• romachain

    Začínám plánovat letní dovolenou s MTB kolem. Dva roky po sobě jsme teď byli v Zell am See a pojezdili vesměs vše, co jsme chtěli. Pro inspiraci jsem mrkl na stránky Kudrny a zalíbili se mi tyto tři zájezdy:

    http://www.kudrna.cz/…var-mtb.html

    http://www.kudrna.cz/…lpy-mtb.html

    http://www.kudrna.cz/…iny-mtb.html

    Chci ale jet s partou známejch na vlastní pěst. Proto bych se rád dozvěděl, jestli někdo nemáte s těmito oblastmi nějaké zkušenosti, doporučení, tipy… Ideálně kdyby se našel kemp v místě, odkud by se dalo cca týden jezdit po okolí s případnou „odpočinkovou“ vycházkou. Žádnej luxus typu sauny, welness apod. netřeba, přírodní koupání potěší, ale není podmínkou.

    Anketa: Jezdíte na cyklodovolené raději s cestovkou, nebo na vlastní pěst?

    1x
    2%
    0 0
    • kolda  

      Apeniny vypadaji fajn…

      lakalo by me tohle, ale vzit si 3 tydny dovolenou a vypadnout pryc sam je tezce unreal…

      0 0
    • Mikikuba  

      jedu do Indie:)

      http://www.hankaebertova.cz/index.php…

      fakt těším:)

      0 0
      • Mikikuba  

        jo a odpověď jestli cestovka nebo ne.tak jasně cestovka doporučená ozkoušená známými.organi­zování mám za 15let ultra plný zuby…

        0 0
        • jeffino  

          No hele nic proti rajbasu, ale není lepší si to lajnovat všecko sám, oni stejně nezařídí víc než si sama nevydupeš.

          V indii jsem párkrát byl, takže vím o čem mluvím, v tom jejich bordelu a zmatku se stejně ani moc organizovat nedá:-).

          0 0
          • Mikikuba  

            ale já je znám.myslím ty lidi z rajbasu.nejedu naslepo s nějakou cestovkou…určitě zaříděj víc než já.kromě toho to jedou po x tý.a já neumím řeči:(fakt nic kromě očkování řešit nebudu.a foťáku.posledních 10 let jsem jen organizovala a řešila nonstop.jsem z toho unavená a otrávená.nebaví mě to.

            0 0
      • karliner  

        Jestli tam nejedeš po ose, ale letíš letadlem, tak nějak měkneš :-)))

        0 0
      • Baba-Ji  

        pěkně pěkně, hned bych si to dal, ale jen sjezd :).

        Vůbec si neumím představit, jak v téhle nadmořské výšce dupu do kopce. Přes Khardung La jsem jel busem, seděl jsem na zemi na papírové krabici u zadních dveří, kterým chybělo sklo v oknech, takže docela zábava :P

        0 0
        • Mikikuba  

          jo já těším hlavně na zážitky vyplývající z jiné kultury přesně jak píšeš.extrémy už mám fakt za sebou:)no a proč si k mým závodům nepřipsat že jsem vyjela nejvyšší sedlo na světě:D že.a hlavně moje opravdu první dovolená po 15ti letech.to si asi plno lidí odsaď neumí představit…já byla na kole v Rocky mountain v USA ve výšce 3600 což jejedna z nejvyšších asfaltových silnic prozměnu:).holt budu funět i proto že už zdaleka už tak netrénuji jako dřív.i když schopnost se vyrovnat s nadm. výškou zas až tak o fyzičce není .to asi ví všichni.

          0 0
          • skorpion  

            To sedlo vo vyske 5606m musela byt parada! To by som si tiez rad skusil. Pisem si to do zoznamu a raz sa to mozno podari. Tento rok som absolvoval nieco o kusok nizsie – zajazd Tibet na kole s Adventurou. Ale najvyssie sme sli „iba“ do 5245 metrov :) No nad 5000 metrov sme sa dostali 6×, takze som mal toho obcas fakt plne zuby. Paradny zazitok. Vtedy som si hovoril, ze uz nikdy viac, ale siel by som znova :)

            0 0
    • z0diaC  

      jedem Ukrajinu s Kudrnou … opravdu netuším,jestli bych nechal na UA někde stát auto a jel pojezdit :-)

      0 0
      • maajkee  

        Ona to není zas taková divočina jak si mnozí myslej, podobně to vypadá i na východním Slovensku :)

        Ale tak určitě lepší, jet nějakým starším autem :)

        0 0
      • karliner  

        Dá se tam jet vlakem nebo autobusem. S cestovkou bych tam nejel, ale každej má rád něco jiného, ta proč ne..

        0 0
        • JSt  

          chce to auto. v busu nebo vlaku neodvezes zpet tolik zasob :-))

          0 0
          • karliner  

            Dá se :-)

            V autě je nesrovnatelně větší vopruz na hranicích…

            0 0
    • jecnak  

      Apeniny jsou hodne sotolinove. Nejvic terenni je Queyras, pak Svycarsko. O obojim je tu par prispevku napsano. Fotky jsou taky k nalezeni. Velka vyhoda je, ze proste nic neresis a jedes. Nevyhoda v pevnem usporadani zajezdu. U Apenin si s koupanim nejsem jisty. Queyras myslim jen v rece u kempu a Svycarsko jedine pro otuzilce :-D

      0 0
    • Zbyněk  

      Chybí mě v anketě možnost „jezdím organizovaně na vlastní pěst“, což je můj případ.

      Jinak záleží na tom, jaké máš potřeby a nároky. Obecně bych u MTB preferoval jet na vlastní pěst a u silniček s nějakou CK.

      0 0
    • vlk123  

      Jezdím na vlastní pěst a na podzim (září, říjen, listopadu). Nemusím se vázat na konkrétní termín a vyhnu se „deštivému“ létu. Počkám na počasí, hodím obě kola na zadní sedadlo a vyrazím. Vždycky počasí vyšlo, třeba 2005 i v listopadu byl sníh od 2000 metrů a kolem Bernu a Ženevy bylo přes den +18. V říjnu 2007 třeba 15. října na Furce +16. I když ráno občas mrzlo. Mám v WA pár kámošů/kámošek, tak přespím u nich nebo v campu či penzionu. Prostě se posouvám jak to jde a jak chci. Občas popojedu vlakem, lodí, busem… Vyjde to na pár kaček. Hory jsou pusté, počasí stále, víno se dá pít, prostě paráda. Není třeba nic řešit a plánovat.

      0 0
      • vlk123  

        To platí i o Karpatech. Letošní říjen na Tarcu a Godeanu parádní kolem 2000 metrů i v triku.

        0 0
      • martin7  

        Furka, Susstenpass, Meiringen. Tam se jede tohle :

        http://www.alpenbrevet.ch/2011/

        Byl jsem tam a kopce jsou tam supr. Letos tam vyrazím znova, jestli se to ale pojede, protože Švýcaři to zatím nepovolili

        0 0
    • jeffino  

      být tebou spáchám něco ve švajcu, letos jsem tam byl po dlouhé době sice pouze za lezením, ale paráda např. odpočívadla u silnice, kde jsou grily, pod kterýma hoří a vedle je úhledná kupička nasekanýho dříví nebo toaleta na nádraží, z které se dá jíst a to vše pro veřejnost zdarma volně přístupné…občas teda nějaký to placený parkování, ale tomu se dá vyhnout.

      Najít kemp a podnikat celodenní bajkování, žádnej problém.

      vyjde vás to rozhodně levnějc než s cestovkou, i když pro nějakej delší transalp by cestovka asi nemusela být špatná.

      0 0
      • romachain  

        To zní dobře. Nám by vyhovovalo právě to spaní na jednom místě v kempu a výlety na lehko po okolí. Nějakej konkrétní tip z toho Švýcarska?

        0 0
        • jeffino  

          Já byl letos v oblasti berniny, sice ne kolmo, ale lidí na kolech tam bylo požehnaně, kemp je cca 3 km za pontressinou, jinak ta oblast z odkazu je taky super (navštívil jsem cca 10 let zpátky).

          0 0
    • ememem  

      mtb s cestovkou asi fakt nie. absolutne netusim co by mala riesit a co od toho ocakavas. na mtb je predsaj fajne to ze proste zbalis vercajk a vypadnes. k tomu proste batoh, mapa, priroda a nejako to osamotenie od civilizacie proste patri.

      na silnicku trebars cez alpy to uz by bolo ine, vopred dohodnuta trasa, zabezpecene ubytko, prevezu ti veci do cielovej stanice a ty si pekne na lahko jazdis a nic neriesis. ale pri mtb by mi to pripadalo skoro ako ruhanie :-),

      0 0
      • Mikikuba  

        přečti si o co v tý indii jde pak odsuzuj…pleteš si to s Evropou…o žádný MTB nejde.

        0 0
        • RomanH  

          Prave proto bych tam jel jen s kamarady a ne s cestovkou. Budes o spoustu veci ochuzena. Vim, o cem mluvim, byl jsem na biku jak Pakistanu, tak v Indii.

          0 0
          • jeffino  

            Ty magory co se trápí v prachu na KKH(v čině pak musej povinně kolo hodit na střechu busu na nejhezčí část cesty),teda dost nechápu, myslím, že je to celkem o ničem, ale skutečný mt. biking např. na deosaiskejch pláních může být lahůdka, to ale předpokládá zaplatit si jeep se supportem, kterej se dá domluvit na místě, aby si to člověk pořádně užil, protože na těžko to není podle mě biking.

            Takže to i já indepedent backpacker bych si za něco takovýho připlatil:-).

            0 0
            • RomanH  

              Plane nam bohuzel unikly, pac uz to bylo dost pod snehem. Ten jsem si uzili i na Shanduru, ale tam to byla pekna romantika :-)

              0 0
              • jeffino  

                Pláně jsou ideální cca v září, v létě dost serou komáři.

                Pakoš je nejromantičtější země, kterou jsem navštívil:-).

                0 0
          • gallardo  

            nemas nekde treba blog, kde bys mel vsechny informace o tech vyletech? dost me to zajima, celkove. Jak s kolama, ubytovani, trasy, vsechno… Himalaje na biku jsou sen a sny se maj plnit ;-)

            0 0
            • RomanH  

              Zdarec, nemam, fotky mam jeste na kinofilmu, krome toho asi 9 hodin videa. Ale staci si precist knizku od Jardy Lhoty O horach, rekach, slonech a lidech, k tomu pak jeste treba od Leblocha Trikrat pres Himalaj na kole (zde pozor, on tu nekterym mistum s ortodoxnejsimi muslimy moc nefandil, ale my meli opacne zkusenosti), pro hrubou orientaci, jak to v Asii chodi, od Brezinovcu Cestu na vychod, mapu od Lonely Planet (nutno brat s rezervou, na Broad Peak fakt zpevnena cesta nevede :-)), dat si podle knizek a mapy mista, co bych chtel videt a pak uz jen vyrazit. Ja mam sice v mapach zakreslene noclehy, zena si psala denik, ale to je zbytecne – vsechno nakonec prizpusobis situaci. To je na tom to krasne – taky jsem mel treba v Indii par tipu na ubytko, ale z 99ti procent jsme stejne spali jinde. Jen jednu raritu si pamatuji, ze jsme vezli jednomu hostinskemu do Lehu brusle – posilal mu je kamarad s tim, ze hostinsky rad brusli.

              0 0
              • jeffino  

                stav letošní KKH byl nejhorší co jsem kdy zažil a pak ten zkurvenej rybník za hunzou, kdo by to byl řekl, že po KKH popluju lodí:-).

                Já nevím, takhle se plácat po silnici, i když to občas působí jako cross country trať(v případě KKH), v plným pakošským provozu teda není můj šálek čaje, jinak lidí na kolech jsem tam letos pár potkal, ale podle mě je lepší se odjebat od civilizace a potrekovat případně polozit.

                Pakoš díky mediální masírce je skoro bez turistů, takže žádná tlačenice jako v alpách.

                Otázkou je jak to bude do budoucna s vydáváním víz, začínají s tím dělat drahoty, víza on arrival na sostu se už nevydávají.

                0 0
                • RomanH  

                  Tu nejexponovanejsi cast KKH jsme na kole vynechali, respektive ji jeli busem, prave z duvodu, co pises. Porad mi to ale prislo pohoda (provoz nebyl az tak spatnej + hezka priroda okolo, capatky pod Rakaposhi taky nemely chybu) oproti vyslapu z Lehu na Kardung La – v Indii jsme byli na treku + nejake to toulani s malym batohem, ale kamos chtel dat na kole Kardung La, tak jsme si v Lehu pujcili nejake plecky, dali to do kupy a pak jeli nahoru. Hnusna poust, smrad a dym z nakladaku, ale zase to sedlo se pocita, no… :-)

                  Z Pakose me mrzi ty Plane, ale proste to neslo. Zase je duvod se vracet, ze.

                  0 0
                  • jeffino  

                    letos jsem potkal jednoho frantíka co to dával na kole z Passu do Shimshalu, ale na těžko spíš tlačíš než jedeš:-).

                    Na kole by se mi líbila spíše badachšánská část pamír highway nebo charyn kaňon v kazachu.

                    0 0
                    • RomanH  

                      Ja uz bych se asi na kolo vykaslal. Melo to neco do sebe, ale jen s batohem + stopem a busem s mistnima jsem si to uzival vice. I kdyz nevim, jak tak vzpominam, volba by byla tezka :-)

                      0 0
                    • karliner  

                      Ta badachšanská část je dobrá, ale taky bych asi raději jakkoliv jinak, než natěžko s kolem.

                      0 0
        • karliner  

          Myslím, že ememem nereagoval na tvoji zmínku o Indii, ale na zakládající příspěvek. Když už ale je řeč o té Indii – naprosto souhlasím s RomanemH, že na takové místo bych jel rozhodně s kamarády. Cestovka by byla až úplně poslední možnost – kdybych nenašel kamarády ochotné jet se mnou, neměl bych koule na to jet tam sám a zároveň bych tam chtěl tolik, že bych byl schopný překousnout všechna negativa cestovky (což bych tam radši asi nejel vůbec).

          0 0
          • Mikikuba  

            jenže každej je jinej.já fakt nic řešit nechci.už jsem to vysvětlovala.

            0 0
            • karliner  

              Jasný, uvidíš sama. Je nezanedbatelná množina lidí, kterým to vyhovovat může a bude.

              0 0
        • ememem  

          sorry ale neviem co si taka „nedutkliva“. reagoval som na zakladatela threadu kde spomina, alpy, apeniny a tam si stojim za tym co som napisal.

          nemusis suhlasit ale ked uz si nacala tu indiu tak mimochodom ja som tam tiez bol (aj trocha vyssie a rozhodne nie turistickym chodnikom cez nejake sedlo) tak neviem co nejaky vht vylet s bikom ci bez predstavujes ako totalny extrem. to robi kde kdo a isto to ide aj bez cestovky. napr. aj jeden miestny BF user http://miroslavlanger.blog.sme.sk/

          0 0
          • Mikikuba  

            promiň.nicméně já mám totální extrémy za sebou (myslím, že většině se o nich ani nezdá se vší úctou k vám…)a extrém vůbec nehledám.takže kliiid.

            0 0
            • ememem  

              ok,ja tvoje extremy nespochybnujem ani nahodou, tak sorry.

              0 0
              • Mikikuba  

                v pohodě.já se fakt už jen chci poflakovat na kole a tohle je pro mne i zajímavý:)a rozmyšlený to mám.jinak teď tlačím furt trenažér a fitko a jsem hlavně šťastná že jsem dala do kupy ten loket.

                0 0
    • Glum  

      Jel jsem všechny tři:

      1. Queyras – Risul – Vars: jasná jednička z nich, super ježdění až

      nad 3000 m n m. Sjezd kolem jezer od Col de Agnel, sjezdovka La Mayt nebo technický singly jsou nezapomenutelný. Lidi příjemný, bikeři neměli před 5 lety žádné překážky (kromě vlastních sil).

      1. Bernské Alpy – docela dobrý, my tam měli dost blbý počasí, takže

      vzpomínky na to jsou ovlivněný sněhem a deštěm.

      1. Apeniny – letos, fajn zájezd, na dvě části: Casetinesi Forestrieri

      jsou hustý dubohabrový lesy, stezky v nich jsou dost technický (full s výhodou), občas se nosí či tlačí. Monti Sibilini jsou naproti tomu otevřený a vyšší, prima hory a dobrý ježdění po travnatých kamenitých kopcích. Problémem bylo, že se v první části jezdilo ve skupině a dost se čekalo na opozdilce, což limitovalo program.

      0 0
      • Glum  

        Uaaa, ještě – teď jsem si teprve všiml: Sector zdraví původního majitele! Najel dalších 5600 km (teda většinou do práce a z práce), ale vzal jsem ho na výlet s manželkou i do Francie (viděl 10. etapu Tour de France a projel z Central Masifu až k Atlantiku).

        0 0
      • Honzas  

        co mne taky na ty Francii (Queyras) fascinovalo, bylo, ze tam nebyla temer (nebo vubec? – mam dojem, ze se na kole nemelo jezdit jenom parciku za Lac de Roue) zadna omezeni pohybu na kole (a to je to narodni park). ale chapu, ze pri rozloze a mnozstvi (nebo nemnozstvi) turistu se tam pohybujicich to nemusi byt problem.

        0 0
    • rock  

      V zásadě bych jenom opisoval to, co už napsal Glum. Queyras je jednička i pro mne. Tak snad jenom doplním, že ve Francii jsem měl největší problém s jazykovou bariérou (docela vysoký procento místních, kteří nemají zájem rozumět čemukoliv jinému než perfektní francouzštině. S Italy se dá častěji domluvit snad i česky, oni rozumět chtějí)

      A ještě – Zell am See a okolí je lidnatá metropol ve srovnání s těmi oblastmi ve Francii a v Itálii. Hlavně ta Itálie je venkov, kde taky nemusíš narazit na jedinou hospodu (nebo vůbec na člověka) za celý den.

      0 0
      • romachain  

        S jazykem se to má tak, že angličtina není vůbec problém, němčina se dá a francouzsky umím jen pozdravit. Stejně tak italsky neumím lautr nic. Z tohoto pohledu bylo Rakousko vždy skvělý, stejně tak ve Slovinsku a Chorvatsku nebyl problém. Itálie, Francie i Švýcarsko je pro mě z tohoto pohledu velká neznámá…

        0 0
        • rock  

          Z mých (nedostatečných, nepopírám) zkušeností se ve Švýcarsku domluvíš anglicky i německy, v Itálii buď anglicky nebo rukama/nohama a ve Francii vůbec :)

          0 0
          • RomanH  

            Ja byl naopak tou Francii prekvapenej. Stacilo se naucit par francouzkych frazi (pozdrav, koupe bagety, podekovani a podobne) a pak se snazili s Tebou komunikovat nemcinou / anglictinou. Pokud jsem ale zacal mluvit rovnou anglicky ci nemecky, tak se (snad schvalne :-)) nechytali.

            V Italii nemcina bez problemu, s anglictinou to uz bylo horsi, ale dalo se.

            Svycarsko celkem bez problemu, nemcina + anglictina.

            0 0
            • Stingray  

              Tak tos měl asi kliku, žábožrouti jsou hrozný nacionalisti a i když jsme se snažili domluvit špatnou francoužštinou, tak na nás civěli jak na zjevení. S angličtinou na ně nemá vůbec smysl chodit. Pro mě Francie nikdy víc.

              0 0
        • Glum  

          Ve Švýcarsku fakt není vůbec problém, anglicky mluví drtivá většina lidí (trochu slabší je to v italsky mluvící části Švýcarska – třeba Tessino). Ve Francii je to naopak, ale jih Alp je relativně ještě nejlepší, tam lze občas na někoho anglicky mluvícího narazit a i když ne, chápou tam, že existují i jiné jazyky a cizinci. Což v některých oblastech Francie je o dost horší (třeba Gaskoňsko, Bretaň, Pyreneje). V Itálii se liší sever (třeba Dolomity bez problémů) od jihu. V Apeninách s angličtinou moc nepochodíš, ten kraj je překvapivě odříznutý od světa, ale Italové zase mají snahu se dohodnout.

          0 0
          • karliner  

            Řekl bych, že ve Francii se anglicky domluvíš mnohem lépe, než v Česku. To jen k tomu chápání, že existují i jiné jazyky, než mateřský..

            0 0
            • Glum  

              Je to možný, v Česku jsem angličtinu nezkoušel…

              Jo, ve Francii ve městech je to o dost lepší (a hlavně je to mnohem lepší než před 10–15 lety), venkov ale pořád vzdoruje (teda mimo frekventovaná turistická místa). Ve francouzských Pyrenejích se dá dohodnout spíš španělsky než anglicky, na Korsice měli problémy i francouštináři (asi dialekt).

              0 0
            • JSt  

              tos vypichl presne ;-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.