jak dlouho bez kola po zlomenem zapesti?

28 nepřečtených
  • esozhor

    ahoj, nemate nekdo osobni zkusenost se zlomenaym zapestim? uz mam 14dni sundanou sadru a rad bych konecne vyrazil, ale nejsem si jisty, ze uz vse drzi poradne pohromade…doktor me chce nechat rehabilitovat jeste dva mesice:-(

    0 0
    • jURis_1  

      osobně bych ještě rehabilitoval.. zápěstí je třeba zpevnit a nabrat znovu svalovou hmotu .. zajdi si třeba někde do fitka. a dva týdny.. se snaž tu ruku nepřepínat ale lehce posilovat zápěstí z obou stran.. já měj těžce zlomenou ruku dvě kosti za zápěstí na pravé ruce.. vyjel jsem týdne po sundání sádry ještě jsem měl ortézu což si doporučuji pořídit.. a zrovna jsem narazil a schytala to ruka o řidítka a nejenom že mě totálně bolela ta ruka.. ale i když jsem jel a vibrovali mi řidítka tak všechny ty vibraci pohlcuje zápěstí takže raději ještě počkej..

      0 0
    • Smazaný účet  

      sem jezdil hnedka po sundani sadry.. ale nebylo to vonco, dlouha vyjizdka bolela a nestalo to zato, kratsi (1–2h ) se dala → nasledujici den odpocinek, po 2–3 tejdnech uz v postate normaaal… zapesti samozrejme nebylo tolik pohyblive, nebyla v nem sila a pobolivalo, ale nic strasnyho co by mi branilo v jezdeni ;-)

      tedka po roce zapesti cejtim pri zmene pocasi, ale to asi fsechny zlomeniny… ;-)) jinak dobry :-))

      0 0
      • Smazaný účet  

        jo jen dodam ze prvni tak mesic po.. sem jezdil se stahovakem na zapesti, za a) bylo f teple coz mu prospivalo, za b) to stazeni mu asi taky prospivalo ;-)))))

        0 0
    • destr  

      Přítelkyně si zlomila zápěstí na ČP v Bystřici (16.5.), měla myslim 3 tydny sádru, pak dostala dlahu. Asi po tydnu, co měla dlahu už začala trénovat a 20.6. už jela ČP v Teplicích (samozřejmě s dlahou). Se stahovákem zápěstí jezdí pro jistotu doted.

      0 0
    • hanness  

      Cus,mel jsem zlomenou clunkovou kost/v zapesti/a po tydnu od zlomeni,jsem sjizdel Jeseniky i se sadrou…a doktor neveril,jak me to pekne srostlo… :-D.

      0 0
    • Lister  

      To záleží co a jakým způsobem je zlomené, můžou to být 4 týdny od úrazu nebo taky 2–3 měsíce.

      0 0
      • Lister  

        PS: jen tak pro zajímavost :-)

        http://www.anamneza.cz/…/clanek.php3?…

        …takže asi vidíš, že když někdo po 2 týdnech po zlomenině zápěstí jezdí na kole (měl jen štěstí, mohl se třeba vytvořit pakloub a to by bylo léčení tak na 3–4 měsíce a ještě v ideálním případě), ještě neznamená, že to tak bude vhodné i pro tebe.

        0 0
    • esozhor  

      diky za vase rady a zkusenosti. pres vikend zkusim nejaky nenarocny teren a uvidim co an to bude ruka rikat:-)

      0 0
      • Snowball  

        neblbni, trpezlivost! Co povedal lekar to plati, nie co ti poradia na BF ludia co su laici a tvoje zapastie v zivote nevideli.

        0 0
    • klokocak  

      Ahoj

      Vloni jsem měl zlomene zapěstí, stalo se to 14.května, bylo to ohodnoceno jako tříštivá zlomenina v kloubu, rovnali mi to a pak 6 týdnů sádra. Doktor mi po sundání doporučil protahovat do mezních poloh a plavat. Na kolo mi rekl, že jezdit můžu, ale po rovině a tam kde to nedrnca. Do terenu jsem začal jezdit postupně a podle pocitu a jak jsem zase získával jistotu. Začal jsem jezdit přesně týden po sundání sádry a zkraje jsem se tou rukou řidítek jen tak přidržoval. Ruka mi navíc dost mrtvěla a zápěstí otékalo. Jezdil jsem tak max 1–2 hodinové vyjíždky. Na nějaké drncavé sjezdy jsem si troufl až tak za 2 měsíce. Je zajímavé že v tahu jsem mohl zápěstí zatěžovat téměř ihned a nebolelo to, ale v tlaku to bolelo dlouho i při malém zatížení.. Dnes, rok po nehodě o tom téměř nevím, hybnost stejná jako druhá ruka..

      Takže suma sumárum, Dělej co chces do mírné bolesti a na kole jezdi tak abys nespadnul, a protahuj v každé volné chvíli.. Přeji brzký návrat k normálu.

      0 0
    • Kupko  

      Zdar jak to tady procitam tak si rikam ze mam to moje zapesti asi divne.

      Jsem momentalne taky po pristive zlomenine leveho zapesi prvne to rovnali nezdarilo se tak operace a dva draty v ruce.

      6tydnu jsem mel ruku v sadre otok uz pomalu zadny neni ale hybnost je nic moc je to uz 3tydny po sundani sadry a konecne tet to na rehabilitaci dostava dobry smer.Uz konecne udrzim slenici vody v ruce vcera jsem skousel taky sednou na kolo a kousek se kolem baraku projet ale je to sado maso.

      Asi neni zlomeni jako zlomenina nejsem zadna trasorka ale do terenu to jeste nejde.

      No skus sednout na kolo a uvidis jestli to jde ale pomalu.

      0 0
      • Snowball  

        daj tomu cas… ked som prvy krat po vyvaleni kotnika sadlo na kolo a presiel 30 km po rovine, tiez som siel ako jednonohy, druha noha sa viacmenej viezla. Ale to sa casom zlepsi, len CHCE TO CAS a rozumne, postupne zvysovat zataz.

        0 0
      • Lister  

        6 týdnů znehybnění je dlouhá doba – atrofují ti svaly, ztuhnou ti klouby, to chce prostě rozcvičit a nabrat sílu.

        Pokud to někdo podcení a vyrazí s takovou rukou do terénu tak mimo toho, že mu ty vibrace budou způsobovat bolesti a ruka bude mrtvět, hrozí velké riziko, že mu drobný direkt, který by v plném zdraví jezdce absolutně nerozházel, vyrazí řidítka z ruky, bude následovat pád, případně nová zlomenina, protože člověk reflexně padá na ruce a to za tak krátkou dobu ještě nemůže vydržet.

        Když už na kolo pospíchat, tak bych začal silnicí na kvalitním asfaltu v malé rychlosti a bez nutnosti chodit nějak moc ze sedla.

        0 0
      • klokocak  

        Ja jsem mel stesti, že mi to dobre srovnali a doktor mi pak na kontrolním rentgenu za týden rekl, že na tom zapesti neni vubec poznat, že bylo tak zprasene… Nicméně, než mi to rovnali, nevšimli si na rentgenu, že mám zlomený i palec, tu první nejdelší kost. Při rovnání mi to za ten palec natahovali, zápěstí jsem mel sice umrtvené,ale ten palec bolel jako prase.. Nastestí se to nepohlo. Snažil jsem se jim to naznačit, ale bez zájmu :). No zaplaťpanbůh a VZP, že to fakt udělali dobře.. Kdyby se to prý nepovedlo, šel bych taky rovnou na operaci..

        0 0
    • drtyc  

      btw. na cr2 nejaky felcar z ustavu pro diagnostiku a lecbu nemoci pohyboveho aparatu… bylo to sice o rameni a ne zapesti, ale jedno co rekl, tak bylo k tomu, ze na ambulanci v nemocnici ti bezne reknou 3–4 tydny a dobry, jenze to nestaci k uplnymu odhojeni na to je potreba 5–6 tydnu klidu.

      takze v sadre si te nechaji tak akorat do doby nez se dokazes obejit bez nich a drzis pohromade a pak bys mel pokracovat jeste v doleceni… akorat nevim kolik to bude pro to zapesti.

      0 0
      • Lister  

        takze v sadre si te nechaji tak akorat do doby nez se dokazes obejit bez nich a drzis pohromade a pak bys mel pokracovat jeste v doleceni

        To je snad ale úplně jasný, ne? Nebo si snad někdo myslí, že v okamžiku sundání sádry je to odhojené a bude to 100% držet???

        Jak jsi napsal, drží to tak, aby to bez té sádry nepovolilo a vydrželo tak základní lehkou rehabilitaci, ale plná zátěž to může opět zlomit.

        0 0
        • drtyc  

          no jenze nekteri podle toho co tu pisou tak pocitaji, ze nejpozdeji tyden po sundani sadry s tim budou zase lamat rekordy nebo se na to prinejmensim pripravovat…

          0 0
          • Snowball  

            ona ta bolest alebo citlivost tej koncatiny po zraneni bude sama drzat na uzde. Ako tu niekto vystizne pise, bol rad ze udrzal v ruke pohar vody… ja som tiez bol po mesiaci rad ze chodim a ani velmi nekrivam. Bolest je taky prirodzeny a relativne spolahlivy regulator aktivity rekonvalescenta :o)

            0 0
    • šlapatko  

      Po operaci palce jsem jezdil druhý den.Letos jsem měl zeštychované obě ruce a taky to šlo.Jen jsem nejezdil terén ale asfalt

      0 0
      • Kupko  

        Tak to jo chapce ale asi jine kafe ne?.Mel jsem taky sesite predlokti to je pohodicka nez operace zapesti v plne narkoze se bzucici vrtackou a dratenikem co dratuje.

        0 0
    • zoltan84  

      Doporučte někdo prosím ortézu (či něco jiného..) ke zpevnění zápěstí se kterou se dá jezdit.

      Jde o následky „přetočeného“ zápěstí u přítelkyně, stalo se to loni v řijnu, od té doby prakticky nejezdila.

      Máte někdo zkušenost ?

      Díky.

      0 0
      • krabica  

        Up. Budu to taky řešit. Ví někdo o nějaké ortéze zapěsti vhodné na kolo?

        0 0
        • mr.ricardo  

          Mel jsem Thuasne Ligaflex (jestli si dobre pamatuju), z vnitrni strany ma hlinikovy pasek jako dlahu, ktery si vytvarujes podle potreby a cely to stahnes trema paskama. Ta dlaha se da vyndat, takze po castecnym rozhybani se da pouzit jako mekka orteza. Funguje perfektne, ale vzhledem ke kontrukci to neni na velky blbnuti, spis zacit v poklidu najizdet nejaky kilacky.

          0 0
        • zdeno1  

          http://www.bike-forum.cz/…cs-imc-lacer

          Me dost pomohla tahle…

          Někde se ještě valí, pokud bys chtěl.

          0 0
    • Prazak0  
      • .
      0 0
    • Zoid  

      20.7. jsem si v Schonecku na skoku způsobil tříštivou zlomeninu dolního konce radia (vřetenní kosti), tedy té kosti u placové strany, která je široká skoro přes celé zápěstí. V Německu mi řekli že 50/50 operace. V ČR jsem měl štěstí, že jde se dostal na Ústav chirirguie ruky ve Vysokém na Jizerou k Dr. Kebrlemu, špičkovému chirurgovi, který na základě CT (RTG zase nic neprokázal) rozhodl, že jednoznačně operace a navíc komplikovanější. Teď jsem 3 dny po sundání sádry (Měl jsem jí 6 týdnů) a jak psal Lister, 6 týdnů je dlouhá doba na zatuhnutí vazů a šlach. Po 3 dnech, kdy se snažím poctivě rozhýbávat, zaznamenávám milimetrové pokroky, navíc mě limituje destička se šrouby, když jdu moc do kraje a moc rychle při ohýbání prstů a zápěstí dozadu, ozve se hodně silná bolest v místě destičky. Za 11 dní mě čeká měsíční rehabilitace s cvičením, magnety a vířivkou. Za 6 týdnů kontrola u doktora. Jezdit teď ještě určitě nebudu, mám pořád ještě nezarostlou mezeru mezi odštíplým kusem a zbytkem kosti…Jinak btw jak psal kolega výše, při tahu a pohybech kdy je zápěstí v neutrální poloze nemám problém, můžu držet těžkou tašku s notebookem, skleničku, krájet nožem, myslím že brzy budu dělat shyby…Včera jsem se cestou z kalby projel na koloběžce Lime a pohoda…ale představa kliků na rukách mě děsí a to bude trvat dlouhé týdny. Můj odhad do plného zhojení je ještě tak 3 měsíce…Jojo není zlomenina jako zlomenina :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.