jakobo  

      Jo, ale teď už to tak nech a pro příště všeho s mírou.

      0 0
    • tonik666  

      Poslední dobou čím dál častěji nahrazuji vazelínou v závitech závitovým lepidlem.

      Například ve šroubech převodníků, v závitech středu na čtverhran u fixky, ve šroubech kliky na čtverhran, teď jsem dával trošičku i do drážek na ose Hollowtech kam nasunuji levou kliku.

      Misky ložisek se mi zatím nikdy nepovolily, ale ovažuji, zda by nebylo lepidlo vhodnější než vazelína. Třeba v manuálu u Phil Wood Philcentric miskách lepidlo výslovně uvádějí v návodu.

      0 0
      • se-se  

        Na jemný závity většího průměru lepidlo nedávat! Městná se v závitu a vede to k silnému opotřebení při každém povolení. Dělám servis balicích strojů a vím moc dobře co to umí.

        0 0
        • tonik666  

          Co spadá do kategorie „jemný závit většího průměru“? Můžeš nějak blíže popsat, jak k poškození dochází? Lze závit od zbytků lepidla vyčistit?

          Vše výše uvedné se i přes opakované silné utahování povolovalo. S lepidlem to drží.

          0 0
          • se-se  

            no právě asi takové jako je závit středu. Pokud se to po kasždém povolení řádně vyčistí tak je to O.K. ale on to právě nikdo neudělá a s tím tvrdým lepidlem to napere zpátky. Taky se musí používat správný lepidlo – tedy pro snadnou montáž. Jsou 3 tvrdosti. Já nevím jak ostatní, ale nemám zkušenost s tím, že by se mě na kole něco samo povolovalo, takže se u všeho spíš snažím, aby se to dalo snadno rozebrat. Závitové lepidlo je pro závit vždy velká zátěž při rozebírání takže když to není nutný, tak ho nepoužívám.

            0 0
            • tonik666  

              Dík za info, dám si u toho středu pozor.

              Zatím jsem lepil jen díly, co se povolovaly. Ve všech případech to bylo v pohonu na kolech s pevným převodem, kde to dostává víc zabrat – to by mohlo být vysvětlení.

              0 0
        • Vilém  

          Nj, ale to se musi ten zavit po rozebrani, pred opetovnou montazi, poradne ocistit.

          0 0
      • Dzordano_Bruno1  

        Je zajimavy cteni, jak kazdy dela servis po svem a vsem vse funguje. Jeden rve tuny vazeliny, druhy lepidlo atd. Sto servisaku, sto postupu a nazoru.

        Je, ale pravda ze do misek bych lepidlo nedaval, neni duvod. Misky se nepovoli, jsou drzeny klikami a tak vazelina staci.

        Jsdm zastancem, ze zasde prshnany servis o kolo je zbytecnost. Clovek pak jen steluje a steluje a prd najezdi na biku.

        0 0
        • Jakobo  

          +1

          0 0
        • se-se  

          nojo ale když mě třeba děsně znervozňuje, když cokoli vrže nebo šustí, tak radši pořád seřizuju a servisuju. A meju a leštím. Je pravda že jsem si asi neustálým mytím přivodil už vyreznutí ložiska středu a i náboje, ale já prostě špinavý kolo nesnesu – radši jsem koupil nerezový ložisko.

          U toho středu tam jiný ložisko nedostanu (4hran) – proto zkusím nacpat to lepivou vazelínou. Žádný dodatečný těsnění myslím nepomůže.

          0 0
          • Dzordano_Bruno1  

            To ne dalsi extrem. Cim vic mejes a mejes, tak saponary, lestenky a dalsi myci prostredky zalejzaji tam, kam by nemely a je to pak akorat starost. Ja kolo meji asi tak, ze namocim lehce hadr a kolo utru. Zadny mydlinky, jen krapet vody a hadr. Staci bohate.

            0 0
            • se-se  

              asi se budeš smát, ale mě vadí i ty fleky, co tam zůstávají po umytí. Takže Cyklomax, Cocpitcleaner, Chaincleaner, Brakecleaner, Reifenreiniger… a spousta dalšího. Malá tlaková myčka v zimě v létě. Jo a taky opravuju na cestě i to co by vydrželo až domu – někdy jsou to fakt story.

              0 0
    • martin_bakov  

      za chvili bude ctvrtek, ve stredu uz to nestihnes

      0 0
    • Smazaný účet  

      Daleko dulezitejsi nez tuna vazeliny je mit u sredu vypucovany zavity. takze po nazde demontaze zavity vycistit od vseho bordylku, ale tohle by mela byt rutina pro vsechny zavitove spoje. nenni nutne to hned protahovat zavitnikem, staci vycistit dratenym kartacnem/kartackem na zuby/hadrou.

      Pak primerene maznout zavity, zasoubovat misky, lehce maznout osu po cele delce-aby sla lepe vsunout a nechytla se na ni pripadna koroze. Lehce maznout osu, pridelat kliku, dotahnout na pozadovany moment a tradaaaa:)

      0 0
      • Dzordano_Bruno1  

        Jemu to lisku nechytne nikdy podle toho, kolik tam narval vazeliny:D:D:D

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ale kdyz se vazelinka smicha s vodou, nejakym bordylkem a trochu to zahnije, to pak bude labuzo:)))

          0 0
          • Dzordano_Bruno1  

            Bal bych se toho u nejaky soucastky, ktera je hodne ve styku s bordelem. Kliky a jeste k gxp jsou podle me solidne utesneny, tajze tam toho bordelu tolik litat nebude. Pokud nejezdi brpdy, nrkoupe se s kolem atd. tak bych ho nestrasil.

            Jinak ja patlam vazelinu ns retez, hazku a vse co ss o sebe tre(kromr vidle, tlumaku atd.).a nemel jsdm problem. Ale je to jen o tom, ze kolo aspon nekdy umeju, takze miliarda bordelu se u me na kole nenachazi;)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Myslel jsem bordel ktery se ti do stredu dostane pres sedlovku a spoj sedlovky s ramem…

              0 0
              • Dzordano_Bruno1  

                Jo, tak to je pak vyhoda, ze si tu diru skoro utesnil vazelinou:D:-D

                Ale ted vazne, pokud se sedlovkou nehejbe, tak nevim jak by ss mu tam mel dostavat bordel. Ja osobne v drsti nejezdim, takze nejaky strjkani bordelu pres sedlobku neexistuje. A klasicky bordel se tam podle me nedostava tak vyrazne, aby to melo vlit na plastovy mezikus chranici kliky a osu..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  nejezdis..no vidis.)…nevim asi GPG ma tu plastovou vlozku a je otazka zda ji tam dal…a jestli i tu vlozku opatlal ve vsech stran nebo ne…a tak..ale nechme toho:)

                  0 0
    • Joseph de Sax  

      pokud jsi nenacpal vazelínu i do všech trubek, tak je to pořád málo namazané…

      0 0
    • jan.novak  

      Jakou vazeliny pouzit?

      Staci i tato obycejna http://www.velohanak.cz/…i-tuk-litny/ ?

      0 0
      • Vilém  

        Zatim jsi ani v jednom vlakne nenapsal, co tim chces vubec mazat.

        0 0
        • jan.novak  

          No mam myslel jsem stred – konkretne BB30

          0 0
          • Vilém  

            Ale co tim chces mazat? Stycne plochy lozisek pri montazi?

            Pokud ano, tak tam vyrobci nespecifikuji jaka vazelina tam ma presne byt. Osobne bych tam dal neco lepiveho, odolneho vuci vode. Lidi davaji treba A00, ale myslim, ze to z odkazu muzes taky v klidu pouzit.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.