• pepezdepa

    Zdravím, cca před měsícem jsem se začal konečně po letech hýbat, pořídil jsem si rotoped, denně hodinu jezdím. Problém je, že se mi začala ozývat kolena, není to ani tak bolest, jako spíše tlak, který se jednou projevuje uprostřed, pak zase na vnějším okraji a následně i na vnitřním. Když sedím na židli tzv. podle předpisu, jak nás to učili kdysi na základce, tak tlak prakticky pomine. Protahuju se pokaždé před jízdou i po jízdě, trochu mě zlobí svaly na lýtku a pobolívají mě bérce. Vždy, když protáhnu lýtka, respektive stehna, na chvíli se mi uleví. Paradoxem je, že když jdu, nebo je jinak zatěžuju, kolena nebolí, pouze když polevím. Rád bych věděl, jestli někdo nemáte zkušenosti s obdobnými problémy a nabídli mi případné řešení. Díky.

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Ubrat na čase a zátěži, střídat sporty. Jezdit venku na kole, pozice a námaha jsou různorodější. Hlídat si techniku šlapání.

      0 0
    • Sunshine 29  

      Podle me je to jen dusledek toho, ze jsi nic nedelal a ted maji vazy zatez kterou nepoberou (svaly se adaptuji daleko rychleji). Protahuj a bud trpelivy, nehnal bych zatez pres hranu. BTW rotoped neni to pravy orechovy

      0 0
    • pepezdepa  

      Svaly právě jsou v pohodě, jezdím od třetího „výjezdu“ na druhý stupeň, formují se stehna a prdel, ale hlavně mi tuhnou lýtka. A jakmile ztuhnou na max (20 minut), začnou bolet kolena. Mám sociální fóbii a proto jsem si koupil rotoped, nerad sportuji mezi lidmi. Chci dělat kardio, jelikož potřebuji shodit cca 10kg a posílit srdce a celou cévní soustavu. Je mi vcelku jasné, že problém je asi ve vazech, ale rád bych alespoň 4× týdně měl možnost nabrat formu, respektive posílit celou oběhovou soustavu, a jako bonus něco zhubnout. A to musím jezdit alespoň tu 1/2 hodinu v určitém tempu. Začal jsem na nejnižším stupni, ale po týdnu mi to nestačí, jelikož na tepovou frekvenci 125–145 se na nejnižším stupni už nedostanu. Protažením stehen a lýtek uvolním na chvíli ten tlak, ale opravdu je to max minuta. Asi bych to viděl na nějakou svalovou disbalanci, ale člověk nikdy neví. Chodit na procházky můžu brzo ráno, když všichni spí :-).

      0 0
      • Luwa  

        To ani nemůžete na kolo do přírody v týdnů prakticky nikoho ne potkáte.

        0 0
      • Kamilac  

        Já mám alergii na blbce a stejně do té práce musím.

        0 0
      • Pajk  

        No,vidiš.Ja mám přeraženou nohu-obě kosti a jsem rád,že s někým na kole pokecám.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Tuhnou lýtka za 20 minut? Něco ohledně šlapání je špatně, hodně špatně. Jakou frekvencí/kadencí šlapeš? Je totiž lepší a účelnější zvyšovat zátěž zrychlením šlapání než zvýšením zátěže. Udržíš chodidlo při šlapání v plusmínus konstantním sklonu? Nešlapeš špičkou a neprošlapáváš patu? Jak na tom vůbec sedíš? Ergonomie většiny takovýchto strojů je opravdu prachbídná a zničil bych se na nich do 10 minut.

        Nejcitlivější k tělu je v tomto ohledu veslovací trenažér – s veslováním to možná nemá moc společného, ale zátěž je hodně rovnoměrná na celé tělo, ne jen na nohy, s rovnými zády se snad ani nedá ničemu ublížit.

        0 0
    • pepezdepa  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • scret  

      jak pisou ostatni, za ty roky nic nedelani najednou dostavaj kolena zahul… Vsechno chce cas a hlavne nic neuspechat! Zatez zvysovat pomalu. Pokud se jedna o klasic.rotoped, tak tyzrovna nejsou vhodny. Lepsi jsou takovy ty ergometry nebo jak se to jmenuje, proste napodobeniny kola neboli klasickyho posedu…

      Jinak ja osobne vetsinou v lese nepotkavam na biku nikoho:)

      0 0
    • Wojtkingson  

      Mně rotoped taky absolutně nevyhovoval na kolena, teď jezdíém na kole a když to jo sakra nepřepálím s intenzitou, ala 100km pod 5 hod, tak jsou kolena vcajku

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hmm, a co znamena „zacit se po lezech konecne hybat“ ?

      Pokud mas jeste k tomu nejakou nadvahu, tak zacit velice opatrne. Do zacatku staci i treba jen 20 minut. Radsi zacit zvolna nez pak mesic marodit. Jizda na kole je prirozeny pohyb pro koleno bez pusobeni gravitace, cili pokud nemas nejake chronicke problemy, tak trochu uber a udelej si s v tom system. Svaly a slachy nejsou zvykle na zatez a vsechno to musi pobirat koleno.

      0 0
    • pepezdepa  

      Tak jsem ráno zjistil, že problém není vůbec v kolenou, ale ve špatném šlapání, dneska mě bolí hlavně achilovka, ale nastavil jsem si lépe sedátko, připevnil klipsny na šlapátka, 30 minut pojezdil a jsem jako znovuzrozený, po bolesti ani stopy. Každopádně díky za rady. :-)

      0 0
    • Roxteedy  

      Podepisuju se pod názory:

      • raději kolo venku, kombinovat třeba s nordicwalkingem a plaváním
      • na lidi se vyser. A jestli Ti fakt vadí, že na kole někoho potkáš, tak bych určitě zašel k psychologovi. Nemyslim to vůbec ve zlym, ale to fakt neni v cajku.
      • sportuj hlavně pro radost a ono se zlepšení zdraví dostaví samo

      poslouchej své tělo, ono si řekne.

      A ještě přidám svůj názor a svůj vyzkoušený postup:

      http://www.dobra-miska.cz/…kone-plv-1kg

      http://www.dobra-miska.cz/…kone-tbl-1kg

      a želatina v přírodní formě – sulc, tlačenka, atd.

      Držím palce, ať se Ti daří :)

      0 0
    • tydytek  

      Ahoj, využiju toto vlákno..

      Na silničce pobolívají kolena, většinou tak po hodině a půl to začne. Bolest pod čéškou, dá se s tím normálně jet dál, ale příjemný to není.

      Na biku úplně bez problémů, takže to bude nastavením sedla a kufrů.

      Mám pocit že nohama tlačím moc „dopředu“, takže asi šoupnout sedlo dopředu (i když podle návodů na nastavení posedu už mám koleno víc před osou pedálu než bych měl mít).

      Zároveň se mi ale zdá že mám špičku nohy při šlapání trochu dolu.. Takže otázka zní – kufry dopředu nebo dozadu?

      Díky.

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Porovnej své nastavení s výsledky kalkulátoru competitivecy­clist.com, běž do Comp Fit na dolní hranici doporučené vzdálenosti saddle_setback a někam cca doprostřed doporučeného vysunutí sedla BB_saddle. Kufry na silnici klidně nadoraz dozadu, on se svět nezblázní, pokud to jde, tak jezdit co nejvíc na frekvenci a dočasně ubrat silové úseky. Ráno v chladnu a ve větru tenké návleky nebo alespoň namazat hřejivou mastí, každopádně držet kolena prokrvená.

        Špička trochu dolů je v pořádku, pokud v další části cyklu není kompenzována prošlápnutím paty.

        0 0
        • tydytek  

          Tomu kalkulátoru moc nevěřím z jednoho důvodu – nezohledňuje tvar sedla.

          Na každém se ideálně sedí v jiném místě. Např. na biku jsem měl dřív sedlo od Fizik a sedlovku s offsetem 25mm.

          Pak jsem dal jiné sedlo a musel dát sedlovku s 0 offsetem, prostě se na tom sedí víc vzadu a stávající sedlovka to nepobrala.

          Ale jinak díky za rady.

          Zkusím nejdřív posunout to sedlo. Jen mi není jasný měření svislice od kolene do osy pedálu. Někdo uvádí že se měří od špičky kolene, někdo za čéškou a někdo ještě dál, přímo z kloubu.

          0 0
    • oo.viper.oo  

      Při zátěži po delší době nicnedělání je dobrý kloubní aparát preventivně podpořit nějakým výživovým přípravkem jako např. Condrosulf a svaly hořčíkem. Teď už je trochu pozdě kůru začínat, když už se klouby ozvaly, ale asi lepší teď než nikdy. Každopádně se před nasazením kůry poradit v lékárně.

      A samozřejmě nervat šlapání na sílu, šlapat raději lehčeji a vyšší otáčky. Tím se méně zatěžují klouby a více trénuje kardiovaskulární systém což je to co potřebujete.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.