• Koláč 43

    Ahoj,máme s kamarádem v plánu přejezd hřebenu Nízkých Tater od Telgrátu do Donoval.Máte někdo zkušenost?

    0 0
    • Smazaný účet  

      imho se tam na kole nesmí

      0 0
    • goofy  

      Jet přes týden, před prázdninami, když tam bude minimum lidí. Je tam zákaz. A asi bych to jel obráceně, když už bych jel.

      0 0
      • Koláč 43  

        Děkuji za rady. Směr ještě zvážíme a určite pojedem v tydnu,to jezdime vždy když jedem podobné výjezdy.

        0 0
        • Singlespeed  

          Začal bych od východu a ne z Telgártu, ale ze Šumiacu, odkud se dá v pohodě vyjet na Královu hoľu na kole a pak následuje poměrně dlouhý vesměs klesavý hřeben. Z opačné strany bys vyjel buď z Korytnice do Hiadelského sedla a dále nošení, tlačení až na Prašivou nebo z Donoval pod Kozí chrbát, který bys buď přetraverzoval po cyklotrase nebo jel/šel vrchem a brutálně strmým sjezdem bys spadl do Hiadelského sedla, odkud začíná zmíněná tlačenice.

          0 0
    • Jenda  

      je tolik skvělejch míst kde se dá bikovat a ty si vybereš zrovna tohle? imho je tam bike na min 30% úplnej nesmysl a na dalších 30% jen nesmysl

      0 0
      • Koláč 43  

        Jendo měl jsem dotaz,jestli ma někdo zkušenost? Proto nechapu tve procentuelni nesmysly?

        0 0
        • Singlespeed  

          Předpokládám, že Jenda zkušenost má. Některé úseky jsou s kolem opravdová chuťovka. Hlavně pokud nebude pořádně prořezaná kosodřevina :-).

          0 0
          • goofy  

            No tak nějak. Ono je to vůbec celkem chuťovka. Zajímavý technický trail by mohla být cesta od Poľany po Čertovicu. Zase třeba úsek mezi Kozím Chrbátem a Prašivou je vyloženě za trest. :-)

            0 0
    • shauriq  

      poprve: jsou tam strazci parku.. a tohto roku opravdu hodne a hodne nekompromisni.. priprav si minimalne 66 eur.. podruhe.. je to nesmysl jak uz bylo receno.. potreti.. vzdy me udivuje jak proste nekdo kdyz vidi zakaz, preleze plot.. v tom pripade vam tu pokutu hodne preju

      0 0
      • ememem1  

        strazci tam su to je pravda. ale preco by mali byt tento rok nekompromisnejsi ako vlani?

        nicmenej sa to jazdi, akurat sa treba vyhnut hlavnej sezone.

        ci je to blbost alebo ne by som nechal na zvazeni kazdeho sudruha.

        a buzerantske, nezmyselne, neodovodnene a neodvovodnitelne zakazy treba porusovat cim viac.

        0 0
        • shauriq  

          minuly rok prestupky resili domluvou.. tohto roku nekompromisne rozdavaji pokuty.. overeno..

          0 0
        • myscho  

          Mozem sa spytat, co je na tomto zakaze nezmyselne? Aj ked uznavam, ze napr. okolie Certovice a Chopku uz zdaleka nie je NP.

          0 0
          • ememem1  

            myslim ze si si sam odpovedal. tam kde nevadia tranzitne cesty, drevorubacske rajony, lyziarske strediska, hotely, vystavba, ttisice turistov a fabriky v udoliach je par desiatok bikerov rocne uplne irelevantnych. je to len o tom, aby si partia zbytocnych ludi odovodnila svoju inak neoppodstatnenu existenciu.

            este by som pochopil ze nieco je globalne povolene a vo vybranych oblastiach odovodnitelne zakazane. ale toto ze secko je zakazane ale obcas si tam mozete postavit bikepark je ujebane.

            0 0
            • myscho  

              Problem je v tom, ze tych par desiatok sa moze mnozit a napr narusovat unosnost, zvysovat eroziu,..

              0 0
            • pocestny  

              ten bikepark nestojí na nijak zvlášt biologicky cenném svahu, nikde ve vyšších nadmořských výškách, prostě někde, kde, když to přeženu, když jednou šlápneš vedle, 20 let nic nevyroste… A kromě toho, argumentovat způsobem, že když někde byznys ničí hory, tak já je můžu ničit taky, to je dost psychopatické…

              0 0
              • siskin  

                Pár bikerů na pěšině ničí hory?? :D

                0 0
                • pocestny  

                  Tys taky viděl ty hory leda z televize, co?

                  I pěšáci jsou schopní zlikvidovat celý svah v krátkém čase, a příroda není schopná se s tím srovnat, pokud celý ten svah prostě neuzavřeš, je to vidět poměrně často… ale to byses musel holt trochu rozhlídnout kolem sebe.

                  I na rovinkách těsně nad úrovní lesa často vznikají i 3–4 paralelní chodníčky, stačí pár osob, tráva/borůvčí zmizí, a příští rok vodní eroze vyrobí kaňon, je tam blátíčko že, takže uděláme další chodníček… Tak se chovají i PĚŠÍ i BIKY, ale ty biky mají nějakou hybnost a brzdy, kromě toho ten jezdec neřeší že někde urve nějaký drn, který pěší překračují, a argumentovat stylem že někdo (pěší) ničí, tak já můžu taky ničit, …to je hrozná stupidita

                  Ty vyhlášky zřizující národní přírodní rezervace a nebo národní parky si nevymýšlí nějací idioti jen tak z plezíru, z nudy, že by jinak nevěděli co s volným časem… nebo jak si to představujete.

                  0 0
                  • ememem1  

                    presne tak si to predstavujem. vybavoval som kedysi nejake vynimky pre abolutne bezvyznamny (citaj bussinesovo nezaujimavy) zvaz takze viem svoje. v momwntet ked radovo viac chcu developeri a spol. je po probleme.

                    0 0
                  • siskin  

                    Sorry ,ale srovnávat vliv horskýho miliardovýho byznysu a několika málo bikerů mi přijde úsměvný.

                    ANO několika málo ,biking v náročným vysokohorským terénu NIKDY nebude masovej sport. Těch bikerů co tam potkáš ,spočítáš na prstech jedné ruky a IMHO to jsou lidi kteří přirodu respektují a umějí se k ní chovat.

                    NEtvrdím že v místech kde je zvýšenej provoz lidí to přírodě neublíží ,ale to se týká hlavně pěších. Těch pár bajkerů navíc ,co si tu dřinu neodpustí ,ten stav opravdu nijak výrazně nezhorší..

                    0 0
                    • Barak  

                      Pomer dobytku mezi bikery je uplne stejnej jako mezi pesaky a jinymi skupinami.

                      0 0
                      • siskin  

                        To máš pravdu ,ale řekl bych ,že se stoupající nadmořskou výškou ,ten poměr dobytků klesá. :)

                        (pokud tam nevede lano).

                        0 0
                        • Barak  

                          Podle toho, co jsem kolikrat videl si to právě moc nemyslim. To, ze se clovek nekam vydrape v tomhle ohledu podle me moc neznamena. Jenom je tam tech lidi min, takze o neco mensi bordel.:)

                          0 0
                    • pocestny  

                      Pár vět k zamyšlení, nejsem odborník, abych hodnotil únosnost konkrétního povrchu v konkrétní nadm. výšce, v konkrétním sklonu, za konkrétní vlhkosti(!!!), při konkrétní zrnitosti půdy, a pro jiné další parametry, nebo jinak jaká jsou tam další rizika kromě eroze a ta eroze je skutečně obrovský problém. Ty podmínky se mění ze dne na den, a nikdo tam nebude stát a říkat vám „dneska by to šlo“, a prostě se udělá globální zákaz. Vidím tu erozi jako nejpodstatnější problém (rostliny s tím přímo souvisí, ale zvířata a voda jsou dotčeny zřejmě jen minimálně).

                      Jak jsem už zmínil, jde o vytváření nových chodníčků, zkracování serpentýn, eroze stávajících cest bržděním. Kromě toho ta technická náročnost hřebene tam přivede lidi, které agresivní jízda vyloženě baví. A odborníci v těch vašich studiích nepíšou nic jiného, než že agresivní jízda způsobuje signifikantní degradaci trailu..... A rozmach těchto aktivit tam nevyhnutelně taky přivede mnoho lidí, kteří jednak nemají zkušenosti s bikingem a jednak nemají žádný respekt k přírodě. Jak takový člověk pojede? Jistě citlivě přes volné šutry, určitě nepojede po travičce, že ne… Tady se nebavíme o ježdění v bikovém centru, kde jedete pohodičku po hezky nalajnovaném a udusaném trailu, vysypaném v místě kde bylo bláto a ze kterého nemůžete sjet. Mimoto to může vést k zcela zásadnímu zvýšení nákladů na horskou službu a nevím co ještě. Nedá se zaručit, že se tam ti lidi budou chovat výhradně podle nejlepšího možného scénáře, jak v diskuzích, jako je tato, často prezentujete.

                      Studie o vlivu bikingu na přírodu tedy skutečně existují, ale není v nich nic o tom, že je to jako „no problem“, nebo že bike nezpůsobuje erozi, nebo že chodci jsou větší problém. Veškeré zdroje na toto téma, co jsem četl, uvádějí negativní vlivy vztaženo na všechny rekreační aktivity. Tak pojďme se dohadovat o tom, kdo víc… Ne. Předpokládám, že se nad tím někdo odborně zamyslel, ty rizika vyhodnotil a rozhodl, že se tam na biku prostě jezdit nebude.

                      Někde se dočtete, že po deseti přespáních zmizí v daném tábořišti 70% vegetace. Takže pojďme na to jako správní demagogové, a řekněme, že mezi 11–365. noclehem už je to v pohodě, protože už dochází jen k malému úbytku, že jo? Viděl jsem slušné studie, které přiznají nějaké vlivy, viděl jsem i rádoby studie začínající slovy „I am a professional trail builder based in …“ (má to cenu vůbec číst, abych zcela dle očekávání z první věty zjistil že „hikers have the same effect as bikers do“? problém je, že se ta studie vztahovala k LESU(!), ne k hřebenovce). Napište odbornou studii přímo na NAPANT, rád si to přečtu, jak je to „no problem“, a třeba i změním názor.

                      0 0
                      • myscho  

                        +1

                        0 0
                      • Evilcleaner  

                        no kdyby tábořiště zabíraly významnou plochu, tak to má asi cenu řešit, ale vzhledem k tomu, že tábořiště zabírají asi tak 10−20 z plochy hor, tak bych řekl že je to docela jedno. mnohem větší škodu napáchá, když si lesáci vyasfaltují cestu pro svážení dřeva. asi se mi to nezdá že pro stromy nevidíš les. myslet si, že na hřebenu NT je nějaký potenciál pro bajkování je vzhledem k náročnosti (sám jsem tam byl pouze pěšky nebo na skialpech) totálně naivní – zákaz nezákaz, projede tam měsíčně bajkerů jako na prstech zasloužilého dřevorubce. navíc ve světle např budování skiareálu skalnaté pleso řešit pár cyklistů na hřebenu NT… no jak se říká šílenec po vodě pátrá, i když je uprostřed vln.

                        0 0
                        • pocestny  

                          Mě o ty tábořiště vůbec nešlo.

                          Svážejí to dřevo a asfaltují něco v 1500–2000 m.n.m.?!

                          Naivní je si myslet, že tam pojede bikerů jako prstů dřevorubce. Jaký je tam terén znám, a na hřeben vede celá řada přístupových cest pro MTB jako stvořených, (na ten hřeben se neleze jen z Hiadelského sedla nebo z Telgártu), a ten hřeben je jetelný. Je naivní si myslet, že tam bikeři pojedou na těch svých endurech výhradně za sucha (což není moc často), a nevybočí z cesty, nezabrzdí (ono to tam totiž eroduje i za sucha), …

                          0 0
                        • Jenda  

                          Dovolím si tvrdit, že nezanedbatelná část lidí tam v současnosti nejede právě díky tomu zákazu. Dělat nějaký predikce na základě současného stavu kolik by tam jezdilo lidí mi přijde dost odvážný. Navíc s rozmachem e-biků by ten hřeben byl ještě dostupnější, Samozřejmě že se dá dát zákaz e-bikům, nicméně si nedělám iluze, že by ho moc lidí dodržovalo.

                          Na druhou stranu, nechat plošněj zákaz úplně všude je taky blbost, určitě by se našla i místa kde by MTB i v rámci TaNaPu šlo povolit a přitom by nedocházelo k nějakým zásadním škodám na přírodě.

                          K tomu jestli cestu poškozuje víc bike nebo pěšák – věřím tomu že je to srovnatelné při jízdě do kopce, po rovině a z mírného kopce, jakmile to ale začne být prudký sjezd, tak ten svah dostává na prdel. I proto by uměle trasovaný traily neměly mít (v závislosti na podkladu) delší úseky se klonem nad 10%, což ale vlastně není pořádně z kopce.

                          0 0
                          • jonti  

                            Souhlas s tim, ze povolit kola vsude by byl asi problem. Predevsim mi ale pripada hloupe udelat celkovy zakaz, kdyz by nebyl takovy problem urcit velke mnozstvi tras, kde by slo bez problemu jezdit i bez vetsiho poskozeni prirody. I cela vychodni cast KH – Certovica by mohla byt v pohode.

                            0 0
                            • pocestny  

                              „velke mnozstvi tras, kde by slo bez problemu jezdit“ už tam přece je

                              0 0
              • ememem1  

                myslis jako napr. ten na malinom brde alebo donovaloch? tak pravda, turistickym ruchom,lyziarskymi strediskami a stym spojenou vystavbou je tam dojebane vsetko.

                0 0
                • pocestny  

                  Malino brdo, Jasná, Donovaly, Kouty nad Desnou, Kyčerka, Bílá… mají zcela určitě úplně jinou biologickou hodnotu, než oblast kolem hřebene NT.

                  Fakt není nic horšího, než Slovák, který si neváží Slovenského přírodního bohatství…

                  0 0
                  • ememem1  

                    jasne, a preto sa tam stavaju lyziarske strediska, vedu tade tranzitne cesty, vo velkom sa tam tazi drevo atd. ale bike to je ine kafe.

                    0 0
                    • pocestny  

                      Dám ti zapravdu, že těžba dřeva v kalamitních oblastech probíhá strašně bezohledným způsobem (at se podívám kamkoliv NT, VT, Roháče, …) – má to svoje důvody (třeba, že by mohl nastat mnohem větším problém s kůrovcem, atp.), ale přesto probíhá to strašně necitlivě. Dám ti zapravdu i v tom, že i nová lanovka na Chopok se stavěla strašným způsobem. Ale to je asi tak všechno.

                      0 0
                      • ememem1  

                        jak sa stavala je viac menej jedno z toho sa priroda za par rokov spamata. ale z tych tisicov ruristov,hore­lov,trafficu okolo toho ats. oproti tomu je bike naprosto smiesny.

                        0 0
                        • Evilcleaner  

                          nechcu se do toho zapojovat, protože někdo tu vidí dost rudě… ehm zeleně jsem chtěl napsat. nicméně bych si dovolil vyjádřit souhlas s tím co píšeš, vidím to stejně :-)

                          btw srovnávací studie vlivu na erozi pěší turistiky a horských kol existuje a obě aktivity mají na přírodu stejné účinky. samozřejmě zelení khmérové si budou pořád točit tu svou.

                          0 0
                          • pocestny  

                            čím víc toho o horách vím, tím víc mám tyto názory, naše hory (ČR a SR) jsou velmi malé, a byla by velké škoda je nechránit

                            0 0
                          • myscho  

                            Môžem sa spýtať, aké máš vzdelanie/prax v oblasti ochrany prírody a geografie? Pretože ja osobne si po 7 rokoch štúdia toto nedovolím tvrdiť.

                            0 0
                            • Evilcleaner  

                              nemám žádné vzdělání v tomto oboru, studoval jsem poměrně tvrdší obor než je ochrana přírody, navíc sedm let – to už je pořádná fuška (…pro státní rozpočet) ;)

                              nicméně jsem zastáncem názoru že příroda se má chránit pro člověka nikoli před ním. co příroda dokáže jde vidět např na spontánní sukcesi povrchových dolů, lomů atd.

                              0 0
                              • gerrard  

                                Me pokazde jen prekvapi, ze i kdyz je tech moznosti kde jezdit legalne plno a tech mist kam na kole nemuzes je minimum, tak se stejne najde nekdo, kdo tam mermomoci musi i pres zakaz a je schopny stravit plno casu dokazovanim, ze ty zakazy jsou na hovno a ze to jezdeni tam je proste OK. Trochu respektu a nedelani spatne reklamy cyklistum by neuskodilo.

                                0 0
                                • ememem1  

                                  Me pokazde jen prekvapi, ze i kdyz je tech moznosti kde jezdit legalne plno – fakt plno? VT, NT, Sl. raj atd. vsetko zakazane.

                                  u vas si napr. pamatam ze som pred rokmi uplne legalne jazdil po hrensku a okoli, este ma aj lodkou s bikom odviezli cez edmundovu soutesku atd. dnes by ma asi rovno zastrelili. ale tisice turistov samozrejme nevadia.

                                  0 0
                                  • gerrard  

                                    Tak jestli si to pamatuju dobre tak NT, VT, SL. raj povoleno po vyznacenych cestach. Nejlip znam Sl. raj a tam by me zajimalo kama bys chtel jezdit , krome toho co je tam povolene. V cesku muzes po vyznacenych trasach po NP po vsech. Na morave jinak vim jen o totalnim zakazu pres Palavu. Porad si myslim, ze je toho sakra hodne, ale jestli potrebujes jet opravdu vsude neomezene, tak to jo to nejde to ti odkyvu.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      Aby nedošlo k omylu, nenapsal jsi to úplně jasně, takže to upřesním. V Čechách v NP a NPR můžeš jen po cestách který jsou speciálně pro kola povolený, v ostatních chráněných územích můžeš po jakýchkoli značených cestách, pokud tam není výslovně zákaz, což občas bohužel může upravovat jen nějaké nařízení které nemáš šanci dohledat a v terénu nic označeno není. Všude jinde můžeš po libovolných cestách, co je cesta (jestli pěšina) je předmětem vášnivých sporů zejména s myslivci (ochranářům je to mimo chráněný území jedno).

                                      Více třeba zde , případně cca před rokem byl hezký článek na toto téma ve Velu.

                                      0 0
                                      • gerrard  

                                        Hm tak to NPR ko, je ponekud prekvapeni.

                                        0 0
                                        • pocestny  

                                          To snad vi kazdy toto, ze pro kazdou NPR plati nejaka vyhlaska. Takovou NPR snad nemame kde by mohly biky… Krome cyklotras v nich.

                                          Ale jak uz tu parkrat zaznelo napříč celym vlaknem: V NT se da pojezdit skvěle a mimo hlavni hřeben to jsou hory hodne možností. Nevidim duvod to hrotit na tom hrebenu. Mam trochu obavy o to, ze kdyz budou bikeri prasit vsude, tak dojde akorat k vyhroceni situace, a krome cyklotras a bikeparku si za par let neškrtneme…

                                          0 0
                                          • gerrard  

                                            No tak jsem si dal tu praci a ten zakon prosel, jedine co se v nem pise je k pohybu v NPR:

                                            "vstupovat a vjíždět mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vlastníků a

                                            nájemců pozemků"

                                            to by me zajimalo co je presne cesta vyznacena se souhlasem organu ochrany prirody.

                                            Moje domaci NPR Hadecka planina je plna cest a cesticek po kterych denne profrci stovky az tisice lidi a nikdy se tam nic zasadniho nedelo.

                                            0 0
                                            • ˘Ö˘ Krab  

                                              Ber to tak, že Ty nejsi schopen pozorovat či posoudit, že by se něco zásadního dělo. (cit.: NPR Hádecká planinka, výjimečná svými stepními a lesostepními společenstvy nejjižnější části Moravského krasu.) Paradoxně asi největším nebezpečím pro Tvou planinku a jí podobné bude zarůstání křovinami.

                                              Nad hranicí lesa na hřebenovkách je situace úplně jiná, protože regenerace poškození v extrémních podmínkách takového stanoviště probíhá řádově pomaleji, pokud vůbec. Navíc každý (chráněný) ekosystém může být citlivý na nějaký jiný aspekt lidského působení.

                                              Když natrasuješ milión legálních cest, najde se stejně hrstka imbecilů, kteří budou mít potřebu prasit i v těch nejcennějších rezervacích (je vidět celoročně třeba v NPR na Křivoklátsku).

                                              0 0
                                              • jonti  

                                                To posledni opravdu neni argumentem, ti tam uz jezdi i ted a neresi, kde to je problem a kde neni.

                                                0 0
                                                • pocestny  

                                                  A to je ten argument, proč tam jedeš taky?

                                                  0 0
                                                  • jonti  

                                                    Kam jedu? Ja ty zakazy prave porusuju minimalne a vadi mi, ze jsou nelogicke a prehnane.

                                                    0 0
                                              • lazza  

                                                Kde se v křivoklátských NPR celoročně prasí?

                                                0 0
                                              • gerrard  

                                                Tim sem myslel nejake zakazy apod. Dal bych to uz neresil.

                                                0 0
                                            • pepek  

                                              Moje domaci NPR Hadecka planina je plna cest a cesticek . . . . nikdy se tam nic zasadniho nedelo. Tak to radši nepiš, přečte si to tady MoZZek a budeš tam mít brzo problém.

                                              0 0
                                          • ememem1  

                                            to ze si v NT mozes legalne pojazdit vsade mimo hrebena sa teda hodne mylis.

                                            vsetkym podobnym curakom co nieco zakazuju aby mali dovod existovat by som osobne napr. zakazal vstup do alp. lebo tam je celkom fasa ze si mozes pojazdit kde chces ne?

                                            0 0
                                    • myscho  

                                      Asi vsetky NP na Slovensku maju v navstevnom poriadku, ze na biku mozes jazdit len po cyklotrasach. Co je rozdiel oproti „vyznacenym trasam“.

                                      0 0
                              • myscho  

                                Nie, neopakoval som rocnik ani raz :)

                                Iste, sukcesia a obranny mechanizmus prirody je silna vec..ale pouzivat ju stylom „vsak to vydrzi, je tu pre nas“ mi nepride stastne.

                                0 0
                                • ememem1  

                                  mas pocit ze bikeri sposoboju prirode vacsie skody ako napr. vystavba a prevadzka lyz. stredisk a vsetkeho co s tym suvisi?

                                  0 0
                                  • myscho  

                                    To sa neda zovseobecnit.

                                    0 0
                                    • ememem1  

                                      to sa teda rozhodne zovseobecnit da. vystavba ciest, hotelov, lanoviek a hlavne ich nasledna prevadzka a cely permanentny traffic okolo toho sa neda s bikovanim ani len porovnat. ale zas je to na rozdiel od bikov biznis takze to zjavne az tak neskodi.

                                      0 0
                            • lazza  

                              Tak těch sedm let Vás tam učí, že příroda je díky lidem úplně v prdeli, a musí se před nimi zuby nehty bránit. Tím se taky obhájí a zdůvodní existenci všech eko-oborů, jejich nadpočetných absolventů i jinde nezaměstnatelných garantů.

                              0 0
                              • myscho  

                                Cisto eko nie sme, pozri si nas web kfg.osu.cz a povedz mi ci tam vidis, ze priroda je v prdeli kvoli ludom. Ale ona casto vlastne je :D

                                0 0
                                • lazza  

                                  Bez urážky: ale to, co vidím nebo nevidím na Vašem webu, nijak nesouvisí s tím, v jakým stavu se příroda nachází a kdo za to zodpovídá.

                                  0 0
                                  • myscho  

                                    Narazal som na to, co ucime a ako zdovodnujeme potrebu takychto odborov.. A keby si pohladal niektore publikacie..- tie odrazaju v akom stave sa priroda nachadza.

                                    0 0
                                    • lazza  

                                      Dívej se, já neodporuju tomu, že se příroda má chránit a že stav je neutěšenej. Ale vadí mi, když se na jedný straně omezuje pohyb turistů/cyklistů s ekoargumenty výše a na straně druhý se – jak podotýká emenem – staví hotely, vleky, sjezdovky… Proto jsem se i dotazoval Kraba, ve kterých zdejších NPR se celoročně cyklisticky prasí. Co znám Vůznici, Týřov i Pleš, tak tam prasí možná tak lesáci v autech a kolem Týřova a Pleše i motorkáři, bo tam vede silnice.

                                      0 0
                                      • myscho  

                                        Jasne, lyziarske strediska a lesaci ma stvu tiez. Suhlasim. Ale nepodporujem nazor, ze ked mozu oni, tak to budem robit aj ja – cyklista.

                                        0 0
                                        • ememem1  

                                          takze by si to najradsej zavrel a mohli tam chodit len ochranari a ich kamosi ? neber to v zlom ale toto vas ucia na tej skole? lebo podobne myslenie ma tak 90% ochranarov. nikto len my lebo ideme pocitat kamziky ale kludne na skutri, sak nebudeme do roboty chodit peso.

                                          0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Tak já se jim vůbec nedivím. Taky jsme vzdycky odrazovali všechny v okolí že se borůvky nesmějí sbírat – aby pro nás zůstalo více :-)

                                            0 0
                                          • myscho  

                                            Zavriet niektore oblasti. Chranene plochy zmensit, ale to co ostane, zavriet uplne. Napr nova zonacia TANAPu sa riesi uz roky a nikto nema odvahu to dotiahnut do konca.

                                            0 0
                                            • Evilcleaner  

                                              vždycky když podobného fanatika, tak mě mrazí. zejména z toho, že se může dostat na post, kde by o tom mohl rozhodovat.

                                              0 0
                                              • ememem1  

                                                pokial to myslel tak, ze vsetko je povolene ale su rozumne vymedzene a odovodnitelne uzemia,kde je bez vynimky zakazane vsetko tak to ma logiku. kokotina je aktualny stav, ked je zakazane vsetko vsade a na kazdu picovinu uplne vsade potrebujes od nejakeho trtka vynimku.

                                                0 0
                                              • myscho  

                                                Neboj sa, vyslovene ochranou sa nezaoberám, takže je malá šanca, že sa na taký post dostanem :)

                                                Ale inak mám pre teba jednoduchú radu. Vyštuduj si nejaký odbor a sám sa o nejaké miesto uchádzaj, ak ti vadí súčasný stav OP.

                                                0 0
                                                • Evilcleaner  

                                                  bohužel nemůžu mít několik zaměstnání – už do svého oboru jsem přišel s tím, že bych ho chtěl změnit (naivní a idealistické).

                                                  0 0
                                            • ememem1  

                                              s tym by sa dalo suhlasit a ver tomu, ze o navrhovanej zonacii aj tym za tym cosi viem aj ked sa uz do toho nijako nemontujem, ale ked mi chalani obcas cosi povedia,tak som rad ,ze sa ma to nijako netyka.

                                              0 0
                                            • Evilcleaner  

                                              btw když tanap vznikal koncem 40. let, tak to bylo zejména z popudu turistů (a jejich spolků), málokdo tušil jak se to otočí proti nim.

                                              0 0
                                              • ememem1  

                                                tanap sluzil vzdy a sluzi dodnes hlavne na exkulataciu dreva, vsetko ostatne je len omacka.

                                                0 0
    • pocestny  

      :-DDD

      …ok už jsem se uklidnil. Nízké tatry jsou rozsáhlé a zajímavé hory, a je tam spousta kopců a dolin, kde je hodně dobrý pojezd (nikoliv hřeben).

      0 0
      • Singlespeed  

        Místy je dobrý pojezd i na hřebeni, ale jezdivá místa tu střídají místa převelice prudící, kde se třeba tlačí/nese kolo 500 a více výškových metrů nebo se člověk motá na vymletém chodníčku v kleči. Celkově bych celou hřebenovku s kolem nejel/nešel/nenesl, neboť, jak píše správně Jenda, je tolik míst, kde lze skutečně skvěle bajkovat. Ale pro takové to machrování na netu a ukazování fotek, proč ne, pokud má člověk fyzičku a dobrou sjezdovou techniku, zvládne to za příznivých podmínek (nepopadané stromy, přiměřeně vymleté chodníčky a prořezaná kosodřevina) v pohodě s kolem za dva dny ze Šumiacu až do Donoval.

        0 0
        • pocestny  

          jo, ale mě to nepiš, já to tam znám. Ale mě nešlo ani tak o to, jestli je to jezdivé nebo není…

          0 0
    • Clight75  

      Parkrat jsem to sel pesky, na kole bych to nezkousel, pokud je nechcete kazdou chvili nosit. Jsou tam useky, kde se jet proste neda – napriklad nize zminovanej usek Prasiva-Hiadelske sedlo, to je koryto v kleci, uzky tak, ze clovek z baglem drhne o rosti z obou stran, samej sutr, obcas zhruba 40cm vysokej schod, je to vymlety, krouti se to atd.

      Kratkej, ale extra prudkej krpal Kozi chrbat-Hiadelske sedlo po klikaty cesticce mezi stromama je taky luxus – po desti tam ma clovek co delat i pesky, natoz na biku.

      Obecne vzato: Donovaly-Kozi chrbat OK. Kozi chrbat-Prasiva je tak na neseni/tlaceni. Prasiva-Certovica OK, sem tam kratkej hodne prudkej usek, ale dalo by se to. Ovsem kolem Chopku a Dumbieru byva plno lidi a pravdepodobnost pokuty je tam taky dost vysoka. Certovica-Kralova hola, tam tezko rict – par prudkejch prevyseni tam je taky, ale kvalita cesty je tady ten rozhodujici faktor. Muze tam byt prerostla klec, popadany stromy, vymlety cesty – obecne je tenhle usek divocejsi nez zapadni cast. Neni to tam tak masove navstevovany jako nektery casti zapadni pulky hrebene, takze to podle toho dost casto vypada.

      0 0
    • Koláč 43  

      Moc děkuji za postřehy,rady a názory.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.