• Martin

    dotaz na znalce kraličáku chci tam jet v úterý s bikem. vyjedu z dolní moravy po žluté a rád bych se vrátil zpět do králík po červené (značené jako E3, http://www.mapy.cz/#… ) – můžete mi někdo sdělit, jaká je tam cesta, jak moc náročný na techniku jízdy to je a jestli se tam smí na kole. kus z kraličáku je pěknej sešup, toho jsem si vědom. ale nevím jak dál podle mapy by měla být od zbojnické chaty dál zpevněná cesta, je to pravda? díky.

    0 0
    • MlokCZ  

      Z téhle strany jsme to nejeli když jsme tam byli, ale po červené přes Stříbrnické sedlo je cca 1km před Stříbrnickým sedlem výrazný zákaz kol, od místa, kde to uhýbá z široké šotolinové cesty na trošku užší cestou s trochu šutry, která by byla pro kolo super. My to ten 1km tlačily, přes zákaz jsme nejeli, ze Stříbrnického sedla to ale bylo stejné, tak jsme to zabalili a ani tam nedošli. Docela mě to mrzelo, protože právě od toho zákazu to začalo být pěkné.

      Mám tedy obavu, že když jsou místní ochranáři tak akční a dávaj tam zákazy, že by mohly být i z té strany, co chceš jet. Ať se prosím vyjádří místní, také by mě to zajímalo.

      0 0
      • Martin  

        up – už mi to málem zapadlo na 2. stranu fóra :-)

        0 0
      • filipes  

        Je tam ten zakaz nebo ne? Byl jsem tam tusim 3×, naposledy podzim 2007 a mam za to, ze tam zakaz nebyl. Rok pred tim tam urcite byl…

        Jinak komentare obecne.

        Zluta od Francisky se da skoro cela jet, ale technicky zajimava cast je pomerne kratka,zbytek je taveni brzd. Ani scenicky nic moc.

        Cervenou na kterou se root ptal jsem nejel, ale podle sklonu svahu mi prislo ze je to na kole unreal. Ten travers asi uz pujde. Vzdy jsme spadli na SZ do Polska – viz bod nize.

        Doporucuju z vrcholu jet po Zeleny do Polska – famozni kamenovka, kde zdvihu neni nikdy dost :-) Od schaniska sneznik je pak pohodova cesta, misty krasnym horskym lesem. Pak pokracovat po modry na Jihozapad a zlutou znackou prepadnout zpatky do CZ.

        Zelena pres Maly Sneznik je dokopce kompletni tlacenka (alespon z jihu) na sever dolekopcom se to dalo jet, vrsek docela taky. Ale noseni bylo prilis mnoho, celkova bilance nic moc.

        Luxusni cesta je ze Schroniska Sneznik na SV po modre, ale tam nemam probadane navaznosti jak se dostat zpatky do CZ.

        Uz se tam zase moc tesim – nejaky hezky podzimni vikend. Perfektni horska bikovacka…

        0 0
        • Martin  

          díky za popis s mou technikou jízdy a bikem by to bylo na hození držky

          0 0
          • filipes  

            Od pramene Moravy na Francisku je to takovy test – kdyz to napohodu sjedes, tak zbytek das ± taky. Ta zelena do Polska je vyrazne tezsi, zluta taky, modra na SV srovnatelna. Modra ze schroniska uz je rychla jezdiva cesta – ale pekna…

            Jinak super turistiky vyjezd je asfalto-prasna skoro-vrstevnice po zapadnim svahu navychod od udoli Moravy – na mape je to mezi nazvy Konsky hrbet → Svini hora. Akorat ta modra po hrebeni uz je se zakazem dost narocna…

            0 0
            • Speedy  

              Tu modrou jsem chtěl minule zkusit, ale na Schronisku jsem blbe odbočil a skončil jsem v Miedzygorze, odkud jsem vyrazel:-) To napojení na modrou, když přijedeš po žluté z Polska mi přišlo jako ne moc dobře označený. Odbočil jsem podle mapy za chatou hned doprava a když jsem zjistil, že jsem blbě, tak už se mně do kopce nechtělo vracet. Jinak na červene z Králik na Kraličák zákaz určitě je.

              0 0
        • MlokCZ  

          Já tam byl 2006, tedy jak píšeš kdy byl. Jestli ho pak někdo úspěšně „uklidil“ netušim.

          0 0
          • filipes  

            Bud ho nekdo uklidil nekam do krovi, nebo zvitezil rozum a tolerance – opravdu malokdo to tam bude kalit po tech volnych sutrech aby ohrozil pesaky… a ty sutry cyklisti taky moc neosoupou :-)

            0 0
    • kolombo  

      Já tam byl dva roky zpátky od Stříbrnice, jetelné to bylo skoro až k té šíleně rozbité cestě, rozdíl teplot víc než 10°, nahoře silný vítr.

      Část výpravy s koly zůstala u pramene Moravy a zbytek lezl až nahoru. Žádný zákaz tam tenkrát nebyl a nikomu z pěšáků jsem nevadili.

      Dolů jsem jeli stejně, ten krpál po žluté jsem jednou v zimě zkoušel na běžkách a skončili jsme asi v polovině kopce. Tam já bych s kolem ani nejel.

      0 0
    • kajulka2  

      Žlutá je z Dolní moravy nahoru celkem v pohodě až na poslední asi 1,5km k chatě Franciska, kdy to většinou poneseš, navíc je tam zákaz vjezdu kol. Červená je pro změnu první asi km nesjízdná( na kolo dost velký šutry), pak ale celkem pěkná stezka po lese, zase zakázaná pro kola. Šel sem to pěšmo z Dolní moravy po žluté a z vrcholu po červené zpět do Dolní moravy takže sme z ní odbočili, jak je to dál na Králíky nevím.  Na bajku sem tam byl ze Stříbrnického sedla, po červený a od Francisky po žlutý-červený je to sice dost náročný ale jetelný, bohužel zákaz vjezdu pro kola. Domácí bajkeři tam ale jezdí(díky za doprovod) a tvrdí že lesáci a horská služba není problém, ochranáři občas jo…

      0 0
      • Martin  

        první kilometr pěšo bych klidně přežil, ale jít to celý, to bych asi umřel :-D uvidíme jak to nakonec vymyslím, díky za informaci.

        0 0
    • kajulka2  

      Ještě k té zbojnické chatě, od ní je to lesní asfaltka. Před ní ten kousek co je kolmo na vrstevnice bude možná pro dobrýho technika na kole jetelnej, já tam byl rád že jdu pěšky ;) Jinak zákaz pro kola na červený končí/začínáviz obr

      0 0
    • Pelu  

      Z této strany jsme to jezdili jenom dolů. Dá se to, ale občas se musí přenášet. Jenže teď se už tam s kolama několik let nesmí.

      0 0
      • Martin  

        předpokládám, že nesmí = zákaz jízdy. vést mi snad nikdo zakázat nemůže. nebo jo?

        0 0
        • Pelu  

          Jo, přesně zákaz kol. Loni jsem chtěl vyjet do Sedla pod Kr. Sněžníkem a přes Sušinu, kde už potom zákaz není, a jen jsem vstoupil na zakázanou stezku a to jsem kolo vedl vedle sebe. Už měli turisti řeči, že s kolem se tam nesmí. Asi po třetím upozornění jsem se radši otočil a šel pryč. Podotýkám na kole jsem nejel, ale poctivě tlačil vedle sebe.   

          0 0
          • RomanH  

            Ale vest Ti ho tam opravdu zakazat nemuzou.

            0 0
          • kolombo  

            Vedení kola tolerují i v Krkonoších, třeba ze Zlatého návrší na Dvoračky.

            A zákon jasně říká, že kdo vede kolo, tak je chodec.

            Takže pokud tam nesmíš jako chodec ty, tak ani oni. Já bych naopak upozornil je, že nemají pravdu.

            0 0
            • marapara  

              Ale vysvětluj to blbcům, kteří to pochopit nechcou. Ani kdybys měl s sebou sbírku zákonů a ukazoval jim to černé na bílém, tak si budou mlet své.

              0 0
              • kolombo  

                To je ale jejich problém, ne Tvůj.

                A případný ochranář by měl zákon znát.

                0 0
                • marapara  

                  Samozřejmě máš pravdu. Jsem tím spíš chtěl naznačit, že je skupina lidí-trotlů, kteří si to jako svůj problém nepřipouští a podle toho se taky chovají. Neříkám že všichni, ale najdou se takový omezenci. A pak si na nás ještě ukazují prstem.

                  Já bych samozřejmě také takého „jedince“ poslal někam.

                  0 0
          • Martin  

            předpokládám, že v úterý dopoledne tam moc provoz nebude :-) když jsem jel po žluté z Dolní Moravy směr Kraličák na cesťáku, tak pěšáci spíš povzbuzovali :-)

            0 0
    • Medviedok  

      teda je to mimo temu, ale ked to citam tak ma napada, ze k zbojnickej chate by to bola celkom dobra bykovacka. Tie vyhlady a tak… Cestou dole by sa asi hodilo aj nieco so zdvihom nad 100 mm. :)))))

      0 0
    • Martin  

      pro zájemce je k dispozici popis žluté TZ na Kraličák videný mýma očima

       
      0 0
      • kajulka2  

        Moje krátkozraké oči to viděly uplně stejně z pohledu pěšího, dokonce i ty výhledy začátkem června byly stejný(viděli sme uplný prd, nahoře bylo tak 10°C, pršelo, viditelnost 20 m). Sem koukal do mapy, jakápak je asi ta zelená po polský straně, vymyslet nějakou zkratku kudy sjet potom směrem na Králíky, třeba to tam nemaj zakázaný a je to jetelný…

        0 0
      • kolombo  

        Hezký :-)

        0 0
      • fireball  

        Žlutou jsem šel v roce 2006 v zimě, byl to zážitek, vše bylo pokryté ledem. Po červené se dá jet a v některých místech „jet“ na běžkách. Na první fotce je pěšina podél Moravy k Tvarožným dírám (tady jsem se potupně otočil a kus vrátil), na druhé pak o kousek dál nad chatou Vilemína. Na poslední pohled z Kraličáku (pěšky). Při sestupu jsem potkal kolistu, který jel(!) od pramene Moravy nahoru. Vše konec roku 2006.

        0 0
        • vladaza  

          zejména za poslední záběr máš, alespoň z nočního Olmíku, VELKOU jedničku. dá se říct, že mě to na přelomu dne docela potěšilo / celou diskutovanou oblast totiž docela miluiji/

          0 0
        • Martin  

          pěkný vobrázky… moc líbí :-)

          0 0
    • jonys  

      Ať nezakládám nové vlákno:

      Jedu na dovču do této oblasti (Heřmanice) a jak tak na ten vrstevnicový nářež na mapě koukám,tak si říkám,jestli vůbec kola vozit,nebo vzít jen pohorky…

      Takže dotaz na znalce zní:jsou v okolí nějaké solidní bikové trasy,nemusí to být zrovna na Sněžník?Tam mi asi nejlíp vychází ta červená od Králík,ale jestli jsou tam zákazy,tak to stejně raděj půjdu bez kola…

      0 0
      • beeker  

        „Jak tak na ten vrstevnicový nářež na mapě koukám“…:-), klidně to zkus, na zákazy bych se vykašlal, hlavně přes týden. Nějaké trasy ti těžko popíšu pročti si tohle vlákno a mrkni do mapy. Ale určittě zkus ten traverz pod Králičákem, má to cca nejmíň 10km a výhledy super, celé je to ve výšce okolo 1200m.

        0 0
        • jonys  

          Počkej,na mě se musí pomalu…já tam v životě nebyl,že.Co znamená „traverz pod Kraličákem“?A o­pravdu nemůžeš třeba aspoň naznačit nějakou trasu stylem „modrá odtam dotam,pak po žluté tam…“ a tak?

          0 0
      • Radez  

        No Heřmanice ideál místo na MTB, jezdí se v sousedních Štítech Rampušák, jel se před 14 dny, "tak mužeš zkusit nějakou jeho trať ":http://www.rampusak-stity.cz/mtb.html. Nebo sem včera projížděl Červenou Vodou a tam byl prezentovaný závod na Jeřábu (letos se tu jede mysím první ročník, kurňa budu na brigošce ani se tam nemužu jít kouknout :-( ), ten kopeček mám tady nejradš :-). – je tam kolem i spousta značených cyklotras, takže bys nemusel až na kraličák a perfektně pojezdíš ať na trasách kolem Bukovky a Sucháku viz odkaz na Rampušáka. Nebo mužeš pojezdit po lesích kolem Jeřábu a Svaté Trojice občerstvovačka na Severomoravské chatě. Akorát škoda, že sem na těch stránkách o tom Závodě na Jeřábu nenašel žádný trasy kudy přesně to povede, možná to tam ještě dodaj, každopádně mysím ve Štítech na infocentru, nebo v Králikách se dá vyzvednout cyklomapa, kde sou místní trasy značený, je tam vyznačených i pár okruhů kolem Jeřábu no.

        0 0
        • hajnej  

          Kuci už brzo pro vás něco nachystám. Ňáký ty mapy singlů a pěknejch cest v regionu. A budu rád, když někdo ze znalých přidá tip…

          0 0
      • vladaza  

        doporučuji Ti cyklomapu /1:60000!/ Jeseníky-Kralický Sněžník, tam najdeš vyznačeno tolik vhodných cest pro kolo, že se ti z toho  hlava zatočí :-)), jezdím tam celkem dost často a zdá se mi čím dál víc, že celá oblast je zajímavější pro cyklistu než pro pěšáka, třeba ten zmíněný traverz pod Kraličákem – na kole paráda, pěšky nekonečně se táhnoucí a kroutící cesta, taky je to skoro 10 km. na kole to objedeš jak nic a ještě to střihneš přes křižovatku U sedmi cest na pivko /pitelný Pernštej 11/ na chatu Na návrší, kolo brat!!!

        0 0
        • Lance  

          mapa koupena v patek a super, doporucuju :)

          0 0
          • zdenek  

            Já koupil loni „Jeseníky -Hrubý Jeseník, Králický Sněžník, Rychlebské hory 1:75 000“. Asi není tak podrobná, ale na kolo vyhovuje.

            0 0
            • vladaza  

              jasně, měřítko mapy je jedna věc, ale u těch zmíněných „šedesátek“ je vyznačeno spousta cest vhodných pro kolo i s klasifikací povrchu i mimo oficiálně značené cyklotrasy, takže člověk může objevovat místa kam ho nezavede ani turistické značení, drobnou nevýhodou je obří plocha mapy, což může vadit při rozkládání někde ve větru, ale jinak je to zase výhoda, když plánuješ delší trasu a nechceš tahat třeba dvě mapy

              0 0
    • Martin  

      moje zkušenosti z Kraličáku – byl jsem tam včera s kamarádkou (měla crosse, takže postup se řídil podle ní, techničtější pasáže jsme šli pěšo)

      o žluté jsem tu už psal

      z Kraličáku jsme to chtěli vzít po červené směrem na Zbojnickou chatu. Co čert nechtěl, tak jsme sestupovali po zelené. s kolem to bylo o držku, docela zavazelo, pěšáci to šli v pohodě. nakonec se nám povedlo najít červenou, tak jsme na ni takovou pěšinkou mezi borůvčím přešli. červená vypadá sjízdnější – občas šutrovej skok, jinak úzká klikatá pěšina mezi kamením. s dobrou technikou je v pohodě. po asi kilometru uhýbá červená do lesa a je tam přibližně 500 prudší sjezdík po kořenech. ten bych to asi nedal a šel bych tak jako tak. pod sjezdíkem jde červená skoro pořád po vrstevnici, takže pohodka – sice kořeny, ale ne moc velký, místy dřevěnej mostek přes potůček nebo bahno, taky v klidu. podle mě pěkně sjízdný. červená pak z lesa ústí na takové písčité cestě, tam se dá v klidu i na crossu. téhle cesty jsme se drželi a sjeli až k rozcestí Pod klepáčem.

      suma sumárum – vrcholové partie kraličáku jsou bez dobré techniky nesjízdné, ale zbytek je celkem v klidu

      nějaké povídání a fotky najdete tady

      0 0
      • MlokCZ  

        Ta zelená vedoucí do Polska na začátku souběžně s červenou, tak cca do toho místa, kde zahne vpravo do Polska, tak sjízdná celkem dobře (když jsem ji do toho místa dal celou bez šlápnutí, tak ji hodnotím jako jednodušší).
        Ale cca dalších 100m z toho místa, kde to prudce odbočí vpravo do Polska je pro mě nesjízdných. I ty by někteří tady jistě dali, ale už tenhle úsek hodnotím jako hodně těžký. A pak další část směrem do Polska je už zase v pohodě, nejdřív ještě kousek s více šutry, později (před tím rozcestím u té polské chaty) s více kořeny, ale takové hravé a už vyloženě lehoučké (to už se dalo na fullu jet i rychle).
        Ta cesta na té zelené je aspoň široká a ještě kousek předtím odbočením do Polska, kde už je to trošku těžší, tak kromě přímo cesty byla lehčí stopa vpravo těsně vedle cesty, takže je velký výběr jakou zvolit stopu.

        Větší opruz bylo tlačení nahoru po té zelené (jeli jsme z Polské strany, kde jsem měli auto, takže ten úsek na konci byl dolu i nahoru od té polské chaty po zelené). Směrem nahoru jsem zkoušel sem tam něco, celkově jsem toho ale moc nedal (část té spodní části ano a pak až ten konec poslední část před vrcholem).

        Trošku mi na Kraličáku chybí nějaký rozumný výjezd (tím myslím, aby šel celý vyjet a přitom nebyl zakázaný).

        0 0
        • Martin  

          zelenou bez šlápnutí? respekt. já tam měl problémy jít pěšky. taky bych chtěl mít jednou takovou techniku. na kopcu jsme pozorovali párek bikerů, kluk s holkou, a ti byli taky hodně šikovní.

          0 0
          • MlokCZ  

            Celou ne, jak jsem psal, tak těch 100m po té odbočce směrem do Polska ani náhodou. Možná bych tam pár metrů z toho dal, ale nechtěl jsem ten den riskovat žádné větší akce (a taky proč zbytečně riskovat kvůli pár metrům, celé bych to nedal určitě), takže jsem jel jen to, co jsem si byl jistý, že dám.

            0 0
            • MlokCZ  

              A taky na fullu s vyšším zdvihem část práce odvede kolo. Samozřejmě, že techniku jezdce nenahradí, ale poměrně dost pomůže. Třeba na celopevňáku bych z toho nedal skoro nic.

              0 0
            • MlokCZ  

              Tak mě to samotného zajímalo, kolik jsem to vlastně přesně tlačil, odhadem se mi zdálo, že to bylo aspoň 100m, tedy celkem dost a ono to bylo o trošku méně.

              Vzal jsem log z gpsky a dle rychlostí se podíval, kde se jelo a kde tlačilo a z trakcu jsem vymazal ten kousek, kde bylo tlačeno a nechal tam jen to co se jelo a vypadá to takhle (zvětšený detail, takže ta mapa je trošku hnusná). A dle mapy je ten tlačící úsek (tedy ten co tam chybí mezi těmi oranžovými úseky) jen 50m dlouhý.

              Ale jinak o svojí technice nemám žádné iluze (že by byla nějak skvělá), je tu na BF spousta lidí, kteří toho dají mnohem více než já.

              0 0
              • MlokCZ  

                A tady k tomu případně ty dva kousky ze záznamu gpsky, kde je vidět, kde se jelo v tom úseku jak rychle. Jsou to ty soubory 1.gpx a 2.gpx

                A v té spodní části na těch kořenech to s tím pouštěním zase tak žhavené nebylo, dle track logu tam rychlost nešla přes 30km/h (to se mi zase zdálo pocitově, že to tam jelo ještě trošku více).

                0 0
        • Běžec  

          A on tam nějaký výjezd, který je celý jetelný, byť by byl zakázaný, existuje?

          0 0
          • MlokCZ  

            Asi ne, já to z naší strany nikdy až nahoru nejel, takže neznám jak přesně ten konec pod vrcholem vypadá. Když jsem to jel naposledy z naší strany, tak jsme zkončili u toho zákazu a dál nejeli (jak jsem psal v tom rok starém příspěvku na začátku vlákna), jen kousek tlačili (ale ne až nahoru).

            Ta zelená z Polska je aspoň bez zákazu, ovšem na výjezd to opravdu ideální není.

            0 0
          • Singlespeed  

            Před pár lety se dalo vyjet ze sedla Stříbrnické až k pramenu Moravy. Od pramene kousek potlačit a zas se dalo s trochou dobré vůle jet po neuvěřitelné hrbolatém povrchu až na vrchol.

            0 0
            • MlokCZ  

              Na Stříbrnické sedlo jak jsem psal nahoře jsme tlačili, ale rozhodně celé sjízdné (směrem nahoru). Od Střibrnického sedla to vypadalo dále také v pohodě sjízdné a dle vrstevnic to vypadá až k těm pramenům v pohodě. Od pramenů je to už jen malý kousek, takže i kdyby se tam jak píšeš kus tlačilo, tak tlačení bude celkově málo. Takže tohle bude asi nejlepší výjezd (kde jde vyjet nejvíce), jenže musíš přes dva zákazy za sebou.

              0 0
              • vladaza  

                nevím, jak pro koho, ale ta vrcholová partie Kraličáku mi připadne z pohledu cyklisty fakticky celkem prudící, právě proto, že ji většina lidí „odtlačí“ nahoru a pak i dolů. a že tam národ tlačí nejen horáky, ale zhusta se tam vypraví i s kolem krosovým či silničním, na kterém se tam toho moc pojezdit nedá. skutečnou perličkou bylo, když jsme tam potkali borce s lehokolem – nejprve, když ho smýkal z Návrší nahoru a pak když ho spouštěl z Kraličáku dolů, opět samozřejmě pěšky – to už jsem si fakt pomyslel něco vo čirým masochismu, ale jak se říká: proti gustu …, já teda radši na kole jedu

                0 0
    • Darkson  

      v květnu jedeme na týden do oblasti Kralického Sněžníku a tak bych se chtěl optat na aktuální informace a doporučení ohledně výjezdů i sjezdů na Sněžník i v blízkém okolí. jezdit budeme přes týden, takže zákazy asi moc hrotit nebudeme.

      díky za tipy, co určitě nevynechat a čemu se naopak vyhnout:-)

      0 0
      • dobytek  

        Na Sněžníku jsem byl zatím poprvé a naposledy loni v září v pracovní den. Kraličák jsem jel od chaty Návrší, odkud je to na vrchol 6 km. Po třech km končí šotolinová cesta a značka prudce odbočuje doprava, kde je zákaz vjezdu kol. Já to ignoroval, větší skupinka cyklistů ne a dva z nich museli hlídat kola a čekat, než se ostatní vrátí z vrcholu, což je celkem opruz. Lesní cesta byla sjízdná až ke stanici horské služby necelých 1500m pod vrcholem. Svoje kolo za pár tisíc jsem nechal v lese za stromy a zamknul, hodil na nohy turistické boty a došel pěšky na vrchol a poté zpátky ke kolu. Počasí bylo perfektní a výhledy daleké. Nějaké pojednání o tom je na http://spapap.badl.org/…

        0 0
    • venabch  

      Ahoj

      Pocitej ze na hore bude jeste snih

      Jezdime tam Mtb challenge

      Na horu se da asi nejpohodlnejc vijet ze vyjede na hranicni prechod na Jodlow Horni morava.

      Od tamtud kousek z koce je tam cyklostezka , na dalsim rozcesti do prava a furt do kopce az na halu pod sneznikem .

      0 0
    • acidb  

      Oživím toto vlákno. Změnilo se něco za poslední rok a nebo je to tam pořád stejné, co se týká zákazu? Chceme se tam s kamarádem vydat a stále nevíme, jak jet nahoru. Předpokladem je start někde v Horní Moravě, kam se dá zpátky z KS dojet po Polské straně, ale pokud byste měl někdo tip jak nahoru, budu rád.

      0 0
      • RomanH  

        Zakaz je tam porad. Nahoru bych jel pres Polsko po modre (z Horni Moravy), protoze spodek polske modre jsou mokrady (jeli jsme to ted v kvetnu), pak se po zelene vyskrabat nahoru. Dolu pak pres zakaz po cervene smer Kaplicka (tam zakaz konci) – je to peknej technickej sjezdik.

        0 0
      • bluma  

        Zákaz tam je pořád a dle zeleného mužíka na Vysoké Holi, jsi cyklista i když kolo tlačíš, naštěstí byla tato informace tentokrát zdarma, ale jinak ji dávaj za 500Kč. Ale na Kraličáku snad tolik neotravujou.

        0 0
        • RomanH  

          Ten zakaz je Zakaz jizdy na kole, ne zakaz byt cyklistou, takze jen blafoval.

          0 0
          • bluma  

            Dohaduj se s ním…

            0 0
            • marapara  

              No to bych se s ním klidně hádal a poslal ho někam, kdyby chtěl nějakou pokutu. Když tlačíš kolo a nejdeš na něm, tak jsi považován za chodce. To je formulace zákona a nějaký zelený strašák není víc než zákon.

              0 0
              • JSt  

                formulace ze zakona, ktery na vrsku kralicaku neplati ze sve podstaty. :-P

                0 0
        • Martin  

          no to by byla pěkná *********… cyklista i když kolo vedeš?

          0 0
      • dobytek  

        Nejlepší přístup na kole je od chaty Návrší po žluté a červené. Jel jsem tam předloni v září ve všední den. Na zákaz jsem se vykašlal. Jel jsem ohleduplně a nikoho neohrožoval. Posledních 1500m od stanice HS se už jet nedá – velké šutry (hodil jsem kolo do lesa a zamknul, přezul do turistických bot a šel nahoru pěšky). Byla tam banda asi 20 cyklistů, kteří si to nelajzli a šli poslední 3 km od zákazu na vrchol pěšky, zbylí dva jim hlídali kola. Docela opruz. Stejně by mě zajímalo, kdo dodržování zákazu hlídá a jaké jsou za to sankce.

        0 0
        • ferry  

          Pokuta max. 10 000 Kč.

          0 0
          • dobytek  

            Kdo ji uděluje? Nějaký hajník? To mu asi není problém ujet.

            0 0
            • ferry  

              Stráž přírody ustanovena Krajským úřadem nebo Správou, popř. zaměstnanci příslušného KÚ nebo Správy.

              0 0
              • zdenek  

                To se mi líbí, jaká je na cyklisty přísnost.

                Když se v NP prohánějí čtyřkolky a v zimě skútry, tak nad tím všichni krčí rameny, že s tím nejde nic dělat. Ale na cyklisty dělá ramena kdejaký zelený mužík…

                0 0
                • marapara  

                  jj, bohužel. Cyklistu není tak těžké dostihnout. Čtyřkolkáře nebo motorkáře už jo.

                  0 0
                  • Pavel.ct  

                    Nevíte jak to vypadá se zákazem v úseku Mokřiny – Sušina po červené, Sušina – Podbělka – Babuše po modré a Babuše – Pod Babuší po zelené? Na běžkách tam jezdíme, ale žádného zákazu pro cyklisty jsem si tam nevšiml. Možná byl pod dvoumetrovou vrstvou sněhu :o))

                    0 0
                    • vladaza  

                      Přes Sušinu jsem šel ze Stříbrnického sedla počátkem srpna, zákazové značky pro cyklisty jsem si, ale všimnul až když jsem jel na kole, na křižovatce Pod Babuší/zelená, směr chata Babuše/. Celá oblast má hustou síť zpevněných lesních cest, zrovna tam nemám potřebu využívat turistické cesty.

                      0 0
    • Martin  

      opráším téma

      jak je to v oblasti kraličáku aktuálně se zakázanými/po­volenými cestami?

      dívám se na mapu cykloserveru a třebas žlutá od vilemíny směrem z dolní moravy, která byla naposled, když jsem tam byl, značkou zakázána, je v mapě značená jako doporučená.

      je v tom malinko chaos :)

      0 0
      • Janouch  

        ja myslím že se nic nezměnilo a jsem celkem rád, že je u nas zakaz na polský strane evidentně není a taky to tam podle toho vypada:( stejne se ty useky na vrchol jet nedaji … dolu by to bylo fajn ,ale zase hrozi střet s pěšáky pokud chce jet nekdo dolu tak jedine do Polska :)

        0 0
        • Martin  

          já se tam právě letos chystám z polské strany, po modré z mezihoří (nebo jak se ta prdel jmenuje), tak jsem čučel na cykloserver, kudy tudy, a zahlédl jsem to značení, tak mě to zaujalo

          0 0
        • Člověk a jeho svět  

          No, jsem rád, že nejsem sám s názorem, že Kraličáku by zrušení zákazu kol moc neprospělo. Třeba si to přečtou ti, co mě posledně tepali. To srovnání s bordelem na polské straně je příhodné.

          0 0
      • Menhir  

        Aktuálně tam je pořád národní přírodní rezervace, kam se na kole nesmí podle zákona 114/92, §29

        Přímo se tam píše o jízdě na kole: "Na celém území národních přírodních rezervací je zakázáno

        1. provozovat horolezectví, létání na padácích a závěsných kluzácích

        a jezdit na kole mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená orgánem ochrany přírody"

        Tedy to chápu tak, že kdo na kole nejede, nýbrž ho vede, nic neporušuje. Akorát sou úseky, kde se prostě jet dá :D

        0 0
        • Martin  

          jak poznám „místa vyhrazená orgánem ochrany přírody“? taková cesta musí být vyznačená explicitně?

          0 0
          • Menhir  

            V Jeseníkách je to vyznačené zvlášť, ve dvou národkách – Praděd a Šerák -Keprník, je tam cedulka cyklotrasa, na všech odbočkách, třeba v sedle pod Keprníkem je směr Keprník cedule „STEZKA POUZE PRO PĚŠÍ“ a směr Šerák je cedule „cyklotrasa“

            Jak je to jinde nevim, ale takové národky jakou sou v Jeseníkách je jen pár v Beskydech a Českém ráji, pokud vim, Beskydy tam mají jen stezky pro pěšáky, pro kola tam sou jen okolní lesní cesty a v Českém ráji ty pískové stezky sou snad zakázané všechny, dokonce sem viděl i mimo národky…

            0 0
            • Martin  

              takže kde není zákazová cedule, tam s kolem můžu?

              (pro trolly, samozřejmě se nebudu někde prodírat houštím, mluvím o cestách a lesních chodnících) – zajímá mě to třebas z hlediska žluté TZ od dolní moravy k vilemíně nebo o šotolinové cestě směr slamník, která na ni navazuje, ale není nijak značená.

              0 0
              • Menhir  

                Podle zákona ne, ten neřiká nic o cedulích.

                Jinak by to v podstatě fungovalo tak, že sejmeš ceduli a jedeš… :D

                0 0
                • Martin  

                  čili, prase aby se v tom vyznalo…

                  0 0
                  • pepek  

                    Proč to tady furt řešíš? Když to tam zodpovědně pošleš, tak ti garantuju, že žádnou tabuli nepřečteš – ani si jí nevšimneš.

                    0 0
                    • Martin  

                      zajímá mě to. nebo je zákaz ptát se na věci, které mě zajímají? v pravidlech jsem nic nenašel (:

                      0 0
                    • JSt  

                      jj. neco jak ja z seraku. videl jsem ceduli se zelene namalovanym cyklistou. pri dalsi jizde, ze u toho jako bliknu kolo, ze to je picodobrakyklos­tezka. pri blizsim ohledani tabulky bylo jasne, ze ten zeleny cyklista je cervene preskrnut, ovsem cervena barva byla jaksi vysisovanejsi od slunicka a z dalky neviditelna. :-D fakt jsem tam jel v dobre vire. :-P

                      0 0
                      • RomanH  

                        :-DDD

                        0 0
                      • marapara  

                        Jo myslíš tu po červené na Čerňavu? Kua a já žil v domění, že je to fakt „cyklostezka“ :) a podrobněji to nezkoumal. Je to fakt docela nášup. Já to jel na fullu, ale i tak jsem toho měl občas plné ruce :)

                        0 0
                        • pepek  

                          To je cyklostezka. Jst myslel asi žlutou do Jeseníka, případně na Keprník. Ty tabulky jsou fakt špatně čitelný, měli by si to obnovit, člověk je pak takový nejistý.

                          0 0
                        • JSt  

                          cervena znacka je opravdu pro kola povolena. ;-)

                          0 0
              • newbie  

                naopak… v NP a NPR můžeš jen tam, kde je povolovací cedule

                0 0
          • petryk  

            Zkusil jsem pro představu udělat obrázek – ta červeně šrafovaná plocha je NPR Kralický Sněžník včetně ochranných pásem. Lepší podklad než tento jsem z dostupných WMS nevybral…

            0 0
    • Martin  

      nevíte někdo, jak je to aktuálně se sněhem v oblasti vrcholu králičáku? koumu, že bych se tam v sobotu mrkl ze Stříbrnic

      0 0
      • Pavel.ct  

        Kámoš 19. 3. „U šterku“ 1155m (mezi Chlumem a Slamníkem)

        0 0
        • Pavel  

          Jako místní znalec – myslíš, že by to za dva týdny mohlo „slézt“? Se tam totiž chystáme (bajk a skládačka – a na „těžko“)…

          0 0
      • honhav  

        zdar byl jsem na kopci minuly tyden, ale ze sedla na druhou stranu. Dojedes do sedla, pak je snehu na bike relativne dost,nekde nafoukane, misty jen par cm…myslim ze by to jit melo, ale bude to hrozna brecka v tomhle teple…

        0 0
        • Martin  

          zapomněl jsem napsat, že to bude pěší, ne MTB.

          0 0
          • honhav  

            tak to by melo byt v pohode, akorat snad vem si navleky…

            0 0
            • Martin  

              vidím to na vysoké pohorky, ve kterých jsem loni v zimě úspěšně přebrodil i říčku :)

              0 0
              • kankrlicek  

                Ty návleky (pro staříky kamaše) si vem, je to výrazně lepší :) a nic to neváží.

                A pak podej report (nejlépe i se světelnými obrazy).

                0 0
                • Martin  

                  pokud bude světlo, tak něco vysypu na picasu, jako vždy :)

                  ovšem podle předpovědi počasí to vidím na kombinaci K-r + 35/2,8, to se nejmíň pronese :) (kompakt jsem prodal a mobil se mi nebude chtít vytahovat :D)

                  0 0
    • jIrI___  

      Vytáhnu uleženinu :). Kudy je nejlepší jít na Kralický Sněžník v zimě, resp. je možné udělat nějaký okruh jako jednodenní tůru s tím, že start i návrat by byl z jednoho místa? Bývají turistické trasy prošlápnuté nebo je lepší vzít sněžnice?

      0 0
    • AleZ80  

      Ahoj, opráším téma. Nejde mi o KS jako takový, ale o nějaké pěkné pojezdění na fullu v jeho okolí. Můžete prosím doporučit nějaký okruh 30–40 km se stoupáním max. 1300 m? Pokud by někdo znal i něco vyhovujícího požadavkům v okolí Jeseníku, beru také. Dal jsem 3 dny na RS a chtěl bych tu ještě omrknout něco jiného. Díky.

      0 0
      • AleZ80  

        Případně prosím někoho znalého o info, kde začínají s kolem problémy. Uvažoval jsem vzít to po žluté naučné stezce KS a za Sněžnou chatou je na mapy.cz odbočka, po které se Sněžník podejde a následuje hřeben směr Malý Sněžník.

        0 0
        • PENE  

          Podivej se na trail-busters.cz maji tam gpx na tri okruhy v teto oblasti.

          0 0
          • AleZ80  

            Na to jsem koukal. Jen mě zarazilo, že tam mají délku 7 hodin z Hynčic jen na Dolni Moravu a pak je to ještě přes kopce.

            0 0
            • PENE  

              My jsme jeli ten Kralicak z vesnicky Sklene, jako okruh zpet do Sklene, a nejzabavnejsi mi prisly hrebenovky po zelene turisticke, jedna skoro z Kralicaku na Kkadske sedlo a druha z Maleho Snezniku na rozcesti Horni Moravy, jinak to byly vetsinou lesni cesty, nekdy asfaltky. Nejd mi na telefoni sdilet trasa, kdyz si zitra vzpomenu, tak to sem dam.

              0 0
            • Meduza  

              Projizdel jsem tam ted, na ceste okolo CR. Tato Etapa me asi bavila nejvic. Nikde ani noha. Mel jsem to tam cely pro sebe. 99 % jetelny na tezko.

              Ty sotky z Dolni Moravy nahoru nic extra. Bud makadam a nebo tlusta vrstva jemneho sterku, ale od urovne Kralickeho Snezniku dal na sever PARADA.

              https://www.strava.com/…s/3696422363

              0 0
    • Jirka24x  

      Ahoj,Chci jet na králícak z Brna ale pod vilemkou konci cyklo trasa, dá se dojít s kolem pěšky na vrchol? Po žluté zn? Díky.Popřípadě zná tam někdo nějakéj bivak? :))

      0 0
      • tl-brq  

        Nahoru na Králičák je pro kola ze všech směrů zákaz. Pro hodně šikovné jezdce zvládnutelné (viděl jsem je tam), ale v létě tam chodí docela dost lidí, obtížně by se jim v některých úsecích vyhýbalo. Cesty v horní části kopce trpí erozí, zákaz kol má opodstatnění. Nejezdi tam. Po okolí je celá řada zajímavých cest, kde si každý může zajezdit dosyta, některé jsou skoro prázdné. Není třeba jezdit na přímo Kraličák, aby člověk nastoupal hodně metrů, nebo si užil prima výhled.

        Hodně cyklistů, kteří musí na vrchol, to řeší tak, že kolem zákazu schovají kolo do lesa a dojdou pěšky.

        0 0
        • Radez  

          Na Kraličák se „dá“ jet ofiko z polské strany – resp. k vrcholu se stejně muselo kolo tlačit přes ty šutráky.

          Jinak souhlas. V okolí hodně jiných tras, kde je i míň lidí a nepřekáží si tam navzájem.

          0 0
          • Jirka24x  

            Že se tedy vůbec na něco ptám

            0 0
            • Radez  

              Okej, podle mě. Byl jsem tam spoustukrát. Je nejméně bolestivá cesta, pokud dobře chápu, že pofičíš na kolesu z Brna, vyvalit na Horní Moravu a otamtaď pálit na polskou stranu až k Chatě Schoronisko a tam už je to na Kraličák kousek.

              Mnohem, mnohem jednodužší, jak to strkat někde od Vilemíny.

              Pozor – polskou stranou fakt nemyslím hned po hranici přes rozhlednu Trojmořský vrch (Klepáč), ale jet vyloženě po té cestě, co je značená jako cyklo až ke Schoronisku – myslím, že se to v mapě označuje i jako chata Na Směžníku.

              0 0
              • Seeed  

                Presně tak…

                Pokud jde o bivak,tak kdyz prejedes hranici,viz kolega nademnou,tak narazis na parkoviste u trailcentra,kde jsou pristresky.

                Mezilesí

                https://mapy.cz/s/bucudopufe

                Kdyz uz s kolem nahoru,tak tu prespat a rano si to vytlacit,dokud nejsou lidi

                0 0
          • Anatol J.  

            Aha, takže kdo bude chtít do Prahy, měl by jet do Liberce, protože tam není tolik turistů…super myšlenka…Ale že by třeba chtěl někdo do Prahy kvůli tomu, aby viděl Prahu? Logika fakt,.....

            0 0
        • Jirka24x  

          Tys mě nepochopil! Ptám se jestly se dá s kolem dojít na vrchol o zákazu vím! Nepojedu ale půjdu! Typické bajk fórum rady se nedočkás :D já věděl že se nemám ptát

          0 0
          • tl-brq  

            Pochopil. S kolem se dojít dá, když jiní navzdory zákazu dojedou. To je logické. Pokud kolo poneseš, dojdeš v Česku všude, to se snad ani nemusíš ptát. Neznám kopec, kam by v Česku nešlo vynést kolo. A ano, s ohledem na zákaz, i když to budeš jen tlačit, bude to vypadat jako snaha obejít zákaz.

            0 0
            • Anatol J.  

              Nesení kola není a ani nemůže být nařízené. Jaký by byl potom rozdíl mezi tlačit kolo a tlačit kočárek (třeba) ha? Dítě taky můžu třeba vynést na zádech nebo smyčit v zubech..... Co si o tom myslí tzv.ochranáři je druhá věc…( a jejich problém) Samozřejmě, šlapat tam bych neměl, ok, to ano, ale proč bych nemohl kolo vést, je mi záhadou.

              0 0
              • tl-brq  

                Samozřejmě, zakázaná je jízda. Tlačit kolo nikdo nezakázal. Faktem ale je, že IMHO 90% lidí, kteří v podobných zákazech kolo „jen vedou“ na něj skočí když si myslí, že to terén dovoluje a nikdo se nedívá. No a těch poctivých 10% má smůlu, že jsou považováni za podobné „chytráky“.

                Kolem zákazu jsou dostatečně husté lesy, takže řada cyklistů kolo schová a zamkne ke stromu a na vrchol si vyběhne nalehko. Nebo jeden ze skupiny zůstane hlídat – asi dle ceny kol a unavenosti některých účastníků (účastnic).

                0 0
          • Smazaný účet  

            Jojo dá se to v pohodě. Nikde ani noha.

            0 0
        • Anatol J.  

          Zákaz v horách opodstatnění nemá. Resp. museli by jej dodržovat všichni......xkrát jsem to viděl např.na Boubíně, u Šumavských jezer, v Krkonoších.­....zákaz kol.....a o x km dál tzv.ochranáři na čtyřkolce, nebo ještě lépe v Krkonoších, kde je k chatě zákaz na kole, ale můžete si objednat odvoz „horským taxi“.....takže kolo strááášně ublíží žabce kuňkalce, ale traktor, taxík, čtyřkolka je cajk.....gratuluju… PS: ano, chraňme přírodu, ale když řeknu že na kole na Sněžník nesmím, tak buď můžu pěšky z Lichkova asi tak 50 km…což nepůjde nikdo (bus jedoucí jednou za den a to ještě někdy, vylučuju předem) a nebo jet teda autem…na parking…a pak jít…aha, takže lepší zasmradit údolí, zapraskat parkingy, ale jakýsi vrchol ušetřím od kol…bezva !

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Jirka24x  

      Super :))děkuji za info. Bivak určitě využiji. Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.