Inverzná prehadzovačka- prečo je náchylnejšia k zaneseniu blatom

59 nepřečtených
  • jonti

    Viackrát sa na BF objavil názor, že inv. je horšia, lebo horšie radí v blate a keď sa zanesie. Keď sa ale na ňu pozerám a premýšlam o tom, ako funguje, nevidím žiaden dôvod, prečo by mala byť horšia ako klasická. Proste len lanko a pružina ťahajú opačným smerom. Vie to niekto vysvetliť?

    0 0
    • kubad  

      Je to jednoduché, na menší pastorek se líp řadí než na větší :-) Síla pružiny v inverzním šaltru je dostatečná a řadí to pěkně. Pokud se do bovdenů dostane bordel tak lánko drhne a působí proti pružině a ta pak nemá sílu přehodit tak lehce. Toť vše.

      0 0
    • smallbrother  

      v případě zanesení ti hůř řadí na lehčí pastorky a to je horší naž když se ti to děje opačně. :)

      0 0
    • Daf  

      Protoze na lehci prevody radi silou pruziny, takze pokud lanko v bahne nejde uplne zlehka, tak muze radit nepresne.

      0 0
      • jonti  

        Ale to môže klasická pružina smerom dole, na ťažšie. Tak aký je tam rozdiel?

        0 0
        • DragON  

          víceméně jen ten že na „kašpárka“ se v těžším terénu dojíždí líp než „na těžko“

          0 0
          • DragON  

            takže se zanesenou klasickou přehazkou si dáš lehčí převod vždycky a pak to už nějak domotáš

            0 0
            • jonti  

              No, ja som uz prehral preteky kvoli tomu, ze sa mi rozbila radiaca páčka na prešmykači a nemohol som tam zaradiť veľkú, takže podľa mňa je to tak 1:1, keď mi to ide a nie je ťažký prevod, tak to zlostí iba iným spôsobom, ako keď nevládzem a nejde ľahký.

              0 0
        • Daf  

          To mas pravdu, ale na prerazeni na mensi pastorek neni potreba takova sila jako obracene.

          0 0
        • bizzon  

          To je jasný, že může. Ale prostě dolu to vždycky nějak spadne a drobné nepřesnosti skoro ani nepoznáš. Ale nahoru na lehčí převod se každá nepřesnost násobí protože většinou řadíš do kopce v tahu.

          0 0
          • Jenda  

            mam z inverzni presne opacnou zkusenost – na velky to vzdycky nejak dolezlo ale klasika dolu ne a ne spadnout. Jo a kdyz je megabahno tak se inverzni da deleko snaz pomoct kopnutim za jizdy nez klasice:-)

            0 0
            • vlk  

              mám stejné zkušenosti-také mi spíš inverzní leze lépe na lehčí převody, než klasika padala dolů. Ale musím přiznat že u inverzní je mnohem těžší ji správně naladit-je více citlivá na naladění-které se musí provádět za jízdy.

              0 0
            • JSt  

              kdyz ti to blbne v jakymkoliv smeru, tak neni problem to doladit za jizdy sroubem na packach.

              0 0
            • jaski  

              stejna zkusenost.

              0 0
    • petebike  

      neumim to vysvetlit, ale me to vzdy radilo dobre – XTR inverz, XTR dual, ted uz to nemam…

      0 0
      • jonti  

        Mne tiez, kym som mal original utesnene bowdeny, asi tak 2000km v pohode, potom po zime prestalo. Potom novy nekvalitny bowden, blblo to. Teraz novy dobry, ide dobre. Pred tym som vozil vzdy iba 8kolo, o ktore som sa az tak nebal a neriesil. Takze ak neslo, tak som pouzil vacsiu silu.

        0 0
        • petebike  

          ja s tim fakt problem nemel, je pravda ze se asi o to kolo staram – po kazdym zavode to namazu, promazu, nekdy i vymenim lanko (pri dnesnich cenach) je to fakt pakatel :-) ted s novym kolem se vracim ke klasice xtr-normal,xtr rapidfire :-)

          0 0
          • kubad  

            Přesně to je ono, pokud to takhle děláš pak vše funguje a je jedno jestly klasika nebo inverz.

            0 0
          • prodi  

            člověče, dyť jsi týden co týden na závodech…to tě baví?…:)))

            0 0
            • petebike  

              bavi nebavi, kdyz vim co me to stalo tak to proste tak udelam aby to dlouho vydzelo :-), navic mam rad kdyz kolo funguje na 100 %, a ted v zime to treba na pracovnim kole delam po kazdym humusu – prumeru 3× tejdne, umejt a namazat :-)

              0 0
              • prodi  

                a jo…asi bych to měl dělat úplně stejně jak ty:) Tak se asi večer pustím do zimáka, protože jsem ho naposled máznul před měsícem:)))

                0 0
              • Milenius  

                No jo, ale jak to udelat, kdyz v panelaku nemas hadici na umyti, nikde v okoli neni zadna (funkcni) vapka, hadrem to blato z prehazovacky v podstate nedostanes, takze to clovek maximalne oklepe, postrika olejem a tim konci :(

                ted jsem to teda umyl, cely rozebral, vycistil a namazal, vycentroval, sesteloval, trvalo mi to celkem cca 5 hodin, nedovedu si predstavit, ze bych to tak delal kazdej tejden

                0 0
                • petebike  

                  kolo zasadne meju ve vane :-)

                  0 0
                  • Milenius  

                    no ja to tak taky udelal, rozebral jsem ho, kola a ram po castech vzal sprchou a hadrem, ale radsi jsem to nepsal, abych nebyl za vola ;) taky jsem mel docela strach, abych neucpal odpad :O

                    0 0
                    • pepek  

                      Musíš tam dát plastové sítko a když voda vyteče, tak ten humus nabrat lopatičkou.(Do­poručuju provádět za nepřítomnosti manželky, tchyně, matky, nebo družky.

                      0 0
                      • Vymi  

                        ne tohle je hnus… opravdu je lepsi to rezebrat vycistit redidlem a nebo tech. benzinem a sem tam striknout silikonac :-) ram samozrejme jarem a vodou ale venku nebo v umyvarce v baraku… :-) prece jenom setrim odpad!!!!! teda ten nas…

                        0 0
    • hanz  

      protože když řadíš dolu na klasické přehazce (teda jenom silou pružinky v přehazovačce) tak jí pomáhá ještě pružinka co napíná řetez..má tendenci řetez napnout a tudíš jakoby stáhnout na menší pastorek u inverzní přehazky naopak pružinka napínající řetěz působí proti pružince co odřaazuje…proto je to nachylnější na bordel a nečistoty ktere zhoršujou řazení.

      0 0
      • jecnak  

        Myslim, ze spis nez tohle je problem v nabehu retezu na zuby. Pri odrazovani nahoru musi byt pruzinka dost silna aby natlacila retez na zuby a po nich se pak svezl a zapadl do sveho mista. Pri odrazovani na mensi pastorky tohle odpada, jelikoz retez tam padne sam a nemusi po nicem najizdet a vic se napinat. Ve vysledku to ma souvislost s tim co pises. Pri odrazovani vys je nutne pusobit proti sile napinajici retez.

        0 0
      • Jenda  

        dovolil bych si nesouhlasit – zaber za raminko saltru jako bys napinal retez pri prehozeni na vetsi pastorek a podivej se kam to zaroven hyba paralelogramem prehazky – dle mych zkusenosti nahoru. Tedy ta pruzina co napina retez ve skutecnosti pomaha radit na vetsi pastorky a tedy beha v soucinnosti s inverzni pruzinou. Je ale mozny ze zavisi na tvaru a poloze patky a delce retezu a proto ma tolik lidi tak opacnou zkusenost. Proste na nekterych ramech s danou delkou retezu radi lip klasika a na jinych inverz:-)

        0 0
    • MAJX  

      Řeší se to tu pořád-nejsilnější argument – když je bahno,když máš ******** bovdeny a roztřepený lanka – bla bla bla ...... Ruku na srdce – kolik toho za rok opravdu najezdíte v bahně (myslím tím opravdu bahno – ne přejetí kaluže) a pokud někdo kdo má XTR nebo XT má k němu i bovdeny a lanka v takovýmhle stavu – tak tomu ať to neřadí – ten si to zaslouží. Netahejte sem ani argument o závodech a maratonech – vloni sem se sice už jenom tak pinožil – ale 7 sezón před tím sem závodil celej rok ( cca 6–7 kkm na bajku) a toho bahna zase tak moc vlastně není. Bovdeny mě vydrží vždycky celou sezonu a to kupuju shimana a SRAM lanka. Občas lanka namazat a vše funguje jak má.

      0 0
      • hanz  

        kdyby to fungovalo stejně nebo tak jak má tak nebude stejnej názor na inverzní řazení u tolika lidí…a co se týče lanek tak to samé..zasraná klasika řadí a zasraná inverze ne?

        0 0
        • MAJX  

          Inverz versus klasika je pouze věc zvyku nebo co komu víc přirostlo k srdci. Nejvíc celej systém řazení ovlivní právě ty bovdeny za 100 kč a můžeš mít třeba erko za 5 kkč. myslím,že si nikdo nebude dělat úsudek na základě toho,že zde někdo napíše,mě funguje jenom klasika a inverz je naprd a nebo naopak – protže když nevím v jakým stavu má kolo a jak se o něj stará – tak taky může napsat,že nejlepší je alivio – protže jel na kole s alivkovým šaltrem,kterej byl v pořádku.

          0 0
          • hanz  

            no jasně ale když 1000 lidí napíše že maj problem že jim inverzní řadí hůř proti klasice tak se mi nezdá že by přechodem na inverzní začli najednou zanedbávat bovdeny…počítám že se každej stará o kolo cca stejně každej rok…už jen to že seřídit inverzní je mrsk je znamkou toho že to je náchylné na napřesnosti víc jak klasika.

            0 0
            • MAJX  

              Asi jo,bral sem to pouze podle sebe a možná sem zaujatej pro inverz. Dřív sem vozil klasiku,pak inverz a teď sem byl na sebe hodnej a koupil sem si 07 taky s inverzem,protože se mě prostě víc líbí,když „lehčejc“ jde řadit na lehčí převod. Sme cyklistická rodina a starám se o 5 kol – 3 klasická přehazka a 2× inverz a ani v servisu mě nikdy nepřišlo nic jinýho.(to pouze na obhajobu mýho názoru).

              0 0
            • vlk  

              Ono jde také o to, kdy to píší jestli po nákupu a zkoušení(to sem byl také na mrtvici a chtěl to zahodit) a nebo po měsíci-kdy si zvyknou, že mimo řazení i seřizování u ní funguje naopak. No jinak obecně u shimano přehazovaček doporučuji avid kladku a je po problémech se „zasraným“ bovdenem.SRAM už to dávno pochopil a vyřešil-variací na kladku.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Bych jen chtel dodat, ze SRAM nic nevyresil. SRAM jen koupil Sachs, ktery to uz mel vyresene ;)

                0 0
                • vlk  

                  Tak to nedokáži posoudit-já měl sachs 7000 někdy v roce 92–94 a ten tenkrát takovou kladku neměl.

                  0 0
              • dury  

                tak kladka naozaj tak velmi pomaha? k comu je to dobre?

                0 0
                • jonti  

                  Najvacsie trenie v bovdenoch mas na poslednej casti, ktora sa velmi ohyba. Ta kladka ten ohyb odstrani, alebo zmensi. Pri vedeni laniek dole, co maju pre mna nepochopitelne aj dost drahe ramy, to pomoze este viac.

                  0 0
                  • Pebe  

                    vedení lanek spodem je lehčí, jednodušší a imho i „zasrání“ odolnější.....

                    0 0
      • Vlado Jekyll  

        Mne sa veľmi osvedčilo použitie nedeleného radiaceho bowdenu shimano, s utesnenými koncovkami, radiace lanko campa, bez použitia maziva. Verte alebo nie, ale vydrží to celý rok, keď jazím menej, tak aj 2 roky. Mám sram komplet. Možno s dualmi by som musel primazávať, ale aj tak to funguje dobre.

        0 0
    • Venda  

      Mně nahoru chodí naprosto výborně, cvaknu a je zařazeno a to to kolo nemeju. Dělá mi spíš problémy při řazení rychlejších převodů, hlavně kolem pátýho pastorku. Naprosto netuším, čím to může být.

      0 0
    • ddd - andy  

      3 roky jsem vozi inverzni saltr, v desti, zime, v bahne, teninky, zavody – vzdy slapala bez problemu. To ze si nekdo neumi jednou za cas vycistit bovden, je pak jasny ze ti napise, ze to neradi…

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Kdyz je to tak dobry, proc neni inverzni i presmykac? Ha? :D

      0 0
      • vlk  

        Teda od tebe bych čekal inteligentnější dotaz. Inverzní přehazka funguje jen díky tomu, že jsou malé rozdíly mezi kolečky na kazetě-čím větší budou rozdíly a bude méně náběhových prvků, tím hůře to bude řadit.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Jestli to dobre chapu, tak je to principielne horsi system, ale diky zvlastni shode nahod to za urcitych podminek muze fungovat. Vysvetlil jsem si tvou odpoved dobre? :)))

          0 0
          • vlk  

            Je to srovnatelný systém. V některých charakteristikách lepší a v některých horší. Podle typu využití se u něj zvýrazňují buď ty horší nebo ty lepší vlastnosti. V případě využití u přehazky se dle mě zvýrazní ty lepší-ale záleží na úhlu pohledu a stylu ježdění. V případě přesmyku- se jedná právě o typ využití kde se spíše výrazní ty horší. :o)

            0 0
          • vlk  

            Jenomže pro tebe nemá smysl inverzní na sjezdy potřebuješ přesně řadit spíše na těžší dolů u nás „normálních“ bikerů je tomu spíše naopak.

            0 0
      • Jenda  

        no rekl bych ze inverzni presmykac by mohl radit celkem slusne, preci jenom kdyz hazim velkou tak muzu snaz na radeni odlehcit nez kdyz malou takze bych to na malou lankem vzdycky nejak dorval. Problem je ze by se pak asi dalo radit v extremnim zaberu a retezy by se trhaly jeden za druhym. BTW ze zrovna tebe zajima presmyk:-)

        0 0
    • jihra  

      Já už jsem v cykloservisu šteloval přehazek dost a dost a musím konstatovat, že inverzní přehazka je dost blbý výmysl. Nechme teorií teorií – mluvím z praxe. Když se trochu ojednou převody a zanesou bovdeny, tak tu inverzní přehazku už neseřídí ani pánbůh. Na druhou stranu co zvládnou přehazky s klasickou pružinou to se někdy až divím – řetěz vytahaný jako kdyby se na něm oběsila celá rodina i s příbuzenstvem do 3. kolena, přehazka s vaklem jako kráva, lanko málem rezaté – a po promazání bovdenu a 5-timinutovém seřízení vše šlape, přehazka v poho řadí nahoru i dolů!!! Podotýkám ale, že ke mně do cykloservisu chodí lidi z levnějšíma kolama, takže neznám situaci u řad XT, XTR apod.

      0 0
      • MAJX  

        Takže tvůj běžnej zákazník vlastní inverz SIS nebo Alivio,jestli sem to dobře pochopil a z toho pramení tvoje bohaté zkušenosti ? :-)

        0 0
        • jihra  

          Jo, myslím že za cca 8 let opravování kol jsem už nějaké ty zkušenosti nasbíral, i když pravda spíše se „šunkami“.

          0 0
    • jonti  

      Tak som na to ASI prisiel. Ak sa radi normalnou prehadzovackou, tak sa vzdy pri radeni posunie pri radeni na vacsi pastorok trochu viac hore a potom to sa to posunie znovu naspat, co pomoze pri zlozitejsom radeni na vacsie pastorky. Pri malom to nepomoze, takze horsie radi.

      0 0
      • raceman  

        proto musis u inverzni tu packu DC tlacit o neco vice dolu než o jeden stupen. a potom to řadí i když to není úplně seřízené

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.