• Anit

    Ahoj, chtěla bych poradit s výběrem kola a doporučit konkrétní kolo.

    Moje požadavky:

    horské dámské kolo (případně pánské se sníženým rámem)

    měřím 162 cm, vážím 55 kg (takže odpovídající velikost kola)

    kolo chci primárně na výlety (jednodenní i týdenní) – v různém terénu, ale také na něm budu jezdit každý den po Praze do práce

    cena kolem 10 – 15 000,–

    dobrá přehazovačka

    brzdy jsou u mě otázkou (ale spíše mechanické než hydraulické, aby se daly snadněji opravit)

    přední odpružená vidlice (s možností zamknutí pružení), uvažuji o vidlici vzduchové, zdvih 100 mm

    možnost přidělání nosiče, blatníků, krytu na řetěz

    Děkuji za tipy na konkrétní kola, která mají nejlepší komponenty a splňují mé požadavky!

    0 0
    • novas752  

      Být tebou bych spíš preferoval hlavně vzduchovou vidlici (=cena okolo 15ti minimálně). Levné pružinové pod tvým zatížením nebudou vůbec fungovat.

      Mechanické kotoučové brzdy už nejsou na skoro žádném kole, brzdí často hůř než V-brzdy a na údržbu jsou skoro náročnější (problém s nerovnoměrným dosedáním desek atd.), hydraulické jsou silnější a lepší.

      Kryt na řetěz v kombinaci s přehazovačkou nejspíš neexistuje, asi myslíš kryt na převodníky. Správné blatníky jdou přidělat na každé kolo, úchyty na nosič/stojánek na levných kolech/rámech většinou jsou.

      Za 10–15 nepočítej s žádnou hitparádou, řazení (včetně přesmyku a páček) funkčně stačí (a asi bude muset) Acera/Alivio 3×9 převodů.

      Problém je že absolutní většina sériových kol za tu cenu je vybavena přesně stylem: „Hlavně super přehazovačka“ a ostatní osazení stojí zaprd. Rovnou se vyhni kolům známých předražených značek (Specialized, Trek, Cannondale, Merida…) na všech kolech jsou důležité komponenty od stejných výrobců a jde jen o nápis na rámu.

      Být tebou, popřemýšlím o stavbě kola na zakázku od místních stavitelů, měla by si kolo přesně podle požadavků a paradoxně by poměr cena/výkon vyšel líp.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.