Jak rozebrat a zase složit vícekolečko?

48 nepřečtených
  • lamabajkr

    Ahoj.

    1. Potřeboval bych poradit jak rozebrat vícekolečko na prvodíly a zase ho

    složit. Povedlo se mi rozebrat cvrka, princip je celkem jednoduchý a chápu ho, ale potřebuju grif, jak to zase složit zpátky. Nevím kolik kuliček na kterou stranu patří, a nedaří se mi to přitáhnout tak, aby nebyla vůle a zároveň to chodilo. Pro kuličky je tam velká vůle, jakmile to povolím, rozběhnou se do všech stran a pak to nejde zase přitáhnout a muím to zase celé rozebrat a kuličky znova usadit. Nenašel jsem žádné technické detaily ani na stránkách SHIMANO techdoc. Vícekolečko je SHIMANO MF-TZ06.

    1. A další dotaz: čím to namazat? Vazelína asi nebude jaksi košér,

    zalepí se to a chodí to špatně. Bez ní mi ovšem kuličky neudrží v dráze, než to nasadím.

    1. Také se mi nedaří sundat jednotlivé pastorky, už jsem zničil jeden

    bič – podotýkám, že o směru stoupání závitu vím a tahám na správnou stranu.

    Nechci slyšet rady typu – „Když tomu nerozumíš, nerýpej se v tom“, já se v tom rýpat chci a podotýkám, že je to z "výzkumných důvodů, chci prostě vědět jak to funguje a jak se to rozebírá a zase montuje, proto prosím, jen konstruktivní rady a tipy.

    Děkuji za pochopení.

    0 0
    • whom  

      Mám pocit, že se tu poslední dobou množí vtipálci. Takhle asi to fórum pro rozumné dotazy brzy zabijeme. Pokud máš kazetu + ořech, tak ta se sundavá za pomoci biče, a asi ji máš sundanou, pokud jsi rozebral i ořech a dostal se na „cvrčka“. a tím se ti „rozebrala“ i ta kazeta. Zbytej bývá snýtovaný. Pokud máš vícekolo šroubovací, demontuje se z kola poněkud obtížně, tam pomůže kus plocháče ve svěráku – nasadit do drážky a točit celým kolem – ale to asi taky víš, když jsi rozebral toho cvrčka… Takže – jak se to má?

      0 0
      • kubad  

        souhlas, ale vzhledem k tomu že to 6 kolečko MF-TZ06. co tam má stojí do 200kč nové tak bych se osobně na celý servis vysral a koupil nové

        0 0
        • whom  

          Jaja. I když, prý se to snaží rozebrat na prvočinitele. Pak by mohlo pomoct kladivo. Když to s ním nepůjde, pak větší kladivo :o)

          0 0
          • whom  

            A asi začínám být taky lama, protože jsem si nepřečet to typové označení a hraju si tu na spisovatele.

            0 0
      • lamabajkr  

        Specifikuj pojem „rozumný dotaz“… Myslím, že tvoje odpověď by nejspíše zněla: Rozumný dotaz je ten, když se někdo ptá na něco, co vím, když to nevím, a nemůžu tady dělat chytrýho, tak mě to se*e, a proto je to pro mě hloupý dotaz…

        0 0
        • whom  

          Mno – ráno, po přečtení několika jiných témat okolo tohoto jsem se jen chtěl ujistit, že nejde o vtip, případně tvůj dotaz nějak upřesnit. Jak vidíš z dalších reakcí, tak ani všichni ostatní nepochopili přesně, co máš na mysli. To, o jakou jde kazetu jsem napoprvé přehlídl a jak je vidět z textu výše, s Kubadem jsem si to vysvětlil. Už jsem toho dost rozebral do šroubku (např. pětikolo favorit, šestikolo regina) a pár kol poskládal včetně zápletů. Pokud jsem ti svým mírně kousavým prvotním dotazem rozházel hračky, pak se omlouvám. Ale pokud čekáš, že tu dostaneš pět fundovaných odpovědí typu detailního pohledu přesně téhle kazety v rozsypu, asi se takové odpovědi nedočkáš. A nakonec se pozastavím nad radou kdesi dole – autogenem – možná by nebylo od věci ten blok pastorků opatně ohřát. Takže, třeba to taky bylo míněno upřímně. Howgh!

          0 0
    • kubad  

      při ceně toho 6-kolečka od 176kč si zrovna kup nové, škoda času a práce

      0 0
    • Joseph de Sax  

      když to tisíckrát rozebereš a zase to složíš, tak už na tom žádný zádrhel nenajdeš a budeš v pohodě.

      Třeba já nemusím nic rozebírat, protože na svých kazetách žádný ořech ani kuličky nepotřebuji…

      0 0
    • oddie  

      Kuličky v drahách je pochopitelně třeba namáznout příslušným tukem na ložiska. nesmí jej být samozřejmě moc, aby se ti nezablemcalo všechno okolo. Vůle se vymezuje podložkami.

      0 0
    • lamabajkr  

      Tohle fórum zabijou „kecálci“, ne vtipálci. I proto píšu, aby laskavě nereagovali ti, kteří nechtějí nebo neumějí odpovědět.

      Když si přečteš opravdu dobře zadání, tak nebudeš psát nesmysly. Píšu o VÍCEKOLEČKU, nikoliv o KAZETĚ.

      Píšu tu, že nechci slyšet hloupé odpovědi typu: Nerýpej do toho, ale pouze konstruktivní odpovědi.

      Vícekolečko mám stažené z náboje, jen jsem ho rozebral a teď ho chci zase složit, toť celé. Nepotřebuji kupovat nové, chci složit tohle, jak píšu, je to pro „pokusné účely“, prostě se to chci naučit složit, toť vše.

      Ještě někdo nechápe? Nevadí… Holt na to půjdu metodou pokus-omyl, když nikdo neporadí… :-)

      0 0
      • lamabajkr  

        Pomohla by mi jedna jediná věc – nějaký nákres rozloženého vícekolečka, ale nic takového jsem bohužel nenašel, nemá někdo?. Díky…

        0 0
      • Bald  

        zeptám se – co je to vícekolečko? Pokud není řeč o kazetě, o čem tedy? Ať vim, co mám hledat a jak případně pomoct.

        0 0
      • Joseph de Sax  

        no a to ti tu radím…tisíckrát složit a rozložit a budeš v pohodě…jinak to konstrukčně neřeš, nebo se z toho už nevyhrabeš mentálně.

        0 0
    • TJK  

      prosimte co je ve tve „reci“ to vicekolecko??? … btw naboje mas dva, v prednim kole a v zdanim, na zadnim kole na naboji je kazeta… takze to tvoje vicekolecko je mozna klika s prevodnikama??? a pokud jo tak neni na naboji ale na stredovym slozeni… a pokud jo, tak jakou to ma osu resp. jaky je to stred.. zapouzdreny s pevnou 4 hranou osou? ISIS? Octalink? nebo nejaka duta osa a misky s loziskama????

      0 0
      • TJK  

        aha tak koukam ze je to sroubovaci KAZETA MF-TZ06…

        0 0
    • myscho  

      Zdravim,

      kus sa prizivim, nebudem zakladat nove vlakno..

      Da sa kazeta (klasicka 9ova na mtb) zhodit cisto s nejakym domacim naradim, alebo je ten kluc, kt sa chyta kazeta v smere rychloupinaka nut­na?

      dik

      0 0
      • TJK  

        pokud mas klic na zavernou matici, staci ti starej retez, rukavice a kus klaciku… jde to vpohode.

        0 0
      • kubad  

        potřebuješ klíč kterým povolíš závěrnou matici + kus řetězu kterým to přidržíš, ale bez toho klíče se neobejdeš.

        http://www.kupkolo.cz/…eny308.html

        0 0
        • myscho  

          Diky, to vyzera fajn…doteraz som nasiel akurat cele kluce.

          0 0
          • biker90  

            Ještě takový tip. Ten klíč si stahni upínákem. Docela rád vyjíždí, když za to vezmeš. Mě se trochu rozlámal než mě to napadlo. :)

            0 0
            • hlidac22  

              presne tak. me tam de i hur narvat, tak to tim rychloupinakem stahnu a pak to pri stahovani nesjede

              0 0
      • Joseph de Sax  

        klidně použij autogen…

        0 0
    • Mamut  

      Samotne drahy pre gulicky kludne namaz beznou loziskovou vazelinou a vyskaldaj do nich gulicky, tak aby boli akurat plne (ale nie preplnene, ak si ziadnu pri rozoberani nestratil, tak ti to vyjde akurat). Naopak plochy zapadiek (praporky) a ozubeny protikus mazat iba zlahka a niecim fakt riedkym. Niekto nemaze vobec, ale to mi pride uz risk s ohladom na koroziu.

      Do tej casti, co ostala na naboji zacvaknes pruzinu a zapadky, namazes loziskove drahy, vyskladas gulicky a nasunies vonkajsie telo orecha. Dotiahnes maticu s opacnym zavitom, ktora je zaroven loziskovou drahou pre hlavne lozisko naboja (pri priemyselnych loziskach je to miska, do kt. sa lisuje lozisko) a hura.

      0 0
    • Volf  

      Zde k tomu něco máš. Jsou tam dva špeky. První je, že celý to vícekolečko jde hodně špatně dolů, těleso je z hodně tvrdého materiálu a lehce ho stahovákem vyštípeš. Proto doporučuji to nedělat klíčem jako na obrázku, ale stahovák zajištěný maticí nebo motýlkem / pokud se tam vleze / upnout do svěráku a škubnout celým kolem. Druhý špek jsou praporky, které jsou tlačeny pružinkami zespodu a musíš je nějak stlačit, protože jinak na to nenasadíš těleso pastorků. Já používal nit, kterou jsem nesukoval a částečně nasadil to těleso tak, aby praporky už držely a pak tu nit vytáhnul a dosadil, nebo si můžeš pomoci i vidličkou z nějakého drátu z kola. A jedna rada zadara na konec :-). Ty pružinky pod praporky rády praskaly a nahrazovali jsem je pružinkou z ,, chlupu ,, ocelového kartáče, protože bývaly nesehnatelné.

      0 0
      • Volf  

        A ještě další.

        0 0
        • lamabajkr  

          Prosím tě, co je to za knížku, ze které jsou ty obrázky? Autor, přesný název, rok vydání? Díky moc…

          0 0
          • Mamut  

            Je to este predrevolucna knizka s navom nieco ako Udrzba jizdniho kola. Navody su dobre, popisy nazorne a prierezy paradne narysovane, ale je to vsetko ku technike, ktora ma dnes uz skoro 30 rokov. Takze mat nieco take aktualne by bola bomba, ale toto konkretne ma uz viac muzealnu hodnotu ako technicku. Pouzitelny je z toho tak asi navod na centrovanie, pretoze vyplet sa nijak nezmenil uz 100 rokov.

            0 0
            • Volf  

              Víš ony ty muzeální hodnoty jsou velice diskutabilní. Přečti si toto vlákno a uvidíš jestli se hodí nebo nehodí. Pro starý kola je nenahraditelná.

              0 0
            • Joseph de Sax  

              výplet se už nezměnil 100 roků?…ale mamuti taky vymřeli…a dnes ten 100roků starý výplet používají asi jenom klasici..víš o tom, že dnes jsou už i bezplášťová kola, která nemájí ani výplet…

              0 0
          • Volf  

            Jaroslav Boháč – Bedřich Karejs Jízdní kolo. Vydáno v roce 1989 Polytechnická knižnice. To bývala moje hlava mapa :-)

            0 0
    • Pazi  

      Skus sa pozriet sem

      Nestudoval som to, tak neviem, ci tam nieco bude, ale byva to dobry zdroj praktickych informacii.

      0 0
    • zichis  

      Kolik se dává kuliček nevím, to budeš muset rozpočítat nejspíš metodou ententýky :o) Nemají tam být úplně na těsno namačkaný na sebe. Když se ti bude zdát že jedna chybí, tak to je vpoho stav. Dotažený to má být vždycky nadoraz, né jataknapůlaby­setohejbalo, vůle se nastavuje podložkama tenoučkejma jak alobal. Pastorky nevím přesně co u té tvojí drží pohromadě, no imho v nejmenším pastorku máš závit a ten je všechny stahuje dohromady jako kruhová matice. Jak to povolit? První krok v povolování čehokoliv je vždycky WD40. Šplíchneš a počkáš než zaběhne dovnitř do závitů. Pak by to chtělo železnou destičku, do ní navrtat tři díry průměr asi 7. Takovej trojuhelník s roztečí malýho pastorku. Do děr zasadíš krátký kolíky, destičku dáš do svěráku, napíchneš na to malej pastorek a bičem chytneš za velkej pastorek. Jestli jsi bičem předtím cyhtal malej pastorek a ve svěráku měl velkej, tak to se vůbec nedivím žes ho odepsal.

      0 0
      • lamabajkr  

        Díky moc všem za podnětné rady a odkazy, ze začátku jsem myslel, že se nedozvím nic.

        Vícekolečko mám z náboje stažené. Bude lepší, když ho budu smontovávat na náboji? Zdálo se mi při rozebírání, že je tam kuliček nějak málo, leč nestihl jsem usledovat kolik na každé straně, hned se vysypaly. S nasazováním a praporky problém není, spodní misku naplním kuličkami a nasadím v pohodě, mám problém nasázet kuličky nahoru a pak nasadit horní kónus matici a dotáhnout, zdá se, že je tam velká mezera a kuličky padají z dráhy jakoby do středu do mezery a pak to nejde dotáhnout. Nejsem si ani jistý kam patří setinkové podložky.

        Ještě prohlédnu přiložené odkazy a obrázky, ale až doma, teď jsem na mobilu v práci, tady to neprohlídnu. Ještě jednou díky moc.

        0 0
        • zichis  

          když teda máš nářadí a stojí ti za to se dělat s přípravkem, udělal bych ho rovnou podle odkazu co dal Pazi, ten je dobrej. Čtyři čepy jsou samozřejmě víc adidas než tři :o) Jen místo dvou vodících tyček bych dal jeden dlouhej spojovací šroub a provlíkl ho mezi čepy co nejblíž kazetě. Jak ses sám přesvědčil, tak síla na to bude potřeba fakt hrubá, kdybys pastorek nasadil na moc dlouhý čepy, nebo spojovací šroub udělal moc daleko, nebo ho upnul do svěráku moc vysoko, bude se ti přípravek všelisjak kroutit, vyvracet a ohýbat, až ti z něj pastorek vyskočí.

          Doporučuju udělat si místo druhýho biče taky pomůcku. Na chycení velkýho pastorku ale už stačí jednodušší, jen se dvěma čepy, který zapíchneš do ocelový tyče. Pokud totiž použiješ bič což je jednoramenná páka, musíš vícekolečko v přípravku nepohodlně přidržovat a nevyvineš ani zdaleka takový kroutící moment jako s dvouramennou­ pákou.

          Možná ti nebudou stačit měkký čepy, použij čepy z stopku ze zlomenýho vrtáku.

          0 0
          • Joseph de Sax  

            já mám biče, jako dvouramennou páku…ten kdo vymyslel jednoramennou, ten na to už neměl mentálně…

            0 0
      • lamabajkr  

        Na pastorky jsem měl dva biče, jeden na největším pastorku druhý na nejmenším, ale nepodařilo se mi to povolit, WD samozřejmě proběhlo, při použití větší síly to ale jeden bič nevydržel. Udělám ten přípravek podle tvojí rady, to nebude problém. Díky moc.

        0 0
        • lamabajkr  

          Poslední otázka: Kam přesně patří setinkové podložky?

          0 0
        • lamabajkr  

          Poslední otázka: Kam přesně patří setinkové podložky?

          0 0
          • parduba  

            Podložky patří pod závěrnou matici.Pokud je podložek více tak nejsilnějši dospod a nejslabší navrch

            0 0
            • lamabajkr  

              Nemám závěrnou matici, bavíme se o šroubovacím vícekolečku, nikoliv o kazetě. Matice tady má zespodu kónus pro kuličky, tam by zřejmě ty podložky být nemohly. Nebo ano?

              0 0
              • parduba  

                Šroubovací kolečko má závěrnou matici-to je ta kterou to sešroubuješ dohromady.

                0 0
              • zichis  

                Nikdy jsem nepochopil, proč se té součástce ke kazetě říká závěrná matice, když je to vpodstatě šroubek :) Sice dutý, ale pořád šroubek.

                K uspořádání podložek – tak nějak selským rozumem bych tu nejslabší dal tam kde bude sevřená největší plochou a zároveň aby se nesrolovala při utahování/povo­lování. Umístění mezi dvěma silnýma bude vždycky OK.

                0 0
                • lamabajkr  

                  Já si to teď přesně nevybavím, protože to nemám u sebe (jsem v práci), ale ta závěrná matice má zespodu kónus pro kuličky, znamená to, že podložky budou přítlačené na kuličkách? Nebo mají být spíše pod kuličkami?

                  Musím na to mrknout jak budu doma…

                  0 0
            • Joseph de Sax  

              jasně, že nejslabší navrch, tam nejdříve půjdou do kytek avotomtoje…

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.