• ClAyD

    Čaute lidi,

    v lednu jedeme se třídou na lyžák na Hochficht.

    Ještě nikdy v životě jsem na lyžích nestál a vůbec nevím co je co.

    Chci jezdit pouze po upravených sjezdovkách. Jaké lyže by jste mi doporučili? Je mi 14, měrím asi 190cm a vážím 67kg. Nemůžeme do toho dát víc než 5000Kč.

    0 0
    • Smazaný účet  

      5000 lyže+boty+ho­le? tak to mrkni někde v bazaru, nebo pokud neplánuješ u lyžování zůstat tak co zkusit půjčovnu?

      0 0
      • Smazaný účet  

        a vem snowboard! je to víc cool a podle mě i lehčí na naučení.

        0 0
    • Soreno  

      Budeš jezdit i potom nebo ne. Pokud ne tak si je radši pujč – pokud ti nějakej chytrák bude radit, že 180 délka je pro tebe akorát tak mu ty 180 dej at ti ukáže jak se na nich krásně zatáčí.

      Rychle asi zatim jezdit nebudeš tak bych stabilitu kratších lyží neřešil – slalomky nevim, jestli budeš jezdit smykem, tak je to složitější to do smyku urvat (větší krojení).

      V týhle cenový relaci nečekej super lyži která tě podrží na zmrzlým sněhu nebo dokonce na ledu.

      Možná něco takovýho

      http://shop.sportisimo.cz/…lt-10/21299/

      http://shop.sportisimo.cz/…0-eco/13019/

      http://shop.sportisimo.cz/…lt-10/21299/

      ale nevím tyhle lyže neznám :-))

      měl jsem Blizzard XO3 (nebo tak nějak – hrozný kšunty) pak Atomic SL 10 (někdo si je půjčil – svině) a teď Fischer RC4 Superrace SC

      0 0
      • přišlapávač  

        ještě bych přidal radu, ať bere stranky sportisima jen jako zdroj obrazku a rozhodne tam lyze nekupuje, pokud nechce koupit 5 kvalitativni tridu polystyrenu polepenyho samolepkou…

        0 0
      • ClAyD  

        No právě že chci jezdit i potom, na lyžák jedu proto, abych se to naučil. Samozřejmě si časem za brigádu koupím nějaký lepší.

        Jinak nejvíc se mi líbí ty Atomic. Do bazaru bych se kouknul, jenom nevím, co hledat.

        0 0
    • AleZ80  

      Něco slušnýho, lehce jetýho by se třeba na Aukru nebo někde na bazaru našlo. Jestli chceš nové, tak nečekej za ty peníze žádnej top model. Tady jsou nějaký allround K2 a tady něco kdybys chtěl bejt na lyžáku IN.

      0 0
    • ClAyD  

      Takže délku 170cm?

      0 0
    • Joseph de Sax  

      navleč si na cvičky rozříznuté petky a budeš to mít stejné, jako na lyžích…a ještě ušetříš.

      0 0
    • šlapatko  

      Bazarové lyže bych bral jen po osahání.Na netu nepoznáš, jestli nejsou prošláplé, popřípadě jinak poškozené.Ideální je vzít sebou někoho kdo lyžím rozumí.Pro začátek bych vzal lyže kolem 170 cm a vykrojení do 15m.S tvou vahou bych se vyhnul tvrdým lyžím a taky levným pěnovkám.Ideální je taková střední třída:-) Třeba s dřevěným jádrem (sendvič).

      0 0
    • Kamikaze 591  

      Jestli chceš, mám doma tohle . Délka lyží je 168 nebo 172. Nejsem si jistý, doma je nemám, minulý týden jsem to vezl do bazaru. Plus mám i lyžáky, nějaké head. Lyže jsou jeté sezónu v čechách, lyžáky 2 sezóny. Lyžáky

      Hole nemám.

      0 0
      • ClAyD  

        Ty by se mi docela líbily, ale nejsou na mě moc krátký?

        0 0
        • AleZ80  

          Dělaly se ve …168, 176. Jestli má ty 168, tak to pro tebe krátký bude.

          0 0
          • Kamikaze 591  

            Mohlo mě to napadnout, jsou to tutově 168cm. Jestli to bude krátké, těžko říct. Si začátečník budou lépe ovladatelné. To už se musíš rozhodnout sám.

            0 0
            • šlapatko  

              Bude to mít po bradu.Na začátek dobré.

              0 0
    • siafu  

      no až budu kupovat první lyže (letos to zase nebude), tak zatím uvažuji o Sporten Spider – předpokládám, že nějaký starší ročník by se do 5 tis. i s vázáním sehnat dal

      0 0
    • kaktusjack  

      Orientuj se podle rádiusu. Pokud se budeš učit carving, tak určitě ber co nejmenší tzn. do 13m – nějaké měkčí slalomky nebo Lusti dělá carvingové speciály, ale ty už jsou trochu dražší, pokud nenarazíš na nějaký výprodej.

      Pokud se budeš učit i smýkaný oblouk, což asi ano, tak tam je to na lyžích s malým rádiusem trochu obtížnější, tam bych asi bral nějaké allround lyže s rádiusem okolo 14m.

      0 0
      • ClAyD  

        Aha, teď ještě vědět, co je to radius a carving.

        0 0
        • Kamikaze 591  

          Radius: Rádius je nejdůležitějším parametrem lyže. Je naprosto prvořadou podmínkou pro výběr lyže. Určuje oblouk, který bude opisovat zatížená, mírně zahraněná lyže.

          Carving: Je obloukem řezaným, s minimem smyku, ideálně bez smyku.

          0 0
      • jirkas  

        doporučovat kousavý slalomky,který nic neodpustí, pro člověka,kterej ani neví,jak má sjet kopec, nepovažuju zrovna za uplně to nejlepší…

        0 0
        • DAWE25  

          Také jsem ten příspěvek cactusjacka moc nepochopil.

          0 0
          • kaktusjack  

            Radius je míra vykrojení lyží, udává poloměr oblouku, který bude opisovat zahraněná lyže(beze smyku).

            Carving je styl jízdy, kdy se jezdí beze smyku po hranách. Je k tomu potřeba carvingová lyže, která je vykrojená a když se člověk trochu nakloní a dá lyži na hranu, tak lyže sama pojede do oblouku.

            Neradím nějaké tvrdé závodní slalomky, ty stejně za tuhle cenu nejsou. Myslím tím lyže na kratší oblouk. Pokud by chtěl ClAyD přičichnout k carvingu, tak na lyžích s rádiusem 17m a víc to je pro začátečníka skoro nemožné, protože aby na takových lyžích člověk vykrojil pořádný carvingový oblouk, tak potřebuje rychlost.

            0 0
            • DAWE25  

              Reagoval jsem na tvůj výběr lyží pro někoho kdo na tom v životě nestál. Jelikož na tom v životě nestál, tak ikdyž je to dobrá rada, že má hledat lyže s radiusem pod 15m, tak ona mu stejně bude k ničemu. Po týdnu bude rád že bude umět na jisto sjet kopec.Pro něj je rozumnější njedřív lyže půjčit ať ví o čem to je. A co je radius a carving vim moc dobře :o)

              0 0
              • kaktusjack  

                Jasný, teď už chápu cos myslel. Jelikož si kupuje lyže, tak předpokládám, že je bude používat déle a k carvingu se dostane, možná docela brzy. Je to větší sranda než smýkaný oblouk. Kamarád byl také jednou na lyžáku a druhý rok jsem ho už učil carving. Proto myslím, že menší rádius je vhodnější, jako jsem psal v druhé části svého prvního příspěvku – nějaké univerzálky, na kterých se naučí obojí.

                Radius atd. byla reakce na ClAyDa, nechtěl jsem to kouskovat :-)

                0 0
            • Soreno  

              všechny moderní lyže jsou krojené – jde jen o to jak moc tzn. na všech se dá carvovat jen s jiným poloměrem oblouku (racecarving) pokud máš na mysli funcarving tak pak by potřeboval kraťasy s poloměrem cca 9 m apod.

              0 0
    • jirkas  

      nejdřív si něco pujč, a když tě to chytne,tak si pak i něco kup…je celkem jedno, co si pujčíš, ale nejlepší bude lyže cca 160–170, spíš měkkčí, rádius sřední…Nejdřív se nauč sjet kopec, carving je věc druhá:)

      0 0
    • DAWE25  

      Nevyhazuj zbytečně peníze. O lyžování, lyžích a celkově tomto sportu víš velmi málo. Nikdy jsi na tom nestál a abys teď vyhodil 5000 a pak zjistil, že tě to třeba nechytlo to nemá smysl. Na letošek si lyže pujč v půjčovně. Pujčí ti tam dneska i daleko lepší vybavení než by sis za těch 5000 koupil. A pak se rozhodneš co dál.

      0 0
    • ClAyD  

      A ještě něco, 5000 jen za lyže, samozřejmě ne za celkovou výbavu.

      0 0
    • MUSA  

      Pokud si na tom ještě nestál, tak si je půjč a podle toho, jak Tě to chytne, tak následně můžeš koupit už něco kvalitnějšího.

      0 0
    • camlost  

      EDIT: spatne zarazeno. proste jsem taky pro pujcovnu.

      ve 14 poprve na lyzich… to bude parada. spousta zazitku, spousta vzpominek na cely zivot.

      0 0
    • weekend warrior  

      pujčit, pujčit na místě a můžeš lyže měnit i během týdne?

      0 0
    • bluma  

      Pokud už ti neporoste noha, tak bych zainvestoval do pořádnejch bot a lyže si půjčil.

      0 0
      • weekend warrior  

        ve 14ti fakt dost málo pravděpodobné + nejsou boty jako boty…no a i když vememe, že existují boty, které nám upečou na nohu, ale stojí 10+ je to pro maníka, co nikdy na lyžích nestál docela dost…

        0 0
        • bluma  

          Však proto píšu, jestli mu neporoste. Jinak slušný boty seženeš kolem 6ti. Vypékání je sice fajn, ale pokud dobře a dlouho vybíráš, tak se dá většinou přežít i bez toho. Každopádně dobrou botu oceníš víc jak dobrou lyži.

          0 0
          • weekend warrior  

            jasně, já neee přežil, páč mám šrouby a plech v kotníku. jako dalo se, ale byl to fakt megavopruz…

            ale i tak shánět dobrý boty za dobrý prachy, když nevíš co vod toho vočekáváš, resp. můžeš vočekávat mi přijde echt zby…

            no a i kdyby dál jezdil na lyžích, bude jezdit na lipně každej vejkend nebo se „jen“ vypraví jednou-dvakrát za rok na vejkend do alpenů(má to 350km). Kdyby jen tak, nevyplatí se mu to kupovat. Již jen kvůli komfortu toho, že až na kopec jde bez výstroje, pak si na sebe navlíkne nějakou botu a lyži, pojezdí a na kopci zase sundá a jde v normal botech do auta…prostě pohoda.

            Když jezdíš častějc a víc, je to už nevýhodné no…

            0 0
            • AleZ80  

              Jestli mu nějaká bota z půjčovny bude OPRAVDU sedět, tak bude mít velkou kliku.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Na lyzak bych to resil pujcovnou-pujcit komplet. Budes si moct vybrat z vicero botek a tak je vetsi sance, ze ti nektere rozume padnou na nohu. Zbyle prasule bych investoval na koupi poradnych gati-asi se budes dost valet, rukavic, bundy, cepky a pripadne helmy. A uz ted jsi nad limitem:)

      Nesmis to hrotit, ale gate a rukavice jsou imho zaklad:)

      0 0
      • siafu  

        v dnešní době i helma, člověk nikdy neví, kdy ho někdo na svahu třeba srazí, pak mi taky na lyž. výcviku někdo přišlápl špičku lyže a zlomil mi ji – mít nové lyže za X tisíc, tak by mě to moc nepotěšilo

        0 0
    • king-bike  

      bike forum !!

      0 0
      • Barak  

        V záhlaví tlačítko Přidat do blokovaných !!

        0 0
      • Soreno  

        tak to nečti z názvu je patrný o čem to je a ne jenom kolem je bajker živ :-))

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce