Kolo pro "chlapa" 196 cm a 145 kg

13 nepřečtených
  • Lestr76

    Hezký den… S blížícím jarem jsem se rozhodl zahodit své 15 let více a méně používané kolo a pořídit něco solidního na rekreační jezdění. Vůbec se nevyznám v parametrech, ale tuším, že asi nic „komerčního“ nebude na moje parametry stavěné.

    Měřím 196 cm a vážím 145 kilo, vnitřní délka nohy 87 cm. Hlavní záměr – nenáročné rekreační projížďky silnice + stezky do 50 km, 1–2× týdně. V cenové relaci kolem 20.000 Kč.

    Prošel jsem už desítky kol na internetu a necítil, že by mi něco vyhovovalo. Proto prosím o radu buď jaké kolo vybrat či nechat „postavit“.

    Dále prosím o názor – narazil jsem i na elektrokolo http://www.give.cz/…hawk-e7-2016 a vnuklo mi to myšlenku, že pomoc elektromotoru v kopcích by se mé „kondici“ hodila.

    Předem děkuji za rady…

    0 0
    • novas752  

      Jestli budeš jezdit jen po asfaltu, jakékoliv horské kolo by to mělo vydržet. Jsou sice většinou dimenzované na max 120kg, ale pro jízdu v terénu, takže musí vydržet nárazy apod.

      Radši bych volil pevnou vidlici (pružiny do pružinových vidlic se na takovou váhu asi nedělají a ve vzduchové by musel být brutálně velký tlak, takže by taky šla brzo do kopru).

      Dalším velkým limitem budou brzdy. I na tu silnici by to podle mě chtělo Shimano SLX nebo XT, jestli bydlíš v rovinatější oblasti, asi by stačily Deore.

      Řazení asi 3×9 – je to kvůli jiný módě levnější a budeš mít velkou škálu převodů. Na silnici Shimano Deore nebo i Alivio.

      Z toho všeho vyplývá, že by sis měl kolo (nechat) postavit, protože uvedenou kombinaci na produkčním kole asi nenajdeš.

      Elektrokolo bych nedoporučoval, bude to dalších cca +10kg a minimálně +15 000Kč ve srovnatelné výbavě navíc. Když budeš jezdit pravidelně delší rovinaté vyjíždky stylem „zvolna ale stále“, myslím, že na 100–110kg zhubneš relativně rychle.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jednoznačně stavět a s pevnou vidlicí, největší problém budou zapletená kola, nejen, aby se nerozcentrovávala, ale aby vydržela přiměřeně dlouho ložiska v nábojích. Na 99% budeš potřebovat zaplést kola ‚na míru‘, což Ti stavitel udělá.

      0 0
    • 3bike  

      no bude to těžký něco sehnat hlavně, za ty peníze…hlavně ty kola -hodně drátů nejlépe 36, aby vydržely a myslím i nějaký bytelnější rám a ne moc dlouhá sedlovka…jinak komponenty stř. třídy takže Deore…

      0 0
    • maajkee  

      Viděl bych to na ocelový rám Werk, pevná ocelová vidlice, zapletená kola wtb Frequency i25 nebo obdobné AM ráfky náboje Novatec D881SB a D882SB s ocelovým ořechem a zbytek osazení aby se vešlo do rozpočtu, ale s přehledem by se mělo vejít Deore včetně brzd a klik s dutou osou. Na tom už se dá něco i s takovou hmotností objet.

      0 0
      • Al Stra  

        mám ráfky Mach1 Klixx 29, cena výrazně nižší

        0 0
        • Luk02  

          Jj Klixx je snad i neznicitelnej:-D

          0 0
        • maajkee  

          Zase co si budeme povídat, kvalita ráfků Mach1 a WTB je značně rozdílná, ale samozřejmě pokud by byl rozpočet napnutý, je to alternativa, o tom žádná.

          0 0
    • Lestr76  

      Děkuji za rady. Jak jsem tak koukal, tak v ocelových rámech moc na výběr není.

      Ještě prosím o tip, kdo v okolí Pardubic / Hradce Králové postaví takové kolo? Obávám se, že u klasických prodejců narazím, neboť mě budou tlačit spíš do něčeho postaveného a budou argumentovat tak, aby prodali…

      0 0
    • wego1991  

      Tady přidávám odkaz na vlákno kde se řešil výběr kola pro 130 Kg – ať si zhruba uděláš obrázek co a jak.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.