• Marka

    Ahoj,

    budu si vybírat kolo HT tak do 30 000 Kč. Jezdím rekreačně, žádné závodění, upřednostňuji přírodu, ne silnici, cca 1000 km ročně. Ale nevím, zda 27,5 nebo 29. Přítel mi doporučuje 27,5 http://www.merida-bike.cz/…gseven-500-1

    0 0
    • michomin  

      Co bys chtěla ty a proč?

      0 0
    • Erknold  

      Buď změnit přítele, nebo kolo. To kolo nemá tu hodnotu, jakou má cenu. Zastaralé kliky, úplně ty nejzákladnější brzdy co se dávají na kola tak za 15 000, na tu cenu i relativně slabá vidlice. Ale fungovala by dobře, jen prostě bývá na kolech klidně za 19 000.

      To jestli 29, nebo 27,5 těžko říci. By to chtělo zkusit, jenže je otázka, zda by člověk poznal rozdíl mezi 27,5 a 29 a nebo by to bylo spíše o tom, jak mu sedne rám.

      Navrhované kolo, je srovnatelné s tímto , což jsem dávám ne jako doporučení, ale jako porovnání ceny.

      0 0
    • marek_K2  

      Presne tak, vybava velmi slaba, v porovnani s napriklad s tymto focusom http://www.bikeway.cz/…egrey-panske je to uplne ina liga, pohon radenie 10r deore, nova fox fit4 jediny slaby komponent su tam brzdy, ktore by som dal hned vymenit za deore a s nejakou zlavou sa komplet zmestis do 1000€ bez problemov. Ten focus som nasiel len nedavno a podobne osadeny bajk za tu cenu u ineho vyrobcu nieje. Focus sa robi aj 27 aj 29ka, napis svoju vysku, ale pokial nemerias nad 180cm zostal by som pri 27ke bude to ideal.

      0 0
    • TBwin  

      Měl jsem podobné choutky, začalo to rozborkou před rokem, pak jsem přešel na „chci nové kolo za 20“, pak jsem umíral nad Rockraiderem 580 (viz.Erknold), nakonec před týdnem sborka s přezbrojením na Deore, dle Rockraideru. Mimo rám výsledná cena cca 8tis. Nerozumím moc jednomu, najedu celou tisícovku za rok, ale chci kolo za 30:o)

      dvě věci závěrem pro slečnu asi 27,5 a v tomto ohledu asi není lepší volby než navštívit Decathlon…menší kola jsou přece hezčííí:o)

      0 0
      • Erknold  

        S tou tisícovkou km a 30k Kč je to jednoduché. Když jezdíš na kole každý den, tak chca necha, zažiješ krásné okamžiky. Svítí sluníčko, je akorát, fouká lehký větřík do zad, je krásný výhled bez oparu atd. a to vše klidně na herce a přijedeš domu hotovej. Ale pokud na kolo nemáš moc času, tak chceš, aby každá vyjížďka byla co nejlepší, tak tomu jdu aspoň kolem naproti, když na to mám.

        Já to plně chápu, že lidi co nemají moc času, si koupí parádní kolo, aby si ho užili alespoň těch pár výletů, na které najdou čas.

        Jinak osobně bych šel třeba cestou stavby na zakázku. Dobrého stavitele Scalara má hoďku autem, takže není problém si pak kolo vyzvednout úplně připravené k jízdě. Pak by mohla mít slušný rám, slušnou vidlici třeba Rebu s pevnou osou, sadu klidně stačí deore a klidně i značková kola typu Fulcrum. Prostě raketu, která je zas o kus dále než Decathlon.

        0 0
        • TBwin  

          Jasný, chápu a souhlasně pokyvuju:o) Jsem spíš „chca nechca na starý herce“. Beru kolo že veze mě za dobrodrůžem, než že já vedu kolo k prvnímu stojanu, aby na něj mohla Maruna od vedle závistivě čumět:o)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Lehký větřík do zad nikdy nefouká, zásadně proti a fest. :)

          0 0
    • TeryPV  

      Já bych doporučil podívat se po bazaru. Dají se sehnat moc pěkné kousky a kolikrát i s papíry a v záruce. Případně bych si kolo nechal postavit od nějakého stavitele. Jak psali kluci výše, za tu cenu to bude ať v té velikosti nebo v té celkem těžké kolo se základními komponenty. Jinak co se velikosti kol týče. Kupoval jsem ženě 29er na S rámu. Má nějakých 168 cm. Vzhledem k tomu, že neměla dříve zkušenost z ježděním v terénu tak se s 29er celkem prala, nakonec dobrý a je spokojená, ale myslím si, že 27,5 by při její výšce a nezkušenostech byla lepší volba. Ale z vlastní zkušenosti, pokud to člověk nevyzkouší, nemusí se trefit. To jaký průměr kol by jsi si měla ujasnit Ty, v tom Ti asi nikdo neporadí.

      0 0
    • kelyšová  

      Ahoj jezdím 27,5 a jsem spokojená ,29 jsem zkoušela ač má své výhody tak mě moc nenadchla.Jezdím nejraději lesní a polní cesty a manevrování mezi stromy či kameny je lehké a i prudké výšlapy na nezpevněných cestách jde mnohem lépe na menších kolech.29 jsem ocenila spíš na asfaltu na sjezdech přes kořeny,ale v již zmíněným stoupání jsem se víc nadřela a celkově jsem měla pocit že je to vše těžší.

      0 0
      • MlokCZ  

        U malých postav a nejmenších velikostí vychází 29" většinou dost blbě. A v profilu máš Skový rám, takže v tomto případě není co řešit a 27,5" je lepší volba.

        Od středních velikostí už žádný problém není, už v Mku to bývá ok (jezdím 17,5" 29" a pohoda).

        Marka nenapsala ani kolik měří, ani jakou potřebuje velikost, takže u ní těžko říct. Tedy měla by začít tím a napsat alepsoň kolik měří.

        Pokud ovšem není na jezdce 29" vyloženě přehnaně velká, tak to co popisuješ je přesně naopak. Tedy prudké výjezdy v terénu, to je zrovna oblast, kde 29" je daleko lepší než menší kola. A to ze dvou důvodů. Lepší grip pro stejný typ pláště u větších kol a pak delší zadní stavba. Delší zadní stavba samozřejmě není vždy výhoda a je v jiných situacích i nevýhodou, do prudkých výjezdů je to ale jasná výhoda.

        A co se týká hmotnosti, tak u Marka má rozpočet 30tis. Kč a za ty peníze bude mít 29" lehčí než máš ty 27,5", takže v tomhle už také žádný zásadní problém nebude.

        PS: Na 29 HTčku už mám vyjetu více výjezdů, které jsem nikdy na menších kolech nevyjel (a stále nevyjedu). A tím nikdy myslím větší množství pokusů za více let na větším množstvím kol s menšími koly.

        0 0
        • Marka  

          Jo, já zapomněla, měřím 165 cm a vel. rámu max 17" :-)

          0 0
        • kelyšová  

          Píšu to co jsem sama cítila.Stejný úsek a tam kde jsem na 27neměla žádné problémy jsem na 29 přejížděla hůř.Samozřejmě ,že i záleží co je to za kolo a jak je vybaveno a váhou především.

          P.S.osobně si myslím ,že technika a zvládnutí výjezdu je spíš o zdatnosti než velikosti kolech.

          0 0
          • MlokCZ  

            O fyzičce to je samozřejmě především, to souhlas.

            Jenže právě to, že je výjezd na hranici fyzičky daného jezdce pak přímo souvisí s technikou (jak velikostí, tak i další vlivy).

            Lepší grip (pro stejný typ pláště) většího kola umožní ten hraniční výjezd jet o malinko pomaleji a to je přesně to, co pak stačí k tomu, že ho vyjedeš na větších kolech. Na menších je potřeba jet rychleji (aby zadní nehráblo a konec nebo pro přejezd překážek, aby se přední a pak i zadní nezaseklo).

            A další věc je ta délka zadní stavby. Pro Tebe to nebude tak moc podstatné, protože budeš mít dost dlouhou i na menších kolech.

            Delší zadní stavba pro střední a velké jezdce umožní méně pracovat s těžištěm a jet výjezd v lepší poloze pro výkon jezdce (není tolik se potřeba přesouvat na špičku sedla a překlánět). A tady zase při výjezdu na hranici fyzičky už nezbývá vždy síla na větší práci s těžištěm.

            0 0
    • CzechJoker  

      Za 30 máš z Decathlonu fulla, pokud upřednustňuješ přírodu, pak bych to rozhodně zvážil. Pokud HT, pak se poohlédni i jinde, za ty peníze se dá nakoupit lépe.

      0 0
    • Marka  

      No, taky jsem uvažovala nechat si kolo postavit: Force Tron, http://www.bike-eshop.cz/…-l-20-146542 komponenty Deore a vzduchovou vidlici. Možná by to bylo výhodnější než ta Merida big seven 500.

      Jen nevím, jestli rám 17,5" nebude moc velký na mých 165 cm. Máte někdo zkušenost s Force?

      0 0
      • speedair  

        Žena má 168 cm a ta 17,5" je úplně ideální. Rám Bellona, 60 % cyklostezky, zbytek lesní a polní cestičky a je max. spokojená.

        0 0
        • TeryPV  

          tak nevím, ale zde bych zrovna řekl že výška rámu je nevhodná, chtělo by to nižší rám, ale třeba ji to takhle vyhovuje. Já doporučuji na 165 cm spíše S rám. Jak žena, tak kamarád mají 165, resp. 168 a žena má 29er v S a sedí ji parádně, kamarád koupil M a i když je to OK, sám si na test festu vyzkoušel, že by radši velikost S. Chce to vyzkoušet jakou velikost, ale tak nějak platí, že když je člověk na rozhraní velikostí a chce to i do terénu je lepší volit rám menší.

          0 0
          • Breakpain  

            Většina holek co jen tak jezdí požaduje řídítka výš … Každému jak se líbí ;)

            0 0
            • TeryPV  

              tak ono to není o tom líbit se, ale tak, aby to vyhovovalo :) Nedokážu si třeba s takto nastaveným posedem jet do prudčího kopce :)

              0 0
              • Breakpain  

                Cítíš se být holkou? ;-) … a pokud náhodou jsi, psal jsem „většina“ ;) …

                0 0
      • kelyšová  

        Já měřím 163 mám S což je 16" rám a myslím že bych i tu sedumnáctku mohla mít.Takže bych se nebála aspoň budeš mít hezčí sportovnější posed a nebudeš tam sedět jak prkno :-)

        0 0
    • DaD  

      Za mě určitě pro velikost 165cm kolo 27.5" Já to už taky vozím a oproti 29" jsem si nijak nepohoršil. Kolo je agilnější a navíc lehčí.

      Tohle se dnes ukázalo na Cyklobazaru a vypadá to dost zajímavě. A o ceně se možná taky ještě dá smlouvat…

      http://www.cyklobazar.cz/…ones-27-5-16

      0 0
    • plysovykozisek  

      Třeba já měřím 186cm a udělal jsem výměnu 29" za 27,5" a jsem max. spokojený. Takže za mě 27,5".

      0 0
      • TeryPV  

        Já mám 189, jezdím 26 a jsem maximálně spokojený :) a na test festu jsem si znovu ověřil, že dokud to půjde, budu se držet 26 a až nebude zbytí tak půjdu do 27,5 :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.