• mc.loki

    Ahoj

    sorry za totál OT, ale chtěl bych si udělat menší průzkum, jestli se mezi bajkery najdou uživatelé Linux ( Ubuntu, Kubuntu atp.).

    Vyhodil jsem nedávno Wokna z vokna po dalším záseku, kdy jsem málem přišel o všechny nezálohovaný data ( zachránilo je právě LIVE CD UBUNTU), naistaloval jsem tedy Ubuntu a čumím jak péro z gauče, jak je to rychlý a v týhle verzi dost jednoduchý a divím se, proč to tak málo lidí ví.

    0 0
    • fousek  

      Me teda Ubuntu a jeho derivaty moc jednoduchy neprijdou (z pohledu uzivatele mozna jo), ale je pravda ze linux dokaze fungovat i v pracce.

      Rek bych ze uzivatelu linuxu bude tak 1–3% i mezi bikerama

      0 0
      • Tesco_Bike_Fan!  

        Vetsinu linuxako co znam, vlastne vsechny linuxaky co znam bych si na kole nedokazal predstavit. A zajimave ze kdyz tak nad tim premyslim, tak linuxaky znam bud jen jako extremy 150kg+ nebo naopak 180–200cm a vaha tak 40–50kg.

        0 0
        • Qeex  

          Spadám skoro do druhé kategorie, 205cm, 75kg, jedu na linuxu, a občas i na kole :-D

          0 0
    • kyl  

      Bude v tom běhat to co ve Win.?Přehrávání videa,televizní karta,hry,atd.

      0 0
      • fousek  

        ne -castecne to resi wine, ano, vetsinou, ano -ale ne vsechny.

        Pokud mas pocitac primarne na hrani her tak bych linux nedoporucil. Pokud ho nas na serfovani po internetu, lepsi reseni tezko najdes.

        0 0
        • mc.loki  

          asi tak, na hry se skutečně moc nehodí, i když najisto to říct nemůžu, protože žádný nehraju, takže jsem ani nezkoušel instalaci, ale videa, mp3, internet, správa fotek, prostě klasický uživatel, to je všechno je paráda. ovšem je nutno mít na paměti, že kvůli jednoduchý obslze je třeba se naučit pár fíglů, ale od toho je tu linuxácký forum.

          0 0
      • multi  

        Uz i na hry bude Linux viz Steam!

        0 0
    • nooski  

      Přítelkyně měla na noťasu Ubuntu a takový virus už nikdy více, zlatá okýnka. Měly dost velký podíl na tom, že se notebook odebral do křemíkového nebe. Bylo to nespolehlivé, nekompatibilní, pomalé a pro normálního uživatele naprosto nepoužitelné (asi jako onen notebook od HP, spolehlivé jako silniční duše Rubena). Doteď třeba nechápu, proč i kvůli takové blbosti, jako je připojení sluchátek a současném odpojení repráků bylo třeba několikahodinové štvaní se s ovladači. A to se s tím štval člověk, co linux používá dlouho… Já bych tučňáka vyhodil a pořídil okna hned.

      0 0
      • mc.loki  

        tak si myslím, že tvůj problém byl spíš v tom notesu samém, protože já žádný takový problémy nemám a to jak na notesu, tak na PC :)

        a jinak každý přece ví, že Linux je vůči virům absolutně imunní, kvůli naprosto odlišný architektuře. :)

        pokud vím, nepotřebuješ firewall ani antivir, natož antispyware…

        0 0
        • fousek  

          docasne, nejvetsi zdroj infekci v pocitaci je totiz sam uzivatel, az bude linux rozsirenej natolik, ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win.

          Je tedy pravda ze instalatory linuxu jsou defaultne nastaveny o dost bezpecnejs nez win, ale blbost uzivatele prekona vsechny bezpecnostni opatreni

          0 0
          • Tesco_Bike_Fan!  

            No u Xp byl fakt pruser ze user mel automaticky admin prava. Nastesti vista a sedmicky tohle celkem resi.

            A ano, plne s tebou souhlasim, kdo by se mucil s vytvarenim viru pro takovou minoritu, kterou navic vetsinou tvori nerdi.

            0 0
          • Pedro404  

            „az bude linux rozsirenej natolik, ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win“

            Takže nikdy:)

            0 0
          • Tomcat  

            ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win. Jenže né se stejnou úspěšností, prostě ta architektura to sa z podstaty znemožňuje.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Tak neprůstřelnej linux určitě neni, ale neni tak triviální se do něj dostat jak do win. Nicméně pořád je to dost o tom, kdo ten komp spravuje.

              0 0
              • Tomcat  

                Ano tak jako win32 průstřelný není.

                Ta archytekůra prostě taková není. Nevím kolik toho víš, ale jak bys udělal autorun viry nebo falešné antiviry kompatibilní a stejně úpěšné jako na win?

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Tak třeba falešný antiviry podle mě žijou čistě z blbosti uživatele, a když bude vědět heslo roota, tak je jasnej. I když nevim, jak moc sou drzý, jak řikám, ve widlích nejedu dlouho..

                  0 0
        • nooski  

          Stejný noťas jel na vidlích mnohem lépe a bez zásahů mocného kouzelníka s pacičkou zvířete objetovaného za úplňku pátku 13. :-) A ostatně linux je vir sám o sobě, protože se šíří zdarma, toť vtip mého kamaráda.

          0 0
          • fousek  

            Tvuj kamarad ma asi kapku spatnou predstavu o tom jak funguje vir. Vir by se mel do pocitace dostat co nejmin pozorovatelne a mel by nejak skodit, coz je vpodstate presnej opak linuxu

            0 0
            • nooski  

              Je to jen vtip ;-) Každopádně se považuju za docela zkušeného uživatele PC, ale jen na obyčejné úrovni. Nějaké počítače jsem složil, něco jsem opravil něco instaloval v lecčem pohrabal, ale linux je na můj vkus příliš velké s…í a pro běžného uživatele k ničemu.

              0 0
          • Vilém  

            Pouzival jsem napred Mandrivu, pak Ubuntu a jak rikas. Pred prvnima pokusama jsem vsude cetl o nizkych HW narocich atd. Na mem obstaroznim P4 2,2GHz/512RAM bylo Ubuntu utrpeni. Treba otevrit adresar s par sty fotek, bylo tak jit si udelat kafe. Instalace sat karty, vcetne dekodovani programu, mi zabralo asi 2 tydny, nez jsem to rozchodil atd. Verim, ze znalec by to dokazal ocesat tak, aby to slapalo podstatne rychleji, ale ja jako bezny uzivatel jsem si s timto poradit nedokazal. Takze jsem se radsi vratil k XPckum, ktery na tomto HW slapou mnohem lip. Treba az jednou poridim novejsi PC, tak zas zaexperimentuju:)

            0 0
          • mc.loki  

            takže vir je i OPERA, Firefox, CHROME nebo takový vzduch například? :)

            těžko říct, ale spíš si myslím, že jste udělali někde při instalaci chybu. :)

            0 0
            • nooski  

              Pěkně :-) Ale třeba ten chrome aspoň jede a na vzduch si taky nestěžuju.

              0 0
        • maajkee  

          Hele, s tou dírou na sluchátka jsme měl v každým linuxu taky problém a to u obou notebooku co jsme měl (acer a FS).

          Taky jsem kvůli tomu strávil dost času na fórech :)

          0 0
          • jIrI___  

            A stál ten promrhaný čas, strávený zjišťováním, jak zprovoznit sluchátka, aspoň za to?

            0 0
            • maajkee  

              Rozhodně jo! ten pocit vítězství když to začlo běhat jak má, byl euforickej :)

              Ale v tu dobu jsem měl mnohem víc času, teď už jsem nějakej línej, nebaví mě ***** se s kompem, tak jedu na xpéčkách.

              0 0
      • fousek  

        Jo za to ovladace zvuku ve Vistach to je primo prochazka ruzovym sadem:-)

        0 0
      • pstasek  

        Myslim,že to furt nebude nic proti zprovoznění SB Audigy nebo Live na Win 7 :-)

        0 0
    • Nimrod  

      každou chvilku ho zkusím, abych zjistil, že na něj ještě furt nemám znalosti. pokud mám něco nainstalovat, tak je to boj, protože má znalost angličtiny je dost mizerná, tak to zkouším a zkouším a zkouším a málo kdy to vyjde. krom toho se moc nevyznám v tom, jaké programy jsou přesně k čemu, tak instaluju kopici kravin navíc (myslím fedoru, arch atd, kde se při instalaci může zvolit co nainstalovat). další věc je ta, že má grafika má o moc lepší ovladač na windowsy, na linuxech se mi některá videa víc sekají (než se moc zpomalý windowsy :-)). jako poslední problém bych uvedl, že jsme nenašel kodek na tuším nějaké windows audio, tak pár videí mi šlo bez zvuku. ale je fajn, že jinak mi debin (ubuntu) a fedora bez problémů identifikovaly správný hw a bežel hned od začátku více méně jak měl (krom grafiky, ale to u ubuntu řeší přímo nástroj, u fedory také něco bylo, ale nějak jsem nerozhýbal 3d akceleraci). a na záver napíši, že mi chybí exaile :-( neví někdo nějaou alternativu na windows?

      jinak jsem zkoušel skoro všechny ty nejznámější distribuce, ale ne všechny jsem dokázal dostat do provozuschopného stavu, tak píši jen o ubuntu a fedoře…

      0 0
      • fousek  

        ja teda nevim, ale me prijde jednodusi napsat treba aptitude install gimp

        nez firefox.exe > google search gimp > download gimp > install gimp > kam ulozit? > ikonku na plochu?

        JInak kodeky na linuxu vubec neresis, vetsina prehravacu pouzivaj svy vlastni a staci pouzivat aktualni verzi a pojede 99% videi

        0 0
        • Nimrod  

          jde o programy, které nejsou v těhle výběrech a taháš zabalený program. prostě jak to nemá instalační program, tak jsem v hajzlu…

          0 0
          • fousek  

            Tady je moznosti vic, tebou hledanej program neni v defaultnich repozitarich, pak staci pridat repozitar, treba restricted a nebo je ten program fakt na spesl pouzoti a pak ho musis zkompilovat, samotna kompilace je jednoducha, vetsi problem je mit nainstalovany vsechny zavislosti, ale to by se nakonec melo taky povest.

            Pokud je to program pro jinej operacni system tak ses odkazanej na emulatory se vsema jejich nevyhodama

            0 0
            • Nimrod  

              právě že tohle už jde někam, do čeho nevidím a nevyznám se v tom… já vím, že to jde, ale prostě na to nemám. jinak šlo o programy pro linux, z windows programů jsem používal jen linkage, který šel přes wine bez větších problémů

              0 0
              • Mamut  

                Pokial vyslovene nepouzivas obskurne programy, tak pre velke distibucie (Ubuntu, (open)Suse, …) vzdy najdes repozitar s ubalenym softom. Takze staci vediet pridavat repozitare. Bez rucnej kompilacie sa kludne zaobides. Ak ju nebudes ovladat , tak narazis raz za 2 roky a nebude to v klucovom bode, ze by ti bez toho nefachal system alebo jeho hlavna napln.

                0 0
                • Nimrod  

                  vím, že jsem měl třeba problém s pypanelem a s podobnýma drobnostma (i když zrovna pypanel mi shořel na tom, že chtěl starší python a neumím ho downgradovat bez toho, aniž by se mi všechno sesypalo. bylo to v ubuntu 9.10). nikdy to nebylo nic důležitého, vždy podobné kraviny.

                  pak mi ještě zklamolo to, že na msn nejde webkamera, nebo já aspoň nenašel messenger, který by ji uměl…

                  0 0
        • Nimrod  

          teď jsem si všiml, žes dopsal v editu poslední větu :-)

          vlc mi rovnou napsalo, že to nepodporuje, totem, že kodek neexistuje… jinak běželo všechno, to zas jo..

          0 0
    • Smazaný účet  

      epicon!

      0 0
    • royal  

      nevim proc pro nas ostatni nemas ve svy ankete misto – ja bych se zaradil do „windows obcas musim pouzit a trpim“ :-)

      0 0
      • logoman  

        U me to je naopak „Linux obcas musim pouzit a trpim“ :-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      já bych bral Mac.. tam je všechno jednoduchý a v pohodě.

      0 0
      • přišlapávač  

        tak si ho porid :-) Ja jsem s nim 100% spokojeny.

        0 0
        • jIrI___  

          Nevíš jak na něm chodí programy typu AutoCad, Inventor, SolidWorks, apod.?

          0 0
          • přišlapávač  

            AutoCAD pro mac existuje, ty ostatni dva nemam tuseni…v pripade nejvetsi nouze jdou na mac nainstalovat i ty prasivy windovsy, ale to je barbarství :-)

            0 0
        • Smazaný účet  

          není peněz nazbyt… ale na příštím pc už win určitě nebude.

          0 0
    • Duppy123456789  

      Kdyby byly ovladače tak mám Ubuntu na svym Pavillionu už hodně dlouho :-)

      0 0
    • kaqpa  

      using ubuntu 9.10 CK, 32bit version,

      windows never more!

      widle zapnu jednou za mesic, kdyz v nich musim udelat neco do skoly, co nejde spustit pres wine :-/

      0 0
    • Marsve  

      No nazdar, flamewar na téma Linux vs. Windows už i zde? ;-) Linux mám jako vývojář přes 10 let, doma už je to jedinej OS, v práci pendluju mezi Windows a Linuxem. Ale nedá se říct že jeden OS je lepší než druhej, je to otázka zvyku a preferencí. Rozhodně nedoporučuju násilím instalovat Linux normálním lidem, to obvykle končí větami: „co to je za krám, proč tam nejede ten nádhernej program co mají všechny moje kamarádky?“, „vždyť na tom nejsou žádný pořádný hry“, „já nemůžu najít takovou tu modrou ikonku co má kolega“ atd. atd.

      A pozor, o nezálohovaný data je samozřejmě možný přijít i pod Linuxem ;-))

      0 0
      • takycyklista  

        „já nemůžu najít takovou tu modrou ikonku co má kolega“

        vysvětlit BFU, že internet != IE je jenom ztráta času :)

        jinak Ubuntu doma i v práci a krom nepodpory výrobců HW žádné problémy (ťuk ťuk) už od verze 6.06 :)

        0 0
        • vsn  

          dyt IE je povedeny … aspon teda RH to tvrdí …

          0 0
      • lusk  

        do kamene tesat

        0 0
    • Kureix  

      používám linux (ubuntu distro) už pár let a naprostá spokojenost…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Co je to ten Linux?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Něco jako Sram. Mimochodem, ten by měl být také zdarma a pak by bylo vše v pořádku.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Aha…takze vsichni co ho maj, rikaj ze v bordelu funguje lip, jinak je to skoro to samy..hmm..s tim dokazu zit:)

          0 0
          • Smazaný účet  

            No, v bordelu nevím… Dost mě to ale překvapuje, co tam s tím? Jinak je to jak píšeš. „Skoro“ to samé. Linux je také „skoro“ jako Windows.

            0 0
    • Mr.Duck  

      Winblow$ sem vyhodil asi před 5 lety, od tý doby jedinej reinstall když sem přecházel z Debianu na Suse, a na vidle bych se nevrátil.. Sice mi trvalo si systém tak ňák poladit do ideálního stavu, ale ne dýl jak u widlí, a hlavně by to widle nikdy nedokázaly ) A pak už s tim neni žádný ******, dělá to co má a nesype se to na každý kravině. Pařil sem na tom teda akorát WoW z widláckejch her, ale zrovna to šlo paradoxně líp jak na widlích.

      V práci sem nucenej jet na W, ale ten komfort ovládání, když si člověk na Linux zvykne, je uplně jinde. Blbý spuštění jakýhokoliv programu je v KDE milionkrát jednodušší, takže k win se vrátit fakt neplánuju )

      0 0
    • mgt  

      Ja jsem zacal s Linuxem nekdy v r. 2003 a od cca 2004–5 uz mam jen Linux a Win pouzivam jen kdyz neni jina moznost. A jsem spokojen. Pro kazdeho to ale neni. Pouzivam Slackware.

      0 0
      • fousek  

        Slacka sem pouzival docela dlouho a jeste pouzivam, ale na desktop jsem presel na Zenwalk (slack s balickovacim nastrojem a omalovankama) a ted nedavno jsem na par pocitacich presel na Debian.

        0 0
    • Smazaný účet  

      no když už je tady ten off topic o počítačích,

      jak poznám kolik jáder má procesor?

      Kámoš má týden notebook HP pavilion dv6, papírově i přes Everest to ukazuje procesor Intel Core i5 320M, mělo by to být dvoujádro, ale správce úloh ukazuje 4 grafy, i utility na měření výkonu ukazují 4 jádra a i v tom Everestu jsou vypsaný jakoby 4 jádra o taktu 2,4 Ghz.

      0 0
      • PKQ  

        Intelácká simulace dvojnásobku jader :) Hyper-threading

        0 0
        • Tesco_Bike_Fan!  

          Ta tva definice mi pripomela ten vtip na stara pentia s matematickym bugem, kdy se o nich rikalo ze jsou tak rychla protoze vysledek nepocitaji, ale odhaduji :D

          0 0
      • Smazaný účet  

        tak ještě jeden dotaz…

        proč jsou výrobci takový 3,14če, že k notebooku napíšou 2 grafické karty: integrovaná + neintegrovaná a pak se člověk dočte, že ta integrovaná tam sice je, ale není napojená na výstup na monitor?

        0 0
        • Pedro404  

          Protože tam je jenom na šetření energie a když napojíš monitor tak se předpokládá že jedeš ze zásuvky a tudíž neni problém jet přes silnější neintegrovanou?

          0 0
          • Smazaný účet  

            myslím monitor v notebooku, ne externí.. ta karta tam je, jen prostě není připojená k základovce, nebo já nevím co…

            0 0
            • Pedro404  

              Tak teď už vůbec nechápu:)

              0 0
            • fousek  

              i5 by nektery meli mit grafiku v procesoru a pokud vyrobce pouzije jinou, pravdepodobne neintelackou tak je jasny ze ta v procesoru nebude funkcni. To ze nakej blb z marketingu se chopi prilezitosti je vec jina

              0 0
      • kyl  

        V netbooku mám Atom 1,6Gh a utilita mi ukazuje 2 jádra což je blbost.

        0 0
    • kloubik  

      Jedu na linuxu už 2 roky, s dual bootem ještě déle… Pořád sice mám ve Virtualboxu MS Windows, ale už si ani nepamatuju kdy jsem je pustil. Jediný co mě štve, že jsem teď koupil android telefon a HTC Sync je jen pro Windows a není moc linux alternativ, ale stejně bych to moc nepoužíval.

      Jinak jedu na Ubuntu 9.10, protože to je poslední release, které na mém zastarávajícím IBM X40 jede bez absolutních problémů…novější verze bohužel už podporu starších laptopů trochu zanedbávají, 10.04 nejde rozjet vůbec bez použití workaround, které ale není 100% a 10.10 pořád taky zazlobí (zamrzávání kurzoru třeba na pár vteřin).

      Z hlediska porovnání mi vyhovuje více než windows. Zvykl jsem si hodně používat virtuální plochy, systém mi přijde stabilnější, rychlejší, prozatím se nemusím tolik bát virů… na web, email, fotky a instant messaging naprosto luxusní. Přes rok jsem na systém nemusel šáhnout, počítač restartuju tak jednou 2 měsíce, když si to vyžádá update manager, jinak ne.

      Nejlepší je, když chce člověk udělat reinstal nebo někam přenést nastavení. Zkopíruje složku programu nebo celej /home a po instalaci má za 5 minut desktop jako na starém počítači, což je i ideální pro testování nových verzí.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Neni to uplně k tématu, ale na co HTC Sync? V práci sem si to nainstaloval, a zas odinstaloval, ňák sem nenašel a co bych to potřeboval, když hudbu a podobný si do mobilu tlačim přes Amarok nebo klasicky jako na flashku, a synchronizace kontaktů, kalendáře atd může jet přes google? Je pravda že sem si s tim softem dlouho nehrál, ale přijde mě že mi uniká jeho smysl )

        0 0
        • kloubik  

          Jak říkám, taky to asi neplánuju používat, kontakty synchronizuju jinak, ale např. na instalaci externích aplikací, které nejsou na Android Marketu bych to použil.

          Mám totiž debilního operátora AT&T (myslel jsem, že nic horšího než Telefonica O2 neexistuje, ale zmýlil jsem se) a mimo jiné blokují nahrávání externích programů mimo Android market a programy které by jim mohly ubírat zisky na Android Marketu blokují. Šlo by to obejít, ale nechce se mi přijít o záruku k mobilu…

          0 0
          • Mr.Duck  

            To jako že nejde povolit instalace z cizích zdrojů? To bych asi rootoval hned O_o Ale jak je to pak se zárukou nevim, tady to prej i celkem de s rootnutym telefonem, ačkoliv to asi bude o klice.

            0 0
            • kloubik  

              Jo, přesně…intalace z cizích zdrojů je zákazaná, mají specificky upravenou ROM.

              Pokud se v dohledné době neobjeví oficiální update na Froyo tak stejně asi rootovat budu a půjde tam rovnou jiná ROMka. Na druhou stranu jsem docela spokojený s HTC Sense, tak tomu dám ještě asi měsíc nebo dva… Přece jen doby kdy mě bavilo trávit hodiny na xda developer foru jsou pryč, není na to chuť ani čas :-)

              0 0
        • Tomcat  

          Výzmam je ten ,že nepotřebujete vše tahat přes vekého bratra.

          Kalendář i kontakty lze v klidu sravovat offline. A všechny aplikace také na marketu nejsou.

          Hudbu to umí synchronizovat jako playlisty a to i z iTunes.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Tak aplikace si tam tahám přes USB bez HTC Sync, tak snad jedině ta synchronizace kontaktů a kalendáře no..ale to já si radši stejně k „velkému bratru“(-.-) dám, bo se hodí to mít zálohovaný a přístupný, a nic důležitýho a supertajnýho tam nemám :)

            0 0
            • Tomcat  

              Tak zálohovaný je mám ( 3 mobily + 2 pc ) velký G poskytuje službu bez garance tak bych se tím moc neoháněl. Za to málo co dostáváš platíš tím, že tvá data budou využita. Oni to pro charitu nedělají.

              Mimo nemáš odstuňované zálohy, tedy nemůžeš se vrátit třeba k záloze z minulého týdne.

              A přístupný? Jak jsou přístupný když ti spadne net nebo budeš někde bez internetu? Jak jsou přístupný pro ne-Android telefon?

              Jinak pokud by to byla nějaká garantovaná služba solidně smluvně podepřená třeba ala Blackberry klidně bych jim těch dat poskytl více. Ale zatím to jako výhodný nevidím.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Přístupný jako třeba pro notebook, nebo se do gmailu přihlásim kdekoliv žejo. Jak řikám, neni to nic důležitýho, takže mě to nijak netrápí, a za to ****** jak s BB by mě to nestálo, zlatej androjd..

                0 0
                • Tomcat  

                  A ten zbytek?

                  Nic to nemá cenu máš dost svérázný představy asi jak to funguje, na druhou stranu na tobě a podobných se naštěstí dobře vydělává tak, že jen pokračuj dál. :)

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Tyvole co zbytek, mě je u ****** co si dělaj s mejma kontaktama, kontakty v mailu sem měl dycky a nikdy sem z toho nebyl paranoidní, nic víc tam nemám, so what? To jak to mám zálohovaný mi stačí, když ztratim mobil, mám to na netu, když se to posere na netu, mám to v mobilu, a pro sichr si to občas hodim do kompu, nic víc nepotřebuju )

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Já nejsem paranoidní říkám, že svoje data si cením víc. Ať nabídnou víc.

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        Šak já netvrdim, že ty si paranoidní, jenom prostě že pro moje potřeby je jejich služba víc než dostačující )

                        0 0
    • mr.antik  

      mně to je tak nějak jedno, přizpůsobím se oběma, dělám rád věci jednoduše a přímočaře.

      0 0
    • Mamut  

      Hlavne je strasna blbost ztotoznovat Linux nejakou jeho distribuciou. Linux nie je Ubuntu! Linux je ako spalovaci motor a Ubuntu je skodovka. Spalovaci motor sa pouziva od RC lietadielok, cez konvencne ponorky az po nepojazdne generatory. A prehlasit, ze Linux je blby, pretoze Ubuntu sa chova divne je to iste ako odpisat spalovaci motor, pretoze som mal skodovku, ktorej hrdzavela karoseria. Linuxovych distribucii je asi este viac ako vyrobcov aut a niekolko z nich je dost rozsirenych a pohodlnych aj pre bezneho uzivatela (moj favorit pre ludi neziviacich sa poctacmi je OpenSUSE).

      Pokial vam Ubuntu nesadlo (ani mne nie, zijem na Gentoo), tak na otazku co vy a Linux je spravna odpoved nie ze Linux je nahovno, ale ze jedna z jeho distribucii, s nazvom Ubuntu, je nahovno.

      (BTW Ubuntu je as prilis windowsoidna distribucia Linuxu – dokym uzivatelovi postacuje, tak je velmi pohodlne, ale vyslovene hadze klacky pod nohy, pokial ho chce clovek nejak ohybat k vlasntym nestandardnym potrebam. Z velkych distribucii je napr. OpenSuse podobne pritulne ako Ubuntu a pritom je rozumne ohnutelne, pokial to potrebujete a viete ako. Okrem toho samozrejme existuju stovky dalsich ohnutelnych distribucii, ale obcas vyzaduju znalejsieho uzivatela.)

      0 0
    • siafu  

      Z důvodu kompatibility SW a HW preferuji MS Windows. Na notebooku mám Vista Home Premium, do konce roku budu dávat dohromady PC, takže na to už mám krabicovou verzi Windows 7 Home Premium. Nepotřebuji hned nejnovější OS, tak počítám do budoucnosti s různou obměnou HW (základní deska, procesor). Prostředí Unixu by mi akorát vyhovovalo na psaní jednoduchých bash skriptů nebo vzpomínám na e-mailový klient mutt. Se skriptováním pod MS zatím nemám zkušenost .(

      V práci máme Windows XP nebo Windows 7. Možná někde budou i Visty, nevím. Na nějakých serverech Linux běží, ale pro normální uživatele je Linux na osobním PC nepoužitelný, protože mají problém vůbec zvládnout Windows, navíc je zde opět otázka podpory.

      0 0
      • mr.antik  

        s timhle nesouhlasim – uživatelé nepoužívají operační systém ale programy (nebo dnes se tomu říká aplikace:-)

        Kdyby nějak výrobce třeba laptopů vytunil a předinstaloval uživatelskou distribuci všetně ovladačů a základní sady programů (ve stylu Apple), myslim že by se i obyč useři chytli.

        0 0
      • Dizie  

        Problém viac ako s bežným užívateľom je práve v mierne pokročilejších užívateľoch, ktorí riešia problémy preinštalovaním windows. Pri nasadení linuxu prídu do nového sveta, kde im doterajšie znalosti a zvyklosti nepostačujú, čo ma na nich dosť frustrujúce účinky. Zrazu sa nedokážu postarať o veci, ktoré doteraz zvládali a pokiaľ nemajú pádnu motiváciu naučiť sa linux odchádzajú sklamaní. Toto pozorovanie mám podložené mnohými prípadmi z okolia, kedy bežný užívatelia nemali, po úvodnej konfigurácií a vysvetlení balíčkového systému, žiadny problém s prechodom a naopak skúsenejší používatelia prechod absolútne nezvládli.

        0 0
      • Mr.Duck  

        Ono že maj problém zvládnout windows neznamená, že bude problém zvládnout linux ) Spíš je problém když člověk tak nějak ovládá windows, tak ty návyky měnit, ale jinak se nedá říct, že by jedno bylo složitější na ovládání jak druhý. Ta podpora je na linuxu naopak to, co se mi líbí. Když je problém, nebejvá těžký najít řešení na googlu nebo se zeptat někde na IRC, jelikož linux má narozdíl od windows použitelný logování a vůbec chybový hlášky.

        Netvrdim že je to dokonalej systém, ale sem v tomhle dost jednostrannej, tak mi to řikat nemusíte. Windows už si domu prostě nepustim )

        0 0
      • multi  

        „kompatibility SW a HW preferuji MS Windows“ ?

        jen pockej az vymenis desku a windouws se nebudou chtit pustit

        0 0
    • xshreck  

      mám něco na bázi linuxu v telefonu :D

      0 0
    • Volf  

      Jen si dovolím takovou malou úvahu. Díky svému věku jsem začínal s DOSem a prošel všechny wokna až do nynější sedmičky. Jsem na úrovni běžného uživatele, co si dokáže poradit s jednoduchým programováním, používá klávesové zkratky :-) a ví, že nejenom myší je člověk živ. Jenže od PC vyžaduji to, že nebude obtěžovat. Že když si budu chtít nainstalovat program, tak neztrávím mládí nastavením, hledáním ovladačů a já nevím čeho. Nevěřím na hlášku o tom, že kdyby byl Linux více rozšířen. Prostě není a je to dáno jeho uživatelskou nepřítulností z hlediska běžného uživatele. Věřím tomu, že existuje skupina ,, masochistů ,, pro které je drápání v compu více než uživatelská práce, ale to jim nedává nárok hanět wokna a platí to i obráceně. Myslím si, že každému co jeho jest.

      0 0
      • Mamut  

        Myslim ze si klasicky „kecal“, ktory Linux mozno pred 10 rokmi videl a inak iba zbiera mudra na forach. Vo velkych a rozsirenych ditribuciach je jedine miesto, kde sa zhana sw (a overeny a podpisany!) a to je instalacny program, ktory si stahuje ich zoznam z repozitarov. V distribucii, ktoru ja pouzivam ich je cca 15000 v zakladnom repozitari. Na rozdiel od windows, kde si zhanaj po webe nejaku mensiu utilitku, ktora nie je masovo znama, aby si mohol doverovat vyrobcovi, stahuj si ju zo stranok so zbierkou vsetkych moznych programov, virusov atd, rucne si ju nainstaluj, rucne si potom v buducnosti kontroluj, ci nema bezpecnostne diery a ak ano, tak si sam zhanaj aktualizacie a instaluj si ich. A to rob pre vsetkych 100 programov, ktore obcas pouzijes na svojom PC. Pri odinstalacii sa zmier s s tym, ze je celkom bezne, ze program po sebe cisto neuprace, pretoze jeho tvorca sa na to vysral (v Linuxe sa o to stara balickovaci system a ten nestraca povedomie o systeme) a kvoli tomu, ak na stroji castejsie skusas najdene programy, tak budes mat casom virusy a bordel v knizniciach a registroch, takze ti ostane iba preinstalovat system. Toto je ten „pritulny“ system, ktory neotravuje uzivatela??

        Ano windows moze byt rovnako pritulne ako linux na stroji, kde sa pouziva par malo aplikacii, ktore maju automaticke updaty.

        A ak by niekto chcel argumentovat, ze naco sa mam starat o bezp. diery v miniutilitke na orez obrazkov, tak nech si najprv zisti, ze najcastejsie chyby su typu neosetrenie vstupu a teda, ze vhodne pripraveny vstup donuti aj miniutilitku vykonat veci, ktore jej autor a jej uzivatel vobec necakaju. Takyto vstup inak vyzera ako normalny obrazok niekde na webe a caka, az sa dostane k tej spravnej utilitke. Analogii s inym kusom softu vymysli kazdy dost.

        0 0
        • Volf  

          Prostě patřím do naprosto většinové společnosti lidí, která pouze chce aby operační systém fungoval. Podle výsledků prodeje jsou to jednoznačně wokna. A toho kecala si nech od cesty. Na rozdíl od poblázněnýho linuxáře, jak jsi se teď projevil, jsem napsal, že každému jeho jest a každý ať si používá co chce. A už je to tak na světě zařízený. Kdo potřebuje počítač pro práci, tak má wokna a kdo se snaží dokázat, jaký je softvérák má alternativu. Já ti napsal, proč mám wokna a tím to pero mě končí.

          0 0
          • Ruprt2  

            jo, to co jsi napsal ty jsem přečetl a beru to.

            Mamutův příspěvek jsem po první větě přeskočil.

            0 0
          • Mamut  

            Maj si co chces a som rad, ze nijak nepolemizujes s mojimi argumentami o „pritulnost“ windowsov.

            0 0
            • Volf  

              Mně stačí projít si výsldeky prodejů operačních systémů.

              0 0
              • karliner  

                No, třeba Blesk jsou taky nejprodávanější noviny. Jestli jsou nejlepší, to nevím.

                0 0
                • Volf  

                  To byla rána přímo do vazu. Jen bych si osobně nikdy netroufnul přirovnat wokna k Blesku :-)

                  0 0
                  • maajkee  

                    To já zase jo, řekl bych, že je to naprosto srovnatelný a linux je mladá fronta :)

                    Mimochodem wokna zadarmo legálně pořídit nejdou, takže srovnávat prodeje fakt nemůžeš :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Wokna zadarmo pořídil legálně lze. A má to tak hodně lidí. MSDNAA licence.

                      0 0
                    • Volf  

                      Já jim to nechtěl napsat tak natvrdo, protože ikdyž je linux grátis, tak stejně je naprosto okrajovou záležitostí. Ale nechtěl jsem být hnusný :-) A pak se podívej na antiviry. Nejvíc frčí ty zadara…

                      0 0
              • Mamut  

                12 rokov sa pohybujem okolo linuxu a este som nestretol nikoho, kto by za linux na domace pouzitie platil. Velke firmy si celkom bezne kupuju serverove distribuci a platia za podporu, ale domacnosti skoro nikdy. Takze porovnavat predaje je dost mimo. Toto je dalsia vec, preco si myslim, ze si iba „kecal“, ktory si obcas nieco o linuxe precita na forach na webe. Takze mas ciastocne prehlad o tom, co to je, ale inak si iba zbierka popularnych webovych tvrdeni okolo linuxu (uz bez ohladu na to, ci su pravdive alebo nie).

                0 0
                • Ruprt2  

                  to je boží příspěvek :-D

                  0 0
                • Volf  

                  Už to fakt nehul. Asi to máš nějak geneticky upravené a máš tam moc THC :-)

                  0 0
      • multi  

        Rozsireni je dano vyrovci HW a prodejci, HW od dobrych vyrobcu je v Linuxu bez problemu. A poitac koupeny s linuxem je take bez problemu, ale vedsinou clovek nema ani na vyber koupit PC bez OS.

        Ti to resi problemy s linuxem misto aby si nainstalovali windous, tak asi maji nejaky divod ne? Prece by si nepridelavali starosti a pak meli neco co se neda pouzit? Hold drina se vyplati!

        0 0
    • tom_777  

      máte nekdo zkušenost s dobrým programem na střih videa pro Linux??? (na úrovni jako je v jiným oboru na grafiku dobrej GIMP)

      mám linux na „zálohovým bezpečným HD“ a mám tam mrtě Giga volnýho místa

      0 0
    • mc.loki  

      no jsem překvapenej, kolik linuxáků je tady a mám z toho radost :)

      0 0
    • Qeex  

      Na linux jsem přešel z dlouhé chvilky, kdy jsem koupil book s vistama, na XP nebyli všechny ovladače, na sedmičky jsem přecházat nechtěl(prachy do nich dávat nebudu, a pirátit se mi nějak nechtěly). Čekání na neustále odkládanej Chrome OS jsem zkrátil Ubuntu, abych zjistil co od linuxu čekat, když na něm bude založen i Chrome. Čekalo mě příjemné překvapení, rychlost uplně jinde, uživatelky příjemný, prostě super, nějak už nemám potřebu lézt do windowsů.

      0 0
    • Ruprt2  

      Myslím si, že Linux je kvalitní systém. Ostatně o windows si to myslím taky.

      Jakožto vývojář občas pracuju na obojím.

      Cokoliv vyvýjet na linuxu je pro mě za trest. Ale je spousta lidí ve stejném postavení jako já, co to vidí přesně opačně. A musím říct, že mají pravdu. Jenže já taky.

      0 0
      • mc.loki  

        :DDD

        0 0
      • karliner  

        Prostě neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde :-)))

        0 0
        • Ruprt2  

          heh :-)

          A co je lepší:

          bajk nebo silnička?

          kilometr nebo míle?

          sukně nebo kalhoty?

          krátké vlasy nebo dlouhé?

          IBM nebo AMD?

          červená nebo modrá?

          Já na to svůj názor mám. Ty máš stejný jako já?

          0 0
          • Smazaný účet  

            IBM vs. AMD má logiku asi jako Schwalbe vs. FOX.

            0 0
            • fousek  

              Zas az tak ne, precijen oba jsou producenti procesoru, sice jina architektura, ale porad delaj procesory

              0 0
            • Ruprt2  

              máš bod :-)

              Mělo tam být Intel, ale to na věci nic nemění.

              Pro mě je vývoj na linuxu zatrest.

              Jakékoliv nástroje prakticky neexistují.

              A to co je, je od Visual Studia natolik vzdálené, že by bylo lepší, kdyby nebylo ani to.

              Ale je to i tím co dělám.

              0 0
              • fousek  

                Podle me pravy programatori programujou max v programovacim jazyku za pomoci textovyho editoru (jakyhokoliv). Takovej Fuka je pro me pan programator.

                Zverstva jako Java, .net apod. podle me neni programovani, ale skladani bordelu na bordel a pak to funguje tak jak to funguje a potrebuje to tak nehorazne nadupanej HW

                0 0
                  • fousek  

                    Tak tenhle pan asi umi moc, ale myslim ze dneska to bez prekladace nepujde

                    0 0
                • Ruprt2  

                  za pomoci textovyho editoru (jakyhokoliv)

                  praví programátoři programujou ve vi :-)

                  PS: proto jsem to napsal pouze tak, jak to vidím já.

                  Nejsem „jen obyčejný uživatel“, ale to, že jsem programátor neznamená, že to jak to dělám já, je jediné správné :-)

                  0 0
                  • fousek  

                    Myslim ze by se naslo par programatoru ktery by ti rekli ze jedinej poradnej editor je Emacs.

                    0 0
                    • Mamut  

                      Mas tam chybu, namiesto editor si chcel napisat operacny system. Ale fakt je ze ziadneho emacsistu osobne nepoznam, vimkarov zopar. U mna vladne mcedit.

                      0 0
                    • Ruprt2  

                      vyhráls :-)

                      0 0
                    • mr.antik  

                      stejně jak pár bikerů, co by ti řekli že jediný správný kolo je je ocelový celopevňák

                      0 0
                      • karliner  

                        Dokonce by se našlo i pár cyklistů, co tvrdí, že nejlepší kolo je tohle

                        0 0
                      • Volf  

                        Teď jsi mě přivedl k následující myšlence. Čím to je, že menšina okamžitě kope kolem sebe ? Vem si to zde na fóru. čembouni se mohou uřvat svojí sprostostí vůči nevěřícím, ti co jezdí na fůllu napadají ty otatní, ale obráceně to není, teď běží diskuze o operčnéch systémech. Opět linuxáci drsně sekají do těch co mají wokna a ti jim to ale nijak nevrací. V minulosti jsem napsal, že 29" kolo je mastodontní. To bylo rojení od těch pár devětadvacítkářů. Je to tím, že se menšina snaží okopáváním kotníků ukázat domělou většinu, nebo je to tím, že se cítí ohrožení a nebo přehlížení ? Proč to nejde slušně? tím jsem aler nemyslel, že by jsi byl sprostý…

                        0 0
                        • Pedro404  

                          Dobrá úvaha, to ohrožení to myslim vystihuje.

                          Akorát podle toho co potkávám na vyjížďkách mi připadá, že menšina sem spíš já když jezdim na HT.

                          0 0
                          • Volf  

                            Je pravda, že fullů a devětadvacítek přibylo, ale já to použil hlavně jako příměr.

                            0 0
                        • fousek  

                          Uz sem to sem nekam psal, proste treba ja nedokazu pochopit jak si nekdo muze koupit nakej produkt za kterej vyrobce neruci ze bude delat to co ma a ani nenahradi skodu zpusobenou pouzivanim danyho produktu a jako bonus vyrobce buzeruje toho co si ten produkt koupil, ruznejma seriovejma kodama, aktivaci a podobne.

                          Tak obcas utrousim nejakou poznamku.

                          To samy s fullama, kdyz nekdo tvrdi ze HTcko je lepsi tak si k tomu dovolim napsat nejakej muj poznatek.

                          0 0
                          • maajkee  

                            no jo, ale když ono HT je fakt lepší než full :)

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              Ale jenom 29tka že? :-)

                              0 0
                              • maajkee  

                                ne e, jakýkoliv, 26 i 29 HT je lepší než full, jenže co naplat, fully a 29ky jsou IN, tak je chci taky :)

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  OK :-)

                                  Hmm, takže jsi 29 vzal na milost. za půl roku jim budeš dělat zase reklamu ;-)

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    ale vždyť to už je stará historka, neobnovoval bych ji :D

                                    0 0
                          • kloubik  

                            Já pořád nechápu, že neexistuje žádný soudní precedens na to, že výrobci softwaru nijak neručí za škody způsobené jeho používáním. Nebo minimálně, že nejde ani chyba v softwaru reklamovat a požadovat nápravu, tak aby produkt byl použitelný.

                            Výrobce podmiňuje používání placeného produktu tím, že se kupující vzdá téměř veškerých svých práv s nákupem produktu spojených…to přece není normální.

                            Stejně tak jako nemožnost koupit notebook bez MS Windows. Dnes už se možná i nějaký ten počítač bez Windows dá koupit, ale i tak jsou to pořád mizivá procenta a většina počítačů nejde bez MS Windows koupit, což je v rozporu se zákony ČR (vynucování prodeje jednoho produktu podmíněným nákupem dalšího produktu).

                            0 0
                            • fousek  

                              Naprostej souhlas

                              0 0
                            • maajkee  

                              vynucování prodeje jednoho produktu podmíněným nákupem dalšího produktu

                              Jenže nikdo nikoho nenutí aby si ten notebook s ms win kupoval, takže to vynucování není. A pořád jde v pohodě koupit notebook bez OS, já kupoval před 3 lety i přímo s linuxem.

                              0 0
    • MlokCZ  

      Ono je to především o tom, jak je kdo na co zvyklý a čemu jak rozumí.

      Linux jsem měl hodně let na nějakém z počítačů, ale vždy to bylo na počítači, kde se používali jen základní věci.

      Tam to bylo jednoduché, nahodil jsem nějakou distribuci a vše jelo.

      Jakmile ale potřebuju něco složitějšího nebo specifického, tak mi na linuxu vše trvá mnohem déle než na win, což je dané, že win rozumím mnohem více a mám v nich mnohonásobně více zkušeností.

      S win jsem nikdy žádný problém neměl. Tím myslím jak stabilita (více počítačů používám zapnuté pořád a win restartuju jen kvůli aktualizacím, takže běžně ten měsíc běží v kuse do dalších aktualizací), tak výdrž instalace (win naistaluju a měl jsem na jednom počítači i skoro 10 let XP a i na konci běhaly stejně dobře jako po instalaci – zkončil ten počítač, jinak by běhaly pořád).

      A pak používám nějaké specifické věci, které na linuxu nerozběhám jako např. Rybka (šachový SW využívající více jader).

      A ani přehrávání videa bych ke spokojenosti na linuxu nerozjel. Ke spokojenosti znamená věci jako dostat z PC originál Dolby True HD stream (nebo aspoň digitálně v 7.1 PCM přes hdmi s obrazem), reclock (na linux nic takového neexistuje), zajistit aby celý proces od spliteru, přes kodeky po renderer a ovladače grafiky probíhal v YUV (tedy žádné mezi konverze přes RGB), použití grafiky v 23,976Hz a další.

      0 0
      • fousek  

        Na desktop maj win pro vetsinu uzivatelu vyhodu (uz jen kvuli tomu ze kdyz se zacinali ucit na pocitaci, nikdo jm nedal na vyber)

        Na server je linux o mnoho vhodnejsi, existujou distribuce, ktery se specializujou na ruzny serverovy sluzby a vpodstate staci jen danou distribuci nainstalovat a zadat par identifikacnich udaju a je server hotovej. O financni narocnosti se nema ani cenu bavit:-)

        Restarty jsou prave nevyhoda win (navic nektrey aktualizace se nepataj jestli restartovat, ale za jak dlouho), linux musis restatrovat po kompilaci jadra, coz temer nikdo nemusi delat, jinak se vsechno obejde bez restartu.

        0 0
        • MlokCZ  

          Souhlasím, že restarty jsou nevýhoda, ale zase na druhou stranu jeden restart měsíčně mi na desktopu opravdu nezabije (a samozřejmě aktualizace instaluje vždy ve chvíli, kdy jsem připravený ten restart udělat, jinak aktualizace odložím). U serverů je to samozřejmě o trošku horší.

          A o finanční náročnosti, tam se cenu bavit má, tam to vůbec není tak jednoduché při srovnání. Samotný operační systém je především u větších řešení minoritní náklad a podstatné je jaké budou ty další náklady. Takže se to pak odvíjí úplně od něčeho jiného než jsou náklady na samotný OS.

          Tím neříkám, že jsou lepší Win nebo Linux, bude to vždy zálež na konkrétní situaci a vhodnější může pokaždé jiné řešení.

          0 0
          • fousek  

            K tem financnim nakladum:

            Predokladam ze server bude mit na starosti clovek, kterej tomu rozumi at je to linuxak nebo winar, takze tady naklady ty samy.

            Operacni system od MS kterej je schopnej delat server je sam o sobe paleta jako blazen, potom operacni systemy umoznujici pripojeni do domeny od MS taky nejsou za obligatni 2t. a k tomu pripocitam Caly a office, protoze bez outlooku je MS reseni tak nejak napul a je to za takovy prachy ze u linuxovyho serveru muzou bejt 2 experti treba na pul roku na plnej uvazek.

            Ano MS nabizi korporatni licence ktery vypadaj podstatne jinak nez kdyz si to vsechno nakoupis jednotlive, ale i pak platis rocni pausal takovej, ze misto toho muzes zamestnat 1-x lidi na spravu linuxovyho reseni, nebo si najmout neco podobnyho co nabizi MS, ale od Novellu, nebo Redhatu.

            Navic pokud se rozhodnes prejit treba z XP na 7 tak to i u relativne maly firmy bude ranec jen na HW, pokud jede mala firma na linuxu tak muze bejt vsude to samy distro (bud nejaktulnejsi, nebo posledni stable) a u nove koupenejch pocitacu muze jet kompletne 3d desktop, na starsich normalni Gnome/KDE na jeste starsich muze jet nakej lighweight desktop a na nejstarich muze bejt stary jadro bez desktopu a vse spolu bude komunikovat naprosto spravne.

            0 0
            • MlokCZ  

              Taky mluvíš pouze o řešeních velmi malého rozsahu. Proto jsem taky psal, že někdy je to výhodnější tak, někdy jinak.

              U velkých řešení jsou ty hlavní náklady úplně někde jinde. Používané SW jsou v řádech za miliony (ať už SW na zakázku, velké ERP systémy, databázové servery nebo další věci).

              A celé je to pak dané tím, jak vyjde nejlépe celkové řešení.

              Hromadné přechody na W7, to se pak většinou nic takového nedělá při stovkách počítačů v síti. Např. se průběžně mění počítače a nové už se použijí s novým systémem a na starších počítačích pořád běží XP. To samé Office.

              0 0
              • fousek  

                Nejak se mi nezda ze cestovni profil pro XP a win7 bude zamenitelnej. Takze si nedokazu predstavit jak se prihlasim XP a potom treba na 7

                0 0
                • MlokCZ  

                  Cestovní profily jsou dle mého názoru zlo největší a zdrojem spousty problémů. Těm je nejlepší se vyhnout úplně.

                  A stejně dnes nejčastěji má každý svůj počítač, takže tohle ve velké síti není třeba vůbec řešit.

                  A ti co potřebují být mobilní, tak mají notebooky + k tomu třeba pokrytí wifi po celé budově.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Na dostatek problémů stačí i offline složky a jejich synchronizace.

                    0 0
                    • fousek  

                      jj souhlas, ale nekdy proste bez cestovnich profilu to nejde, jediny reseni by byl aplikacni server, ale ten ma zas svy mouchy. A nebo jinej operacni system, ale to ma taky svy mouchy.

                      0 0
                      • HKou  

                        Na dostatek problemu staci i mezera v nazvu domovskeho adresare :)

                        0 0
    • thomp  

      2 roky debian a 5 let fedora,,u ktery uz i zustanu

      0 0
    • Martin  

      100 :-)

      0 0
    • mais  

      normálni pc a ntb pro denní použití – win xp/7 + openoffice + chrome + další powindovštěný věci pro linux, počítač na měření, diagnostiku, nahrávací studio – linux

      0 0
    • sway  

      Linux už od dob Fedory Core 3, chvilku jsem experimentoval s openSUSE, ale to bylo fakt napytel, protože od 11,1 tam byly naprosto tragický regrese.

      Když vyšly W7, kvuli .NETu ve škole jsem je začal používat, a docela se mi zalíbily – na Linuxu už mě štvalo to, že to člověk musí pořád ještě dost udržovat a ladit aby dosáhl dobrého výkonu.

      Logický krok je teda kombinace W7 a Linuxu, OS X:) Do té doby co ho mám si nemůžu stěžovat – jasně, každý systém má nějaké mouchy, ale kombinace stability a user-friendliness, společně s Unix jádrem mi naprosto vyhovuje…

      0 0
    • Marskatin  

      přidám svou trošku do mlýna.

      Jednou za rk vždy nainstaluji kubuntu abych zlistil jak tučnák pokročil. některé věci mi moc sympatické nejsou.

      S linuxem s esetkávám celkem často, je součástí operátorských panelů s dotykovou obrazovkou, rychlý stabilní no problém.

      Před dvěma léty jsem uvažoval o trvalém přechodu a nakonec jsem ho zavrhl. Důvodů bylo několik. Možná se od té doby něco změnilo, takže to bude více méně popis toho co bylo před dvěmi léty.

      Neexistovala alternativa pro linux v oblasti CAD aplikací adalších speciálních programů.

      Díky tomu, že várobci HW s linuxem moc nelámali hlavu, tak podpora ve formě ovladačů byla na úrovní „reverzního“ inženýrství. O nějaké správě barev se nedalo hovořit a neexisovalo žádné kalibrační zařízení na monitor atd. barvy byly někde úplně jinde.

      Komu vystačily věci, které byly snadno součásti distribuce, jako openoffice, něco na prohlížení webu, přehrávání videa, ICQ, email. ten si v pohodě vystačil, vše další už bylo pro toho, kdo to má jako hobby. Nastudovat, jak se dohrabat do grubu a změnit ho atd. vše studovat, hledat. Spoust apliakcí mělo mouchy, spousta aplikací neřekročila verzi 0.x, protože to někoho přestalo bavit vyvíjet. Přitom nadějných počinů tam byla spousta.

      0 0
    • Smazaný účet  

      bude to trvat jen par let a budeme fsichni mit placaty tydlifony s anroidem.. ;-) pak konecne linux prekroci magic hranici 1% jak tu nekdo pranostikoval ;-))

      jinak su samozrejme linuxovej, nemam dva metry ani metrak…

      :-)

      0 0
    • Jenda_T  

      taky linuxovej jak doma tak v mobilu

      a navíc 193cm a 80kg ;)

      distribuce všechny možné vystřídané, začátek SuSE, Debian, Mandrake (už za dob 386 u mne doma jsem toužil po linuxu, ale starší bratr mne poslal někam ;), atd atd, až jsem z lenosti uváznul na Ubuntu který mi běží naprosto bez problému.

      jinak v kapse G1 s Androidem 2.1

      0 0
    • Sobi  

      Ubuntu 10.04 na PII 366Mhz :-)))

      XP na NTB FS ( pracovní )

      XP na PC ex-přítelkyně ( nechce linux )

      nejvíce jsem spokojený s Ubuntu, škoda že ho nemůžu loupnout na služební NTB

      0 0
    • maajkee  

      Mimochodem, když jsem jel linux, vrátil jsem pak k xpéčkám převážně zdůvodu že nebyla dobrý alternativa k pohotoshopu, už se s tím nějak pohlo? Už něco existuje? Jestli jo, zas bych linux nahodil :)

      0 0
      • Nimrod  

        ty si koleduješ :-D

        0 0
        • maajkee  

          proč?

          0 0
          • Nimrod  

            protože se říká, že gimp je lepší jak photoshop :-) úpřímě řečeno je mi to jedno, protože ani jedno z toho nepoužívám…

            0 0
            • maajkee  

              počkej a to říká prosimtě kdo? :) Myslím, že nikdo kdo potřebuje dělat nějakej pre-press, myslím že gimp neumí snad ani cmyk ne? :)

              0 0
              • Ruprt2  

                jasně, že Gimp je lepší než photoshop. říká to většina uživatelů.

                Tak je nech.

                0 0
              • Nimrod  

                traduje se to :-) ale jak říkám, fakt to nevyužívám… tak maximálně v něčem zmenšim fotku a tím to hasne. takže se za to nemůžu postavit. ale furt je to nejlepší soft zadara, tak proč by to nemohla být pravda, jde jen o priority

                0 0
                • Ruprt2  

                  tak ano ona i Fábia je lepší než BMW 7

                  protže BMW už nemá rezervu a fábia je hezčí přitom levnější.

                  A v kombíku má i větší kufr.

                  0 0
              • fousek  

                Myslis treba tohle?

                Muzes nam predvest nakej tvuj vytvor, kterej by si v gimpu nedokazal?

                0 0
                • HKou  

                  Myslel CMYK barevny prostor v ulozenem souboru, coz je trochu neco jineho. CMYK je neco jako zaklinadlo na amatery v DTP. Jednou jsem se s tim potykal, protoze DTP studio vyzadovalo CMYK prostor v obrazku pro potisk CD. Chteli to ale spis jen ze setrvacnosti a zvyku, protoze tiskarna, na ktere to tiskli, byla stejne tak dobre schopna zpracovat RGB predlohu (a bych i tipnul, ze zpracovala, a zase si ji prevedla na CMYK).

                  S tiskari je vubec legrace, napriklad tipnete, co znamena „vyřadit“.

                  P.S. Myslim, ze jsem pouzil toto: http://cue.yellowmagic.info/…s/index.html

                  0 0
                  • maajkee  

                    No jenže právě v tom převodu z RGB na cmyk dochází k barevným odlišnostem, proto je lepší to rovnou zpracovat v cmyku. Chvíli jsem dělal v graf. studiu a tohle se docela řešilo, pak přišel zákazník, že to je barevně jiný než z předlohy.

                    0 0
      • juli  

        Nedokážu porovnat s Photoshopem, ale Gimp je z mého pohledu dost kvalitní aplikace.

        0 0
        • maajkee  

          No tenkrát neuměl moc práci s vrstvama, takže to bylo pro úpravu fotek dost na prd. a navíc strašně chaotický rozhraní.

          0 0
          • Volf  

            No jo, ale ty jsi zvyklý z woken, že všechno funguje a oni linuxu, že ne a pak jste všichni spokojení :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Tohle ale není záležitost oken nebo linuxu. Gimp používám pod Windows taky.

              A nemám potřebu požívat ukradený Photoshop a prachy co stojí bych za něj na domácí použití nikdy nedal.

              0 0
              • Volf  

                Tak to já také ne. Proto jsem si koupil Zoner :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  srovnávat Zoner s Photoshopem je poněkud odvážné:)

                  0 0
                  • Volf  

                    to je, ale možná se shodneme, že i zoner je pro většinu populace nad její síly a photoshop je už z prostoru nekonečna a hudby budopucnosti. Znám spoustu lidí, co má ukradený photoshop / nejlépe poslední verze / a v něm si upraví maximálně zvrzlou expozici a nebo dává písmo do fotek :-))

                    0 0
                    • Martin  

                      pche, zvrzlou expozici. znám lidi, co ve fotokrámu dělají jenom resize a blbej ořez je nad jejich síly :-)

                      ale hlavně že maj fotokrám :-)

                      0 0
                  • Ruprt2  

                    proč?

                    záleží z jakého hlediska.

                    to je jako tvrdit, že vidlice se zdvihem 200mm je lepší než 100mm

                    Někdo nepotřebuje zdvih 200mm a někomu stačí zoner.

                    V zoneru chybějící funkčnost oželíš a na kole skok objedeš.

                    0 0
                    • Volf  

                      To máš sice pravdu, ale tejně většina lidí využívá grafické programy tak jak jsem popsal. No a nebudu za kacíře, ale myslím si, že tak je to i s vidlicemi a koly vůbec a vlastně se vším co člověk má…

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        ale jo, já nereagoval na tebe. Souhlasím s tebou.

                        Když jsem to psal tak tu ještě tvůj příspěvek nebyl. Kdyby jo, tak to nepíšu.

                        0 0
                        • Volf  

                          No asi jsem trochu neohrabaně vyjádřil podporu tvému příspěvku :

                          0 0
                    • mr.antik  

                      na domácí fotky stačí používám irfanview a párkrát do roka nahodim Gimpshop

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        irfanview má problém, když fotíš do raw.

                        0 0
                        • maajkee  

                          jj, ten to nepobere.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Nemá, s pluginy to jede ok.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            a skutečně zobrazuje raw?

                            jednoduší prohlížeče totiž zpravidla pouze zobrazují Jpg, kteýr je (kvůli náhledům) v RAW už obsažený

                            0 0
                        • Pedro404  

                          A von někdo skladuje fotky na koukání v RAWu? Já osobně vysypu RAWy do kompu, upravim, vyexportuju do JPG a RAWy smažu. Kdybych se tim živil nebo se k tomu chtěl někdy vrátit, tak upravený RAWy nechám vedle, ale mít je jako primární soubor pro zobrazování fotek mi přijde nešikovný, už jenom kvůli tomu, že to je mnohem pomalejší.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            Tak jsem rád, že jsi nám řekl jak to děláš ty :-)

                            Ale to na tom co jsem napsal nic nemění.

                            0 0
                            • maajkee  

                              tak tak :)

                              0 0
                            • Pedro404  

                              Já neřikam, že to je jediná správná cesta, mě regulérně zajímá, jestli někdo ty RAWy na prohlížení má, popř. z jakýho důvodu. Třeba změnim názor, původně sem si myslel že i focení do RAWu je zbytečnost a teď to nedělam jinak.

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                máme doma zrcadlo a tam je focení do RAW v podstatě nutnost.

                                A RAW samozřejmě uchováváme (teda ty povedené) vždyť je to elektronický negativ. A na prohlížení používám fastview.

                                no a RAW na prohlížení mám, protože kdyby ne, tak bych nevěděl co obsahují :-)

                                0 0
              • maajkee  

                A umí gimp rawy?

                0 0
                • Volf  

                  A ještě doplním tvoji otázku. Kdo vůbec umí rawy ? :-)

                  0 0
                  • maajkee  

                    No třeba zoner rawy z mýho foťáku nepobere a musím jet přes DNG z photoshopu.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      já mám pocit, že se správným zásuvným modulem by to fungovat mělo

                      0 0
                    • Volf  

                      Ale asi jsi jeden z mála, kdo si s tímto formátem rozumí.

                      0 0
                      • maajkee  

                        No ono porozumět mu uplně, to je fakt kumšt, ale pokud někoho focení baví a chce dělat obstojný fotky bez rawu se neobejde.

                        0 0
                • MlokCZ  

                  Používám Gimp na jiné věci než úpravy fotek (kde třeba používám vrstvy), takže nevím jak to je přesně pro kterou verzi a jestli už aktuálně neumí nativně.

                  V každém případě to jde s pluginem do gimpu:

                  http://ufraw.sourceforge.net/

                  0 0
                  • HKou  

                    ufraw je frontend k dcraw, coz je knihovna, kterou pouzival (mozna jeste pouziva) Photoshop pro raw.

                    0 0
                • fousek  

                  ano umi

                  0 0
          • Mamut  

            Casy, kedy Gimp nevedel robit slusne s vrstvami si ani nepamatam (ale otazka je, co kolko toho musi sw vediet, aby si povedal, ze vie s vrstvami).

            Pokial vyuzivas PS „nadoraz“, t.j. fakt vyuzijes znacnu cast jeho moznosti alebo platene externe pluginy, tak ti Gimp stacit nebude. Taktiez ak profesionalne robis tlacove podklady v CMYKu. Ale nie je problem si pozriet na jeho strankach, co vsetko sa s nim da dokazat a rozhodnut sa. Cisto mnozinou funkcii je PS daleko pred Gimpom, ale je len minimum ludi (ale samozrejme existuju), ktory potrebuju, vedia pouzit a pouzivaju funkcie, ktore su v PS nie su v Gimpe.

            Na druhej strane, cenou Gimpu je cas na jeho stiahnutie, takze pomerom vykon/cena poraza PS o niekolko radov. Uz si len rozhodni, ci je kriteriom vykon alebo vykon/cena.

            Rozhranie je vec zvyku, mne MDI naopak dobre vyhovuje. Navyse tusim v novej verzii 2.7 uz je v preferences prepinatko medzi SDI a MDI UI. A neviem, ci dokonca default nebude SDI.

            0 0
            • fousek  

              Navic Gimp se stale vyviji a kazda dalsi verze je samozrejme open-source, takze jediny co potrebujes k novejm funkcionalitam bud updatnout nebo nainstalovat novou verzi (podle OS)

              0 0
              • Ruprt2  

                jo a když je tam něco blbě, tak si to můžeš sám opravit :-D

                0 0
                • fousek  

                  Ano a jakmile to opravis a tu zmenu schvalej vyvojari tak je to opraveny vsichni.

                  0 0
          • fousek  

            Hale zkus nejdriv s tim programem chvilku pracovat nez reknes nakou hovadinu, vrstvy samozrejme gimp umi.

            Ovladani je samozrejme otazka vkusu, ale myslim ze v novy verzi uz je moznost mit ovladaci prvky v jednom okne s obrazkem, takze v tomto ohledu photoshop spis predcil

            0 0
            • karliner  

              Tak je to s majkeem skoro vždycky. Něco plácne a teď se bude snažit uhrát aspoň remízu :-)))

              0 0
            • maajkee  

              já jsem říkal, že jsme jel na linuxu už před pár lety a to gimp vrstvy neuměl. Od tá doby jsem na gimp nemáknul, protože mě prostě sral, neměl jsem důvod se k němu vracet. Jestli už umé všechno co píšete, tak pak to stojí za řeč.

              0 0
              • Mamut  

                Kolko je to par? Pretoze „pred par lety“ Gimp nabeton vrstvy vedel – nejak s nimi rozumne pracovat. Mozno mas na mysli nejaku ukrutnu operaciu s vrstvami, ktoru G nedokazal a PS ano, ale bezna praca s vrstvami je tam uz peknych par rokov. Podla casti History na strankach Gimpu boli pridane v cca 1998, takze od roku 2000 uz boli urcite pouzitelne.

                0 0
                • maajkee  

                  Co jsem jel linux poprvé, to je tak 6 let dozadu, už si to přesně nepamatuju, rozhodně vím, že tam něco nešlo co se týče vrstev, to mi vadilo a taky to neintuitivní ovládání, proto jsem ho odsunul pryč. Ale koukal jsem, že pak přišel Gimpshop, což eliminovalo jeden problém. Ještě by mě zajímala ta práce s raw, jak v gimpu vypadá a možná zase testnu nějakej linux a gimpshop :)

                  0 0
                  • fousek  

                    Myslim ze ve win verzi je plugin pritomnej rovnou, u linuxu v jak ktery distribuci

                    0 0
                    • maajkee  

                      OK, ukecali jste mě, stahuju Kubuntu, to jsem ještě nikdy nezkoušel, tak uvidíme :)

                      0 0
                      • Pedro404  

                        Maajkee se nechal k něčemu ukecat? To budu vyprávět ještě vnoučatům:)

                        0 0
                        • maajkee  

                          No, tak docela čumím, Kubuntu rovnou našlo zvukovku i wifinu a dokonce i grafárnu, to se mi nikdy předtím při instalaci jakýhokoliv linuxu nepoštěstilo :D

                          Mám nejnovější verzi 10.10, design parádní, ovládání docela podobný woknům, možná lepší :) No ale hned první problém, pustím instalační balíček firefoxu a už mi to hází nějakou chybu a nechce to nainstalovat a další věc, načítá mi to seznam balíčků, 5 minut, 10 minut a nenačte, no mám zas co dělat :))

                          0 0
        • MlokCZ  

          Tak hlavně Gimp i přes to, že je to velmi dobrý SW, tak je zdarma. Kdo by si kupovalo na domácí použití Photoshop?

          0 0
          • fousek  

            Znam furu lidi co si photoshop na to oriznuti ci odstraneni cervenejch oci fotosop upiratej. Asi netusi kolik by je to stalo kdyby je nekdo napraskal, protoze cloveku znalemu veci by i to minimalni riziko za to nestalo.

            0 0
        • martin_bakov  

          husta byla tahle aplikace co meli soveti uz v roce 1987 :

          http://www.petapixel.com/…l-from-1987/

          0 0
      • Martin  

        záleží co všechno v tom fotokrámu děláš a kolik v něm umíš :-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      To je slabej flame. Není náhodou nejlepší Apple (MacOS X)?

      0 0
    • honny  

      Už pár let, výhradně…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Vytáhnu to sem.

      Čau Linuxáci. Chtěl bych poradit. Náš notebook – dědeček už jaksi nezvládá rychlejší práci ve Win7 a proto bych rád přešel na Linuxy. Už jsem je jednou zkoušel a na domácí práci to bylo v pořádku, jen si moc nepamatuju, kterou obnož jsem měl. Vím, že jsem zkoušel Opensuse, Ubuntu, Xubuntu, ale už si nejsem jist, které z nich bylo nejjednodušší. Možná Ubuntu?

      O mé používání až tak nejde, já si zvyknu na vše celkem rychle, ale pro přítulku to bude velký skok do neznáma, takže bych chtěl vybrat něco podobného Woknům, co by jí tu změnu ulehčilo. Co jsem se tak díval, tak to Ubuntu by mohlo být nejlepší. Mám pravdu? Pokud ne, rád si nechám poradit.

      Využití je opravdu jen pro domácnost tzn internet, filmy, videa, sem tam nějaké úpravy fotek a hlavně Openoffice pro přítulku.

      Díky za rady.

      0 0
      • kudlanka32  

        linux to nezachrani, je treba se zamyslet proc nezvlada rychlejsi praci a co je podstatou ty „rychlejsi prace“ :) Obvykle to resi pamet a SSD disk.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, jelikož to má 4GB RAM, 320GB disk a procesor nějaký 2jádro na taktu myslím 2.1 tak by to podle mě zvládat W7 mělo, ale tak jak už se zmiňoval někdo jiný v jiném vlákně. U Win pomůže reinstal, ale jen do té doby než se stáhnou další aktualizace a p*čoviny okolo. Pak se to zpomalí a co jsem měl možnost zkusit Linuxy, tak tam se mi nikdy nic takového nestalo a bylo to stabilní stále. Na ty vyjmenované akce si myslím, že to bude dostačující.

          Jinak to došlo teď až do fáze, že i při otevřeném prohlížeči se vše kousalo a načítalo dlouhou dobu. Defragmentace disku, čištění všeho možného nepomohlo…

          0 0
          • Jones  

            vyresi to SSDcko ;)

            0 0
            • Smazaný účet  

              V hodnotě notebooku ;) :D

              0 0
              • Jones  

                Ale az ti NTB umre, SSDcko si hodis do noveho ;)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No s tím stylem, s jakým to dnes vše vyrábějí dříve odejde to SSDčko než ten letitej notebook :D

                  0 0
                • kyl  

                  Pokud dřív neumře to SSD,mě nevydrželo ani rok.:-(

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    +1 :D

                    0 0
                    • kyl  

                      Nějakou dobu PC dělalo psí kusy,nešlo kopírovat na flešku,ovladače grafiky po každém restartu se záhadně někam vytratily.Udělal jsem nějakou kontrolu a vše ok až na nějaké chyby řadiče.Pak po jednom restartu to nenašlo systém,vypisovalo to nějaké pindy o disku.Reinstal neuspěšný a teď po připojení ho PC ani nedetekuje.Půjde na reklamaci.

                      0 0
                  • Jones  

                    Ja mam rok Samsunga PM830 a Crucial m4 a bez problemu. Zrejme porodni bolesti…

                    Navic tady maji informace o spolehlivosti

                    0 0
          • kudlanka32  

            To je nesmysl, ze se aktualizacema rozbijou. Me windows vydrzi roky. Jako muze se to stat, ale neni to pravidlem. Jestli bojujes s widlema, tak sem zvedavej na linux. Me spolehlive a natrvalo odradilo Ubuntu s unity na stroji s atomem a grafarnou od nvidie. Tri dny jsem se snazil uchodit v-sync ve fullscreenu a akcelerovany video pri ruznych frameratech. Pak jsem resil zvukarnu, na tu sem si musel napsat skript a poustet to po startu. Porad nejaky starosti, hlavne po updatech frameserveru, zase jen komandline a reinstalace driveru ke grafarne. Nakonec jsem to vzdal a nainstaloval 8micky v akci za par stovek a po doinstalovani tlacitka Start neresim nic :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ano, pokud máš výkonější PC – což máš, když píšeš, že máš Nvidii, tak tam je to pak asi složitější, ale v mém případě, kde je grafika integrovaná není moc co řešit. Včera jsem to večer nainstaloval a vše maká – dokonce i HD videa se nekousají jako u Win. Navíc jde o to, že Win přibere další a další aktualizace a vytížění a obsazení disku se zvětšuje čímdál tím víc. A pokud máš disk 320GB, tak tam je to pak už hodně znát.

              Stačí mít notebook po reinstalu a narvi disk až po okraj a uvidíš, jak to nestíhá ani tak. Prostě ten notebook je dědeček (5–6 let) a tam už moc variant nemáš, pokud to není nabušený dědeček.

              0 0
              • kudlanka32  

                No prave ze to neni nabuseny – je to pasivni PC k TV – prehravac videa a hudby z NASu. Stoji to na HW akceleraci tou grafarnou, atom je totiz neuveritelne spatny procesor. A s tim byl problem. Nicmene – i poc s pomalym procesorem beha svizne kdyz mu das system na SSD (linux startoval jeste o malo svizneji).

                Ze se videa nekousaji je jedna vec, ale jestli je video dokonale plynule i pri 24, 23.976, 25, 29.9…fps ;-) V tom byl muj problem. Navic V-sync nesyncoval ani pri explicitnim povoleni. Proste detaily bez kterych to nesplnilo ucel.

                Jinac ted ti pisu ze stareho notebooku HP8510p z roku 2007 a ten ma widle a funguje paradne. Neni to chyba oken ze te ten komp takhle zlobi. Jinac bud rad ze mas vsechno integrovany a standardni – to pak vetsinou funguje.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jasně. Každý máme jiné využití a já widle nezatracuju celkově, jen vůči tomu notebooku :)

                  Včera než jsem se pustil do Linuxu mi skočila modrá obrazovka na čisté instalaci Widlí, což mi teda nepřišlo normální.

                  Ten SSD by byl super, ale jak řikám, nedám za to takový peníze, když notebook takovou cenu ani nemá. Budoucí notebook možná bude a možná taky ne, takže bych pak případně měl to SSD navíc. Navíc se mi nechce vyhazovat peníze, když notebook slouží jen pro účely mnou vyjmenované a to Linuxy zařídí :)

                  0 0
                  • kudlanka32  

                    To SSD nejde brat jako investice, spis ten prinos za ty penize stoji. Ale ma to smysl jen u stroje, co pouzivas kazdy den.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Používám, ale hlavně jen na net.

                      0 0
                      • kudlanka32  

                        na to linux staci i bez SSD ;-) Co flash? hraje to plynule i ve velkym rozliseni, treba 720? To mi taky na linuxu neslo…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jojo, o tom právě mluvím. Na ten net a sem tam nějakou úpravu fotky, přehrání filmu, seriálu to bude dostatečný :)

                          A Officy to taky zvládne.

                          Ještě jsem nic nepouštěl. Dopoledne jsem zkoumal věci okolo a pak jsem mazal do práce :)

                          0 0
                        • pstasek  

                          Flash je už v pohodě.

                          0 0
      • Smazaný účet  

        Up :) Chtěl bych poradit s Linuxem, ne s diskem :))

        0 0
        • pstasek  

          Každá verze *buntu obsahuje jiné grafické rozhraní.

          • Ubuntu: Unity nutně vyžaduje akceleraci grafiky, ovládací prvky okenvlevo nahoře a menu aplikací se skrývá v horním panelu. Chce si tozvyknout, ale je mé oblíbené.
          • Xubuntu: XFCE lehký svižný desktop, vhodný i pro hodně slabépočítače, snadný na pochopení ovládání. Používá GTK stejně jakoUnity. Panel je nahoře, dole je dock, podobně jako v MacOS.
          • Kubuntu: KDE poměrně náročný moderní desktop založený na QT. Jehovýhodou je, že je možné nastavit prakticky cokoliv, takže se dáovládání hodně přiblížit woknům, ale kdo by to dělal, že :-)
          • nejvíc ergonomické ovládání mělo nové Gnome, ale tam se mi častostávalo, že prostředí padalo. Škoda.
          0 0
          • Smazaný účet  

            Konečně! :)

            Děkuji za vyčerpávající odpověď :)

            0 0
            • pstasek  

              ještě doplním, že ubuntu vychází v klasické verzi co půl roku a jednou za dva roky v tzv. LTS verzi s prodlouženou podporou.

              Výhodou té klasické (dnes 13.10) jsou novější verze programů s novými vlastnostmi, u LTS (dnes 12.04) je vše zmrazeno a je vyladěnější stabilita. Další LTS vyjde v dubnu 14.04

              Se 4GB RAM doporučuju 32-bitovou verzi, je s ní méně porblémů s uzavřenými aplikacemi typu Skype, Flash, Adobe reader apod.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Určitě vyberu verzi 32bit. Jak říkám, hry nehraju, takže 64bit je zbytečnost.

                A co je lepší? LTS (nejnovější verze) nebo ta stabilní verze? Je v tom velký rozdíl.

                Co jsem měl možnost ozkoušet některé ty druhy, je nejhorší pro začátek znát některé příkazy pro instalaci některých ovladačů. Ale zase je to o té verzi.

                0 0
                • pstasek  

                  S ovladačema už je to v Ubuntu celkem v pohodě. V případě problémů pomůže google.

                  Pokud máš nVidii grafiku, doporučuju přes nastavení a zdroje softwaru nainstalovat binární ovladače od výrobce. Ty otevřené mají trošku trable.

                  S verzí je to na tobě, já používám poslední verzi, ale stává se, že semtam něco opraví a něco jinýho zase rozbijou. Pokud nechceš co půl roku řešit povýšení verze a s tím související možné problémy, použij LTS verzi, ta má podporu 5 let od vydání, ale aktualizace software jsou kapku pozadu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Já si stáhl teď Ubuntu-vytvořil instalační flash a místo, aby se mi po vybrání v Biosu rozjela instalace je tam pouze Back a něco a skočí to jen na příkazový řádek a nic se neděje :/ A tam samo nevím, co mám psát. Asi blbě vytvořeno :D

                    0 0
        • orm  

          Ahoj,

          stále pracuji na, asi také už dědeček notebook, DELL D620 s integrovanou grafikou Intel, 3GiB RAM, 320GiB disk. Nedávno jsem přešel na SSD a zrychlení je výrazné, ale to ti radit nebudu, když o to nestojíš. Jedu na Debianu testing s Gnome 3, Evolution, Firefox, Emacs, Terminal, Gajim, Virtualbox, Kaffeine, přehrávání half i full HD videa. Výkonnostně nemám problém.

          Hned na začátek je potřeba si říci, že libovolná moderní Linuxová distribuce, při stejném použití, nebude méně náročná než nové MS Windows. Je ovšem možné si dát do nové distribuce jednoduší prostředí, bude tak více výkonu pro aplikace, o které jde především.

          Já osobně bych ti doporučil Debian stable s prostředím XFCE (méně náročné, standardní ovládání) nebo s Gnome3 (náročnější, jednoduché, ale nestandardní, ovládání). Stable má výhodu v tom, že aplikace tam jsou zmrazené a nemění se, takže na to nebudeš muset roky šáhnout.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Děkuji za radu.

            Zapomněl jsem dodat, že jsem měl problémy i s přehráváním videí na YT (net připojení dostatečné) a myslím si, že za to můžou Wokna z toho důvodu, že jelo zbytečně moc věcí okolo a wokna nestíhaly.

            Od Linuxu očekávám, že tyto problémy odpadnou – snad :)

            Jelikož hry nehraju, tak mi přijde zbytečné živit Wokna, když na běžnou práci postačuje Linux v jakékoliv podobě. Jen nemám čas po jednom instalovat různé typy a zjišťovat které jsou nejlepší, takže si nechám poradit a pak z toho vyberu to nejlepší pro mě.

            Jen koukám, že ani tak to nebude jednoduché :)

            0 0
        • makak  

          Linux normálně nepoužívám,ale chtěl jsem zachránit letité PC aby ho děti mohly používat alespoň na Internet a základní úkony.Nakonec jsem nainstaloval distribuci Lubuntu. Počítač šlape, děti si nestěžujou …

          http://www.root.cz/…be-pocitace/

          0 0
      • kamaro  

        Taky jsem spokojený uživatel Ubuntu, cca 4 roky jedu jen na linuxu. Teda doma, v práci mám kvůli specifickým programům W7.

        Chce to si o tom pro začátek něco přečíst, spousta věcí je tam jinak než na Widlích (uspořádání dat, instalace programů,…) Na fórech se dá najít spousta návodů, s jejichž pomocí se dá hodně věcí vychytat.

        Pro běžné použití (internet, kancelářský balík, přehrávání videa a hudby) je to systém, který je za dvacet minut nainstalovaný a připravený k použití.

        Doma k plné spokojenosti funguje datový server na který se ostatní počítače (pracovní, HTPC, PC v garáži) připojují a tahají z něj data. Pro úpravu Nikon NEF používám Darktable, pro úpravy Gimp, pro panorama Hugin. Pro zálohování dat používám LuckyBackup. Jinak většinou implicitně nainstalované programy.

        O Vánocích jsem měnil střeva v serveru za nové (deska , 8Gb RAM, 32GB SSD na systém, 1TB datadisk, TV karta), Ubuntu 13.10, start systému za cca 10s, reakce systému blesková, spotřeba s běžným 300W starým zdrojem 33W. Pasivní chlazení, takže je slyšet pouze ventilátor ve zdroji.

        Jediné s čím ještě bojuji je rozchození mythTV na novém serveru, ale to se časem podá (na starém serveru se mi to podařilo bez problémů rozjet, ale to bylo Ubuntu 12.04). Pokud by někdo měl zkušenosti s mythTV, tak bych možná nějakou radu uvítal.

        0 0
      • DoDo2  

        Doma mam starickej notebook s 1G RAM, beha to na Ubuntu s LXDE prostredim a zadne problemy. Jednou jsem to nainstaloval a 4 roky to frci, zadnej anivir, defaultni nastavenej firewall, jsou na tom bezne programy (Open office, gimp, VLC, pidgin, Chrome atd). Obcas nekdo nadava, ze na tom nejedou mastenky, predtim tam byly XP, neskutecnej vopruz, co pul roku reinstall. Pro komp, kterej pouzivaji vsichni pro surfovani a komunikaci na netu je Linux idealni. V praci jsem potize s widlema vyresil sofistikovaneji, poustim win 7 (kuli programum, ktere potrebujeme v praci) ve virtualboxu, ma pristup jen do lokalni site, ven ne, internet obsluhuje linux a funguje to nadherne. Navic obcasne pady widli do modre obrazovky vyresism behem 20ti vterin nahozenim novych ze stejneho obrazu disku.

        0 0
      • kolombo  

        Zrovna řeším nějaké Linuxy pro krámský SW, který jede jen ve webovém prohlížeči Chrome a po delším testování jsem zvolil Linux MINT http://www.linux-mint-czech.cz/

        Na UBUNTU mi vadilo, že má ovládání okna na jiném rohu, než Windows a mělo i další rozdíly, které komplikují přechody mezi Windows a Linux.

        Zkus LIVE distribuci a když pojede, tak to nahraj na disk.

        0 0
    • mais  

      kdo má čas tak si s tím může hrát…ale příliš moc energie je věnována pseudo woknění, aby tam šly požadované programy..takže ano do netbooku, kde čtu mejly super, pokud na počítači jsou hry, photoshop nějaké 3D, tak je to jen pro zlost..

      0 0
    • mais  

      kdo má čas tak si s tím může hrát…ale příliš moc energie je věnována pseudo woknění, aby tam šly požadované programy..takže ano do netbooku, kde čtu mejly super, pokud na počítači jsou hry, photoshop nějaké 3D, tak je to jen pro zlost..

      0 0
      • Mr.Duck  

        Ja hraju (minimalne), striham video, hraju si s fotkama, a nikdy bych to nechtel delat na windows. O programovani, jako moji praci, ani nemluvim.

        Sem na Linuxu 10 let, SW co pouzivam, opensource, na widlich neni (kdenlive, darktable,..), na hry sou windows napicu bo kdyz zmacknu sipku doprava a doleva, a chci zmacknout mezernik nez pustim sipku dopredu, tak se nic nestale = NFS se na tom parit neda pro me levaka. WoW taky ne, protoze nabindovat si kouzlo na shift+num4 nejde etc..

        A Linux mam proto, abych si s tim nemusel hrat, nainstaluju novej system behem 20 minut, pretahnu nastaveni behem 5 minut, ktery si prenasim od roku 2006 tudiz od ty doby na nic nehrabu, doladim par drobnosti a mam vyreseno.

        Nerikam ze je to perfektni, taky me nekterejma vecma sere, ale oproti widlim toho je pro me daleko min, a je to daleko jednodussi s tim pracovat.

        Cili tak, tim se linuxu neastavam, takovy flame nemaj smysl, jenom chci ukazat pohled z druhy strany :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Dobře děláš. Mám na to stejný názor.

          Právě jsem nainstalovat Ubuntu. Na rozjezd si myslím, že nám bude vyhovovat :)

          0 0
        • MichaelSimek  

          ja pouzivam shift-num4 uz 100let na win, bude asi problem wowka

          0 0
          • Mr.Duck  

            No mozna je to v jinejch aplikacich jiny, nicmene v jediny hre co nejak semtam hraju to tam dojde jako sipka, a s uplne stejnym nastavenim to v linuxu funguje jak ma :)

            Evidentne to ve Win rozbehat de jenom nejakou dalsi aplikaci co bezi na pozadi a maskuje to za jiny klavesy, nastaveni je extremni voser a casto to nechodi, tak sem windows zas vypnul, a kdyz sem zjistil ze na linuxu to bezi i rychlejc, tak nemam duvod se ohlizet zpatky..

            0 0
            • MichaelSimek  

              nevim proc by melo se to nejak maskovat, numklavesy posilaji normalne uz od prastarych DOSu jiny keykod nez nenumklavesy a shift je jednoducha stavova klavesa a nijak se s numklavesama netluce, problem fakt neni ve win, ale prsote to wowko melo spatne pochytane na win asi (wowko jsem nehral, netusim)

              0 0
              • Mr.Duck  

                No lehkej google rika, ze tech aplikaci, kde to nefunguje jak ma je vic. Ve wowku se to chova tak, ze to se shiftem imituje ty alternativni klavesy co sou na numce (sipky,home,en­d,pgup,pgdown), a tipuju, ze i v ostatnich aplikacich to tak bude.

                Uplne nevinne v tom win nebudou, je to nosna vrstva co je rozdilna na konfiguracich co mam, a tam nekde v tom prostredi je rozdil :) Muze to bejt kdekoliv po ceste mezi HW a aplikaci, directx to nebude, io ovladace taky dost tezko, takze bych rek, ze se tam neco deje na urovni os.

                0 0
    • nerjan  

      chybé ti v hodnocení spokojěně používám :-) takhle nemohu hlasovat

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jaký používáte přehrávač hudby? Mě se ten Rhythmbox moc nelíbí..

        Ve Winech jsem používal AIMP3 – něco na ten způsob bych ocenil :)

        Blbě zařazeno.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Amarok.

          Byl sem extremne spokojenej s verzi 1.4, ale vzhledem k tomu, ze je postavenej na KDE3 knihovnach, nechal sem se ukecat a pouzivam aktualni, a porad je u me zdaleka nejlepsi, vcelku rychlej (i kdyz zas mi prijde ze ta 1.4ka byla rychlejsi na moje playlisty s komplet knihovnou).

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jojo, to jsem četl, že ta verze 1.4 byla lepší. Ocením knihovnu, takže ten by mohl být super.

            0 0
          • skvedo  

            Taky jsem přešel na Amarok 2. Dost známých přešlo na Clementine, což je vlastně Amarok 1.X přepsaný do QT4/KDE4.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Zkousel sem clementine, tolik mi k srdci neprirost, ovladam hudbu z 95% na pozadi, vcetne hodnoceni atd, a tam mi Amarok 1.4 nabizel vic.

              Po pravde uz si ani nevybavuju, co me na 2.0 tolik vadilo..mel sem radsi jak vypadal ten playlist, mel sem porad otevrenej playlist a vlevo tu info listu s textama atd, co je ve 2.0 uprostred, ale evidentne sem si zvyk :) (par mesicu to trvalo!)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ten přehrávač na hudbu mi dost vadí no. Žádný není takový, který by mi vyhovoval. U filmů problém nemám, tam to jistí VLC player :)

                0 0
                • Mr.Duck  

                  smplayer2! Na filmy top.

                  Pro me je ten amarok v pohode, jenom ten prechod z 1.4 na 2 me mrzi. Na druhou stranu na widlich sem nenasel zadnej co by me uspokojil.

                  Konec koncu, lepsi mit v zakladu Amarok 2, nez kdyz sem koupil kompa na kterym byly Win8, a po zapnuti mi to neumelo prehravat Mp3, ze prehravac potrebuje update, a neda se to nijak (ocividne) obejit, tak sem usoudil ze v tech vodach fakt nemam co delat :D FLAME OMG

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jak jsem psal výše. Používal jsem AIMP3, kde jsem si mohl knihovnu rozdělit a nastavit přesně podle svého – v mém případě podle žánrů, různé výběry, mixy apod a při poslechu mohl náhle změnit hlasitost z lišty spuštění viz foto.

                    U Amaroku co jsem měl zatím možnost zkusit za dopoledne, tak tam jsem nic podobného nenašel. Určitě si na nějaký nový taky zvyknu, ale bude to asi déle trvat.

                    V čem je ten smplayer lepší oproti VLC? U VLC jsem nikdy neměl problém se spuštěním jakéhokoliv používaného formátu.

                    Btw: S tím updatem máš naprostou pravdu. Já vždycky po reinstalu nainstaloval hned AIMP3, takže jsem ten Media Player ani neotvíral, protože pak zbytečně fušoval do toho, kde se co jak pustí, přesto, že jsem si to jasně nastavil.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Foto zde. Zapomněl jsem ho nějak přidat :)

                      0 0
                    • pstasek  

                      V Unity máš pod ikonkou hlasitosti i hudební přehrávače, takže není problém měnit hlasitost tam, případně i ovládat základní funkce. Na to lze také nadefinovat globální klávesové zkratky, což mám osobně nejraději.

                      Trošku nevýhoda Amaroku je, že je primárně určen k integraci do KDE, takže vypadá jinak, než celý systém, ale to se dá přežít.

                      Jinak ještě existuje Banshee. Taky má knihovnu.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Základní funkce tam jsou, ale hlasitost ne. Ta bude vedle. Ale zase musím kliknout min. 3 :) Jasně, je to blbost, ale u toho AIMPu to šlo hned. Jde mi o to, že když na mě někdo mluví, tak jsem to mohl hned stáhnout než abych koukal na noťas, kde zrovna je to tlačítko na ztlumení nebo ticho :)

                        0 0
                        • pstasek  

                          Co zatočit kolečkem nad ikonkou hlasitosti?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Už nevím, jak to tam přesně je. Na liště kolečko není, v programu ano. A to nejdříve musím minimalizovat prohlížeč a už mi mezitím uteče půl věty a musím se znovu jako debil ptát: Co jsi říkala? :D ..Ty mě zase vůbec neposloucháš… A problém je na světě :D

                            0 0
                            • pstasek  

                              No však to myslím… najet na tu ikonku repráčku vpravo nahoře a zatočit kolečkem… ovládá se tím hlasitost bez klikání ;-)

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            Omlouvám se, v AIMPu vlastně stačilo, když jsem sjel prostředním kolečkem dolů u myši a tím šla dolů hlasitost. Proto to bylo tak jednoduché:)

                            0 0
                    • Mr.Duck  

                      V AmaroKu se da hlasitost ovladat tocenim mysitkem nad tou horni listou kde je vsecko ovladani (pochopitelne krome progress-baru pisnicky, to posouva ten progress-bar).

                      Razeni knihovny me prave dost bavi, vedle toho filtru „Search Collection“ uplne napravo je ikonka vercajku, nakej francouzak, a pod nim se to necha radit jak se ti zlibi ;)

                      (kdyz mas okno moc maly, tak je skovana pod malou sipkou vpravo)

                      Nicmene ja, kdyz neovladam hlasitost z klavesnice, (pouzivam win+sipky pro AmaroK, fn+sipky pro systemovou hlasitost), tak jak pise pstasek, staci kroutit koleckem mysi nad ikonou amaroku pro ovladani jeho hlasitosti, nebo toho repracku pro systemovou (v KDE to tak je, unity sem este ani na obrazku nevidel, ale predpokladam ze to pude..vsechno krome win8 to umi :P)

                      Ten SMplayer mi prijde komfortnejsi takovej, ale to je asi dost subjektivni.

                      Nicmene VLC sem zkousel jenom na widlich, a musel sem tam resit nektery kodeky, coz se mi s (S)Mplayerem nestalo, ten ti prehraje pomalu i kdyz mu das scenar napsanej v textaku, tak z toho udela film :) Ale to si muze VLC na linuxu vyresit zavislostma, konec koncu, takze to asi problem nebude.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Mohl by jsi udělat screen té hlasitosti? V Amaroku jako takovém mi to je jasné. Kolečkem lze točit na ovládání hlasitosti, jelikož mám program vybraný. Ale mě jde o to to ovládat, když mám aktivní třeba Chromium.

                        Nakonec nad tím nebudu špekulovat a naučím se, kde je tlačítko na ztlumení na klávesnici :)

                        0 0
                        • Mr.Duck  

                          Sne, tadyk.

                          A na tu celkovou kdyz kliknes, tak tam muzes stelovat zvlast pro kazdou aplikaci, nebo globalni, zejo.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jasný, super, díky. Zkoušel jsem to, ale nešlo to, protože to mělo delší reakci, ale funguje to. Takže to je vyřešené :)

                            0 0
        • pstasek  

          Přehrávač hudby mám raději jednoduchej, bez knihovny. Takže za mě Audacious.

          Jinak pro přehrávání složek na pravé tlačítko existuje plugin do nautila… Nautilus actions

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já zas právě tu knihovnu ocením :)

            0 0
          • Mr.Duck  

            Tyjo, Nautilus Actions este zije? Mam pocit, ze sem ho pouzival pred lety, nemel problem zit pod KDE, jestli to byl on..ted koukam, ze Krusader to umi implicitne, Dolphin to flaka :(

            0 0
            • pstasek  

              Od verze 3.6 je to nutnost, nejde totiž adresář otevřít v programu, jako dřív. Bohužel Nautila poměrně osekali o nějaké funkce. Ale dá se to vyladit právě pomocí Nautilus Actions. Pak jdou dělat psí kusy.

              0 0
        • autodeath  

          Pouzivam jednoduchy prehravac DeadBeef…

          0 0
        • Smazaný účet  

          V době neustálého připojení + Google Music, Spotify, etc. je to už jedno. Proč používat linuxové přehrávače, které mají fce a vzhled jako v 90.letech ;-)

          0 0
          • Mr.Duck  

            Bavi me poslouchat Wajgl a Spinaci spendlik na Google play. Nejlip v lese kdyz sem na kole 200km od civilizace kde je spousta LTE signalu :)

            (ted vazne, akorat me sere kdyz mi nekdo furt cpe tyhle sluzby, kde si clovek pusti akorat Justina Bieberovic a neda se to pouzit uprostred lesa, coz je pochopitelne spis vec mobilu, ale i tak :))

            0 0
            • Smazaný účet  

              V pripade Google Music si můžeš uploadnout svou sbírku. A počítám, že Amarok, Banshee, Rhytmbox a podobné na kole nepoužíváš, že ano.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Nepouzivam, ale kdyz pripojim telefon k PC, tak v amaroku behem 20s natahnu 16GB muziky co zrovna chci mit v mobilu, a nemusim cekat az se stahne z nakyho prdelakova a tak.

                Nemam nic proti cloudu, ale vocamcad pocamcad, tohle mi nesmi pres prah. Nebo sitovku, to je sumak.

                0 0
        • nerjan  

          audacius

          0 0
    • grafik  

      Linuxu se nevyhnu, ale raději používám Windows. Distruibuce Linuxu mají bohužel stále spoustu nedostatků, které nedokážu překousnout např.: instalace programů a systému bez internetu je téměř neřešitelná věc, absence spolehlivého, nabušeného a odladěného filemanageru jako je Total Commander, různé drobnosti v nautilu (zobrazení souborů, velikost písma), instalace balíčků, asociace programů se soubory, pokud něco nejde musíš hledat netu – obvykle je to dost porod.

      Jako komerční pracovní stanici jednoznačně WIN, Linux se hodí pro surfující děti, terminálové a serverové instalace, specializované instalace, na hraní, pro ladění multiplatformního sw, některé distribuce nejsou „na pohled“ špatné, např.: MINT, ale vzhled desktopu, Firefox na ploše a Live CD, to je tak vše co mohou nabídnout.

      Rozběhat některé SW na linuxu určené pro WIN je neřešitelné. Alternativy majoritních grafických SW a programovacích IDE mi nesedí.

      0 0
      • pstasek  

        Pokud něco nejde v Linuxu, máš možnost to najít na netu. Pokud něco nejde ve Windows, pravděpodobně se ani nedozvíš co nejde. Samozřejmě, pokud jsi odkázán na programy pouze pro Windows, nelze Linux doporučit jako alternativu, ale nejde říct, že nejde použít jako pracovní stanice. Právě mocný terminál je jeho velkou výhodou, která mi ve Windows prostě chybí a nejde mi pracovat efektivně. Připojení k netu je dnes naprostá samozřejmost. Přece nebudu instalovat zastaralé verze z nějakých zaprášených CD, naopak díky funkčnímu balíčkovacímu systému je instalace software a jeho údržba v aktualizovaném stavu naprosto pohodová, oproti nutnosti hlídat si každý software zvlášť jako ve Windows

        0 0
        • DoDo2  

          +1, ten kdo umi s „command-line“ pracovat, tak je ve widlich dost nestastnej, je ale pravda, ze se to musi nastudovat :-)

          0 0
          • pstasek  

            Nemusí… všude je dostupná nápověda. U většiny příkazů funguje parametr –help a za chvíli se to dostane pod kůži.

            Navíc komunita dokáže mnohem lépe poradit napsáním dvou-tří řádků do CLI, než dlouze popisovat klikni na tu duhovou ikonku v dialogovém okně vpravo nahoře.

            0 0
        • Smazaný účet  

          Terminál ti chybí ve Win? Víš, co je to cmd.exe? Nemluvě o PowerShellu.

          0 0
          • pstasek  

            Ale to je jen parodie na terminál.

            0 0
          • JSt  

            :-D

            0 0
          • DoDo2  

            no, srovnavat cdm a terminal linuxu moc nejde, jak napsal pstasek, je to parodie. Powershell neznam, nikdy jsem to nezkousel

            0 0
            • Smazaný účet  

              V čem spočívá ta parodie? Ať si rozšířím obzory.

              0 0
              • JSt  

                rekneme, ze dosovska komandlajna je podstatne mene mocna. ;-)

                0 0
              • pstasek  

                Ergonomie unixového shellu je úplně jinde. Každý program má v terminálu nějaké parametry, vše je velmi dobře dokumentované buď v man stránkách, nebo v rychlé nápovědě parametru –help

                K tomu si přidej správce více oken terminálu screen, spoustu konzolových nástrojů, awk, možnosti skriptování, přesměrování výstupů, napovídání klávesou Tab atd.

                0 0
              • Mr.Duck  

                Slusnej clovek by radsi videl vlastni dite horet, nez nahradit konzoli powershellem.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Slušný člověk je překrásný terminus technicus. Především diskutuju a jako neslušné mi přijdou příměry o parodiích nebo hořících dětech bez argumentů. Kritizuju někde Terminal? Ne. taky ho používám, ale nemám potřebu vidět svět černobíle.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    „Terminál ti chybí ve Win? Víš, co je to cmd.exe? Nemluvě o PowerShellu.“

                    Ja bych to dal nerozvadel, nejsem tu kuli toho, abych se dohadoval co je lepsi, ale na tohle se nedalo nic nerict, bez argumentu, CMD neumi ani doplnovat tabulatorem, to se neda povazovat za konzoli, tam snad argumentovat neni potreba (a jestli jo, tak si pust cmd a odpovez mi tu z nej :)).

                    PowerShell uz to posouva do roku 1995 mozna, tabulatorem uz doplni skoro tri veci, ale o nejakym komfortu se mluvit porad neda, jak pise trba JSt. A kdyz vynecham skriptovani a budu resit jenom bezny ovladani systemu, tak je to extremne neintuitivni porod, kterymu absence „man“ prida zhruba to, ze uz to v zivote nechci videt :)

                    0 0
                    • Beeda  

                      ty si myslis, ze vsechny shelly maji TAB completion by default, asi nova skola;-)

                      kazdopadne jak u cmd.exe tak *sh je to resitelne, ze neco neznam neznamena, ze to nejde;-)

                      ps: s tim PS jsi asi zaspal ve win95

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        Linux pouzivam od roku 2002, a kazdej shell, co mi prosel rukama, vcetne tech zakladnich bootovacich to umely lip nez cmd, a skoro kazdej, krome tech bootovacich, lip nez PS :)

                        Na PS mam i nakou certifikaci, skoleni na to sem delal na W7 ve 2011, nikoliv 95, oproti cmd to byl vcelku pokrok, ale porad to neni pouzitelny pro kazdodenni pouziti..

                        0 0
                        • Beeda  

                          Nemluvim jen o Lin mas i solaris, hp ux, aix atd. a nich *sh. Srovnavat *sh a cmd.exe je irelevatni, tam je to jasne dane pro *sh. Narazel jsem jen na tvrzeni o moznosti/ne­moznosti TAB completion a ze ani v *sh to neni jednoznacne;-)

                          PS se od w2008 pro rozumnou spravu os, aplikaci proste nevyhnes, pokud si teda jen nespravujes svuj win notebook a msoffice

                          W7 jsou desktopovy OS, skoleni na PS muselo byt velice zakladni. Obecne mit certifikaci a mit „papir o skoleni“ je velky rozdil, neplest si pojmy.

                          0 0
                          • Mr.Duck  

                            No tak taky se bavime o linuxu a ne o solaris :)

                            A taky o desktopech, windows server mi prijde nesmyslne slozitej (o tom nema smysl se dohadovat, osobni nazor, proste se mi s tim blbe dela, a delal sem to ve velky firme, ne doma u tety :))

                            Jasny, certifikovanej v PS nejsem, nicmene certifikace vim co je a moh bych se s par chlubit, ale beztak s nima nedelam, protoze sou prave z win prostredi..a z toho sem utek radsi dost daleko :D.

                            0 0
                            • Beeda  

                              cely problem je ze bedujes nad cmd doplnovamim TAB, ze to jednoduse neumis nasetovat ve win je tvuj problem, ale ze nevis, ze v jinem shellu nemusi byt (ani na linuxu) by default je na povazenou pokud davas k „dobru“ +/- *shell/cmd ;-)

                              ze necemu nerozumim neznamena, ze je to spatne, treba to chce jen jiny pristup k problemu a je celkem jedno zda je to problem na win ci lin/ux , dulezite je si umet poradit a najit nejvhodnejsi reseni.

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                Jasny, o tom se nehadam, nemyslim, ze bych tomu nerozumel, par let me to zivilo, a nemeni to muj nazor, ze je to *****. To ze je to muj nazor neznamena, ze tomu nerozumim.

                                A to, ze to neumim nasetovat, je presne o cem mluvim, uzivatelskej komfort, i kdyz to nekterej shell nemusi umet, v praxi sem na to na linuxu nenarazil, a nemusel sem se tudiz s nicim srat, a nic nasetovat.

                                0 0
                                • pstasek  

                                  V drtivé většině linuxových distribucí je defaultní shell bash. Nevzpomínám si, že bych v něm kdy potřeboval cokoliv nastavovat.

                                  Na rozdíl od vás jsem o PS sotva zakopl, ale i za tu chvilku vím, že s ním asi nechci mít nikdy nic do činění. Jsem člověk, kterej si nerad pamatuje syntaxi i těch základních příkazů. Zatímco v bashi se vždy i tak řešení svého problému doberu, v PS jsem byl vesměs bezzubej.

                                  0 0
            • JSt  

              oproti unixovymu shellu je to imho objektovy nestesti a pokud nejsi kovany v dotnetu jen studujes a studujes, abys po dni drbani se levou nohou za pravym uchem zjistil, ze k cili vedlo zavolani jedne spravne funkce. :-D

              0 0
            • Beeda  

              jestli neznas PS tak ti ani neprislusi pravo cokoliv ve win posuzovat;-)

              0 0
        • grafik  

          ad UNIX: na netu samozřejmě najdeš vše, bilance definitivního vyřešení je však dost sporná

          ad WIN: Nedokážu si vybavit co mi ve Windows nešlo.

          Připojení k internetu není samozřejmost, setkal jsem se s linuxovými stanicemi, které z principu nemohou být připojeny do otevřené sítě.

          0 0
          • pstasek  

            Nikdy ti ve win nic nespadlo? Nevěřím. Uznávám, že některé problémy jsou v Linuxu opravdu neřešitelné, ale není to většinou vinou Linuxu jako takového, ale spíš šlendriánu třetích stran.

            Stanice, která nemůže být připojena k netu? Budiž, sice jsem se s tím nesetkal, ale co ti v tom případě brání udělat si mirror v lokální síti? V reálu to bude asi hodně mizivé procento.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Nekdy sme treba stelovali server tak, ze se mezi nim a klientem posilal traffic pres jinou masinu (firewall, loadbalancer atd), a to byl jedinej traffic co na ten komp smel, a bylo to lokalni spojeni.

              Nicmene, neni pravda ze instalace cehokoliv bez netu je oser. Kdyz budes instalovat aplikaci jako na widlich, co si vsechny zavislosti nabali na sebe (treba opera, skype a podobny closed-source aplikace), tak k tomu net nepotrebujes. A kdyz instalujes na widlich neco, co potrebuje jinej .net nez zrovna mas, tak to je teprv neco, cemu rikam voser, a system to za tebe nevyresi.

              Taky v tom vidim vysvetleni, proc partition kde mam linux, SW na editaci videa, fotek, kotel prehravacu, kodeky na vicemene cokoliv cloveka napadne pristupny ve vsech aplikacich, 3 prohlizece, vyvojovy prostredi (,… mnoho) zabira 16G, a win8 kde mam nainstalovanou operu a daemontools zabira 86G?

              Kdybych si do svy instalace narval naprosto vsechny zavislosti co me napadnou, tak taky nainstaluju cokoliv bez netu, a furt budu instalovat 350kb aplikaci misto 75MB balastu, jak je to na widlich bezny :)

              0 0
      • JSt  

        midnight commander ti nestaci? :-)

        0 0
        • pstasek  

          Případně, pokud grafický, tak Krusader je na přechod pro wokýnkáře z Totala dobrou volbou, ale po nějaké době se stal nadbytečným právě díky midnightu a shellu.

          0 0
        • grafik  

          mc stačí, je ideální pro práci v konzoli, avšak v grafickém prosředí neexistuje absolutní náhrada za TC. Krusader, Gnome commander a další nesahají TC ani po kotníky. A to je taky důvod proč preferuji WIN.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Co treba v Krusaderu chybi? Osobne ho pouzivam furt, na SFTP umi a KRename je asi nejmocnejsi sw v historii lidstva, co v Krusaderu celkem vyuzivam :)

            Ja TC pouzival dokud byl na widlich, ted mam leta Krusader a zas mi TC prijde nemoznej, tim nerikam, ze je chudej, ale nak mi unika co Krusaderu chybi tak podstatnyho, zatimco treba integrovanej text editor ma daleko jinde atd..

            (se nehadam, jenom vidim veci co ja pouzivam, a tam mi prijde TC slabsi)

            0 0
    • Mr.Duck  

      A TOHLE, je nejlepsi vec na planete myslim:

      http://play.google.com/…apps/details?…

      Veci na ovladani kompu z mobilu je kotel, ale tohle mi ukaze SMSku nebo kdo mi vola, kdyz mam mobil na druhym konci baraku, pausne video/hudbu pri hovoru, obnovi prehravani po jeho ukonceni, supr. (sem zrovna volal, tak sem si na to vzpomnel, a strikam i usima!)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak to je slušný :D

        0 0
      • pstasek  

        Moc hezké… díky za tip :-)

        0 0
      • pepino  

        Já mám mobil kousek od sebe.

        pausne video/hudbu pri hovoru, obnovi prehravani po jeho ukonceni“

        Jako na mobilu? To je něco extra? Nebo v PC?

        0 0
        • Mr.Duck  

          V mobilu je aplikace, ktera si povida s kompem, a kdyz ti nekdo pise nebo vola, tak vyskoci notifikace kdo a co pise, a kdyz vola, tak pauzne muziku/film na kompu :)

          0 0
          • 777rada  

            Líbí se mi to, zkusil bych ale nevím jak instalovat kde connect na ubuntu 13.10. Do hloubky linuxu nerozumím. Jde to?

            0 0
            • Mr.Duck  

              Zalezi co mas za prostredi, Ubuntu co sem posledne pouzival jelo na Gnome, nejak sem pochopil ze ted pouziva nejaky Unity?

              Tohle je pro KDE rozhrani, pochopitelne si ho muzes doinstalovat, ale bude to vypadat UUPLNE jinak nez jakykoliv jiny, ktery asi mas – mezi prostredima v linuxu sou dost velky rozdily – k tomu sou urceny :)

              Nicmene mam pocit ze Unity ma taky neco podobnyho, ale hledam zbezne na netu a nic nevidim :( Mit Ubuntu, nejak zkusim neco rozbehat, ale nemam, tak to nemam na cem zkusit :(

              0 0
    • DreamMaster  

      Na Wokna musíš mít trošku lepší počítač, nikdy se mi Wokna samy neresetli, nebo nic se mi s něma nestalo, teď mám Windowsy 8.1 a jedou o 60% líp, než Windowsy 7.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Intel® Core™ i5–3230M CPU @ 2.60GHz

        8GB ram DDRasimilion

        W8 sou vyrazne pomalejsi v reakcni dobe, spousteni aplikaci, zapnuti systemu. Nechci si kupovat nadupanou masinu aby OS sezral celej komp, chci mit OS so bude slouzit jako OS, abych mel vykon pro aplikace co na tom chci pouzivat :)

        A uz sem zase flambovanej :(

        0 0
        • pepino  

          Start Win z hibernace nebo celkovej start v řádu vteřin je problém? Není už to na doktora?:)

          0 0
          • kyl  

            Mám taky Win 8 a Win 7 byl teda rychlejší.Klik­nupravým na ikonu nějakého programu nebo třeba na složku a je doba než se zobrazí okno nabídky.V sedmičce to bylo hned.

            0 0
            • pepino  

              Divný, osmy nemam, na netu se rozplývají, jak je to rychlejší.

              0 0
              • kyl  

                Po kliknutí pravým třeba na složku s fotkama čekám 7sec.než se otevře okno s nabídkou.

                0 0
          • Mr.Duck  

            Nekolik vterin, kdes to videl. Hibernace je mi na bidet, pc restartuju mezi systemama, a tudiz se W8 zapinaj cely, a to trva nehorazne dlouho(v radu minut), a do toho pokazdy klidne 15minut aktualizace. Seriozne, v roce 2013/14 neumime delat aktualizace na pozadi, bez 2 restartu? :)

            Ostatne, to „vypnuti“ windows 8 at si taky strcej do ******, jak mi trvalo prijit na to jak vypnout notas. Tlacitko vypnout suspenduje do ramky, tlacitko restart neni, HW tlacitko i pri podrzeni suspenduje. ******, je to balast.

            Yaay go Valve!

            0 0
            • Smazaný účet  

              :-D

              V roce 2013/2014 to bez restartu neumí ani linux. Pár dní nazpět si Fedora řekla o restart po aktualizaci. Nemůžu si pomoct, ale připadáš mi jen jako Win-hater.

              Ono často v linuxu k aktualizaci sice na pozadí dojde, ale změny se stejně projeví po restartu. Z toho pohledu je to prakticky stejný.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Umm ne. V linuxu musis restartovat akorat kdyz updatujes kernel. Kdyz updatujes graficky prostredi, nebo klidne prejdes z KDE na Gnome, Unity a kdovi co je tam dneska este za blbosti, tak se staci odhlasit, nebo reloadnout X-Server.

                Ze bys musel restartovat je blbost. A HLAVNE, i kdyz updatujes kernel, tak se to udela napozadi, a rekne ti, ze az se ti bude chtit, tak restartuj, a nabehne hned, jako kdyby se nic nedelo. Hlaska „Probiha aktualizace, prosim nevypinejte pocitac“ musi znamenat, ze si delaj prdel.

                Win-hater mozna sem, protoze mi furt nekdo cpe jak muzu pracovat s Linuxem, a kdyz nastrelim ze nechapu, jak nekdo muze pracovat s Win, tak se zacne kazdej hadat :)

                0 0
                • pstasek  

                  Přesně, jediný restart, který je nutný, ale snadno odložitelný je po update jádra.

                  Problém aktualizací s tamagoči windows je ten, že fungují přírůstkově. Takže od nějaké doby musíš postupně projet všechny aktualizace v pořadí, v jakém probíhaly od daného data. V praxi to vypadá tak, že nainstaluješ čistý Win7 z originální placky a pak den strávíš u aktualizací s x restarty.

                  V Ubuntu se instalují rovnou aktuální verze všech balíčků, takže po chvíli potřebné na přepsání pár souborů a jednom restartu, v případě aktualizace jádra, není co dělat. Můžeš začít se systémem dokonce i pracovat!

                  0 0
            • pepino  

              V osmach si nejde přiřadit hw tlačítko ke spánku, k hibernaci? tak to je krok zpět.

              0 0
              • Smazaný účet  

                To je blbost jak mraky.

                0 0
                • pepino  

                  No mně se to hned nezdálo:)

                  0 0
                • Mr.Duck  

                  Mozna kdyby to nastaveni slo nejak jednoduse najit. Ja i googlil, a skoncil sem u „shutdown -r -t 0“ skriptu na plose…

                  Konec koncu, ja od nej chci restart, ne vypnout. Proc tam proste, *****, neni tlacitko restart/vypnout, jako tam bylo 18 let?

                  0 0
    • kolombo  

      Legrační je, že se tu tahle debata znovu objevila v období, kdy Windosw bojují o místo na slunci s Androidem :-)

      0 0
      • pepino  

        V PC?

        0 0
        • kolombo  

          Nosíš v kapse a po bytě PC ??

          Tablet s Windows aby jsi hledal lupou :-)

          0 0
          • pepino  

            No tak napíšu Windows Phone:) Já mam furt WM6.5 na Toshibě TG01, ted jsem si hrál s tabletem, zklamala mě nemožnost ad-hoc wifi u Androidu, tak tablet s 3G sim holt.

            0 0
    • MichaelSimek  

      zjednodusime to, oba systemy jsou dobry, oba maji vyhody a oba maji nevyhody a ani jeden z nich neni lepsi nez druhy (resp je ale jak na co, a tech co je spoustu kde vede 1 ci 2.)

      0 0
      • HonzaRez  

        To je hodně jednoduché zjednodušení…

        0 0
      • pstasek  

        Windows jsou dobrej zavaděč na hry, případně jiný „windows only“ software. Na všechno ostatní je lepší Linux :-)

        Let the real flame begin :-)

        0 0
        • hovanec  

          S tím naprosto souhlasím. Ve stolnim pc na hry mam win, v mobilu androida a notebooku suse linux. Kdyby ty hry nepotřebovaly k funkci microsoft, tak je na tom světě tak krásně…

          0 0
          • Mr.Duck  

            No se soucasnym vyvojem Valve to vypada, ze by se mohlo blyskat na lepsi casy..snad to projde :)

            0 0
            • pstasek  

              Fandim jim, je to čímdál lepší, ale s nynější nabídkou her a porodními problémy je to spíš zatím okrajovka. Uvidíme…

              0 0
        • lusk  

          Linux pada ;-P

          http://i.imgur.com/FumqHxx.gif

          0 0
    • cvtracktor  

      Víš o nějakých Linuxech, který budou běhat na Windows Virtual PC?

      0 0
      • pstasek  

        To asi přímo ne, ale pokud ti jde o to spustit si pod windows na vyzkoušení nějakou distribuci, tak ve Virtualboxu pojede jakákoliv.

        0 0
        • cvtracktor  

          A já jsem si myslel, že Virtualbox a MS Virtual PC je totéž od jiných firem.

          0 0
          • pstasek  

            Princip bude podobný, ale MS Virtual PC garantuje prý jen běh Windows. Můžeš to zkusit a uvidíš…

            Virtualbox je vyzkoušený a zdarma dostupný, tam to pojede určitě. Navíc také je možné ve Virtualboxu spouštět Windows pod Linuxem… to je lepší varianta ;-)

            0 0
      • mrakoplas  

        Přesně jak říká pstasek

        nainstaluj si virtualbox a můžeš zkoušet a nebo můžeš vyzkoušet live distribuci – ta ti nastartuje z cd a na hdd nic neistaluje /např. knoppix, nebo live cd od suse…/

        0 0
      • hovanec  

        Doporučuji začít s nějakou jednodušší distribucí jako je třeba opensuse 13.1. Ideální je live dvd,ze ktrého systém spustíš např.na vyzkoušení nebo rovnou nainstaluješ.Před samotnou instalací doporučuji nastudovat něco základního o soborovém systému a rozdělení disku.

        0 0
        • Gabbo  

          souhlas, jen urcite doporucim live cd dat nejlepe na flashku, bude se nacitat cca. milionkrat rychleji

          0 0
          • volodaj  

            Veru tak, riadne to urýchli. Mal som tak Kubuntu, teraz je už na disku a Win 7 moc nespúšťam.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj. Potřeboval bych radu.

      Mám Ubuntu 13.10 a mám problém s flash playerem.

      Když pustím jakékoliv video na YT, tak se mi po chvíli ztratí obraz včetně funkcí a nelze ho ovládat, posouvat, pozastavit apod.

      Zjistil jsem, že za to může verze flashe a že vlastně tento problém řeší spousta uživatelů.

      Nemáte tip jak na to? Zkoušel jsem různé aktualizace ale jen s koncovkou .deb , jelikož v ostatních se moc nevyznám. Ač jsem zkoumal už Terminál, tak mám v těch příkazech apod pořádný bordel :(

      Dík za radu.

      0 0
      • JSt  

        askubuntu.com ;-)

        0 0
      • pstasek  

        K tomu bych řekl asi jediné… :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zrovna jsem si řikal, že ty by jsi mi poradit dokázal :D

          Ale obrázku rozumím :D

          0 0
          • pstasek  

            Teď vážně… poslední verze v repositářích je 11.2.202.335u­buntu0.13.10.1 kou­kni, jestli máš aktuální. Každopádně já žádné problémy s flashem nezaznamenal. Jako jediná věc mě napadá grafická karta. Někde vejš píšeš, že máš Intelku? Zrovna dneska jsem narazil na toto: http://www.omgubuntu.co.uk/…pdated-1–0–3

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak jsem to naistaloval, vypadalo to, že to bude dobré, ale nakonec to na YT zase nejde. Jde o prohlížeč Chromium. Když jsem použil Mozillu, tak tam obraz nemizí, ale zároveň nelze změnit kvalitu obrazu. V tu chvíli se to celé zasekne a musím aktualizovat stránku. U Chromia to lze přehodit na 720p s přehledem, ale zase se ztrácí obraz. Určitě to bude chyba jen nějakého nedoinstalova­ného/aktualizo­vaného pluginu. Jinak už nevím…

              0 0
              • pstasek  

                Mozilla mi používá Flash player. Vše se chová tak nějak jak by mělo. Jinak já používám přímo Chrome od Google, má nějaké fíčury navíc oproti Chromiu (především nějaký to zasílání osobních údajů americké vládě :-D) zkus vynutit na youtube html5 přehrávač, jestli to nepomůže mělo by to jít zde: http://www.youtube.com/html5

                0 0
          • pstasek  

            Jak tak na to koukám na webu YouTube, defaultně se mi nabízí HTML5 přehrávač, tudíž by Flash už nemusel být vůbec potřeba.

            0 0
      • Mr.Duck  

        Hmm, nevim ted jak to ma dneska Ubuntu se spravcem balicku, pouzival sem akorat kdysi Debian..ale v OpenSuse se necha verze flashe vybrat, zkus si toho spravce proklikat, jestli tam neco takovyho najdes.. Ale prej to dost v Ubuntu orezali, tak kdovi jestli to bude umet :(

        0 0
        • Smazaný účet  

          Mě přišla takhle verze taková nejvhodnější, ale koukám, že jsem si měl vybrat možná složitější a ty základy se prostě naučit.

          Protože tohle mě u toho sere.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Na druhou stranu kotel lidi to pouziva, asi to nebude blby..ja to zas nechci kritizovat kdyz sem to nezkusil, ale jak si o tom tak ctu, tak mi prijde ze to taky de cestou W8 a snazi se to bejt co nejjednodussi…konec koncu W8 taky pouziva kdekdo a je to plevel :)

            Jestli mas synaptic – to sem pouzival na Debilianu, a jestli se dobre pamatuju, tak by te mel nechat vybrat ze kteryho repozitare chces instalovat, tak staci najit repo s verzi co hledas.

            No a nebo najit ten .deb balik a proste ho nainstalovat samostatne, nemelo by to bejt moc na nicem zavisly.

            0 0
      • HonzaRez  

        Zdař, možná je to blbost, ale nemáš taky potíže se zvukovkou? Jako že se ti samovolně přepíná integrovaná a hdmi v grafice? Už jsem o podobném problému slyšel…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zdar, tak se zvukovkou problémy nemám. Aspoň něco :)

          0 0
        • pstasek  

          Toto by mohlo pomoct: http://askubuntu.com/…evice-output

          Jinak zvuk je asi momentálně mojí největší osinou v p*deli. Posílám ho přes koaxiální digitální výstup do AVR. Problém nastává v momentě, kdy si pustím film přes VLC s DTS audiem. Před spuštěním musím vlézt do nastavení zvuku a nechat si přehrát testovací zvuk. Navíc při pauze dojde k rozhození synchronizace zvuku a obrazu. Pomůže posun filmu o pár vteřin vzad. Co jsem tak hledal, tak potíže způsobuje Pulseaudio a ve 13.10 se mi nedaří nastavit passthrough přímo přes ALSA :(

          0 0
      • JSt  

        ted jsem si vzpomnel, ze kdysi jsem resil podobny trabl a pomohla prava mys na video, settings a nemit zaskrkly checkbox hw akcelerace.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak jsem to zkoumal a zaškrtlé to mám, ale nelze to odškrtnout. Zase se to celé zakousne dokud neobnovím obrazovku. Tak jsem to zrušil v nastavení Chromia a ikdyž to je u videa zaškrtnuté, tak jsem si teď poslechl celou písničku, aniž by mi cokoliv zmizelo. Takže možná problém vyřešen. Díky moc ;)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak to opravdu pomohlo. Díky :)

          0 0
    • mikš  

      ten linux je asi super,musim si ho na kolo taky pořídit,akorát nevim kam se montuje a o kolik mně zrychlí :-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      linux a bajkeri je stejne jako linuxaci a baby…

      0 0
    • HonzaRez  

      Opráším toto vlákno. Poradíte?

      Mám problém se zip mechanikou (ATA). Ještě před nějakým

      týdnem jsem ji normálně používal na drobnosti, ale teď, když zasunu, mechanika se rozjede, ale neobjeví se mi v KDE upozornění na nové připojitelné médium, jako by to nečetlo. Jenže když se podívám do Krusaderu, tam se mi zipka objeví jako nové médium, jenže když na něj klepnu, abych

      ho připojil, chce to po mě autentifikaci. Dám heslo roota a můžu do něj přistupovat. Fukčnost mechaniky jsem ověřil i ve Uindousech.

      V fstab to samozřejmě není a nastavení v Control centre je

      zřejmě taky irrelevantní, mám ho pořád stejné a položka users tam je…

      Máte někdo zkušenosti s udisks2, kde má konfiguraci atd? Ve složce /run/mount/user/mtab se zipka taky neobjeví, obyč fleška bez problémů…

      Distribuce Mageia

      Díky

      Honza

      0 0
      • Gabbo  

        chce to po mě autentifikaci. Dám heslo roota a můžu do něj přistupovat.

        takze funguje, ale vyzaduje heslo roota? tady bych videl na nejaky problem automountu v KDE asi, checkni logy.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Tohle se me taky jednou stalo s nejakym diskem, doluju v pameti cim to bylo :-/ Mam pocit, ze nejaka verze polkit modulu pro kde, nebo jeho blby nastaveni, ale je to davno..

          0 0
      • Smazaný účet  

        Njn…linux da best:)

        0 0
    • axle  

      Hledá se linuxák aneb mám následující problém:

      Na Fedoře 20 jsem chtěl nainstalovat program (z balíku .rpm), ale instalace nebyla úspěšná a teď „visí někde v systému“ :)

      A dokud to neodstraním, nejde instalovat žádný další (ani znova ten stejný) .rpm balík :D

      Neporadí někdo? Díky

      0 0
      • Gabbo  

        neskodilo by vice info – jaky balik, co presne ti to vypise za hlasku apod..

        0 0
        • axle  

          Jedna se o balik s chromem (google-chrome-stable_curren­t_i386.rpm).

          Behem instalace tohoto baliku jsem musel natvrdo vypnout pc (problem s hw).

          Ted uz to zadnou dalsi instalaci nevezme – pise neco v tom smyslu, ze je treba nejdrive dokoncit (nebo odstranit) nedokoncenou instalaci predchozi baliku.

          Podrobnejsi informace ti asi bohuzel nedam, protoze k tomu pc s linuxem se dostanu az o vikendu..

          0 0
    • kali222  

      Prave ted a tady. :) Jaky prvni nenarocny, stabilni a bezpecny linux pro net/nejaky ten openoffice/obcas film? Idealne abych jej nainstaloval a mohl fungovat. Nerad bych se ten system ucil 2 mesice. Na PC foru se zeptat nemuzu, tam by mi hazeli samy zvlastni vyrazy. Dik.

      0 0
      • MattyLXV  

        S tímhle přístupem zůstaň u Windows.

        0 0
      • Neťa  

        Mint, případně Ubuntu.

        0 0
      • vt  

        Klidne zkus Debian + KDE. To mi prijde oknum dost podobny.

        0 0
      • stephanosvd  

        Vol spíše něco nenáročného ve stylu Fedora, OpenSUSE případně i Ubuntu.

        Debian bych pro nezkušeného na desktop moc nedoporučoval.

        0 0
        • orm  

          Proc ne Debian? U Debianu neni mozna tak hezka instalace, i kdyz je stale snadna, ale kdyz uz je to nainstalovane, tak se to pouziva stejne jako, ktera koliv jina distribuce GNU/Linuxu. Za me tedy Debian nezavrhovat.

          0 0
        • vt  

          Na instalaci je to ± stejny jako ubuntu, odklikas par zakladnich veci. Na provoz je to pak prakticky stejny, jen mi prijde, ze v zakladu neni v debianu nainstalovano tolik bordelu a jsou trochu omezenejsi repo.Tezko rict, debian ma i manzelka a celkem si nestezuje ;-)

          0 0
          • stephanosvd  

            Nu problém nastává při udržení co nejaktuálnějších balíčků, verze stable je v poho na servery, ale pokud žádáš vychytávky novějších věcí, tak nahodíš testing a na to ne každý má nervy …

            Ubuntu je výborný kompromis, i když nevím jak se tam chová systemd.

            0 0
            • vt  

              Jo to je pravda. Ja teda nejnovejsi verze nevyhledavam, radsi kdyz to je provereny ;-)

              0 0
      • kamaro  

        Používám na všech domácích PC Ubuntu (už asi 5 let), pro to co jsi napsal mi to přijde funkční. Zvládá to i manželka. Dal jsem to i na počítač známému, který potřebuje přístup na internet, protřídění a úprava fotek, office. Zatím spokojenost.

        0 0
      • Karlos009  

        Mě se osvědčil Mint s Cinnamon. Instaluju to všem, včetně rodičů. Nejvíce se to podobá woknům, všichni si na to zvykli.

        http://www.linux-mint-czech.cz/…tr/cinnamon/

        0 0
      • jecnak  

        Presne na tohle urceni a jako nahrada Win XP je distribuce http://www.lxle.net/

        0 0
      • Tactical  

        Odporucil by som Zorin OS ktory je urceny ludom na prechod z winu na linux

        0 0
      • kali222  

        hned rano po povzbuzujicim prispevku :) jsem se trosku zacetl a mam prichystanou ubuntu. diky.

        edit: ale jak vas tedka jeste procitam, neco si jeste pripravim, at je vecer sranda. :) druhy v poradi byl ten mint.

        0 0
        • Gabbo  

          U ubuntu asi bude vetsi podpora na diskuznich forech apod. s problemy, ktere jako zacatecnik muzes mit. Kdyz jsem zacinal, ubuntu komunita, wiki a diskuzni forum mi dost pomohlo, tehdy jeste byly daleko vetsi problemy s podporou HW apod.

          Na druhou stranu mam pocit, ze dnes uz ubuntu vylozene cistokrevny linux neni, a volil bych spise Mint, ktery je user friendly, ale myslim ze je to trochu vic cistejsi linux bez ruznych Canonical specific veci..

          0 0
      • -b-n-x-  

        Mageia 5 ted vypada celkem v pohode

        0 0
      • kali222  

        mno tak je to. a fakt se nepouzivaj antiviry firewally a pod, jo? o tom, ze nikoho free os nezajima sem cetl 1000X, ale radsi se zeptam, :))

        0 0
        • -b-n-x-  

          Firewally se pouzivaji asi celkem normalne. Ale antivirus, i kdyz existuji, tak je asi moc lidi nepouziva. Soudim tedy z pripadu v mem okoli.

          0 0
          • kali222  

            no, na to se jeste budu muset podiivat, zda to lze nejak graficky ovladat a ne jen konzoli. :P ikdyz bych si pak mohl pripadat zas moc huste. :D celkove dobry! hrozne me potesilo, ze jsem vcera rozbehl i jednu prehistorickou tiskarnu, ze starej notas jede svizneji nez s XP, start systemu take ok. neni to zly. :)

            0 0
            • -b-n-x-  

              Tak tech grafickych udelatek pro konfiguraci FW je asi celkem dost. Na Mageie je treba jakozto soucast ovladaciho centra (MCC).

              0 0
              • kali222  

                jj koukal jsem, ze to nektere systemy maji v sobe. akorat teda vlastne nemam moc, co jako bezny uzivatel, nastavit incoming/out… vic nedam. :) tak to asik staci. :)

                0 0
            • HonzaRez  

              A když ještě nabídnu zprovoznění nekterých her, se kterými se už uindousáci rozloučili…? A to nejen v Dosboxu, ale máme Wine, který nabízí „emulaci“ různých verzí Uindousů…

              Jsem za Mageju, ale třeba i OpenSuse má grafické ovládací centrum. Bubuntu je krok jiným směrem, proto si ho někteří chválí, ale naopak někteří ho odmítají…

              0 0
        • JendaH  

          Nepoužívají. Teda firewall se hodí pro nějaké pokročilé použití, ale pro domácího uživatele co se takhle ptá potřeba není.

          Btw. v anketě chybí možnost „zkusil, používám, ale spokojen nejsem“ :)

          0 0
      • hovanec  

        http://www.opensuse.cz/

        Odklikáš instalaci, vše se nainstaluje automaticky. Databáze HW je obrovská, zatím jsem neměl problém s žádným ovladačem.

        0 0
      • Mr.Duck  

        Ja sem na OpenSuse. Sem na Linuxu prave proto, abych ho nainstaloval a nemusel na to sahnout, a nejak sem se u OpenSuse ustalil uz aspon 5 let. Mezi tim vzdy jen updatuju system a neresim prakticky nic. Vsude se dost doporucuje Ubuntu, ale prijde mi poslednich par let nejaky pofiderni jak sleduju kam se vyviji – nemam ale osobni zkusenost s poslednima verzema.

        0 0
      • kali222  

        tak mam porad linux, akorat me zacala zlobit ohromna nestabilita firefoxu a neumim vyresit prehravani zvuku typu – zvuk v internetovem slovniku. proste ne nic s flashplyerem, ne zadny extra soubor, ale primo neco zabudovaneho ve strankach. co se mi libi porad je libreoffice.

        0 0
        • hovanec  

          Zkus chromium. Taky jsem Firefox zahodil. Nějak začal padat. Už jsem nechtěl řešit, po jaké aktualizaci to začalo dělat, tak šel pryč.

          0 0
        • HonzaRez  

          Tohle je ale jistojistě flash, takhle se chová, když stránka vyžaduje vyšší „opravenou“ verzi… Máš správně nastavené repositáře a nainstalované aktualizace? Problémy s firefoxem jsem nezaznamenal…

          0 0
        • xpj  

          Firefox začal v posledních verzích blokovat flash, ale objevuje se tam ikonka v adresním řádku, kterou se to dá povolit.

          Chrome má flash integrovaný, takže by tam neměl být problém.

          Youtube ve Firefoxu hraje? Asi ano, protože pojede přes HTML5, ale ty slovníky apod. asi nikdo z flashe nepředělá.

          0 0
          • hovanec  

            Pokud se v tom nechce rýpat, tak chromium. Já jsem šel touto cestou. Chci bezstarostný systém, tohle požadavky splňuje. Jednou nastavíš a stále jede, jak má. To widle nikdy umět nebudou. Muhehe. :)

            Ale jak píšeš. Nastavit Flash a mělo by to být ok.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.