Kulturní srážka s Američanem...

106 nepřečtených
  • BUCEW

    BF je jediný forum kam chodím tak to sem prsknu.Včera byla sešlost rodiny kam sem se přiženil protože přijela na návštěvu dcera co emigrovala do ameriky se s vým manželem.Už tam žijou něco přes 20 let.Padlo nějaký víno a proběhla cca 4h politicko-kulturní debata.Chlápek sympaták a dobře se s ním kecalo,ale ty názory který sem vyslechl mi nedají spát a úplně to ve mně vaří.Ty postoje jsou pro mě tak neuvěřitelný že se mi nedostává slov,protože pro něho byl jakejkoliv historickej argument slabej a to jeho přesvědčení mi vyráží dech.btw.Ameriku sem moc nemusel moc předtím,ale ted je to pro mě naprosto zdegenerovanej národ.Tady je pár věcí…

    • „jo jo jo Vietnam a Irák byla chyba to jo ale jinak kam jsme přišli tak tam se nám to povedlo.Třeba Jugoslávie tam jsme zabodovali“
    • „Irák je chyba prostě proto že jsme si mysleli že to tam změníme,jenomže ty lidi prostě mozkově nejsou schopni pochopit,prostě nejsou tak vyvinutí,že ta demokracie kterou jsme jim přinesli tak je pro ně nejlepší“
    • úplně nejvíc to posral tatíček Masaryk.Ten se totiž držel toho Českýho nacionalismu kterej je historicky naprosto neopodstatněnej­.Češi nikdy neměly nárok mít vlastní zemi to jenom ten nacionalismus je k tomu přesvědčení dohnal.Češi jsou blbí,kdyby zůstali s Habsburkama mohli se mít ted mnohem líp."
    • Americká demokracie je na světě ta nejvyspělejší demokracie.Z E­vropskejch států se tomu trochu přibližuje Anglie i když ta je v tom trochu směšná,v tom svém systemu.No Francie se zničila sama tím svým nacionalismem,I­talie Španělsko to byly fašisti a to už se s něma potáhne pořád no a Maďaři a Slováci to sou směšné malé národy co vůbec nemají nárok."
    • Americká demokracie je pro každého člověka na světě ta nejlepší věc pro život."

    To je takovej výčet co se mnou lomcuje.Zajímá mě názor lidí co třeba nějakej čas byly v Americe jestli to tam tak funguje a lidi mají takovej názor na svět.

    btw.Ted v US plošně zakázali kouření ve všech restauracích a barech a veřejným místech a člověk si nemůže zapálit né blíž než 50m od těhto míst.....Libor(a­mík) je kuřák a tady hulil jak poleno…

    sry za chyby…

    0 0
    • kankrlicek  

      Nemám vlastní zkušenost, ale domnívám se že s Rusákem by to bylo to samé :)

      0 0
    • pajan  

      Já nemám nic proti tobě, ale, že si to myslí on, ještě neznamená, že si to mysli všeci… :-)

      Jinak takový názory možná nejsou ani k zamyšlení spíš jen o přečtení a o zasmátí nad tim jaký ten člověk má z mýho pohledu názory…

      0 0
      • BUCEW  

        Já nevím jestli si to myslí všichni,proto se ne to ptám.Ameriku nemám rád tak jako Rusáky,ale mám pocit že Amíci víc prezentují do světa ten svůj názor „MY VÍME CO JE PRO VÁS VŠECHNY NEJLEPŠÍ“ než Rusové.Amící mají takovou tu demokracii co tě drží pod krkem a směje se na tebe…rusové ti jenom škrtí:-)

        0 0
        • mera  

          Mohu Te trochu uklidnit, zdaleka se tak nechovaji vsichni, mel jsi kliku na paradni pripad. Lidi, co tam znam (nekolikalety pobyt), se dokonce meli potrebu omlouvat za Bushe a jeho politiku a to cim „tvuj“ amik argumentoval povazovali za velkou ostudu a korunou nazyvali prave Jugoslavii a povysovani se nad kohokoliv. Osobni omezovani, co pritvrdilo po 9/11, odsuzovali, jen pred tim neutikali do Evropy, radsi zacali aktivne pracovat pro Demokraty ;-)
          Bohuzel bezny vzorek, ktery prosel verejnym skolstvim na uroven maturity je na tom trochu jinak. Proste je to o tom, koho potkas a v jake oblasti se pohybujes. Tak tuhle zkusenost vem tak, ze se ti uz amikuv rozumnejsi bracha zprostredkovane omluvil. A mimochodem, Moorovy filmy jsou taky pekne pokroucene, ale urcite je poucne se podivat.

          0 0
    • Suntour  

      nehazet do jednoho pytle…

      muj nazor je, ze cca za 20let bude rejt USA hubou v hline…

      0 0
      • zichis  

        takhle jsem se taky utěšoval, ale pomalu tomu přestávám věřit. Oni si totiž dokáží velice dobře hájit své hospodářské zájmy na úkor ostatního světa. Klidně i vojenskou intervencí. Na krizi do které se dovedli kšeftováním s práznýma hypotečníma bublinama budou taky doplácet jiní. Zatímco oni se už dostávají zpátky do normálu, tady se lavina rozjíždí pořád víc.

        0 0
    • pepe19  

      líbí se mi jak národ bez historie poučuje druhé a soudí jejich vývoj…ameriku fakt nemusím

      (co budou dělat chudáci americký,až nebudou mít kde válčit a plést se do vnitřních záležitostí )

      0 0
      • BUCEW  

        No právě já sem mu říkal že národy na středním východě jsou tam cca 5000 let a funguje to tam furt stejně,tak jestli si nemyslí že Amerika se svou 200 letou history byla naivní když to tam chtěla změnit…

        0 0
        • Alibaba  

          Ale tohle je přece ukolébavka jen pro amíky, jaký demokratický změny ? Tam šlo jen o to nechat vyělat zbrojařum, pak investorům do obnovované země (to už se jim začíná rozpadat jak domek z karet) a v neposlední řadě zajistit loajální režim vůči USA s výhodně zajištěnými ropnými zdroji –  a tady narážej taky… 

          0 0
          • BUCEW  

            Ty ekonomický důvody jejich válek se alespon podle mě dají pochopit a kdybych by Američan tak si „MNU“ ruce že ta naše vláda zase vydělala nějaký prachy a budeme se doma mít dobře,ale mě dostává to že oni asi fakt věří tomu že tam přivezli demokracii…

            0 0
        • drtyc  

          staci se podivat kolik amiku zdrhlo na stredni vychod a kolik lidi ze stredniho vychodu zdrhlo do ameriky a odpoved se nabidne sama.

          0 0
    • Alibaba  

      No tohle je docela slabikářovej případ „americkýho nacionalizmu“ ;-)

      Já mám několik parádních zkušeností s amíkama a jeden můj kamarád tam žil cca 15let. Ten „tvůj“ je docela slušnej vzorek. Většinou jsou to naivní ovce, který věří všemu co jim propaganda podstrčí, neschopní vlastního úsudku. Skvěle to ukazujou filmy Michaela Mo­ora.

      Parádní je pak jejich „demokacie“ policejního státu. Tam se ani nevy*ereš ve křoví u cesty aniž by tě hned nelustrovali fízlové, coby teroristu.

      Jeden můj kámoš američan, tu žije od nějakýho 95´. Když jsme se ho ptali, jestli se nechce vrátit, říkal, že NIKDY „američani jsou hrozný, neznaj humor a jsou úplně mimo“ ;-)

      Ale abych jim nekřivdil, my taky nejsme ultrahvězdy. Když si takový inteligentnější amík zajde k nám na fotbal nebo do krčmy.....Všude na světě jsou pitomci a ti ostatní, jen je jich na některých místech větší koncentrace.

      0 0
      • BUCEW  

        No právě mě přijde že se tam žije mnohem nesvobodněji než kdekoliv jinde(kromě totalit) a naopak mi přijde že Evropa(trochu cestuju) je pro život dost svobodné místo a myslel sem si že nesvobodnej amík si tady konečně a rád dát na veřejnosti pivko a cigáro…ale oni asi ty každodenní osobní omezení nevnímají…

        0 0
      • jIrI___  

        Kamarádka zase jela na 3-měsíční brigádu do USA. Už tam teď bude pátým rokem… Jak si s ní občas píšu po icq, tak už se NIKDY nechce vrátit na stálo do ČR. Nemá prý strach se v noci vracet parkem, dobře placenou práci sežene bez problémů, lidi ji nepřipadají tak povrchní jako u nás, může se kamarádit s černochem a nikdo ji nebude za zády pomlouvat, atd. Z jejího vyprávění mám občas pocit, že nic USA je ráj na zeměkouli :)

        0 0
      • autor_trek  

        Směji se jak americké filmy dodržují :

        Jako kladné postavy musi být alespoň jeden černoch a žena. Američtí hrdinové (pochopitelně kladní) chrání americké zájmy kdekoliv na světě.

        Po 11.září velice posílil VELKÝ BRATR. Pod záminkou boje proti terorismu špiclují naprosto každého, ať jednotlivce, skupiny, státy. (nepřipomíná to "boj proti imperialismu ???)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Osobní zkušenost nemam, aspoň ne s takovym echt američanem. Co jsem se kdy bavil s Američanama, byli to lidi co víceméně utíkali do Evropy se „vydýchat“, nebo se tu rovnou usadili, nebo měli evropské kořeny od rodičů atd. Bráchanec co pobýval v jůesej tak zase bydlel na ostrově kde to byla samá náplavka a nikdo nerozlišoval kdo je američan, mexičan, čech nebo rusák.

      0 0
    • vifon  

      no, natrafil si na obmedzenca, ktorych je tu unas tiez dost. Nebral by som ho za prototyp bezneho americana. Aj ked si myslim, ze u nich ma vacsie percento populacie podobne pomylene nazory ako je to bezne v Europe. Treba ale podotknut a to im aj zavidim, maju vo vseobecnosti vacsiu narodnu hrdost…

      0 0
      • Krys  

        Národnú hrdosť som ešte fakt nikomu nezávidel. :)) Skôr mi pripadá smiešna a v istej forme aj nebezpečná.

        0 0
        • vifon  

          Myslel som to v „normalnom“, nie nacionalistickom ponimani. Nacionalisticky podton odsudzujem tiez. Ide o to, ako bezny ludia vnimaju svoju krajinu.

          0 0
          • Krys  

            Nemusím ani to „normálne“ ponímanie. Možno to pramení z toho, že nemám celkom jasno na ktorýžeto národ mám byť hrdý a prečo vlastne? Si myslím, že človek ak už musí byť hrdý, tak na to čo dokázal.

            0 0
            • vifon  

              no predsa cesko-slovensky :-)

              0 0
              • Krys  

                Alebo maďarsko-slovensko-český?

                0 0
                • vifon  

                  nebudme zas az tak rozsafny :-)))

                  0 0
                  • drtyc  

                    OMG. Ted sem si vzpomel pri tom vyctu narodnu na "toto ":/forum/draz­ba/794314/forum­.html#top794249a malem sem se potrhal smichy.

                    0 0
          • autor_trek  

            Ona nekritická „národní hrdost“ je jen praktické využití starého římského hesla – ROZDĚL A PANUJ ! Apelováním na národní zájmy politikům slouží k udržení koryta na jejich národním hnojišti (malé, ale naše).

            0 0
      • andelex  

        Je fakt, ze Slovaci a obzvlaste Cesi opravdu pojem narodni hrdost neznaji/neuznavaji, nicmene si nemyslim, ze je to zase az tak spatna vec.

        Jinak americka demokracie ma sva specifika, ale aspon to neni polovicni komunismus jako EU, system jaky funguje v arabskych zemich je zalozen z velke casti na tom, ze lide jsou udrzovani v urcitych mezich prostrednictvim penez z ropy popr. rovnou silou. Koneckoncu nevidim, ze by americane stali frontu na azyl na imigracnich uradech Evropskych nebo jakychkoliv jinych statu, spis naopak,  polovina planety by dala nevim co za to, aby se narodili jako americani i s jejich policejnim statem, vojenskyma operacema a konzumnim neudrzitelnym zpusobem zivota. Kdyby Ceska republika byla nejsilnejsi ekonomikou sveta s 200 let fungujicim politickym systemem, taky by si treba spousta Cechu myslela to same. Spis se bojim, ze by si myslela jeste neco mnohem horsiho…

        0 0
        • BUCEW  

          No nemůžu s tebou úplně souhlasit hrdosti na silnou ekonomiku.Státy jako je Portugalsko,Špa­nělsko,Holandsko a Anglie byly ve své době (každej v jiné) neomezenými vládci celého známého světa.Každej z nich vládnul zhruba asi tak dlouho jak dlouho existuje Amerika jako stát a byly to silné ekonomiky které pumpovaly celej svět ALE myslím si že z nich nevyrostli takový hovada jako z Američanů.Nemůžeš to stavět na tom že když má někdo silnou ekonomiku tak má právo na všechno.To se můžeme taky za pár let dočkat toho že všichni uprchlíci nepojedou do US ale na thajwan…

          Co se táká arabských zemí a jejich ropy,jak píšeš,tak bych řek že ropa se tam těží tak posledních možná 70 let tak úplně nevím jak to tam ti chudáci těch zbylích 4700 let zvádali.

          0 0
    • speedy gonzales  

      je to stejne jako vsude.

      najdes tam tupe ovce bez rozhledu i moudre lidi s nadhledem.

      je jen otazka jaka je koncentrace tech skupin. na to si odpovedet netroufnu. je totiz otazka v jake spolecnosti se pohybujes, atd…

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Myslím, že ten „tvůj“ Američan je celkem typický Američan (teda průměrně vzdělaný a přemýšlící, kterýchžto je na světě nejvíc). Jejich názory a chování odpovídají jejich výchově médii i rodiči. To, že je do nich vtloukán přehnaný patriotismus víme snad všichni. Také jsou vedeni k ideji, že kažý z nich je téměř dokonalý v tom, co dělá. Třeba Američan, který zkusí něco namalovat, se automaticky považuje za malíře. Co se týče vyzdvihování americké kultury a demokracie, je to tam bohužel podobný jako v bývalém SSSR (vlastně i v dnešním Rusku). Zkrátka, když občan země o tom, co okolo slyší, nepřemýšlí, jenom ty myšlenky zase reprodukuje dál. Moje známá Američanka (už asi 8 let žije  Česku) se taky hrozně urazila, když jsme se při jednom výletě zmínili o jenom mlýnu a jakémsi hradu, které jsme potkali. Mluvili jsme o tom, že v době, kdy se tu stavěly takové stavby, tak u nich v Americe pobíhali nazí indiáni :-) A to je prosím dost vzdělaná žena. A ten její názor na romy! To je pohroma. Strašně se jich zastává a nabídla by jim (být státem) kdeco, aby se chudáci měli dobře, aspoň jako my ostatní. Snad se to nezvrhne ve flame :-)

      Takže celkově vzato, musíme brát s velkou rezervou to, co říká většina Američanů :-)

      0 0
      • BUCEW  

        Já nemám nic proti národní hrdosti a patriotismu(nap­ř.francouzi,špa­nělé jsou hrdí až to drhne) ale vadí mi když někdo řekne že v Jugoslávii zabodovali.Když amíci kamkoliv přijdou tak to řeší bombama a pak nemá být tolik civilních strát.Na you tube je milion videí z Afgánu kde jede US tank,nějakej trouba po něm střílí z sapíku a oni tam stojí chvilku čumí a pak na ten barák hodí bombu......jo a co mě sere úplně nejvíc že potom dělají JUchuuuu jaká to byla super pecka…

         

        http://www.rozzlobenimuzi.com/?…

        0 0
        • jIrI___  

          Neboj, kdyby měli afghánistánci stejné možnosti jako USA, tak dělají minimálně to stejné nebo spíš ještě horší věci. Tam kde nepomůže domluva, musí zakročit síla.

          0 0
          • BUCEW  

            Tak si představ že je to u nás doma.Sedíš v bytě v činžovním 4 patrovém domě,klepeš se strachy a nějakej idiot ti vleze na střechu a střílí po tanku…no a pak už ze 4patrového přízemní dům…

            0 0
    • kudlanka32  

      Odsoudit narod kvuli jednomu, to taky neni zadna ctnost :) Myslim, zes narazil na to, ze evropani si mysli, ze americani jsou jako oni a pak se trochu divej.

      Za prvy, nepochopils americkou motivaci vest valky (ne jeho, ale americkou obecne) Vietnam, Korea byly valky za demokraticky idealy a zavazky US vudci jejich demokratickym vladam.

      Dalsi vec je ze ten tvuj vzorek zije sam v rozporu, neb jednim z principu ameriky je pravo sebeurceni naroda. Takze to s tim ceskem je v rozporu s jejich idealama. Proto US podporili Kosovo, coz tady cast lidi porad nechape…

      A jestli chces pochopit americany tak si treba precti Kissingera – Umeni Diplomacie, a pak nejaky dejiny studeny valky od Gladdise. Pak sud. Mimochodem, my sme taky zdegenerovanej narod se podivej na nase predvolebni plakaty… Ja bych to spis pripsal zivotu v nadbytku tj. dobe…

      0 0
      • náčelník  

        Toto je jeden z mála rozumných názoru v moři dnes tak populárního antiamerikanismu.

        0 0
      • Manas  

        Souhlas. Moje dva vylety do US to potvrzujou.

        0 0
    • killme  

      zajed si tam, a posud sam,

      lidi jsou vsude stejny, bud mas stesti a narazis na lidi se kterymi si rozumis a nebo ne…

      0 0
    • Sidney  

      Měl jsem možnost v USA pobyvat cca rok a pul a myslím, že mi to stačilo k utvoření názoru na tento národ. Průměrný američan opravdu žije v přesvědčení, že jeho země je nejsilnější, nejbohatši, nejsvobodnější, mají jediný použitelný jazyk na světě a jejich demokracie je nejdemokratičtější. Ve dost věcech z toho mají pravdu, ale tito průměrní amíci to znají hlavně ze školy, z novin, kde je jim to systematicky vtloukáno do hlavy. Naprostá většina amíků, co vůbec odjedou do Evropy, nebo kamkoliv z USA vlastně nejsou průměrní amíci, ti všichni chtějí poznat i něco jiného. Čím víc amíci procestují svět, tím míň tvrdí, že jsou nejlepší. Jinak 50% všech američanu za svůj život vůbec neopustilo svůj americký stát, natož USA. Jediný, co znají jsou německý auta, anglii (se směšnou angličtinou) a socialisty francouze. Jiný národy jsou buď chudáci nebo teroristi. Běžně si pletli Česko s Čečnou.

      O tom, že USA je vlastně policejní stát tu už někdo psal a znal jsem tam kamaráda (20 let), ktrýho rodiče utekli do USA když byl malý a ten jednou ročně jezdí na měsíc za dědou do čech a jak si tady užívá umí vykládat celé hodiny. Jaká je v česku svoboda a pohoda, opilci nikomu nevadí.

      Na druhé straně musím uznat, že když jsou v průšvihu, tak se jako národ umí neskutečně semknout, prožil jsem tam 11.září 2001 a to jak to všichni prožívali bylo až dojemný.

      Nechci se nikoho dotknout, ale velká většina čechů, kteří tam za posledních 10 let odjela a dlouhodobě zůstala jsou tak trochu „loosers“, pořád tvrdím, že šokovný člověk je schopný se slušně uživit i v česku. Pokud někdo tvrdí, že v americe vždycky sežene dobře placenou práci a v česku ne, tak je něco špatně. Tam se žije trošku jiným způsobem života a většina průměrných amíku defacto žije od výplaty k výplatě (mají tolik půjček a hypoték, že jim už nic nezbyde), na druhé straně je právě toto ten důvod, proč jejich ekonomika tolik frčí, protože všechny vydělané peníze okamnžitě zase vracejí.

      Prostě amerika má spoustu kladů, ale i záporů, mně se to zdálo tak 50% na 50%. A to rozhodně nebyl důvod tam zůstat dlouhodobě (když beru v uvahu, že tady mám rodinu a přátele).

       
      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Pěkně jsi to popsal.I s tou ekonomikou se mi to zdá pravdivý.

        0 0
      • Mamut  

        Běžně si pletli Česko s Čečnou.

        Tak by ma zaujimalo kolko ludi tu na slepej mape ukaze spravne Iowu a Indianu. A kolko ludi o nich vie aspon tolko, aby si mali vobec co pliest. Je popularne sa vysmievat americanom, ze sa nevyznaju vo vsetkych europskych pidistatikoch a pritom na mape USA najst tak akurat Floridu, Kaliforniu, Texas a New York.

        0 0
        • Sidney  

          Možná to vyznělo jinak, ale neměli vůbec představu, jestli jsme v Asii nebo Africe. Do Evropy nas vubec netipovali. Ale to je drobnost…

          0 0
          • kudlanka32  

            tak to bych se jim nedivil, my se totiz menujeme Czech Republic…to je jak nazev zeme ze tretiho sveta. Jako Republic of Yemen napr. :) Kazda normalni zeme ma i normalni nazev. I Slovaci ho rychle nasli…ale co sme my…  Czech nebo Czechs, Czechia ? ***** co mam tem cizincum rikat. Ja jim rikam ze jsem z former Czechoslovakia :)

            0 0
        • Biker jak Pes  

          To je sice pěkné, ale když tohle běžně zveřejňují v televizi a novinách…

          0 0
        • cabbage  

          Lowa, Indiana? Švábsko a Bavorsko na mapě Německa taky budu chvíli hledat;)

          0 0
          • Krys  

            Ja si pletiem Turnov a Trutnov.

            0 0
          • Mamut  

            Isteze, pricom na pocet obyvatelov su vsetky tieto staty spolu CR sice nie rovnake, ale porovnatelne. Takze vobec vycitat niekomu z druhej strany Zeme, ze nevie, kde presne lezia je nefer.

            Ja osobne, by som mal problem najst v Cine Peking a trafil by som asi iba Tibet, pretoze viem, ze prilieha k Himalajam. A nebudem pritom ziadnemu cinanovi vycitat, ze nevie, kde lezi stat s poctom obyvatelov podobnym ako plno ich miest.

            0 0
            • cabbage  

              Na druhou stranu nebudeš Peking hledat v Austrálii a tvrdit, že tam žijou eskimáci pod vládou císaře;)

              0 0
    • Martyss  

      Neviděl bych to tak hrozně. Osobně s američany nemám zkušenosti. Naopak mám bohaté zkušenosti s prážáky. Někteří mají názor, že za cedulí Praha je divočina či vidlákov. Jiní jsou zase schopni názoru, že život v Praze má klady a zápory.....stejně jako za její hranicí.

      0 0
      • Krys  

        Žijem v Prahe 6 rokov a nikdy som sa nestretol s tou teóriou o divočine. Takže to bude asi ako s tými amíkmi. Záleží na tom s akými ľudmi sa stretávaš.

        0 0
      • Treker  

        Narodil jsem se v Praze, ale to kastování pražáku je bezvadný.. Pražáci jsou pro hodně lidí prototyp zkaženého a lidského odpadu, ale kdekoliv mimo Prahu bydlící se uchytí v Praze, jsou bráni jakože úspěšní..

        Prosím, když už tady téměř všicni pracujete, tak alespoň buďte loajální…

         
        0 0
        • jIrI___  

          Jasně, téměř všichni pracují v Praze… Že by nějaký lehký pragocentrismus? :-))

          0 0
        • Martyss  

          Nepracuji, studuji a pouze dočasně. Pozoruji náběh na mnou první jmenovaný typ názoru:-)

          0 0
    • HockeyBiker  

      Myslim si, že jsou američani pořád eště v mnohýh a mnohých věcech před náma a že se od nich máme hodně co učit…Sme přeci jenom eště národ buranů a švejků. To je fakt.

      0 0
    • Ricci  

      Americania mali vzdy klapky na ociach a nikdy nevideli dalej ako po hranice ich krajiny,staci si precitat statistiky prevadzane na ich skolach zamerane na uroven vseobecnej rozhladenosti,u­roven ich vzdelanosti je casto na urovni malych deti u nas a nacionalizmus ziveny v nich od narodenia je ich narodnou tragediou.

      Mimotoho pravy povodny American neexistuje,tych totiz vyhubili :-)

      0 0
      • Ricci  

        Tak ako sme sa kedysi isli ****** z Rusov a orientovali sme sa totalne vo vsetkom na vychod,tak podobny extrem zazivame po revolucii smerom na zapad…

        0 0
      • pepek  

        1.nikdy nevideli dalej ako po hranice ich krajiny – proto asi šli bojovat do Evropy (ty bys šel bojovat do Ameriky?)

        2.uroven ich vzdelanosti je casto na urovni malych deti u nas – proto létají do kosmu?

        3.nacionalizmus ziveny v nich od narodenia je ich narodnou tragediou – sorry-ale od Slováka?

        0 0
        • Ricci  

          Pepek,nastuduj si historiu,preco isli bojovat do Europy  – aby ju Rusi nedostali celu…

          Pepek,nemyslim si,ze poznas Slovakov natolko,aby si mohol sudit,kto je nacionalista,my nemame statnu vlajku strcenu v kazdej prdeli a na kazdej zahradke ako v US,su k tomu vedeni od narodenia a mozno je to aj ich vyhodou…

          Do kozmu lietaju aj Rusi…

          0 0
          • pepek  

            Tak vidíš-aby ju Rusi nedostali celu-takže bez nich teď bys žil ve 20. republice SSSR. Slovakov poznám z časů dělení federace, myslím, že slovenská politika dodnes o ničem jiném, jak o nacionalismu není. Do kozmu létali aji Rusi-to je pravda ale Češi ani Slováci obrazně ne. Je to prostě takový ten módní antiamerikanismus, jak u frantíků (ty taky amíci tahali ze sraček, které si sami převážně zavinili a proto je nemají rádi)

             
            0 0
            • Ricci  

              Pepek,ja som to nepisal preto,aby som u niekoho zivil flamewars medzi Cechmi a Slovakmi,pokusil som sa iba demokraticky vyjadrit svoj nazor,ale je jasne,ze tak,ako sa vzyd nasiek niekto,kto obhajoval Rusov,tak sa najde aj niekto,kto obhajuje Americanov a to je predsa normalne

              Akurat ma mrzi,ze sem pleties politiku Slovenska,ktoru ja vobec neriesim a ani ma nezaujima a pokial nemas Slovakov rad,tak to je len tvoj problem,ja zijem na SK-CZ hranici,moja zena je Moravacka a tu nikto nerozlisuje,kto je Slovak a kto Cech a v Brne sa mi to tiez este nestalo…

              0 0
              • pepek  

                Ale já nic neživím, ani amíky neobhajuji, jenom myslím, že i každý měl objektivně pohledět taky na vlastní národ, než začne ty ostatní kritizovat.

                0 0
                • Ricci  

                  Ale temou je thread o Americanoch,nie o Slovakoch :-)

                  Howgh,dohovoril som

                  0 0
            • DaSnail  

              amíci sa až na Slovensko nedostali, nás osvobodila jenom rudá armáda. ale volby na Slovensku v 46tom komanči aj tak nevyhrali.

              od rozdelenia federácie sa česko-slovenské vzťahy imho veľmi zlepšili. aspoň zo slovenskej strany. nadávanie na čechov registrujem iba pri hokeji. a zato si môžete sami- 8:0 to sa predsa nerobí!

              na lety do kozmu se.em

              0 0
              • pepek  

                česko-slovenské vzťahy imho veľmi zlepšili…to je pravda,...........a čo také vz'tahy slovensko-maďarské? :-)

                amíci sa až na Slovensko nedostali – stačí že zůstali v Německu-jinak by Stalin šel až k Atlantiku

                0 0
                • hribik A1  

                  vies ze mna madari vobec nezaujimaju? na udrzovani sucasneho stavu maju zhruba stejny podiel urcite skupiny z oboch stran

                  0 0
                • Ricci  

                  Treba rozlisovat nazory normalnych ludi a politikov,nepozeraj tolko TV a zacni sa rozpravat s ludmi,potom pochopis,ze je to uplne inak,ako sa to podava v spravach…

                  0 0
                • DaSnail  

                  slovensko-maďarské:  záleži na akej úrovni.  v práci sa často stretávam s chlapmi maďarskej národnosti. niektorí sú debili a niektorí normálni. tak jak slováci. keby som si mal vybrať či budem robiť s debilom slovákom alebo slušným maďarom, tak beriem maďara.

                  v minulosti som mal pár priateliek maďarskej národnosti. ten prízvuk má niečo do seba 8o)

                  najvyššiu úroveň nehodnotím- keď máš televízor, tak to vidíš sám

                  „zůstali v Německu“  – tak tí parchanti v tej Plzni fakt neboli..! 8o) 

                  0 0
      • náčelník  

        A kdopak tedy vyhubil původní Američany ???

        0 0
        • DaSnail  

          prisťahovalci?

          0 0
          • náčelník  

            Áno. A co to bylo za přistěhovalce? Španělé, Portugalci, Britové, Irové a další EVROPSKÉ národy. To si laskavě všichni uvědomte, až zase budete vykládat, jak jsou Američani blbí a my Evropani jací jsme proti nim humanisti a osvícenci.

            0 0
            • hribik A1  

              no, ked rozseknes jednu skupinu na dve, a potom ich nechas par stoviek rokov vyvijat sa zvlast, moze byt kazda vo vysledku po takej dobe trochu ina…cim netvrdim, ze su blbi, resp. ze je medzi nimi vacsie percento blbych, pretoze tak ich zase nepoznam…

              0 0
            • DaSnail  

              ja som nehovoril, že sú blbí. amíkov poznám troch. dvaja vysokoškolsky vzdelaní lektori angličtiny  jeden maník, ktorý si sem prišiel nájsť nevestu. rozdiel medyi nimi v názoroch a správaní je značný. keby bol takýto pomer 2:1 v celej populácii usa, tak by asi veľa vecí vyzeralo inak.

              0 0
    • yoggi  

      co napisat ,asi len tolko, co cakas od narodu teda ludi ( vazni, otroci…) s eu vyhodeni s ue do ameriky kde sa postupne zacali rostahoval a privlastnili si to za svoje.

      treba ich nechat v tom ze su pupok sveta, ano taky ktory ma total krizu a musia si peniaze tlacit lebo by inak boli uz davno na mizine.

      chlapci keby ste im vymenili vypalenu ziarovku, opravili defekt na biku tak vas maju za boha.

      nebudem tu pisat vsetko mali sme rozhovor s jednym profakom co tam uci a to co hovoril stalo za to, ze oni ani stolovat nevedia pri navsteve anglickej kralovny hladali ludi co vedia stolovat lebo oni ica coca cola a mc donalds a hambace.

      ked sme sa bavili co su za narod tak sam nam povedal ze nie moc chytri a co maju nejake mozgove kapacity tak to su vsetko europania a zvysok sveta ale nie american.

       

      p.s.: pre mna je amerika ta posledna zem kde by som sa chcel ist pozret, je pre mna usmevne ako niekto sniva ist do USA, to radsej do vietnamu :)

      0 0
      • mera  

        moje prvni reakce po precteni tveho prispevku byla „Libor naruby?“ Po jednom rozhovoru prece nelze soudit, navic kam utikala evropska inteligence pred Hitlerem? + krom puvodnich obyvatel a cernochu je puvodem z Evropy vetsina ;-D (Asiate jsou trochu jina kategorie, makaji na vzdelavani nadprumerne). Opakuji, zalezi s kym konkretne se potkas a hlavne v jake konkretne oblasti USA jsi. Jako vsude, jsou tam lidi jak pitomi, tak inteligentni. Jed se tam podivat (treba na cyklovylet) a pri te prilezitosti mluv s lidma a pak sem napis znovu; takhle predvadis stejne pohrdani protistranou jako prvne zminovany amik.

        0 0
        • Manas  

          Jj, vsem bych doporucoval pracovat v multinarodni firme. By zmenili nazor na to kdo jak kym pohrda.

          0 0
    • Manas  

      Me se moc libi jak tady lidi rikaj, ze Amici sou omezeny a ze neznaj nic krom vlastniho statu a nemaj rozhled. To vetsinou lidi co tam v zivote nebyli nebo jenom na chvili.

      Lidi pochopte ze beznej Cech vi hovno o tom co se deje. Ma rozhled jenom kvuli tomu ze nase zeme je tak mala , ze uz jen staci se divat na zpravy abyste vedeli co se zhruba deje.

      Pokud mas jeden z mensich US statu velkej jako nase republika, a v jejich zpravach toho o Evrope moc neni tak jediny jak ziskat rozhled je se o to zajimat sam. A pokud jde o bezneho Amika a bezneho Cecha, tak s tim jak se snazi neni absolutne zadny rozdil. Nas bezny Cech – pivar, nemit noviny kde se pise vic o EU a svete by byl taky pekne v prdeli. Toto plati pro jakykoliv bezny mensi stat. Lidi jsou vsude stejny.

      Pral bych vam se nekdy pobavit s Rusem, ktery nechape proc je nemame radi za rok 68, nebo s omezenym Francouzem co te poklada za spinu uz jen protoze nejsi Francouz.

      Na blbce narazis na kazdym rohu.

        
      0 0
    • Treker  

      No američani jsou pověstný, ale je to o lidech… Byl jsem ´před týdnem v hospodě s finem a ptal se jestli máme královnu nebo krále.....

      0 0
      • M_ishak  

        Kdysi se na netu dost řešila jena epizoda výměny manželek, kdy baba z Brna jela na výměnu k potomkům ČS emigrantů do Paraguaye. Když měla letět na letiště Frankfurt, tak myslela že letí do Francie. Pak se jí ptali, kde Paraguay leží a že prý v Africe. Korunu všemu nasadila tím, když u těch potomků emigrantů našla český státní znak a řekla cosi ve smyslu „co to tu mají za obrázek s nějakýma divnýma ptákama, proč to nevyhodí“…až Paraguayci jí řekli, že to je český státní znak.

         

        Takže to, že cizinec neví kde je ČR, beru. A mám zkušenost, když neví, tak stačí napovědět Baťa, Pilsner Urquell a Havel

        0 0
    • makak  

      Jestli on Libor před tebou tak trošku nemachroval jako že je amík. Znám pár lidí co to tam tlučou od 10 k 5, ale když občas dorazí sem, tak ze začátku hrajou tohle divadlo, než vysypou  jak na tom vlastně jsou …

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Když už je tady takový krásný flame, tak to ještě trochu popoženem, ať se máte o čem bavit… :D

      Pro méně zběhlejší v angličtině jsou tam i titulky… :)

      0 0
      • M_ishak  

        Viděl jsem podobné video, kde američani plantali i tu svou přísahu, nebo nevěděli co za prezidenta je na obrázku. Je to obdobné, jako když kdysi nějací čeští nacionalisté chtěli zpívat českou hymnu a ukázalo se, že neznají slova. Takže každý národ má své hlupáky a netřeba si myslet, že některý národ je víc na výši.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Však jasně, když se podíváš vedle, je tam podobné video, ale o Britech. Jsou i jiné o Češích, ale o těch Američanech to už je fakt extrém. :D

          Jenom jsem tady s tím chtěl trochu pohnout. Je tu mrtvo… :)

          0 0
      • jIrI___  

        Kurňa, já čekal české titulky. Zas nebudu vědět o čem je tu řeč :(

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Pokud umíš alespoň trochu anglicky, tak tomu porozumíš, je tam jednoduchá angličtina jenom trochu rychlejší… :)

          0 0
        • M_ishak  

          Je to hodně jednoduchá angličtina hodně jednoduchých američanů, co mají anglickou slovní zásobu menší než český školák.

          0 0
      • náčelník  

        U nás zase poslankyně PČR za Stranu zelených neví, co je biomasa.

        0 0
        • Mamut  

          Poslankyna, ktora bola predtym roky splnomocnenkynou vlady pre ludske prava, takze zjavne sa orientuje a specializuje na ine oblasti ako vykurovanie z obnovitelnych zdrojov.

          Pridam nieco nie z vlastnej hlavy: "…odkud se bere představa, že strana zelených má sestávat pouze z nějakých inženýrů specializovaných na životní prostředí, dřevní hmotu, les, udržitelný rozvoj, změny klimatu? Už to, že stranu v českém prostředí vede člověk, který je sám renomovaný a vzdělaný ekolog (a nikoli nějaký bývalý radikál) je v evropském kontextu výjimečné. Politická strana má (a musí mít), ale i spoustu jiných názorů a starostí.

          Nejvíce mi vadí, že Kateřina Jacques je označována za hloupou a nevzdělanou. Pravda je taková, že z hlediska úrovně českého parlamentu představuje poslankyně zkušenostní a vzdělanostní nadprůměr, ne-li samu špičku. To je prostě objektivní fakt. Žila delší dobu na Západě, měla za muže Francouze (to samo o sobě člověka otvírá světu, zkrátka svět není vnímán jen z českého rybníku). Jacques umí výborně německy a francouzsky (o něco hůř anglicky) a v Evropě studovala na třech univerzitách: kromě Karlovy university na Svobodné universitě v Berlíně a na Universitě humanitních věd ve Štrasburku."

          Zaujimalo by ma, kolko poslancov ODS by bolo schopnych debatovat o ekonomii. Par mesiacov predtym Hasek (CSSD) u Krausa vykrikoval ako chcu zdanit bohatych a nemal sajnu o tom kolko tych bohatych je a kolko by to prinieslo do pokladnice.

          0 0
          • Martyss  

            Zde je nebo alespoň byl celkem rozdíl. Paroubkovo partu už dost lidí prokouklo. U zelených zde byla naděje, že přinesou čerství vítr do politiky. Aæ je jako jediné musím pochválit za pěkně zpracovanou dopravní politiku v jejich programu, tak jejich jediný přínos vidím v ekologické buzeraci obyvatelstva, Už jenom čekám na dobu, kdy budeme chytat prdy do pytlů, aby se nám tu neoteplilo.

            Nejvíce mi vadí, že Kateřina Jacques je označována za hloupou a nevzdělanou.

            To jistě není, ale pokud nemá v oboru nemá patřičné vzdělání, tak je jaksi dosti drzé poučovat ostatní.

             
            0 0
      • cabbage  

        mě stačil pořad nikdo není dokonalý a otázka kolik dní má rok a kolik minut hodina..

        české etnikum se taky moc nepředvedlo.

        0 0
      • DaSnail  

        mňa pobavilo toto videjko

        v skutočnosti to asi nebude 10 miliónov, ale viac

        0 0
    • ravag3r  

      Ehm, řikám to nerad, všechno co řek sou dost blbosti, ale třetí bod trefil. Sice bysme mluvili německy, ale možná bychom neskončili na 40 let v ruský prdeli a možná bysme se od Němců/Rakušáků naučili slušnosti a nebyli bysme národ plnej závistivejch omezenců, zlodějů a hlupáků. (jen můj názor a za omezence se osobně považuju už leta:))

      0 0
      • cabbage  

        Kdykoliv mě napadne taková blbost, tak si projdu německý zbrojní zákon a už mám jasno, kdo je tu umezenec;)

        p.s. za nejhorší vlastnost považuju to hledání cizí pr**le.

         
        0 0
      • náčelník  

        Ono kdyby se to rozebralo seriózněji, tak se tam toho najde víc. Např. Masarykova idea čechoslovakismu se ukázala jako mylná.

        A já bych neřekl, že Irák a Vietnam byla chyba.

        0 0
    • a.mi.k1  

      Zil sem tam od 10ti neodsuzuj celi na rod kvuli jednomu cloveku. Jinak to ze se nesmi korut v restauracich mi nevadilo aspon sem se v klidu najet bez nakiho clovicka co mi hulil pod nos.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Tvůj pravopis omlouvá snad jenom fakt, že jsi nevyrůstal tady… mohl by ses dát dohromady s Wojtkem …

        0 0
    • losna  

      Já jsem teď 4 měsíce v USA, nejdříve jsem byl v jazykové škole , která spadá pod US Air Force a teď jsem u námořní pěchoty. Z vlastní zkušenosti vím, že opravdu záleží na lidech. A bylo to tu už napsáno, jejich země je obrovská, nejbližší sousední země jsou Kanada a Mexico, takže průměrný američan, který se má co otáčet aby uživil sebe a rodinu, díky půjčkám a hypotékám opravdu nestačí sledovat co se děje v nějaké evropě, či ještě dále na východ. Myslím, že tento „vzorek“ byl pěkný exot, mě se tu nikdo nesnaží vnucovat jejich přesvědčení, je pravda že občas si myslí, že jsem z čečenska,ale to mi nevadí, já taky neznám přesnou polohu jejich států. Mě jen překvapuje, že si stále myslí,že mají šanci vyhrát v Iráku a Afganistánu, nějak jim to nemůžu rozmluvit.

      0 0
      • M_ishak  

        Je to legální, nebo je třeba nějaké povolení pro službu v cizí armádě?

        0 0
        • cabbage  

          Klidně ho tam mohla poslat ta naše..nebylo by to poprvé.

          0 0
        • drtyc  

          do nedavna s tim byl tusim problem, ale poslednich doslova par let pokud je to aliancni partner, tak jsou nejake vyjimky, ne?

          0 0
        • losna  

          Já tu jsem jen na kurzu velitelů družstev.

          0 0
    • littlebiker  

      o finanční politice USA, finanční historii a důvody finančních zkratů je moc dobrý dokument ZEITGEIST do 3. částí: víra, finance, globalizace)

      o problémech se zadlužováním a následné probíhající krizi je tu přednáška Clause (ten německý nacionalismus berte prosím s nadhledem)

      0 0
    • pavel.terezin  

      Musím s tebou souhlasit,před rokem tady byla kamarádka,která tam žije tři roky ,pomalu zapoměla česky a je totálně z Ameriky vypatlaná…totální degenerace!

      0 0
    • drtyc  

      dobre si te otestoval, co si muze dovolit :) ale jinak teda sklouznout k zahranicni politice… jsem zvedav do jakych detailu tu mistni osazenstvo zna detaily zahranicni politiky CR… jestli aspon vi, kdo je aktualne ministr zahranici to se radsi ani ptat nebudu, ale nejake dlouhodobejsi cile, ktere se nemeni jak ponozky…

      0 0
    • Mistr Vichr  

      Я ненавижу тебя, Америка…aneb na každou svini se voda vaří. omezenci se naleznou v každé společnosti a výčet názorů které prezentoval je dokladem toho, jak může mozek zakrnět. pořád se omílá jak fanatický Hitler oblbnul Němce a jeho sympatizanty a to co se dělo a děje za oceánem je úplné stejná komedie, akorát se tomu říká „šíření demokracie“. a kdo je nepohodlný doplatí na to stejně jako slované ve II.SV…a při čtení podobných názorů akorát vaří krev…

      0 0
    • uzul  

      Ahoj Zil jsem ve statech celkem 9let. Musim se priznat ze jsem se zacal citit jako jeden z nich a pokud jsem se sem po dlouhe dobe vracel, mel jsem pocit ze v CR je vse slozite, lide jsou bezohledni, velka mira korupce, beztrestnost a mnoho dalsiho. Nic mene toho amika chapu, je to prirozeny. V USA je hodne propagovan patriotismus a co neni americky to smrdi. Zazil jsem v baru prihodu kdyz z letedlových lodi odpalovali rakety na Iraq a celej bar vstal tleskal a skandoval. Maji to proste jinak. USA je militantni a policejni spolecnost kde funguje demokracie kapitalisticko-militantni. Po 9ti letech jsem se vratil na rodnou hroudu a je mi fain. uzil jsem si spoustu takovych zazitku, doporucuji ti ber ho s rezervou, precejenom je to pribuzny.

       

      Uzul

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.