Horské kolo ~30 tisíc - Radon vs Superior

15 nepřečtených
  • Martin398

    Dobrý den. Chtěl bych požádat místní komunitu znalců o radu.

    Chci si koupit hardtail 29" v cenové hladině kolem 30 tisíc. Používat budu na intenzivní krátké večerní „fitness“ vyjížďky (za účelem budování kondice) a o víkendech na delší pohodové výlety s manželkou. Vše jenom lehký terén (dost i po silnici). Možná bych s ním někdy zajel i na akci typu „Kolo pro život“ (ale tam mi jde hlavně o to dojet ;-). Měřím 192cm (výška v rozkroku ~89cm) a vážím 100 kg.

    V předvýběru jsem si našel následující 3 kola (Radon ZR TEAM 8.0, Radon ZR RACE 6.0, Superior XP 919):

    https://www.bike-discount.de/…41/wg_id-117

    https://www.bike-discount.de/…96/wg_id-117

    https://superiorbikes.eu/…-white-black ( http://www.sterba-kola.cz/…-xp-919-2017 )

    Mohl by mi prosím někdo zkušenější poradit, zejména s ohledem na:

    • geometrii – vím, že RACE má sportovnější geometrii než TEAM, ale nevím co to bude znamenat v praxi (budou z RACE bolet při delším výletu záda?, bude TEAM pocitově výrazně pomalejší na silnici a do kopce?,…). A kde je ve srovnání s Radonem ten Sup XP 919 (předpokládám, že taky spíš RACE geo)?
    • velikost rámu – u Radonu se rozhoduji mezi 20" a 22", u Supa 19"(L) a 21"(XL) – vzhledem ke své výšce a váze mám tendenci jít spíš do větších kol, ale podle kalkulátorů výrobců a výšky v rozkroku mi vychází spíš ty menší – má s těmito koly někdo osobní zkušennost?
    • osazení – vzhledem k mému užívání předpokládám, že většina komponent pro mě bude dostačující, ale pokud Vám přijde, že nějaká sestava je výrazně lepší (s přihlédnutím k rozdílu v cenách) nebo naopak nějaká komponenta problematická a zasloužila by upgrade, budu rád za doporučení
    • co byste si (i s ohledem na cena/výkon) vybrali vy?

    Jakékoliv názory / komentáře vítány. Předem moc díky.

    0 0
    • VIP3R  

      Nejsem sice znalec, ale mám Supa XP909 XL, měřím 193cm a mám 115kg – kolo jede parádně rychle, sedí mi akorát, posez je trochu závodně natažený, ale příjemný a nebolí záda ani po 3 hodinách v sedle.

      Kolo jsem koupil loni v HK v kamenné prodejně, kde stálo 25000 (celkově tam mají dost výrazné slevy oproti ceníku a internetu).

      Vyměnil jsem jen brzdy za XT (ale zatím nepozoruju moc rozdíl oproti původním, jen se dá líp nastavit páka, ale zatím je zajíždím), jinak mi vyhovuje – používám jej přesně jak píšeš – cca hodinu denně po práci, o víkendu a zatím jeden hobby závod.

      Nemám moc možnost porovnat s jiným 29" HT (předtím jsem měl kross Meridu a Sup je oproti tomu raketa), znalci třeba doporučí Radon.

      Nevidím moc rozdíl mezi XP909 a XP919 (snad jen XT přehazovačka) – osobně bych radši vzal 909 a vyměnil brzdy za SLX nebo XT a jezdil.

      Ten levnější Radon mi přijde +/- srovnatelný se Supem, jen se mi nelíbí vzhledově a posez na něm asi bude spíš vzpřímenější, ten dražší Radon je už osazením i cenově jinde, nevýhoda Radonu je, že je to online shop a nedá se vyzkoušet.

      Ale je tu samozřejmě mraky dalších značek na výběr kolem 30k – Kellys, Canyon, Cube, Focus…

      0 0
    • Joe_Pike  

      Jak moc jsi zvyklý jezdit na kole teď? Podle toho bych se řídil ve výběru sportovní/„vol­nější“ geometrie… Ty Radony vypadají pěkně… Asi bych šel do toho levějšího a časem případně upgradoval…

      0 0
      • Martin398  

        Díky. Jezdím teď docela hodně (resp. časté kratší vyjížďky), ale mám jenom starší silniční kolo. Sice to není žádný závoďák, ale předpokládám že ten posed na něm bude asi podobnější spíš tomu sportovnějšímu horáku. S geo horského kola ale žádné zkušennosti nemám.

        0 0
    • Radonrider  

      Uprimne, (ted bez toho aniz bych to rikal vzhledem k me preferenci k Radonu) toho Supa bych asi nebral. V tyhle cene dost slaby brzdy a vidlice, pouze 10s kazeta..atd

      Jestli kolo budes brat spis rekreacne, tak bez asi do toho levnejsiho Radona (zvlast kdyz je ted ve sleve). Zavodnejsi geo bys na tom drazsim asi poradne nevyuzil a zbytecne bys na tom lezel.

      K velikosti..mas celkem kratky nohy na svoji vysku..proto ti to cpe asi porad ty mensi (L/20") ramy.. Stejne bych bejt tebou sel do 22", ale radsi si bez nekam na kolo sednout..E-shop ma v tomhle celkem jasny nevyhody

      0 0
      • Yura  

        „Zavodnejsi geo bys na tom drazsim asi poradne nevyuzil a zbytecne bys na tom lezel.“

        A neni spis zbytecne na tom kole sedet jako na hajzlu? Kdy se ti vsechny nerovnosti prenasi do patere? Zrovna ted sem dal nekdo fotku, kde jsem si rikal jak na tom kole muzou takhle jezdit.. http://www.bike-forum.cz/…by-se-nazral

        0 0
        • Radonrider  

          Jako sorry, ale na „Vše jenom lehký terén (dost i po silnici).“ a „Kolo pro zivot“ fakt asi zavodnejsi geo nevyuzije.

          Uz ho vidim na vyletu se zenou jak na tom 50km lezi a nezvedne hlavu O_o

          Ale to je jedno, nakonec si sam bude muset zvazit jestli mu tech 10k navic za to stoji…

          0 0
          • Yura  

            V pohode ja se jen ptam. Ja netusim jak by ta zavodnejsi geo vypadala za predpokladu, ze to neni nastavene vylozene na chrta tzn. forbec zalomenej hodne dolu a pod nim zadne podlozky..

            0 0
            • Radonrider  

              Nejak moc jsem to nezkoumal do detailu, ale jenom podle fotky je videt o dost kratsi hlava a rovnej (mozna i lehce dolu zalomenej) predstavec. Do ostrejsich kopcu super, ale na delsi projizdky bych to asi nechtel :)

              0 0
        • Martin398  

          Díky. Jako dosavadní silničář jsem se taky toho ‚sezení jak na hajzlu‘ chtěl vyvarovat (proto ty dotazy na geo a velikost) – ale je fakt že při delším relax výletu to je asi větší pohodička než na tom ležet ;-). Jenom jde o to jak moc ležící ty závodnější Supy a Radony jsou (přeci jen to ještě nejsou žádné profi stroje).

          0 0
          • Yura  

            Sedet jako na hajzlu je stejnej extrem jako byt zalomenej ve stylu profi silnicare. Ideal je neco mezi. Za predpokladu nejkae sportovni jizdy a ne 15km/h, kde na tom sedis jako pytel brambor..

            0 0
      • Martin398  

        Díky moc za postřehy. Ten Radon přes e-shop bez vyzkoušení samozřejmě není ideální, z druhé strany ta kola se mi docela líbí a přijdou mi jako dobrý poměr cena/výkon – proto zkouším sondovat tady na foru zda se zde nenajde nějaký Radon majitel s podobnou tělesnou stavbou. Příští týden si půjdu na prodejnu vyzkoušet toho Supa, tak asi pak rozhodnu podle toho. Pokud mi to přijde že jsem natažený i na Supu XP, bude určitě volba Radon TEAM s tou relax geo.

        0 0
        • Corek  

          Ty Radony už v republice někdo prodává. Zkus si to najít, třeba budeš mít štěstí a nemáš to 300km daleko.

          Ceny myslím stejný jako eshop. Přes googla to najdeš.

          0 0
          • Martin398  

            Díky, dva prodejce jsem kontaktoval, bohužel ale na skladu žádná kola k vyzkoušení nemají (jenom to přeobjednávají z německého eshopu a pak ti to sestaví a udělají servis).

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.