• fantozzi

    Vybiram pro manzelku nove kolo. Za tech 15 let co jsme spolu a co jsem ji k cyklistice privedl jsem zjistil, ze horske kolo pro ni neni to prave orechove, ze do nezpevneneho terenu nikdy nevyjede a kopce nema rada :-)

    Mam proto nasledujici predstavu a prosim o tip, jestli jste nekde neco podobneho zahledli.

    • pevna vidlice
    • 28" kola s uzkymi plasti
    • rovna riditka
    • idealne 1×11 (neumi, neumi, neumi radit…) – nyni ji staci prevodnik 32 + kazeta 11–30
    • maly ram (zena meri 155 cm)
    • hydraulicke kotoucove brzdy
    • rozpocet do 20.000,– Kc
    • idelane bile :-)

    Chvili jsem premyslel o GT Grade ve velikosti 48, ale musel bych menit kokpit (chce rovna riditka). Grade fitness se v damskych velikostech nedela. Pak se mi libil Trek FX, Cannondale Quick 2 – ale nic neni dokonale.

    Velmi pekny je Canyon Roadlite Al 5.0W, ale kdyz jsem napsal do Canyonu at mi prosim poslou realnou fotku kola ve velikosti 2XS, napsali ze nemaji :-( https://www.canyon.com/…l-5-0-w.html

    0 0
    • fantozzi  

      Asi neco takovehoto, ale s velikosti ramu na cloveka vysokeho 155 cm.

      http://superiorbikes.eu/…0/black-matt

      0 0
    • JFtryall  

      Z vlastnich zkusenosti muzu rict, ze se crossak nevyplati. :-) resp prinos v nizsim valivem odporu je naprosto zanedbatelny pokud vubec nejaky je. Nechci ti to rozmlouvat, ale nejaka mala 27,5 na bezdusich typu Thunder Burt pojede srovnatelne a na derave ceste pojede lepe a mas vic moznosti co se tyka komponentu. S pevnou vidlici se dostanes hrave pod 10kg a s lehkyma kolama samozrejme niz.

      0 0
    • tromboonen  

      Fitness bejvalo synonymum pro „vezmem co nam zbylo, udelame to aby to vypadalo sportovne ale hlavne aby to nmelo berany, tech se vetsinova populace boji a sup to tam,“ casto na nevhodnych koncepcne starych ramech a s nesmyslnou geometrii a prevody (ultra zavodni ram a prevody a misto na max 23 mm slupky).. dneska se zacinaj objevovat lehci a jednodussi stroje s rozumnymi prevody, takze kategorie fitness je velmi siroky pojem.

      Vyber zalezi na tom kde chces/chce aby jezdila a na cem v tu chvili jedes Ty.. OK, zacatecnici, deti a obcas zenske maj problem s preciznim razenim na 2×10 atd. silnici, jenze „obejitim“ problemu vytvoris problem jiny (nemoznost jezdit tak jak by se na silnici melo..)

      Je sice pruda neustale komandovat leva velka/prava mala paka (Shimano) a obcas bejt vecnej i za Spanela jen kdyz to jede, ale po case se to i nejnepolibenejsi tvor aspon trochu nauci (vule makat a vyuzivat setrvacnosti a momentu je uplne o necem jinem a zadne prevody, jakkoli jednoduche, tomu nepomuzou kdyz je jinej pristup [holky a deti, obcas to tak maj])..

      Takze nez se soustredit na prevody (a u 1× vzdycky, kor u nekoho kdo neni vysvihanej a neda velke rozdily v kadenci nastane problem), bych se soustredil na pochopeni pricipu… kdyz to ani po velkem usili a postupne instruktazi nedopadne, pak IMHO ani fitness nebo jakkoli jinak „dumbed-down“ kolo nepomuze a je cas na co nejlehci, nejmene brzdici a pohodlne kolo typu cross/MTB s pevnou a hladkyma slupkama a rezignaci na jakoukoli rychlejsi nebo terennni/technic­tejsi jizdu… z ho.na bic atd..

      Alternativa je sam osedlat totalni zpomalovac (26 MTB vs. top silnici pro ni) a brat to jako „you and me time“ a zamakat si timto stylem… nebo proste jinak dosahnout jakz takz podobneho vykonu..

      0 0
    • fantozzi  

      Stale jsem ve vyberu (resim na jaro pristiho roku) a momentalni favorit je Cannondale Quick Women's 2. Jak jsem psal, nic neni dokonale – musim navysit rozpocet a ozelet kotoucove brzdy…

      http://www.cannondalebikes.cz/…ick-womens-2

      Nevi nekdo o necem lepsim? Diky :-)

      0 0
      • šlapatko  

        Nenech se odradit. Moje žena to má stejně. Na kole jezdí do práce, párkrát za rok jede se mnou. Jezdí jen velký převodník a kazetu 32. Když se objeví kopec, podřadí na nejmenší tác a po chvíli jde pěšky. Prý nemá cenu šlapat jak blázen a jed krokem. V létě jsem jí natáhl nové lanka a bovdeny. Po týdnu se ptám jestli kolo řadí. Žena neví, za týden neměla potřebu zařadit ani na přehazovačce.

        Na druhou stranu jí chválím, letos se mnou a švárou vyjela na Radhošť. Celkový výlet 92km.

        Cannondale s odkazu bych hned bral. Několikrát jsem chtěl koupit nové kolo, ale prý ne. Červená Merida na véčkách je super.

        0 0
        • novas752  

          Vyjet Radhošť na velkou placku? :) Měla by uvažovat o kariéře dráhařky. :D

          S tim řazenim je to peklo, nechápu jak někdo může nechápat tak jednoduchý princip. :)

          0 0
          • šlapatko  

            Prdlajs, před kopcem jsem jí poradil podřadit na prostřední placku. Jeli jsme z Rožnova po vrstevnici, na Pustevny a dále po hřebenu na Radhošť. Nejlehčí převod použila 32–32. V prudkých pasážích ( prudká asfaltová zatáčka, jak je nahoře vyhlídka, směr k radegastovi ) šla pěšky. Já jezdím terénem po červené, je to kratší, ale výživnější. Nejlepší je sjezdovka na závěr :-)

            0 0
            • novas752  

              Tamtudy jsem jel taky. Loni jsme byli na dovolené v Rožnově jak byly ty vedra 35+. (Jaké bylo moje překvapení když jsem si brzo ráno zajel na východ slunce na Velký Javorník a tam bylo jen 15°C a pořádnej větřík :) )

              0 0
              • šlapatko  

                Velký Javorník je pro mě náročnější než Radhošť. Jezdím po červené od Hodslavic, pořád nahoru a dolů a v šutrech. Rád jsem tam jezdil po práci. Není nad západ slunce a dobré pivko.

                0 0
          • Espen  

            Pamatuj, že tvoje vlastní žena nebude chtít nikdy pochopit a dělat věci tak jak by sis představoval ty!!! Ať se to týká čehokoliv.

            0 0
          • Breakpain  

            Ale ony to IMHO chápou – doma mám to samé ;).

            „Proč bych měla šlapat jako blázen a točit nohama nalehko, dyť to nejede … Nene, já si tam nechám těžký převod – to aspoń fičí … " A řešení velkých kopců "tam nejedu, tak já si to vyjdu pěšky“ …

            Řadit by mohla ;-) … občas jsem ji donutil shodit na menší tác, ale když nechce, tak ji mlátit bičem nebudeš … že ;) …

            0 0
    • oddie  

      Asi se budu poněkud opakovat, ale zkusil bych oslovit Scalara :) S tím, že pro 155cm výšky bych to suše postavil na 26" nebo 27,5" kolech… i když s tím nebude jezdit do terénu. Mám doma cca podobné podmínky, jen o trochu větší výšku 163cm, a kolo s 26" koly je pro takovou postavu akorát.

      0 0
      • šlapatko  

        Canonndale je pěkná hotovka. Samozřejmě se dá poskládat v dané ceně lepší kolo. V brzdy by měly stačit. Budou i lehčí.

        0 0
        • oddie  

          Jo, to je, akorát nesplňuje ten cenový limit a kotouče :) Otázka priorit, samozřejmě.

          0 0
    • Pán z Dubu  

      Rám Spyder sonac disc začíná na malé velikosti https://issuu.com/…nal-edit/104

      0 0
    • fantozzi  

      Tak asi jsem nasel noveho favorita :-)

      https://www.evanscycles.com/…hoy-shizuoka

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.