Jak dosáhnout co největšího rozsahu na silničním kole?

27 nepřečtených
  • Kos_CZ

    Dotaz: Pro zamýšlenou stavbu kola na ultramaratony přemýšlím, jak dosáhnout co největšího rozsahu převodů. Nejjednodušší by bylo zkrátka použít sadu na horské kolo, jenže to není kompatibilní se silničníma pákama (pokud by šlo o samotný přesmykač a přehazku. Kliky mají jiný q-faktor, takže tudy cesta nevede, resp. vede jen s podložkami.

    Druhá, asi nejlepší možnost, je použít gravel sadu. Tam to ale trochu „ořezává vršek“, ale do pomala je tam možnost mít 31/34 převod, který je pro sklony 15+% super.

    Třetí možnost je nějaký hybrid, případně použít třeba kazetu lehce za hranou specifikace – a to je to, co mne zajímá: Máte někdo ověřen jako funkční nějaký velký rozsah převodů? Pokud ano, jaké komponenty?

    PS: Vím, že SRAM Eagle 10-ti převodník je možné použít se silničními pákami, ale nechce se mi přecházet od Shimana, protože mám vše na něm…

    0 0
    • Jezevec70  

      Sram Rival. Původní kliky 50/34 jsem vyměnil za Shimano GRX 46/30 a kazetu mám 11–36. Střední délka vodítka přehazovačky to dá bez problémů. Otázka, jestli ti bude stačit převod 46/11.

      0 0
      • Kos_CZ  

        To je právě ono – super by bylo mít alespoň 50/11, ale na druhou stranu tohle člověk u tak dlouhých závodů použije po pár dnech spíš z kopce, nebo po větru. Ale než tu myšlenku opustím chtěl bych mít jistotu, že to opravdu nejde.

        0 0
        • Honzis  

          Pořád existují silniční 3placky třeba 50/39/30 minimálně v Ultegre 6703 to bylo, jestli to teda není old school. Vzadu fungují bikové šaltry takže 11–36 by šlo. 3pila by možná líp vyřešila jízdu kolem 15–25km/h díky 39z převodníku

          0 0
        • Singlespeed  

          Takže jakou kombinaci převodů požaduješ? Zatím se vyjadřuješ velice neurčitě. Chceš jednoplacku nebo dvojplacku, jak velké pily vepředu a jaký rozsah ti bude stačit vzadu?

          0 0
          • Lišák  

            Řekl bych že řeší těžké i lehké převody:

            To je právě ono – super by bylo mít alespoň 50/11

            do pomala je tam možnost mít 31/34 převod, který je pro sklony 15+% super.

            0 0
    • jonti  

      Neřešil bych víc než kompakty 50–34 a kazetu 11–34. Ani v Alpách těch kopců, kde je dlouhodobě sklon přes –10–12% moc není.

      Kdyby to nestačilo, tak bych zkusil, jak to bude fungovat s kazetou 11–36, přehazka by to mohla ještě zvládnout.

      2 0
      • gersa  

        Letos měla žena v létě v Alpách kliky 50/34 a kazetu 11–36, sada Ultegra 8000, hazka s krátkým raminkem a řadilo to úplně v pohodě

        Za mě je to dostatečně lehké řešení

        A pokud člověk kvůli zdraví neušlape ani 100W, tak je lepší se na to vybodnout

        4 0
    • Honzis  

      Ještě mi napadá poptat u Gebhardta kliky s q faktorem co potřebuješ a udělat tam třeba 104bcd rozteč a udělat něco jako trekovou 3placku 48/36/26

      0 0
      • teffe  

        Trojplacka je u silničky asi nesmysl, pochybuji že by se vzdal kotouč. brzd a silniční hydr. páku na trojpřevodník pokud vím nikdo nedělá.

        1 0
    • KRoser  

      Osobně bych šel do GRX, když vezmeš kliky GRX800 tak ty mají převodníky 48–31 společně s kazetou 11–36 by to mohlo sedět.

      0 0
      • Kos_CZ  

        Jo, to je zatím favorit v možnostech, protože je to hotové řešení. Letos na závodě Okolo republiky mi odešel kotník, následkem toho posléze koleno a tak jsem jel jako důchodce (abych dojel – vzdát jsem to nechtěl) a skoro všude jsem byl nucen do kopce tlačit, protože prostě pro bolest nešlo šlapat víc než 100W, posléze už jen 80W. Za normálních okolností by to nebylo třeba, ale ve dvou případech byly na trati kopce, kde bych opravdu lehký převod ocenil – jednou přes 17 a podruhé přes 20%.

        0 0
    • xtonda  

      Jedna věc je rozsah a druhá jak moc do lehka nebo do rychla to chceš mít, jednoduchá a levná varianta 3×9 Sora s klikama 50–39–30 a dozadu dát MTB přehazku a kazetu 11–36, tah lanka je kompatibilní

      Nebo 11sp GRX a dozadu dát MTB přehazku a kazetu s převodníkem tahu lanka jako sem psal tady

      https://www.bike-forum.cz/…ce-do-terenu

      2 0
    • Kos_CZ  

      Ještě poddotaz: Z jakého důvodu nejde použít přehazovačka pro jednoplacku s dvojplackou? Nebo jde a já žiju v bludu?

      Ptám se proto, že převodníky pro jednoplacku mají větší rozsah co se počtu zubů na kazetě týka…

      0 0
      • jonti  

        Vyosená kladka potřebuje potřebuje být pro konkrétní pastorky na daném místě, s druhým převodníkem by byla jinde a nefungovalo by to.

        1 0
      • kubad  

        nemá na to rozsah – je stavěná na jeden převodník

        0 0
      • Singlespeed  

        Protože přehazovačka pro jednoplacku má hodně vyosenou horní kladku (aby zvládala velkou kazetu) a při každém převodníku ba měla horní kladka úplně jinou výškovou polohu. Buď by byla příliš blízko kazetě nebo naopak příliě daleko.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Omlouvám se, ale nechápu. Když se podívám na kazetu kolmo k její ose, tak přehazovačka kopíruje svým pohybem ± křivku, kterou bychom získali, kdybychom spojili průsečíky průměrů jednotlivých kol a roviny vedené v ose kazety – viz připojený obrázek – modrá křivka=spojnice, červená křivka=pohyb přehazovačky.

          Pokud je přehazovačka pro jednoplacku, pak se u ní počítá s velkým rozsahem rozměrů jednotlivých ozubených kol kazety = křivka pohybu je více „strmá“ ve svém průběhu, než u přehazovačky pro dvojplacku. Ale pokud použiji takovou přehazovačku a k ní kazetu pro jednoplacku, kde je problém se vzdáleností mezi kazetou a kladkou? Je mi jasné, že by by problém s nutnou kompenzací délky řetězu ramínkem přehazovačky, ale to je jiná věc…

          0 0
          • jIrI___  

            Mrkni, kde se nachází horní kladka u 1× a 2× hazky (a všimni si i polohy kladky vůči čepům, ve kterých se přehazka „ohýbá“). Pak tě ta rozdílná kinematika chodu během řazení trkne.

            0 0
            • Hykal  

              mám na kole GRX RD-RX812 s převodníky 46/30 od výrobce a problémy to nedělá

              0 0
    • jecnak  

      S dvojplackou asi Rival AXS – kliky 48/35 a 10/36 kazeta. Rozsah díky 10z pastorku obrovský a pořád to odstupňování lze skousnout.

      S jednoplackou napárovat MTB přehazovačku a 10/52 kazetu, ale ty skoky na silnici jsou už příliš.

      0 1
      • VojtaXY  

        Muze jit i na 46/33.

        Nejtezsi prevod by byl o trosku tezsi nez v pripade kompaktnich klik s 11z.

        1 0
    • Vrci  

      Gravel sada 1×13: 42 / 9 – 42

      0 0
    • Raf  

      Jezdíš v hrazdě? Potřebuješ v ní i řadit?

      0 0
      • Kos_CZ  

        Jezdím, ale zvládám to bez řazení, resp. přehmátnu si – to není problém.

        0 0
    • Hykal  

      odjel jsem to na GRX 11S 46/30 – 11–34 a za mě na takovou akci ideální převody jestli máš dlouhé ramínko tak stačí jenom kliky a kazeta takže ± 3500 Kč

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.