• Madman1

    Dobrý večer, s kamarádem jsme se ted trošku hádali, on má véčka já kotouče, on brzdí zásadně zadní a pomáhá si přední, já přední a zadní si pomáhám, a jak vi, jak kdo brzdí na véčkách a na kotoučích? jen tak pro zajímavsot, jsem tento tread založil, tak jsem zvědav kdo jak brzdíte, mějte sa čuus

    PS: je sice možný že někdo napíše že obouma, ale podle mě máte stejně oblívbenou jednu a nebo druhou;)

    Anketa: kterou brzdíte?

    14x
    10%
    0 0
    • roud  

      Vždycky je hlavní přední aspoň já si to myslim…

      0 0
      • Lucke  

        mno tak nevim..nevim..dnes jsem na enduru brzdil ve snehu predni..a neni to ono…Brzdim zadni:)a predni jen tak trosku:)..zadni mackam v intervalech:)­..samozrejme.­.na XCcku..a v jinych podminkach:)pred­ni..a zadni skoro stejne..:)

        0 0
    • MlokCZ  

      Záleží podle situace, někdy je třeba jenom zadní, někdy jenom přední, někdy oběma. Pokud situace nežádá něco specifického, tak vždy oběma. A samozřejmě přední toho v tu chvíli odbrzdí mnohem více až do extrému, když se brzdí na tvrdém neklouzavém povrchu na krev, tak přední brzdí až 100% (když zadní kolo začíná ztrácet kontakt s terénem).

      A to že přední odbrzdí většinu (kromě těch specifických situací, kdy není na přední radno sahat) je snad jasné každému.

      0 0
    • JancA  

      nejlepší by bylo nebrzdit vůbec,ne?jinak já mám taky kotouče, vehementně brzdim zadní a přední jen tak dobržďuju, protože se bojim, že bych letěla přes řidítka.

      0 0
    • pačes  

      Dolní levou

      0 0
    • hribik A1  

      my hajtristi naozaj nemame ani jednu oblubenu, osobne najradsej nebrzdim ani jednou, druhou najpouzivanejsou alternetivou su potom naozaj obidve naraz…ale to bude specifikum hajtristov :-)

      0 0
    • Manas  

      Joo, historie, matka moudrosti :-) www.bike-forum.cz/…5/forum.html#…

      0 0
      • multib  

        No tohle je tak na 100 – 200 řádků textu, takže to nebudu moc komentovat, skusím se vtlačit do 50 .. :-)
        V 1. řadě blbš položená otázka tohoto threadu .. každý jezdí jinak, na něčem jiném, tak i brzdí jinak .. to ten odkaz už má lepší název .. Ovšem takové hovadiny, co tam padly .. srovnávat kolo s motorkou, či dokonce autem, to je naprostý nesmysl ..!! Motorka i auto mají mnohem větší hmotnost, širší gumy, větší stabilitu .. A jiná technika bude na biku a kole .. Ehm .. chtěl jsem říci, silničce, .. páč terén se chová jinak, než asfalt .. takže jako silničář hovořím o asfaltu ..Jinak, obecně, účinnější je přední, proto se má brzdit vždy napřed zadní, aby jezdec nepřeletěl přes řídítka .. smyk zadním se ustojí spíš, může být i řízený, ale jak už člověk letí přes kolo, málokdy to ustojí .. ale i to se dá, něco jako jízda po předním kole .. ovšem přeletět se dá snadno i při nízkých rychlostech, okolo 30 a méně .. stačí, aby vesničan v plechovce dupnul na pedál (brzdy) na oranžovou a letíte na něj .. (pokud jste v háku na nárazníku ..) .. (proto jezdím zásadně za levým okrajem levého kola a koukám do zrcátka (jeho), jestli mne vidí a co dělá .. u náklaďáku zas tak, aby mne v zrcátku nebylo vidět .. svině rádi dupou na brzdy schválně ..:-)) ..
        Proto by se měl thread jmenovat, jako ten starý, jak a kde a na jakém kole správně brzdit .. a pak rozebírat modelové situace, jako brždění ve městě, v háku za autem, v balíku, za mokra, při různých rychlostech atp. .. jasný, že když biker při 20 km/h se 150 kg své váhy a 20 kg fulem zabrzdí na gumách šíře 2" s kotoučoskami, tak to bude úplně jiné, než když zabrzdí 50 kg stíhač na 18 mm pláštích se 7 kg žihadlem v 50 km/h .. nelze použít stejné brzdy, stejnou techniku a vnucovat si to navzájem ..
        A že se brzdí prioritně zadní, k tomu mohu přednést spoustu argumentů .. Zadní brzda je méně účinná, proto nehrozí takové nebezpečí od nesprávného zacházení s ní, jako s přední .. a proto u dětských kol často absentuje .. Montuje se na pravou stranu, páč většina lidí jsou praváci a reflexivně ji požívají .. Opotřebení z. ráfku je vždy větší, což dokazuje vyšší frekvenci používání zadní .. ze stejného důvodu se častěji mění z. špalky, kotouče, destičky ..
        Bylo by objektivní, kdyby na tento post reagovali výlučně silničáři .. děkuji za pochopení a pozornost .. :-) J.

        0 0
        • Splinter  

          Mě se líbí kolik textu se dá napsat o kravinách…

          0 0
        • chodec  

          Je smutné, když někdo s údajnejma zkušenostma, kterými se tu snažíš chlubit neumí brzdit a ještě to tu prezentuje jako životní moudro.

          Fyzika platí stejně pro bajka, silničku, motorku i auto. Jen ji aplikovat.

          Napsat že účinější je přední a proto je potřeba více brzdit zadní aby člověk neleťel přes řidítka je stejně slaboduché, jako napsat, že třeba větší výkon motoru umožňuje větší zrychlení, a proto je potřeba na závod vybrat vůz se slabým motorem, aby se mu moc neprotáčela kola. Nebo tvé moudro, že zadní by se mělo brzdit víc, protože se s ní dá míň skazit – to je panečku rada ke správnému brždění jak hrom. A že se nedává na kola dětem, není radno, aby ji používali dospělí – tahle logika až bolí.

          Na tvou dedukci lze napsat jen – nauč se brzdit přední tak, abys nelétal přes přední a budeš míň nebezpečnej svýmu okolí – když budeš správně a víc používat přední prostě zastavíš v 99% případů, kdy potřebuješ BRZDIT, rychleji. A když už neumíš brzdit přední, neraď aby to stejně blbě dělali ostatní.

          Je mi líto – vlastně kecám, v tvém případě není – ale zůstáváš z mé strany zcela nepochopen a nevím jak by tenhle názor mohlo ovlivnit to, že léta na silnici mám nějakou dobu za sebou.

          0 0
          • multib  

            Až se naučíš stát a jezdit na předním a na silničce, pak se můžeš srovnávat, kdo umí líp brzdit ..
            Kdybys trochu přemýšlel, nepíšeš tu rozporuplná a tedy nesmyslná tvrzení .. Takové blbosti, co Ty píšeš .. Právě, že fyzika je stejná .. ale brzdící předměty jsou jiné, tak se chovají jinak .. Srovnávat tunové auto a 500 kg motorku s 10 kg kolem, to může jen nedouk bez základních znalostí ..
            Zbytečně mateš začínající cyklisty ..
            Píšeš, že " .. léta na silnici mám nějakou dobu za sebou." Zřejmě to bylo na Tebe málo .. .. Jako že já začínám, n. jaks to myslel?? Páč já mám na silnici víc, než Ty odžito .. Kdybych neuměl brzdit (a předvídat), nejezdím 80kou s kolem přilepeným na nárazníku .. Takže Chodče, drž se radši své chůze, jde Ti lépe, než brždění .. J.

            0 0
            • Honza729  

              No, on se ti jen snazi vysvetlit, ze nektere fyzikalni jevy jsou principielne stejne, at je to kolo, auto nebo motorka. Proste pri brzdeni je ucinnejsi predni brzda. To je bez debat. Hmotnosti a utlumeni dopredne energie je jen a jen otazkou dimenzovani brzd.

              Pochopil ?

              0 0
              • multib  

                Ale to já přece vím, sám jsem to uvedl, že účinnější je předek .. ale auto nemá sólo brzdy pro každé kolo zvlášť a motorka při brzdění přední se jen tak nezvedne, musí mít pořádnou rychlost a při nižší rychlosti se jezdec se musí předklonit celým tělem dopředu (pokud chce úmyslně jet po předním ..) .. takže srovnání s kolem skřípe .. Já hovořím o tom, jak nejlépe brzdit, aby začínající neměli problémy .. později si sami, praxí, ověří, co je nejlepší, ale aby rovnou brzdili přední, tak to si zaručeně rozbijí kokos .. J.

                0 0
                • jfab  

                  Nesuhlasim. Od mala ucim svoje deti brzdit oboma brzdami s tym, za na prednu musia ist s ovela vacsim citom. A zatial cez riaditka neletelo ani jedno, lebo sa naucili brzdit. To, ze obcas je v terene nutne pouzit len jednu z nich (podla okolnosti ktoru) sa urcite tiez naucia. Ale to az v druhom rocniku.

                  0 0
                • fousek  

                  Na kole brzdis blbe (plne souhlasim s Chodcem) a o motorkach a jejich brzdach nevis vubec nic. Vetsina novejch silnicnich motorek brzdi tak ze staci jeden prst pri mensich rychlostech (cca do 100km/h) aby slo zadni kolo do vzduchu. Tve tvrzeni ze je nutne na motorce menit polohu tela je naprosty omyl, protoze zmenou polohy tela jezdec motorku ovlivni daleko min nez kolo. Jeste k tomu jak jezdis na kole: podle me jezdit v haku za autem je minimalne nebezpecne pro tebe a nekdy i pro okoli, protze v jednom mas pravdu ucinost brzd auta a kola se neda srovnavat, auto dokaze zabrzdit minimalne na polovicni draze nez ty na kole a schvalne se schovavat aby te ridic nevidel to uz se mi zda, ze to nemas v hlave v poradku

                  0 0
                  • multib  

                    O motorkách vím přinejmenším tolik, co Ty .. jak tohle můžeš říct, když v souvislosti s nimi o mne nic nevíš a navíc blábolkíš .. Váha jezdce má u motorek podobný vliv, jako na kole, anebo u auta, jedoucího po dvou .. jezdec koriguje balanc na 1 kole i svým tělem, jeho posuvem ..
                    Co se rychlosti týká, bavím se o rychlostech blízkých kolu .. takže 30 km/h kolo snadno zvedne na přední, u motorky ani 50 ne ..
                    A u brždění aut i kol pleteš jablka s hruškama .. Tvé tvrzení, že " ..ucinost brzd auta a kola se neda srovnavat, auto dokaze zabrzdit minimalne na polovicni draze nez ty na kole a .." Jasný blábol .. účinnost brzd u kola je přinejmenším stejná u kola, jako u auta (viz stížnost profíků a příliš ostré brzdy Sh ..), jenže to, že " ..auto dokaze zabrzdit minimalne na polovicni draze nez já na kole .." , je dáno primárně velikostí brzdné plochy (tedy styčné plochy kol s vozovkou ..), sekundárně hmotností auta ..
                    Trochu přemýšlej nad textem, je to jen fyzika ZŠ ..
                    A jak se Ti jeví to, že se schovám za auto, abych nebyl viděn, je jen Tvá soukromá věc, nesouvisející s účinností brzd a mou reakcí .. čili k ničemu ..proto se probuď a nebudeš mít sny .. :-) J.

                    0 0
                    • srance  

                      a jak muzes tvrdit ze jsi prinejmensim stejne znaly ty ¨dedo¨ jak fousek. Vzdyt ho prece neznas- tak nekecej hlouposti, nejdrive premyslej a pak pis- staroba je nekdy rychla vec

                      0 0
                    • JSt  

                      co je to ucinnost brzd? pokud za to povazujes drahu, na ktere jsi schopny z urcite rychlosti zastavit, pak kolo brzdi o dost hur nez auto. pokud bys bral absolutni vykon brzdy, tak kolo nebrzdi vubec oproti autu. z jakeho hlediska brzdi kolo minimalne stejne jak auto?

                      0 0
                      • multib  

                        Jak můžeš stavět účinnost brzd do souvislosti s brzdnou dráhou ..?? To je jen nepřímá úměra a v dnešní době kvalitních a velmi účinných brzd s tím vůbec nesouvisí .. Platí, co jsem napsal. Vetší styčná plocha kol s podkladem, hmotnost vozidla .. Nikdo nemůže zpochybňovat, že brzda na kole zablokuje kola okamžitě .. A že kolo jede dál, to jsou další fyzikální veličiny, které na to mají vliv ..
                        Samozřejmě, kdybych srovnával absolutní účinnost brzd kola s autem, pak by, dost možná, kolo prohrálo, ale reálná ůčinnost je téměř identická .. Absolutní účinnost a objektivní porovnání by bylo, kdyby stejná vozidla, tedy o stejné hmotnosti, styčné ploše se stejnou vozovkou a při stejné rychlosti a stejném větru a za použití stejné třecí plochy brzdných systémů (tj. velikost špalků, destiček, obložení aby byla stejně velká, jako tato plocha u autobrzd) .. ale o to nám nejde .. jen poukazuji na to, že obě vozidla, kolo i auto, dokáží zablokovat kola ve stejném čase .. auto možná později, nejsem si jist, ale určo ne dřív .. Ale účinnost (dobrých) brzd na kole je víc než dobrá ..
                        jediný rozdíl může být za mopkra a to ještě u cyklokotoučovek neplatí, ty neznám .. J.

                        0 0
                        • multib  

                          samo, když píši v textu, že kolo jede dál, tak mám na mysli, že jede dál smykem, na netočících se kolech .. To pro méně chápavé hnidopichy ..! J.

                          0 0
                        • JSt  

                          kdyz pred tebou zabrzdi ve vetsi richlosti auto, ty ho hakujes, tak je sice fajn, ze mas ucinne brzdy, ktere ti zaslajfuji obe kola, ale do auta stejne naboris. ta brzdna draha je naprosto objektivni udaj. i u aut se udava, na kolika metrech zabrzdi z padesati, devadesati…

                          0 0
                          • multib  

                            Jasně, že u aut je porovnání účinnosti brzd objektivnější ..
                            Stále nevnímáte, co píši a co jsem už Xkrát napsal .. Já do auta nenabořím, páč vím, kdy auto zabrzdí a mám únikovou dráhu .. čili není to prioritně o brždění, ale myšlení .. brždění je sekundární akce ..a vlastně u mne k němu nemusí ani dojít a občas ani nebrzdím, když už mne to v háku nebaví, do cíle mám kousek a chci tam být dřív .. takže jen omílání starých věcí .. J.

                            0 0
                            • Honza729  

                              Jak poznas, kdy se ridic rozhodne dupnout na brzdu ? Telepatie ?

                              0 0
                              • multib  

                                zkušenost, Honzo, zkušenost .. prostě jsou situace, kdy je to pravděpodobné a naopak, kdy nikoli, vždy tomu něco předchází .. jetsliže akceleruje, je brždění dost nepravděpodobné, až nemožné, když oba pedály obsluhuje 1 nohou .. pak sleduji dění před ním .. je pravděpodobné, že bude brzdit před křižovatkou, při dojíždění autobusu na zastávce, anebo dojíždění pomalejšího vozidla a pokud neakcelůeruje, je cca 10 m dostatečný prostor na únik .. J.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Tak. To bychom meli teorii. A ted praxe.

                                  Pokud akceleruje, je pred tebou tak daleko, ze i kdyby na brzdu dupnul, nemusis delat zadnou ekvilibristiku, kterou se tu chlubis.

                                  Za druhe. Priklad: Jedes na kole, za autem, rekneme za Transitem. Nevidis skrz nej dopredu, jedes za nim v haku, to ty rad, a ridici tam vbehne chodec. Dupne na brzdu a tebe bude mit razem vedle sebe s bouli na hlave a rozsvicenou hlavou, tedy aspon doufam :-)

                                  Vis, mel bys opravdu trochu mirnit svy projevy a rychleji myslet, nez psat, opacne to byva prusvih, coz je tady na BF v tvem pripade dost videt :-)

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Honzíku, nad čím Ty teoretizuješ, to já mám ověřeno prakticky .. :-) ..
                                    1) Jestliže auto akceleruje, nedupne řidič na brzdu .. jednak, jak jsem psal před chvílí, obskuhuje oba pedály 1 nohou, čili musí plyn povolit, než zabrzdí a to trvá a je slyšet i vidět .. když akceleruje, třu gumou o nárazník, abych při extrémní akceleraci stihl dojet vzdálenost, o kterou mi, ev., ujede .. a pak, je zakízáno ze zákona bezdůvodně dupat na brzdy .. :-) ..
                                    2) Když jedu za Tranzitem, či čímkoli, vidím vždy dopředu, páč, jak jsem xkrát psal, vykukuji zpoza auta a vidím dění vpředu ..a aby chodec vběhl pod auto, to není tak časté .. mi se to zatím nestalo, .. tedy vodiči přede mnou .. :-) .. A pak, ve městě jede auto zpravidla 50 a méně, tvoří se kolony a tam většinou v háku nejezdím, páč jsem mnohem rychlejší a operativnější sólo .. realita je taková, že v háku jezdím po dálnicích, prostě když to má smysl, ne v kolonách ..
                                    3) kdykoliv Tě m§že trfit šlak, anebo trefit zbloudilá kulka, spadnout taška ze střechy, rampouch, ujedou Ti nohy (na cestě ..), anebo prostě jen z vedlejší vyjede slepý řidič a smete Tě .. Tak vo co go ..? neplaš .. :-) J.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      V prvni rade prosim vynech zdrobneliny jmena, diky.

                                      1. K te uvaze jen reknu, ze je videt, ze autem nejezdis a pokud ano, tak hodne malo. (abych predesel pripadnym tvym vypadum, tak muj najezd je cca 40–50tis/rok)
                                      2. Pokud jezdis na kole po dalnici, tak to mluvi za vse.....a jinak plati bod 1.
                                      3. Neplasim. Jen ti ukazuju, ze si zahravas.
                                      0 0
                                      • multib  

                                        Milý Honzo, zapomněl jsi říct, že 40 – 50000 km najezdíš autem .. :-) ..
                                        1) jsi mimo ..
                                        2) Dálnicí jsem myslel ostravské dálnice, čili silnice 1. třídy ..
                                        3) jsem dospělý .. :-) J.

                                        0 0
                                      • srance  

                                        typicky deda olkyc- dostane nazadek a uz se neukaze… to delaj jen deti dedecku

                                        0 0
                                    • Sabbath  

                                      Mohu se zeptat kde se dá koupit cyklistická dálniční známka?

                                      0 0
                                • JSt  

                                  stejne, jako chodec neceka, ze do nej schvalne bude najizdet cyklista, muzes byt i ty atakovan ridicem. ;-)

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Ty atakuješ na kole chodce ..? Ty jezdíš po chodnících?? Ty nedáváš na přechodu chodcům přednost? .. Hmm ..
                                    Řidič mne může atakovat, ale to stává málokdy, aby tam seděl mblázen .. a pak, počítám s tím .. :-) ..
                                    Hoši, hoši, moc to dramatizujete .. :-) j.

                                    0 0
                                    • JSt  

                                      nic mi nepodsouvej, jo ;-). ja to taky nedelam…

                                      0 0
                                      • multib  

                                        nic mi nepodsouvej, jo ;-). ja to taky nedelam… A pokud máš dojem, že ano, cituj .., n ukaž! J.

                                        0 0
                                        • JSt  

                                          Ty atakuješ na kole chodce ..? Ty jezdíš po chodnících?? Ty nedáváš na přechodu chodcům přednost? slovo Ty ve mne budi ten dojem. :-) j.

                                          0 0
                                          • multib  

                                            Jasně, ale mylně .. platilo by to jen v případě, že by na konci věty nebyl otazník . Podsouvání je lež, tedy lživé tvrzení. Ale já nic netvrdil, ale ptal se, což dokladuje ten otazník na konci .. :-) J.

                                            0 0
                                            • JSt  

                                              plati to i v tomto pripade, pac tve otazky jsou k tematu zcela irelevantni a polozene s jistym zamerem. :-) j.

                                              0 0
                                              • multib  

                                                Zamysli se nad tím nesmyslem, cos řekl .. Otázka je vždy otázka a tvrzení je tvrzení a nikoli otázka, .. Otázku dělá otázku vždy otazník ..!! Pokud máš problém s ČJ, běž se to doučit .. Jinak to beru jako demagogii s úmyslem vyvolat flame .. Páč i páťák ví, co je otázka .. běž vrátit diplom .. :-) J.J.

                                                0 0
                                                • Honza729  

                                                  Uz ti rekli tvou diagnozu ?

                                                  0 0
                                                • JSt  

                                                  jsi normalni? :-) j.

                                                  0 0
                                                  • multib  

                                                    Ptal ses nenormálně, ve stejném duchu jsem odpověděl .. Jako sa na batole dělá ťuťu ňuňu, tak i páťákovi musím polopúaticky vysvětlit rozdíl mezi větou tázací a tvrzením. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    a ted popri, ze mi podsouvas, ze jsem patak. :-) j.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Někde tvrdím, že jsi páťák?? Zase demagogicky mlžíš .. Ale jako páťák se chováš, to nepopírám .. a nevylučuji, že jsi .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    to musis vedet ty, co kde pises. nic jsi zatim nevyvratil. znovu! :-) j.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Ty dokaž svá tvrzení a já Ti je vyvrátím .. Zatím jen dokazuješ svou neschopnost přečíst, co je psáno .. vše si vykládáš po své, naprosto absurdně, jako páťák .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    poslechni olkyc, co ty si predstavujes pod takovym slovem absurdni? :-) j.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    :-D .. Proč mi podsouvcáš, že jsem absurdní c.., (To byla ironie, kdybys nepoznal .. na Tvé rozpoznávání otázek a tvrzení .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Co jsem Ti podsunul, bylo tvrzení, že máš diplom .. nevyvrátils to .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    neni co vyvracet. diplom mam (glejt z vs i ze zavodu). :-) j.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    To se divím, když nepřečteš text, jak je napsán .. :-) J.

                                                    0 0
                                  • multib  

                                    srovnáváš nesrovnatelné .. chodec a cyklista se pohybují (zpravidla) po jiné komunikaci, ne souběžně, kdežto auta a cyklisté mají společnou cestu .. J.

                                    0 0
                        • MlokCZ  

                          Okamžité zablokování kola, to zpochybňovat klidně můžu.

                          Už se to tu párkrát řešilo a mě by docela i zajímal aktuální stav u dnešních výkonnějších a lepší brzd. Jde mi kombinaci pořádný plášť (tedy žádný slick, ale něco 2,25 případně širší) s měkčí dobře přilnavou směsí a na pevném tvrdém povrchu (tedy nejlépe asfalt). A teď zda je možné ve větší rychlosti (40km/h a výše) zablokovat při dnešních brzdách přední kolo. Samozřejmě s tím, že se budu snažit pracovat s těžištěm tak, abych ani neletěl z kola, ani abych nenapomohl blokování předního kola.

                          Dřívější brzdy nebyly ani náhodou tak výkoné, aby to dokázaly. Testováno osobně na XT v-čkách se slušnými špalíky.

                          Na šoučasných brzdách už to z praxe jednoduše nezjistím, protože nejsem sebevrah. Už jsem při maximálním brždění na krev na asfaltu blízko hranice, kdy se dokážu udržet na kole. Ale stále nebrzdím celou rukou maximální silou, takže ještě o něco zvýšit brzdnou sílu bych mohl (i když už ne o moc). Vůbec bych ale moc nesázel, že by ta brzda to přední kolo zablokovat dokázala (tedy přinejmenším v těch výrazně většch rychlostech někde kolem 50–60km/h nebo ještě větších).

                          Zpochybňovat tvrzení o okamžitém blokování kol tedy klidně budu i když reálným výsledkem u současných brzd si vůbec nejsem jistý a samotného by mě zajímal. Samozřejmě zajímavá je pouze přední brzda, u zadní není co řešit (ta se zablokuje jakoukoliv brzdou i podprůměrnou).

                          0 0
                          • multib  

                            já, samo, uvažuji v rovině silniční .. :-) J.

                            0 0
                          • multib  

                            Chceš říct, že MTB brzdy jsou horší, než silniční? Zkus ve 30 km/h zabrzdit jen př. brzdu .. a uvidíš, jestli letíš přes řídítka hned, n. až pak .. a dej vědět z nemocnice .. J.

                            0 0
                            • JSt  

                              nemyslim, ze to chtel mlok rict :-))

                              0 0
                              • multib  

                                Vím, že ne, ale právě proto jsem se ho ptal, zda považuje brzdy silniční za více účinné, než MTB .. Uznávám, formulace mohla být lepší, ale na druhou stranu, dalo se to pochopit .. :-) J.

                                0 0
                            • Ladap  

                              Pokud jde někdo přes řídítka na rovný silnici tak je to tím, že se pořádně rukama nezapřel. Kolo se zastavuje, cyklista pokračuje dál, potom už nohama naráží na řídítka a dál už si to všichni umí představit. To se při brždění zadní brzdou nestává prostě proto že zadní skoro nebrzdí. A pokud se za ní vezme pořádně, následuje smyk a ne kotrmelce.

                              0 0
                              • multib  

                                sorry, ale zad. brzda není předmětem diskuse .. stejně jako držkopád .. :-) ..
                                ŽE NĚKDO přeletí přes řídítka je právě následkem okamžitého zabrždění a je fuk, zda se zapře rukama, či nikoli, páč zapřené ruce působí na brzdové páky, které jsou za osou př. kola a tudíž celá váha jezdce a následně i kola jde setrvačností přes přední kolo, čili kotrmelec ..
                                a i to hraje roli při rozdílu v brždění MTB a silničky .. U MTB je těžiště vždy za př. osou, takže ke katapultáži musí dojít za vyšších rychlostí a při stejně účinnách brzdách .. J.

                                0 0
                            • MlokCZ  

                              Ne nechci. MTB nové brzdy jsou výrazně výkonnější než silniční (na silničních není potřeba kvůli adhezi zvyšovat výkon brzd).

                              Ale u adheze předního kola na biku s pořádným pláštěm (na tvrdém nesypkém neklouzavém povrchu) je oproti silničnímu větší rozdíl než ve výkonnosti brzd, tzn. ani vyšší výkon brzdy nemusí stačit na zablokování kola.

                              Ve 30 nebo i ve větší rychlosti běžně brzdím jenom přední brzdou. Tedy sice téměř vždy brzdím oběma, ale pokud brzdím na krev, tak stejně zadní kolo téměř ztrácí kontakt z povrchem nebo ho zcela minimální, takže tu zadní rovnou nemusím ani počítat. A přes řídítka jsem kvůli brždění ještě neletěl ani jednou v životě i když občas brzdím dost na krev (ale způsobem, že na krev brzdit nemusím, nejsem nucen okolnostmi, jen mi to baví zkoušet). Jak už jsem psal výše, tak nejsem na úplném maximu svojich brzd, to se ve větší rychlosti zatím ještě neodvažuju, ale už k tomu maximu daleko mít nebudu (zatím maximálně používám dva prsty na páce + skoro maximální síla mojich prstů na páce nebo jedním prstem zcela maximání silou co dokážu).

                              Přelet přes řídítka je úplně vždy jen špatná technika brždění a chyba jezdce. Pokud bude jezdec brzdit zcela bezchybně (tzn. umí se dobře zapřít, správně mít těžiště, udržet při té síle na řídítka rovný směr, …), tak buď při maximální síle na páce ve větší rychlosti nedojde k ničemu (pouze k hodně velkému zpomalení) nebo nakonec to přední kolo zablokuje. A právě o to mi jde, zda na to zablokování v těch velkých rychlostech dnešní brzdy mají nebo ne.

                              0 0
                              • multib  

                                Mám za to, že u silniček je kratší geometrie, která posouvá těžiště značně kupředu, navíc to umocňuje jiný styl jízdy, kdy na silnici je tělo víc posunuto kupředu, což je dáno prostě typem kola a jeho určením na silnici, kde není potřeba trup vztyčovat a celkovým rozmístěním komponentů, zejména brzdových pák před osou před.kola .. To vše přispívá ke snadnějšímu přeletu přes řídítka ..
                                Ovšem pravděpodobně největším činitelem rozporu mezi zastánci brždění přední, anebo zadní brzdou bude posez! Je velice pravděpodobné, že pokud jezdec přesune své těžiště (a tím vlastně celého kola) za sedlo, pak může být, že setrvačné síly nedokáží přenést hmotu celku (a zejména jezdce, o kterého jde primárně), před osu předního kola a tedy nedojde ke kotrmelci ..!! Potíž je ve 2 věcech. Na toto nikdo intenzívně nepoukazoval, jen jakoby letmo a pak, na silničce, při náhlém a neočekávaném brždění je složitější a zdlouhavější přenést své těžiště za sedlo .. a vůbec si to v krizové situaci uvědomit, že toto je potřeba, vyžaduje trénink a hlavně čas, který právě v takových situacích není .. Kdežto na MTB je těžiště defaultně (:o)) dál za středem a je jednodušší se posunout za sedlo a pak zpět, než na silničce .. Zde vidím jasný rozdíl mezi bržděním přední brzdou na silnici a MTB. A proto nedoporučuji na žiletce výhradní brždění přední .. J.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  No samozřejmě, že na biku už mám díky geometrii mnohem lepší polohu těžiště a tedy i bez přesunutí se za sedlo můžu brzdit mnohem větší silou, aniž bych letěl přes řídítka. Já si na svojem kole můžu dovolit při jeho geometrii opravdu dost velkou brzdnou sílu a za sedlo nemusím (teď se bavím o brždění na rovině nebo v mírném sjezdu, ne extrémní sklon). A pokud brzdím opravdu na krev, tak samozřejmě jdu i za sedlo.

                                  Pro bike prostě není pravda, co píšeš výše: „ŽE NĚKDO přeletí přes řídítka je právě následkem okamžitého zabrždění a je fuk, zda se zapře rukama, či nikoli, páč zapřené ruce působí na brzdové páky, které jsou za osou př. kola a tudíž celá váha jezdce a následně i kola jde setrvačností přes přední kolo, čili kotrmelec ..“ U biku je to prostě pouze chyba jezdce a špatné brždění.

                                  A celý thread je o brždění na biku (když hovoří o v-čkách a kotoučích), takže silničky bych sem do toho ani nepletl.

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Jasně, ale mnozí další se bavili i o silničce .. a nebylo třeba hrotit situaci do takového extrémnu, jak to mnozí prezentovali a vygradovali, stačilo jen popřemýšlet, kde je problém, proč ten rozpor .. Podívaj na nás 2, rozebrali jsme to a dobrali se řešení .. a nepadlo křivé slovo .. :-) J.

                                    0 0
                              • multib  

                                A znovu bych upozornil na stížnosti těch nejlepších cyklistů planety na ostré účinky Sh brzd, kdy na lehký dotyk mělo kolo snahu se zablokovat .. a tudíž bylo nutno sahat na páky s mimořádnoým citem, což některým cyklistům, vozícím dualcontroly dělalo problém díky ovládání řazení i brzd jednou pákou ..
                                Byl by zajímavý názor profíka, zda brzdí prioritně př., či zadní ..Vzhledem k mým známostem to mohu ověřit u našich nejlepších ..:o) J.

                                0 0
                                • fousek  

                                  Ucinek Sh rafkovych brzd je naprosto ukrutny, nekdy se podari zastavit i vcas, jestli nekdo mel problemy s jejich brzdnou silou tak bych mu vubec nedoporucoval zkouset hydraulicke kotoucove brzdy. Muzes nam dat naky dukaz ze by si nejlepsi jezdci planety stezovali na brzdy ze moc brzdi?

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Loňské Velo .. hledat to nebudu .. :-) J.

                                    0 0
                                    • burnout/syndrome1  

                                      Tak to bys vážně měl,to by tu asi spoustu lidí zajímalo,jeden (nejspíše první)tvůj názor zde psaný,podložený něčím faktickým

                                      0 0
                              • Ladap  

                                Když se tak vyžíváš v brždění, zajímala by mě tvoje spotřeba drátů u předního kola. Kvůli jejich neustálýmu praskání jsem se totiž vyžívat přestal…

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Spotřeba drátů žádná, už jsem nezrušil žádný drát x let. Jsem ale lehký (70kg) a mám pořádné výplety.

                                  0 0
                                  • Ladap  

                                    Hmmm , já mám ai tak jednou ročně komplet nový výplet a stejně mi jich praskne tak 5 – 10 za sezonu. Mám 2mm nezeslabovaný dráty. Hlavně když jsem se učil brzdit tak praskaly jak na běžícím pásu…

                                    0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Nemůže to být i tím, že u kotoučovek brzdíš přes nábu?

                                  0 0
                                  • Ladap  

                                    Jak přes nábu? Mám normální shimano 525 na tom kole z profilu.

                                    0 0
                                    • Ladap  

                                      A kotouč je uchycenej přs centr lok.

                                      0 0
                                      • Vilém  

                                        Proste brzdis pres nabu a draty jsou tim padem mnohem vic namahane. I tak je to divny, ze ti praskaji. Nevim co tam mas za draty, ale pokud je kolo spravne zapleteno nerezovymi draty, tak neni duvod proc by praskaly. V dobe kdy jsem jezdil vic, tak jsem vyplet na kotoucich prepletal tak jednou za 2 roky.Proste v okamziku kdy uz byly draty dost zeslabene v miste krizeni.

                                        0 0
                                        • Ladap  

                                          Praskají v tom ohybu hned za hlavičkou. Možná je to tam opřené o nějakou hranu v tom otvoru.

                                          0 0
                                          • Vilém  

                                            Zalezi jak je to zapleteny, na smeru odkud je vlozen drat do priruby naby, na tom co je to za draty, jak je napnuty vyplet.....Proste na hodne vecech, ktere se nedaji takto na dalku urcit.

                                            0 0
                                      • Ladap  

                                        Jo – už mi to došlo. U V brzd ty dráty asi tolik praskat nebudou, nejsou tam tak namáhaný.

                                        0 0
                        • Gorgov  

                          jeste sem na tebe v tyhle diskuzi nereagoval a ni to v budoucnu neplanuju, ale tohle mě dostalo. „Nikdo nemůže zpochybňovat, že brzda na kole zablokuje kola okamžitě“ to je takova hovadina ze se vubec nedivim, ze si ji napsal ty:)

                          0 0
                        • homat  

                          účinnost brzd možná souvisí se silou, kterou je možné vyvolat na zpomalení kola. Tedy rychlost jakou lze kolo přivést na mez adheze, kde je účinnost brždění nejvyšší.

                          Naopak hmostnost nehraje roli žádnou (právě za předpokladu optimálního účinku brzd)

                          hmotnost x gravitační zrychlení x součinitel tření = hmotnost x zrychlení/zpomalení (myslím, že hmotnost se vykrátí)

                          takže pokud dáš brzy z kola na auto, zastavíš auto později než kolo. Pokud dáš brzdy z auto na kolo, zastavíš kolo dříve než auto (to je ta účinnost) Pokud ale bude v poměru brzdný účinek stejný na kole i autě, zastavíš v obou případech stejně bez rozdílu hmotnosti (naběh zpomalení bude srovnatelný)

                          Vím že jsi to tak myslel ale v tom fofru jsi to omylem napsal jinak.

                          0 0
                          • multib  

                            Podáváš to tu moc vědecky a pro laika velmi přesvědčivě, ale jen logickou úvahou je to nesmysl .. Jestliže pojedou 2 kamiony, 1 prázdný, 2. plně naložený litinou, ..pro naši opotřeby uvedu extrémní a teoretickou, nereálnou krajnost, 1. bude vážit tunu, 2. 20 tun .. a netvrď mi, že oba budou mít stejnou brzdnou dráhu .. značnou roli tam hraje setrvačnost, jejíž velikost je dána právě hmotností .. J.

                            0 0
                            • homat  

                              zase těsně vedle, pokud budou mít oba kamiony systém brzd EBS který zajišťuje optimální brzdný účinek na každém kole vzhledem k požadované deceleraci bude jejich brzdná dráha cca stejná. Brzdy jsou konstruovány s rezervou tak aby ubrzdily celou soupravu s dostatečnou rezervou, pokud tedy pojede prázdný tahač (cca 10 t) a plně naložený tahač (maximálně 45 t) po stejné vozovce (součinitel tření) a řidič dá pokyn ke zpomalení řekněme 6m/s oba tahače začnou zpomalovat skoro stejně rychle. Rozdíl bude pouze v tom, že u prázdného tahače bude na brzdy působit tlak vzduchu řekněme 4 bary a u plně naloženého řekněme 8 barů. Záměrně vynechávám možnosti, jako trvalé brždění, kdy se u naloženého tahače brzdy rychleji zahřejí a sníží se jejich účinnost nebo nepatrný rozdíl v náběhu brzdného účinku u vyššího tlaku.

                              Jinak ta setrvačnost (Fs) je hmotnost x zrychlení/zpo­malení, které jsem uváděl ve vzorečku, z toho vyplývá, že se hmotnost vykrátí s třecí silou (Ft) a nemá vliv.

                              0 0
                              • multib  

                                zase těsně vedle, ..veškeré Tvé naučené formulky jsou k ničemu .. páč úmyslně měníš podmínky oběma autům ..
                                v žádném případě nebudou mít oba kamiony systém brzd EBS, páč tyto brzdy reagují dle různých podmínek, což právě není v našem testu žádoucí a objektivní .. (když chci dokázat, že větší tření způsobí větší hmotnost ).. čímž vlastně sáms přiznal, že brzdná dráha bude rozdílná, pokud budou oba auta permanentně bržděny ..
                                jinak řečeno, působením větší hmotnosti se zvyšuje adheze ..J.

                                0 0
                                • homat  

                                  jsi ročílený, to není dobré pro zdravé uvažování.

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Á, pán je lékař .. díky bohu, už se mi z té atmosféry dělá trošku mdlo .. :-) J.

                                    0 0
                                  • Beeda  

                                    olkyc ma pravdu, ze tezsi kamion bude mit delsi brzdnou drahu…

                                    0 0
                                    • homat  

                                      co dopadne volným pádem ve vakuu rychleji peříčko nebo cihla?

                                      0 0
                                      • sYs  

                                        Obě věci dopadnou zároveň. Není tam odpor prostředí (ve vakuu působí zanedbatelná třecí síla). Doufám, že je to správně.

                                        0 0
                                      • sYs  

                                        Obě věci dopadnou zároveň. Není tam odpor prostředí (ve vakuu působí zanedbatelná třecí síla). Doufám, že je to správně.

                                        0 0
                                        • homat  

                                          správně, byl to příklad toho, že hmotnost ne vždy hraje svou roli. Pokud tedy brzdy budou mít dostatečnou účinnost pro zmaření kinetické energie, zastaví také oba tahače na stejné vzdálenosti. Pokud se mi tedy daří udržet v rovnováze třecí sílu a setrvačnou sílu Ft=Fs (při překročení je smyk), je stejná hmotnost na obou stranách rovnice, následuje logické vykrácení hmotnosti a výsledné zpomalení a z toho odpovídající brzdná dráha je závislá pouze na součiniteli tření.

                                          0 0
                                          • sYs  

                                            JJ, pravdu máš. Probírali jsme to ve fyzice tak 10 let zpátky. :-)

                                            0 0
                                          • Rychlej turista  

                                            Jak často brzdíš ve vakuu a na povrchu kde neexistuje tření?

                                            0 0
                                            • homat  

                                              na povrchui kde není tření nelze zabrzdit, brzdná dráha je nekonečně dlouhá. Příklad s volným pádem byl pouze pro názornost, že tam, kde zdánlivě hmotnost hraje svojí roli, žádnou nemá, s bržděním nemá nic společného. A pokud si to přečetl správně píšu tam, že zpomalení/brzdná dráha závisí na součiniteli tření. Není tam nic o nulovém součiniteli tření.

                                              0 0
                                              • cat  

                                                Tak reknu rovnou ze nikdy:) Jinak stim kamionem musime dat olkycovi zapravdu, na to netreba vysokoskolskou fyziku.

                                                0 0
                                          • multib  

                                            Hochu, prosím Tě, kolik Ti je a jakou máš školu? Že takhle kydáš.
                                            Podívej, těžší auto pojede vždy dál, páč jeho GRAVITAČNÍ ZRYCHLENÍ je větší ..!! Nepoužívej rovnice, ale hlavu. Anebo se poraď s někým, kdo chodí na VŠ, anebo je starší, anebo s řidičem, ale to, co tu plácáš .. se jen ztrapňuješ .. Už náš spor trvá déle, už ses mohl poradit .. neuvěřitelné .. k čemu Ti je internet, když tak jednoduchou věc nevíš .. :/ J.

                                            0 0
                                            • Krys  

                                              S tým brzdením máš pravdu, až na to slovo gravitačné. To by som z tej vety vypustil. Gravitačné zrýchlenie je pre naše potreby konštanta. Moja skúsenosť je taká, že keď mám auto plné ľudí, tak sa brzdná dráha oproti brzdnej dráhe prázdneho auta predåži.

                                              0 0
                                              • multib  

                                                no konečně někdo rozumný .. (Beedo, sorry, tebe jsem přehlédl ..) Přesné srovnání .. plný autobus a prázdný nemohou zabrzdit stejně krátce .. Snad by se to dalo přirovnat k akceleraci: Těžší auto bude akcelerovat pomaleji, než lehčí .. Sice nejsem fyzik a souvislost nevidím, ale podvědomě jistou paralelu cítím .. ale to je fuk, prostě větší váha = větší brzdná dráha .. Díky Beedovi a Krysovi za podporu .. J.

                                                0 0
                                            • Honza729  

                                              Clovece, proc porad operujes svym vekem ? Uz nekolikrat se tu ukazalo, ze te mnohem mladsi, ale chytrejsi kluci roznesli na kopytech a ty porad do nich sijes a rejes. Kazdy normalni clovek by stahnul usi a byl radsi zticha, po tom narezum, cos tu dostal.....:-/

                                              0 0
                                              • multib  

                                                Kam na to chodíš, Honzíku?? On přece nemá vyplněn věk, tak ho nemohu znát! Jen usuzuji, že je to školák základky, když předkládá rovnice oproti zdravému úsudku.
                                                A proč lžeš?? Cituj, kde se ukázalo, že mne "mnohem mladsi, ale chytrejsi kluci roznesli na kopytech " ..!! Jen plácáš nesmysly.
                                                Já neoperuji věkem, ani svůj jsem neuvedl, ani on nemá svůj uveden .. Prostě bagatelizuješ to, že jsem měl opět pravdu, jako ostatně vždy! Proč prudíš a otravuješ vzduch?? Proč nejsi věcný a k tématu?? Takže si zameťte před svým prahem všichni, kdo mi vyčítáte zasírání diskusí .. Teď právě zasíráte vlákno vy, jmenovitě Honzík .. čusík a spánembohem, Honzíku .. J.

                                                0 0
                                          • multib  

                                            stejná hmotnost na obou stranách rovnice ?? Tak leda ve vakuu, tj. Ale 45 tun a 20 tun je sakra rozdílná hmotnost .. Hele, brácho, řeknu Ti to jinak: Kdybys měl pravdu, už dávno by se na Tvou stranu přidalo plno VŠkoláků .. ale nepřidali se .. Zopakuj si základku .. Už mne totiž fakt štveš s tím nesmyslným tvrzením .. dokonce začínám mít pocit, že mne chceš vytočit .. ale já se nedám .. :-) J.

                                            0 0
                                            • beranek666  

                                              v tom případě se na jeho stranu přidávám, neboť co říká HOMAT je naprosto fyzikálně správně, tedy, oba dva kamiony budou mit stejnou brzdnou drahu!!! takže zapoj mozek bracho a otevři si nějakou chytrou knižku z fyziky! toto je můj obor a věř že vím o čem mluvím

                                              0 0
                                              • olkyczase  

                                                nesmysl, ..! všichni lidé, s kterými jsem o tom mluvil, se vašim tvrzením smáli .. a kroutili hlavou nad tím .. respondenty byli zkušení řidiči, manažeři velkých firem, vynálezce a podobně fundovaní lidé .. a měli víc, než 25 .. o dost víc .. a i tu, když si přečteš vše, většina lidí potvrzuje tezi, delší dráhy .. zkušený řidič mezi nimi .. zalistuj příětě, resp. pohlédni výše, než něco napíšeš .. 5íct profesorovi fyziky, aby se podíval do učebnice fyziky .. jak absurdní .. :-D J.

                                                0 0
                                              • Krys  

                                                Teraz si ma trochu zmiatol. Nie som si istý, aké bolo pôvodné zadanie. Ty tvrdíš, že na zabrzdenie 15 tonového kamiónu potrebuješ rovnakú silu ako na zabrzdnenie 7 tonového? Pôvodná rýchlosť, povrch, smer vetra atď je u oboch rovnaká.

                                                Alebo tvrdíš, že tým že je kamión ťažší, bude väčšia aj trecia sila, takže budú mať rovnaké brzdné dráhy?

                                                0 0
                                            • tri3lobit  

                                              aj ja sa pridavam ze mozu brzdit uplne rovnako len s podmienkou ze pri tom vacsiom aute je potrebne aby brzdy dokazali vytvorit dostatocny brzdny ucinok aby aj pri takej hmotnosti dokazali vytvorit take iste spomalenie coz moze byt limitujuce…

                                              0 0
                                          • olkyczase  

                                            Zapomněl jsi dodat, že brzdná síla musí být u plného auta větší .. :-) J.

                                            0 0
                                      • multib  

                                        Co tu uvádíš otázku ze ZŠ?? cO TA S TÍM MÁ? Hele, tipuji Tě tak max na 16 – 17 let ..spíš ale 16 .. Ověř si, než něco řekneš .. J.

                                        0 0
                                        • homat  

                                          škoda, že jsi chodil za školu, nebo možná se to dřív ve škole nebralo. Dnes existuje předmět, který se jmenuje fyzika a tohle se tam probírá skoro hned na úvod. Podívej se do knihkupectví, možná exixtuje nějaká knížka jako fyzika pro samouky, vím, že jsi šikovný kluk a zvládneš to sám. Byla by škoda protloukat se světem bez znalostí základů fyziky, to by si pak někteří mohli myslet, že třeba nejsi moc chytrý.

                                          0 0
                                      • Krys  

                                        A vieš prečo padajú obe rovnakou rýchlosťou? Pretože na to ťažšie teleso pôsobí väčšia gravitačná sila.

                                        Keď chceš udeliť dvom telesám s rôznou hmotnosťou rovnaké zrýchlenie, tak na to ťažšie musíš pôsobiť väčšiou silou.

                                        Ešte pripomeniem, že zrýchlenie je vektorová veličina.

                                        0 0
                                        • homat  

                                          asi si mylel gravitační zrychlení, to by pak muselo jedno padat na rovníku a druhé na pólu, pak by gravitační zrychlení byly trochu rozdílné o pár desetin.

                                          0 0
                                          • Krys  

                                            Nie, myslel som gravitačnú silu (ako som napísal). V prípade, že tie dve telesá padajú vo vákuu napr. meter od seba, je rozdiel v gravitačnom zrýchlení zanedbateľný.

                                            Gravitačná sila pôsobiaca medzi dvoma telesami (Zem – padajúce teleso) je priamo úmerná hmotnostiam oboch telies. Hmotnosť Zeme je konštantná. Takže čím vyššia je hmotnosť padajúceho telesa, tým väčšia je gravitačná sila, ktorou Zem pôsobí na toto teleso.

                                            Preto na teleso s väčšou hmotnosťou pôsobí väčšia gravitačná sila. Ale keďže je zároveň vyššia aj jeho hmotnosť, gravitačné zrýchlenie sa nemení. Preto padajú tie dve telesá rovnakou rýchlosťou.

                                            Auto pohybujúce sa kolmo na smer pôsobenia gravitačnej sily, je trochu iný prípad. Gravitačná sila tu určuje „len“ veľkosť valivého odporu a trecích síl. Tieto ale ovplyvňuje množstvo ďalších veličín.

                                            Keď sa auto pohybuje rovnomerným priamočiarym pohybom, vyslednica síl, pôsobiacich na neho je nulová. Teda sila, ktorou pôsobí motor je rovná odporovým silám (valivý, aerodynamický odpor, prípadne ďlšie odpory). Keď prestane pôsobiť sila motora, prevládnu odporové sily (ku ktorým sa môže pridať odporová sila bàzd) a auto začne spomaľovať.

                                            A teraz pozor na interpretáciu zrýchlenia. V tomto prípade je spomalenie auta reprezentované zrýchlením, ktorého vektor smeruje opačne ako pôvodný smer auta (tak ako sily spomaľujúce auto). Takže čím, väčšie je toto zrýchlenie, tým skôr auto zastaví. Zrýchlenie je podiel sily a hmotnosti. Teda, čím väčšia sila (pri nezmenenej hmotnosti), tým väčšie zrýchlenie, tým skôr auto zastaví. A zároveň čím väčšia hmotnosť (pri nezmenenej sile), tým menšie zrýchlenie, tým neskôr auto zastaví.

                                            Takto nejak si to pamätám zo školy.

                                            0 0
                                            • homat  

                                              pokud máš na mysli gravitační sílu ta bude u vozidla na vodorovném podkladu rovna síle normálové FN tedy m*g, z této se dopočítá třecí síla tedy Ft=FN*gravitační zrychlení, tady stále hmotnost hraje roli. Pokud ale přejdu do výpočtu zpomalení a udržování vozidla v rovnováze se setrvačnou silou dojde k uváděnému vykrácení hmotností a zbývá nám pouze gravitační zrychlení a součinitel tření, které ovlivňují maximální možné zpomalení.

                                              0 0
                                              • Krys  

                                                Keď myslíš.

                                                0 0
                                                • homat  

                                                  já nemyslím :)

                                                  0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    To je zřejmé ..:-) Platií tu setrvačníkový efekt: 4ím větší setrvačník, tím déle se bude pohybovat .. Žádné rovnice netřeba, jen logika .. J.

                                                    0 0
                                                  • beranek666  

                                                    a právě ta ti chybí! bavili jsme se o něčem jiném, setrvačník s tím má pramálo společného… ale vidím že ztrácíš souvislosti. nějak ti vypadli písmenka z rovnice a zůstala ti tam jen hmotnost auta, co? ale to je obrovská chyba!

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    sorry, já zapomněl, že setrvačnost při zrychlení, resp. zpomalení, nemá tam co dělat .. sakra, hlava děravá .. .-D .. J.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    takze na nejkratsi draze zastavi kolo, pak motorka, pak auto a pak kamion..... by me zajimalo jaka je mezitim umera… ze treba kdyz auto (sportovni) brzdi z 100–0 na nakejch cca 35–40m (zmereno – spousta testu, v pripade potreby najdu) tak na kolika brzdi kolo a na kolika treba kamion? jestli to je ± metr tak nema cenu to resit… ale podle toho co pise olky zastavi kolo tak na 15ti a kamion tak na 500m … kdyz vezmu v uvahu 100kg kolo, 1500kg auto a 35000kg kamion.....

                                                    co mi k tomu vymysli profesor olkyc?

                                                    BTW: jsem vysokoskolak, mam hotove vsechny zkousky z mechanik apod predmetu, myslim ze je mi jasne jak to funguje… jen me zajima nazor nekoho od koho se ucitele uci, pripadne vynlazce, manazera a profi ridice…

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    proč srovnáváš nesrovnatelné a říkáš blbosti? To akorát dokazuje, že vzdělání neomezuje blbost .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    oufám, že jsem Tě neurazil .. to víš, na mne nesmíš s ironií, či dokonce sarkasmem ..J.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no co ja vim tak hadka byla o srovnavani toho jak kterej dopravni prostredek brzdi a co vsechhno ma na brzdeni vliv…

                                                    pokud se model hodne zjednodussi tak rozhodne nema na brzdeni vliv ani sirka pneu ani jeji prumer ani hmotnost vozidla… jen soucinitel treni..... v praxi samo zalezi na kdecem a jedinej spravnej pohled na vec da mereni..... ale rozhodne treba favorit s pneu sire 165 nebude brzdit na delsi draze nez kdyz tam dam 205 … pokud budou mit srovnatelnou smes(koef treni)

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    jo, ale zjevně se to nedá vyřešit jinak, než testem .. a to nejde .. jsem jist,že širší pláště zabrzdí dřív ..j.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    vetsinou to tak je … ale neni to podle me tou sirkou ale tim ze siroke gumy vetsinou byvaji drazsi a tudiz lepsi smes, vzorek atd… tzn 165/70 naka barumka asi nefunguje jako 225/35 pilot sport… a rozdil x tisic v porizovaci cen o tom napovida…

                                                    pro brzdeni je asi naka sirka pod kterou uz plosne zatizeni gumy bude mit vliv na jeji vlastnosti takze uplne tenky ty pneu bejt nemuzou (ikdyz zakl fyz. model rika ze na te plose nezalezi – silu-pritlacnou mam porad stejnou.. takze zvetsim plochu a klesne mi tlak…) ale zase zbytecne siroky uz taky nebudou mit spravnej efekt…

                                                    sirsi gumy se u vykonejsich stroju delaj prevazne kvuli zivotnosti…

                                                    0 0
                                                  • homat  

                                                    širší pneu má lepší odvod tepla a tedy delší zachování parametrů. Taky hraje roli fakt, že povrch není 100% stejný, tedy výsledný průměrný součinitel tření širší pneu může být lepší než u uzké. Na ideálním povrchu by to bylo jedno a pouze by záleželo na odvodu tepla.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ale zase tepla guma vic „lepi“ kdyz ta guma bude perfektne vetrat teplo tak si ho asi neudrzi ani pri nebrzdeni… a pak zas drzi hur nez guma ktera treba v pripade motorek tech az 100C drzi… takze se zase hleda kompromis…

                                                    0 0
                                                  • homat  

                                                    jedna věc je provozní teplota žádaná, kdy se optimalizují vlastnosti pneu, a druhá je přehřátí způsobené brždění, které vyvolává deformační změny. Hlavním faktorem je typ směsy, čím je potřeba větší výkon pneu (držení v zatáčkch) je směs měkčí, ale daleko míň penu vydrží, viz formule.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja to chapu… ja uz mam takovejch zdeformovanejch vykonejch plnou garaz…

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    Jako VŠkolák máš děravou paměť a velkou demagogickou schopnist .. .-) ..
                                                    Řeč byla o stejných podmínkách .. kdyby kolo bylo tvaru auta a mělo jeho brzdy a kola, pak platí, cos napsal .. :-P :-) J.

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    Doufám, že jsem Tě neurazil .. to víš, na mne nesmíš s ironií, či dokonce sarkasmem ..J.

                                                    0 0
                                                  • soc  

                                                    Jak rekl nekdo vyse, na hmotnosti nezalezi… Ale to je zakladni model treni… Pokud se budeme bavit o valivem treni, muze nastat cokoliv, bez mereni to neodhadnes…

                                                    0 0
                                                  • olkyczase  

                                                    že do toho kecám , ale bez měření obecně platí, čím menší obvod kola a větší šířka, tím větší valivý odpor při otáčení, kdežto při brzdění je tomu naopaj, větší obvod lépe brzdí .. a že i větší šířka lépe, to nemusím uvádět .. j. ..

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Někdo (beeda) výše řekl, že „olkyc ma pravdu, ze tezsi kamion bude mit delsi brzdnou drahu…“

                                                    Gratuluji všem k poznání, že jste mu to po 5 dnech bádání vědecky vyvrátili :-D

                                                    0 0
                                                  • Beeda  

                                                    hehe ale oni zapomeli, ze kineticka je fci kvadratu rychlosti, takze sice vykratili hmotnost, ale zustala jim rychlost, takze kamion pojede dal a zastavi se az o zed :-DD

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Můžeme jen doufat, že vědátoři se ve svém pohybu omezí pouze na B-F a že na silnici se s nimi nesetkáme :-D

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no ja ti nevim ale pri vypoctu treci – brzdne sily vubec kinetickou energii nepotrebujes …

                                                    0 0
                                              • Krys  

                                                Prečítal som si aj ostatné tvoje fyzikálne príspevky a už začínam tušiť, čo si chcel povedať.

                                                Napíšem pár tvrdení, ako to vidím ja. Prípadne ma skoriguj.

                                                Použité skratky m hmotnost, a zrychlenie, g gravitacne zrychlenie, k koeficient trenia F sila, Ft trecia sila, Fop sila odporu prostredia

                                                Zadanie je vždy rovnaké: zastaviť dva objekty v rovnakom čase, teda udeliť im rovnaké zrýchlenie (a1=a2).

                                                (1) F = ma Dve telesá s rozdielnou hmotnosťou vo vákuu pohybujúce sa rovnakou rýchlosťou, nepôsobí na nich žiadna sila. Začneme na nich pôsobiť silou s cieľom zastaviť ich. a1=a2 F1/m1 = F2/m2 To znamená, že na to ťažšie teleso musíme pôsobiť väčšou silou. Nezamýšľame sa teraz nad pôvodom sily.

                                                (2) Ft=kmg Dva rovnaké kamiony, ale s rozdielnou hmotnosťou nákladu, idú vo vákuu po ceste rovnakou rýchlosťou. Oba kamióny naraz zablokujú kolesá. Kamióny sa kåžu po asflate pôsobí na nich trecia sila. Ich zrýchlenie je a= Ft/m =kmg/m = kg pre oba kamióny. Oba kamióny zastavia súčasne bez ohľadu na hmotnosť.

                                                (3) To isté ako (2) ale za prítomnosti vzduchu. Okrem trecej sily vstupuje do deja sila odporu prostredia, ktorej vzorec okrem nejakých súčiniteľov obsahuje ešte rýchlosť, ale hmotnosť nie. Takže na začiatku brzdenia bude táto sila na svojom maxime a počas spomaľovania slabne až úplne ustane. Zrýchlenie kamionu teda bude a = (Ft + Fop)/m = kg + Fop/m Nie je to úplne korektné, pretože Fop nie je konštanta, takže aj to zrýchlenie nebude konštantné počas celého spomaľovania. V každom prípade mi z toho vychádza, že kamión s vyššou hmotnosťou bude mať menšie zrýchlenie, teda zastaví neskôr. Pravdepodobne Fop bude voči tiaži kamiónu dosť malá, takže ten rozdiel medzi dvoma kamiónmi bude prakticky zanedbateľný (fakt sa mi nechce hľadať tabuľky a počítať to).

                                                (4) Tie isté kamióny s rozdielnou hmotnosťou nákladu. Vzduch budeme na základe uváhy v (3) ignorovať. Budeme ich brzdiť bez zablokovania kolies. V brzdovom mechanizme pôsobí sila Ft. Jej veľkosť závisí od toho, ako je stlačený brzdový pedál. Výslednu silu pôsobiacu cez kolesá na kamión nazvime Fb. Tu je dôležite, že táto sila je dávkovateľná. Teda nie je určená len prostredím, ako v (2) a (3), ale aj mierou stlačenia brzdového pedálu. Jej veľkosť, podľa mňa, nezávisí od hmotnosti. Zrýchlenie kamiónu teda bude (Ft bude v tomto prípade valivý odpor) a = (Ft + Fb)/m = kg + Fb/m Pri rovnakom stlačení brzdového pedálu, zastaví ťažší kamión neskôr. Ak chceme aby kamióny zastavili naraz, musíme u toho ťažšieho viac zatlačiť pedál.

                                                Je jasné, že rozsah Fb závisí od konštrukcie bàzd a teda od ich účinnosti.

                                                Myslím, že tieto moje príklady nie su v rozpore s tvojími tvrdeniami. Hlavne z nich vyplýva, že stredoškolská mechanika je nám v tomto prípade na nič, pretože celé to aj tak závisí na brzdách, teda na ich účinnosti. Čím ťažší dopravný prostriedok, tým účinnejšie by mal mať brzdy.

                                                A čo sa týka brzdenia na bicykli za kamiónom, tak v prípade, že kamión aj bicykel zablokujú kolesá naraz, tak naraz aj zastavia. Ak kolesá nezablokujú, ale snažia sa brzidť efektívne, tak k tomu nedokážem zaujať jednoznačné stanovisko. Závisí to od mnohých faktorov. Z vlastnej skúsenosti viem, že jazda na bicykli na mokrom asfalte v meste je dosť o držku. Už sa mi stalo, že som šiel v kolóne, ktorá náhle zastavila. Keby nebola vedľa aut dostatočná medzera, zastavil by som síce zároveň s autami, ale asi na streche toho auta predo mnou.

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  S tím co píšeš k výpočtům souhlasím. Problém je, že tohle zjednodušení má od praxe stále strašně daleko.

                                                  V praxi do toho vstoupí další spousta faktorů jako rozdílná velikost kol, rozdílná šířka kol, rozdílné pneumatiky (směs) nahuštěné na rozdílné tlaky. Dále netuším kolik kol má bržděno kamión, jestli i ty na návěsu nebo ne. Pokud jen na návěsu, tak velké zvětšení zatížení kol a zvětšení třecí síly bude i na nebržděných kolech, kde to bude prd platné. Dále zatížený kamión také v hodně případech spustí kola navíc (nezatížený je bude mít zvednutý pro menší opotřebení). A také netuším, jestli u toho zatíženého budou brzdy dostatečně silné na to, aby dokázaly vyvinout větší sílu nutnou u toho zatíženého kamionu.

                                                  Já si tedy při těhle všech praktických vlivech moc odhadovat nedovolím a pokud bych se o to měl pokusit, tak si myslím, že na tom s délkou brzdné dráhy ten naložený bude o malinko hůře (ale ne o moc).

                                                  0 0
                                                  • assassin  

                                                    kamiony brzdi i kolama na navesu, v praxi bude jak pises zalezet na strasne moc vecich… takze teoreticky se k rozuzleni nedostanem… staci jen aby rozdelovac brzdne sily byl nastavenej spravne pro zatizenej kamion a u prazdnyho brzdil bud malo, nebo kolama do smyku a razem je rozdil v brzdny draze uplne opacne nez u jineho kamionu.....

                                                    takze bych videl to vyse vedene jako procviceni zakladu fyziky, zrychleni, draha, treci sila a souvislosti …

                                                    ale prakticke chovani z toho nevyvodime… neco jako marttovo simulace odpruzeni.....

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Těžší na tom bude vždycky hůř a čím horší povrch, tím ten rozdíl bude výraznější. Stačí si porovnat tato dvě auta na kvalitním povrchu a na zimním bordelu. Howgh.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    staci porovnovat 7kove bawo s cca 2apul tuny a 120 skodovku s cca 900kg… myslim ze to bawo zastavi driv…

                                                    takze je videt ze tam zalezi na mnohem vice faktorech nez jen na tom co je tezsi.....

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Specálně pro tebe – porovnává se jedno auto, pouze s rozdílnou hmotností. Při porovnávání rozdílných aut pak má pravdu opět beeda – ta škodovka o zeď zastaví dříve :-D

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    aha stejny auto… v praxi to tak asi bude, ale myslim ze muzou nastat i pripady kdy to nalozene auto bude brzdit lip… jsou pripady kdy to nalozene auto vic vyjede… pritom teoreticky tam funguji stejne principy ne?

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Asi jen teoreticky. Při brzdění musíš zpomalit, tzn. nějak se zbavit energie. To při jízdě do kopce nemusíš.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no to nemusis, obracenej postup… tam ji zase musis ziskat…

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Abys kopec vyjel, tak zrychlovat nemusíš, stačí, že jedeš.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    to je pripad srovnatelnej ze z kopce nechces zastavit nebo zpomalovat ale udrzovat nakou urcitou rychlost… tzn pak taky brzdis jen tu slozku tihove sily… co te tahne dopredu…

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Pokud v obou případech bude platit, že mám dostatečně výkon (jednou u brzd, jednou u motoru), tak je to adekvátní srovnání i do praxe.

                                                    U toho brždění je ale otázka, zda v tom konkrétním případě bude opravdu výkon těch brzd dostatečný (samozřejmě nejen okamžitý výkon, ale i nepřehřívání a následná ztrátat výkonu), aby to tím nebylo limitováné (pokud by bylo, tak není co řešit a to těžší na tom bude opravdu vždy hůře). Zkušenosti s mnoha auty nemám a ani nějak moc v autě odřízeno, takže hodnotit jestli ty brzdy většinou dostatečný výkon mají nebo ne nebudu.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    myslim ze auta maj na to jak maji vykone motory slabe brzdy… na vetsine seriovek na okruhu nebo i na silnici pri akcnim zpusobu rizeni brzdy uvaris… treba ja na oktavce (silnejsi diesel tzn 4 kotouce, ve predu ty vetsi) i na dalnici kdyz zabrzdim ze 200 za kamionem tak toho maj dost… parkrat to zopakovat nevim nevim…

                                                    0 0
                                                  • homat  

                                                    Při jízdě do kopce musíš překonat Sinovou složku tíhové síly, která působí proti směru pohybu.

                                                    0 0
                                                  • soc  

                                                    A při jízdě z kopce překonává ona Tebe… :)

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Presne tak. Taktiež súhlasím s assassinom. Chcel som vlastne len ukázať, že základne fyzikálne vzorce nám v tejto debate veľmi nepomôžu. Veľkosť bzdiacej sily totiž závisí od veľkého množstva faktorov, ktorých kvantifikácia nie je úplne triviálna. Taktiež som chcel poukázať, že hmotnosť brzdeného vozidla je faktor, ktorý treba brať do úvahy. Kvantifikácia miery jej vplyvu na brzdnú dráhu voči ostatným faktorom je ale taktiež netriviálna. V každom prípade by som sa nespoliehal na stredoškolskú fyziku pri jazde na bicylki za motorovým vozidlom. Nie že by neplatila, ale proste pomocou nej toho veľa nezistíme.

                                                    0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  A u brždění kola pokud budou dobré podmínky (sucho, tvrdý povrch, pořádné pláště dovolující vyvinout velkou brzdou sílu, dostatečně výkonné brzdy) vstoupí ještě jeden zásadní faktor a to schopnost jezdce udržet se při extrémním brždění na kole.

                                                  Za dobrých podmínek (těch co popisuju výše) a současně s hodně zkušeným jezdcem a dobrou geometrií kola si dovolím odhadnout, že kolo dokáže zabrzdit na o něco kratší dráze než auto (ale nemusím mít pravdu a i se to hodně bude lišit v konkrétních případech). Na mokru už si ani tohle nedotroufnu odhadovat.

                                                  0 0
                                                  • assassin  

                                                    stabilita pri brzdeni je u jednodtopeho vozidla nejvetsi problem … zatimco u auta dokaze slapnout na brzdu na max kazdej a brzdit tak v podstate maximalni moznou mirou co auto dokaze… tak na kole/moto to vyzaduje opravdu zkuseneho pilota a i ten vetsinou nedostane stroj na hranu … testovano na okruhu, moto vs auto… a na brzdach nema motorka na auto sanci… vysledky se meni s tim jak dobrej ridic jede na moto… ale stejnak se na auto s kouricima gumama nechyta.....

                                                    0 0
                                                • homat  

                                                  na mě je to hrozně dlouhý, ale začínalo to slibně.

                                                  Teorie = hmost nemá vliv na zpomalení, jediná veličina, která ovlivňuje zpomalení je gravitační zrychlení a součinitel tření = maximální teoretické zpomělení cca 9,81 m/s.

                                                  Praxe = pokud chci vyvolat a udržet zpomalení, musím mít odpovídající výkon brzdy. Při konstrukčně stejných brzdách a rozdílné hmotnosti auta, bude potřeba u toho těžšího zmařit více energie, energie se mění na teplo, takže větší zahřátí a to může způsobit zvadnutí brzd (jeden z důvodů, proč by těžší mohl brzdit déle). Náběh na větší brzdnou sílu trvá delší dobu, další možnost prodloužení brzdné dráhy.

                                                  Závěr, teoreticky zastavím cokoliv na stejné vzdálenosti,pokud bude odpovídat v poměru výkon brzd k umořované kinetické energii.

                                                  A malé zamyšlení závěrem, teď když všude nasněžilo a je led, jste si vyzkoušeli, že brzdná dráha vašeho auta se prodloužila. Hmotnost máte stejnou, co vám pomůže, vyhození nepotřebných věcí z auta aby bylo lehčí nebo roztátí silnic aby se zvětšil součinitel tření?

                                                  0 0
                                                  • assassin  

                                                    jj a v podstate se pocita s tim ze brzdy jsou na vozidle natolik predimenzovane, ze dokazi i u nalozeneho auta brzdit na hrane toho co prenese pneu na silnici… u mene nalozeneho je tam ten vykon brzd v podstate „navic“ a nepouziju ho, protoze limitni je tam pak treni guma/asfalt…

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    A vo tom to je.

                                                    0 0
                                                  • Beeda  

                                                    jaja, soudruzi v NDR si rekli, ze brzdy jsou vzdy predimenzovane, tak ten plne nalozeny kamion s trabi 601(robust, kvick, dchnel) brzdil o zed:-D

                                                    0 0
                                                  • beranek666  

                                                    není pravda to že max zrychlení/spomalení je rovno „g“. to by platilo v případě že součinitel adheze/tření je roven max. f=1. Může být ale větší! se zbytkem s tebou musím jedině souhlasit

                                                    0 0
                                                  • homat  

                                                    kdy bude součinitel tření větší než 1?

                                                    0 0
                                                  • beranek666  

                                                    kdykoli :) proč by nemohl být? f>1 ⇒ tg(?)>1 ⇒ uhel(?) a to je naprosto běžné… např. styk guma/guma – f=1,2 atd. atd.

                                                    0 0
                                                  • beranek666  

                                                    dokonce guma/… může mít až f=4

                                                    0 0
                                                  • homat  

                                                    měl jsem za to, že součinitel vlečného tření končí 1, naopak součinitel adheze,který ze součinitele vlečného tření vychází může v určitých podmínkách (20% skluz) překročit hodnotu 1.

                                                    0 0
                                      • kafac  

                                        To s tim nema nic spolecnyho ;)

                                        0 0
                    • fousek  

                      O tve znalosti motorek usuzuji z tvych prispevku. Ano u motorek ma pohyb jezdce podobny vliv na teziste jako na kole, ale skoro radove mensi, pokud budeme srovnavat kolo a motorku tak kolo s jezdcem bude mit cca 80kg, z toho vaha kola je cca 1/10 takze je zrejme ze jezdec menici svou polohu bude vyrazne ovlivnovat chovani kola. Motorka s jezdcem bude vazit cca 240kg z toho vaha motorky je cca 3/4, z toho je jasne patrne ze pohybem jezdec ovlivni chovani motorky, ale ne zdaleka tak jako na kole. O autech bych se v souvislosti s pohybem jezdce/zmenou teziste vubec nebavil.

                      Obecne plati ze cim vetsi rychlost tim je potreba vetsi sila na brzde aby se zacalo odlehcovat zadni kolo, to plati u kol, motorek, aut a jinych kolovych dopravnich prostredku. Takze jestlize brzda na motorce dokaze zvednout zadni kolo ve vysokych rychlostech, je jasne, ze pri malych to dokaze jeste lepe nez kolo. Dalsi odstavec s tebou resi JSt a s nim naprosto souhlasim

                      0 0
                      • multib  

                        Né, v motorkách se fakt nevyznám, ale logicky je jasné, balanc motorky na jednom kole a auta na dvou váha spolu/jezdce ovlivňuje .. bez ohledu na hmotnost prostředku ..
                        nebudu se přít, zda se motorka dovede postavit na přední při 20 km/h, ale pochybuji o tom .. :-) J.

                        0 0
                        • fousek  

                          S tim se neda nez souhlasit, ale nez nastane tato vratka vyvazena poloha je ten vliv o dost mensi nebo zanedbatelny. Obcas to nektere ridice vydesi, ze to motorka dokaze.

                          0 0
                        • assassin  

                          no problem, ja to dokazu … evidentne o moto moc nevis… potom bych se s fouskem na toto tema nehadal… znam ho a neni prebornik v teoriich fyziky, ale na moto jezdi od malicka, takze si myslim dokaze porovnat jak brzdi motorka/kolo/auto …

                          to ze pohyb posadky ovlivnuje brzdeni u moto je jasny, to tu nikdo nezpochybnoval… slo o to ze u obou prostredku pri brzdeni jde vetsina hmotnosti na predni kolo a tudiz pokud chci brzdit efektivne musim brzdit predkem… vetsina lidi co znam tak na silnicnich motorkach zadni brzdu nepouzivaji temer vubec…

                          0 0
                          • multib  

                            Fousek napsal: " u motorek ma pohyb jezdce podobny vliv na teziste jako na kole, ale skoro radove mensi, pokud budeme srovnavat kolo a motorku .." .. říkám, že jezdec ovlivňuje těžiště celkem dost .. a bavím se při brždění, kdy motorka jde na dve kola .. J.

                            0 0
                    • assassin  

                      no je asi mimo rikat ze vim nebo umim vic nez nekdo jinej koho neznam, coz ste udelali oba…

                      fyziku si prober ty… jen v tom jednom prispevku zjevne rozpor … co se fyziky a brzdeni tyce…

                      0 0
            • JSt  

              kdyz jedes v haku za autem osm petek, tak staci, aby na tebe jen blikl tema cervenyma svetlama vzadu a uz sem nic nenapises. muzes mit jaky chces brzdy ;-)).

              0 0
              • multib  

                Před chvíli jsem o tom napsal úplně dole ..odpověď Roudovi .. jinak brzdovky se rozsvítí těsně před samotným brzděním .. ověřeno, vyzkoušeno .. takže já začnu brzdit dříve, než on .. J.

                0 0
                • pepek  

                  V tom případě máš nejkratší reakční dobu na světě, takřka nulovou. Kam se hrabe Schumacher a spol.

                  0 0
                  • multib  

                    Schumi jezdí na kole za nárazníkem ..? Jo, mám krátkou reakční dobu, reaguji kolikrát dřív na brždění, než samotný řidič ..J.

                    0 0
                    • fousek  

                      :-), zacinam se obavat o Chucka Norrise

                      0 0
                      • Honza729  

                        :-)))))))))))) hláška dne, týdne, roku :-)))))))))))))

                        0 0
                      • assassin  

                        brasule tak ted si me sestrelil ze zidle… to asi nerozdejcham:)))))

                        0 0
                      • netus  

                        :D:D:D se bavim jen tim ze si tady procitam co tu ten olkyc pise ale tohle me dorazilo :D

                        0 0
                  • multib  

                    Jak jsem psal níž, nemám nulovou reakční dobu, ale mínusovou .. prostě reaguji dřív, než řidič .. ale tohle nejspíš nepochopíš .. jakl Tě znám .. :-) J.

                    0 0
                    • assassin  

                      ty jo tohle je moc… BTW treba ja na motorce ma spinac brzdovyho tlakovej… tzn rozsviti se az kdyz je v brzde tlak..tzn uz zacina brzdit… plus spozdeni pri rozzhavovani vlakna zarovky… myslim ze nikdo nema sanci reagovat tak rychle…

                      jo a ze predvidas kdy muzu brzdit… jo da se to podle provozu … ale v dnesni dobe jezdi dost lidi co brzdi nepredvidatelne… zazvonil mu mobil, spadlo mu cigaro za kosili… a to ty za nim na kole neslysis a ani v jeho zrcatku nevidis…

                      0 0
                • JSt  

                  :-)) :-)) to jako ty svetla vytusi, ze chce ridic brzdit? asi ne, ze. ty mas taky nejakou reakcni dobu, takze bych povazoval za uspech, jestli bys brzdy stacil vubec zmacknout. i kdyz tobe mozna zacnou brzdit jeste driv nez je zmacknes. nedivil bych se ;-). ale ted ctu, ze jezdis 5–10m za autem. to je snad nejhorsi vzdalenost, ne? tam se ti akorat bude pytel zavirat a brzdit te. a rozhodne se neda mluvit o lizani narazniku.

                  0 0
                  • roud  

                    On právě potřebuje nákej odpor vzduchu aby moh vůbec tránovat ;o]

                    0 0
                  • Blade  

                    Já jel letos v létě sjezd za Avií do Železné Rudy.. Taky 8 pětek. Byl sem teda nějaký 2–3m za ní, ale házelo to se mnou ku****ky. Nutno dodat, že to bylo na bajku, pracky na brzdách, oči na brzdových světlech a půlky stažený, že bych moh louskat vlašáky :o) 5–10m za autem už fakt není pytel žádnej.

                    0 0
                    • multib  

                      10 m při zpomalování, 5 m při plynulé jízdě bez přidávání plynu .. Vzduchový pytel je tak do 5 m .. Ale zbytečně se chytáte maličkostí, nikdy jsem tu vzdálenost nepřeměřoval .. J.

                      0 0
                    • multib  

                      Když se podíváš do mého rok starého příspěvku, já jel 83 do kopce, za přívěsem, s taškou na nosiči a vůbec to se mnou neházelo .. Asi jsi slabšák .. :-) J.

                      0 0
                      • roud  

                        Mno ty vole to už je moc mamííííí pomóc xD xD xD

                        0 0
                      • Blade  

                        jsi komik :o)

                        0 0
                        • multib  

                          ale dobrej .. :-) J.

                          0 0
                          • Blade  

                            Ano, dobrej komik :o)

                            0 0
                            • mountaineer  

                              Ja ho vidim spis jako notorickyho pohadkare:o)

                              0 0
                              • chodec  

                                jednou si dám tu práci a vykopíruju tady jeho nejpůsobivější úlety. Možná by šlo vydat to i knižně, ale on by určitě bazíroval na autorských právech ;-)

                                0 0
                                • roud  

                                  zasloužil by si vlastní thread kam by sme si všichni k němu chodily pro rady xD xD xD (hlavně kdyby z něj už nevylejzal) :O)

                                  0 0
                                  • srance  

                                    Ja myslim ze chlapik se doma nudi a vytaci zdejsi cleny. Nekteri se chytnou nekteri si to jen ctou a bavi se. Dela to s agresivnm humorem. Dobra prijemna zabava pro osamoceneho cloveka

                                    0 0
                                    • roud  

                                      njn jen ja sem takovej vůl že se nechám vždycky vytočit… ale u toho co to teď píše se zas nedá než tlemit :O)

                                      0 0
                                    • roud  

                                      njn jen ja sem takovej vůl že se nechám vždycky vytočit… ale u toho co to teď píše se zas nedá než tlemit :O)

                                      0 0
                                    • JSt  

                                      presne to si myslim taky. a libi se mi to ;-).

                                      0 0
                                    • srance  

                                      samo kdyz se pusti do mne sklopim ocas a vytratim se. Neni to zbabelost ale moudrejsi ustoupi…

                                      0 0
                                    • chodec  

                                      Tohle jsem tvrdil už v několika threadech – jsou dvě možnosti jak na to reagovat – buď nereagovat vůbec, nebo tu hru otočit a přimět ho, aby tady zabředával hloub do těch svejch spletitejch mouder ;-) to pak teprve stojí za to. Nebýt několika, co se tu snaží o tu druhou variantu, tak bychom se dnes například nedozvěděli o jeho záporné reakční době, brždění rukou o náklaďák a dalších fantastických výkonech.

                                      0 0
                                      • srance  

                                        bacha on rukama nebrzdil o nakladak ale pouze se odstrkoval :-) . Ta zaporna doba se da taky vysvetlit. Vidi do budoucnosti :-) . Bylo by fajn toho vestce vyzkouset

                                        0 0
                                        • pepek  

                                          No možná za chvíli se dovíme, že Olkyč ten náklaďák vlastně roztlačil a ne že se odtlačil. Otázka je jen, jaký převod k tomu potřeboval a zda musel jít do pedálů.

                                          0 0
                                          • chodec  

                                            Na něco takového čekám od začátku, případně na popis toho, jak preferuje zadní brzdu proto, že tak kolo může v případě brzdícího náklaďáku před sebou v mžiku ŘÍZENĚ položit a podjet mu pod nápravama, aby před kabinou použil účinnou přední, o kterou kolo ještě v pohybu opře, postaví a plynule pokračuje před již stojícím náklaďákem.

                                            0 0
                                            • JSt  

                                              u tohoto manevru je klicovy se vejit pod zadni diferencial. pak uz je to detska hra ;-).

                                              0 0
                                              • roud  

                                                vyšlapáváte u tohohle manévru nebo furt udržujete kadenci 160 ? ;o)

                                                0 0
                                                • multib  

                                                  JSt Ti nějak nechce odpovědět, jak je to s tou kadencí .. :-) J.

                                                  0 0
                                                  • JSt  

                                                    jst ted chvilkove nemel cas odepsat ;-). ono zalezi jakou variantu chces provest. pokud chces podjet cely nakladak podelne, neslapes. kdyz se spokojis s tim, ze podjedes pouze zadni napravu a vyjedes vedle nakladaku, je nutno slapat. ale proc to pisu tobe, dyt ty to vis… ;-).

                                                    0 0
                                              • srance  

                                                s aerodinamickou hlavou se mu to povede.

                                                0 0
                                                • multib  

                                                  Zato Ty ji aerodynamickou nemáš .. tipuji, že je plochá, jako Ty sám .. Hmm..? J.

                                                  0 0
                                              • chodec  

                                                Já si říkal, že v tom bude háček, a tak jsem to raději zatím sám nezkoušel ;-))) Počkám nejprv až mi správný postup vysvětlí olkyc.

                                                Tak mě napadá, zda nemůže mít s tou budoucností pravdu – třeba to má co dělat s těma rychlostma, kterejma zdá se běžně jezdí – možná už se tam projevuje nějaká ta dilatace času ;-)

                                                0 0
                                                • roud  

                                                  Jůůů a fotonový torpéda a klingoni a borgovééé :O)

                                                  0 0
                                                • JSt  

                                                  kdyz jede bezny cyklista a slysite ranu, znamena to, ze si ulevil. kdyz jede olkyc a slysite ranu, znamena to, ze prekrocil jeden mach ;-).

                                                  0 0
                                                  • srance  

                                                    porad mame otazku na jakem prevodu a jakou frekvenci?

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Olkyč a jeden Mach? to umí i blbý Tornado, Olkyč dá určitě dva a aji 4 Machy (na velkou pilu)

                                                    0 0
                                                  • roud  

                                                    Proto vozí trojpřevodník :O) má to odstupňovaný 1–2–3 MACHY :O)

                                                    0 0
                                                  • Misiak  

                                                    tie posty pred tymto ma nastrbili. tento ma dorazil. dakujem, pani :D

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Čo rozumíš pod takým slovom „nastrbili“ ?

                                                    0 0
                                                  • Misiak  

                                                    volne prelozim: nastrbili-zacal som sa rehnit popod nos. dorazil-rehnil som sa na plnu hubu :)

                                                    0 0
                                              • gumid  

                                                A tuto frajeřinku zvládá kdo? No kdo? Odpovím si sám – přece OLKYčak ...... :-))))))

                                                0 0
                                        • multib  

                                          Ano, vidím do budoucnosti .. to je to, co Ty a spol. s ručením nulovým nepochopíte .. říká se tomu předvídavost a intuice .. :-) J.

                                          0 0
                                      • srance  

                                        kazdopadne se bavim

                                        0 0
                                    • netus  

                                      :) krasny shrnuti!

                                      0 0
                            • multib  

                              A né nejlepší .. ?? :-) J.

                              0 0
                      • nobody  

                        a to nešlapal a jen lehce přibržďoval, aby ten přívěs nepředjel :)

                        0 0
                    • multib  

                      A proč to s Tebou házelo .. Avie byly nejspíš otevřený valník a Ty jsi chytal vrchem nárazy vzduchu .. J.

                      0 0
                      • Blade  

                        Považuješ-li Avii Kosteleckých uzenin s chladírenským boxem za valník…

                        0 0
                        • JSt  

                          ses proste slabsak. to vim, ne ;-).

                          0 0
                          • Blade  

                            Kua nepodrývej mi autoritu :-D To vypadá, jak kdyby mě z kola srazil závan vzduchu za koňským povozem :-D

                            0 0
                        • multib  

                          Ne, to je skříň .. ale to jsi nepsal .. J.

                          0 0
                  • multib  

                    Nesleduješ .. po 3. píšu, že vím, kdy mám lízat nárazník .. A ano, to jsem před chvílí napsal, že vím dřív než řidič, kdy bude brzdit .. a tehdy právě jdu na vzdálenost 5 – 10 m, abych měl čas reagovat ..čili vlastně se dá říci, že já mám mínusovou reakční dobu .. :-) .. Už se mi stalo, že jsem jel za deště za autem, já sice začaldřív, než auto, ale brzdy na vodě skoro vůbec .. až po několika otočeních .. byl jsem nucen rukou se opřít o profily naložené na autě a odtlačovat se .. :-) mezitím brzda chytla a ustál jsem to ..J.

                    0 0
                    • roud  

                      byl jsem nucen rukou se opřít o profily naložené na autě a odtlačovat se → mno ty vole já se řáchám xD xD xD

                      0 0
                    • jfab  

                      Toto uz je pre odbornika – lekara. Tolko somarin od teba pokope som uz dlho navidel ako v tomto vlakne.

                      0 0
                      • multib  

                        Myslíš lékař, odborník přes kola .. ?? :-D anebo že kdyby byl dost dobrej odborník, že by dokázal jezdit, jako já ..? :-PJ.

                        0 0
                    • JSt  

                      naopak, ja sleduju velice bedlive ;-). ale zas tak moc nefabuluj :-)). a kdyz tvou historku budem povazovat za pravdivou, tak selhala tva predvidavost. zkuseny cyklista prece vi, ze za mokra muze chvilu trvat, nez se rafkove brzdy chytnou ;-).

                      0 0
                      • multib  

                        .. to bylo před moc lety ..kdy jsem zkušenosti sbíral .. :-) J.

                        0 0
                    • chodec  

                      Děkuji za tento příspěvek, myslím, že případným čtenářům dává zhruba představu o tom, s kým mají tu čest a jak moc vážně je potřeba brát zbytek tvých textů.

                      0 0
                      • multib  

                        Milý Chodče, my, někteří, víme, že mnohé věci nedokážeš pochopit, ale právě proto jsme lidé, že máme rozdílné IQ, někdo vyšší, někdo žádné, Ty zas nižší .. ale já se na Tebe nezlobím, že nejsi s to srovnat si situaci v hlavě .. Víš co, dělej si svou práci, kterou děláš a nepřemýšlej nad věcmi, které jsou pro Tebe vyšší matyka .. čus .. :-) J.

                        0 0
                      • vladkyxxx  

                        brzdim viacmenej prednou, len ked citim, ze by som hodil drzku alebo to prinajmensom riskoval prva je zadna. ked ide o prudke zabrzdenie, isteze prva zadna, resp. sucasne… neviem ci autora prispevku nenapadlo, ze kedze vacsina ludi je pravakov, ze predna brzda je na lavej, lebo v pravej mas vacsiu silu na udrzanie riaditok. lebo presne taky mam pocit. ale inak mier v dusi :) ked je zima neni co poriadne robit, len pisat taketo vtakoviny…

                        0 0
                    • pepek  

                      Čoveče ty bys asi odtlačil aji čelní offset srážku v crash-testu. A mohl bys pak konstruktérům vyprávět, jak to šlo. To ty blbý figuríny neumí. Myslím, že bys tak mohl vydělat hafo peněz. Zkus se zeptat ve škodovce, tady to nech na chvíli plavat, my ti tady budeme držet místo.

                      0 0
                    • cat  

                      Chlape nerikaj ti doma Norris?

                      0 0
                      • multib  

                        Ne .. Čuku, n. Čukes .. :-) J.

                        0 0
                        • gumid  

                          POZOR, pánové, konečně jsme jej identifikovali s naprostou přesností ( limitně hraničící se 100% ) -JEHO jméno je OLKYčak!

                          0 0
            • krhac1  

              No tak jestli jezdíš 80kou s kolem přilepeným na nárazníku čehokoliv,tak se divím že ještě žiješ.K tvému předvídání snad ani nejde nic napsat,to hovoří samo za sebe....... Jestli se má chodec držet své chůze,tak ty prosím tě raději nelez na kolo a hlavně na silnici!!!Brzdi si čím chceš,třeba na „pekařa“(pro neznalé-je to nohou mezi plášť a přední nebo zadní vidli).

              0 0
        • roud  

          Hele já ti budu dělat čárky za každou blbost co tu plácneš tady je první → I.

          0 0
    • kubad  

      oběma současně na hranici adheze :-) ale pro různé přibrždění atd přední brzdou zadní toho moc neubrzdí ta jen pomáhá

      0 0
      • Splinter  

        jak kde jak na čem jak kdy

        0 0
        • Splinter  

          určitě tě strašně zajímalo, jak brzdím já:)

          0 0
          • Blade  

            Já bych řekl, že tak, že většinou po prudkém zabrždění následuje polet přes rodla ;-) (podmínkou je Maňas na obzoru)

            0 0
    • Honza729  

      Predni, pomaham zadni a nekdy i ocima. :-))

      0 0
    • roud  

      Jinak brzda je hlavní nepřítel rychlosti :O) tak sundat z kola a huntit km :O)

      0 0
    • Martinson  

      Brzdím oběma s citem, předek abych neletěl a zadek abych zbytečně neblokoval a netahal za sebou. V tý předchozí debatě viz odkaz výš mě zaujal názor že „nelze na asfaltu přední kolo zablokovat do smyku“ . V Alpách při sjezdu na mtb se slickama jsem při dobržování (cca ze 70 kmh )přední kolo na asfaltu bloknul. Byl to takovej mikrosmyk. Rychle jsem povolil a pak o to víc klopil.

      0 0
      • roud  

        Ty alpy mi něco připomínaj :O)

        0 0
      • MlokCZ  

        Pokud to byl nějaký úžší slick, tak tam není co řešit. Jde o široké pořádné pláště. Já kolo bloknout na asfaltu třeba nedokážu, při maximálním brždění na krev mám co dělat se na kole udržet (tím nemyslím, že by se to otočilo kolem předního kola, to mám dobře těžiště, ale že ta síla způsobená zpomalováním je už hrozně velká) a při dalším zvýšení brzdné síly (že bych vzal za hydru celou rukou), bych to už neustál.

        0 0
    • felix.org  

      Kdo brzdí, prohrává… :-D

      Ale většinou za normální situace oběma.

      0 0
    • Sinty  

      Taky brzdím hlavně přední a zadní si pomáhám. Už se mi parkrát podařilo udělat smyk předním kolem na sypkém povrchu, nebo mokré trávě. Jednou, jsem tak dobržďoval na křižovatce a najednou si ustlal na asvaltě:-( nastěstí nejelo v tu chvíli auto, takže jsem měl štěstí:-)

      0 0
    • volvej  

      Podle situace. Nekdy prichazi na radu i oci :-))

      0 0
    • Tomcat  

      Obouma nebo víc přední a není to o oblíbenosti , nebo o tom jakou brzdu mám (candiver \ v-breake, disk) je to daný fyzikou jednostopého vozidla.

      Hmotnost pri brždění se dostává blíže přednímu kolu a to je více zatíženo , brzdí tedy účiněji, ze zadního diky odlehčení se stává bezcený pluh.

      0 0
    • Lenka.05  

      Oběma, ale asi víc přece jen preferuju zadní. Tzn. zmáčknu zadní a o desetinku vteřiny později stisknu přední..pokud možno s citem. Zatím to vychází, ubrzdila jsem vše bez cesty přes řídítka.

      0 0
    • chodec  

      kterou je třeba, každá umí s kolem udělat něco jiného. Na 99% povrchů, co na nich běžnej smrtelník jezdí, toho ale přední ubrzdí neporovnatelně víc. Proto také lidi, co chtějí opravdu brzdit a vědí jak brzdy fungují obvykle používají na této většině povrchů přední jako primární.

      0 0
    • Martin  

      oběma s citem

      0 0
    • Vincek  

      dalsi dost rychla technika je hodit Xup, sice to boli a jdu pres, ale ucinek je mnohem lepsi nez brzdit predni :D a vysledek v podstate stejny… stejne bych se vyvalel

      0 0
    • Pavlos  

      levou predni a pomaham si pravou zadni

      0 0
    • die.catana  

      Takže pro méně chápavé bikery: přední brzda je na brždění, zadní brzda je na zatáčení!!! Kdo má kotoučovky tak asi ví, že když při třeba 70km/h potřebuje zastavit, tak použije přední i zadní a když se mu kolo začne zvedat na přední, tak brzdu trochu povoli a kolo se vrátí na silnic. Jen sebevrah zmáčkne brzdu naplno, to je pak okamžitej katapult. U V-brejků je to horší, ale kdo umí, ten umí:))

      0 0
    • Ladap  

      Zadní brzda je při potřebě rychlýho zastavení zbytečná, kolo se stejně staví na přední. Ale je dobrá, když se přední přehřívá, na mokru, při zatáčení, nebo když už to kolo musíš fakt položit (před nárazem) To jsou ale extrémy.Když potřebuju jen přibrzdit, tak stačí zlehka přední. Zadní by to šlo taky, ale proč přehmatávat, když to není nutný.

      0 0
      • drozi  

        Já při normální jízdě používám jenom přední. Jinak mam dobrej pocit, že tam vzadu nějaká je:) Zadní brzdim jenom když je vepředu už moc horko nebo když už de do tuhýho. Jinak se zadní zablokovanou se na bahně a na sněhu dobře řežou zatáčky:) Btw. vozim hydry.

        0 0
    • coffield  

      Kotoučovky na XC, většinou obě.

      Většinou obě – přičemž hlavní váha jde vždy na přední, protože se při brždění automaticky zatíží, zatímco zadní se odlehčí. S tím se nedá nic dělat. Veškeré standardní situace, téměř vždy se tak dá zastavit rychle a bezpečně s těžištěm (tělem) co nejvíc vzadu za sedlem.

      Jen zadní – na kluzkém povrchu nebo na písku, kde bych při bloknutí předního hodil držku (smyk se dá ustát). Pokud jedu rychle po asfaltu dolů, používám na přibržďování jen zadní, abych zbytečně nevařil předek – když pak juchnu do terénu, můžu ho potřebovat chladný. Navíc na asfaltu se neztrácí adheze zadního kola. Když na to hamtnu, třeba za autem, vždy opět použiji obě. Jen zadní tedy pokud jde o život, nechat kolo smejknout pryč a hodit držku někam, kde je to bezpečné :-)

      Jen přední – když zadní odpružení nestíhá a kolo ztrácí adhezi (jde třeba na kořenech do vzduchu), je lepší si nebloknout.

      To, co tu píšu, může asi dost jinak fungovat na jiném zdvihu a systému pružení…

      0 0
    • Bobesss  

      Brzdit jen jednou brzdou je podle mě nesmysl.Vždy má vyšší účinnost rozumné použití obou. Když už tu byl příklad s autem…viděl někdo auto, které má brzdy jen na předku,nebo zadku? Krom veteránů. A třeba u motorek je u dražších často sytém brždění obou kol,proč asi?

      0 0
    • die.catana  

      To mi chcete nakecat, že všichni co máte kotoučovky tak brzdíte přední???? To musí vidlice děsně trpět, ne??? Já kvůli tomu hlavně brzdím zadní brzdou a přeek používám jen když je to fakt potřeba:(((((

      0 0
      • roud  

        Neboj se používat přední… když brzdíš zadní tak zas trpí rám…

        0 0
      • Andrzej  

        preber si to, a zjistis, ze brzdime jen kdyz to je opravdu potreba.

        0 0
        • buboman  

          Kdyz chci zabrzdit na asfaltu, tak kdybych brzdil pouze zadni, tak mam tak trikrat dalsi brzdnou drahu nez kdyz brzdim predni. Kdyz chci zabrzdit rychle, tak nema cenu ani pouzivat zadni, protoze zedni kolo je tak nadlehcene, ze se hned zablokuje. Tohle jsem mluvil o suchem asfaltu. Mokry asfalt, teren je horsi. Tam uz je lepsi pouzivat obe rovnomerne, pripadne vic zadni a vyvarovat se smyku predniho kola

          0 0
          • Andrzej  

            v prvni casti jsi popsal to co pisu i ja, v terenu si musis vyzkouset dlouhoou praxi kdy a jak jde predni kolo do smyku, ale casem se dopracujes k tomu, ze taky budes tou zadni brzdit malo

            0 0
          • coffield  

            Na asfaltu ale většinou prudce brzdit nemusíš, protože se na něm zpravidla nebjevují nečekané spády, propady, šutry, klacky, klády… takže se tam v pohodě ubrzdíš i zadní. Můj bajk většinou ubrzdí i prudké brždění aut přede mnou, i když pak už jsou teda potřeba obě brzdy. Rozhodně to na asfaltu sedí dobře – už protože kolo do vzduchu nevystřelují různé povrchové nerovnosti. To platí i pro ten mokrý povrch. Lepší než mokré šutry nebo bahýnko – tam je zadní kolo ve smyku okamžitě a často se z něj stává přední kolo.

            0 0
            • Rychlej turista  

              A jak to řešíš, když jedeš 70kou do vracečky?

              0 0
              • raceman  

                to by me samotneho taky zajimalo… :)

                0 0
              • multib  

                Do vracečky se 70kou snad nejezdí .. Ono už na volném prostoru je ±70 limitující .. J.

                0 0
                • multib  

                  A pokud někdo jede rychleji, než 80, tak pak před sebou nemá žádné zatáčky, natož vracečky .. J.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Na tohle je právě dobré mít ty brzdy :-)

                  0 0
                  • roud  

                    myslim že nemá cenu mu to vysvětlovat on přece jezdí 70km/h nalepenej na blatníku auta xD xD xD

                    0 0
                    • multib  

                      Jsi mimo ..nárazník lížu přes 80 km/h .. :-) , ale proč to tu zmiňuješ, to nevíš, nejspíš, ani Ty sám .. :-) J.

                      0 0
                      • roud  

                        čekal sem že budeš držkovat :O) seš směšnej xD xD xD počkej až ti jednou přibrzdí supermane…

                        0 0
                        • multib  

                          Směšný jsi Ty .. jak jasem dnes už psal, já totiž krom brzd používám i mozek a předvídám a koukám nenápadně i před auto, jestli se něco neděje ..
                          pravdou ovšem je, že poslední dobou si držím odstup, cca 5 – 1O m (dle rychlosti, typu a váhy auta), abych měl v příp. potřeby únikovou zónu .. J.

                          0 0
                          • roud  

                            ¨Heh předvídat můžeš jak chceš zabrdit auto může i bezdůvodně… :O) a odstup 5–10 metrů neberu že seš mu nalepenej na blatníku xD xD xD

                            0 0
                            • multib  

                              Čti ..!! Psal jsem, že nelížu nárazník poslední dobou .. tedy permanentně ne, jen při akceleraci a po přehledné cestě, kde nejsou přechody, křižovatky, kanály a díry (na díry někdy kašlu a předpokládám, že cesta je udržovaná :-)) ..J.

                              0 0
                              • Blade  

                                Já ti teda nevim, buď seš fakt dobrej, nebo pěkně kecáš :-) Nalepenej za autem a pozorovat cvrkot vepředu znamená že jedeš při levým zadním „rohu“ náklaďáku? To prodění vzduchu je tam vážně šílený, sám sem si to letos v téhle rychlosti vyzkoušel a nic příjemnýho to není. Nehledě na to, že jak říkáš, nalepenej jsi za ním jen při akceleraci, to znamená v téhle rychlosti docela dost roztočit nohy a už to samo člověka pěkně rozhazuje. To na jednu stranu.. a na druhou, 5–10metrů za autem už nejsi v pytli, ten se už před tebou uzavřel…

                                0 0
                                • Blade  

                                  Jo a já to jel na bajku, kdežto ty na žiletce… a dovolím si tvrdit, že bajk bude stabilnější, než žiletka..

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    to bych si tvrdit nedovolil, ze bajk je stabilnejsi. na silnicce nemam nic najetyho, ale myslim, ze geometrie bude spis, aby kolo vedlo primy smer. ale je to jen muj dohad ;-).

                                    0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Při velkých rychlostech ten bajk sedí líp. Jenomže je zase problém se na bajku na tu rychlost dostat :-)

                                      0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Při velkých rychlostech ten bajk sedí líp. Jenomže je zase problém se na bajku na tu rychlost dostat :-)

                                      0 0
                                      • Blade  

                                        Děkuji ti náčelníku, že jsi se mě zastal ;-)

                                        0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Vůbec nemám potřebu se někoho zastávat a míchat se do vašich hádek :-).

                                          Když už tedy něco píšu, tak jsou to jen moje vlasní zkušenosti. A když to někdo vidí jinak, jsem v klidu, protože to není můj problém :-)

                                          0 0
                                • multib  

                                  Jak jsem psal, jezdím za levými koly, jednak abych vykukoval, jestli se vepředu něco neděje, anebo se neblíží díra a pak proto, že i auto se koly dírám vyhýbá a tudíž je tam menší pravděpodobnost, než jinde .. Když jedu 80 a občas vykouknu, tak odpor je mini mální .. navíc hlava je aerodynamická .. :-) ..
                                  Proč by mne akcelerace rozhazovala?? A proč " .. to znamená v téhle rychlosti .." ?? Jednak já o žádné rychlosti nemluvil a pokud máš na mysli rychlost 80 km/h, pak právě naopak v téhle rychlosti nemusím „docela dost roztočit nohy“, páč ony se už docela dost rychle točí .. já v téhle rychlosti akceleruji plynule, ne jako Ty na bajku při nižších rychlostech, že jdeš ze sedla A KÝVÁŠ SE ZE STRANY NA STRANU .. prostě jen víc zatlačím do sedla .. plynule, bez křečí a emocí .. toť vše .. :-) J.

                                  0 0
                                  • roud  

                                    Tady já se hlasím pane učiteli můžete nám říct na jakej převod akcelerujete v rychlosti 80km/h ????

                                    0 0
                                    • multib  

                                      Ten, co asi i Ty a většina .. 52/11 .. J.

                                      0 0
                                      • roud  

                                        kadence ???

                                        0 0
                                        • multib  

                                          To si už nevzpomínám, .. ale to dokážeš lehce vypočítat, či najít v tabulce .. zhruba mezi 140 – 160, spíš ke 160 .. zjisti a napiš (věřím, že už to máš .. :-)) .. J.

                                          0 0
                          • coffield  

                            Hehe. Náš sekuriťák takhle prolít oknem jednoho range rovera v korunovační. Tři dny nikdo nevěděl, co s nim je, a pak přišel jak mumie. Taky si to „šéfoval“…

                            0 0
                            • multib  

                              asi nebyl dost secure .. :-) J. ,,

                              0 0
                              • coffield  

                                Náhodou, kdyby neprolítl okýnkama, ale vzal to o střechu, tak je asi mrtvej. Byl solidně secure…

                                0 0
                        • multib  

                          Auto když chce brzdit, tak to lze předvídat a ubrzdit .. a prudce brzdit nesmí ze zákona .. :-) J.

                          0 0
                          • fousek  

                            Rikej to srnkam:-)

                            0 0
                          • krhac1  

                            By mě ten zákon celkem zajímal.„řidič nesmí bezdůvodně prudce měnit směr a rychlost jízdy“???To má bej ono???

                            0 0
                            • olkyczase  

                              Neznám přesnou citaci, ani místo v zákoně, .. ale bavil jsem se s jedním polišem, co vyšetřoval případ, kdy cyklista jel za autojeřábem, řidič uviděl třešně na stromě, že si je nasbírá, zabrzdil a kluk na kole mrtvý .. a řidiče odsoudili ..j.

                              0 0
                              • roud  

                                blbost

                                0 0
                              • assassin  

                                nedodrzeni bezpecne vzdalenosti… jasnej pripad… u aut se to tak resi bezne, vina toho kdo nedobrzdi…

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Nedodržení bezpečné vdálenosti je jasné, ale i ten řidič, pokud uvedl to co uvedl je vinen. V reále může být přisouzena vina klidně oboum a potrestáni mohou být také oba (ten cyklista se ale potrestal už sám a to bohužel hodně nešťastně).

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    kdyz do nekoho hrknes zezadu, tak ti temer urcite vypoctou vetsinovy podil viny. respektive neslysel jsem o opacnem pripade.

                                    0 0
                          • assassin  

                            zase jina formulka v tom zakone rika ze musis jet s dostatecnym odstupem abys za vsech okolnosti stihl vcas zastavit… tzn i v pripade ze ten prvni zabrzdi bezduvodne…

                            0 0
                            • Krys  

                              Asi tak. Okrem toho ten vodič nesmie prudko brzdiť bezdôvodne. Ak na to dôvod má, napr. jeleň na ceste v zákrute, tak prudko zabrzdiť môže.

                              0 0
                            • krhac1  

                              jj.btw,ten důvod si kdykoliv najdu a obhájím(srnka,za­jíc,pes,kočka,dí­tě,..........­...):-P

                              0 0
                              • assassin  

                                no hlavne na ceskych silnicich se spolehat na to ze nekdo dodrzuje silnicni zakon znamena dost brzo nejakej prusvih… zvlast na kole… ja teda na kole na silnici nejezdim… ale jezdim na moto… uz par let a zkusenosti cloveka nauci ze musi jet tak ze ho nikdo nevidi, nikdo s nim nepocita, nebo dokonce ze se ho snad kazdej snazi schvalne sundat… kdyz se podle toho clovek chva je mensi sance ze te nekdo sejme… ale i tak … mit trochu vic penez presunu se uplne na zavodni trat… tady se uz fakt neda po silnici jezdit

                                0 0
                                • krhac1  

                                  Přesně tak.Proto mě přijde jezdit v háku za čímkoliv risk. I za kolem,viz hromadné pády na závodech profiků.

                                  0 0
                                  • olkyczase  

                                    Mezi profíky je to o něčem jiném (než za autem) .. tam je to skoro vždy chyba toho v háku .. páč že by vedoucí jezdec brzdil, to je blbost (pokud nejde o úmysl konkurence ..) .. většinou lízne ten v háku o z. kolo a letí ..
                                    ..a pak, hromadné pády cyklistů jsou převážně ve velké skupině (kdy jede několik cyklistů vedle sebe a je na cestě díra, n. jiná překážka, zůžený profil ..), než při běžném střídání na špici .. (..To nechci vidět následující reakci .. :-D ..) J.

                                    0 0
                                    • olkyczase  

                                      ..přesně řečeno pády nejsou ani tak při jízdě v háku, jako v balíku .. :-) ..J.

                                      0 0
                              • olkyczase  

                                někteří jsou pravdomluvní .. a pak, když se někdo zabije o auto, tak i pro řidiče je to šok a ne vždy mu mozek pracuje, aby hledal výmluvy, lži .. j.

                                0 0
                            • olkyczase  

                              Stejně tak zákon říká, že za jízdy řidič nesmí věnovat pozornost ničemu jinému, než řízení, zejména nesmí kouřit a držet mob .. jak tu tím někdo argumentoval ..
                              .. a co se týká rizika cyklisty v háku .. kouření je na předních místech v tabulkách úmrtí .. a irituje to kuřáky ..?? ne .. Je irituje, že jim to někdo říká, fakt samotný ne .. Takže když mám zemřít na rakovinu po nadýchání se kuřákových zplodin, to volím dobrodružnější a méně pravděpodobnější smrt, než ve špitále ..j.

                              0 0
                    • Rychlej turista  

                      Na tom přece není nic zvláštního. Za mlada jsem tak jezdil běžně, ale teď už se bojím a stačí mi když se za ním dostanu na nějakou rozumnou rychlost a nechám ho jet :-)

                      0 0
                      • roud  

                        Dobrá průměrka :O)

                        0 0
                      • multib  

                        asi tak .. nechám ho jet přede mnou a nemám zapotřebí se mu lepit na nárazník .. to jen někdy trochu přidám, abych ho plácnul do do zad a zase se vzdálím na bezpečnější vzdálenost ..
                        .. ale tohle ta dnešní mládež neumí a tedy nechápe .. oni vůbec mi přijdou spíš jako teoretici, či v lepším úříp. jako pomalí turisti :-) J.

                        0 0
                      • olkyczase  

                        Ty máš něco společného s Ladou ..? J.

                        0 0
                    • coffield  

                      Je to opravdu RYCHLEJ turista :-)))

                      0 0
                  • multib  

                    ses mne sice neptal, ale .. v téhle rychlosti do zatáčky bruzdím oběmi, jako vždy, s důrazem na z. brzdu .. páč ta brzdí vždy hůř, tak musím vyvinout větší tlak na páku .. př. jen lechtám, ale brzdím včas (i když na poslední chvíli ..:-)), abych to ubrzdil .. (před. jen jechtám, už proto, že v prudkých levotočivých zatáčkách bývá šotolina ..) .. a do zatáčka vjíždím skoro krokem, odhaduji na 20 km/h .. J.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Na to je právě dobré mít pořádné brzdy – jet co to dá, na poslední chvíli prudce zabrzdit skoro na nulu, pustit brzdy a teprve pak zatočit, lépe řečeno to do zatáčky zalomit.

                      0 0
                      • multib  

                        souhlas .. jen podotknu, že bez smyku, čili bez „šlajfování“ .. J.

                        0 0
                      • multib  

                        ( Hele, sleduj, jak se teď do mne pustí, na starou písničku, kterou jsem jim připomněl .. ;-D ..) J.

                        0 0
                • gumid  

                  Jezdí, jezdí. A k zvládnutí používá řízený akcelerační smyk, tkzv. „powerslide“. :-)))))

                  0 0
              • JSt  

                hledas vhodnou unikovou zonu :-))

                0 0
              • roud  

                Rychlý vracečky :O) Alpy sou jich plný :O)

                0 0
                • multib  

                  U nás jich je též plno .. Lysá, Soláň, z Rožnova na Vsetín zadem, kolem Bystřičky ..J.

                  0 0
                  • roud  

                    To se nedá srovnat tohle je focený kousek pod vrcholkem galibieru je to nahoru 10–40km záleží na tom odkud jedeš :O)

                    0 0
                    • multib  

                      Proč bya se to nedalo srovnat? Nebavíme se o rychlosti, ani délce sjezdu .. Tedy možná jsi chtěl navázuat na to, že tam se dá jet přes 80 .. možná, nebyl jsem tam .. ale do zatáčky stejně musíš zabrzdit na minimální bezpečnou rychlost, jako na Lysé ..J.

                      0 0
                      • roud  

                        Mno právě že tady se dá ideálně ukázat ta rychlost dosáhneš ji tam v cuku letu přibrzdit musíš ale s jednou brzou bys nestačil zpomalit natolik aby ses vešel do zatáčky…

                        0 0
                  • Andrzej  

                    a kdyz je vsechny sectes, tak to vyda na takovy alpsky prusmyk :)

                    0 0
                • roud  

                  A nikdo si ani nevšimnul tý český vlajky na týhle fotce :(

                  0 0
                  • multib  

                    Tam je vlajka?? kde? Pod nápisem BF? J.

                    0 0
                    • die.catana  

                      Nakreslená na asvaltě, bystroni.

                      0 0
                      • multib  

                        Malá a zašedlá, sotva vidět .. chytroni .. .-) J.

                        0 0
                      • multib  

                        A pak, chytroni, ta vlajka je skrytá pod dolním okrajem obrázku a je třeba obrázek posunout dolů sotva 5 mm, takže tak malá mezera není vidět ani na posuvníku, resp. si ji nejde lehce všimnout .. asi tak .. rozumbrado .. J.

                        0 0
                • multib  

                  Hodně to připomíná sjezd ze Skřítku do Šumperku .. resp. Sobotína .. J.

                  0 0
              • coffield  

                Jsou věci, které se vyřeší samy. Tohle je asi jedna z nich :-)

                Můžeme tu situaci ale vylepšit: Co je na vnější straně té vracečky a jedou naproti nějaká auta, příp. jak jsou velká a vysoká?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Mám na mysli standardní vracečku (ta je většinou vidět celá) za ideálních podmínek a jak ji co nejrychleji projet.

                  Takže samozřejmě v tomto případě neberu v úvahu protijedoucí auta, jejich velikost ani výšku, olej na silnici, přebíhající jeleny, zemětřesení a a ni náhlé sesuvy půdy :-) To je třeba vzít v úvahu až při průjezdu té které zatáčky.

                  0 0
                  • roud  

                    kurnik sem přetaženej čet sem nahé sesuvy půdy :O(

                    0 0
                    • coffield  

                      Asi moc myslím. Jak si představuješ takový nahý sesuv půdy? :-) Tři nahé dívčiny spí na půdě a ta se sesune, když jedeš kolem v 70kmh? Ty brzdíš jak čert, abys jim pomohl nebo je zachránil nebo cokoli, ale nejde to, protože kolem běhají jeleni a navíc brzdíš jen zadní brzdou, která nemá plovoucí rotory a destičky kúlstop?

                      0 0
                      • roud  

                        hmm zapoměls dodat že před sebou ještě tlačim náklaďák… :Oú

                        0 0
              • kankrlicek  

                :) Začnu se rychle zajímat, kudy z té vracečky ven :)

                0 0
    • kámen úrazu1  

      Bike – véčka. Většinou brzdím jen přední. Zadní používám v zatáčkách, na který jsem nestihla včas zpomalit, při nutnosti brzdit hned po přejezdu většího kořene, kamenu. A v bahně a na sněhu, kde ale často opatrně použiju i přední. V některých sjezdech používám obě brzdy, ale s důrazem na přední.

      Silnička – hádej co mám za brzdy. :-) Přibržďuju jen přední, při nutnosti rychleji zastavit použiju obě brzdy, i když s jen přední bych možná zastavila bezpečněji. Ale reflexivně hmatnu po obou.

      0 0
    • climaxx  

      Tak já mám véčka. Jezdím na biku a brzdím většinou zadní.Tam kde zadní nestíhá přídávám přední. Brzdím tak, protože zadní je úplně předvídatelná. Pravdou je že, účinější je přední. Ovšem podle mne je rozhodující podklad. Když jsem jezdil silnici tak jsem taky brzdil především zadní. Je to zvláštní, ale když jsem jel nějakou tu 50ku, tak jsem ve sjezdech a při brždění získával. Prosil bych ty co brzdí především přední, at potvrdí, že častěji servisujou přední brzdu. Děkuji

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Ano, mívám dřív ojetý přední špalky. Spokojenej? :-)

        0 0
        • multib  

          zajímavé .. V předchozím podobném threadu někdo tvrdil, že mění častěji zadní, přestože víc používá přední .. prý proto, že zadní je méně účinná a proto se víc opotřebuje .. tak nějak to bylo .. :-) J.

          0 0
          • Pavlos  

            se pomalu zacinam modlit at ti spadne pripojeni k netu:/

            0 0
            • multib  

              To jako proč? (Že Ty jsi z Albrechtic? :-)) .. Pravda Tě štve? J.

              0 0
      • Blade  

        Častěji servisuji zadní brzdu, je nějaká náchylnější k zasírání.. ale ano, desky měním vepředu častěji :-)

        0 0
      • MlokCZ  

        Na všech kolech doma (kromě nového) jsem měnil už desky na přední, na zadní mají životnosti před sebou ještě dost.

        0 0
    • kOmE  

      zalezi jestli chci zastavit ,zpomalit ,zatocit a taky to zalezi na podkladu. ne vsude se hodi vzit za predni.

      0 0
    • los_tomanos  

      Urco vic predni ale jak pise Kome je to o jizde a podkladu, kdyz chci smyk tak zadek a kdyz pribrzdit tak zas predek…

      0 0
    • Beeda  

      brzdim zadni, predni je ucinejsi a tak vic zpomaluje, kdo brzdi predni je srab a da si stejne v zatacce na hubu :-D

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Aha, proto vyhráváš. A když občas nevyhraješ, bude to tím, že ten před Tebou nebrzdil vůbec. :-)

        0 0
    • los_tomanos  

      Foto prednich desek pri changi za nove…

      0 0
      • Pavlos  

        to uz si je menil trosku pozde;)

        0 0
        • los_tomanos  

          Jj ale jen trosku, sem si rikal ze to neni mozny aby byly tak sjete a oni byly :( Ale kotouce jsou v pohode :) Jediny co se znicilo bylo ze se prebrousily pruzinky… No a ted se tesim na jaro na vymenu v saintech.....

          0 0
    • dancing dog  

      Včkama s důrazem na zadní, myslím, že ve větší rychlosti bych s důrazem na přední letěl přes řidítka… kotouče nemám, teprv se na ně chystám, ale parkrát sem měl možnost zkusit a vidím to podobně, nechápu, že většina brzdí přední, přestože je to teoreticky asi správně…

      0 0
      • coffield  

        Co všichni máte s tím lítáním přes řídítka??! Už to tady čtu asi potřetí!!! To se může stát jen u neseřízených véček. Kotoučovka brzdí hladce, jemně a sílu lze dávkovat. Jak chcete na klackách a kořenech zabrzdit používáním zadní brzdy???

        0 0
        • Splinter  

          nebo když někdo neumí pracovat s těžištěm…

          0 0
          • dancing dog  

            ojo, já neříkám, že sem expert..v dětství se mi to asi 2–3 x stalo a mam z toho tedka trochu pořád strach..asi obscese :-)

            no, někdy to ale oba zkuste, dolekopcom pořádně zmačknout páčku jen vlevo…

            0 0
            • Splinter  

              tak to bych letěl, že?:)

              0 0
            • Pavlos  

              a kdyz zmacknu tu v pravo tak poletim dozadu?

              0 0
              • dancing dog  

                Ano, jsem přesvědšenej, že jo!!Určitě..jenom musíš ale z toho kopce jet pozadu…

                0 0
            • coffield  

              Já jsem tedy docela měkoň, nebo si to o sobě aspoň myslím, ale v kopcích, které jezdím, zmáčknu-li pouze zadní brzdu, kolo pokračuje nezměněnou rychlostí DOLŮ. Teprve nachýlím-li se nad zadní kolo tak, že ruce mám natažené a hamtnu na přední brzdu (nebo na obě), kolo zastaví na pětníku (téměř). Možná to dělám špatně, ale přes řídítka nepadám. Lepší zastavit a slézt. Říkám, ale možná jsem moc měkej a to, co jezdím, „správní hoši“ přehlížejí :-)))

              0 0
              • dancing dog  

                však já taky nemačkám jen zadní, nýbrž obě, jen tu zadní trochu víc .-)

                0 0
        • MlokCZ  

          Taky nechápu. Já na biku letěl přes řídítka jen dvakrát v životě. Jednou už před hodně lety, když jsem při minimální rychlosti (kolem 10–15km/h) nezvládnul technický sjezd a napůl jsem letěl, napůl vystoupil přes řídítka. A druhý případ už byl horší a to loni můj jediný opravdu hodně vážný pád v životě (odvezla mi sanitka). A jeden z důvodu, proč jsem letěl bylo, že jsem tou přední včas pořádně nebrzdil (v momentě když jsem letěl, tak to nebylo kvůli brzdě, ale kvůli hluboké díře).

          0 0
          • MlokCZ  

            A ještě dodám, že moje technika v terénu není žádný zázrak, ale prudké brždění (když to povrch dovoluje) mi jde celkem dobře. Ono na tom není také nic těžkého, stačí správně těžiště a pořádně se zapřít rukama (i když je fakt, že na současných kolech to díky jejich geometrii jde mnohem snáze a nemusím se posouvat nějak výrazně za sedlo jako dříve).

            0 0
          • pepek  

            Nevím, asi tu budu za blbce, ale já jsem dřive poletoval přes rodla docela často. V prudkých sjezdech s kantíkama a pevnou vidlou to zas nebyl takový problém – letět.

            0 0
            • JSt  

              letos jsem sel pres rodla dvakrat. z toho jsem ani jednou nebrzdil :-DD

              0 0
            • MlokCZ  

              S kantíkama a pevnou jsem kdysi jezdil taky, tale to jsem ještě jezdil do terénu hrozně málo a hodně prudké a nebo aspoň trochu víc prudké a trošku technické sjezdy jsem nejezdil. Ale je jasné, že s pevnou a kantíkama to je mnohem snažší.

              0 0
          • coffield  

            Muhehe. Já letěl loni jednou, když jsem si řekl, že 29" HT si přece s nějakou tou překážkou poradí skoro jako full, na který jsem zvyklý, vlítl do prudkého sjezdu, a z toho omylu mne ono kolo vyvedlo až když jsem měl zabržděnou zadní pneumatiku někde za hlavou. Pak už ale byla řídítka tak nízko, že přeletět je nebyl problém :-) Ani táta Gary člověka sám nespasí.

            A pak ještě jednou dávno v temných dobách véček a Speedmaxů, když jsem nepostřehl, že pod mechem je schovaný kluzký pařez, do kterého mi přední kolo zapadlo jak do stojánku. Naštěstí bylo všude kolem rovněž mechovo a pramálo dalších pařezů, protože to jsem letěl pořádně, a pak ještě jel jak na po pádu na černé sjezdovce, a ani jsem se neodřel, jen ušpinil.

            I to mi stačí na to, abych sjezdy nepodceňoval.

            0 0
            • MlokCZ  

              No já už je teď také nepodceňuju, ten loňský pád byl dost výchovný. Už jsem to tu někde psal, byl to zákeřný v tom, že tam byl začátek po asfaltu a bylo vidět daleko dopředu, že je to stále široká cesta bez zatáček a nikde nikdo. Byl to sjezd z Dvoraček dolů (ten přímý kolmo na vrstevnice) a zkončil jsem po přechodu na šotolinu v druhé odvodňovací jámě (tomu se jinak než jáma říkat nedá), když jsem se navíc špatně rozhodnul ty jámy projíždět a neskákat (to mě nalákala ta první kterou jsem ještě projel ok a která neměla tak blbou a vysokou výjezdovou hranu). Ale samozřejmě hlavní problém byla moc velká rychlost (měl jsem tam těsně přes 50sát na těch jámách – dle maximálky z tacháče, ten den to byl první rychlejší sjezd, takže to nemohlo být odjinud) z toho asfaltu (na kterém jsem ještě i přes ten hodně prudký sklon mohl pořádně brzdit, ale nebrzdil).

              0 0
              • MlokCZ  

                Právě takový nenápadný zcela jednoduše začínající sjezd (i ty jámy by při menší rychlosti nebyl žádný problém) je nejhorší a lehko se podcení, jak se mi stalo. Čim těžší sjezd, tím jsem byl vždy více v pohodě, protože tam se rovnou přizpůsobím obtížnosti a klidně i případně slezu.

                0 0
        • multib  

          Přestože jsem silničář, občas vjedu i do terénu .. když jedu z moc příkrého kopce, kde jsou samé kořeny a kameny (pro místní, např. v Ov, v Bělském lese od Koliby ke studánce), tak hned nahoře začínám brzdit jen zadní, přitvrzuji tak dlouho, až začne jít kolo do smyku, pak přidávám plynule přední .. Za použití jen přední bych nechtěl vidět následky hned nahoře ..Ať si to každý zajde zkusit na toto konkrétní místo .. J.

          0 0
          • Madman1  

            sqěle jsem se pobavil nad tvými příspěvky, bud jsi nejostřílenější cyklista u nás a seš prostě dokonalej a máš super nejrychlejší reakci na světě.Ale spíš pěkně kecáš, sice nemám silničku, ale bika s kotoučema a že vím že když za to pořádně vemu, i když mám blbý HAYES SOLE tak zabrzdím, ale i když za to vemu tak to chvíli trvá(tzv reakční doba) a to samí platí i na silnici podle mě a obvzlášt, máš li uzký pláště, který maj podle mě kua menší přilnavost při brzdění(možná se pletu) a to že jezdíš tzv. na blatníku, at už jsi metr a nebo čtyři metry za ním, tak dost riskuješ, povídáš že víš kdy bude řidič brzdit, ale když bude řidič S***e a počká až se podíváš jenom na chvíli pod sebe třebas na pilu nebo se mrkneš mimo a že ta chvilka prostě příjde a on na to dupne, tak letíš at máš brzdy sebelepší, to mi věř;), sice ročně najedu asi cca 4000km a to jak na silnici tak v terénu(na MTB), ale nikdy jsem nevyděl a ani neslyšel o tak dokonalým cyklistoj jako si ty, chvílema jsem nad tvýma přízpěvkama bréčel:D

            0 0
            • multib  

              Nemluvím o úmyslném zabrždění řidiče .. a i tehdy to dokáži odhadnout a jedu za ním min 10 m .. jenže řidič zpravidla o mne neví .. to je stejné, jako když na JFK mířil sniper .. a ochranka mu byla k ničemu ..
              Ale i Ty patříš mezi ty, kteří houby pochopili .. :-) J.

              0 0
              • prodi  

                my tě chápem všichni, neboj…

                0 0
              • sYs  

                Hele přestaň tady lidi oblbovat tím, že dokážeš předvídat, kdy a jestli vůbec řidič, co za ním jedeš v háku, bude brzdit. Jestli chceš můžeme to někde na opuštěné silnici prubnout, já provětrám svoji káru a jsem docelá zvědavý jestli mi neskončíš i s kolem na zadním sedadle. Většina toho, co's napsal jsou holé nesmysly. NJN, co ale čekat od člověka, co spal s „reprošema“ (LOL).

                0 0
                • multib  

                  Milý Sysku, většinou jste tu studentíci a děláte machry, jak všechno víte .. a přitom by stačilo sklopit uši a zamyslet se nad tím, že když nic nevíte, tak nic nemáta zpochybňovat .. Jenže co s vámi, když vám to ani nemyslí .. a nedokážete pochopit, jak byla myšlena věta, že jsem „spal s reprošema“ .. Vy jste hotoví jen z toho, že si můžete sáhnout na XTR/DA a kdo má tak zazobané rodiče, že něco lepšího vlastní, tak si myslíte, že vám přibylo i kus mozku ..
                  U mne jste jen obyčejní troubové .. :-) J.

                  0 0
                  • sYs  

                    Promiň, ale trouba být opravdu nemohu. Trouba jest kuchyňský spotřebič sloužící převážně k pečení. Vidíš? Ač jsem student, vím toho celkem dost. :-) Jinak si myslím, že by ses mohl ode mě dozvědět spoustu poznatků z jiných oblastí lidské činnosti (nejen Ty jsi nabitý vědomostmi). Neboj, ale aby člověk mohl být studentem, nemůže mít v hlavě nas…o! A jestli mi závidíš to, že studuji, nemusíš, řeknu Ti, někdy to opravdu bývá náročné. Nebo jinak. Co Ti osobně brání udělat přijímačky na vysokou (předpokládám, že maturu máš), pak teprv můžeš něco psát o „studentících“. Jinak osobně nejsem hotový z toho, že někdo vlastní XTR nebo, že má zazobané rodiče. Když o tom mluvíš, příjde mi, že hotový jsi nejspíš Ty. BTW, zpochybňovat mohu cokoliv a kdykoliv, doba rudých vlajek před 18 lety skončila. A ujišťuji Tě, že před tebou ani nikým jiným klopit uši nehodlám.

                    0 0
                    • multib  

                      mILÝ sYSKU, K tVÉMU TRAKTÁTU NEMÁM CO DODAT, JE SÁM DOST VYPOVÍDAJÍCÍ .. :-) .. o tobě .. :-) ..
                      jen k tomu, že zpochybňovat můžeš cokoli .. můžeš, jistě .. ale pak jsi za troubu .. :-) J.

                      0 0
                      • sYs  

                        Jestliže mě za troubu považuješ TY, tak je to pro mě spíš pocta. Ó DĚKUJI TI TY VŠEMOCNÝ, VŠEVĚDOUCÍ, VŠEPŘEDVÍDAJÍCÍ, VŠESLYŠÍCÍ, VŠEMUROZUMÍCÍ, S REPROŠAMA SPÍCÍ…OLKYČI.

                        0 0
                        • roud  

                          Zapoměls na OD NÁKLAĎÁKU SE ODSTRKUJÍCÍ…

                          0 0
                          • sYs  

                            Máš pravdu, jen doufám, že se to Jeho jasnosti nedotklo. :-)

                            0 0
                        • multib  

                          Ne, že já, ale jsi trouba .. třeba už jen proto, že mne oslovuješ Olkyči .. mi to neva, jsem celkem splachovací, ale jen poukazuji na to, co ukazuje na Tvou troubovitost .. :-) J.

                          0 0
                      • sYs  

                        Takže podle Tebe je úplně normální se vším souhlasit a jako osel souhlasně kývat hlavou? To už tady bylo trvalo to 40 let a stálo to za HOVNO! Děkuji toto opravdu nechci, mám svůj názor, za kterým si stojím.

                        0 0
                        • multib  

                          milý Sysku, vůbec nic jsi nepochopil .. :-) ..Buď jsi demagog, anebo (se spíš přikláním) takový prosťáček .. Přece jsem nikde neřekl, že máš se vším souhlasit .. ukaž, kde ..! A Tvůj názor? Ten stojí na vratkých nohách nezkušenosti .. Víc je škoda mého času .. nemáš jiskru .. J.

                          0 0
                          • sYs  

                            Za to ty celý hoříš. Koukni se o několik postů výš a najdeš to tam. Cituji: „jen k tomu, že zpochybňovat můžeš cokoli .. můžeš, jistě .. ale pak jsi za troubu .. :-) J.“. Tak si to prosím přeber, uspořádej si to v hlavě. Ještě tak na okraj. Jak víš, že jsem nezkušený a ještě k tomu prosťáček? Opravdu mě tak dobře znáš, opravdu to dokážeš z mých postů posoudit?

                            0 0
                            • dancing dog  

                              neztrácej s ním čas a energii… wasted time…

                              0 0
                            • multib  

                              Víš, Milý sysku, nepochopils vůbec nic .. jde o to, že za troubu jsi, když zpúochybňuješ bez protiargumentů .. říct „to je blbost“, to umí i 5leté děcko .. ale dokázat, že to blbost je, to je to, oč tu běží ..! Tak si to prosím přeber, uspořádej si to v hlavě.
                              Ve 23 letech je každý nezkušený .. :-) A ano, z Tých postů nezkušenost přímu crčí .. jsi elév .. J.

                              0 0
                      • Madman1  

                        jestli je tu někdo za troubu, tak si to ty milý OLKYCku, třebas je někdo udělanej z XTR/DA/X.0/record nebo já nevím co, ale každý tu má aspon podle mě rozum a nikdy by nevěřil takový žvásty, kterými nám tu zveseluješ večer, ale děkujeme, smích prodlužuje život;), nech si keci na koledu, a zajímalo by mne jak tě nemohou řidiči vidět, když za nima jedeš, za kamionem(stejně jako nevydíš ty je, a nemužeš vidět díry před kamionem, protože je táák dlouhej že seš radši schovanej, aby tě nevyfakoval a nevybrzdil:D:D:D:D) možná no tomu bych etě věřil, ale když jede osobák, tak těžko

                        PS:chlapy našel by se někdo, kdo by byl ochoten otestovat svým automobilem OLKYCovu superpředvýda­telnost?myslím, že vím jak by dopadl.......

                        0 0
                        • dancing dog  

                          mě by zajímala jedna věc- u Burnouta bych se vsadil, že si dělá prdču a baví se tím, že tu baví, ale u toho olkyce fakt nevím, jestli to myslí vážně nebo ne, jestli si tu vymýšlí a vědomně kecá, nebo tomu sám věří, nebo jestli si taky tady dělá prdču… fakt nedokážu určit jeho motivaci/e

                          0 0
                          • roud  

                            Hmm mě to jeho vytahování jako prča moc nepřide spíš jako demence… spíš mám strach aby ho někdo nevzal vážně a nezkoušel to v realu co zde popisuje za kousky…

                            0 0
                            • dancing dog  

                              no právě! Ta jeho motivace sem přispívati- ta by mě zajímala.. taškář, dement, uchyl, zakomplex, simplex, ..etc?! Záhada!

                              0 0
                            • multib  

                              Zase jsi řekl pitomost, Roudíku .. :-) J.

                              0 0
                          • Sorossi  

                            i ja mam dost..OLKYČOVY prispevky jsou pro normalne uvazujiciho cloveka, ktery aspon trochu neco vi ojezdeni v haku, nepochopytelne az stupidni. Uz Te vidim jak při 80km/h jizde za kamionem sundas ruku z riditek a zacnes se od nej odstrkovat. V pripade, ze se takhle odstrkujes se pak nedivim ze mas tak aerodynamicklou hlavu… A kdyz to takhle ctu, tak se divim, ze jeste zijes… Ale stejne zustavam nazoru, ze si na nas vymyslis nesmysly.

                            0 0
                            • multib  

                              Jasně, ve 14 letech máš ještě co se učit a dohánět ze ZŠ .. :-) .. Např.češtinu (nepochopytelne ..) .. :-) ..
                              A o ježdění v háku nejenže nic nevíš, ale navíc to tu na sebe prozrazuješ naplno .. pravda, ti, co to neumí, jako Ty, ti Ti uvěří .. :-) tak to běž vyprávět svým spolužákům, ti z toho budou paf a spolužačky budou chtít na rande s Tebou všecky .. :-) J.

                              0 0
                              • roud  

                                Di spát dneska si už naštval dost lidí…

                                0 0
                                • multib  

                                  Jak víš, že je jich dost? vedeš statistiku? Každý Ti napřed napíše? Sám je posíláš? :-) Ty se běž raději učit, máš co dohánět .. :-) J.

                                  0 0
                                  • roud  

                                    už zase z tebe padaj jen h..na radši už to zabal a přeju ti aby následující rok pro tebe byl plnej jen lidí co tě chápou ne jak my tady…

                                    0 0
                                  • Sorossi  

                                    a uz se tady kua prestan vychloubat, ze jsi nejchytrejsi a vsichni ostatni jsou idioti

                                    0 0
                                    • multib  

                                      Já se nevychloubám, ale je to prostě fakt, se kterým nepohneš .. :-) Jen slovo ostatní bych zaměnil za ty, co mi blbě odpovídají .. :o) .. A Ty s Roudem jste jejich Superstáři .. :-D J.

                                      0 0
                                    • multib  

                                      dotaz: Kam se chystáš po ZŠ? děkuji za odpověď .. J.

                                      0 0
                                      • Sorossi  

                                        ja studuji na viceletem gymnaziu a nehodlam nikam prechazet, protoze zdarne prochazim s vyznamenanim… PS: Roude musime se pochvalit, uz jsme dokonce superstari :-)

                                        0 0
                                        • multib  

                                          O tom vyznamenání pochybuji .. sfotni ho tu ..J.

                                          0 0
                                          • roud  

                                            Dobrou Chucku…

                                            0 0
                                          • Sorossi  

                                            fotit ho sem nebudu. je sto sice s prumerem 1,5 tzn. 7×1 a 7×2, ale vyznamenani to je.

                                            0 0
                                            • multib  

                                              No i tak se mi to nezdá .. a pak vědomosti nejsou vše, je třeba mít i vlastní rozum a hlavně ho používat a nedat se strhnout davem .. davová psychóza patří mezi špatné věci .. :-) J.

                                              0 0
                                • Blade  

                                  Uveď se do klidu ;-) Mně zase šíleně baví sledovat, jak tě jeden ubožák dokáže vytočit :o)

                                  0 0
                              • Sorossi  

                                jasne, ja o sobe vim, ze na cestinu moc dobrej nejsem, ale nemusis se tady porad vytahovat. Kazdopadne si stojim za svym a myslim si, ze uz mam nejezdeno mnoho a poznam jestli to jde, nebo ne. A s tim predvidanim je to taky pekna kravina. Nikdy nemuzes vedet, co si ridic usmysli a kdy zacne brzdit.

                                0 0
                                • multib  

                                  Tvá čeština je mi fuk, jen že by ses spíš měl zaměřit na ni, než na blbosti, co tu píšeš a kterým nerozumíš ..
                                  Už jen napsat, že ve 14 letech máš naježděno mnoho, to je absurdní a směšné ..
                                  Věř tomu, že ve 14 nevíš vůbec nic, ale úplně vůbec nic .. a jestli teď hned si toto neuvědomíš, zpackal sis život a budeš jen kopáčem, n. zametačem sněhu v létě .. Zajdi za tátou a poraď se s ním .. věř, že i kdyby ses s ním jakkoli nesnášel, tak on má pravdu .. páč je starší a zkušenější úplně ve všem ..
                                  Arabské přísloví říká ..
                                  OTEC JE CHYTŘEJŠÍ SYNA SVÉHO, TEN VŠAK, AŽ OTCEM SE STANE, BUDE CHYTŘEJŠÍ OTCE SVÉHO
                                  A to platí obecně, nejen v rámci rodiny, ale mezi lidmi vůbec .. prostě mladší nemůže být chytřejší, než starší, který je zkušenější .. minimálně do určité doby, která se v průměru pohybuje kolem 33 let ..
                                  Ale stejně vím, že tu je škoda rozhazovat perly .. ;o) J.

                                  0 0
                        • multib  

                          Takže postupně .. za troubu mne mohou mít jen trouby jako Ty a to mne netrápí .. :-)
                          .. a vysvětlovat, jak mne mohou řidiči nevidět a já dopředu ano, to je na dlouhé lokte a Ty bys to stejně neuvěřil, páč bys to ani nepochopil .. :-) .. to si musíš zažít .. O osobáku jsem nepsal, tak proč ho zmiňuješ?
                          Holt zas 1 " chytrý" studentík ..a v 17 letech se lze Tvým siláckým řečem jen smát ..:-) J.

                          0 0
                        • multib  

                          PS: Radši se nauč správně česky, studentíku ..V 17 bys to už měl znát ..když tedy vykřikuješ svá moudra .. :-) J.

                          0 0
                        • multib  

                          Jo a Madmane, je rozdíl být za troubu a být troubou .. :-) J.

                          0 0
                          • dancing dog  

                            nerad se přu s kýmkoliv, tak jen skromný dotaz- jen přehnaný smysl pro humor nebo nějaká diagnosa?

                            0 0
                            • multib  

                              Madmane, nemáš svůj rozum, abys to pochopil? Ve svém věku .. :-) J.

                              0 0
                              • multib  

                                asi ne .. jinak by ses neptal .. :-) J.

                                0 0
                                • roud  

                                  zase si pleteš lidi vole teda jirko…

                                  0 0
                                  • multib  

                                    nepletu, jen jsem svou odpověď rozvinul .. J.

                                    0 0
                                    • dancing dog  

                                      Jednou bych chtěl bejt u toho, až se tu potkáš s burnoutsyndro­mem…to bude souboj titánů! Mňam

                                      0 0
                                      • multib  

                                        trochu od témetu .. :-) J.

                                        0 0
                                      • multib  

                                        .. ale koukl jsem jen na názvy jeho threadů a musel jsem se smát .. :-D .. rofl .. Fakt dobrý ..
                                        Ale Ty, Pse, jsi mimo, jeko většina tu, mnohé nechápeš .. trochu Tě ctí, že nemáš úplně přiblblé kydy, ale měl bys ji držet ještě víc, ani ty Tvé obecné hlody nesvědčí o Tvém velké rozhledu .. J.

                                        0 0
                                        • multib  

                                          Tř. tohle je gut ..
                                          Cituji: „1×> Vánoce z pohledu vědy Dobré dopoledne,brat­ři.Opět mám problém,který zužuje mé nitro,dá se říci,že až zžírá,proto bych se rád obrátil na vás,bajkforstvo a jeho kolektivní vědomí.Tím problémem jsou vánoce.Poté,co jsem se po pečlivém bádání v bibli,včetně originálů v hebrejštině,a­ramejštině a starořečtině, nenašel jakoukoliv zmínku o tom,že by se Ježíš Kristus narodil 25. prosince. ..“ Konec citace
                                          J.

                                          0 0
                                        • dancing dog  

                                          Já naprosto uznávám, že sem mimo a nechápu většinu dění v galaxii, co se kola týče, sem naprosto bezvýznamná až komická postava, s nulovými ambicemi a nemohu v diskuzi obstát i s mnohem menšími formáty než jsi Ty… Můjrozhled není nic moc, uznávám, sotva 360 o…a přesto dýchám…

                                          0 0
                                          • multib  

                                            Tvé dýchání mne nezajímá, ale Ty při tom ještě vydáváš nesmyslné skřeky, bez paty a hlavy .. Proč se tak shazuješ ..??
                                            Ale k věci .. Dals mi dobrej tip, zkusím s ním pokecat ..:-) .. ale pokud je úplně blbej, tak moc nepokecáme .. alespoň jako Ty, kdyby byl .. :-) J.

                                            0 0
                                            • dancing dog  

                                              jojo, to bude super diskuze… sem poctěn, že coby zelenáč sem měl tu čest se tu s Tebou potkat, si tu legenda… nemyslím, že si oligofrenik, buď¡si děláš dobře maskovanou prdču nebo si psychouš nebo trpíš syndromem „pseudologica fantastica“…nejspíš ta první možnost, ale nejspíše v kombinaci s těma dalšíma…

                                              končím, du urvat kus spánku…dožij rána v míru! dog

                                              0 0
                    • dancing dog  

                      Já se plně v tomto ztotožňuju s petrem Fialovou z Mňágy a Ždorp, myslim že je to na albu Dutý ale free- " …a mikrovlnka se mi smála, to ne já, to ty si trouba.."

                      0 0
                      • multib  

                        :-D J.

                        0 0
                        • Madman1  

                          Začínáš mě těma svýma urážlivíma kecama s**t!Omlouvám se za ten výraz, ale prostě to musím napsat.Toto vlákno jsem založil jen proto, aby se dozveděl rady od zkušených uživatelů, kterou brzdu použávají častěji na véčkách a na kotoučiskách.Sice sem se to dozvěděl, ale bez tvých příspěvků by tu bylo krásně.Mohl by jsi tu prosím přestat urážet všechny přispěvovatele a vytáčet je? Myslíš že by to bylo tak těžký?Každý normální rozumný člověk, si nejdřív přečte a rozmyslí co sem napíše, a nehodlá sem cpát nějaký kraviny, že se odstrčí od kamionu a přitom přesně ví už kilometr dopředu, že řidič bude brzdit.Takový hlody tu opravdu nikoho nezajímají.Nebot jako „troubům a mladým a nezkušeným“ nám to dojde!!!

                          PS:Omlouvám se všem, za založení tohoto vlákna a problémům kvuli němu vzniklím.Sice se omlouvá asi nepraví, ale mě jako „troubu“ to nějak neponíží. No nic já se jdu udělat nad některýmy nejvyššími sadami(XTR/DA):D mějte se tu všichi a děkuji Vám

                          0 0
                          • papaya22  

                            tak koukam ze dost lidicek pana chytreho / olkyce/ nemuze ani vystat no me dluzi ty jmena na me urovni- ze by vy vsichni?

                            0 0
                          • XC-biker1  

                            Hele tak ten thread zamkni a bude klid.Stejně ti co sem chtěli napsat už napsali,ted akorát všechny vytáčí ty kraviny co tu píše olkyč a snaží se na to reagovat a takto to pujde furt dokola až nakonec všichni pojdeme z toho jak jsme blbí a nezkušení.

                            0 0
                          • multib  

                            Myslím, že pro Tebe je těžké, podívat se, kdo koho uráží a co píše a o čem. Já prokazatelně píši i v Tebou zmiňovaném postu o br¡ždění, kdežto např. takový Dancing Dog nemá ani 1 příspěvek k Tématu .. Nemluvě o tom, že tento Tvůj příspěvek je absolutně OT a nesmyslný a bezůčelný .. Cituj, kde někoho urážím!! naopak je spousta postů, kde uráží mne ..!!
                            Takže zameť si před svým prahem a neurážej mne svou demagogií a přístupem Ty, chováš se jak neomalený fracek, který s neskrývanou záští prská vzteky .. Demagogicky a nesmyslně se omlouváš a apeluješ na to, že Tys vlákno založil, ačkoliv je to irelevantní a nepodstatné .. Hochu, sledujeme Tě a ostatní nějakou chvíli a říkáme si, se chováš, jak myš v pasti, která sebou mrská sem a tam a marně hledá východ ..
                            Takže, chlapče, až dospěješ, přihlaš se o slovo, budeme debatovat .. zatím naber trochu rozumu .. :-)
                            Každý normální rozumný člověk, si nejdřív přečte a rozmyslí co sem napíše, a nehodlá sem cpát nějaký kraviny, že založil nějaké vlákno a že se nesmyslně omlouvá .Takový hlody tu opravdu nikoho nezajímají a bez tvých příspěvků by tu bylo krásně. Čus ..:-) J.

                            0 0
                            • srance  

                              olkyc ty jsi dobry synek ale me na tobe vadi ze jedes do dotycnych hlava nehlava. Ja si muzu o tobe myslet ze ti je 15 let. (jak rikas vzdy ty – VYVRAT MI TO, podej dukazy). Pises na foru ze mas kameru ktera se na riditka snima obraz bez tresu, ze odstrkujes dodavky a takovych je tu spousta. Chci dukazy, takhle se chovaji mali kluci kteri jsou doma samotni bez kamaradu a vytvari si fiktivni zivot ktery je oproti realite uplne odlisny. Vyuzivas toho ze kluci maji vyplneny profil. Ja nejdriv kdyz nekoho chci zbuzerovat hledim nejdriv k sobe aby mi to nevratil. Ze tam mas nejakou fotku nejake baby (ted se dovim ze to je tva sekretarka ktera lezi u tebe v posteli a smeje se nad mym textem) jeste jednu vetu – p.ca je dobra vec ale nesmi to byt chlap. :-) (ber to s nadsazkou)

                              0 0
                              • multib  

                                Milý Srance, pleteš nesmysly ..vždy mne cituj, páč neříkáš pravdu o mne, nic takového jsem neřekl .. stejně tak lžeš o tom, že kluci mají vyplněný profil .. sám ho máš vyplněný napůl a to ještě nejspíš falešně .. dokaž, že ne ..:-) .. Radimů je spousta .. A pak, s čím souvisí vyplněný profil, proč to zmiňuješ?? Trošku Ti uniká logika .. že? .. Co se tím změní, když tam napíši, že jsem Josef Novák ze Šeříkové 25?? krom toho jsem to tu už psal, ale Ty si čteš jen to, co Ti vyhovuje .. :-) .. Proč bych Ti měl vyvracet, že mi je 15?? Ale nenapadám nikoho bezdůvodně a bez argumentů, že říká nesmysly .. a tak bych mohl úpokračovat donekonečna, páč jsi napsal lež na lež .. Přečti si, co jsi napsal, hoď to třeba na papír a zamysli se nad tím .. přijde mi, že i svůj věk jsi sfalšoval a že je Ti fakt 15 .. alespoň Tvůj styl tomu odpovídá .. se fakt zamysli .. a k tématu to zrovna není, to se Madmanovi nebude líbit .. :-) J.

                                0 0
                                • srance  

                                  tak ti kluci tady dokazali ze lhar jsi ty. Typicka obrana. Vis je mi te moc lito.

                                  0 0
                                  • multib  

                                    proč myslíš, že jsem lhář?
                                    A ti kluci nedokázali, že jsem lhář, ale že jsou bezcharakterní povahy a vlastně hyeny, kteří se hrabou v cizích identitách a minulostech .. Otázka zní, na kolik je jejich jednání etické a morální .. A odpověď je jednoznačná .. Ono vůbec nejde o to, zda jsem ten, za koho mne mají, ale o to, co dělají .. prostě normální člověk nepátrá po totožnosti jiných, to dělají jen křiváci, a šmíráci .. A co si veřejnost myslí o šmírácích, je známo .. Tak si to přeber .. Ovšem Tvůj věk svědčí o tom, že to asi nedokážeš pochopit .. možná, až budeš mít děti .. a to ještě možná .. :-) J.

                                    0 0
                                    • srance  

                                      jj deti nemam, myslet si muzu cokoliv stejne jak ty. to ze tu uvedli tvou totoznost beru klidne. kdyz mluvis o moralce zamysli se nad sebou co pises. kdyz hodis vtipek ok ale jak jedes do lidi – tomu se rika bescharakterni. prijde mi to co pises o lidech ze by nejvice pasovalo na tebe a vetsinou to tak i byva.
                                      Jinak chces-li se sejit neni problem jsem z F-M. I adresu ti dam. Bych chtel videt skym mam tu cest : hlavne jsem zvedavy na aerodymamickou hlavu a odrazeni od dodavky.

                                      0 0
                                      • multib  

                                        Nevíš, co říkáš .. ukaž, kde jedu do lidí a já Ti vždy dokáži, že je to jen reakce na invektivu předtím, kterou Ty jsi nepostřehl .. tak do toho, hrdino .. a mou totožnost ..? Zatím jsem svou totožnost neodkryl .. :-) A Ty sem svou hoď, když chceš jednat na rovinu .. já se nepotřebuji scházet, ale jestli máš za to, že má identita tu je, pak sem hoď svou a nechd kolem toho, jako kolem horké kaše .. Já o schůzce nepsal, proč zas točíš .. prostě sem napiš celou svou adresu i s číslem domu, adresu školy, na kterou chodíš, fotku (proč ta tu chybí ..??) a další nacionále .. jen kecáš a skutek utek .. J.

                                        0 0
                                        • srance  

                                          ja tu hodim fotku, adresu atd. Ty to stejne vyvratis ostatne jako vzdy a vsechno. Fotku ze stahnu z netu , jmeno a adresu smyslene. proto ta schuzka i s OP. pro mne tento rozhovor zkoncil. Musim se chysat do materske skolky.

                                          0 0
                                          • multib  

                                            Jasně, že pro Tebe skončil, když tu máš hodit foto a adresu .. hh .. to jsem čekal .. druhé pomlouvat a sám se zbaběle skrývat hh .. Co takhle citovat mne, kde se do někoho navážím!! Na to jsi nějak zapomněl .. takže opět jen kecy a kecy, skutek utek, jen pomluvy a slaboduché žvanění studentíka .. takže příště važ slova, než někoho obviníš .. Jen jsi dokázal svou nevyzrálost .. čusík, Srancíku .. :-) J.

                                            0 0
                                      • multib  

                                        Jestli se se mnou chceš setkat a jestli si myslíš, že zde uvedená identita jsem já, pak není pro tebe problém mne navštívit .. ale jak znám Tvou zbabělou povahu, tak přijdeš inkognito, aniž by ses prohlásil .. :-) J.

                                        0 0
                                  • multib  

                                    A jak dokážeš, že jména a údaje vás ostatních jsou pravdivé? Toto bylo účelem, aby vy jste přiznali to, co chcete po mně .. a ukazuje se, že jste jen tlučhuby a nikdo z vás, jediný člově z těch, co mne provokují, nejste schopni tu dát svou identitu .. chtěl jsem jen poukázat, že např. Radimů jsou desetitisíce, takže nemáš nejmenší právo tu vyskakovat, dokud tu nezveřejníš svou plnou adresu se jménem .. paqk se můžeme bavit na rovinu .. Zatím jsi jen vykřikující anonym, Radim, stejně jako já josef Novák .. jenže já nejsem taková špína´, abych se hrabal v tom, zda radim jsi a který .. jsi mi Ty i ostatní volný, napovažuji to za čestné, pátrat někomu po identitě .. páč kdybys ji chtěl přiznat, užs to udělal .. jenže Ty nechceš a já to respektuji .. V tomto je mezi námi rozdíl .. propastný .. J.

                                    0 0
                              • multib  

                                tř. hned Papaya .. nemá věk, jméno, ani město .. co kdyby ses obrátil prioritně na něj?? Hmm..? :-) J.

                                0 0
                                • sYs  

                                  Já např. mám. Ty se za sebe stydíš, viď? :-) P.S. ICQ ani jiný instant messenger nevedu (to jen pro úplnost, abys zase nepindal). Happy new year i wish you. And lot of friends too. Joyeux l'anné nouvelle je te souhaite. Et beaucoup d'amis aussi. Ještě česky: Šťastný nový rok a spoustu přátel.

                                  0 0
                                  • multib  

                                    Jo, stydím, Syskuc.. jsi ještě moc mladý na to, abys pochopil souvislosti .. a pak, jestli chceš někomu říkat, že se stydí, začni u ostatních soukmenovců tu .. Např u sebe. Dej sem celou svou adresu a já ze Tebou zajedu dnes, n. zítra si to ověřit .. Budeš takový hrdina, anebo se schováš za rodiče, anebo nějakou výmluvu ..? Říkal jsem Ti už několikrát: Až povyrosteš a nabereš rozumu, pak se můžeme pobavit, zatím jsi uvažováním úplně jinde a zpravidla mimo ..
                                    PF 2008 .. J.

                                    0 0
                                    • sYs  

                                      Myslím, že teď je řada na tobě, abyses trochu poodkryl. Nepožaduj po nikom jiném to, co nejsi sám schopen ani ochoten podstoupit ty „cyklo naruby“.

                                      0 0
                                      • multib  

                                        jsi hluchý, slepý a to další .. :-) .. Já už milionkrát napsal, že jsem josef Novák, Šeříková 25, Ostrava ..a Ty zbaběle neřekneš svou adresu .. jsi falešný, jak kulová sedma .. a český dolar .. jdi k šíkpku .. (a to jsem sakra slušný na tebe ..)
                                        hele, mám tu kolem sebe plno dětí, které jsem musel kvůli tobě odstavit, tak nepruď .. :-)J.

                                        0 0
                                        • sYs  

                                          Hm až na to, že Šeříková 25 v ostravě není. Jo, abys neřekl, žeargumentuji bez důkazů, tak tady jeden je: www.mapy.cz/#… A není to Šeříková 25, ale Šeříková 614/25, což není totéž.

                                          0 0
                                          • multib  

                                            6e jsi vůl, to bylo jasné hned, ale že až takový .. neuvěřitelné .. :-) .. Potíž je v tom, že jsi hloupý jak tágo a nevíš, že existuje číslo popisné a orientační .. A TRy sám jsi právě dokázal, že Šeříková 25 existuje .. čili jsi jen zbabělý lhář, který není schopen dodržet férově podmínky, které jsi sám položil .. už mne neoslovuj, nejsi hodewn se mnou diskutovat .. satane odejdi .. :-) J.

                                            0 0
                                            • sYs  

                                              Ty jseš ale …, mám známého, co na poště už nejaký pátek dělá a od něj vím, že šeříková 25 není šeříková 614/25. srovnej si to v hlavě. Jo a nemusíš se hned vztekat, nemůžu za to, že ti stará nebo starý nedá. Jdu slavit konec roku a na tebe už dnes kašlu. Tak se měj a snad se potkáme v roce příštím. P.S. Už s tebou není taková psina jako dřív, ztrácíš jiskru. Měj se krásně a pozdravuj děti :-)

                                              0 0
                                              • multib  

                                                :-) a v úterý se zeptej známého pošťáka, co jsi za blba .. :-) J.

                                                0 0
                                                • sYs  

                                                  S tebou je to zbytečné. Jdi se radši odstrkávat od náklaďáku a doufej, že to ve zdraví přečkáš. Jestliže já jsem blb, pat věz, že tys jejich králem.

                                                  0 0
                                                  • multib  

                                                    Sysínku, zeptej se tatínka, jaký je rozdíl mezi Šeříkovou 25 a Šeříkovou 25/??? .. :-) .. Chceš znát mou adresu a sám svou neřekneš, hrdino .. čusík, prcku .. J.

                                                    0 0
                                                  • pegas  

                                                    za 1. koukam ze zdrobnelinky u tebe porad jedou… za 2. to s tou adresou me neco pripomina:-DDDDD..

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    :oP J.

                                                    0 0
                                                  • sYs  

                                                    Hoj, ty mystifikátore, dal jsem si práci a začal tě hledat na google. Přidávám výsledky svého hledání a myslím, že jsou více než výmluvné. Nejdříve jsem hledal na základě e-mailu ve tvém polovyplněném profilu. Na servru Bajk.cz se tvůj mail vyskytuje ve spojení s jistým telefonním číslem. Šel jsem tedy po tomto čísle a koho myslíš, že jsem nenašel, jisteého Jířího Szuœcika z Cyklo (Olkyc) Šustík. Takže jsi usvědčen ty lháři prolhaný, tvá slova nemají žádnou váhu, jen lituji Tvé děti, snad se neshlédnou ve svém otci a nestanou se z nich stejní křiváci. Tady je nekolik linků, co Google vyhodil. Přeji příjemné počtení. www.mobilmania.cz/…default.aspx?… www.bajk.cz/…a/bazar2.asp?… www.dexter.cz/mapka.php?… www.hledat.cz/…iri-szu-cik/

                                                    Ty mě nemůžeš urazit, slovo člověka, který lže až se mu od úst práší, má pro mě naprosto nulovou hodnotu. Hezký nový rok řediteli zeměokule.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Hele, tímto jsi jen dokázal svou omezenost .. :-) ..
                                                    jsi jasným důkazem, že nejhorší srážka je se vzdělaným blbem .. vzdělání (i když u Tebe hovořit o vzdělání je obrovská nadsázka) není bez mozku k ničemu ..
                                                    Co kdybys to probral se svým otcem, Ale mám za to, že s ním se o takových věcech vůbec nebavíš ..
                                                    Jestli Ti přijde normální, že tu uvádíš číkoli údaje a identity, pak je mi tě líto ..
                                                    Hlavně že dušička má klid .. :-)
                                                    takže pokud máš za to, že to jsem já, teď by bylo správné, kdybys tu evedl svou adresu .. Ukaž se, hrdino .. a že Tě to nenapadlo Tebe samého .. :-) ale to už bych chtěl moc .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • sYs  

                                                    EE, taky si dej tu práci a používej mozek a google.

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Ne, já se nesnižuji k tomu, abych se někomu hrabal v soukromí , či minulosti. To přenechám takovým, jako Ty .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • sYs  

                                                    A co se týče údajů, které jsem zveřejnil, jsou každému volně přístupné, nejedná se o nějakou tajnou databázi osobních údajů. Každý si je může snadno vyhledat pomocí google. Přemýšlej než něco napíšeš. Jsi omezený až to bolí.

                                                    0 0
                                                  • XC-biker1  

                                                    taky jsem něco našel : Rande.cz – seznamka, zábava, přátelé spojení: vera-karty@volny.cz .. ICQ: 405323234 toto mi našel google

                                                    0 0
                                                  • sYs  

                                                    JJ, je toho dost, čemu se J.S. z OV věnuje. :-)

                                                    Nejlepší na tom všem je, že pak sem příjde a všechny nás tady školí, jak všemu rozumí a všechno ovládá. Prostě takový Brouk Pytlík, všude byl, všechno zná, protože se narodil v kině.

                                                    0 0
                                        • sYs  

                                          Takže s tebou, coby lhářem a iluzionistou nemá žádný smysl se o čemkoliv bavit.

                                          0 0
                                • papaya22  

                                  mily olkyci ja jsem tu udaje mel ale nehodlam tady furt cist me prijmeni jelikoz si me furt beres do drzky!

                                  0 0
                                  • multib  

                                    aha .. takže já si mám dát špinit jméno Tvou tlamou?? Jsi úchyl .. :-) J.

                                    0 0
                                    • papaya22  

                                      Tak nevím pane Novák nebo jak vlatně, ale to je nakonec jedno, kdo z nás dvou je úchyl. Myslím, vlastně jsem přesvědčený že tě tu má každý plný zuby. Být tebou tak bych se tu už nijak neprazentoval. Někdo a díky bohu za to, tě označil za lháře a tímto mi dal za pravdu. Všechny tvoje příspěvky jsou jen urážlivé, všechny jen poučuješ a radíš jim jak se mají chovat, tohle dělá jen hlupák kterého nikdo nikde nechce ani slyšet, tak jdi do své cyklo dílny a můžeš se tam zavřít.

                                      0 0
                          • multib  

                            Běž se místo toho prskání doučovat radši ČJ (chlapy, sqěle, přízpěvkama, nevyděl, cyklistoj ..a mnoho dalších ..) .. moc Ti nejde rozumět .. :-D J.

                            0 0
                            • papaya22  

                              to vis kazdej neni takovy cestinar jako ty pane more stazenejch klik. alespon vidis ze jsi nejubozejsi a ze te nikdo nema rad presne jak jsem to psal. koncim skoda ztracet cas

                              0 0
                              • multib  

                                ou, ou .. to bylo ale přínosem k tématu .. jsem se poučil o brždění .. .-) J.

                                0 0
                              • multib  

                                O ČJ nejde, ale o vaše prudění .. Když už prudíš, tak spisovně, ano .. :-) J.

                                0 0
                          • multib  

                            Perlička od tebe. .. vzniklím .. muhehe .. rofl .. no, ale je to spíš k pláči .. :-) J.

                            0 0
                          • multib  

                            Jezdi si to svoje a nepindej hlouposti .. drž se svého mota .. :-) J.

                            0 0
                            • papaya22  

                              hm a dal, zacinam se bavit jeste nejakou urazku bych si dal. jo a ty jmena, ale to bude dlouhy seznam co?

                              0 0
                              • multib  

                                tak to jsi špatně, to se musíš obrátit na Madmana .. jestli Ti ovšem nevyčte, že nejsi k tématu .. :-) J.

                                0 0
                          • multib  

                            a což takhle, pokud Tě něco na netu štve, stisknout tlačítko ON/OFF? To by Ti mohlo pomoci od mindráku .. :-) J.

                            0 0
                            • papaya22  

                              jeste neco ja se bavim

                              0 0
                            • die.catana  

                              Taky jsem jel z kopce v háku za BMW. Je to v pohodě, je pravda, že se dá dopředu poznat kdy začne řidič brzdit a to i klidně 5min dopředu. Ale je tu podmínka, musí se jednat o dobrého řidiče. Na Lago di Gardě jsem valil od jezera „Lago di Tento“ a celou trasu za terénním BMW, po rovinách mi ujížděl, ale v zatáčkách sem se mu lepil na nárazník. Jenže on úplně božsky projížděl zatáčkami a nechával se vynášet, naprosto plynule. Fakt boží jízda. Pak jsem jel v ČR za jedním BMW sedanem, z kopce a on jel jak prase 70km/h, to je nepřiměřená rychlost vůči té cestě a já si říkám frajer tak valím za ním, on si najede do zatáčky a dupne ne brzdu, no já musel taky, a pochopitelně mě to narvalo skoro až do příkopa. Srovnal jsem to a on frajer dup na plyn, kola zahrabaly, tak mě ujel asi o 200m a pak byla zase zatáčka, a tam jsem si ho dojel, protože ta LAMA zase zabrzdila. Prostě jel jak pi*a. Za řidičem co umí jezdit, se dá krásně jet, ale za vypatlaným troubou v půjčeným autě od tatínka je to sebevražda:(((((

                              0 0
    • Darkson  

      instinktivně. nepřemýšlim, jestli v tu chvíli víc přední nebo zadní

      0 0
      • Čapíno  

        Záleží na situaci, zabrzdit na suché, rovné silnici, nebo v extrémním sjezdu na bajku je asi rozdíl. Na suché rovné silnici si přední brzdou klidně zabrzdím, ale ve sjzedu na bajku budu raději používat více zadní, než přední brzdu.

        0 0
    • Jedukuk  

      Ja brzdim zadni tam mam v-breik a ve predu kotouc a tam jen za deste a pomaham sni

      0 0
      • Vilém  

        K tvemu stylu brzdeni se vyjadrovat nebudu,ale precist to po tobe a pochopit navic cos chtel rict,mi dalo zabrat.

        0 0
    • Jedukuk  

      Ja brzdim zadni tam mam v-breik a ve predu kotouc a tam jen za deste a pomaham sni

      0 0
    • die.catana  

      Já fakt nechápu, jak se anketa „kterou brzdou brzdíte“ může zvrhnout na něco takového. Když se zeptám a potřebuju třeba poradit kam vyrazit do Alp, nebo někam … Tak mi odpoví tak 4lidi. Ale u takovéhle kraviny je taková smršť příspěvků… :)

      0 0
      • Pavlos  

        podekuj panu szustikovi

        0 0
        • sYs  

          Taky nesu svou část viny.

          0 0
        • hribik A1  

          nezabudaj, ze na „panov szustikov“ platia len tieto zakladne veci:

          1. neodpisovat
          2. neodpisovat
          3. neodpisovat

          kto odpisuje evidentnemu provokaterovi, nech sa nedivi. keby sa podobnym nikdy neodpisovalo, stratili by motivaciu jednat tak ako jednaju

          0 0
      • multib  

        To bude tím, že nejvíc nakecají tací, co nemají co říct .. :-) J.

        0 0
        • Jirik123  

          takhle tvrdou sebekritiku bych od tebe necekal. momentalne melo toto tema 356 prispevku, z toho tvych 106…

          0 0
          • multib  

            Jasně, ale ještě spočítej, kolik mých bylo k tématu a kolik jich bylo odpovědí na něčí výpad .. až teprve to by bylo objektivnější .. Ale v každém příp. jde o simultánku, takže takovéhle porovnávání nemá význam .. To, že vám dochází argumenty, tedy síly a pošlete za sebe náhradníka, to jen dokazuje, že nikdo z vás není sto obhájit svůj názor .. ukaž jediný příklad, kde svá tvrzení máte podložena .. Ve většině vašich postů jde stejně o invektivy a demagogické, sofistické, nepodložené pindy .. :-) J.

            0 0
      • multib  

        Podekuj panu Pavlosovi .. :-) J.

        0 0
      • přišlapávač  

        já jsem ten hodnější, vid?

        0 0
    • dancing dog  

      Možná by se tu fakt někdo měl nechat dát vyšetřit…

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      Více přední,ale téměř vždy přibržďuji i zadní zároveň

      0 0
    • assassin  

      pokud chci zpomalit tak obema(prevazne predni).. ale zalezi na povrchu a na situaci … v terenu dost casto pouzivam jen zdani abych dostal kolo do smyku a zatocil tim… jsou vracecky ktere jinak projet nejdou…

      to same na moto… pouzivam obe (zvyk) ale staci predni, dost lidi brzdi na silnici jen predni…

      nejlepsi je ale nebrzdit, kdo brzdi prohrava

      BTW: termin ucinnost brzd by me zajimalo jak je definovanej fyzikalne.....

      0 0
    • gumid  

      Pánové, přiložme pod kotle, protože jinak nám OLKYChuck vychladne.

      0 0
      • gumid  

        Přidávám jeden postřeh k jízdě za automobilem (kategorie pominuta) a schopnosti předvídat brždění a reakce řidiče vůbec. Padlo zde tvrzení od autora vlákna, že řidič buď brzdí a nebo akceleruje ( tato formulace je zkrácená a upravená ). Protože autem se najezdím docela dost, zvládl jsem řízení vozu i za současného používání obou zmíněných „pedálů“. V jistých situacích má svůj význam. A co teď – JAK BUDE PŘEDVÍDAT „GURU“ intuice, jež se zove OLKYC. Jak zareaguje, v jakém časovém horizontu? Takže- toto je hozená rukavice!

        0 0
        • Stancek  

          Neee, nechte ho pri tom ze zabrzdi lip a rychleji nez auto, idealne tak v 80 … aspon bude konecne klid.

          Dlouho jsem se drzel a nechtel k nemu nic psat, ale tohle uz neni mozny takovej mozkovej prujem, v par vecech ma pravdu ale styl jeho komunikace napovida je ze to absolutni DEBIL … Doufam ze ho sem prestane bavit chodit, nebo se povede adminovi mu sem nejak zamezit pristup, pomalu vsechna vlakna jsou zapraseny jeho nesmyslama a najit posledni dobou neco uzitecnyho zacina byt tezsi a tezsi… dost to snizuje hodnotu fora a odrazuje od komunikace lidi kteri jsou schopni a ochotni neco poradit…

          0 0
        • multib  

          Jj, všichni řidiči náklaďáků jezdí s nohou na obou pedálech .. dobrý, fakt jo .. pilote F1 :-) J.

          0 0
    • krhac1  

      S tou přední to chce víc s citem ;-)

      0 0
      • olkyczase  

        paráda, přímo studijní a modelový příklad.. :-) J.

        0 0
        • krhac1  

          Jo,jenže tohle byla frajeřina se stavěním na přední(dost přětažená!!) ,pokud to s předkem přeženu,tak dřív ustřelí,než že se takhle převrátím,tzn­.žádnej MODELOVEJ PŘÍKLAD!! Stále si stojím za tím,že při správném brždění se má používat přední brzda!! ps.Na motokrosovém soustředění výběru juniorů ČSSR v Bílovci nás trenéři namátkově zastavovali a kdo měl na blátě studenou přední brzdu běhal za trest do padnutí pahorek,aby si pamatoval že se brzdí hlavně přední.Některejm prostě tu zadní odpojili a bylo vymalovaný;OP

          0 0
    • Hell_A  

      No je zajímavé, že já taky brzdím hlavně zadní a pak přední, mám véčka.. Ale kamarád, co má kotouče, mi říkal, že mám brzdit hlavně přední a přibržďovat zadní.. No a můj přítel mi to vysvětloval stejně.. Zajímavý taky je, že spousta holek brzdí hlavně zadní a přední přibržďují, jelikož se bojí, že kdydby brzdili hlavně přední, přepadly by přes řídítka:-P.. Tak nevím:-D

      0 0
    • Daf  

      Docela me prekvapil vysledek ankety. Totiz, ze velka vetsina lidi brzdi vic predni. Ja urcite brdim casteji zadni brzdou. Uz proto ze s vice pribrzdenym prednim kolem se bike spatne ovlada. Takze predni brzdu mackam vetsi silou jen v usecich kde jedu vic primo. Zato zadni brdu muzu mit zabrzdenou po celou dobu technickeho sjezdu. Kdo jakou brzdou brzdi casteji jde take snadno poznat podle toho na jakem kole ma vic ojete spaliky, nebo desticky.

      0 0
      • Manas  

        U toho technickeho sjezdu to je otazka, jsou mista kdy potrebujes aby zadek jel tak jak chces a predek si rukama udrzis. Obcas je to docela alchymie – treba blativa zavrena zatacka na prudkym svahu … :-)

        0 0
      • pitos  

        výsledku ankety se nemůžeš divit,asi na tom něco bude;) při brzdění zadní jde kolo lehce do smyku a pokud to není žádoucí tak je v té chvíli bike daleko hůře ovladatelný než s přibrzděným předním kolem. Navíc předek nelze při určité rychlosti nebo sklonu zablokovat,na rozdíl od zadního kola.

        0 0
        • Daf  

          Tim chces rict, ze kdyz brzdis z kopce pouzivas jen predni brzdu, protoze zadni jde lehce do smyku?

          0 0
          • MlokCZ  

            Já třeba používám vždy obě, ale zadní stejně mačkám jen tak lehce (aby nešla ještě do smyku) a téměř nic v tu chvíli stejně neodbrzdí. Takže kdybych tu zadní pustil, tak v tom nebude moc velký rozdíl.

            0 0
          • roud  

            Da se to mam teď zadní mimo provoz (moc sjety desky) a vše sem na posledních třech vyjížďkách brzdil přední a no problemo :O)

            0 0
            • Daf  

              Tak to by me zajimalo jaktoze se ti povedlo driv sjet zadni desky, kdyz tou zadni brzdou skoro nebrzdis ;)

              0 0
              • roud  

                nepovedlo dřív sem měnil přední a teď sou sjetý zadní ty sem zatim neměnil nikdy :O) Tím je věe vysvětleno :O) (a ani to nebolelo)

                0 0
                • Daf  

                  OK :) Vzdycky jsem si myslel ze mi to jde dobre z kopce proto, ze umim brzdit, ale ted me napadlo, ze by to mohlo byt taky tim, ze brzdit neumim :)))

                  0 0
                  • roud  

                    Hlavně že vždycky dobrzdíme všichni to je hlavní :O)

                    0 0
            • JSt  

              a jako kdes jezdil posledni tri vyjizdky? zatacka na snehu v prudkym kopcu a des na hubu. vpodstate tam ta zatacka ani nemusi byt a des ;-).

              0 0
          • pitos  

            používám intenzivněji přední než zadní,o tom že používám jen přední tu nepadlo slovo,to je blbost. …ano protože zadní jde lehce do smyku,a je méně účinná

            0 0
            • Daf  

              Predni brzda umozni zcela urcite ucinejsi brzdeni, jen si myslim ze zadni brzdou se brzdi casteji a delsi dobu pri jizde z kopce. A myslim si, ze o tom je tady debata. Pokud se ale pletu, a diskuze je o tom kterou brzdou spolehliveji zabrzdim kolo, tak se omlouvam a souhlasim ze predni ;)

              0 0
              • pitos  

                ne nepleteš se,debata nebyla kterou zabrzdíš spolehlivěji;) buď si nerozumíme nebo nechceš pochopit že tu přední prostě používám jako řekněme hlavní brzdu a zadní používám současně ale tak aby nešla do smyku, nebo alespoň co nejméně.

                0 0
                • Čapíno  

                  Ty woe, to je debata:)) Chtěl bych vidět borce, co pojedou sjezd např. na blátě nebo sněhu, jak zadní jenom šimrají a brzdí hlavně přední :-))

                  0 0
                  • pitos  

                    debata to je o ničem,to máš pravdu. …protože kdybys pozorně četl tak jistíš že se o těchto řekněme extrémních situacích psalo,tam se brzdí zase trochu jinak,to je jasné. tady jsme mluvili o běžném brzdění při běžných podmínkách

                    0 0
                  • assassin  

                    hele pokud v takovyhle situaci potrebujes zpomalit tak nic jinyho nezbejva… protoze zadni to sice pojede smykem ale nebude to moc brzdit… pokud nemas pneu na to aby na snehu a blate ten brzdici predek podrzeli a nejde to sjet bez brzd tak sebou flaknes tak jako tak…

                    0 0
                  • fousek  

                    Tos toho asi moc nevidel, schvalne si zkus sjet FR trat na Spicaku kdyz je mokro bez predni brzdy

                    0 0
        • MlokCZ  

          A doplnil bych skoro ještě to nejdůležitější. Někdy tím zadním nejde ani dostatečně zabrzdit při trošku větším sklonu.

          0 0
        • Daf  

          Spis si myslim ze vetsina lidi, aniz by si to treba uvedomovala, brzdi vic zadni brzdou. Typicky prudsi sjezd, kde se to neda pustit zadni brzdou clovek neustale hobluje rafek, zatimco predni brzdou je pri tom potreba obcas pustit, nebo povolit, aby prejel prekazku, nebo projel zatacku.

          0 0
          • MlokCZ  

            Na kotoučích určitě ne, jednou to zkus a vůbec nepouštěj zadní a po chvíli ji uvaříš (ať to bude cokoliv za brzdu – některou uvaříš dřív některou dýl). A tohle jsem nepraktikoval nikdy ani na v-čkách. Nikdy nedržím žádnou brzdu souvisle.

            A pokud je prudší sjezd (tím myslím opravdu prudší), který se nedá pustit vůbec ani na chvilku, tak na takovém ať budeš zadní dělat co chceš, tak se budeš velmi rychle rozjíždět. Takhle naposledy jsem ve sjezdu z Šeráku ve 3/4 horní sjezdovky musel zastavit, už začly lehce vadnout brzdy a nechtěl jsem testovat, jestli to dobrzdím nebo ne až dolu. V půlce (mezi začátkem sjezdovky a tím místem zastavení) jsem musel přehmátnou na přední druhým prstem, protože mi jeden prst nestačil. V tu chvíli jsem zadní pořád držel na hranici smyku a jen za tu kratičkou chvilinku, na kterou jsem tu přední pustil jsem se nestačil divit jakou mam rychlost. Brždění zadní v tu chvíli bylo zcela propagační.

            0 0
            • Daf  

              Pokud umis trochu pracovat s tezistem. Da se pri sjezdu dost vahy prenest i nad zadni kolo. A to pak docela i brzdi.

              0 0
              • MlokCZ  

                Práce s těžištěm je nutná podmínka abys to vůbec sjel, to beru jako samozřejmost. Sice tím těžiště posuneš, jenže ve chvíli kdy začneš brzdit, tak se stejně téměř celá váha přesune na přední a zadní se odlehčí. A pokud to není tak prudký sjezd, tak zase proč bych chodil za sedlo jen abych zatížil zadní kolo kvůli brždění, když můžu brzdit přední a jsem v lepší poloze pro technický sjezd.

                0 0
                • JSt  

                  kdyz mam prejet neco technictejsiho, tak se predni kolo musi odvalovat, ne ho brzdit. rozumej tomu tak, ze samo brzdim obema, ale v momente, kdy prejizdim koreny, kameny apod. tak se predni musi tocit, inac bych se zapichl.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak to je jasné, že ne vždy můžeš brzdit přední pořád, to také netvrdim. Ono ani hydrama nemůžeš brzdit pořád souvisle, takže na překážkách když jsou větší přerušuju brždění na chvilinku úplně.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Kdyby ten zmíněný sjezd po sjezdovce z Šeráku byl současně ještě technicky náročný s většími šutry, tak to bych ho při tom sklonu už nedal vůbec, to bych se tam zabil. Naštěstí ta druhá cesta technická z Šeráku po červené zase není nijak moc prudká.

                    0 0
                  • soc  

                    Jde o to brzdit, kdyz muzes a nebrzdit, bo jedine tak to projedes… Proste je to o odhadu… nicmene predni je brzda, mezni brzdny ucinek dostanes na predni…

                    0 0
          • Čapíno  

            Naprostý souhlas..stejně když jedeš sjezd a rychlost kola je taková, že už Tě začíná šimrat v nose, tak nezačneš brzdit přední, ale lehce přibrzdíš zadní..

            0 0
    • Krys  

      Stalo sa mi raz, že mi rupla zadná brzda (V), tak som ju vycvakol a výlet dokončil len s prednou. Žiaden problém. Taktiež mám vo zvyku vycvaknúť zadnú brzdu, keď mám bajk niekde odparkovaný. Skoro vždy na to zabudnem a zistím to až po chvíli. Nikdy som kvôli tomu nespadol ani nenarazil.

      0 0
    • olkyczase  

      podívejte, já denně sjíždím ostrý padáček, když je sníh, led, je klouzavýc .. brzdím hned zkraje jen zadbí do té doby, než jdu do smyku a pka beru i za přední .. když beru jen za přední od začátku, jdu do smyku přední, tj. na hubu .. a dole je prudká, 180° zatáčka, bez bez možnosti úniku.. zkoušeno na trekingu, V brake, .. přední můžete používat ve volném terénu, kde vyrovnáte případný smyk, ale ne na úzké klouzavé silnici ,, dobře 12° spád .. J.

      0 0
    • Manas  

      Podivejte se, zavodim ve sjezdu, dost jezdim prudke a tezke technicke tereny, nejezdim rozhodne spatne a brzdim hlavne predni. Jsou mista kde to nejde – moc velky spad, led, ale to jsou extremni podminky. Ve skoro kazdych normalnich se mnohem vic brzdi prednim brzdou, proto ze diky pozici teziste pri sjezdu ma mnohem vetsi ucinek nez brzda zadni. Velmi zjednodusene mohu rici, ze pokud vyrazne pouzivate zadni brzdu, tak bud nejezdite zrovna tezsi teren a nebo ne uplne dobre pracujete s tezistem.

      0 0
      • krhac1  

        Jj.přední brzda má 70ti-85ti% brzdnej účinek.(aspoň u motocrosu ale ono to bude,IMHO dost podobný)

        0 0
        • MlokCZ  

          U kola v některých extrémních případech až 100%. Když budeš brzdit na tvrdém povrchu na krev, tak zadní kolo může až začít ztrácet konktakt s terénem. Pak je zadní 0%.

          0 0
          • krhac1  

            jj.neberu až takové extrémní brzdění,spíš takovou sportovnější jízdu terénem.Se silnicí takové zkušenosti nemám;-)

            0 0
      • Daf  

        Myslim ze je ale dost rozdil mezi DH a XC kolem. Jinej rozvor, jina pozice jezdce na kole a je toho vic.

        0 0
        • Manas  

          Ani ne, jezdim stejne i na XC a je to naprosto stejne. mozna v pripade kdy jsi extremne natazeny na riditka tak je prace s tezistem tezsi. Ale s takovym kolem je i jizda v terenu ne uplne idealni/prijemna.

          0 0
        • assassin  

          ja mam xc kolo na dh… a ted kuwa jak na tom mam brzdit??

          0 0
    • tri3lobit  

      tak prosimta ked tu na vsetkych pindas aky su sprosty ked sa ti odvazia oponovat a hned pises ze su to male deti co chodia na zakladnu skolu tak skus napisat aku skolu mas ty spavenu ci sa mas vobec cim chvalit… a konecne si ujasni co chces povedat lebo v jednom prispevku pises ze nemame ziadne vedomosti ked ti niekto dokaze ze ich ma tak zrazu ich nepotrebuje ale za to nema vlastny rozum…

      a este tak trochu od temy pripominas mi jedneho politika zo SVK je to predseda vlady a myslim ze by ste si mohli podat ruky… len tebe tu nikto neveri…

      0 0
      • tri3lobit  

        toto ako patri sudruhovi olkyc-ovi netrafil som spravne tlacitko

        0 0
      • roud  

        neřeš to on je trochu mimo realitu…

        0 0
      • olkyczase  

        mluvíš úplně z cesty .. Ukaž/cituj, kde jsem něěkomu něco řekl, protože mi odporoval? Ano, pokud někdo kecá blbosti, tak „pindám“, jaks to nazval .. :-) .. A pokud má 14 let a odporuje o věci, o které nemůže mít šajn, tak musím poukázat na věk .. za chvíli by tu pindaly děti z mateřinky o tom, že to musí vědět, páč většinu života strávili na kole .. :-) .. A jaký smysl má chválit se školou ..?? Určo nemáš víc, jak 18, jinak bys tohle nenapsal .. :-) .. A dále pleteš jablka s hruškama .. :-) .. Jestli někdo vědomosti nemá a mudruje, musím na to poukáza a jestli někdo vědomosti má a zamotává se do nich, příp. používá nesmyslné rovnice, kde stačí logika, anebo argumentuje nesouvisícími argumenty (vakuum..:-)), tak mu jsou ty vědo mosti nanic .. vědomosti bez praktického a i správného a vhodného použití jsou k ničemu .. ztráta roků strávených ve škole .. něco jako zlatá cihla u socky, sloužící jako zarážka dveří .. :-) ..

        a este tak trochu od temy, pripominas mi politiky, kteří dokáží nakecat spoustu řečí o ničem a často to ani neví ..:-) ..
        a konecne si ujasni co chces povedat, najlepšie na konkrétnom príklade .. a možno Ti dojde, kde si spravil chybu .. :-) J.

        0 0
        • tri3lobit  

          v podstate v kazdom prispevku co si reagoval na nejaky opacny nazor si nezabudol pripomenut ze je male decko alebo nema skoncenu ani zakladnu skolu… chvalit sa skolou??? to nemusis stacis ked sem napises ake mas vzdelanie(aka­demicke) ja napriklad koncim bakalara tento rok… no ked si myslis ze nemam ani 18 tak to sa trosku mylis… podla mna Tebe chyba zakladna logika prave ten priklad s vakuom bol jeden z najlepsich argumentov, lebo presne tak sa riesia problemy ze pripad zi zjednodusim tam najdem jednoduche riesenie a az potom si prihodim dalsie podmienky… ono je to tazke ta presvedcit a ked to niekto chce spravit exaktne tak to uz velice vravis ze tam zbytocne mota vzorce…;)

          a k tym politikom kukni sa kolko si Ty napisal vacsinou nezmyselnych prispevkov a ja len tieto 2–3… a viac ani nemusim dodavat kto tu ma „spoustu řečí“…

          0 0
          • olkyczase  

            Počuj, mňa sa pozdávajú Tvoje posty nezmyselné a aj sú .. Tvoje tvrdenia sú nepodložené, iba plácanie do vetra .. Cituj konkrétný prípad, kde ja hovorím nezmysel .. ale pozor, nie, keď Tebe sa to bude tak javiť .. Argumentuj konkrétne, nie obecne .. to sú len plané reči .. J.

            0 0
            • tri3lobit  

              prispevok kde jednoznacne urazas len preto ze ma iny nazor

              olkyc (29.12.2007 18:25:42) 89.24.46.xxx 11×> kterou brzdíte? (^ odpověď na 10× ^) Milý Chodče, my, někteří, víme, že mnohé věci nedokážeš pochopit, ale právě proto jsme lidé, že máme rozdílné IQ, někdo vyšší, někdo žádné, Ty zas nižší .. ale já se na Tebe nezlobím, že nejsi s to srovnat si situaci v hlavě .. Víš co, dělej si svou práci, kterou děláš a nepřemýšlej nad věcmi, které jsou pro Tebe vyšší matyka .. čus .. :-) J.

              a k tomu ze hovorys nezmysel

              A u brždění aut i kol pleteš jablka s hruškama .. Tvé tvrzení, že " ..ucinost brzd auta a kola se neda srovnavat, auto dokaze zabrzdit minimalne na polovicni draze nez ty na kole a .." Jasný blábol .. účinnost brzd u kola je přinejmenším stejná u kola, jako u auta (viz stížnost profíků a příliš ostré brzdy Sh ..), jenže to, že " ..auto dokaze zabrzdit minimalne na polovicni draze nez já na kole .." , je dáno primárně velikostí brzdné plochy (tedy styčné plochy kol s vozovkou ..), sekundárně hmotností auta .. Trochu přemýšlej nad textem, je to jen fyzika ZŠ ..

              nikdy nemoze byt ucinnost brzd na aute porovnatelna s byciklom pretoze ako sam pises tak auto je tahsie a to by som chcel vidiet ako by brzdilo 1 tonove auto s brzdami z bicyla… a ano to co pisem su vpodstate zbytocnosti co tento svet neobohatia ale proste na tvoje poucovanie a „nadradenost“ sa neda nereagovat…

              0 0
              • olkyczase  

                Milý Trilobit (nomen omen ..(Ponúka sa: vráť se do praveku .. :-DD) .. ale nič v zlom (aj keď sa do mňa obúváš ..), len si mi nahral na smeč..:-D) ..
                1) Reálna účinnosť brzd vo vzťahu k dopravnému prostriedku je cca rovnaká .. Oba subjekty zablokujú kolesá v ten istý moment .. prečo hovoriť akademicky, keby, čoby .. lebo aj tak Tvoj názor je nezmyselný .. aby bolo porovnanie objektívne, musel by si brzdy z bycikla na auto prizposobiť jeho dispozíciam, hmotnosti, styčnej ploche pneu, atď. .. tzn., že špalíky by museli byť ovela vačšie, prítlačná sila tiež, konštrukcia brzd mohutnejšia .. atď. Toto si nedomyslel, však?
                2) A toto som napísal už vtedy, len Ty si to volako „zabudol“ napísať, možno aj prečítať :-) ..(kdo to četl nahoře, vynechte ..) olkyc (03.01.2008 10:10:06) 11×> kterou brzdíte? (^ odpověď na 10× ^) Jak můžeš stavět účinnost brzd do souvislosti s brzdnou dráhou ..?? To je jen nepřímá úměra a v dnešní době kvalitních a velmi účinných brzd s tím vůbec nesouvisí .. Platí, co jsem napsal. Vetší styčná plocha kol s podkladem, hmotnost vozidla .. Nikdo nemůže zpochybňovat, že brzda na kole zablokuje kola okamžitě .. A že kolo jede dál, to jsou další fyzikální veličiny, které na to mají vliv .. Samozřejmě, kdybych srovnával absolutní účinnost brzd kola s autem, pak by, dost možná, kolo prohrálo, ale reálná ůčinnost je téměř identická .. Absolutní účinnost a objektivní porovnání by bylo, kdyby stejná vozidla, tedy o stejné hmotnosti, styčné ploše se stejnou vozovkou a při stejné rychlosti a stejném větru a za použití stejné třecí plochy brzdných systémů (tj. velikost špalků, destiček, obložení aby byla stejně velká, jako tato plocha u autobrzd) .. ale o to nám nejde .. jen poukazuji na to, že obě vozidla, kolo i auto, dokáží zablokovat kola ve stejném čase .. auto možná později, nejsem si jist, ale určo ne dřív .. Ale účinnost (dobrých) brzd na kole je víc než dobrá .. jediný rozdíl může být za mopkra a to ještě u cyklokotoučovek neplatí, ty neznám .. 

                0 0
              • olkyczase  

                A k Chodci: Proč jsi záměrně neuvedl, jak Chodec vše co řeknu zpochybňuje a zesměšňuje?? Takže teď Ti dokáži, že Ty jsi demagog, což je skoro to samé, jako podvodník a lhář .. anebo jsi takový truhlík, co čte jen to, co se mu hodí, příp. nevhodné zapomíná .. ale pak neopruzuj ..
                Tohle napsal chodec:
                „chodec (29.12.2007 19:31:36) 194.108.138.xxx 21×> kterou brzdíte? (^ odpověď na 20× ^) Na něco takového čekám od začátku, případně na popis toho, jak preferuje zadní brzdu proto, že tak kolo může v případě brzdícího náklaďáku před sebou v mžiku ŘÍZENĚ položit a podjet mu pod nápravama, aby před kabinou použil účinnou přední, o kterou kolo ještě v pohybu opře, postaví a plynule pokračuje před již stojícím náklaďákem.“ ..
                Takže ne já jeho, ale on uráží mne ..! To jsi neuvedl, ..pročpak, Trilobite?? nehodilo se Ti to do krámu ..? Takže příště bacha, jinak jsi za vola, co ani číst neumí .. :-) anebo provokatéra, prudiče, který chce vyvolávat flame .. :-( .. Ani jedno není mezi inteligenty přijatelné .. J.

                0 0
                • tri3lobit  

                  k chodcovi: je absolutne jedno co ti napisal(pokial ta neurazal) ale odpisat mu ze patri k ludom s nizsim IQ mi pride ako urazka ked ho vobec nepoznas a ten prispevok som si cital a len chcel vtipne povedat ze ako bude vodic brzdit nemas sancu predpokladat v urcitych situaciach… a toho podvodnika a klamara si nechaj zasa sudis cloveka ktoreho nepoznas z jedneho prispevku…

                  brzdny ucinok je parameter brzdy a ked zmenis brzdu zmenis brzdny ucinok brzdy takze ked vravis ze brzda na aute ma ten isty brazdny ucinok ako na bicykli tak si namontuj brzdu z biku na auto ale to nejde to chapes uz aj ty… proste brzdny ucinok ma vacsi urcite brzda na aute lebo presne ako vravis ma lepsiu prilnavost ako biykel, preto pri silovom posobeni ked sa uz bicykel smyka tak auto este spolahlivo brzdi bez smyku… ale teraz som asi pochopil cim sa ty tu snazis ohanat to bude asi relativny brzdny ucinok teda na jednotku hmotnosti kde uz to len takto zbrucha ani nedokazem porovnat na to by som potreboval brzdne drahy, hmotnosti atd.

                  0 0
                  • olkyczase  

                    Zesměšňování beru jako urážku, ..
                    brzdný účinek brzdy je dle mého zdravého úsudku doby, za kterou dokáže brzda zastavit pohybující se bržděné těleso, tj. ráfek, u auta disk, či kolo obecně .. zda vozidlo zastaví, či ne, je výsledkem dalších součinitelů ..
                    abych dokázal nesmyslnost Tvého tvrzení, tak obraťme Tvůj příklad s montáží cyklobrzd na auto .. dejme brzdy z auta na kolo .. myslíš, že kolo zastaví dříve .. hh .. takže asi takto, pánko milý moj .. :-)
                    Pokud nemám Tvé posty považovat za ryze účelové, demagogické a podvodné, pak je musím nazvat diletantské, nefundované, amatérské, elévské, žákovské a stupidní .. a mohu pokračovat .. proto pomalu se závěrama, ano ..? J.

                    0 0
                    • tri3lobit  

                      „brzdný účinek brzdy je dle mého zdravého úsudku doby, za kterou dokáže brzda zastavit pohybující se bržděné těleso, tj. ráfek, u auta disk, či kolo obecně“

                      takze mi chces povedat ze ked namontujem na bicykel brazdu z auta tak sa mi koleso bicykla zastavi neskor ako pri brzde z bicykla??? toto mi vychadza z toho co si napisal a je to riadna hlupost…

                      „abych dokázal nesmyslnost Tvého tvrzení, tak obraťme Tvůj příklad s montáží cyklobrzd na auto .. dejme brzdy z auta na kolo .. myslíš, že kolo zastaví dříve“

                      koleso bicykla bude stat hned coz znamena vacsiu ucinnost brzd v tvojom ponimani a celkovo bicykel ci zastavi skor to sa vazne neodvazujem povedat pri spravnom davkovani brzdenia…

                      a tvojho mileho panka si nechaj… a pisem sem lebo s tebou nesuhlasim a ked ti to pride „ryze účelové, demagogické a podvodné, pak je musím nazvat diletantské, nefundované, amatérské, elévské, žákovské a stupidní“ tak mi neodpisuj…

                      0 0
                    • cat  

                      www.chcizit.cz/…zpecna-jizda BTW tady je neco pro tebe..silnice sou nekdy nevyzpytatelne.

                      0 0
                      • Fantom  

                        jj, kdybych nejel na nárazníku, nic se nestalo .. :-) J.

                        0 0
    • Burton2  

      Kterou brzdíím ????? Tak to je dobrý !! Já nebrzdím vůbec a kdybych brzdit musel tak nohama a nebo potom jedine po prdelíí :D:D

      přikládaám foto proč brzdím nohama :D

      0 0
    • Misiak  

      pravou (predna). zadna len na smyklavom terene a pri prudkom brzdeni ako asistencia prednej, resp ked je brzdenie prednou problematicke.

      0 0
    • Krys  

      Tak som si nostalgicky zaspomínal … Hľadajte reťazec „80“

      0 0
    • malt64tt  

      na prednu ide vacsia vaha takze prednou

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.