krátké geometrie AM / EN / proč ? - žiletky zákaz

353 nepřečtených
  • Tomcat

    Už delší dobu ležím v tabulkách aktuálních kol a vrtám hlavou odkud se vzaly krátké geometrie, který jsou jednoznačně dolekopcem nestabilní, ideálně ještě s 30kou pilou, aby se dolů nemělo cenu ani šlapat. Ono vzhledem k tomu že je to krátký je to mizerný i nahoru do kopce. Katastrofa kdy nový FR/AM kolo je na délku až o 5 cm delší, než některý pra-hysterický 26" a délce kokpitu nemluvě. A delším ego je opravdu jen pomálu. A rozdíly mezi velikostmi jsou fakt divný.

    Bohužel sem si už tady všimnul několikrát, že místní silničářský důchodci mají tendenci „řešit“ krátký rám 9+ představcem to bych blil. Což je změnou těžiště už solidní kopanec směrem k XC.

    0 6
    • novas752  

      To myslíš nějaký aktuální krátký geometrie nebo kde se to vzalo na starších kolech?

      0 0
    • filipes  

      To máš asi nějaký popletený. Po EN-AM se masivně prodlužuje rozvor kol a výrzně se prodlužuje také reach, takže pro jízdu ze sedla jsou nová kola o velikost až dvě větší než cca před 5–10 lety.

      Ale pravdu máš v tom, že top-tube a obecně délka řídítka-sedlo se pro AM-EN zkracuje, posed je více vzpřímený a šlape se pod sebe. Komu se to nelíbí, tak mu nezbývá než koupit down-country kolo nebo starši model-starší geometrii.

      Dlouhým představcem by zabil řízení a offsetové teleskopky jsou vzácná věc.

      0 0
    • Radek Broz  

      Co konkrétně ti vůči čemu přijde krátký? Mě přijde, že je všechno dlouhý:)

      1 1
      • theedge  

        Jo novy AM /EN kola jsou dlouhy a jeste delsi :-)

        0 0
      • Tomcat  

        Sou divný , kratky v prostoru jezdce s malym prostorem pro manipulaci a těžištěm. Jasně když si to člověk hodí do parametrického 2D, tak to prostě tak vyjde. Protože jinak to s těmi úhly nejde.

        0 3
    • MichaelSimek  

      nevim, moje kolo zadny takovy problemy nema, takze to asi neni problem AM/EN kol ale konkretnich modelu?

      0 0
    • Metalcane  

      Tak nějak celý úvodní příspěvek nedává hlavu ani patu. Jednou je všechno moc krátké, pak najednou jsou kola o 5cm delší než staré 26tky…nevím co si z toho vůbec vzít.

      Rozvor/reach se zvětšuje

      Délka posedu eTT je kratší z důvodu vzpřímenější sedlovky.

      Nic z toho ale nedělá kolo méně stabilní

      5 0
      • Tomcat  

        Pravda nenapsal sem to moc dobře.

        Ale nevím jak to charakterizovat lip než vztáhnout k délce. I když to je o souhrnu několika proměnných , které mají nějakou limitu, ale délka je v tom dominantní.

        Jasný je že „dlouhým autobusem“ se těžko kličkuje mezi stromy. Stejně z pohledu těžiště / stability nejde říct, že ono „šlapat pod sebe“ je jen a pouze o zvyku. To samé vztáhnout ke krátkýmu kokpitu, který nedává moc prostoru pro přenášení těžiště, když tak víc dozadu. Asi hledám něco neutrálního? Nevim jak to definovat

        Nebo se dostávám ke geo ala https://www.marinbikes.com/…022-el-roy-2#… případně Nicolai což je teda případ.

        0 0
        • TJK  

          ctu to uz asi potreti a stejne stale netusim co tim textem myslis… chapu ze chces dlouhe stabilni kolo?

          2 0
        • Metalcane  

          A čeho vlastně vůbec chceš dosáhnout ?

          Střílíš tu teoriemi kolem sebe ale mám pocit, že jsi vlastně „dlouhý autobus“ vlastně ani nevyzkoušel.

          Norco Optic M WB1196, eTT605, R450

          Kona Process 153 L WB1220, eTT630, R475

          Nejmenované kolo M WB1250, eTT600, R460

          O žádném z těchto kol nemůžu říct, že by se na něm:

          1. jelo špatně do kopce kvůli blízkému kokpitu
          2. bylo nestabilní z kopce nebo bylo málo obratné
          0 0
          • Tomcat  

            No čeho chci dosáhnout toť otázka vybíral jsem nějaký rám , který by nebyl stabilní jenom v prudkých sjezdech. Ono to není jenom o wheelbase ale i úhlech a těžišti. A jelo by nějaký obstojně do kopce. A to i úseky se stoupáním kde na 200 m délky nastoupáte zhruba i 18 m výšky a nemusíte slézt.

            Příklad Norka Optika tam je to docela hezká geo, znám i geometrie eTT kde je uváděna v Mku něco okolo 55× mm což je děs. O délce zadní stavby u některých kol nemluvě.

            Některé velikostní tabulky jsou odstupňované z mého pohledu docela dost divně.

            Dokonce byl extrém kdy zadní stavba byla dlouhá u většího rámu kratší u ještě většího rámu opět delší třeba to tiskařský šotek.

            Ale oboje Norek Kona myslím si, že v současné době je v ČR úplně mimo. Jsou to zabitý značky o kterých nemá pro většinu lidí uvažovat, mimo pár unikátních ocelových kusů.

            Pro příklad ok, ale né vždycky hezkou geometrii má solidní značka nebo za solidní cenu. Když se do toho přečte ještě stále dobíhající rozhození trhu z výpadku dodávek materiálu tak občas na krámech vyšla na e-shopech jsou hrozné věci za hroznou cenu Koukal jsem nějak teď na něco z Judy no asi za 60 a 200kama brzdama, z toho mi docela cukalo voko.

            Ale to se dostáváme už trošku někam jinam.

            Základ je prostě nový rám , který nebude určené jenom do bikeparku a trailcenter , kde nějak si musíte vytrpět se dostat nahoru pokud nepoužijete lano a veškeré výhody to bude mít jen dolů.

            0 0
            • JakeF  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
              0 2
            • nksh  

              Uprimne nerozumim co vlastne chces. Moderni endura jsou dimenzovany tak, aby jely dobre jak dolekopcem, tak pohodlne nahoru. Kde jim to vsak vylozene nejde je typicky dlouha jizda po rovine / do mirneho kopce. Ale na to snad nepotrebujes enduro. Nebo?

              0 0
              • Tomcat  

                nebo ano protože po …dlouha jizda po rovine / do mirneho kopce… přijde třeba dlouhá jízda z kopce a hodně technických úseků. Následně bude následovat zase …dlouha jizda po rovine / do mirneho kopce… pryč. Nebo máte sluhu co na Vás čeká za stromem vždy s vhodným kolem?

                0 0
                • nksh  

                  Proc teda koukas na endura, tomuto typu jezdeni se venuje trail / DC kategorie kol

                  0 0
                  • Tomcat  

                    protože DC a hardXC jsou slabý čajíček. A AM tu zmiňovaný je.

                    0 0
                    • nksh  

                      Moderni XC / DC toho dolekopcem zvladne o dost vic nez to tvoje RB IQ

                      1 0
                      • Tomcat  

                        Mohl bych vědět kde ses dočet, že mám RB IQ nebo sem na něm jezdil?

                        0 0
                        • nksh  

                          Jo to asi psal vrazdit. Kazdopadne RB IQ je rekl bych typicky zastupce te tvoji kategore AM. Kategorie kol, co zemrela spolu s 26" koly :D

                          0 0
                          • Tomcat  

                            a proč IQ bylo s 29?…

                            Osobně bych řekl že AM a trail při šlo až po tom co RB skoro skončilo.

                            0 0
                • MichaelSimek  

                  Ja na firebirdu objel 100km xc zavody, celodenni vylety, kruty dlouhy stoupaky a zadny problem krom DH gum a trocha pomalejsi rychlosti oproti DC/XC nebyl, takze kup firebirda :)

                  1 0
                  • Tomcat  

                    Hele tohle vlákno není poraďte co si mám koupit. Když koukám do velikostních tabulek , tak mi to přijde „krátký“ tím nemyslím jen rozměr osa osa. Málo kdy z rozměrových tabulek jde odečíst větší rám a dát tam jen kratší představec. Což je z mého pohledu ok. Ale většinou co tak koukám, větší četnost vychází menší krátký a dát tam delší představec = špatný = krátký .

                    Proč! Někdo tu přišel s tim, že se moc nepočítá tolik stim , že by člověk jezdil volně a nedejbože „výkonnostně“ do kopce. Ok s tímhle výkladem „krátký geo“ nemám problém. Je to určený pro nějaký segment trhu.

                    Pivot? Jasně existuje , ale nějak mě nenapadá proč to koupit… pokud bych zrovna nebyl za oceánem. Stejně spousta i jiných značek po, který by člověk koukal jen kdyz to bude asi poslední kolo na světě.

                    0 2
                    • JakeF  

                      Muzu poprosit nejaky priklad, jak vypada takova “vykonnostni” vyjizdka na EN kole?

                      0 0
                      • Tomcat  

                        Hele a můžeš ty nám říct proč máš takový hrozný strach , že lidi na EN nebo AM kole budou jezdit i do kopcee? To co si myslíš , že patří to jen cross-countrystům a gravelistům? Nebo patříš nějak k jednomu z mnoha dovozců a prodejců a máš strach, že někdo přijde o prachy, že se prodá o jedno dvě tri …kola méně?

                        Výkonnostní AM/EN rozhodně považuji to, že se snažím nějakou delší komplexní trasu zajet ne jenom aby z toho měl člověk dobrý pocit z technické jízdy. Ale taky aby to dal třeba co nejrychleji.

                        Takže rozhodně ne tak často dneska vydaný. Kdy častý je kdy po cestě jede celá partička, točej kašpárka , kecaj jedí, pijou, přilby přilby na řídítkách , někdo dokonce vozí integrálů a prostě nějak do nahoru dojedou a pak jde hlavně o to co pojedou dolů. Někdo si EN a AM plete s lowcost downhillem.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Na EN kole jsem najezdil za svý stovky výškových km… Rád se podělím o zkušenosti, ale moc nevím, jak podle tebe vypadá taková „komplexní trasa co nejrychleji“, kde má zároveň smysl mít EN kolo kvůli náročnosti terénu.

                          Protože ve výsledku i jakejkoliv EN závod je rychlejší objet na XC, pokud je cíl objet co nejrychleji celou trasu. Posledně jsem jel části EN RZ v Koutech na XC kole a samozřejmě jsem musel jet trochu opatrněji než na EN, ale do kopce jsem získal násobně víc.

                          1 0
                          • Tomcat  

                            Jo jo a hlavně na těch co prodáváte že? Hele ja to chápu, máte skladem spoustu starejch kol. Značek ktery moc netáhnou, leda neznalý lidi , tak je potřeba budovat „osvětu“… Takže tri kola,co tři pět a vlastně máme sedm dni v týdnu… :-D

                            0 0
                            • JakeF  

                              Já žádný kola neprodávám…

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Jasně ty jim děláš jen děláš fofrwriting marketing.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  V životě jsem nepracoval v cyklobranži na žádný pozici.

                                  0 0
                                  • Tomcat  

                                    Aha takže s Radotinskym bajkcenrem nemáš vůbec co dočiněni, jistě… …chápu taky bych si tam dobrovolně nic nekoupil.

                                    0 0
                                    • krabica  

                                      Nepleteš si náhodou Jakeho s novasem? :-D

                                      0 0
                                    • JakeF  

                                      SBCR jsou kámoši, to není žádný tajemství, ale nikdy jsem pro ně nepracoval.

                                      0 0
                                    • AussigBiker  

                                      Clovece nestastna, ja byl v Radotine osobne ve stary i novy prodejne, obcas něco koupil i pres net, naposledy sem si nechal něco poslat kuryrem a vždycky spokojenost. Takze ja bych si tam kolo klidne koupil. Za me jsou uplne v pohode, kuryr byl v pohode, usmevavej, popral at jsem spokojenej… nevidim duvod je bojkotovat. To ja jenom tak na okraj.

                                      1 0
                                      • Tomcat  
                                        1. „No go“ prodávané značky
                                        2. Dokazování společenského statusu zákazníků
                                        3. Ulpěl mi v paměti mi televizní shot s rozhovorem s personálem v pozadí s kompas na „teplým pump tracku“ :-) . Což určitě nebylo divadlo, protože z výšky sedla mohli dotyční při tom postoji v pedálech a zadkem drážděným pravděpodobně už vzorkem pneu , snad šňupat lajnu ze sedla…
                                        0 0
                            • novas752  

                              Vždyť řešíš úplný nesmysly. enduro jako kolo i disciplína z principu neni o rychlé jízdě do kopce. Do kopce se snažíš šetřit co to jde aby byla energie na ostrou jízdu náročným terénem dolu. Pokud máš nějaký ambice na honění času na celé trase tak bude mnohem vhodnější nějaké DC/lehký trailbike a související vybavení (bez integrálky, bez páteřáku, maximálně nějaký lehký koleňáky). Do kopce pojedeš daleko rychleji, z kopce budeš muset pomaleji, ale sjet se na tom dá téměř vše co na enduru.

                              4 0
                              • krabica  

                                Stačila by jen první věta… :-)

                                0 0
                              • vrazdit  

                                když si to pročteš, tak zjistíš, že i ty AC/DC a BC a jiné moderní kategorie kol jsou stejně už najebané do stejných/podobných „EN style“ geometrií, jen s menšími zdvihy, to je myslím si to, co tady řešíme a někteří zarytí enduristi to tady nechápou, že jim nehaníme jejich discilplínu, ale spíš že ten posun je u všech kol tímto směrem… a to jest s brutální preferencí jízdy z kopce, pokud možno, aby to nejlépe jelo samo a jezdec to moc nemusel kočírovat :)

                                0 0
                                • novas752  

                                  Jenže ty geometrie na nižším zdvihu jsou lepší i pro jízdu do kopce. Přední kolo snáze překonává překážky, delší rám a kolmější sedlová trubka omezuje vzpínání na zadní. Jediné kde je to horší jsou ostré vracečky, na pětníku se s tim tak dobře neotočíš, ale takových míst je v přírodě minimum.

                                  1 0
                                • Bike-o-Noor  

                                  Je známou věcí i pro sváteční bikery, že co „včera bylo enduro, je dnes trailovka“. Ono to samozřejmě neplatí úplně doslova a proto ani úplně doslova a bez vyýjimek neplatí ty nářky „geo jsou čím dál tím více dělané na dolekop“. Tím je řečeno, že člověk musí zkoušet. Měl jsem letos štěstí, že jsem mohl pár EN mašin prubnout a byl to vždy dobrý pocit, pokud jsem ochotný ke kompromisu: jelo to solidně i do kopce (netvrdím, že bůhvíjak rychle, ale efektivně jo. Zejm. techničtější úseky, protože jak známo, pokud u vyšších zdvihů chceš akcelerovat na asfaltu, bez tvrdého locku to vždy nějak rozhoupeš).

                                  Byly to vesměs mutace r. 2022 osvědčených modelů: Pivot Firebird v Heiparku, Slash 8 v Anthroposu, Sight A3 a Riot TR kolem Hluboké n. Vltavou (mmch.: organizátoři to dělali pro lidi a nic moc z toho nekáplo. Ten předpoklad, že si lidi pak něco koupí…?). Pokud bych byl přesvědčený, že „hned teď potřebuji enduro“, je z čeho vybírat. Přesvědčený ještě nejsem, ale ta plyšovost, co třeba nabízí odpružení Slashe, je mi po chuti. Správná trakce na šutrech a přitom solidní stoupavost a přiměřená agilita. Dost se orientuji dle testů v enduro-mtb, ale určitě to není možné tupě kopírovat (test Sightu C1 2020 není vypovídající pro A3 2023).

                                  Na další zkoušení jsem velmi zvědav a jeden stroj mne láká hodně, zdá se mi ale, že ovládání nebude úplně intuitivní. Geometrie vypadá hodně „extrémistická“ a nevím, zda jde v eLku osadit delší sedlovkou. Je to prostě Alpine Trail v karbonu. Jel jsem na tom jenom kolem jedné prodejny (a opět: dosti pohodlné, aby to fungovalo jako „long travel mtb“, pozice ovšem moc maratonská není, v propagačních videjích na tom uvidíš bezva kousky a negativa z recenzí jsou platná víceméně omezeně.

                                  Ale je možné, že více pro univerzální trailování různorodým terénem nabídnou nové modely s EN znaky: Fuel Ex Gen 6 nebo Merida One Forty (tam jsem trochu skeptický).

                                  0 0
                              • Tomcat  

                                Mě nebere ty XCDC na 120–130. Představa, že bych měl brát třeba Orbeu OIZo LT místo Occama mě přidej praštěná.

                                Ale stejně je tu furt to co sem blbě napsal nahoře když procházím geometrie dostanu se k tomu, že větší velikosti jsou často moc kratší a měli by se na na ideálný velikost rejče řešit delším představcem a sedělo by to s větším velikost kdyby tam nebyly zase jiný špatný parametry… … ok na park to asi nevadí.

                                0 0
                                • skaj  

                                  Zkusim to naposled:) Dneska muzes mit geometrii uplne presne takovou, jakou chces. Na AM/enduro kole, dlouhou, kjratkou, jnizkou, polozenou/vzpri­menou hlavovku, dlouhej/kratkej predstavec, rozvor kol, 27.5 vs 29 – proste doslova si muzes vymyslet kolo az do sebemensi hodnoty. Takze kecat o tom, ze jsem nekde videl geo, ktera se me nehodi (no a co, nekomu se zas libi) je uplne mimo. Zadny intergalakticky spiknuti ramaru, aby si Tomcat nemohl poridit kolo se nekona… Proste si kup, co chces a sedi ti. I kdyz vyradis, co ti nesedi, zbyde ti prehrsel kol na vyber. A v nejhorsim si to nech svarit – to taky jde. Tvaris se, ze tomu rozumis, tak kde je problem?

                                  4 0
                                  • Tomcat  

                                    Marketing a takzvaně modní diktát není žádný spiknutí. Ano na světě určitě bude X>1 kol který bude mít jinou geo. Teď ka je ovšem taková a taková móda. To je všude elektronika, oblečení, nábytek atd…

                                    …Jak padlo dole v tom videu , někteří výrobci ikdyž mají papírově S až XL tak pro některé lidi nemají žádanou dobrou velikost a nezachrání to angle set ani představec… a tomu docela věřím.

                                    0 0
                                    • Georrge  

                                      Jenže to tak bylo vždy, že se našla skupina lidí, které geo většiny výrobců nesedla, to není nic nového. A je celkem jedno, jestli je to z důvodu atypických proporcí, nebo stylu jízdy.

                                      0 0
                                      • Tomcat  

                                        No to video dole se moc nevěnovalo pocitu , ale měřitelný počítatelný věcí . Šlo o to že těch z mého pohledu krátkých je vic než jedno , dalo by se říct že touhle cestou se vydala většina výrobců a řešení delším představcem je kravina. Větší je špatný a krátký nastavovat delším představcem taky. Takže jinou značku , nebo jiný model. A jeje ono tam je to to samý atd… Proč se výrobci touhle cestou vydali. Protože to vyhovuje vic použití v bajkparcích a trail centrech.

                                        Ono ta teorie o nekonečném množství geo je hezká na papíře. Praktický je výběr z kolika deseti modelů, nebo jen pěti? Třech?

                                        Papírově to vždy vypadá hezky ale trhem stale cloumá ještě výpadek výroby. Takže k tomu ještě může kromě geo být problém s osazením.

                                        0 1
                                        • novas752  

                                          Nešlo by to úvést na nějakém příkladu konkrétních geometrií?

                                          1 0
                                        • Georrge  

                                          Proč je větší velikost špatně? Od jisté doby se rámy kupují právě podle jejich délky, tak co ti brání si vybrat správnou velikost rámu?

                                          0 0
                                          • Tomcat  

                                            Otázka větší , nebo menší o kolik . Nikdy to nebude rám na 98,999 nebo víc v hodnotách co člověk chce . Leda nechat svařit. Větší nebo menší je v nějakém směru může být vetší či menší páka, x miň či více newtonů, víc posunuté těžiště , víc nebo míň zátěž vidlice či tlumiče = ovlivní to pružení tlumení atd…

                                            tak co ti brání si vybrat správnou velikost rámu?… …kdo říká že si vybírám rám? To je jak, mi Jake nebo kdo to byl přisoudil RBéčko a hned se toho někdo chytil. řešili sme geometrie, množné číslo a né na B-F chtěl sem vědět názor lidí B-F se kterýma se nesetkávám naživo. Já kolo nebudu kupovat ještě dlouho a už z principu ty peníze několik dovozcům\prodejcům nedám kdyby měly sebevíc vychválenou geo.

                                            Lidi se můžou trefit do rozmezí velikostí mezi a pak když me řešili velikost kol. Tak jsme zjistili, že třeba pokud je rám v rozmezí M 170 až 185. Tak podle určování průměrných posvátného reache i pro toho se 170 má třeba krátký reach než se většinou uvádí. A: Jenže kdy by vzal L bude = reach ok aůe zase už moc velký v jiných rozměrech. B: Nebo dát delší představec = co pokur_ geo taky. Takže jiný rám… no a tam to nečekaně bude to samý. Tedy ona bublina o nekonečné výběru , nebo zase jak nekdo hájil krátké je v pořádku krapet stojí na hliněných nohou.

                                            no stím když CEO rozohnil na téma geo co po taky nešťastným diskuzním startu, bylo ale konečně něco k věci. Sem si říkal jestli to téma pro někoho není problém, protože se potřebuje utvrzovat v tom co má a jezdí že je správně. Případně jako oportunitu něco prodat.

                                            0 2
                                    • skaj  

                                      Mozna ti to bude znit uplne jako konceptualni novinka do uvazovani, ale vis, ze nekteri vyrobci maji pro nektere lidi uplne vhodne rozdily mezi S a XL (a neni jich malo)? A ze muzes u nich nakoupit bez ohledu na modni diktat a marketing presne co chces?

                                      P.S. Mozna, kdybys presne specifikoval ty silene geometrie co ted vsichni tlaci – normalne dat priklad – tak by si dal ostatnim sanci pochopit, co ti vlastne vadi. Zatim, sorry, jsou to obecne plky nekoho, kdo si neumi vybrat pro nej vhodnou geo.

                                      1 0
                                  • cyborg  

                                    ja to v podobném duchu taky zkoušel a smazal mi to :) Nikdy v historii ještě takhle široká nabídka geometrií a všech možných variant a výrobců a já nevím čeho všeho ještě nebyla a přesto celá tahle diskuze.. a je vtipný kolik lidí se snaží to vysvětlit

                                    Myslím že mu muselo dávno dojít že napsal kokotinu, ale vzít to zpátky, nebo se myšlenkově posunout zjevně nějak nejde.. ostatně co čekat od někoho kdo je takhle vyhraněnej proti čemukoliv co podle něj není správně

                                    1 0
                                    • Tomcat  

                                      Myslíš to co si začal větou a vlastně i tak skončil větou …celá pointa tady toho všeho je, že tady kafráš že jsou dnešní kola krátký, přitom je to kardinální bullhsit… Zvláštní že sem to smazal že?

                                      0 0
                                      • DanyBart  

                                        Zvláštní to je. Neřekl nic urážlivýho, akorát vyjádřil názor většiny, co to čte.

                                        0 0
                                • ceo  

                                  běž si to vyzkoušet.

                                  jediný problém, který tady vidím, je tvoje obscese výší zdvihu. Nejspíš nějaká póza.

                                  kola jako smuggler, spur, izzo, tallboy ti budou úplně vyhovovat a plnit představy.

                                  Ve světě aut jsi jako člověk, který chce jezdit rychle, ale místo HH nebo sporťáka si chce koupit Nissana Patrol a hrozně nadává, že nechová, jak by si představoval

                                  2 0
                          • vrazdit  

                            zajímavé, když jsem to samé minule napsal já, tak jsi mě sjel, že na enduru je to paráda a strašně si to užíváš…:)

                            jinak update na můj vztah s Hugenem: po dvou dnech v kotárech jsme si na sebe už docela zvykli, prakticky jsem neměl problém, jedině ty široké řídítka, lokty mám dojebané, hrůza :) takže to zkrátím tak na 720–740 mm, co se týká pružení, zadek jsem měl ještě trošku tvrdší, než by bylo ideální, jinak vše OK… Autobusovité chování je více znát opravdu jen v minimálních rychlostech, když je potřeba manévrovat mezi stromama a v úzkých průjezdech kde je potřeba hodně točit, ale je to asi i o zvyku… teleskopka zatím víceméně spíš zavazí, ale na nějaké více technické sjezdové pasáže se asi bude hodit, musím si na to zvyknout :)

                            0 0
                            • JakeF  

                              Já si užívám ježdění na XC i na EN. Jen samozřejmě každý to kolo má jiný silný stránky a je s ním víc zábavy v jinejch situacích.

                              0 0
                            • novas752  

                              No ale to se nevylučuje, pěkně si točíš pohodičku do kopce, kecáš s dalšíma a těšíš se na sjezd z kopce. Akorát prostě kopec který by si jel na xc 30–40 minut v z3/z4 jedeš na enduru hodinu v z2/z3.

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Na pohodičku se táhnou hodinu do kopce a s někým u toho kecat? Dobře není levnější a rychlejší nějaký sharingovým kolem do baru a hospody? Pak to může jít taky z kopce…

                                S tím s dalšíma …Začínám se bát je, že to bude jak když sem si chtěl šel zaběhat a chtěl se přidat nějaká jizerská padesátka a chtěl si povídat ( to není z mí hlavy, bylo to na nějakým blogu)… .

                                0 0
                                • novas752  

                                  Do hospody se jde až na závěr, doplnit živiny, dořešit co se načalo cestou do kopce a probrat co se dělo cestou z kopce. :-)

                                  0 0
                            • Lišák  

                              teleskopka zatím víceméně spíš zavazí

                              Mohl bys tohle nějak upřesnit? Nedává mně to smysl.

                              0 0
                              • cyborg  

                                jasný, takže teleskop, kterej je vymyšlenej přesně proto aby sedlovka nezavazela, někomu zavazí.. Ehm, tady nedavá smysl většina jeho výplodů, včetně toho úvodního příspěvku :)

                                0 0
                                • Lišák  

                                  S teleskopem má problém vrazdit. Zakládací příspěvek psal Tomcat.

                                  0 0
                              • theedge  

                                Me nedava smysl cela tahle debata :-D

                                U vetsiny prispevku od Tomcata vubec netusim co tim chtel basnik rici.

                                3 0
                              • Tomcat  

                                že při modelovém užití jak tu někdo propaguje varianta klasika + rychloupínák objímka je lehčí než teleskop. Kolikrát to ti lidé na švihu použijí třikrát za den? Nebo dokonce vůbec protože lano, shuttle a skoro na to nesáhnou?

                                0 1
                                • Lišák  

                                  Tohle ovšem není případ nicku vrazdit.

                                  0 0
                                • novas752  

                                  No do doby manuálního šoupání pevný sedlovky, rovnání sedla, neustálýho čištění sedlový trubky a později naříkání že mi vyleštěná sedlová trubka a sedlovka nedrží polohu, tam už bych se vážně vracet nechtěl. I kdybych měl teleskop použít jednou za vyjížďku (což se někde ve vyšších horách v případě hóoodně dlouhého výjezdu a pak sjezdu může stát) tak tam prostě bude.

                                  A pokud má někdo ještě pevnou a i tak s ní občas šoupe tak ten teleskop bude používat daleko častěji, nic to nestojí, je to hned. ZAstavit a šoupat pevnou už si člověk docela rozmyslí jestli mu to za to fakt stojí.

                                  1 0
                                • cyborg  

                                  jsem přesvědčený, že každý, kdo má aspoň trošku ambice jezdit v nějakém terénu, tak teleskop využije a ta ovladatelnost těch 20deka bohatě kompenzuje.

                                  A myslím že každý koho to z kopce baví a má pocit se nějak posouvat si neumí kolo bez teleskopu představit. Já sem v tom asi trochu extrém, protože na to hrabu pořád… Na trialu, je většinou o 1–2cm dolů, z kopce ani nemluvím.. na vyjížďce na to hrábnu 100× určitě, počítat bych to nechtěl

                                  1 0
                                  • Lišák  

                                    Na trialu, je většinou o 1–2cm dolů, z kopce ani nemluvím.. na vyjížďce na to hrábnu 100× určitě, počítat bych to nechtěl

                                    Mám to přesně tak. Na šotce, nebo asfaltu mám sedlo úplně nahoře, ale v terénu ho dávám o 1 – 2 cm níž. I při výjezdu nějaké hodně prudké kratší pasáže, kterou jedu v sedle si dávám sedlo níž.

                                    0 0
                                    • Georrge  

                                      Já jsem po nějaké době ježdění s teleskopem dopadl stejně – max. 2cm dolů, ať se dá trochu lépe manévrovat okolo sedla, ale zároveň šlapat i vysedávat v méně rozbitých pasážích. Ovládání jsem měl u palce, přesto mě nebavilo to pořád štelovat, takže úplně dolů jsem to využil fakt jen párkrát (na hodně prudké věci, kterých mám v okolí ale naprosté minimum). Nakonec jsem usoudil, že kvůli těm 2cm se mi ten teleskop nevyplatí, byť to trochu pomáhalo, a šel z kola pryč :)

                                      1 0
                                      • Lišák  

                                        Ale já to sedlo dávám úplně dolů vždycky při jízdě dole kopcom. Jen jsem chtěl napsat, že snižování používám i na rovině, nebo při výjezdu.

                                        0 0
                                        • Georrge  

                                          Jo takhle… tak to jsem nedopadl stejně :D

                                          0 0
                                        • vrazdit  

                                          shazuješ to ve výjezdu, jako když jdeš ze sedla, aby nezavazelo? to mi moc nejde do hlavy, chápu to spávně?

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            Já to teda chápu jako v technickým výjezdu, kdy je potřeba trošku víc trialově manévrovat

                                            2 0
                                          • TK75  

                                            Presne…kor když je tam ještě něco k překonání tak stačí o kousek

                                            Taky to dělám…nahoru,dolů do stran furt

                                            Každou zatáčku projedu ryvhleji když snizim těžiště…i vsede stačí kousek,vestoje to už vůbec jsem prikrcenej v místě kde by jinak bylo sedlo plus navíc to je třeba přes řídítka přehazovat ze strany na stranu takže to se sedlem nahoře ani nejde.Prostě základ vseho) u hardtailu i nutnost protože zadní stavba potřebuje prostor a nohy taky

                                            2 0
                                          • Lišák  

                                            1 – 2 cm. Ne úplně dolů. Pro krátký hodně strmý výjezd v sedle. Když bych šel ze sedla, mohlo by hrábnout zadní kolo. Se sedlem úplně nahoře se mi takovéto stojky nejezdí dobře.

                                            0 0
                                            • TK75  

                                              v sedle nahoru ja ne, ale kdyz se rozjedu stojim a chci vyjet treba sutr ))) proste je treba udrzovat rytmus dolu nahoru

                                              0 0
                              • vrazdit  

                                zavazí ve smyslu není ve většině případů potřeba protože na ni nejsem zvyklý a během víkendového přejezdu bylo pramálo úseků, kde by mě plná výška sedlovky limitovala v terénu… nejsem bajkparkový skákač a ve volném terénu bez větších přejezdů kamenů a dropů to nemá cenu většinou shazovat…

                                0 0
                                • Lišák  

                                  Já skákat neumím a v terénu mačkám levou páčku snad častěji, než pravou. :-)

                                  0 0
                                  • vrazdit  

                                    no, jak říkám, asi k tomu dozraju a zvyknu si, ale pro mě to má smysl vyloženě pokud by to bylo hodně technické co se týká nějakých velkých šutrů, případně typ flow s vlnama, kde ti to sedlo fakt zavazí… na moje normální AC/DC/XC :) mi to padlo na mysl během víkendu asi dvakrát a to už jsem byl dávno dole :) asi jak si to člověk zautomatizuje, tak to funguje jinak, ale to se teprve uvidí…

                                    0 0
                                    • theedge  

                                      Tak na obycejnou turistiiku po lesnich crstach teleskop nevyuuijes.

                                      Cely to je o tom v jakym terenu jezdis a taky jak ho chces jezdit

                                      1 0
                    • jeniiiik  

                      To je sranda. Dříve jsem enduro dal do dodávky na šířku. Teď s ním ani neprojdu pod dveřmi protože je delší než dva metry. Ale Tomcatovi ty kola někdo zkracuje. ;)

                      1 0
                      • Georrge  

                        Njn, když on neumí pořádně vysvětlit, co má vlastně na mysli tím zkracováním. Ale z kontextu jsem nějak vydedukoval, že má na mysli zkrácení vzdálenosti sedlo / řidítka, což i přes delší rozvor je nejspíše pravda (krátké představce + vzpřímené sedlovky, delší reach to kompenzuje jen částečně). A asi se mu s krátkým posedem blbě šlape. Což se dá pochopit, ale pořád nechápu, proč si teda nekoupí adekvátně dlouhý rám?

                        1 0
                      • vrazdit  

                        to je třeba to, na co jsem poukazoval já a myslím, že to tak nějak myslí asi i Tomcat, že kolo je dlouhé jak autobus, ale v kokpitu máš pocit že je to stísněné… asi to nebude problém lidí, co mají dětské velikosti, ale kdo má přes 190 cm, tak se třeba skládá asi dost jinak… ale pravdu mají samozřejmě enduráci, protože to všichni chcou a je to nejlepší, zejména na najížedění obrovských porcí kilometrů s převýšením everestu za víkend :)

                        1 1
                        • novas752  

                          Ale s timhle mají reálně problém akorát basketbalisti, fakt extra vysoký postavy. Akorát je třeba se odprostit od „toho svého písmena“ – totiž že to moje je Mko – stačí vzít Lko a hned je to delší.

                          0 0
                          • krabica  

                            Přesně proto začali dělat někteří výrobci označení velikostí S1, S2, S3…

                            2 0
                          • vrazdit  

                            chápeš ty vo.le, že mám XL a pocitově je to krátké, nebo nerozumíš česky? kdo má 170 cm s podpatkama, tak si nejspíš vybere líp, ale horní velikosti budou asi jiná písnička… u Propainu Hugene je XL psana až do 202 cm na webu, a to fakt nechápu, jestli je v ceně i zkrácení horních končetin na míru rámu…

                            0 0
                            • krabica  

                              Třeba pořídit XXL, i tahle velikost u některých výrobců existuje. :-)

                              1 0
                            • JakeF  

                              A jak vypada takova tvoje bezna vyjizdka, ze potrebujes dlouhej aero posed?

                              0 0
                            • novas752  

                              No ale ty děláš jak kdyby nebyl žádnej výběr větších. Se koukni třeba na Trek, Santa Cruz, Spešl, ti všichni dělají podobná kola s ETT okolo 690…

                              0 0
                              • nksh  

                                Hlavne celej ten „humbuk“ je jen a pouze kvuli predozadni pozici sedla vuci klikam. Kdyby si ji nastavili na stejnou hodnotu co jsou zvykli, tak tu nikdy ten plac o „kratke“ ETT nevznikne

                                0 0
                                • JakeF  

                                  To je ale presne spatnej postup… Na moderni geo se proste sedi vic vepredu, nema smysl cpat sedlo do stejny pozice jako na 20 let starym kole.

                                  2 0
                                  • nksh  

                                    Jasne, to ja nerikam. Jen ze se tim vysvetluje ta „zahada“ kratke geo. A pokud je nekdo zvyklej mit predozadni polohu pri slapani do kopce spise „zezadu“, nikdo mu v tom nebrani pokracovat :)

                                    0 0
                                • vrazdit  

                                  samozřejmě drtivá většina sériovek má teleskopy s ofsetem, takže není co řešit :)

                                  0 0
                              • Tomcat  

                                Tak na Santu sem jsem ještě nedíval a Trek a Spešl řadím do kategorie , až nebude nic jiného. A myslím nejen ja. :)

                                0 1
                                • Atilla  

                                  Tak zrovna Trek s tím jejich pravěkými uhlem sedlovky by ti měl vyhovovat. Dáš si tam Angleset –2 a budes jezdit jak na skripci

                                  0 0
                        • Metrick  

                          Tak nějak jsem to pochopil taky. Ono je super, že díky krátké sedlové trubce a kratšímu ett (+krátký představec) může „normálně vysoký“ člověk s normálními proporcemi vybrat i z více velikostí téhož modelu podle stylu jízdy, ale bohužel u vyšších a nedej bože s dlouhýma rukama je to problém. Na druhou stranu asi většinu prodejů dělají ti „normální“ a ne ty okraje populace.

                          0 0
                          • vrazdit  

                            tak většinu prodejů evidentně dělají brousiči parků… ve všech možných velikostech :)

                            0 0
                            • Georrge  

                              Ale tak to asi není úplně překvapení, že většinu prodejů tvoří skupina lidí, pro které je to kolo určené… ne?

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Příčina vs důsledek. Jako příklad mě napadá, že marketing třeba vykládá to jak všichni lidi chtějí smart TV protože přeci všichni lidi kupují smart TV… …jenže oni nevyrábí ne-smart TV . Věřím že zákazník se přizpůsobuje a je to určené primárně pro bajkpak brusiče.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Uz mi tu nekdo da priklad vyjizdek, co vy “nebrousici” teda jezdite, ze na to aktualni geo nejsou vhodny?

                                  1 0
                                  • vrazdit  

                                    ty to pořád trošku hrotíš a navíc pokaždé jinak, jednou jezdíš 100 km/2500 m na enduru v pohodě, pak sám napíšeš, že je na to lepší a rychlejší XC… :)

                                    já třeba neříkám, že jsou ty geometrie špatně, nemám ani jsem nechtěl EN kolo… mám „trailového?“ Hugena 140/140, po přechodu z 26 RB IQ 120/100, takže u mě je to hodně faktorů, které se změnily…

                                    jezdím všechno možné, bězné XC/TR vyjížďky, přejezdy hor i vysokých, loni jsme byli týden třeba ve Finale… chtěl jsem kolo, které bude fakt univerzál a nebude zásadně ztrácet v rychlosti dolů a nebude to extra těžké, aby to nebylo tahání kovadliny někde v alpách… Hugene se jeví OK, akorát mě fakt překvapil ten „krátký“ pocit z kokpitu, taky ta „tupost“ toho kola v malých rychlostech v technice… nejezdím (až na vyjímky) parky a už vůbec nejezdím stylem „najíždění“ nějakých tratí na co nejlepší/nejrychlej­ší průjezd, to mě naprosto neoslovuje…

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Prijde mi, ze sis proste koupil moc “terenni” kolo na XC jezdeni. To je pak jasny, ze ti moc nevyhovuje…

                                      Objet 100km/2500m na EN v pohode jde. A dava to smysl, pokud si clovek chce hlavne uzit teren. Stejnou trasu objede i na XC, akorat bude vic zabava jizda nahoru za cenu toho, ze sjezdech musi trochu dat pozor na lehky gumy a min zdvihu.

                                      Treba zminovany Trilogy se jezdi jako XC i EN stejna trat. Lisi se jenom jak se meri zavodni cas. Jel jsem oboji a oboji me bavilo, ale samozrejme na kazdy jsem mel jiny kolo. Snazit se jet XC na vysledek na EN kole, nebo opacne, tak je to samozrejme na houby… A to presne ted delas ty, jezdis XC na AM kole a divis se, ze to na to neni vhodny.

                                      1 0
                                      • vrazdit  

                                        tady trošku každý podle sebe soudí ostatní, včetně mě samotného, vím :) jasně může mi to být jedno, že EN mají nějakou geo, ale poslední dobou to vypadá, že jako kdo nemá enduro, neumí jezdit na kole, což si myslím, že není pravda… a rozmach parků a tohoto typu „umělého ježdění“ je evidentní, stejně tak jak je evidentní odklon od většinového „ježdění za své“ :)

                                        vůbec si nemyslím, že by to bylo „moc terénní“, ani si nemyslím, že mi nevyhovuje… mě to kolo vyhovuje skoro ve všem, drobné věci změním a na zbytek si zvyknu, a jezdí se mi na tom i to „XC“ dobře, do kopce jede to kolo (jak funguje zadek) fakt super a oproti předchozímu se méně klopí a není „nervózní“, jedině fakrt ta nízkorychlostní obratnost je menší, na to budu muset získat víc grif, to je dáno tím dlouhým rozvorem…

                                        s tím posedem asi polaboruju, ale šlape se mi na tom dobře (posun středu „pod sebe“ nevadí, spíš jsem pocitově moc nad/před řídítkama, možná představec o 2 cm delší?

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Podle me neumi na kole clovek, co na XC jezdeni potrebuje 140 mm zdvihu.

                                          Nahrazovat nedostatek skillu zdvihem a geometrii samozrejme taky jde, ale je to holt za cenu toho, ze to pak nejede tak dobre po rovine a do kopce.

                                          1 0
                                          • vrazdit  

                                            čteš co píšu? ne meleš hov.na abys mě podělal, že jsem málo endurák…? :) do kopce mi to jede dobře, samozřejmě to bude rozdíl oproti 9 kg karbon HT, že ano, ale proti minulé ± 12 kg 26 to není o nic pomalejší, kdybych dal méně hardcore kola, bylo by to pocitově určitě lepší…

                                            co ty si přdstavuješ po pojmem skill nevím, mistr sjezdu nejsem ani to o sobě netvrdím, ale máš pocit, že v horách nejsou těžké sjezdy? ve finale, livignu nejsou trasy, kde jakýsi „skill“ potřebuješ?

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Ja jsi myslim, ze nejsi ani moc “xcckar”, co jsi tu posilal za trasy a tipuju, ze ani ty vykony do kopce nebudou dvakrat zhavy.

                                              Proste sis na turistiku koupil AM kolo a ted se divis, ze na to neni vhodny.

                                              0 0
                                              • vrazdit  

                                                :) bohužel nejsem nic z toho, co by sis přál, aby mi sedělo kolo na kterém jezdím… zajímavé, jak ty dokážeš číst mezi řádky a celé to pozorovat a řídit ze svého všezávodního Olympu :)

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  Staci si vsimnout tvuj postoj k teleskopkam, aby bylo jasny, ze moc tezkej teren nevyhledavas.

                                                  Na tom samozrejme neni nic spatnyho, jen pak nechapu proc na to tahat zbytecne 140 zdvih.

                                                  0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    já mám teleskop poprvé a mám ho asi měsíc, je fakt tak divné, že jsem ho zatím příliš nepoužil? z toho jsi i vydedukoval mou rychlost do kopců a schopnost/technic­kou dovednost při jízdě z kopce… ještě řekni kolik tak asi vydělávám, kolik mám dětí a koho jsem volil, nejspíš si budeš i dost jistý barvou mého auta a oblíbeným jídlem :)

                                                    prostě jediný kdo na kole umí jezdit, jsou závodníci, zejména jezdci enduro tratí a brousiči podlanovkových klopenek, jinak je to houby cyklistika a není to dost rychlé :)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Ze mas teleskop mesic taky o leccems vypovida…

                                                    Najezdil jsem toho mraky na silnici, XC i EN. Takze jo, staci mi k odhadu malo, abych vedel, co se da na jakym kole.

                                                    0 0
                                                  • novas752  

                                                    A tak ono ty teleskopy na kola nedávaj jen jako závaží žejo. Já mám sedlo dole v podstatě vždy když jedu z kopce.

                                                    0 0
                                                  • Georrge  

                                                    Já se taky musím přihlásit mezi podivíny, protože mě baví jezdit XC bez teleskopu na 140/130 zdvihu… 100mm je na mě moc tvrdých, prostě mi to nějak kazí zážitek a na vyšším zdvihu mě to víc baví :) sekundy nehoním, takže jestli to jede trochu hůř do kopce neřeším, jako kompenzaci skillu z kopce to taky nemám, mám to postavené fakt jen pro zábavu. Ale je fakt, že nikde nepyskuju, že to mám krátké nebo dlouhé, mám to prostě postavené tak, jak to mému zvrácenému stylu vyhovuje :D

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Coz je v pohode… Kdyz nekdo chce vysokozdvihovy XC aby mel vic pohodli za cenu trochu nizsi rychlosti, tak proc ne, to je validni pristup.

                                                    Blbost je vzit si na turistiku 140mm a pak se divit, ze to nejede jako chrti XC a ze to nema geo jako chrti XC :))

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    jestli bereš cokoli nezávodního jako turistiku, tak máš pravdu, máš přece mraky naježděné na EN XC a silnici :)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Dej nejakej priklad co jezdis a uvidime…

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    turistika z víkendu, ale EN ani závodní XC to prostě není, sorry :)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    To je dopoledne a odpoledne? Slusny…

                                                    Na 2 dny nic extra, ale to by ses asi nechlubil…

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    já trošku pyskuju, ale spíš o pocitech z přechodu ze staré 26 na „moderní“ TR 29, spíš jak to vidím a na co si budu muset zvyknout/změnit, ale JakeF z toho dokázal vyvěštit většinu aspektů mého cyklistického života, které nezapomněl pohrdavě komentovat :)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tak vic zvykej a min pyskuj, hned bude svet veselejsi :))

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    můj svět je veselý dost, jen nejsem tak kovaný v promítání svých výmyslů do jiných lidí… :) i když uznávám, že s tebou mě ta diskuze pomalu začíná bavit, jsem jako na trní, co se o sobě ještě dozvím :)

                                                    1 0
                                                  • JakeF  

                                                    Me uz naopak ty tvoje teorie o nicem bavit prestavaji, sorry…

                                                    0 0
                                                  • Ukrutony  

                                                    Tvl myslel jsem, že nejtoxičtější člověk v tomto vlákně je zakladatel, zase vedle :D

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jsem žil v tom, že výraz „toxickej“ nepoužívaj lidi starší 14 let… Každej dej se člověk učí.

                                                    0 0
                                                  • Hagner  

                                                    Ale no tak :-.D

                                                    0 0
                                        • mr.antik  

                                          tak ono se musí dost počítat i s šíršíma řidítka, což teda v pojedí xc/dc kol co vidím je občas dost extrém. 11 letý děcka mají řídka širší jak já na enduru

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            A zavodnici na EWS jezdej 700mm a na WC DH 750mm :)).

                                            Nekdo by uz fakt mel lidem vysvetlit, ze na kola se davaj siroky riditka, aby si to mohli zkratit presne podle sebe, ne ze se to tak ma nechat :))

                                            1 0
                                            • nksh  

                                              Kdo vozi na EWS 700mm? Co byl nekdy loni-predloni pruzkum na Pinkbike, tak vetsina EWS jezdcu mela kolem 780mm

                                              1 0
                                              • JakeF  

                                                700 bude spis extrem na uzky trate, ale pod 750 jsou celkem bezne. Coz je pak celkem komicky srovnani, kdyz vidis hobbiky na sotolinovejch maratonech s 800 :))

                                                0 0
                                                • vrazdit  

                                                  jo jo, čím menší chlapík, tím víc ruce v rozpažení… :) já mám 192 cm a 800 mm je fakt pekelně moc…

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Tak to je snad podle šířky ramen, ne? Kdo ma ramena jak závodní pstruh tak by opravdu 800mm vozit neměl

                                                    0 0
                                                • ceo  

                                                  já koupil karbonový 820, ale před riznutim jsem je chtěl projet… a nějak k riznuti nedošlo…

                                                  na HT mám 811

                                                  když jsem měl na EN 780, tak jsem to věčně držel na konci a malicky skoro mimo řídítka

                                                  na ht jsem zkoušel starý 750 a trochu min stability, ale hlavně se mi hůř dýchal do kopců, pocit sevreneho hrudniku

                                                  číslo není zeď…

                                                  1 0
                                                  • vrazdit  

                                                    já se zase instinktivně tlačím dovnitř a ve výjezdech pokládám ruce přes brzdy, takže prostě budu zkracovat tak na 740–720… Jakef ti řekne, že mi to při dýchání nebude vadit, protože jezdím do kopce stejně ho.vno :)

                                                    0 0
                                                  • novas752  

                                                    Zas to nezkracuj moc. Zkratit víc se to dá dycky.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Naopak, 720–740 je rozumna uvaha na XC/trail pouziti, pokud mas ± standardni telesny proporce.

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    a na tu moji turistiku s nevhodným kolem to vidíš jak? :)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    720 dobry

                                                    1 0
                                                  • embi  

                                                    se staci podivat co se jezdi na WC XCO za riditka… 680 – 720

                                                    0 0
                                                  • ceo  

                                                    Hobikovi bys lyže taky doporučil podle lyží závodníků světového poháru?

                                                    Řídit se závodníky je hloupost. Marketingově se to dobře prodává, ale pro hobby jsou závodníci nepoužitelný příklad

                                                    0 0
                                                  • embi  

                                                    to je uplne jinej pripad. na wc xc jezdi uplne jiny sady nez vetsina lidi na trailbiku a stejne maji uzsi riditka.

                                                    1 0
                                                  • ceo  

                                                    taky mají jiný postavy, jinak natrenovano a jiný skill a hlavně jiné cíle, možnosti a kompenzaci a fyzio…

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    … a silnicari bezne umiraj, protoze se kvuli uzkym riditkam udusi :D

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Taky to jsou často mohutní týpci:)

                                                    1 0
                                                  • JakeF  

                                                    Verim, ze vetsina soudruhu zvladne prepocist si trojclenkou sirku riditek na vlastni ramena…

                                                    0 0
                                                  • ceo  

                                                    TVL už by ses mohl přestat chovat jako nějaký ultras s jedinou pravdou.

                                                    To je že jsi lepší rider než já (nezpochybňuji), vůbec neznamená, že víš, co je nejlepší pro mě. Nebo kohokoliv jiného.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jen tak pro zajímavost… Když jdeš pěšky, tak máš ruce jak daleko od sebe? Nebo to se taky dusíš?

                                                    0 0
                                                  • Bike-o-Noor  

                                                    Testeři u tohoto modelu seznali úplně pravý opak: https://www.bikeradar.com/…term-review/

                                                    0 0
                                                  • ceo  

                                                    Ty chodíš s rukama před sebou?

                                                    A nikdy jsem nenapsal, že se dusím.

                                                    Pokud chceš rozporovat, že širší držení otvírá hrudník, tak si to jdi vyzkoušet. Dalším pozitivem (aspoň pro mě) je, že širší úchop drží líp lopatky v pevné pozici. S tím je spojené i to otevření hrudníku. Já prostě používám široká a co nejméně zahnutá řídítka, protože mi to umožňují zápěstí (naopak mě bolela na 780 s backsweep 9) a pro mě to znamená, že jednak mám zcela přirozeně lokty ven a od těla a naopak ramena dozadu a lopatky zasunuté ve stabilnější poloze.

                                                    Když jsem přes rok jezdil origo 780 s back 9, tak jednak mě bolely zápěstí, navíc mi to tlačilo lokty k tělu a ramena mi to hrbilo víc k sobě, čímž lopatky šly od sebe a ven a to není stabilní pozice lopatek…

                                                    Možná mám někde nějakou disbalanci , ale tak to prostě mám. Já i klikuju s lokty skoro do pravého úhlu a s rukama 800 –850 od sebe (vnější hrany). Což je btw. taková základní metoda zjištění šířky úchopu…

                                                    Ale vůbec to nikomu nevnucuju, protože pro většínu lidí nebude můj set-up pohodlný. A zároveň neříkám, že to má jen pozitiva- prodlužuje to posed, přenáší váhu víc dopředu a to se projevuje na odrazech, které jsou podstatně náročnější. A samozřejmě se někde nevlezu vůbec, nebo musím pomaleji, protože mám daleko úžší možnost manévrovat.

                                                    Problém vidím ale v tvém přístupu, kdy tady nejen se mnou stavíš obecné poučky proti reálné konkrétní zkušenosti.

                                                    Já jsem na enduru vozil 780/9 a ted vozím 820/6. Na HT jsem první roky měl 80mm představec a 760/5, pak jsem to různě upravovval, až jsem skončil na 50mm představec a 811/6. A protože jsem chtěl HT víc do XC, tak jsem zkoušel zpět 80mm představec a 780/9, pak na tom samém představci 760/5 a nakonec tam zase vrátil 50mm představec a 811/6.

                                                    A s tím prostě nemůžeš polemizovat. Nebo můžeš, ale budeš k smíchu… ;)

                                                    0 0
                                                  • psbiker  

                                                    Silničáři mají všichni zavřený hrudník a nemůžou dýchat :)

                                                    1 0
                                                  • ceo  

                                                    pokud to bylo na mě, tak jsem nenapsal, že nemůžu dýchat, ale že se s širším úchopem dýchá líp.

                                                    Silničáři jezdí něco jiného a jde jim taky o odpor vzduchu o kterým se u trail/EN biku nebavíme.

                                                    S berany mám zkušenost jen jako early teen asi rok a od té doby jsem na ně nesáhl a netoužím to ani zkusit, ale zaznamenal jsem, že i silničáři začali v nezávodním použítí rozšiřovat.

                                                    0 0
                                                  • danis7  

                                                    K těm klikům, tak přesně kliky vypadat nemají – lokty v pravém úhlu k trupu, lopatky ti to vystrčí. Naopak lokty mají jít blíže k tělu, tím dostaneš lopatku do správné pozice. Podobně to je i u benče, proto se nebenčuje někde k bradě, ale ke spodní části hrudníku

                                                    0 0
                                                  • ceo  

                                                    psal jsem, že to tak mám odlišně… předepsané provedení znám moc dobře. individuální fyziologii někdy vyhovuje něco jiného.

                                                    taky jsem upozorňoval, že většině by bolela na mém setupu zápěstí a mě bolí na většinový uhlech…

                                                    0 0
                                                  • Charlie_R  

                                                    No oni to nejsou kluci 190cm :-)

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Na variabilitu úchopu nejen beranů si sice dělají gravelisti patent, tedy hned potom co oni objevili XC . Ale normalně, za konec, přes brzdy, nebo až u sloupku je snad normální variabilita držení na MTB už xx let ne? A to i bez předražených nástavců.

                                                    1 0
                                                  • JakeF  

                                                    Moje zkusenost je, ze lidi tim hlavne kompenzuji nedostatecnou silu v rukach.

                                                    Pokud clovek nema dostatecne dlouhy ruce, tak s 800 riditkama nemuze ani kolo poradne naklopit do zatacky, protoze je proste ten spodni grip uz moc daleko.

                                                    Problem dychani bych veril se 680, ale se 750? No… Tak jestli mas ramena jak kulturista, tak mozna.

                                                    1 0
                                                  • ceo  

                                                    To není ani tak problém ramen, jako prsních svalů. A ano, pokud jsi pořádně nezabusil, jsme diametrálně odlišné konstituce …

                                                    Kolo je polotovar a každý by si ho měl přizpůsobit na sebe. Já mám zrovna na řidítka nejméně běžné požadavky. Kromě velké šířky nedávám ani řidítka s backsweep 8, 9 a víc. Naopak mě seděly Funn Fatboy bez rise s backsweep 5. 820 karbony mám s backsweep 6 a byla fuška je najít. Všichni dělají 8 nebo 9 a z těch nemám dobrý pocit

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Ja jsem naopak zpatky na XC pomerne poctive shodil :))

                                                    Jasne, kdo ma na to proporce, tak siroky riditka smysl davaj. Ale kdyz se podivas na start zavodu na typicky cyklisty, tak odhadem 90 % bude mit riditka zbytecne siroky, nekdy az uplne komicky.

                                                    0 0
                                                  • novas752  

                                                    No jo, drtivá většina lidí kolo kupuje jako hotovou věc co se týče nastavení skoro všeho. Otočení řídítek, výška a otočení představce, vysunutí, posun a sklon sedla, nastavení odpružení…

                                                    1 0
                                                  • jeniiiik  

                                                    Hele vrátila se mi jednou po sezóně testovačka z NMNM… Měla řidítka cca 5cm mimo osu. Celý rok si toho nikdo nevšiml. Skládal to tam asi nějaký mamlas, který si do servisu asi odskočil ze stánku s párkama v rohlíku a střed řidítek si splest s nějakou grafikou na nich. ;)

                                                    1 0
                                                  • TK75  

                                                    Me to vzdy nadiktuje kolo…760 az 810 a co tam sedí nejlíp na řízení, to necham

                                                    1 0
                                                • vrabčo  

                                                  178cm a dlho som jazdil bike so 760, potom 780 ale co je zaujimave stale som gripy drzal tak ze malicek uz bol mimo gripov. Proste mi to prislo prirodzene a pohodlne. Hral som sa s gripmi a tvarom riadidiel kedze podla ludi na okoli ktori mali i sirsie ramena i boli vyssi a jazdili kratsie rajdy som bol v tom ze je to uchopom. Ale na novy bike uz isli 800ky s tym ze ich skratim. A ono som zistil ze s 800kami co vyjde viac ako 810 s gripmi, tak takto siroke rajdy sa mi drzia fakt dobre, konecne to drzim i malickom a je to uplne pohodlne, lepsie sa mi ovlada bike. Akurat teda vyzeram na tom asi divne lebo sa mi zo zaciatku v partii smiali.

                                                  0 0
                                • Georrge  

                                  Tak zrovna smart TV se dá úplně v pohodě provozovat i jako ne-smart, takže není důvod vyrábět obojí.

                                  Nicméně nedá se popřít, že kratší geo se z kopce hodí, takže já to chápu. Taky mám rád z kopce kratší a po rovině a do kopce delší, ale dosáhnout obojího jde těžko :) já to musel vyřešit rohama… ale chápu, rohy na EN jsou zakázané :D

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Bydlet někde kde jsou fakt dlouhé výjezdy nebo přejezdy, tak bych nějaká „skladací“ rohy bral klidně taky.

                                    0 0
                                • nksh  

                                  Kdybych mohl, klidne bych si koupil ciste jen smart tv bez tuneru. Klasickou TV jsem uz davno prestal sledovat

                                  0 0
                            • Metrick  

                              To neumím posoudit, ale když jsem loni sháněl něco tak jeden z mála s delší ett byl Cotic a to proto, že majitel a konstruktér v jednom má cca 1,90m a největší velikost dělá pro sebe :o)

                              0 0
                        • theedge  

                          Pochopit jeho psany text je fakt cviceni.

                          Tak at si nekupuje enduro kolo ne? Nikdo ho nenuti kupovat enduro – at si koupi nejaky sportovnejsi trail.

                          1 0
                        • MichaelSimek  

                          ja mam 190 a problem nemam

                          1 0
                    • MichaelSimek  

                      Vsak ti pisu ze se na mojim enduro kole da v pohode vykonnostne do kopce. A tech lidi co znam co to na enduru nakladaj do kopca je tuny, takze nevim ceho se bojis ty. Moderni kola do kopce leti super, at uz DC nebo EN nebo TR nebo XC.

                      0 0
            • jeniiiik  

              Ty vole to je jak písničky od Kryštofa. Takový shluk nesrozumitelných slov.

              Vysvetli mi co je na Norcu mimo?

              Díky.

              1 0
    • mr.antik  

      Nějaký konkrétní tip ná takovou krátkou geometrii? Možná nějaký němci, mě to přijde celkem unifikovaný, pokud bereme nové modely kol a vynecháme nějaký lepiče samolepek na 10 let starý rámy nebo aliexpres.

      0 0
      • Tomcat  

        Jo napadl mě Radon ikdyž ten nesleduju takže nevim jak se tam geo mění s ročníkem.

        0 0
      • vrazdit  

        já bych to viděl, že to bere z pohledu skalního šestadvacítkáře :) jsem na tom úplně stejně… koupil jsem si Propain Hugene v XL, v kokpitu je to kratší než staré „krátké“ RB IQ 26, ale rozvor je jako kráva, takže jako ano, z kopce je to fakt „stabilní“ (jede to jak autobus a nic to nerozhodí) ale taková ta manévrovatelnost a hbitost kola v členitém roztodivném horském terénu je silně potlačena… já si to vysvětluju tím, že se ty kola staví na ježdění „trailů“, které nabízí vyžehlené technicky nenáročné rychlé linie bez větších technických záludností, ty se případně řeší projetím „bez mozku“ ve velké rychlosti a ono si to to kolo asi pobere? :) ještě toho nemám na novém biku moc najeto, asi se musím sžít s novou „filozofií“, ale v pocitu ovladatelnosti je to kolo daleko za tím starým, to že to má teleskop je sice hezké, ale v ruce je to tupější a odtažitější…

        0 0
        • skaj  

          Asi tomu nerozumim, ETT mi podle geometrii co jsem nasel prijde na Propainu o 2cm vetsi nez na RB IQ 26. Takze dumam, kde je to vlastne kratsi. Nechybi ti jenom dlouhej predstavec?

          0 0
          • TJK  

            jenze ETT je jen cast pribehu… pak mas Reach a jeste celkovou WB s delkou zadni stavby a muzes dosahnout podobnych hodnot ale uplne odlisnou kombinaci

            1 0
          • vrazdit  

            nerozumíš čemu? že je rozvor dlouhý a s velkýma kolama je to neohrabané, zatímco pocitově se na to skládá hůř než na IQ, což platilo za spíše „krátké kolo“? sedlo jsem dal dozadu co to šlo, představec je asi 50 mm, největší velikost XL a je to v kokpitu pocitově jako bych měl řídítka pod kolenama :) a to je „trail bike“ né žádné echt „endůro“ :) jede to super za pedálem, je to jezdivé do kopce, ale hbité a hravé (jak bych to já chtěl a jak jsem byl zvyklý) to teda z kopce není… a na menší bych se neposkládal ani omylem… ale asi si jen musím zvyknout :)

            0 0
            • TJK  

              to jo.. o tom zadna.. tohle je jasne.. spis nechapu co vlastne Tomcat resi, shani, hleda.. vlastne vubec se nevyznam v tom jestli jde o ciste vseobecny dotaz nebo jestli konkretne neco hleda…

              0 0
            • Smazaný účet  

              Možná sis neuvedomil, ze tva geometrie a pocity neplati pro vsechny lidi univerzálně:).

              0 0
            • skaj  

              Nerozumim tomu, kde je to „v kokpitu“ kratsi jak tvrdis. Protoze podle geometrii co vidim, to v kokpitu kratsi neni. Viz delsi ett u propaina (podle geometrii, co jsem nasel o 2cm) Ano, vzprimenejsi uhel sedlove trubky, ale ten bude temi dvema cm kompenzovan. K tomu urcite sirsi rodla na Propainovy ve srovnani s archivni 26" – tedy jedine kde muze byt rozdil delek je predstavec a tvar riditek.

              To jeste pominu, ze se tady klasicky zanedbava fakt, ze slapaci pozice vuci stredu je na kole stejne kategorie pro daneho jedince porad stejna, uplne bez ohledu na ETT. Delku pak udava ciste reach – a ten se sakra prodlouzil. Jinymi slovy, pokud by sis nastavil stejne posed (treba sedlovka s offsetem na propaina) vuci slapacimu stredu jako na 26, bylo by to nove kolo mnoooohem delsi.

              A proto rikam – bud ted sedis jinak vuci slapacimu stredu a nebo sis to predtim natahnul predstavcem (ktery navic sakra ovlivnuje stabilitu rizeni a pocit jak se to vlastne sklada do zatacek).

              0 0
              • novas752  

                Ett je nezajimava hodnota. Kdyz jedes dolu tak stojis = postoj z geometrie určuje Reach a Stack.

                1 0
                • skaj  

                  Vzdyt to tam pisu… Cely druhy odstavec je presne o tom (a i to tom, proc je nezajimava i kdyz sedis)

                  Edit: Respektive takhle – ett a hlavne uhel sedlovky je zajimavy hlavne proto, ze poznas, jestli dokazes dostat sedlo do pozice vuci stredu, jakou chces. A pak samozrejme k tomu, ale to uz je fakt hnipani, kde budes mit v ramci celeho kola teziste pro pripad treba tezkych vyjezdu (pokud se porad bavime o AM, kam pro me tezke vyjezdy i v sedle patri) Nicmene to take vnimam jako uplnou okrajovku, spis pro zajimavost.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Jistě, rozhodující je reach a stack. To ale neznamená, že reálný posed (včetně srovnatelné polohy sedla vůči středu) v sedě i ve stoje nemůže být stejný jako kdysi. Jak píšu níže, tak když jsem i předtím měl vyhovující vše, tak to mám teď pořád ± stejné (rozdíly jednotky mm).

                  vrazdit má prostě jen moc krátké kolo. Pokud mu to nevyhovuje, tak si prostě blbě vybral.

                  0 0
              • vrazdit  

                ano, je to asi vsim tim jak rikas… ofset na teleskopu asi neni uplne bezna vec, tam to tech 2 cm bude, predstavec je kratky, riditka siroke, to me taky nesedi, budu zkracovat… me ten posed jako takovy uplne nevadi, lehce to poladim a zvyknu si… spis resim ten pro me docela nepochopitelny prechod ke kolum, kdy to neni responzivni, jen jede dobre rovne… u AM/trail biku bych cekal, ze se vice pujde cestou nejakeho kompromisu, ale EN mysleni a parky to tlaci rekl bych timto smerem… ja to jako vubec zatim nezatracuju, vim ze se na tom musim naucit a prizpusobit se, ale ten pocit pri presednuti z jednoho na druhe kolo je docela zarazejici :) ted mi samozrejme nandejte, ze jsem si mel koupit 100 mm XCcko… :)

                0 0
                • nksh  

                  Hugene ma relativne dlouhou zadni stavbu – 445mm. Me osobne to take nebere, prijde mi to uz moc stabilni. Byt se mi jinak jako celek libi

                  0 0
                  • vrazdit  

                    jako celek je to ale docela fajn, hlavně funguje super ten zadek/pružení a výborně to jede… ta stabilita je fakt docela už hodně :) ale myslím, že je to zvykem na staré kolo…

                    0 0
                • skaj  

                  Hele v podstate vubec nesouhlasim:) To sis vybral kolo nejak spatne. Ve stovnani s 26” mi soucasne 29” enduro prijde dolekopcom v podstate ve vsem lepsi. Tedy rozhodne ne jenom rovne dolu a ani v parku. Jedine ultra utazene zatacky, kam se hur vejdu kvuli wheelbase.

                  Kazdopadne jsem chtel, ze pokud nekomu vyhivoval drivejsi posed na kole, neni dneska problem mit ten samy. Staci zase nahodit super dlouhe predstavce a pocit zivosti se vrati:)

                  0 0
            • MlokCZ  

              To mi přijde, že jsi prostě vybral špatné kolo.

              Já tedy celé téhle diskuzi nerozumím, protože si přeci můžeš vybrat co pořídíš. Kdo chce delší (reálný posed, tedy reach), tak ať si pořídí delší. Zvlášť co se vše dělá pro super dlouhé teleskopy a horní rámová trubka je snížená, tak lze většinou vzít menší i větší velikost dle požadavku na délku.

              Možná u největších velikostí může být už v některých případech limit (že největší je pořád krátká), ale i tady určitě bude něco delšího u jiné značky.

              Já si tedy geometrii vybral, tak aby mi vyhovovala pro moje proporce a styl jízdy a pak neplatí vůbec nic z toho, co tu bylo uvedeno (včetně toho, na co si stěžuje Tomacat). Schválně moje srovnání současného kola s moderní geo s některou prastarou 26" co jsem jezdil:

              • reach mám delší o 8cm
              • představec teď 50mm, tenkrát 105mm, k tomu ale teď řídítka mírně více k jezdci, v součtu to vidím na rozdíl 6,5cm, tedy zatím bych naopak měl posed aktuálně delší
              • nešlapu pod sebe, jak si tu někteří stěžují, šlapu přesně tak jak potřebuju, tedy pro svoje potřeby optimální předozadní posun sedla (tedy žádné sedlo extra posunuté dopředu)
              • pro vyhovující předozadní polohu sedla ho mám na 150mm fullu s tlumičem s velkou negativkou o cca 15mm vepředu (oproti středu než jsem vozil na prastaré 26" s tlumičem s malou negativkou) → tedy šlapu pořád ± stejně jako tenkrát a je to pro mě vyhovující (tak akorát pro rozumný úhel trup vs nohy)
              • kdybych chtěl sedlo ještě více dozadu, tak pořád mám ještě cca 15mm rezervu možného posunu (je ale pravda, že mám teleskop s offsetem)

              Takže zůstávají jen ty zásadní rozdíly současné geo. Tzn. při stejném reálném posedu je mnohem větší rozvor (to narostlo o ten větší reach + ještě za 65° hlavový úhel + ještě něco málo za delší zadní stavbu. A pak ten hlavový úhel, zadní stavba a mnohem kratší představec.

              2 0
              • vrazdit  

                ano, jestli čteš co píšu, tak mě zatím víc nesedí ta délka kola v závislosti na jízdním projevu, to je asi nezvykem na velká kola a autobusovitost současných geometrií… posed si samozřejmě ještě poladím a zbytek si musím zvyknout :) třeba teleskop mě zatím spíš omezuje než že by to byla „ta nejlepší věc na kole za posledních 10 let“ :)

                jinak nejsem úplně „rozebírač“ jako ty (nemyslím to ve zlém!), neřeším tisíc možností a spoustě věcí se přizpůsobím, jen si myslím, že moderní geometrie tahoto typu je dělaná pro jízdu hotovýma trailama s klopkama a bez větší obratnosti v menších rychlostech…

                1 0
                • Atilla  

                  Já ti teda nevím, ale asi jsi toho dolů moc nenajezdil, když tě teleskop otravuje.

                  Nemůžu si pomoct, ale moderní kola jsou lepší snad úplně ve všem. Pomalou techniku na tom dávám úplně stejně jako na kole před 10 lety. V rychlosti je to lepší než DH kola před několika lety a do kopců jedou skvělé když máš rozumné gumy a tempo. Jediné kde moderní endura selhávají je jízda po rovině. Na to to fakt není.

                  Nevím jestli jsi jel někdy nějakou enduro trať, nebo takzvaný ilegal. To fakt nejsou stavěné tratě a ty kola jsou na tom skvělé.

                  2 0
                  • MlokCZ  

                    Mně se tedy jezdí dobře i roviny. Možná dané tím, jak vozím na dnešní dobu dost úzká řídítka. Zrovna v neděli nějaký ty jezdivé roviny při 30km/h (dohromady toho bylo kolem 10km, na výrazně delší bych fyzicky neměl), tzn. je fuk, že to byl ebike (to bylo v tu chvíli jen 8kg navíc nevýhoda).

                    Jen tedy při těch 165mm klikách v takových situacích (pro mě hraniční výkon) točím opravdu vysoké kadence (110–115ot./min).

                    Nejezdí se mi ty roviny o nic hůře než na jakémkoliv předchozím kole se starší geo. Jediný znatelný rozdíl jsou pláště, ty jsou o něco pomalejší než lehké XC šlupky bez vzorku, co jsem vozil třeba na HT (TB/TB). Ale je pravda, že tam aktuálně mám na danou kategorii kola extra rychlé pláště (29/2,6" supertrail Wicked will/27,5"x2,6" supertrail Rock Razor, oba ale podvyživené s reálnou šířkou 62mm), i když jsou těžké (1kg+), což ale na rovině nevadí (navíc se stejně v těch +8kg za ebike ztratí).

                    0 0
                  • vrazdit  

                    já nemám enduro kolo a ani nejsem enduro jezdec, asi si potřebuju trošku zvyknout na ten „nový standard“ nejlepších geometrií co tu kdy byly :) a nezlob se na mě, ale evidentně enduro nejsou kola primárně na nic jiného, než je jízda z kopce, když mi tu v jiném vlákně tvrdíte, že jedenapůlkilová pneu je super :)

                    0 0
                    • novas752  

                      Já nechápu co tu vymejšlíte. Endura jsou překvapivě kola na enduro. Co nejméně presunů po rovině, co možná nejefektivnější stoupání poklidným tempem a pak bombice z kopce. Většinou do 30–45km a nějakých 1000–1500m převýšení. Kdo chce jezdit delší vyjížďky tak nechť si koupí trailbike nebo xc/dc.

                      3 0
                      • goofy  

                        Ano, ale tuhle geo už má i skupina allmountainů, a to bych předpokládal, že bude kategorie do it all… Ale možná jsou mé předpoklady dosti zvrácené. :-)))

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Ano většina geo který sem zkoumal je AM sem tam lehký EN. A u těch AM ty geo začínají být taky takový „zprclý“ a řešením nejsou rozhodně LT verze nějakých XC kol který někdo vznosně nazývá DC. Ty jsou …půjč mi svést. Já ti ho přinesu…

                          0 0
                        • novas752  

                          Tak ono to neni jen o geo žejo, rozdíly tam furt jsou v komponentech a odolnosti, tuhosti, naladění zadní stavby…

                          Kupříkladu Spešl Enduro a Stumpjumper EVO. Tabulkově docela podobná kola ale každé se chová o dost jinak.

                          1 0
                          • Tomcat  

                            A EVO je právě spíš DC než AM , natož EN

                            0 0
                            • novas752  

                              Ze stumpjumpera evo by downcountrysti asi moc nadšení nebyli. ;-)

                              1 0
                              • Tomcat  

                                hele Evo snad za DC dokonce označoval i Bikeradar

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Sjezdari rikaji endurum XC :))

                                  0 0
                                • novas752  

                                  Epica evo jistě. Stumpjumpera sotva.

                                  3 0
                                • Ukrutony  

                                  DC je jednoznačně Epic EVO, pak jde jezdivější verze Stumpjumpera a pak víc „terénní“ verze Stumpa s přídomkem EVO. Aspoň tak to říkali chlapi na testovačce a tak to dává smysl, myslím že se ti jenom popletly ty EVA.

                                  0 0
                      • Smazaný účet  

                        Proč poklidnym tempem do kopce? Kopce /nahoru/ jsou korenim cyklistiky přeci ;). Tady neco nehraje dneska teda :)).

                        2 0
                        • novas752  

                          No vždyť, aby sis to hezky vychutnal, netřeba spěchat. Cestou nahoru se odpočívá.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Áha, uz rozumim. Aby se sportovec moc do kopce neunavil a o to si vic uzil sve floučko/ asi jako modrá sjezdovka?/ :).

                            Ale jo, v dnesni době i pomalu do kopce je hodne, kdyz vidim ty všudypřítomné pašíky na eckach, lanech, dodavkach a pod.

                            0 0
                            • Atilla  

                              Dej si 8× německou na Klínovci v tempu a pak mi pojď vyprávět a floucku a pohodě.

                              Taky si vyzkoušej jak kolo stoupá s 1350g zubatou pneu + insert 150g kus. Poctivě endurko má 17kg.

                              2 0
                            • theedge  

                              Bez si honit jinam. Mas tu dost vlaken kde se jezdi „svihy“ Tam muzes onanovat.

                              1 0
                      • kejda  

                        Hele, mně třeba nevadí, že jsem na rovině pomalejší. Pohodlí na enduru je pro mě víc, než rychlost. XC je prostě na moji prdel už moc tvrdé…ano, máš pravdu, například moje nejoblíbenější délka je do cca 45 km, to je pravda. Ale raději vyměním rychlost za pohodlí.

                        0 0
                • MlokCZ  

                  Tak velká kola dělají rozdíl dost velký v chování. Tenhle faktor mně ani nenapadlo řešit ohledně debaty nad současnou geo. To myslím proto, že 29" jezdím už 13 let a i tam to ještě byla stará geometrie úplně jiná než současná.

                  třeba teleskop mě zatím spíš omezuje než že by to byla „ta nejlepší věc na kole za posledních 10 let“

                  Takže teleskop pryč a místo toho pevná s větším offsetem a větší část máš vyřešenou :-)

                  Já na teleskop přešel poměrně pozdě oproti jiným a také jsem nějaký čas tvrdil, že mi nechybí. Dnes bych si to bez teleskopu vůbec nedokázel představit (pro kratší kliky co vozím je bez něj ještě horší, protože při jízdě ze sedla při klikách vodorovně překáží sedlo o to více → delší kliky by umožnily ho mít oproti středu o to níže).

                  Ohledně obratnosti zejména v těch malých rychlostech. Sice to není až tak obratné jako prastará 26" se 71° hlavou a superkrátkou zadní stavbou, ale po těch desítkách kol, co jsem jezdil, jsem naopak překvapený, že i s 65° hlavou a tím rozvorem to je slušně obratné a to více než některá starší kola se starší geo, co jsem jezdil dříve (ale už také 29").

                  1 0
                  • MlokCZ  

                    A co se týká výjezdů, tak ty se mi jezdí dnes nejlépe ze všech kol, co jsem kdy jezdil. A teď myslím geometrii. To, že je to ebike jen pomáhá tohle ověřit na superprudkých výjezdech, které bych na klasice neměl šanci dát.

                    A právě protože to je ebike, tak tím více jsem řešil, abych měl dobrou geo do výjezdů a nejen do sjezdů.

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Jenže ebike = swipe left… …a má jinak těžiště.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Těžiště posunuté baterkou a motorem je mírná výhoda. Ale to zase hravě vykompenzuje sklon kopce, kde jezdím o hodně prudší výjezdy než jsem jezdil na klasice.

                        0 0
                        • Tomcat  

                          výborně jenže já tu neřeším ebike. Ještě jednou na téma ebajk tak ti to „vyzmizíkuju“.

                          0 1
                          • MlokCZ  

                            Všechno to zablokuj, to bude nejlepší.

                            3 0
                            • Tomcat  

                              nejlepší bude když elektrikáři a silničáři nebudou se cpát kde je nechtěj.

                              0 2
                              • vrazdit  

                                takže když jezdím i na silnici, tak nesmím diskutovat o svém druhém kole? nejsi nějaký nemocný? :) s elektrikou souhlas, to je motorsport :)

                                0 0
                                • VojtaXY  

                                  doufam, ze jsi se poucil a uz nikdy nebudes odpovidat ani v silnickarskych ani motorkovych diskuzich :)

                                  0 0
                                • Tomcat  

                                  Jezdi si na čem chceš a Mlok aď si vypráví o svém éčku, tam kde se řešej éčka. Tady ebike je offtopic.

                                  Stejně nebude ve vláknech kde nekdo řeší silniční geo psát o tom jak já na tom MTB…

                                  0 1
                  • vrazdit  

                    ten teleskop nezatracuju… a jak říkám, musím si to ještě pořádně najet a zvyknout si… všechny ty dojmy jsou nicméně s přímého přesednutí 26 IQ –> Hugene, je jasné že je tam spoustu faktorů, které to ovlivňují, ale věřím, že si zvyknu a budu spokojený :)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Hodně dělá to, že jsi měl velký generační skok najednou a neměl kola mezi, kde by nebylo tolik rozdílů najednou.

                      0 0
                    • novas752  

                      No jo, to si musíš najít trochu cestu. Při stejně po alé jízdě jako na IQ 26 to je samozřejmě naprd ale jde o to že se to dá pustit daleko daleko víc a pak to funguje daleko daleko líp.

                      0 0
                      • vrazdit  

                        to jsi špatně pochopil… nestěžuju si na pomalost IQ, stěžuju si na neobratnost dlouhé geo… :)

                        0 0
                        • novas752  

                          Protože jedeš stejně jak na IQ. Pusť to rychleji a začne to být obratné.

                          Stejně tak stopu na tomhle můžeš jet o dost jinou.

                          1 0
                          • vrazdit  

                            já bych zase řekl, že spíš mluvím o specifickém terénu, kde třeba „jiná stopa“ moc jet nejde, nejsem úplně třeba trialista :)

                            0 0
                            • ceo  

                              Moderní geo mají jinak rozložení váhy. Díky dlouhému rozvoru jsi mezi koly a třeba stará poučka – zadek za sedlo – se uplatňuje hodně omezeně. Dnes většinou stačí jit telem dolů – dlouhý předek a položený úhel zajistí podobne poskladani sil, jako dřív se zadkem za sedlem… na adekvátní geo dneska se jezdí vesměs víc vepředu. Neodhazuje se tak přední, ale naopak spíš zadní.

                              Prostě se novým uhlum a délce musíš přizpůsobit. Technika 26" 70st a 1100wb, 400reach nebude stejnému jezdci na 29" 65st a 1200+ WB s reach 470+ fungovat.

                              pokud budeš chit jezdit pořád přes zadní, tak budeš muset downsizovat. Třeba Vasha při 184cm jezdí na status velikost s1…

                              2 0
                              • MlokCZ  

                                Ono je to někdy ještě extrémnější. Tedy aspoň mně se to pořád ještě sem tam stane, i po pár letech na moderní geo. I když do zadu za sedlo už nechodím dávno (ale případně jen dolu jak píšeš), stejně se mi pořád občas stane, že mám přední kolo zatížené moc málo a měl bych v tu chvíli být ještě více vepředu (prostoru je na to dost).

                                0 0
                                • ceo  

                                  V tom se dost liší geometrie. Takovým prvním velkým průkopníkem dlouhých geo byl podle mě Mondraker. A mají to vymyšlené (jezdím ho). Nejen dlouhý předek, ale i relativně nizký stack. Proto tomu říkají Forward geometry. Nízký stack člověka „sklopí“ dopředu a tím přirozeně zatíží přední kolo. Navíc Mondraker nepoužívá extrémní HA. Ale zase mají super krátké představce (30mm).

                                  Pak se na vlně „moderních“ geo začalo vést spoustu dalších výrobců, kteří ale IMHO často hodně řešili čísla konkurence a komplex jim unikl, představce se obecně zkrátily (ačkoliv 30mm je pořád extrém), reach pro člověka kolem 180 cm je kolem 470 běžný, ale když k tomu dali vysoký stack (pod záminkou že to bude lepší dolekopcom) a hodně položenou HS (64 apod.), tak tam těžiště je víc vzadu a zatížení předku trochu chybí.

                                  Ono se to dá všechno řešit, akorát člověk musí vědět, co přibližně dělá, na jak jeden nejmenovaný youtuber, který taky jezdil Mondraker (nyní Propain), který na Mondraker nasadil snad 50mm představec, řídítka s aspoň 30mm rise (imho i více), pružinu (která na lineární Foxy není výrobcem schválená) a pak prskal, že to nefunguje. Bodejď by ano, když kompletně rozjebal vyvážení… Teď si chrochtá na Propainu, s kratším reachem a o poznání častěji je vidět zadek sedla…

                                  Mimochodem – současné debaty ohledně délky řetězovky jsou podle mě (domněnka) do značné míry právě důsledkem ne úplně zvládnutého (v komplexu) prodloužení reache. Před Mondrakerem jsem jezdil Treka (v profilu) a ten měl CS 450mm a ani po letech jsem nebyl schopný zadní kolo „nacítit“, kde ho přesně mám. Staré propainy měly stejnou délkou CS a taky to byl předmět kritiky, že se na tom blbě skáče apod. Najednou je to ok… Co jsem zkoušel, pro mě je nejlepší délka CS 435. a Zároveň minimum. 430 už bylo hodně neposedné od zadního kola.

                                  To s CS samozřejmě neplatí pro eMTB, tam motor vkládá jiné faktory.

                                  0 0
                                  • theedge  

                                    Já ti nevím .. koukám na geo Foxy a nic světobornýho tam nevidím a už vůbec ne tebou řečený nízký Stack. Velikost M, pozice low → Reach 460 mm ( cca standard ), HA: 64° ( cca standartd ), Stack: 630 mm. Propain Tyee má 624 mm ( novej ) a 630mm starej Tyee.

                                    https://mondraker.com/…xy-carbon-xr

                                    Nevidím tam žádnou zázračnoy Forward geometry – zdá se mi to klasická uni geometrie všech dnešních endur.

                                    0 0
                                    • ceo  

                                      Podívej se na model 2019

                                      0 0
                                      • ceo  

                                        V roce 2019!!! měl v M reach 470 a stack 614…

                                        0 0
                                        • theedge  

                                          No ale evidnentně to soudruzi ze španělska nějak přehodnotili a přiblížili se Propainu. Neber to osobně. Forward to samozřejmě nazývají pořád protože marketink, i když to je stejný jako všichni ostatní.

                                          Když se dneska podíváš na endura tak jsou všechny velmi podobný a ani Mondraker z toho nijak nevybočuje. Zdá se mi že doba bouřlivého vývoje geo se zastavila na cca dnešních hodnotách.

                                          Ale beru že Modraker byl jedním z prvních větších výrobců co začal dělat dlouhý kola.

                                          0 0
                                          • ceo  

                                            Já psal co stálo za zrodem nových geo… Co se potom děje v rámci boje o zákazníka je věc druhá …

                                            2018/2019 když s tím masivněji vylezli, tak v M 470 REACH a 612 stack jsou cisla, která i dnes jsou méně obvyklá. Modelové řady ještě před tím byly ještě radikálnější. Jeden rok používali vertikální představec

                                            Faktem je, že trendy určují leaderi a ty si vybírají lidí. Už jsem to tu psal – podle mě jeden z nejvýznamnějších JK Weed. A je to naprosto špičkový rider. Bez debat. Ale je to zrovna antityp pro moderní geo. Když se podíváš na jeho zatáčení, jak (správně ) klopí,ale je strašně vzadu, všechno přes zadní kolo… Ale taky downsizuje. U nás Vasha. Bike o clock podle mě oba taky downsizuji. Jenže podle nich se nedá řídit. Jednak naprostá většina lidí má jen zlomek skillu, ale hlavně to jsou výstupy pro sociální sítě, svým způsobem extremy, ne reálné ježdění. Je to podobné, jak vidět kulturistu na pódiu soutěže a pak ho vidět v off season… GMBN o tom už měli video, proč se amatér nemá snažit připodobnit profikum a jejich nastavení. Bohužel tohle si většina lidí neuvědomí.

                                            0 0
                                  • orm  

                                    Ja jen k tomu, ze se na kolech s moderni geo typu Mondraker nechodi za sedlo :-).

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      To ze jdeš za sedlo je normální , protože na kole musíš pracovat.

                                      Jde o to se z téhle pozice zase vrátit na přední kolo. Podívej se jak jezdí Nino. Tak ma vypadat styl na DC kole

                                      0 0
                                      • orm  

                                        Tak to jsem se vracel i z 26" s teleskopem. Ram s moderni geo u me zatim ceka na stavbu, ale nekde ze ve vlakne se psalo, ze se za sedlo uz nechodi, ze se drzis mezi kolama s vetsim zatizenim predniho. Proto jsem si dovolil toto mensi rypnuti. Nehledej v tom nic velkeho na velky flame :-).

                                        0 0
                                        • ceo  

                                          chodí se daleko méně často a na kratsi dobu. dříve se se zadkem za sedlem jezdily celé kopce, dnes se to používá hlavne na zlomech. navíc jsi dal obrázek s xc pódium. troufnu si tvrdit, že endurista na enduro by v tomto terénu za sedlo nešel a vyřešil to jen snížením a vytvořením prostoru pro kolo.

                                          dodatek enduristovi by tam hlavně nezavazelo sedlo- měl by ho niz

                                          A na závěr Mondraker v kontextu dnešních čísel uz tak extrémní, jako byl při uvedení, není.

                                          1 0
                              • kejda  

                                Trochu zlobiš bro :))

                                0 0
    • skaj  

      Hele fakt jsem se snazil, ale nepochopil ani zakladni myslenku ) Ten Marin je (pro tebe) dobry a nebo spatny? A to, ze jsou dneska kola obecne delsi „jak reach, tak rozvor“ je dobre nebo spatne – ve srovnani s 26?

      Jinak tady k tematu maj i nejake grafy – https://www.singletracks.com/…-and-beyond/

      0 0
      • Georrge  

        Reach je delsi, rozvor je delsi, presto je sedlo blize k riditkum nez v minulosti protoze vzprimenejsi sedlovky a kratke predstavce. A to mu asi vadi… nebo tak nejak jsem to pochopil :)

        0 0
        • JakeF  

          To musi byt krutoprisny EN sjezdy, pri kterych se sedi na sedle :))

          0 0
          • vrazdit  

            někteří lidé stále jezdí i do kopce, ale je pravda že už to není příliš populární…

            0 0
            • JakeF  

              Tak proc si na to berou EN a ne XC jako normalni clovek?

              0 0
            • MlokCZ  

              Jistě, důležité je to v sedle i ve stoje. Já ale nerozumímo tomu, proč jsi takové kolo pořídil, když to nevyhovuje.

              0 0
          • Tomcat  

            A kde si přišel na to, že AM a EN je jen z kopce a nemusí se šlapat třeba do kopce ?

            To mě připomnělo legendární Všenorské …sem myslel, že z kopce se šlapat nemusí…

            0 0
          • goofy  

            Možná tu všichni jezdíte lanem, ale já a tom kole víc šlapu, než jedu z kopce… ;-)

            0 1
            • Tomcat  

              Ano já s lanem nepočítám , stejně nejsem electrokrypl.

              0 0
            • JakeF  

              Na slapani do kopce mam XC… Na EN mi staci, ze se na kopec nejak vyskrabu a je mi celkem jedno, jestli to trva o par vterin vic nebo min.

              0 0
              • Tomcat  

                jak kdo i psal …a nahoře na kopci čeká sluha a podá ti AM\FR\EN kolo ?

                0 0
                • JakeF  

                  To holt budes muset vzit jedine RB IQ… To jede z kopce jak EN a po asfaltu jak silnicka.

                  0 0
              • goofy  

                No tak nikdo netvrdí, že na tom EN bude člověk trhat rekordy, ale když se člověk škrabe na sraženém prckovi, tak to taky není nic příjemného. Navíc je většinou třeba i někde dojet. Vy možná máte traily na jednom místě, a u nás, představ si to, se na tom kole i jezdí, pokud nechci brousit pořád to samé. ;-)

                1 0
                • JakeF  

                  Já ten problém pořád nechápu… Mám Spešla Enduro a to je na EN ježdění dlouhý úplně nesmyslně a do kopce se tomu moc nechce… A přesto se na tom dá objet Trilogy… Což teda moc nevím, co chceš na EN objíždět většího? Dlouhou Salzku? Tak na to si fakt radši vezmu XC…

                  1 0
                  • orm  

                    Nekdo ma jedno kolo a chce na nem jezdit a jezdenim nemyslim jen rychle dolu a vyplazit se pomalu nahoru, coz je tak nejak trend modernich mtb geo.

                    1 0
                    • JakeF  

                      Tak si proboha na takový ježdění nekoupí EN… Dnešní XC zvládaj v terénu nesmyslný věci a pokud chce člověk trochu víc do terénu, tak vezme DC.

                      To je jak koupit si G-class a pak brečet, že s tím za ty prachy nejde lítat 250 po dálnici… Na to si holt musíš koupit Sko.

                      0 0
                    • novas752  

                      A co řešíš? Vždyť je toho na výběr mraky. Na aktualních xc se nahoru rozhodně neplazíš a kdo chce víc z kopce tak tu má odstupňované dc, trail, am, en, fr, dh…

                      1 0
                  • goofy  

                    Výborně. Enduro ti vyhovuje. Buď rád ne? Já si taky nějaké kolo vyberu. Jenom jsem chtěl upozornit na to, že dost moderních endurek má při rozumně dlouhém rýči až s podivem krátkou hodnotu ETT. Někomu tento trend vyhovuje a neřeší, někdo musí hledat a vybírat… To je celé.

                    1 0
                    • JakeF  

                      Mně přijde, že je prostě skupina staromilců, co mají pocit, že na kole se musí sedět podle pouček starých 20 let vymyšlených na úplně jiný geometrie kol. Typu koleno vůči pedálu, řidítka překrývající přední nábu atp…

                      Na moderním kole se strmějším úhlem sedlovky se holt sedí trochu jinak. Není to horší, není to pomalejší, naopak s položenější vidlí to dává smysl. Ale samozřejmě, když se člověk bude snažit nastavit posed podle svýho starýho 26" HT, tak to moc nejde…

                      2 0
                      • vrazdit  

                        mě to přijde zae naopak, že skupina co jezdí jen z kopce (a do kopce nejlépe lanovkou, šatlem nebo na éčku s přípomocí) je brána jako jediná správná forma cyklistiky a komu se to nelíbí je staromilec a má si nechat vyrobit kolo na míru ze železa :) je pravda, že dokopcáři už vymírají, není to totiž tak dobré na instáči na videích :)

                        1 1
                        • JakeF  

                          Kolik je tak slušná vyjížďka s ježděním do kopce nastoupaných metrů? Abych měl představu…

                          0 0
                          • vrazdit  

                            teď jsem se díval na první pořádné vyjížďky po Hostýnkách a jedna 48 km/960 m a další 69/1350 m… je to málo?

                            0 0
                            • JakeF  

                              Ano… To je dost slabý.

                              Na 170/170 EN se dá v pohodě objet Trilogy, kde jedeš 3 dny za sebou etapy kolem 80km / 2500m.

                              Evidentně problém není v kole…

                              0 0
                              • vrazdit  

                                aha, já jsem ještě nikdy nejel třeba v alpách týdenní přejezd, takže nevím, že je to možné… díky :)

                                zítra teba pojedu ze Zlína do Velkých Karlovic a pozitří zpět, tak třeba to bude stačit jako posouzení, že je to možné :)

                                evidentně je problém v tom, že nechceš pochopit, o čem tu já mluvím…

                                a nechceš mi říct, že bych ty etapy odjel pomaleji na mém sterém IQ, že ne? :)

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Tak proti RB IQ samozřejmě nic jinýho nemá šanci… To jede po asfaltu jak silnička a v terénu jak EN.

                                  0 0
                                  • vrazdit  

                                    tak daleko lepší je samozřejmě brát 170/170 enduro na ježdění 80 km/2500 m po horách :)

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Tak da se jet samozrejme i vic… Ale to uz je pak na zvazeni, jestli nedat aspon jezdivejsi gumy.

                                      0 0
                                      • vrazdit  

                                        tak dá se to ujet určitě i na DH, ale proč? a proč potom rozporuješ že je na to IQ/trail špatná volba?

                                        0 0
                                        • Tomcat  

                                          To je taková dlouhá historie , on trolí na téma RB a čeká kdo se chytne.

                                          1 0
                                        • JakeF  

                                          Záleží, co si člověk chce užít… Když si chceš užít sjezdy, tak na to vezmeš EN. Když si chceš máknout do kopce, tak vezmeš XC. Když člověk chce univerzál, vezme DC.

                                          0 0
                                    • novas752  

                                      Tak ono když jedeš enduro variantu triology tak bys tam na nějakém xc moc neuspěl. To je zrovna dobrý příklad – najdi si videa jak se v těch předmětných sekcích jezdí na xc a jak na enduru…

                                      1 0
                              • ladys  

                                V pohodě:D Asi jak kdo… Při těch nastoupených metrech je váha dost znát.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Podle mě kdo to dá na XC, tak to dá i na EN, jen v pohodovějším tem­pu.

                                  1 0
                                  • ladys  

                                    Záleží jek jsou ty kopce prudké a po čem se jede… Hlavně jsi o dost mladší ;)

                                    0 0
                            • ceo  

                              Na Hostynky fakt enduro ani AM nepotřebuješ, pokud nevyhledáváš ilegaly. Vzhledem k tomu, že ti teleskop nic neříká, tak je jasné, kam jako jezdec patříš.

                              Díváš se na špatná kola. Pro tebe do Hostýnek je DC optimum maximálně lehčí trailbike.

                              Neboj, v pohodě to vydrží…

                              0 0
                            • Atilla  

                              Ti tam nějak chybí výškově metry…

                              0 0
                            • Radek Broz  

                              Na stejný vzdálenosti nestoupám přibližně dvojnásobek (a to jsem jeden z těch, co jezdí jen s kopce).

                              1 1
                        • Tomcat  

                          Zapomínáš na báječné hošany s pnovousem na gravelech ;-)

                          Jo tomuhle stylu , případně krátkým XC okruhům nové geo vyhovuji víc než xx km někam do lesa , tam se projet a zase xx km zpět.

                          0 0
                          • orm  

                            Je to tak. Nova kola se nedelaji na jezdeni v krajne, ale na traily. Pak na youtube vidis sama videa, kde srovnavaj 10 – 15 let stare horske kolo s novym, vlacej ho po trailech a rikaj, ze je to uplne nahovno. Nikde nevidis srovnani noveho a stareho kola v terenu pro ktere to stare kolo bylo navrzeno. Castecne to nahradily gravely, ale opravdu jen castecne.

                            1 0
                            • vrazdit  

                              soudný člověk nemůže jet s gravelem do opravdového terénu, leda že je masochista a má spoustu peněz na nové komponenty a kola…

                              0 0
                              • orm  

                                Tokolo to vydrzi, ale pohodlne to neni :-).

                                0 0
                                • vrazdit  

                                  už to tu neřešme, nebo tomcatovi praskne žilka :)

                                  0 0
                                  • Tomcat  

                                    Klid já sem i na celopevným trial\freesile MTB AGangu jel snad i nějaký DHčko . To byla sbíječka a nebyl sem poslední :)

                                    0 0
                            • JakeF  

                              A jezdit na XC kole po krajině nejde? Stačí dát odpovídající gumy a dají se jezdit slušný průměry i po asfaltu…

                              Samozřejmě je blbost očekávat, že stejně dobře pojede i 170mm EN bajk obutej na DD gumách postavenej na to, aby zvládnul RZ na EWS.

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Jako jde , člověk si akorát musí dávat bacha aby náhodou to nebylo přes limit materiálu. Takové neomezeně jak u českých operátorů , vocamcaď po camcaď… Taky už sem jednou jel domu na „koloběžku“ páč na dopadu mi rupla XC klika, měnil ohlý XC řidítka, ohlý XC vidle..... … což se mi s komponenty určenýma i pro dolekopcom použití toliko nepovedlo.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Přijde mi, že prostě hledáš DC kolo… Jede to dobře nahoru i dolů a komponenty si tam klidně můžeš dát odolnější.

                                  Jinak zlomit řidítka, ráfek nebo oddělat tlumič se mi povedlo i na EN. Holt na všem člověk musí jet co materiál dovolí.

                                  0 0
                              • orm  

                                Samozrejme ze jde. Jde jezdit i na skladacce a verim tomu, ze i na tom by me Nino zarizl. Pointa je takova, ze moderni geo mtb kol uz neni stavena na jezdeni v krajne, ale na jizdu nahoru a dolu. Tomu odpovida posed a celkova geo kola. Vice za tim nehledej.

                                1 0
                                • TK75  

                                  ten tvuj Ragley by v tomhle problemmit nemel…ma to sice slack predek a reach atd ale sedlovej uhel moc strmej nevedou.Tam nic jen nahoru neni…73/74

                                  0 0
                      • goofy  

                        No a jak se teda sedí? Jak paní továrníková? :-) Co jsem si ty kola zkoušel, tak mi to moc nesedlo. Do kopců asi ok, ale na přesuny nevím nevím… Ale tak holt si zvyknu.

                        btw: koukal jsem teď na geo, a zrovna to Endurko od Spešlu je jedno z nejdelších na ETT. Normálně by se mi ta geo i líbila. Škoda, že se mi ten psychopakostroj u středu nelíbí… :-)))

                        0 0
                    • Metrick  

                      JJ, pokud je člověk dost vysoký a nedej bože má ještě dlouhé ruce tak to není nic moc. Ale i tady jsou možnosti.

                      0 0
        • skaj  

          No ja prave potom nerozumim, proc nesedi jako drive, kdyz se mu to libilo (sedlovka s poradnym offsetem) a neda si predstavec jako se driv vozil. A predstavec bude stacit urcite kratsi, protoze reach se mezigeneracne docela zvysil. Ale treba je tam skryto jeste neco jineho.

          0 0
    • vrazdit  

      zakladatel diskuze bude asi jeblý, že mi blokoval ten strašlivý příspěvek o jízdě do kopce?

      0 0
      • Tomcat  

        No když vystartuješ rejpáním a až pak napíšeš něco k věci tak jako co ?

        0 0
        • yetti  

          Když píšeš jak hotentot, tak se nediv. Musel jsem si zakládací příspěvek přečíst dvakrát a beztak si nejsem jist o co ti vlastně jde

          1 0
          • Tomcat  

            Ok uznávám , že tohle je spíš na diskuzi v hospodě u piva. Osobně fakt nevím jak to líp formulovat, většina textu stejně diktuju do mobilu při jiné práci , rozhodně nemám čas a prostor na to abych vkládal nějaké příklady geometry tabulky.

            Základ je v tom , že stejně člověk vybírá z nějakých konkrétních rámu , kde změna velikosti/geometrie není plynule odstupňovaná. To znamená, že třeba dojde na značku která sice má papírově Mko , ale reálně odečtem z velikostní tabulky nemá vlastně žádnou dobrou velikost.

            V tomhle mi přijde třeba takový Skaj, Jacke a spol zmatený v tom že vychází z ideální premisy o idelnim poměru velikosti geometrie a účelu.

            0 0
            • mr.antik  

              S, M, L jsou normálně odstupňověný reache u všech značek co jsem kdy koukal, takový ten mainstream. Jsou pak nějaký zančky, který to mají třeba o 1cm posunutý, což je zase fajn pro situace, kde jsem např. u Giantu někde mezi S a M

              0 0
              • Bike-o-Noor  

                Jsou odstupňovaný a u moderních strojů EN kategorie eMko dá nejen reachem klasické eLko. Jen je třeba vysledovat (meketingový) vývoj určitých modelů a vědět, že např. Strive r. 2020 byl „moderní“ trail a tomu odpovídalo odstupňování velikostí, kdežto Strive 2023 je „kované“ enduro (a tomu odpovídá pojetí velikostí). S jízdními vlastnostmi se to komlikuje také odpovídajícím způsobem.

                0 0
            • skaj  

              Well, z niceho takoveho nevychazim ani netvrdim:) To tvoje porozumeni textu je podobne kvalitni jako jeho formulovani.

              Co rikam je, ze fakt v dnesni dobe neni problem mit kratke i dlouhe AM/lehke enduro kolo podle osobni preference. Jde na nich naladit na milimetry stejny posed jako driv. Staci jen porozumet tem cislum stack a reach a mas vybrano. Zadne “kola jsou dneska v posedu kratky” a proto se na nich neda jezdit se proste nekona.

              Btw. AM kola zacala davno pred kategorii endure, jeste v hluboke dobe 26”.

              0 0
              • Tomcat  

                tak znova dlouhý představcem starou geo neuděláš jen zhorší tu novou.

                0 0
                • skaj  

                  Coz jsem ale nikdy netvrdil, zejo:)

                  Zaroven doporucuji rozlisovat pojmy posed a geometrie.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Tak mě to podle tvé reakce …dej tam delší představec… tak přišlo.

                    Geometrie tvoří \ ovlivňuje posed. Změna velikost nemusí měnit geometrii ta muže být velikosti jezdce stále úměrná, stejné úhly, stejné některé rozměry, ostatní se mění v závislosti na velikosti v nějakém poměru.

                    Nukeproof má třeba u Reaktora od S do XL stejně dlouhou zadní kyvku. Bude to kolo opravdu pro člověka s velikostí S proti XL nebo obráceně stejně stabilní? Když to rovném třeba YTbikes tak ten má třeba delší kyvku ale kratší EFFECTIVE TOP TUBE LENGTH , a má zase víc odstupňovaný Stack . Otázka je mezi člověkem co má Sko a XXL rozdíl v reach opravdu 80mm? Nebo jeden bude moc natáhnutý , nebo moc narovnaný? Tedy bude to dlouhý nebo krátky?

                    To je geometrie co dělá posed . A přijde mi , že argumenty jako posed není špatněj, jen vy stím jezdíte do kopce na to to není dělaný… mě nepřijdou moc dobrý.

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      Já pořád nevím co se snažíš objevit, ale skoro každý enduro kolo jeden nějak ok I nahoru. Třeba warden má v M reach 475.5,je dlouhý à do kopce jede fajn. Dolů je to trochu moc dlouhý oproti třeba Banditu co jsem měl před tím, který byl ve své době spíš delší a nižší. Dlouhý kolo tě spíš zachrání když jedeš blbě. Na krátkým se mnohem líp zatáčí ale odpustí méně chyb. 10% stoupání bys měl vyjet na všem vcelku v pohodě.

                      1 0
                    • skaj  

                      Presne jak pises, nasel si priklady kol, ktery se lisi. A co? Vyber si to, jake vlastnostmi chces, ne? Nekdo ma dlouhy ruce v pomeru k trupu, jiny chce jezdit palbu dolekpcom, dalsi chce snaze skakat, jiny se ohne vic nez druhy… Takze uplne klidne muze davat smysl mit rozdil reache 80mm S-XXL. A pro nekoho s jinou preferenci to je moc a nebo malo. Na trhu jsou stovky modelu enduro/am kol, lisi se dost: slackem, reachem, uhlem hlavovky, velikosti kol, delkou zadni stavby – vubec neni problem mit presne co chces – klidne si to muzes zprasit na 15let starou 26" kdyz to mas tahle rad:) Takze kde je ten problem? Chces zazit pocity ridice autobusu – kup si Nicolai. Chces kratsi na skladani do zatacek – jdi do o cislo mensiho ramu na 27.5. Chces XYZ ale min/vic slack – pouzij angleset hlavko a/nebo vlozky do tlumice. Vzdyt dneska jde s trochou snahy fakt udelat vsechno, jen to staci nakombinovat. A zaplatpanbuh – zadna univerzalni geometrie neni, clovek si muze vybirat.

                      „A přijde mi , že argumenty jako posed není špatněj, jen vy stím jezdíte do kopce na to to není dělaný… mě nepřijdou moc dobrý.“ Me taky prijdou jako hovadina, proto jsem je nikde nepouzil. A zcela uprimne – v tomhle vlakne je take moc nevidim.

                      2 0
                      • Tomcat  

                        Pokud si to nahoře s tim uphillem nepsal ty , tak se omlouvám.

                        0 0
                        • skaj  

                          Netreba se omlouvat. Navic ten argument nahore byl IMHO presne naopak – ze prave do kopce je to vhodny:)

                          0 0
            • ceo  

              Hele a co to vlastně brání v tom, když zjistíš, že ti geo nějakého modelu/značky nevyhovuje ji prostě vyhodit z výběru a jít na další model/značku?

              Mně přijde, že bych chtěl/máš Propaina a nevyhovuje, tak tady fnukas. Pokud máš, tak si ho úprav třeba +anglesetem, abys teda zkrátil rozvor, nebo ho prodej.

              Pokud na trhu není nic podle tvých představ, na 99% bude chyba v tobě.

              1 0
              • kejda  

                To by tady ovšem nemohl trolit jak Onuce…

                Podle toho, co tady zakladatel vlákna napsal, tak absolutně neví, co chce, anebo ví, ale dělá mu radost 200+ příspěvků navíc, které mu stejně neporadí…

                Chce ideální kolo, ale to prozatím nikdo nevymyslel, ač se k tomu dosud spousta značek zatím jen přiblížila :))

                0 0
                • kejda  

                  A klidně to zase smaž

                  0 0
                • theedge  

                  Jo dost mi to pripomina onuceho narky – nevim co chci a ani nevim jak to napsat.

                  0 0
                • Tomcat  

                  Myslíš ten multiuser nick, ktery je takový ghost writing?

                  Upřímně věcně argumentačně si napsal tady velkým ho… tedy otázka kdo se mu více podobá?

                  Konstruktivní argumenty tu už od některých lidí padli a ty to fakt nejseš , ale to i jinde kde „odpovídáš“.

                  0 1
              • Tomcat  

                Chtěl sem potvrdit , nebo vyvrátit dojem z novějších geometrii. Někdo nahoře to vcelku věčně dobře popsal ohledně stoupání a primárního účelu takového bajku. Ikdyž stále není soulad v tom, že EN\AM není jen lehký DH. Upozornily možnosti brát DC. Někdo hodil příklad i na konkrétní geo.

                Ten zbytek máte hezké mlácení slámy, které vychází z toho jako by každé zboží se dostatečně v mechanických vlastnostech lišilo a na trhu byl vždy ideální počet výrobků/služeb v ideální vlastnosti. Jenže ono tomu tak není a výrobky jsou hodně podobné. Mnohdy v konkrétních vlastnostech, až skoro identické.

                Výsledek je takový, že prakticky tolik značek a modelu po kterých se má cenu dívat. Nejde to brát prostou kombinatorikou že 50 rámu x 2 velikosti x 3 ročníky x 3 výbavové stupně…

                Pokud by byla pravda …Pokud na trhu není nic podle tvých představ, na 99% bude chyba v tobě… na celem světě by nebyl jediný předpis regulující trh že? Otázka jestli by to byl vůbec ještě trh.

                Ale to jsme se dostali hodně jinam. Základ je v tom, že onu ideální geo výrobci hledají sami a geometrie jsou velice podobné. V oděvním průmyslu se tomu říká módní diktát.

                0 1
                • cyborg  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  1 0
    • mr.antik  

      Nevim v jakých tabulkách ležíš ale mrkni tady

      https://geometrygeeks.bike/…eign-2022-m/

      Já tam teda žádný zkracování geometrie nevidim ani náhodou

      0 0
      • Tomcat  

        Proč to porovnáváš s Glory? V roce 2008 byl Reign X

        Jinak dívám se na stránky různých výrobců, ne DIY portál s velikostma,hmot­nostma atd…

        0 1
      • Bike-o-Noor  

        U některých značek se ve stejné kategorii při stejném nebo i dleších reachi zkracuje HTT. Sám také nevím, zda to vlastně není krok zpět. Ale možná se jen příliš fixuji na výrok jednoho stavitele z r. 2019, kterému pro mne vyšla HTT 620 mm, přičemž s reachem nepracoval.

        0 0
    • ra.ma1  

      Zacal bych asi zde R.A.D. (Rider Area Distance)Lee McCormack to krasne z hlediska ergonomie a vyberu spravne velikosti vysvetluje https://m.youtube.com/watch?… a pak uz jen pozice “hinge” https://m.youtube.com/watch?…

      1 0
      • Tomcat  

        Vzhledem že to je video a né text, tabulky čísel a grafy, tak opravdu krásně to video nevysvětluje…

        Jinak není to o tom vybrat správnou velikost bajku podle prodejce . To video je product placement. Ale proč to výrobci velikostí a geo dělají jak dělají a o tom to video není.

        Za mě žádný lano, žádný shuttle , žádný zákonitosti amerických a kanadských bajkcenter.

        0 2
        • ra.ma1  

          Hej Stary, zamysli se 2× nez odpovis…prijde mi zes to pochopil nejak naopak, a nebo jen nepochopil….neva ;)

          Edit:

          A nebo samozrejme, jsem to nepochopil spravne cele ja :) a vtom pripade “soráč”

          1 0
          • Tomcat  

            Hele určitě dobrá případová studie jak si pro sebe DIY ujasnit přibližně velickost rámu/geo kola o tom žádná.

            Ale mě vrtalo a vrtá proč výrobci s malejma odchylkama dělají geo jaký dělají. Nikoliv jakou velikost pro sebe.

            Jak už nahoře padlo je zatim segmentace trhu na jednotlivý pod typy kol dh>en>am atd… a předpokládané užití. To je třeba i za nasazením 1×1X převodů , které taky počítají s konkrétním a né tolik univerzálním využitím.

            1 2
        • krabica  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          1 2
    • kejda  

      Super vlákno. Tazatel maže neproklientské příspěvky ihned. :) Škoda, že admin tady nezasáhne…

      0 2
      • mr.antik  

        Podle projevu mi to teda přijde jako celkem špatně přeloženej test nějaký umělý inteligence pro copywriting. Tohle snad normální člověk napsat nemůže. Přitom by stačilo sem hodit dva screeny -ta stará užasně dlouhá geo a ta moderní kraťoučká co je nahovno.

        3 1
    • Atilla  

      A kdy uz nam Tomcat konečně prozradí jakou průměrnou rychlosti by se chtěl pohybovat na enduro kole. Dejmetomu 30km 1000m výškových. Vse mimo silnice, max satolina. Pac jestli tohle jezdí s průměrnou 25km hod tak je jasný, ze je mimo měřítka nas průměrných .

      1 0
    • becis  

      Proč si autor vlastně nekoupí silničku? Tam už jsou geometrie zažité, vyzkoušené, pár let se nemění a jede to výborně po rovině z kopce i do kopce!

      2 0
    • tonik666  

      Moje Banshee Titan je dlouhe akorat, a rozhodně delší než starý pseudoendura z před deseti lety (ty jsem měl taky).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.