• endy009

    Zdar a sílu.

    Letošní zimu jsem si, kvůli počasí a polovičce, pořídil spinningové kolo. Nebudu rozvádět, že první jízdy jsem trpěl. Ale od ledna do března jsem si zvykl a vypracoval se na průměrnou rychlost ( hodina nebo hodina a půl cvičení ) 29 km/h někdy více, někdy méně, ale z 99% to bylo 29 km/h.

    Teď jezdím výhradně na kole – mtb, bike ( průměr kolem 20 nebo 20+ ). Ano, asi pro leckteré málo, ale berte v úvahu, že jezdím rok a něco a předtím jsem se jen " válel ". Vytrvalost a rychlost, si myslím už mám. Se silou je to horší.

    No, včera jsem si, jen tak, sednul na spinner a ........ Asi do 5 minut jsem myslel, že chcípnu: horko, začal jsem cítit nohy.

    Čím to, chlapy nebo i holky ?

    0 0
    • Breakpain  

      Blbe snasis horko? Predpokladam, ze jsi nemel naivni napad „jedu stejne rychle jako v zime“?

      BTW, nechci byt neprejici jidas, ale ziskat po 1 roce vytrvalost … no ja Ti nevim ;) …

      0 0
      • endy009  

        Samozřejmě nebude to vytrvalost jako u jiných, kdy dají v tempu ( 25–30 km ) celou trasu, i takových pár znám a ti mi právě doporučili spinner, na kterém tráví zimu a jejich průměrná rychlost je 40 km/h a výš..

        Ale jsem na sebe hrdej, pardon za samopochvalu, co jsem dokázal :))

        Vím, že na sobě mám ještě co hodně makat, ale když srovnám první vyjížďku na kole: po 5 minutách jsem umíral a to se jelo do 20 km/h i s pohonem, tak jsem, snad, něco dokázal :))))

        Jinak, ano, jel jsem jako v zimě – hned najel na 25–29 km/h jen na zkoušku pár minut, max.5. V domě máme celý den zimu v těhle teplotách ( silné zdi ). Teplota se vyšplhá na max. 20 stupnů. A horko v prostorách snáším blbě, asi jako každý. Přeci jen v zimě se doma topía teploty jsou vyšší ( leckdy i 25 )

        0 0
        • Breakpain  

          Tak pak se nediv ;) … napalil jsi to a skoncil.

          Spravne by ses mel nejdriv pianko rozjet 10–15 min a pak teprve pridavat. Kdyz to tam strelis hned z kraje, tak se oddelas. To same na konci, opet zpomalit a vytocit nohy. No a samozrejme pokud je vetsi horko, tak holt nedas takovy vykon jako jindy. Zvolni – ono Ti nic neutece.

          Ja Ti nijak nehanim vysledky, je jasne, ze zlepseni tam je ;) …

          0 0
      • Delkim  

        ne po roce, ale po 3 měsících odhadem 3× týdně hodina až hodina a půl

        a předpokládám, že aby to bavilo tak jezdil různé intenzity, takže trénoval „fyzičku“, ale cílenou vytrvalost, sílu nebo rychlost nikoliv

        závěr: jezdi jak tě to baví, užívej si to a hlavně nekoukej na průměrnou rychlost, o tom to neni

        0 0
        • endy009  

          Spíš každý den nebo obden 1 nebo pak už 1.5 hodin.

          0 0
        • Sunshine 29  

          Tak, zkus se vykašlat na čísla a měření a zkus se soustředit na neměřitelnou veličinu – zábavu.

          Měla by být velká…

          Ale pokud tě baví „vyrábět elektřinu“ :)

          0 0
          • platypus  

            My na silnici potřebujeme naučit nohy do kmihu a budovat vytrvalost aby to aspoň trochu jezdilo a člověk nebyl v kopcích věčně zakyselenej, je to stejně důležitý jako na MTB nemít strach a mít zvládnutou techniku, jen příklad.

            0 0
    • endy009  

      Průměr byl myšlen za celou vyjížďku. Jinak mi nedělá žádný vrásky jet několik km a držet tempo kolem 30 km/h. :)))

      0 0
      • Breakpain  

        Rychlosti na spinneru bych nevenoval takovou pozornost, ono to nesedi zcela s realem. Ale lze tam pozorovat zlepseni, zhorseni …

        0 0
        • Marskatin  

          To je jedna věc, druhá věc je ta, že na spineru navíc zcela chybí aerodynamický odpor, který už není u 30km/h malý.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Tak. I kdyby tam byla nějaká aproximace, tak nebude nejspíš počítat se 120 kg cvalíkem v posedu „paní radová“ – přestože s takovými kily se na kole vlastně ani jinak sedět nedá. A i kdyby dalo, tak to moc nepomůže, velký člověk má zkrátka velký povrch ze všech stran.

            Takže problém není ve spinneru, ale v tom, že uživatel není s to při jízdě v reálu zmenšit čelní odpor na nějakou „normovanou“ hodnotu. K tomu se ještě připočtou další nevýhody těžkého jezdce v reálu (při náklonech, na nerovném povrchu, pomalejší odsedání, potřeba větší korekce rychlosti do technických pasáží, deformace plášťů, kol a rámu …).

            0 0
    • plzakj  

      Koukal bych spis na tepovku, nez na rychlost na spinneru. Vetsina profiku z BF ti sice rekne, ze tepovka ti bude litat ± 10 jen diky unave/prostredi, ale jestli na kole jezdis 130–140 tepu a na spinneru 160, tak je jasny, ze ti po 5ti minutach dojde.

      0 0
      • endy009  

        Popravdě, tepy nesleduju vůbec, nějak mi vadí hrudní pás. Ač mám doporučeno si to hlídat, zkusil jsem párkrát na spinneru a tím to skončilo. Na kole vůbec, snad letos se k tomu dokopu...... Spíš sleduju zvýšení průměrné rychlosti a celkově trasu, kterou ujedu rychleji v tempu, než předtím…

        0 0
      • Atilla  

        A ono je 160 moc? Pro mě je to taková příjemná tepovka při které to jede a netavím se. Nebo aspoň si to myslím:)

        0 0
        • mastihuba  

          slusnej oddil :) kolik mas max?

          0 0
        • plzakj  

          Kazdej to ma jinak. Chce to udelat si test. Jsou svine, pro ktery je 140 moc. Ale na 110 davaj vetsi vykon, nez ja na 180.

          0 0
    • Prazak0  

      Přes zimu je určitě dobrý i ten spinning, jak tu píšou ostatní, vůbec nelze srovnávat rychlost na spinningovém kole a na normálním kole. Prostě na spinningu to ber jako nějaký údaj, který srovnávej jen se spinningem, ničím jiným. Míním taky s tréninkem na tomtéž spinningovém kole, ne nějakém jiném ve fitnesu.

      MTB, dle mého názoru jsou pomalejší kola. Takže pokud jedeš průměrem 20, 20+ km/h, tak na jiném kole bys jel rychleji. Tady jde o to, jestli jsi jel po hladkém asfaltu nebo někde přes kořeny v lese, nebo polní cesty ap. Vytrvalost a rychlost máš, dle mého názoru, na začátečnické úrovni. Na kole rozhodně nelze za vytrvalostní jízdu považovat, pokud pojedeš hodinu a půl. Za vytrvalostí spíš považuj, co jedeš po hodině jízdy. Nemyslím, že je nutné, aby každá jízde venku byla nutně aspoň hodina a půl. V týdnu i kratší vyjížďka může stačit, např. takto kratší jízda v úterý a ve čtvrtek a delší trasy i časy o víkendu. Co člověk dá na kole, ať jde o rychlost nebo i vytrvalost, to hodně závisí na tom, jak na tom je. Kdo dělá nějaký sport, nebo je jinak fyzicky aktivní, tak i na kole, ač předtím vůbec nejezdil, určitý slušný výkon podá. Nemá smysl se porovnávat s druhými, spíš to chce mít vlastní cíle a vidět pokrok u toho, co člověk dřív nedokázal a nyní dokáže.

      Jinak já se na trenažeru dosti přehříval i v zimě, i když jsem šlapal v místnosti, kde bylo třeba 13stC. Tričko krátký rukáv, krátké cyklokalhoty, ale zalitý potem. Co je tepleji, tak jezdím jedině na kole. Venku i za tepla to proudění vzduchu člověka ochlazuje. Navíc trenažer je psychicky náročnější než kolo, na druhou stranu se na něm nenatrénuje stejně jak na kole. Zkrátka jde-li to jen trochu, jezdi venku, třebai za slabšího deště.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Proto mu doporučovali sledovat tepovku, jakožto sice lehce aproximativní, ale přece jen o zátěži organizmu vypovídající údaj. Když nesnese hrudní pás, tak existují i optické snímače na paži/zápěstí.

        MTB jsou tak rychlá, jak rychle se na nich jede. Krom povrchu má (zejm. pro takové jedince jako endy009) zásadní vliv převýšení na trase (nastoupané metry) a potřeba opakovaného získávání rychlosti po vynucených zastaveních/zpo­maleních. Kolem těch 20 km/hod je i na asfaltu úplně jedno, jaké kolo má, dokonce na MTB může být (díky nižším nárokům na techniku jízdy a tlumení nerovností) rychlejší.

        Jet na průměr nad 25 km/hod >2hod je ve zvlněném až kopcovitém terénu pro málo trénovaného jezdce smrt, ať mu klidně spinner ukazuje průměrku čtyřicet. V reálu každý půlkilometr nad cca 27,5 je náročnější, než vzrůst z nuly na průměr dvacet.

        Podle mě je teď endy009 ve zlaté fázi, kdy už dovede na kole jet, takže může směle začít přidávat jak na objemech, tak na krátkých intenzitách – vyzkoušet si, co snese a dokáže. Na spinner klidně do zimy může úplně zapomenout. Nebo na něm minimálně nastavit na milimetr stejný posed, jako má na kole, aby zapojoval identické svalové skupiny.

        0 0
    • Chlebovnik  

      Průměrná rychlost je nic neříkající údaj.

      0 0
    • Sodoma  

      Když už je tu tohle téma, tak se zeptám. Jaký je rozdíl mezi rotopedem a spinningovým kolem?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jaký je rozdílů mezi lapačem prachu a věšákem na prádlo? Ergometr.

        0 0
      • koko0925  

        Pokud se nemýlím tak rotoped nebývá furtošlap, spinnig ano.

        0 0
        • Sodoma  

          Aha, díky

          0 0
          • Sodoma  

            Já se radši ptám u odborníků :-)

            0 0
          • arny71  

            Na to odkazu je nejlepší naprosto úžasná fotka z fitka na Titaniku. 106 let stará spiningová kola mě naprosto dostala – steampunk v reálu.

            0 0
            • Sodoma  

              Jakožto bývalý veslař zas oceňuji krásný veslařský trenažér :-)

              0 0
              • raw 4  

                Posledni zimu kdy jsem se vykaslal na spinning a zacal trochu behat a blbnout na veslarskym trenazeru.. to bylo na jare lepsi..asi pocitove :-))

                0 0
                • Prazak0  

                  V zimě, pokud je mírnější období, tak jde bez problémů jezdit. Je plno dní, kdy je počasí teplotně jako listopad či začátek prosince, tj. teplota v rozmezí 0–5stC. Obvykle je takové počasí víc dní, třeba dva týdny, než přijdou zas mrazy. Když se jezdit nedá (nebo spíš nechce, ne každý je ochoten jezdit za minusových teplot), tak jde dělat různé fyzické aktivity. Dobrá je i ostřejší chůze, organizmus se zatíží třeba i půlhodinovým odklízením sněhu, což jde pak doplnit třeba tou hodinkou chůze. Necvičí se sice svaly nohou, ale fyzická zdatnost se udržuje.

                  Myslím, že v zimě zařadit běh a veslařský trenažer je dobrá kombinace. Běh znamená kardiozátěž, veslařský trenažer taky plus se tu procvičujou ruce a záda, tedy sklelý doplněk j jednostranné cyklistice. Určitá práce nohou tam je taky. Spinning bych zcela neodmítal, ale než si to kupovat domů, tak bych každému doporučil spíš někdy zajít do finessu, doplnit to ještě dalším cvičením tam. V zimě to mít spíš jen jako takové zpestření a aby si člověk zkusil si zas zašlapat.

                  Měsíční přestávka v tréninku, tj. bez kola, tu praktikuje velká část závodních cyklistů, myslím top profesionály. Jen někteří jezdili stále, bez přestávky, jestli se pamatuji, tak Bradley Wiggins. Někteří Italové zas vynechávali leden. Tříměsíční přestávka, kdy se dá jiná fyzická zátěž, tak je myslím v pohodě i pro lidi, kteří na kole toho za rok najezdí hodně a mají slušnou výkonnost. Jen po té přestávce nebudou nějakou dobu mít takovou výkonnost hned začátkem jara, jak by měli při celoročním ježdění.

                  0 0
    • KoudakT  

      Za sebe říkám, že tě obdivuju. Kolo mám moc rád, ale spinning jsem kdysi ještě na škole zkoušel jako zimní tělocvik a něco tak nepříjemného jsem snad v životě nezažil. Nejen že mi nějak nešlo mentálně strávit to, že šlapu a nehýbu se, ale hlavně mě sralo, že ten kopec, co jsem vyjel, nikde nevidím. Navíc jsem po hodině začal chytat solidní křeče do lýtek a bylo rozhodnuto, že spinning nebude nic pro mne.

      Jediným pozitivem tak zůstalo to, že se dalo koukat na pěkné zadky spolucvičících slečen.

      0 0
      • iron.hide  

        asi tak. tiez som tam trpel a pritom som mal dobru kondicku, no zdalo sa ze tie slecny maju este lepsiu.

        Pritom som presvedceny ze realne v terene by som vacsine z nich natrhol prdel :)

        za mna je spinning zlo :)

        0 0
        • koko0925  

          Mně tam zavedlo to, že žena pravidelně chodila a citelně se zlepšila v kopcích. Tak jsem začal chodit s ní. Na prvních hodinách jsem umíral, ale postupně jsem se zlepšil. Nosím tepák s Garminem Edge a na kliku si ještě dávám čidlo otáček. Takže sleduju tepovku, pásma, teplotu, otáčky a alespoň se přitom trochu tímhle zabavím. Všechno pak dávám do tabulky a je vidět obrovské zlepšení proti prvním hodinám. Když je světlo a pěkně tak jsme na kole, když tma a ošklivo, jdeme v týdnu po práci na spinning.

          0 0
        • KoudakT  

          Presne.

          BTW, kdyby jenom v terenu :)))

          0 0
        • losik_p  

          ono hlavne nikomu neni poradne videt „pod poklicku“ kolik zateze si tam opravdu nalozil..

          takze pocit, ze „tento je lepsi nez ja“, muze byt ciste subjektivni, protoze ja muzu jet „do mnohem vetsiho kopce“ nez ten vedle me, i kdyz mame stejnou kadenci.. a stejne upocene celo :)

          0 0
    • LaSouche  

      Nechci zakládat nové vlákno, necelé 3 týdny zpátky jsem se zrakvil. :(

      Už podstupuji rehabky a mám doporučený rotoped, absolutně, kromě nějakých pokusů na zahřátí ve fitku, je to pro mě neznámá.

      Je lepší rotoped, nebo spinning? Věřím to, že až budu ok, tak to stejně půjde z domu.

      Takže si rád nechám doporučit něco okolo 5t.

      0 0
      • Barak  

        Jestli tu rehabilitaci nemáš na dlouho, tak bych řekl, že je snad lepší zaplatit si pár vstupů někam do fitka než kupovat krám domu. V Pardubicích by snad neměl být problém.

        0 0
        • losik_p  

          jj, nez kupovat nejaky bazmek domu, ktery pak se ztratou prodas, tak radsi fitko a sedet tam na rotopedu

          0 0
        • LaSouche  

          to mě napadlo taky, ale přestože mám rehabky, nohu mám v rámci možností rozhýbávat a lehce posilovat, nesmím na ní ještě cca 5–6 týdnů došlápnout a až se zahojí fraktura, tak mě čeká plastika vazu, termín ještě neznám.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.