jakou mapu do gps-cyklo czech,nebo topo

40 nepřečtených
  • kristina

    Ahoj,

    vyhledla jsem si gps Garmin etrex legend hcy cyklo. Nasla jsem ji s mapou cyklo czech nebo topo czech. Nevim,ktera je vhodnejsi-na jezdeni silnice,sem tam teren. A uplne mimo-nesla by tam nahrat pripadne mapa na bezky?

    Diky moc! Kristina

    0 0
    • t29  

      Cyklo Czech je nová mapa, Topo Czech už je prověřená. Cyklo je postavená na datech Topo mapy, záleží, jestli tam nechali všechno (pak jsem jednoznačně pro Cyklo), nebo ty data nějak osekali. Podstatná výhoda Cyklo Czech je, že umí navigovat po značených cyklotrasách, u Topo Czech jde myslím navigovat jenom po silnicích.

      O existenci mapy se specializací na běžky nevím, asi by se dalo vyrobit z dat OSM něco na způsob Open Piste Map která řeší sjezdovky a lyžařské vleky, ovšem výsledek bude spíš zklamání, protože mapováním běžeckých tras se moc lidí nezabývá.

      0 0
      • kristina  

        Děkuju!!!

        0 0
      • MlokCZ  

        Cyklo jsem zkusil a přišla mi divná. Jak moc je osekaná jsem detailně nezkoumal (možná bude na úrovni nePro verze Topo), v originále má ale pro mě divnou grafiku a nebaví mi řešit svoje typ soubory.

        Pokud někdo chce na starší přístroj o něco rychlejší a méně podrobnou, tak vzít nePro verzi Topo.

        Ten routing na cyklo je stejně divný tím, které cesty jsou zahrnuty pro routování. Za mě je to nepoužitelné.

        0 0
        • kristina  

          Aha, díky. Náhodou přímo s gps Garmin etrex legend hcx cyklo nemáte zkušenost?

          díky

          0 0
          • maajkee  

            No já jsme zase pořídil hcx legenda a teď zkouším cyklo czech, vyhledání trasy i po cyklostezkách je určitě znát, kde mě to dřív hnalo po silnici mimo hradecký lesy, tak teď to najde trasu i skrz, takže když se člověk někde octne bez počítače a chce se někam dostat a vyhnout se silnicím, tak to není vůbec špatný.

            Jinak oproti obyčejný TOPO je velkej rozfíl, že tam jsou i budouvy jako v TOPO PRO, osekaný je to tuším o jen o dálnice a měřítko je o trochu horší než u PRO.

            Jsem už asi zvyklej, ale i pohybovat se po mapě se dá, řekl bych srovnatelně s obyč topo 3.

            0 0
            • kyl  

              Co jsem tak koukal v Mapsource když si ty dvě mapy přepínám tak je rozdíl hlavně ve značení cest a třeba el.dráty a pár dalších věcí.

              0 0
              • maajkee  

                No já jsem zvědavej, nějaký závěry udělám po delším používání, nicméně mně celkem v pohodě stačila i obyč Topo 3, ale ty budouvy v mapě, to není vůbec špatný.

                0 0
                • kyl  

                  To není.

                  0 0
                  • t29  

                    hehe, Garminí rastr opět úřaduje :)

                    0 0
                    • maajkee  

                      jo jo, budovy maj trochu zvláštní obrysy, ale pro orientaci postačej :)

                      0 0
                      • t29  

                        Mě to napřed vydeptalo při výrobě vlastní mapy, než jsem se dočetl, že Gamin prostě ukládá souřadnice s přesností cca 0,1" čili asi 2,5 m, a na budovy je to holt málo :)

                        0 0
        • t29  

          Určitě je to nePRO verze. Garmin v popisu uvádí za prvé detail v měřítku 1:25000 (Topo PRO má 1:10000) a za druhé, že Cyklo Czech má vychází z mapového základu Topo CZ (pokud by jako základ vzali Topo CZ PRO, tak se tím určitě pochlubí. I podle peněz, které za to chtějí (Topo 2,5 kKč, Cyklo 2,5 kKč, Topo PRO 5kKč) bude Cyklo obsahem odpovídat spíš obyčejné Topo.

          Cyklo jsem neměl v rukách a trasy si stejně připravuju dopředu v PC ručním naťukáním bodů, takže mě routing netrápí, ale pro někoho může být i neúplná síť routovatelných cyklotras přínosem proti Topo, kde je routování omezené pouze na silnice.

          0 0
    • Martin  

      já se přiživím

      existuje nějaká mapa pro garmina, která by uměla routovat po turistických značkách. czech topo 2010 a cyklo 2010 mají většinu TZ značených jako unroutable

      0 0
      • capo  

        Ne. Resp. ne v Čechách. Kéž by to někdy změnili. Před rokem nebo dvěma byl rozhovor se zástupcem Piodasu, který dělá pro Garmin české mapy, a prý to ani nemají v plánu… :(

        Kdo chce routování po čechách, nechť si koupí Holux Funtrek 130, který má dle mého lepší mapy obecně.

        0 0
      • MlokCZ  

        Není. K čemu je to ale potřeba? Prostě pustit routing po čemkoliv v terénu (včetně turistických značek) stejně není dobrý nápad.

        0 0
        • capo  

          Proč by nebyl? Koukni se jak je to řešeno třeba na mapy.idnes.cz (jediná free web mapa s routováním po cyklotrasách a turistických, o které vím). Můžeš si v plánovači volit algoritmus – silniční trasa, více, méně, maximum cyklotras. Stejně tak je to řešeno u Holuxu.

          Navíc routing můžeš samozřejmě u přesnit tím že přidáš pár průjezdních bodů…

          Není to vždycky 100%, samozřejmě, ale je to výrazně lepší, než bez routingu.

          0 0
          • MlokCZ  

            Plánuju trasy často (v partě se většinou nikomu jinému nechce). A vzít to routováním po turistických, tak z toho vylouze akorát divné trasy.

            Vždy si to chce zjistit, co je jak sjízdné a co ne.

            Navíc většinou potřebuješ to přetrasovat spoustu úseků mimo značené cesty.

            Když si trasu pořádně připravím, tak je to prostě zcela o něčem jiném než zapnout routing.

            Vyhnu se tak přílišnému tlačení a naopak nevynechám zajímavé věci i mimo turistické trasy. Jen je třeba si zjistit nějaké informace.

            A v mojem okolí, kde to znám dobře, tak trasu předem nepřipravuju většinou vůbec.

            A když se potřebuju někam dostat bez předem připravené trasy co nejrychleji (teď myslím terénem), tak se mi osvědčilo mnohem více zapnout jen přímou spojnici do cíle.

            A dle té se jen přibližně orientovat a volit cesty v reálu, které vedou správným směrem. A případně se jen sem tam podívat, jestli cesta hned nestáčí jinam.

            Takhle vybereš mix turistických i neznačených cest, které jsou v reálu dobře jetelné.

            A ani routing po všech cestách v mapě by tady moc nepomohl.

            A pak ještě jeden zásadní problém. Turistické značky v mapách sedí dost tragicky (a to ve všech mapách, i jiných co používám v počítači).

            Třeba zrovna v neděli jsem potřeboval nejkratší průjezd z Chválenic do Čižic. Podle přímé navigační linie se povedlo perfektně.

            A kousek byl po turistických, které ovšem byly zrovna zcela přeznačené a vedly úplně jinudy než v mapě.

            0 0
            • capo  

              Jasně, dělám to stejně. Je to ale založené na tom, že máš čas si trasu připravit dopředu. Pokud nemáš, víš kam chceš jet a že mimo silnice, potom routování pomůže…

              0 0
          • maajkee  

            Tak v cyklo czech to umí hledat to samý jako mapy.idnes.cz, v tom není problém, ale na mapy.idnes to taky neumí plánovat po turistických trasách, jen po cyklotrasách a to zvládne stejně právě i cyklo czech.

            0 0
        • Martin  

          občas si chci pustit routing po nějaké zpevněné cestě, po které vede turistická. třebas stoupání z Rusavy na Hostýn přes Grapy. nebo jinou zpevněnou, ale taky unroutable, cestu v Hostýnkách. ale prostě mě to tam nepustí.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ale jo, v některých případech je to mírně pohodlnější. V tom popsaném bych osobně routing nepotřeboval vůbec.

            0 0
            • Martin  

              já zapomněl napsat, že se jedná o routing delší trasy pro silničku :-)

              routing pro horáka taky neřeším

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak na silničce to je jasné.

                0 0
                • MlokCZ  

                  I když i na asfaltu si raději vybírám trasu sám, abych dobře volil silnice s menším provozem. A na silničce zase ještě abych se vyhnul hodně rozsekaným úsekům (což na celopevňáku zase neřeším).

                  0 0
      • lukeenho  

        Smartmaps mají asi nejlepší routování (i s hlasovou navigací) po turistických/cyklo stezkách. Ale jestli jsou i na Garmina, to nevím.

        Já to používám na telefonu s androidem. Respective hlavně program Locus se stáhlými Cykloatlas mapami…to mi vyhovuje nejvíc

        0 0
      • honny  

        Openstreetmap routuje po všem.

        Jen se mnohde srovnat s topo bohužel nedá.

        0 0
    • capo  

      U cyklomapy jde routovat po cyklotrasách, ale nejsou tam všechny, které ve skutečnosti existují. Není zas tak podrobná jako topo mapa. Ne že by to vadilo. Má přirozeně viditelnější cyklotrasy (silnější čáry), nicméně to jde ručně upravit i v Topo.

      Stejně tak v Topomapě nejsou všechny cyklotrasy. Nechápu, jak to mohli takhle vydat. No ale už je to rok, snad bude co nevidět verze 2011…

      0 0
    • lendl  

      Dnesne Garminy umoznuju nahrat akukolvek bitmapu, takze nie je potrebne byt odkazany na dodavane mapy, ktore podla mojich skusenosti, nie su velmi pouzitelne. Pri troche namahy, da sa nahrat mapa z cykloserveru, ktora je velmi dobra, dokonca ju prelozit vrstvou lesnych ciest, prip. asi aj nejakou vrstvou bezkarskych tras.

      0 0
      • Martin  

        platí to i pro edge 705?

        0 0
        • lendl  

          Osobne pouzivam smartphone a do problematiky Garminov sa moc nevyznam, ale na vlastne oci som videl, ze to ide. Pokial viem plati to pre novsie modely, snad sa tu najde niekto, kto ti odpovie presne.

          0 0
          • lodyh  

            Neplati, az od edge 800. Musi byt podpora pro birds eye nebo custom maps.

            0 0
            • Martin  

              díky za informaci. dál se budu spoléhat na trekbuddy :-)

              0 0
      • capo  

        To je sice pravda, ale je tam omezení na velmi malý počet „Tiles“, tedy na celkovou plochu mapy. Prostě se tam toho moc nevejde a ještě je to pomalý…

        0 0
      • Loner  

        dík, potřebuju „dnešního“ Garmina s dobře viditelným displejem – pokud možno i na slunci, abych do něj naládoval trasu se sfázovanými souřadnicemi – třeba v JPG formátu. Dá se něco pořídit? Poraďte – co máte? Já zkoušel koukat do nějakého Oregonu za 10 kkč, ale viděl jsem v černých brýlích nic a bez nich o trochu lepší tmavozelzelený nic. Dík za každou reakci – (vše o GBS na bikeforu mám přečteno.) a furt mi mi jaksi se jeví jako nejlepší mapa na mapníku a při bloudění zaplej mobil.

        0 0
    • bombbob  

      Osobne bych koupil GPSku bez mapy, vyzkousel ktera mapa me bude nejvic vyhovovat a tu tam pak nechal ;)

      0 0
      • Loner  

        a kde koupíš GPS ku bez mapy, dyk do toho Garmina jsou součástí a za nemalej penis?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.