• Georrge

    Umí tu někdo dobře s inventorem? Potřeboval bych poradit. Tvořím sestavu na bakalářku, mám v inventoru vygenerovaný řetězový převod, ale inventor ten řetěz neprokresluje (nezobrazuje jednotlivé články) ale vytvořil pouze takové „pole“ které naznačuje řetěz (viz obr tmavší modrá). Nevíte jak ty jednotlivé články nechat zobrazit? Nebo jak je aspoň nechat prokreslit na výkres sestavy? A umí to inventor vůbec?

    0 2
    • jIrI___  

      Něco mi říká, že když ty jednotlivé články nevytvoříš ručně, tak je to neprokreslí. Ale ruku do ohně za to nedám, s Invetorem jsem už dlouho nedělal :)

      0 0
    • ječmen_123  

      Nevím jak jsou na tom nové verze, ale v 10 jsem řetěz musel modelovat aby byl vykreslený v sestavě.

      0 0
      • Georrge  

        jiri a jecmen – yop taky jsem se s tim jednou dupal rucne, ale ted me tlaci cas a na takove chujoviny nemam prostor :D jestli neumi tak do sestavy jebnu osu a pichat… zajimave ale je, ze jak jsou ruzne po inventoru ilustracni obrazky, tak tam retez prokresleny maji.

        0 1
    • mi-psi  

      ser na to, naznač to na sestavě osou a hotovo. Abych se drbal s článkama řetězu, na to se můžu ******, to samý svary. nechápu, proč se dneska chtěj takový mrdky, když před pár rokama, když se kreslilo jen 2d bylo všecko tak krásně jednoduchý a rychlý..

      A inventor je zkurvenej program !!

      A ještě k tomu to dneska chce mít každej výkresy barevný jak vomalovánky, tfuj !!

      (jo, ulevilo se mi.. :-D)

      0 0
      • jIrI___  

        Jestli je Inventor zkurvenej program, tak to jsi asi ještě nedělal v PTC Creo :D

        0 0
        • blaza84  

          Já dělal v Inventoru na škole a pak v práci po verzi 10. Jako nebylo to špatné, oproti AutoCADu to byl hodně velkej pokrok v produktivitě práce, ale svý mouchy měl. Teď používáme Solid Edge (bohužel ne NX, ale tak neva) a mé dojmy jsou takové – Inventor má velmi jednoduché a intuitivní ovládání a bez nějakého velkého zkoumání jsem např. dokázal použít funkce, se kterými jsem neměl zkušenosti. Toto je v SolidEdge o dost horší (někdy je nejasné, jaký vstup to po vás vlastně chce), ale jak se s ním naučíte, tak jeho možnosti jsou větší a spousta věcí jde udělat mnohem jednodušeji. U SE např. upravíte na modelu kdykoliv cokoliv jakkoliv (ať máte historii prvků nebo ne), tohle byl u Inv. dost problém, jestli si dobře vzpomínám. Tam bylo často jednodušší začít znova. A SE nešrotuje sestavy hodinu, aby se vám pak celá sestava totálně rozpadla :)

          0 1
          • Kolbaba71  

            Já dělám u druhý firmy a stále Solid Edge. U původní jsme se dostali z verze 3 na verzi ST1 či 21. V současný koupili ST1 a u ní jsme zůstali. Ale kromě nekompatability s vyššími verzemi mě to příliš nevzrušuje. Dělám v tom nějakých 15 let.

            0 0
          • in4mator  

            Tak to mně právě dost vadí, ta neintuitivnost ovládání u SE oproti Inventoru, než jsem příšel na to, jak co udělat, tak to by bylo rychlejší nakreslit ručně ve 3D barevně i se stínováním… Problémy s vazbami jsou sice asi menší než u Inventoru, u toho jsem vždycky tekl… ale třeba nápověda je úplná katastrofa. Když jsem potřeboval najít něco v nápovědě ve Wordu nebo Excelu tak nebyl problém, v SE to vzdávám předem. SE mně pořád přijde strašně neohrabaný, možná bych potřeboval nějaké školení, asi dělám dost věcí zbytečně složitě… A to v něm dělám relativně jednoduché věci, vůbec si nedovedu představit v tom dělat třeba převodovku :)

            0 0
            • Kolbaba71  

              Nápověda je slabá, to je fakt. Ale jinak si nestěžuju. Občas se dá zachránit přes tutorial, ale to jsem nikdy mc nevyužíval. Jeden čas jsem dělal na vedlejšák v Inventoru a pořád jsem se zasekával. Asi to bude tím, že každý cad má svoji logiku tvorby.

              0 0
      • Smazaný účet  

        taky inventor nemám rád, baví mě solid… a catia též není k zahození.

        0 0
      • Georrge  

        inventor je docela fajn, catia je sračka, stejně jako ideas. Jinak omalovánky a složitosti na sestavách jsou holt moderní :) ale jebnu tam osu a je to.

        0 0
        • se-se  

          Ten výrok o Catii je vysloveně směšný – nevíš o tom zhola nic

          0 0
          • Georrge  

            LŽEŠ!!! Nevěděl bych o tom zhola nic, pokud bych v ní nikdy nedělal, ale já v nidělal, takže o tom něco vím :)

            0 0
            • se-se  

              asi jsi jí prostě jen nezvládl, proto to tvrdíš – to je u studentů dost běžné, znám to věř mi.

              0 0
            • blaza84  

              Podle profilu ti je 22, takže hádám, že jsi student a zkoušel sis cracknutou Catii u kámoše na kolejích ;)

              0 0
              • blaza84  

                Takže ještě dodatek – jestli nebyla chyba mezi židló a klávesnicó ;) Nic ve zlém ;)

                0 0
                • se-se  

                  +++10 :)))

                  0 0
                  • Georrge  

                    cracknutá verze to nebyla, tu jsem taky zkoušel, abych se do toho trochu dostal, ale to už nešlo vůbec…

                    měli jsme ji rok na vysoký jako předmět, a teda děs běs… nezpochybňuji možnosti catie, ty jsou parádní, hodně jich inventoru chybí, ale vypadá ten program hrozně, je strašně nepřehledný a celkově je uživatelské prostředí oproti inventoru a dalším velmi nepříjemné. Taky je ale pravda, že naše učitelka se nám vůbec nevěnovala, takže jsme se s programem učili podle nějakých návodů, kde většinou několik kroků chybělo, a vlastně jsme se skoro nic nenaučili… takový přístup taky umí vytvořit negativní názory. V každém případě jsem si ji představoval úplně jinak a co se týče prostředí tak mě vělmi sklamala…

                    0 0
                    • deekay  

                      Program se naucis az kdyz v nem si nuceny delat a resit ulohy samostatne a delsi dobu.

                      Ja delam v praci s Inventorem denne, nadsenej z toho nejsem, radsi bych Solidworks.

                      Co se tyka catie, ve spouste veci je neprekonatelna…

                      ale jak rikas, ma taky neprekonatelne hnusnej interface a naky ovladaci prvky mi prijdou dost dementni. Ostatne delali to frantici :D

                      0 0
                      • se-se  

                        je to tím, že je určená na úplně jinej systém práce ale když si jí umíš nastavit, tak s ní děláš jako třeba v Solidworksu. jen je asi tak 3× dražší.

                        0 0
              • jIrI___  

                A jaký že je funkční rozdíl mezi ofiko a cracknutou Catií?

                0 0
        • soc  

          Ono je to tak nějak úplně jedno, důležité je umět v tom dělat a vědět co vlastně chci udělat. 3D CAD program z Tebe dobrého konstruktéra neudělá…

          0 0
        • ječmen_123  

          Catia nejlepší v čem jsem dělal a za ní asi ProE.

          0 0
          • yetti  

            A pak je dlouho, dlouho nic a pak až jsou náhražky typu SlidWorks atd.

            0 0
            • se-se  

              ale no tak. Dělal jsem ve všem, učil jsem všechno a na profi práci je všechno dobrý přibližně stejně – no pravda – jen jedna maličkost – umět s tím ale opravdu zacházet. Pak nikdo neoznačí jakýkoli CAD jako že extrémně vybočuje vůči ostatním. Ty kvalitativní rozdíly jsou opravdu jen mírné.

              0 0
          • volodaj  

            U mňa presne naopak :). Catia mi príde trochu neprehľadná, ale ide skôr asi o zvyk. S Pro/E som začínal niekedy v roku 1999 s verziu asi 18. Teraz pracujem vo WF 4 a spokojnosť.

            Sem tam robievam aj v Solidworks a tiež sa dá až na to, že s väčšimi zostavami sa tam nejak rozumne pracovať asi nedá. Pro/E ich zvláda bez problémov aj keď sem tam by som prijal ešte vyššiu rýchlosť.

            0 0
          • H8me  

            za me od nejlepsiho po nejhorsi v cem jsem delal/delam – Catia, ProE, Solidworks, Inventor, AutoCAD, Cadkey :))))))))))

            0 1
    • kyl  

      Vyměň to ozubené kolečko za kladku a udělej z toho řemenový převod a nemusíš se s články babrat.

      0 1
      • Georrge  

        dík za alternativu, ale řemen absolutně nepřipadá v úvahu, stejně jako jiné pohony :)

        0 0
    • littlebiker  

      a co to má ve výsledku být? Pochlub se. Taky dělám v Inventoru, zajímá mě to :)

      0 0
    • Treeper  

      Když se tu probírá ten inventor, tak se taky optám, řeším stejně jako zakladatel bc. , ale já mám tentokrá problém s výkresem, neví někdo jak zobrazit puvodní konstrukční čáry?? mám odlitek kotouče a na vnějším průměru náboje mám plochu pod úhlem a chtěl bych zakotovat ten větší průměr , problém je že tam mam rádius a čili nejde zakotovat přesný rozměr

      0 0
      • Georrge  

        no buď si ve výkresu (ne v modelu) v inventoru uděláš novej náčrt a natvrdo si tam tu čáru nakreslíš, nebo si zapneš v nastavení pohledu tangenciální hrany, ty ti ale asi moc nepomůžou.

        Jinak já výkresy nadále dělám v autocadu, v inventoru si pouze udělám model, nastřelím si pohledy na výkres, ten uložím do dwg a dodělávám hezky v autocadu, tam mi to pořád přijde lepší.

        0 0
        • Q  

          No dodělávat výkresy v Cadu je tak trochu škoda. Tím člověk vlastně zabije podstatu Inventoru. Dejme tomu, že mám nakreslenou plošinu „model i s výkresem“ v modelu například drbnu s šířkou plošiny a v případě, že mám výkres v Inventoru, tak mě tahle změna stála tak max. minutu. V případě, že to dodělám v Cadu to může být třeba den.

          0 0
          • Georrge  

            tak rozhodně, pokud děláš výkresy s tím, že se můžou změnit, tak je lepší inventor, i házení pozit a tvoření kusovníků je snažší, ale protože já zatím dělám výkresy jen jednorázově na nějaký program či tak, tak to nějak zmachtím v inventoru, kde krásně vidím jestli mi něco nekoliduje, pak vytvořím výkres s řezama a se vším, a pak hod dodělám v autocadu podle daných školních pravidel.

            0 0
          • mi-psi  

            No jestli nebude problém v tom, jak se tvoří výkresy v inventoru. Já s tim teda zabiju u složitejch sestav takovýho času, že radši vez,u cad a udělám to načisto znova.. Dodělávat čáry v náčrtech atp je takový fušeřina, i když to jinak nejde. Když se jedná o výrobní výkres, tak to vždycky vytáhnu z inventoru, ale jak řikám sestavu převodovky sem zkoušel asi 3 hodiny a radši sem to celý nakreslil znova.

            0 0
            • Kolbaba71  

              Já už léta dělám v Solid edge a snažím se toho udělat maximum ve 3D a to pořádně. Pak stačí změnit jednu kótu, aktalizovat výkres a je hotovo. Nemám rád, když si vezmu výkres a model od některého kolegy, jenž to zvládne o 1/3 času dřív. Ale když sáhnu na model, kompletně se rozpadne a s výkresem se po update musím čvrt hodiny patlat, aby byl použitelný. Jelikož si ušetřil pár minut práce a některý věci dokreslil přímo do výkresu.

              0 0
              • mi-psi  

                No a teď je otázka nakolik je pro firmu přínosem ten ztracený čas modelování ve 3D, jestli by nestačily jen 2D výkresy..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to je pravda :) jenže 3D je cool :) dřív se přece valilo všechno ve 2D na rýsovacím prkně a to se stavěly raketoplány a všechno možné…

                  0 1
                • Kolbaba71  

                  Stačily, ale vzhledem k tomu, že pro kooperaty děláme rozviny z plechu, tak úspora času je výrazná. Zvláště, když přijde vedoucí a prohlásí tohle a tohle uprav. A za 5 minut chci opravený výkres a rozvin, aby se mohl poslat kooperantovi. Ve 3D práce na 3 kliknutí myši. Přiznávám, že je pak výrazně pohodlnější spasovat všechny díly dokupy a zkontrolovat, zda to „puzzle“ půjde smontovat a montážní díry sedí, než na klasickém 2D výkrese.

                  0 0
                • volodaj  

                  Tu vôbec nejde o to čo je cool. Ale keď sa po pol roku alebo roku k niečomu vrátiť a chcem to trochu upraviť tak nemám chuť začínať nanovo. Správne modelovacie techniky sú základ.

                  Príklad robím momentálne na žacej hlave na kombajn, tak nebudem začínať nanovo. Zoberiem starú natiahnem, upravím čo treba, zregenerujem výkresy a za pár dní sa môže vyrábať prototyp. Robiť to nanovo alebo s nesprávne namodelovanými vecami tak si trhám vlasy a trvá to oveľa dlhšie.

                  Pracujem vo firme, ktorá robí vývoj pre John Deere. Momentálne poľnohospo­dárske stroje predtým lesné a stavebné stroje. Pri takychto mamutoch je vývoj v 3D neskutočne zdåhavý a pracný, blbo namodelované veci tiež zaberajú kopec času. Keby som kreslil jednu bránu alebo niečo mesačne tak sa na 3D vyseriem a nakreslím to rukou na papier. Vývoj sa oproti minulosti neskutočne zrýchľuje.

                  0 0
                  • mi-psi  

                    a ty myslíš, že ve 2D cadu se o dělá jinak? vytáhneš bloky a jedeš a úprav je tam podstatně míň.. Nehledě na to, že se tu bavíme o bakalářkách..

                    0 0
                    • volodaj  

                      ale veď každý nech si robí ako chce. mne to je jedno. 2D CAD som opustil pred asi 10 rokmi a už by som sa naspäť dobrovoľne nevrátil.

                      0 0
        • se-se  

          ve 3D softu model a v jiném 2D softu pak výkresy – inu zvláštní odrůda masochismu. Co takhle obkreslovat na pauzák z monitoru.

          0 0
          • Georrge  

            a co jako? Když v 3D softu rychleji udělám obrysy a pohledy, a v 2D softu zase rychleji osy, kóty a pozice, tak co proč se dupat buď jen v jednom nebo jen v druhém, když by mi to zabralo víc času?

            0 0
            • se-se  

              Časem svůj omyl pochopíš, ovšem do té doby ho budeš do krve bránit. Nemá cenu ti to vysvětlovat – musíš k tomu dojít sám.

              0 0
              • Georrge  

                já neříkám že to je ideální, já říkám že to je rychlejší, a nic jiného mě teď nezajímá. Zmastím model, udělám výkres, dodělám výkres, odevzdám a už to v životě neuvidím. Pokud je jenom jeden, žádné opravy. Až budu dělat ve firmě, tak to budu dělat pořádně.

                0 0
                • se-se  

                  Rychlejší je to jenom a zcela výhradně proto, že tu správnou metodu neovládáš.

                  0 0
                • Kolbaba71  

                  Ano. Pokud na tom už nikdy žádné změny dělat nebudeš, tak to tak jde udělat. Pokud se ale k tomu budeš nucen vrátit, tak pak na to „zrychlení“ těžce doplatíš.

                  0 1
                • Kolbaba71  

                  Ano. Pokud na tom už nikdy žádné změny dělat nebudeš, tak to tak jde udělat. Pokud se ale k tomu budeš nucen vrátit, tak pak na to „zrychlení“ těžce doplatíš.

                  0 0
            • kubad  

              Pohoda, jen řešení úprav a změn je trochu zdlouhavé, a pracné, plus máš provázanost 2D a 3D jde to po změně 3D samo :D

              0 0
              • deekay  

                No vzhledem k tomu, ze kazdej projekt kvuli demenci zakazniku tak 3× predelavam, tak kdybch delal vykresy zvlast, tak nemuzu jezdit na bajku vubec, pac jsem v praci 24/7 :D

                0 0
                • se-se  

                  skoro půl roku jsem v Catii kreslil sketche v souřadnicích jako když píšeš pro CNC v ISO kódu. Šlo to sice rychle ale byla to naprostá blbost ovšem dojít jsem k tomu musel sám.

                  0 1
                  • deekay  

                    No vsak ja davam kubadovi zapravdu :) provazanost vykresu s modelem je silenej setric casu. I nervu.

                    0 0
                    • se-se  

                      nejen tohle ale i poloautomatický vyplňování razítek, poloautomatický staničení kót, provázanióst tolerancí, automatické pozicování a rozpiska

                      0 0
                • Kolbaba71  

                  Souhlas. Naštěstí nemám dementní zákazníky, jen občas vedoucí neví přesně co chce. Jen ví, že to chce brzy hotový. Nakreslit to ve 2D či v ruce a pak to doupravit do správného stavu bez 3D a na to navázaných výkresů by byl docela opruz. Tahle to udělám nějak a pak to ve 3D modelu doupravím a zupdatuju výkres a mám za půl hodiny hotovo. A nemusím to dělat prakticky celý od znova.

                  0 0
              • Georrge  

                až budu dělat věci u kterých bude reálná změna, tak to budu dělat jinak :) u bakalářky žádná změna není možná, tady jde hlavně o čas…

                0 1
            • volodaj  

              Prečo robiť osi, kóty a pozície manuálne? Osi vygeneruje program sám, len ich dám zobratiť, kóty pri správnom modelovaní môžem do výkresu vytiahnuť tiež a pozície generuje tiež automaticky len zmením umiestnenie keď treba.

              0 0
              • se-se  

                lze souhlasit až na ty kóty – kótování (přesněji parametrizace) ve sketchích modelů je prakticky vždy potřeba podle jiných pravidel než jsou ty pro výrobu (tedy prostě technické kreslení – kótování). Natažení kót z modelu je pak o ničem.

                0 0
                • volodaj  

                  Áno, ale nie je problém prekótovať s referenčnými kótami, ktoré do výkresu dotiahnem. Funkčné v ňom schovám. Aspoň tak to robievam, lebo máme zakázané vo výkresoch vytvárať nové. Takže ostáva buď takto, alebo vytvoriť prvok cosmetic (neviem či má Catia, moc s ňou robiť neviem) odkiaľ ich potom ťaháme. Je to blbé, ale John Deere má také pravidlá pre tvorbu výkresov a modelov.

                  0 0
                  • se-se  

                    Všechny tyhle možnosti mají v různých drobných obměnách všechny softy. No asi bych se tímto způsobem omezovat nedal – odpovídám za výsledek a do ostatního by mohl jen zkusit nějakej admin šáhnout a letěl by.

                    Kótování výhradně přes model je opravdu hodně velký omezení. Je více jiných cest jak zabezpečit řízenou dokumentaci – takle je opravdu výplodem chorého mozku nějakého managera který o práci v CAD nic vlastně neví.

                    0 0
                    • volodaj  

                      Nedal? JD je troška iný kolos a má svoje pravidlá. Nechceš robiť ako chcú oni, tak choď inde. Popri tých tisícoch ľudí čo vo svete majú ich jeden Slovák nerozhádže :D. Časom si na tom človek zvykne a vďaka takej veľkej firme sa dostane k technológiam a vývojovým trendom ku ktorým by sa v nejakej menšej firme, kde si môže robiť podľa seba nedostal.

                      Takže som rád za možnosti čo tu mám a toto je len malinkatý problémik :).

                      0 0
              • Georrge  

                prtože je to pro mě rychlejší

                0 1
                • se-se  

                  viz výše – jen si vzpoměň na své názory zde, až přijdeš na to ža se mýlíš. Bude to užitečné poznání pro další podobné případy. Není to rychlejší – ty to jen správně neumíš a takto se to ani nenaučíš. To co děláš je kontraproduktivní a striktně bych ti to zakázal jako učitel i jako zaměstnavatel. Snad na to přijdeš brzy.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Nevím, co tu řešíte… Prostě to Georrge dělá na bakalářku = nikdy v životě na tom modelu nebude dělat X malých nebo větších změn. Tak nač to dělat složitěji a strávit nad tím víc času, než je momentálně třeba…

                    Pak v práci je to o něčem jiném, to je jasné, ale o té tu řeč není.

                    0 0
                    • in4mator  

                      Jenže co se v mládí naučíš… :)

                      0 0
                    • se-se  

                      Jenže umět modelovat a neovládat druhý modul balíku – tedy tvorbu výkresů – tak to je něco co fakt nemůžu pochopit. To už rovnou může tahat Kinexku po prkně. Navíc, když umím modul 2D v jednom softu, tak je otázkou tak 30ti minut, než jsem schopen začít skoro v jakýmkoli jiným (to není plácnutí – to mám prostě odzkoušený), tak jakýpak rychlejší.

                      Chvilinku tápu a hledám a pak už normálně pracuju. No já být tím asistentem, tak chci ty zdrojáky a ne jen nějakej export do PDFka. Je to přeci o tom osvědčit, že v tom umí a ne se tomu krkolomně vyhnout.

                      0 0
                      • Georrge  

                        já ho ovládám, jenom v něm nejsem tak rychlý, jako v autocadu. A že co se v mládí naučíš… nikde není napsaný, že ve fabrice budu dělat se stejným programem, takže se to stejně budu učit znova.

                        0 0
                        • kubad  

                          Radši věnuj pár hodin učení než dělat ten nesmysl co tu demonstrujes

                          0 0
                        • se-se  

                          nauč se prostě tu filosofii těch CADů – ta je u všech v hrubých rysech stejná (kdyby se nějakej zásadně lišil, bude neprodejnej). Pak se nemusíš obávat s čím budeš jednou dělat v práci – budeš to ovládat v řádu dnů. To že se ta systémová filosofie bude v čase měnit ti nevadí – budou se v čase měnit i tvé znalosti a pořád budeš IN. Jen to nechtěj dělat způsobem neperspektivním, protože pak IN nebudeš – a to musíš aby ses dobře uživil.

                          0 0
              • Kolbaba71  

                Já ve 3D modelu si kótuju tak, aby to bylo pohodlný pro mě a ve výkresu si to okótuju ručne tak, aby to vyhovovalo výrobě.

                0 0
                • se-se  

                  jediný rozumný způsob

                  0 1
                  • LUDVICEK  

                    Ahoj, začali jsme ve škole plechy a mame za ukol udelat takový jednoduchy profil. Ale inventor mi to nechce podle náčrtu ohnout. Furt mi to háže hlášku že příruba protíná těleso nebo sama sebe. Je mi jasné, že to bude nějaká triviální věc ale fakt už si nevím rady.

                    0 0
                    • LUDVICEK  

                      No jdu na to přes obruby, ale stejně by mě zajímalo v čem je chyba

                      0 0
                      • se-se  

                        já s Inventorem dělal jen trochu na zkoušku. Catia a Solidworks mají tuhle funkci postavenou jinak – nakreslíš čáru ohybu (tedy nikoli profil ohybu) a ostatní se určí parametry. To je bližší realitě – jako když to vyrábíš na ohybačce.

                        0 0
                    • Georrge  

                      s plechama sice nedělám, ale napadá mě jestli tam nemusí být v místě ohnutí nějaký rádius? V tom vzoru ho máš, v náčrtu v inventoru ale ne, tak jestli mu to nevadí… páč ohnout plech bez rádiusu nejde :)

                      0 0
                      • LUDVICEK  

                        Jo teď sem to zkoušel a je to tím. Sice už jsem to nějak zbastlil, ale dík;)

                        0 0
    • jIrI___  

      Nemáte někdo hotový nějaký jednoduchý model v Catii tak, aby šly ve stromu vidět kroky, jak jste při tvorbě postupovali?

      0 0
    • Kosta  

      Ahojte, obracím se na všeznalé b-f :)

      zajímaly by mě 2 věci:

      • když chcu udělat nový náčrt na nějaké libovolné ploše/rovině, takse mně prostředí náčrtu vždycky natočí podle nějakého „pravidla“,jde toto vypnout? Je to blbost, ale sere mě, když podvacáté se mněprostředí natočí tak, že nevím kde jsem skončil.
      • zadruhé, pokud mám naohýbaný „u“ profil z plechu a chci mu srazithrany na 45°, ale ne od roviny kolmé na rovinu plechu, ale od rovinyrovnoběžné (jako kdyby byl plech ustřihnutý šikmo), jde to nějak? samov prostředí plechu.

      díky

      0 1
      • pajda  

        ahoj, na ta první otázka: Nástroje – Možnosti aplikace – Náčrt – vypnout zatržítko u „Pohled na náčrtovou rovinu…“ – viz obrázek

        • v tom druhém jsem se nějak ztratil, že do které roviny vlastně co..srazit hranu plechu – normálně příkazem zkosit hranu, nebo náčrt kdenakreslíš jak a „vyříznutí“. Zkosit hranu „přes tloušťku“ nebojak to říct jedině přepnout do prostředí Model a zkosit, vrátit se pak doPlechu..
        0 0
      • Georrge  

        k tomu prvnímu – buď jak píše pajda, dá se to vypnout, nebo používat klávesu F5, tedy předchozí pohled, která tě vrátí do pohledu před vytvořením náčrtu.

        Jinak pravidlo vytváření náčrtů vychází ze základního osového kříže (X, Y, Z) ten se vytvoří při prvním náčrtu a pak je pro všechny další stejný. Toto změnit nelze, takže ikdyž budeš mít pohled jaký chceš, tak vazby se budou nadále řídit osovým křížem. Často takto mám prohozené vertikální a horizontální vazby, neboť taky často rýsuju náčrt v jiné poloze, než v jaké je vytvořený.

        k tomu druhému – ikdyž děláš plech, tak se můžeš přepnout do záložky „model“ (nic se ti převádět nebude), pak dej zkosit hranu a vyber prostřední (druhý ze tří obrázků vlevo) možnost „vzdálenost a úhel“, vybereš hranu, nastavíš úhel, a taky je potřeba vybrat plochu, od které se úhel bude počítat, tedy si nastavíš tvou potřebnou rovinu.

        0 2
        • Kosta  

          super, díky vám moc, zatím jsem na to furt narážel a ne a ne to řešit :)… kdyby něco, tak se ještě ozvu :)

          0 2
    • Kosta  

      zdravím vás, mám ještě jeden problém :)

      jde nějak dávkově, přes plánovač úloh, prostě nějak jednoduše vyexportovat více /plechových/ součástí ve 3 pohledech (nárys, bokorys, půdorys) do dwg?

      dělat to po jedné, každou vložit do výkresu, odvodit pohledy… to by bylo tak na 2 týdny..

      Děkuju za každou radu :)

      0 0
    • Kosta  

      Zdravím, rád bych se tu zeptal na něco ohledně parametrizace. :)

      Lokální parametry v součásti chápu, ale co když mám sestavu, dejme tomu třeba 5 součástí a některé rozměry v KAŽDÉ součásti chci mít závislé na jednom „globálním“ parametru? Jinými slovy chci se změnou jednoho parametru v sestavě upravit kóty všech rozměrů v každé součásti, jejíž se parametr dotýká…

      Jde to nějak? Díky, K.

      0 0
    • lukan  

      taky bych potřeboval poradit od místních konstruktérů :-)

      vytvořil jsem pole kruhů pomocí příkazů „obedélníkové pole“, jednotlivé kruhy jsou k sobě zavazbené, ale vazby nelze odstranit – nevíte jak na to? potřeboval bych jednotlivé kruhy upravit, oříznout apod… v minulých verzích byl vždyky u znaku vazby křížek, kterým se dala vazba zrušit, tady však nic takového není. Jedná se o Inventor 2017.

      Díky moc :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Neví někdo kde sehnat nějakej program na 2D technický kreslení?

      Prostě něco na čem bych si nakreslil nějakou 2D věc a tu pak vytisknul a nebo obrázek poslal známému na laserovej program?

      Když něco vymejšlim, tak je to hlavně nejdřív na papíře kde ale všelijak gumuju a překresluju. A to je hrozně zdlouhavý.

      0 0
      • Jaromír  

        Draftsight je zadarmo.

        http://www.solidvision.cz/zdarma/

        0 0
        • Smazaný účet  

          A něco českýho?

          0 0
          • jIrI___  

            Český, jednoduchý, přehledný a relativně levný (základní licence stojí tuším kolem 35 tis Kč) je VariCAD. Pokud to potřebuješ jen jako jednorázovku tak na 30 dní je k vyzkoušení zdarma.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Co znamená základní licence?

              Jako že zaplatim 35 korun a pak si ho můžu uložit do počítače a ještě jako zálohování na nějakou flaschku a ten program můžu používat už napořád aniž by mě někdo popotahoval za nějaký pirátství?

              0 0
              • Smazaný účet  

                Blbě čumim. 35 tisíc. Aha. Tak to je lidová cena pro někoho kdo to nechce používatke komerčním účelům ale jenom natakovýto domácí šmudlání pro potěšení.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak to proste je:)))

                  0 0
                • zdenal8  

                  Pak už ti zbývá jedině to pirátství. Tam už je více možností. Třeba cracknutej acad a odpojit se od netu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To se mi nějak dvakrát nechce dráždit zákon.

                    Mi neříkejte, že ještě nějakej českej nadšenec nevyšpekuloval nic na domácí použití.

                    Jako já bych za to peníze dal, ale určitě ne 35tisíc.

                    Tak max tisícovku.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Všechny tyhle programy jsou drahá sranda, protože pro běžného člověka jsou prostě k ničemu. Když si vezmeš sofistikovanější programy typu AutoCAD, nedejbože Inventor nebo Catia apod., tak tam je pořizovací cena v (deseti)násobcích ceny toho VariCadu. Takže se dá říct, že VariCad za těch 35000 Kč je v podstatě za hubičku :). Pokud ti nestačí testovací doba a nechce se ti platit, tak pak holt musíš překročit hranu zákona:D

                      0 0
                    • zdenal8  

                      No na domácí použití je. Pokud s tim děláš v práci, tak máš k dispozici i jednu licenci na doma.

                      0 0
          • Jaromír  

            Já to mám česky …

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nejsem nějakej počítačovej profík ani cizojazykově nadanej.

              Můžeš mi prosim hodit konkrétní odkaz abych jenom ťuknul „stáhnout“?

              0 0
                • Smazaný účet  

                  Jo. Děkuji za odkaz. Zkusil sem to a ono by se to chtělo nějak ukládat.

                  Ale povídá mi to věci u kterých nevim co to znamená.

                  Počkám až někdy přijde na návštěvu můj skrošvagr kterej počítačům rozumí trochu víc a vysvětlí mi co se vlastně při tom ukládání děje.

                  0 0
                  • Soreno  

                    Koukni na ZWCAD, mam za to, ze dali nejakou starsi verzi zadarmo ke stazeni. Je to kopie Autocadu.

                    0 0
    • Paolo1975  

      a co sketchup.com ?

      0 1
    • luxfer  

      Animovat řetěz v inventoru jde, musí být navázaný na řídící part, kde jsou roviny řízené vazbami a ty se animují – problém je že nedokáže s řetězem točit dokola, ale jen do té míry jak je dlouhá jedna z větví převodu.

      Ad catia je sračka: někdo netuší o čem mluví…

      0 0
      • H8me  

        presne – Catia je sracka a proto si ji vlastne vymysleli, aby v ni kreslili stihacky :)))))

        0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.