jakou odpruženou vidlici na staré horské kolo Superior 26"

14 nepřečtených
  • Jumi

    Chci vyměnit na svém téměř 20 let starém kole (předěláno na elektrokolo) pevnou vidlici za odpruženou. Kterou z těchto dvou zvolit pro V brzdy?

    RST Aerial 26 TNL 17/28,6 A-head sloupek 260 mm nebo Suntour SF13-XCM HLO , obě pro kola 26". Nebo nějakou třetí? Pevní vidlice mi vadí na děravých cestách. Díky za reakce a radu.

    0 0
    • novas752  

      Jenže ty tam na 99,99% nebudeš mít hlavový složení ahead 1+1/8", ale nějaký závitový a na to se už dost dlouho použitelný vidlice nevyráběj.

      0 0
    • Jumi  

      Hlavové složení mám a-head, žádný závit. V té době byla značka Superior někdo. Samozřejmě že jsem kolo udržoval, kromě vidlice má vše, jak ty dnešní. Na výměnu mám celou zimu, tak to nechci uspěchat špatným výběrem vidlice. Da krát měř, jednou řež…

      0 0
      • Vilém  

        Jestli nespechas, tak sleduj bazar. Semtam se neco slusnejsiho, s primerenym zdvihem, objevi, to XCM, Aerial ap, jsou proste vyhozeny penize.

        0 0
      • novas752  

        Ale rám na odpruženou asi dělanej neni, co? V dnešní době na 26" seženeš nejmenší zdvih 80mm, většinou 100mm, takže odpružená vidlice bude minimálně o 60mm vyšší – postav si kolo na obrubník chodníku a sleduj co to s geometrií kola udělá. Hlavovej úhel to zmenší cca o 3–5°, zvedne se střed zhruba o polovinu toho co vidlice, odlehčí se přední kolo a zatíží zadní, zvedne se poloha řídítek, posed se trochu zkrátí a napřímí… Čili touhle cestou to nejspíš stejně moc nepůjde.

        Zlepšení pohodlí můžeš dosáhnout nasazenim co nejtlustších plášťů co se tam vejdou (to asi nebude nic moc) a rozumně nízkym tlakem. Jinak spíš jiný kolo.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          Hlavový úhel se dostane na nějakých 68°, vidle asi nedostane nažrat, že by se to ulomilo. Mála prostoru na upravení pozice úchopu se nebojím. Za významnější nepříjemnost považuju zvednutý šlapák od země a s ním celé těžiště: Znesnadněný balanc a horší dosah na zem ze sedla. Kdo jezdil 20 let tak a najednou to bude výše, na to bude vnímavější, než kdo má kol více či je častěji obměňuje.

          To vyzkoušení s podloženým předním kolem je dobré – už jen nasedání napoví.

          0 0
    • Twister  

      Uvažoval bych o RST F1RST 26, oproti Aerial ušetříš 0,5kg. Ale vzhledem k tomu, že 20 let staré kolo s pevnou vidlicí bude mít geometrii stavěnou na 0 zdvihu, instalací vidlice se 100mm zdvihu se z toho stane chopper s úplně jiným posedem a úplně blbým ovládáním. Zvážil bych koupi nového kola.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.