jakou pevnou MTB karbon vidlici

9 nepřečtených
  • hary jablonec
    1. jakou byste doporučili MTB pevnou vidli (cca 470mm, tapered, pevná osa, do 9 t. Kč)
    2. zná někdo vidli Proceed Carbon? zkušenosti?

    díky

    0 0
    • foosi  

      Ahoj, já mám 29er tapered celokarbon s 15mm osou od maxbike za 3990,– a spokojenost. Akorát má 490mm.

      0 0
    • ma.cech  

      Jezdím delší dobu pevnou carbon force a dávám jí opravdu hodně pokouřit, až se divím, že to zvládá. Takže za mě, vyber si vidlici takovou která splňuje geometrické požadavky a která se ti líbí, značku bych až tak neřešil, a čínu bych nebral. Hmotnost mají víceméně všechny hodně nízké. A pokud nevážíš 100kg a víc, tak to prostě nezlomíš, to si dřív zlomíš ruce a rozmlátíš ráfek než zničíš tu vidlici.

      0 0
      • MlokCZ  

        Vůbec nejde o zlomení (pevné se běžně nelámou, i když vyjímky se také jistě najdou), ale o chování vidlice. U pevných vidlic se dost vlastností velmi liší:

        • chování vidlice při ostřejším brždění, kroucení vidlice do vrtule, předozadní průhyb a oboje s následky zvýraznění cukání přední brzdy se hodně liší u různých pevných vidlic
        • pohodlím se také poměrně liší (dané materiálem i tvarem konstrukce)
        • geometrie zmíněná byla, tam bych je zdůraznil dát si velký pozor nejen na délku (tu si už hlídá když píše 470mm), ale také na offset, ten se často liší o hodně, dají se sehnat pevné s offsetem od 38mm po 50mm+ a to už je velký rozdíl v chování kola

        Konkrétní neporadím. Jezdil jsem sice více pevných, ale žádné dražší tapered celokarbonky (tedy tam nemám přehled).

        0 0
        • ma.cech  

          Jo to cukání při brzdění, pozoruju to občas taky, ale nemůžu říct že tahle vidle to dělá tehdy a tahle zas jindy. Je to klasický problém rezonance. Vlastní frekvenci té vidlice změníš třeba tím že změníš hmotnost kmitající soustavy, prostě jiné kolo (těžší, lehčí). Tuhost té vidlice je stále stejná. Torzně úplně stejně. Odezva té vidlice je závislá na mnoha věcech, já mám zkušenost například že s jiným kotoučem (stejného průměru) se to chová jinak. Ta odezva vidlice za rezonance je podle mě více náhodná než že by se to dalo nějak zobecnit.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Sháním něco podobného. Mám 29', nejsem si jisty jak zjistit která vidlice mi tam bude pasovat tak, aby se nezmenila geometrie a podobne.

            Chci zkusit tuhle, protoze mi prijde cenove docela dobra.

            https://www.maxbike.cz/…maxbike-bila

            Muze nekdo poradit, jak mam vsechno omerit abych nekoupil spatne..?

            Diky :-)

            0 0
    • hary jablonec  

      mi nejde do hlavy, že On-one nedělají vidle na pevnou osu. Tedy až na jednu krosovou. Škoda, že tohle je jediná značka (krom našeho Pellsu a Maxbiku), co znám.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.