• Tomkac

    Ahoj, sorry, téma mimo mísu, ale chtěl jsem se zeptat, jak je to ze samotářským lezením a jestli to vůbec jde?? Úplně lezecké metodice nerozumím a nechci se na to ptát na jiných odborných fórech, protože by mě asi neměli rádi… :-D Vždycky když jsem sledoval někoho jak leze (na přírodních stěnách), tak byl většinou někdo dole pod ním a povoloval mu lano a jistil ho.. Dá se tenhle systém úplně obejít, abych sebou nemusel tahat pořád někoho kdo by mě hlídal?? = jestli mám vůbec přemýšlet nad nákupem výbavy? Pro mě je to důležité být samotář asi tak jako mě baví být samotář na kole.. Na nikoho se nemusíte ohlížet nikdo nebrzdí atd… S kamarády jezdím jen když jde o sranda výlet nebo o výlet na pivo.. :-D

    0 0
    • oddie  

      Dá, prostě lezeš bez jištění :D

      0 0
      • Tomkac  

        to asi nebude nejlepší řešení, při větších stěnách… :-D

        0 0
        • Krov  

          A co je pro tebe cílem? Chceš lézt sportovní cesty na skalkách nebo hory?

          0 0
          • Tomkac  

            pro začátek třeba tohle, protože to mám za barákem… https://www.google.cz/search?…

            0 0
            • Tomkac  

              a třeba tohle… https://www.google.cz/search?…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Pokud si z vrchu nehodis lano a nebudes mit padovou brzdu, tak bez sance…a kdwz spadnes a dolames se, tak te pak stejne nikdo nezachrani…lezeni do vysky je pomerne nebezpecne na to, abys to provozoval sam…to neni jako prace s buzolou nebo masturbace…

                0 0
              • takova.jedna  

                Na Čertovkách téměř na všech cestách uvážeš na fix lano shora (nahoru se bezpečně dostaneš sestupovou cestou) a dole nahodíš grigrinu. Blbý je, že jak lezeš, musíš si neustále dobírat lano. Pokud si začátečník, tak osmičky a výš nejspíš nepolezeš, takže to až tak nevadí. Alternativa je i šunt/žimar, ale jak bylo řečeno, docela to ničí lano a prusíku bych při pádu úplně nevěřila. Jen nechápu, proč chceš lézt sám, v partě je to mnohem větší sranda a je to i bezpečnější. A pokud se vymlouváš na nedostatek spolulezců, na Vsetíně i ve Zlíně je poměrně akční oddíl…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  shunt je k těmhle účelům původně dělaný a nevšiml jsem si, že by ničil lano… měla si ho nekdy v ruce, nebo jen čteš katalog?? Jumar při TR použití kdy si defakto sedneš do napnutýho lana taky jen sevře palec a zbytek energie pohltí lano. Jiná věc je tahání cesty odspodu, tam bych ani jedno nepoužil.

                  0 0
                  • takova.jedna  

                    Lepší než katalog mi přijde mnohaletá praxe… Jasně, že je jümar i shunt dělaný primárně pro samojištění, ale podle mě ne při samolezení jako zachycovač pádu. Pokud si tam dá přes metr dlouhou smyci plus průklep, tak už to není odsednutí do napnutého lana. Grigri a podobná poloautomatika je mnohem lepší. Posouvání nahoru je mnohem intuitivnější a míň pracné a nehrozí, že zapomene zaklapnout západku se zoubkama. Navíc už jsem viděla odrbaný oplet od samoblokantů, přeci jen to funguje tak, že se zakousne spousta ostrých zoubků do lana, tak netvrď, že se to na laně dlouhodobě neprojeví.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      První věta souhlas. Mám se samojištěním s T.R celkem velký zkušenosti, nějak jsem si za tu dobu nevšiml, že by shunt ničil lano. (Víš vůbec na jakém principu funguje?). Lana, co se v horách používaly jako fixy sloužili pro postup s jumarem dlouho a pochybuju, že je tazatel vůbec schopnej lano takto prošoupat. Zato doporučovány grigri je na samojištení z těchle 3 věcí nejmíň vhodný a rozhodne není tak blbovzdorný (na samojištění TR).

                      0 0
                      • scret  

                        jak popisuju niz, u jumaru nejde o niceni lana nejaky prosoupanim… Jde o to, ze to neni delany na pad!!!

                        Az budu mit vecer cas, zkusim vygooglovat a vlozit sem…

                        Chapu, ze je to hojne rozsirene, ale bohuzel taky krajne nebezpecne…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Pád při vhodný kombinaci sedák prsák a blokant mezi moc nehrozí, navíc dost pobere lano a půjde jen o odsednuti zhoupnutí. Pokud jako osas poleze s 2m smycí, pak tam riziko bude, ale i tak mi to přijde u T.R přeceňovaný. Petzl děla na podobným principu záchytávač pádu (asap – super věc) a tam to najednou nevadí..

                          0 0
                      • takova.jedna  

                        Jenže je rozdíl jümarovat nahoru po laně a do jümaru padat… Grigri mi pořád přijde na samojištění vhodnější. A pokud někdo nezvládá dát do grigriny správně lano či nechává při pádu palec na spouštěcí páce (což si fakt nedovedu představit), stále to jistí ClickUp apod. Na jümaru mám něco odviseno a na laně to jde poznat.

                        0 0
                • obda  

                  Proč chce lízt sám tady psal – může jen v pracovní dny dopoledne.

                  0 0
        • postman79  

          Na větších stěnách si uvážeš lano nahoře ke stromu a spustíš do půlky. Jakmile do půlky vylezeš, tak se navážeš. Toto řešení ti sebevětší masív zmenší na poloviční velikost v případě pádu.

          0 0
          • Tomkac  

            teď nevím lana jsem většinou viděl do 50m.. To znamená, že 50m stěnu bych zvládl v klidu s tím že bych ho přivázal nahoře… pak bych musel mít po cestě minimálně 10 záchytných bodů abych mohl fungovat třeba jako na ferratě, ne?

            0 0
            • Pedro404  

              Von si dělal prdel. Co myslíš záchytnejma bodama? Praxe je (podle Googlu, nezkoušel sem to) taková, že nahoře uvážeš lano, dole zatížíš, aby bylo napnutý, a nacvakneš se do něj přes jednosměrný jistidlo, který prokluzuje jenom směrem nahoru.

              0 0
              • Tomkac  

                už nic… :-D ok. jednosměrné jistidlo.. super..

                0 0
                • Krov  

                  Ano, to je na skalkách, kde je bezproblémový přístup shora a jsou tam dobré možnosti, jak upevnit lano, nejjednodušší řešení. Rozhodně si to ale nech od někoho na místě názorně ukázat, dá se to udělat i špatně a následky ´mohou být tragické. Lano dole zatížíš buď jeho zbytkem svázaným do panenky, případně tam můžeš přicvaknout batoh, kdyby to bylo málo.

                  0 0
                  • Tomkac  

                    já se nechci zabít!!! Na blbosti už jsem starý… :-D Jde mi jen o to si zjistit jestli jde lézt na stěnách samostatně, až mi tyhle „horolezecké tajnosti“ někdo vysvětlí… Funguje to i na skalách kde není přístup shora?

                    0 0
                    • oddie  

                      Na těch skalkách, co jsi postnul, jde nahoru uvázat lano s pomůckou, co umí dobírat, ale i se sama bloknout, dole se přivázat na jeden konec a když lezeš, tím druhým to dobírat. Akorát bych tomu teda 100% nevěřil… Prostě, parťák na lano je parťák na lano.

                      0 0
                      • Krov  

                        Tak se samonavijákem zkušenost nemám, ale s klasickým jumarem posouvaným po laně jsme nikdy problémy neměli. Nicméně souhlasím, že parťáka tím rozhodně nenahradíš.

                        0 0
                        • oddie  

                          Blokant posouvaný po laně má nevýhodu, že ho musíš posouvat furt, a potřebuje lano trochu napnutý – dole zatížený, jinak se posouvá blbě. Takže je to trochu víc otravný než mít jistítko nahoře a dobírat si za druhý konec, to je skoro jak když dobírá parťák. Ale stejně je to jak z bláta do louže… :) Já se přiznám, že to řeším spíš tak, že se holt občas stavím na překližce, kde je naviják. Buď cestou do práce/z práce, nebo když tam jdu s dětma, je pak chvilku strčím do hracího koutku.

                          0 0
                          • Krov  

                            Blokant si upevníš tak, abys ho tahal trupem (třeba smyčkou kolem krku :-) ), pak ho ani nevnímáš a rukou na něj ani nesáhneš.

                            0 0
                            • zdenek  

                              Mám rozečtenou knížku o lezení (Honnold). Píše tam, že při tréninku na volné lezení používal nahoře zavěšené lano a jistítko, kterým při pohybu směrem nahoru lano samo procházelo a při pádu by ho nepustilo. Tuším název „grigri“.

                              0 0
                              • oddie  

                                To je to, o čem jsem psal.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                nejlíp poslouží shunt od petzla, nahoře uvázaný lano a dole na laně pověčenej batoh.

                                0 0
                              • Pedro404  

                                Je ta knížka dobrá? Taky se na ní někdy chystám.

                                0 0
                        • scret  

                          klasicky jumar jako jistidlo proti padu je cesta na krchov!!!!

                          Staci se nekdy podivat, jak takovy lano dopadne po padu do jumaru a bude ti to hned jasny:)

                          0 0
                          • Pedro404  

                            Co se stane, potrhá ho?

                            0 0
                          • McBlacky  

                            taky jsem to dělal, když to nešlo jinak. Při napnutým laně na kratší vzdálenosti to není problém a na statice už vůbec ne. Musí na to být podmínky, ideálně svislá linie, dole dobře zajistit, jumar dát šikovně mezi prsák a sedák,…

                            0 0
                            • scret  

                              je to velky problem! Jak spravne pise vys Pedro, lano to potrha, strhne i na kratky vzdalenosti oplet a po vnitrku se nemusi chytit a letis… Anebo to drbne pri vetsi vzdalenosti i klidne lano…

                              A klidne i statiku…

                              Proto se klasickej jumar krajne nedoporucuje pro nejaky jisteni, ale pouze pro stoupani!

                              0 0
                    • Krov  

                      Když tam není přístup shora (třeba pískovcové věže), tak si tam těžko dáš lano. Jsou samozřejmě i způsoby, jak lézt odspodu a nějak se jistit, ale je to už vyšší dívčí a hodí se to spíš na velké stěny typu Yosemit, kde nevadí, že spadneš trochu hlouběji.

                      0 0
    • Barak  

      Můžeš zkusit bouldrovat. Při téhle disciplíně nelezeš do žádných výšek a stačí ti dát pod místo případného dopadu matraci.

      0 0
      • Tomkac  

        jako je to fajn, už jsem to i sledoval.. ale to by mě dlouhodobě nebavilo..

        0 0
        • Barak  

          To chapu, me taky ne.

          Ale uvedom si, ze lezeni je rizikova zalezitost a ani masove rozsireni v posledni dobe na tom nic nemeni. Urcite je nesmysl nejake zkouseni metodou pokus omyl na zaklade youtube nebo internetoveho fora. Udelat chybu, ktera nelze vzit zpet jde uz u takove „banality“ jako navazani do sedaku nebo spravnem pouzivani dalsiho materialu. I proto bys mel lezt ve 2 a nekde se to naucit.

          0 0
          • Tomkac  

            Mám přátelé co lezou… Prvně půjdu samozřejmě k nim… Řeknu to asi takhle… Na DH nebo FR kole by člověk taky neměl jezdit sám, protože je to hodně o držku pokud jezdí na úrovni, ale prostě když jsem nikoho nesehnal a to bylo tak v 50–60ti procentech tak jsem šel prostě sám.. Ale měl jsem a mám zkušenosti na to abych věděl do čeho sám jít a do čeho ne-e…

            0 0
            • Barak  

              Tak to jo, kdyz zvladnes jezdis DH sam, tak to klidne sam i lez. To se ti urcite nic nestane…

              Btw mas pratele, co lezou, v cem je teda problem? Pres ne se dostanes k dalsim lezcum, kteri ti budou treba vyhovovat jako partaci vic.

              0 0
              • Tomkac  

                Mam malý problém s prácí. Dělám jen odpoledne a práci nechci měnit, tudíž bych lezl v týdnu jen po ránu (asi nebude s kým) a o víkendu jen pokud čas, počasí, manželka a další koníčky dovolí. Ale já se teda hecnu zkusím to.. :-)

                0 0
        • Nimrod  

          netvrdím, že tě musí boulderování bavit, ale ono má lecos do sebe. je to o hraní si, o dokonalém pohybu a mnohdy o neskutečné síle. prakticky člověk dělá kroky, které by na laně rovnou zavrhl jako nesmyslný. ale chápu, někteří prostě mají potřebu se „někam podívat“ a tohle plácání se na místě je neba. jen mi přijde nesmyslný něco zavrhnout bez jakékoli zkušenosti

          0 0
    • Smazaný účet  

      jde to. Ale chce to mít zkušenosti. Možnosti je hodně, ale neznalému to moc neřekne.

      0 0
      • Tomkac  

        super… jde o to že se mi nechce pořád někoho tahat z postele, gauče a hospody abych si mohl jít lézt…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na googlu najdeš spoustu způsobů jak s lanem z vrchu tak se samo jištěním odspodu. Druhá možnost není absolutně vhodná pro někoho, kdo se takhle ptá. První možnost je blbuvzdorná, ale i tak si ji nedovedu představit, že ji použije někdo kdo na skalách nikdy nebyl. To si radši kup rybičky

          0 0
    • MatS  

      Stačí když si nahoru dáš samonaviják a je v klidu. Jen ti to nesmí než dojdeš dolů nikdo ukrást :-)

      Jestli nemáš s lezením zkušenosti, zajdi si někam na umělou stěnu a dej aspoň jednu lekci a tam ti i poradí jakou výbavu a kde nejlépe koupit. Navíc to není levný sport. Když chceš kvalitní výbavu, tak tisíce lítaj jak nic. Ale je fakt, že kolo je dražší :-)

      0 0
      • Pedro404  

        Levný jako běhání naboso to neni, no, ale jinak se snad s komplet výbavou vejdeš do desítky. Proti kolu prakticky zadarmo:)

        0 0
      • oddie  

        Hm, přinést si na skály svoje TruBlue, to musí být frajeřina :D

        0 0
    • goofy  

      No jelikož o tom nevíš v podstatě nic, tak začít teď lézt sám se prakticky rovná sebevraždě. Začátky jsou docela těžké, a když se nechceš společníka, který tě bude jistit, kdyby ti náhodou došlo, tak to je pak každá rada drahá.

      0 0
      • Tomkac  

        už jsem reagoval na něčí komentář, že společníka a učitele nemám problém sehnat… přečti si prosím o co mi jde…

        0 0
        • goofy  

          Já vím o co ti jde, a proto ti říkám, že je to blbost. Aspoň z mého pohledu…

          Ale pokud ti jde o to, jestli za dva/tři roky, jak to trochu dostaneš do paže budeš moc lézt sám, tak asi teoreticky ano. Ale neznám v okolí nikoho, kdo by to tak dělal. Mají se asi až moc rádi. :-)

          0 0
    • šimlos  

      Před lety, kdy jsme měli malé děcko, času bylo málo a pracoval jsem na směny, takže vyrazit někam s parťákem na skály bylo takřka nemožný, jsem taky tak často lezl, poněvadž to byla jediná možnost. Buď jsem vylezl tou nejlehčí cestou na věž bez jištění ale spíše jsem vyhledával masivy. Ukotvíš lano, slaníš, zatížíš dole batohem, cvakneš do sedáku blokant – třeba Petzl Basic a můžeš lézt. Nepoužíval jsem ale normální dynamický lano ale pracovní statiku, poněvadž při tomto stylu není potřeba zachycovat žádné velké pády, jsou to spíš takový výškovky v přírodě :-) Na spoustu cest vzpomínám dodnes, byla to ohromná svoboda, jet si prostě když chceš ty, ticho ve skalách..Taky jsem lezl vždycky cesty minimálně o stupeň níže, než jsem lezl normálně, žádný velký divočení, člověk je tam sám.

      0 0
    • Val  

      nevymejslej kraviny a proste zacni chodit do nejakyho lezeckyho klubu. Lezeni o samote je pro zkusenejsi, potrebujes vybavu a taky je to docela nuda. S kolem se to neda porovnavat, jako lezec se skoro porad pohybujes ve vejskach kde ti po banalni chybe hrozi likvidacni pad.

      0 0
    • duk  

      Já bych si našel parťáka a samojištění neřešil, exsitují sice i metody samojištění při postupu vzhůru ale vždy je to nebezpečnější a větší šance se do toho něják zamotat a nebo to zkazit než s jističem. A za výše doporučované top rope varianty i když můžou být ke skále celkem šetrné tě můžou slušně vyplísnit místní správci skal či staří pardálové. Já bych se na to sám vybodnul.

      EDIT: Jsou jisté nepsané zásady, které by se měly při lezení na skalách dodržovat a mezi horolezci se celkem dbá na dodržování tradičních postupů.

      0 0
    • jeffino  

      lézt sám stavět cesty a ještě se u toho jistit mohou pouze legendy :-)

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jojo Špek je legenda už mnoho let a pořád to šponuje dál…

        0 0
    • kankrlicek  

      Párkrát jsem na sólo něco vylezl. Je to nepřenosný zážitek, ale vzít si to jako totální neználek za program, hmmm… Ale třeba jsi opravdu mimořádně vybavený jedinec.

      Držím palce.

      0 0
    • lutte3  

      Bejt tebou chodim napřed na umělku, naučim se základy, pohybovat se na stěně. Práce s materiálem. Zkusit si nějaký pády ať se trochu začneš bát, protože bez zkušeností lízt solo mi přijde pěkná hovadina. Lezu pár let a netroufl bych si na to. Bouldering je dobrá alternativa. Pokud skalky tak první rok, dva s někým a až se rozkoukáš, tak třeba přijdeš na to že by tě to stejně nebavilo bez parťáka co tě hecuje :)

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce