• Buf

    Tak to mne nabudilo, na vrcholku Smrku v Beskydech se kácí kosodřevina, nechá se jen kolem značené turistické  trasy , aby tady mimo jiné nejezdili bikeři . Co vy na to ? Je to ještě ochrana přírody , nebo anti MTB Terorismus ?

    http://lysahora.cz/…pitola.phtml?…

    0 0
    • kolombo  

      To odstraňování nepůvodních druhů nějaké opodstatnění má, ale zase tam dávají rovnítko mezi cyklisty a motorkáře :.-(

      0 0
      • Buf  

        Kosodřevina je sice nepůvodní, ale dařilo se jí tam dobře. Pokud se nepletu , tak po ekologických katastrofách v minulém tisícročí ( náběh DEZY ve Valmezu, v kombinaci s Ostravskou aglomeraci za socialismu), kdy při inverzním počasí agresivní splodiny spálily vše nad cca 900 metrů ( byl tehdy žlutý sníh, a uschly, smrky , buky, …, no všechno). Tak i já jsem pomáhal sadit stromky na Lysé, mimo jiné i stříbrné smrčky, takže ty jsou taky nepůvodní. Chceš říct , že teď když se uchytily a rostou a plní funkci relativně odolného lesa, že je na Vánoce pujdeme vyřezat. Borůvka je podle zelených taky špatně, kdy začneme vypalovat borůvčí.

        Nejvíce mi , ale vadí ta věta, že se ta kosodřevina nechá kolem chodníku a jako důvod jsou i bikeři. Pokud tady v beskydech turistika ničí přírodu , tak pak mnohem více ta pěší než MTB. Jen z jednoho prostého důvodu, do kopce nevyjedeš tam , kde není chodníček a cesta. Ty zkratky přímo po spádnici , jsou také od pěších, biker chce jezdit a né viset na brzdách. Nebo mi tady chcete tvrdit, že severní sjezdovku na Lysé zničili bikeři, zkratky k Bezručovi jsou od MTB, že na Smrk někdo vyjede zkratkama po hřebeni přímo na vrchol…

        0 0
        • kolombo  

          No, já myslím, že proto, že už nesněží žlutý sníh, tak se zvolna můžeme vracet k původním dřevinám a zbavovat se, v rezervacích a chráněné přírodě, rostlin a živočichů, které tam nepatří.

          Opravdu je rozdíl mezi borovocí sosnou a borovicí vejmutovkou, opravdu je rozdíl mezi tundrovou smrčinou a klečovým porostem.

          Ale ta zmínka, že kleč necháme tam, kde brání pohybu cyklistů, to se mi taky krajně nezamlouvá :-(

          0 0
          • Michal.J  

            No ale otázka je jak určit tu „původnost“. Je původní to co tam je třeba 300 let ale to co tam je 50 let původní není? Neměla by se v tom případě třeba vykácet např. Šumava? Původně tam nebyly smrky ale smíšený les.

            Původně u nás byly přesličky a moře, neměli bysme to tady celý nechat zaplavit? :-)

            0 0
          • Vegan  

            Hele kolombo ono je to problem, nepuvodni dreviny nebo take dreviny puvodni co toje ? to co tam rostlo pred 100 000 lety, nebo pred, 1000 lety nebo pred, 100lety nebo pred, 50 lety, za tu dobu onech 50 let se hodne zmenilo klima a to ma dopad jak na byliny tak dreviny tak zver a priroda se prizpusobuje sama, ale pak je tu zase ten clovek co se ji snazi narovnat me uz todle prijde jak u blbejch na dvorku. Presne podle prislovi: „vsechno dobre co clovek dela je jen k tomu, aby napravil to zlo co napachal“

            to mi prijde jako chranit rostlyny ktere v dnesnim pasmu jiz nemaji co delat a kvuli jejich udrzeni na loukach v jesenikach zakazem na tech konkretnich loukach past dobytek ktery tam podle meho prirozene uz dnes patri vice nez ta umele drzena bylinka.

            ale to je na delsi diskuzi nad ruznimi smery ochrany ekosystemu.....

            0 0
            • kolombo  

              Myslím, že ta kleč tam nenamigrovala sama, ale byla tam vysazena, když měl smrk, který tam přirozeně patří, problémy. Takže když ji tam člověk nasázel, tak ji může i vyřezat.

              Jinak si myslím, že tento příspěvek sem byl vložen proto, že někoho zaujalo, že pozůstatky kleče budou sloužit jako „ochrana přírody“ před zlými cylisty, ne proto, že je tu spousta znalců 100% přírodních biotopů …

              0 0
              • Vegan  

                Ale jo vzdyt ja se nehadam jen rikam ze po 50 letech toho co to tam roste to oznacovat za nepuvodni podle meho nazoru postrada smysl … :), ale to je muj nazor nezasahoveho lesniho hospodarstvy :)

                 

                jinak jasne, ze smysl byl jiny, ale k tomu jsem se vyadril na cemba foru, to na zaklade mych zkusenosti s podobnym typem debat na BF nemam potrebu tady rozvadet

                0 0
                • kolombo  

                  Myslím, že příroda počítá na zřetelně delší období, než 50 let, takže z hlediska přírody to asi nepůvodní bude.

                  0 0
        • Black knives  

          Bobe, alespoň se budou líp hledat staré chodníky..

          0 0
          • Buf  

            Máš pravdu, v kosovce je vždycky chodník, to je zcela nový „beskydský postulát“.

            A jsem zvědavý na zimu, už se těším na řídký porost, to bude GS nebo SGS. Ale zase můžou padat laviny, takže pípák, lopata, a sonda i v Beskydech, aby nebyla další lavinová oběť na Smrku .....

            A pomníček Lenona , taky odstranili, když je nepůvodní ????

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.