• Mr.Voza

    Ahoj všem, dal jsem se do čištění řetězu a když jsem viděl kolik bordelu už je zanesenýho v těch plastovejch kladkách přehozovačky, chtěl jsem vičistit i je. Povolil jsem ty dva šrouby, co držej kladky a vyndal jsem je. Myslel jsem, že budou obě stejný a že pak bude jedno jak je tam dám. Ale ejhle, při čištení jsem zjistil, že je každá trochu jiná. Jedna má uprostřed v uložení takovej kovovej kroužek, druhá ne. ta s tím kovovým kroužkem má navíc vyosený zuby, nebo jak to popsat – ozubení tý kladky prostě není uprostřed, ale jakoby bokem. Můžete poradit, která kladka kam patří a kterým směrem příjde nasadit ta „vyosená“. Díky předem za rady.

    0 0
    • novas752  

      Jedna je napínací a patří dolu a druhá naváděcí a patří nohoru, ale která je která ti neřeknu. :) Na přehazce XT mám tu se zubama uprostřed nahoře.

      0 0
    • Vilém  

      S kovovym futrem nahoru.Ta asymetricka zrejme nepujde stejne otocit, bez toho aby drhla o voditko.

      0 0
    • Mr.Voza  

      Tak složeno a samozřejmě že špatně :) Odpledne jsem se byli s kámošem projet a všimnul jsem si, že shodou okolností má stejnou hazku jako já. Tak jsem to u něj omrknul a měl jsem samozřejmě tu napínací (tu vyosenou) obráceně. Tak jsem jí po vyjížďce ještě obracel. Každopádně to funguje tak i tak, takže nevím, proč je vyosená. Kdyby to někdo v budoucnu řešil, tak tu kladku s kovovým futrem nahoru a tu plastovou vyosenou dolů a otočená má bejt tak, že řetěz vede jakoby dál směrem od zadního kola.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Doporucuju vyndat zadni kolo aby hazka nebyla natazena a nejdriv ocistit jednu, vlozit zpatky, a pak to same s tou druhou. Je to rychlejsi a nemusis resit kterou dat kam. Jen tu spodni byva treba dat urcitym smerem.

        0 0
        • team_daddy  

          Zeptám se Tě, lépe namazat to ložisko olejem nebo vazelínou?

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Musel bych googlit, abych ti řekl, co je korektní tam dát. Já to vždycky máznu vazelínou, ale spíš to beru jako bariéru proti vodě.

            0 0
    • team_daddy  

      Tak to je super, že někdo udělal stejnej laming jako já a nemusím se ptát a tím se přiznávat :-) „Povedlo“ se mi to v pátek.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Nic strasneho. Me se treba nekdy povede spatne namotat retez prehazovackou, zvlast kdyz treba delam dve kola a snazim se spechat :)

        0 0
    • Namtos  

      Taky jsem vyndal kdysi obě na deore M590 a pak je taky zkoumal, jak patří a tady jsou obě stejné – obě stejné nápisy a obě kovové (žádné směrové šipky). Takže aby se ušetřilo , tak na nižší řadu od Acery níž se dává ta spodní napínací plastová?

      0 0
      • novas752  

        Je to různý. Třeba na RD-M772 jsem měl spodní s keramickým kluzným pouzdrem (když vyschlo a byla tam nečistota tak strašně pískalo :) ) a vrchní jsem měl s kuličkovym ložiskem. Teď tam mám nový originální, obě s ložiskem, ale každá je jiná.

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Nemám teď po ruce levnější přehazovačky nebo Sramky, ale Shimana Deore a vyšší mají na té spodní kladce zuby tvarované tak, aby na ně lépe zapadal řetěz.

        Takže z jedné strany bude zoubek jakoby zabroušený a z druhé strany bude více plochý. Tak ta plochá část by měla směřovat směrem k pedálům.

        Edit: Dohodil jsem obrázek, na kterém to jde docela dobře vidět. Horní kladka má potom zuby rovné.

        0 0
      • Vilém  

        Kovove kladky u shimana?

        0 0
    • team_daddy  

      A jen tak čistě pro zajímavost, jak je to s počtem zubů? U Acer, Alivií atd. pro 8 speed jsou kladky 13 zubů, ale takovej díl se prodává naprosto minimálně. Klasika je 11 zubů. Četl jsem ale teze, že na tom nezáleží. Jest tak?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.