• carbonframecz

    Zdravím všechny, rád bych zde nastartoval téma homemade/doma vyrobených rámů. Proč to? V době, kdy jsem se pouštěl do své stavby, jsem až tak moc užitečných rad a informací nenašel, tak se zde třeba najdou nějací domácí stavitelé, kteří budou ochotní se o své výtvory (fotkami, popisy, technickými řešeními, …) podělit s ostatními a třeba se tak inspirují další a využijí potenciál svých golden (czech i jiných) hande :-) Pro nastartování vlákna zde dávám do placu své „know how“, které je prezentované na stránkách carbonframe.cz plus sem dávám foto ze stavby. Pokud jsou zde další stavitelé, prosím, podělte se s námi ostatními o své rámové výtvory. Rámy z oceli, carbonu, bambusu, MTB, silnice, prostě co kdo máte … Díky.

    0 0
    • Vilém  

      Par jich tu je,mohls pohledat.

      0 0
    • odik  

      Tak to jseš teda kofr. Ať to jezdí.Kolik jsi potřeboval vrstev na tloušťku stěny 3 mm??

      0 0
      • carbonframecz  

        Ještě se na rámu pracuje, ale snad to ve finále bude jezdit. Při použití plátna hmotnosti 200 g/m2 bylo pro tloušťku stěny třeba 11 vrstev.

        0 0
        • odik  

          Já se chystám na rám č.2. Sháněl jsem poškozený Al. rám abych z něho mohl vzít střed a hlavu, popřípadě zadní patky, ale ty jsi mě inspiroval,asi to vyrobím z karbonu :-)

          0 0
          • carbonframecz  

            Chystaš se na rám č. 2? Takže už asi existuje nějaká jednička. Nechceš sem dát nějaké foto? Jinak při prvních úvahách o stavbě rámu jsem na to chtěl jít podobně jako ty, tzn. koupě starého rámu, ocel nebo hliník a nějak jej předělat. Nakonec jsem šel ale cestou úplně nové stavby, komplet karbonové a karbon jsem zvolil hlavně kvůli tomu, že jej lze vyrábět i doma, bez potřeby umění svařet. Také jsem někde četl, že karbon ve styku s hliníkem může vytvářet nějakou chemickou reakci, při níž dochází k rozlepování karbonu, takže jsem pro jistotu veškerý kov vyloučil. Tedy kromě zatím nevyrobených vahadel a čepů, které ale mají povrchovou úpravu. Tu informaci o možné chem. reakci, ale nemám nijak potvrzenou a určitě se to dá vyřešit nějakou separační vrstvou mezi Al a karbonem.

            0 0
            • odik  

              Řešil jsem to na http://www.bike-forum.cz/…bambusu.html

              ke konci vlákna je moje práce a taky ho mám v profilu.

              0 0
              • carbonframecz  

                Máš to moc hezký. Jak dlouho jsi to stavěl? Rám č. 2 plánuješ postavit také z bambusu, tedy alespoň co se trubek týče? Ta cena trubek, kterou uvádíš je fakt dobrá :-) Jsou ty trubky nějak nalakované nebo jsou přírodní? Ty kovové patky sis nechal někde dělat? Podařilo se Ti rám postavit tak, aby bylo kolo pořád jednostopé nemotorové vozidlo? :-) Z toho mám asi největší obavu. Abych dokázal hlavní rámový trojúhelník se zadní stavbou srovnat tak, abych z toho neměl dvoustopé vozidlo :-)

                0 0
                • odik  

                  JJ č.2 bude taky z bambusu. je to nalakovaný bezbarvým lakem. Jinak o elektrochemické korozi jsem nevěděl a tudíž jsem neřešil – jezdím 2 roky a nic se neděje :-).Šablonu jsem dělal podle stávajícího rámu – jen jsem lehce upravil některé rozměry a povedlo se mi jednostopé vozidlo :-)

                  0 0
            • Zdyn  

              Na tom spojení Al / carbon může docházet k elektrochemické korozi (galvanický článek) za určitých podmínek. Je třeba zabránit vodivému spojení mezi materiály. Při ideálním spoji by měla stačit vrstva lepidla, ale ne vždy se to podaří. proto se například používá jako mezivrstva tenká skelná tkanina.

              Jakou povrchovou úpravy ty nevyrobené dílce budou mít?

              0 0
              • carbonframecz  

                JJ, o té mezivrstvě ze skelné tkaniny jsem také tehdy něco četl. Omlouvám se, ale v předchozím příspěvku jsem se vyjádřil špatně. Rám je celý z karbonu a ten bude ve styku pouze s čepy, které na sobě mají barvu. Na třetí fotce zleva je čep vidět přibližně ve středu fotky. Další kovovou částí budou vahadla, ale ty do styku s karbonem vůbec nepřijdou.

                0 0
                • carbonframecz  

                  Jen ještě jedno rychlé foto toho, jak bude čep spojen s rámem a jak vypadá zblízka. Dva čepy budou naproti sobě zatlačeny do té karbonové trubičky a mezi sebou budou čepy navzájem přitaženy a jištěny pomocí závitové tyče. Trubička bude napevno vlepena v rámu a čepech pak budou viset vahadla (hliník, dural … ještě nevím) a přes ně zadní stavba k hlavnímu trojúhelníku. Malý styk karbonu s kovem (hliníkem) zde vlastně bude a to na těch malých stříbrných podložkách, které se budou opírat o tu karbonovou trubičku. Nejedná se ale o spojení ve smyslu toho, že by hliník byl pomocí pryskyřice přilepen k uhlíkové tkanině, ale kontakt zde opravdu bude. Pokud by to měl být potenciálně problém, tak nějakou tenkou vrstvou barvy na tu Al podložku by se to snad dalo vyřešit?

                  0 0
    • Evilcleaner  

      Zajimava prace s oceli: www.kamaro.cz

      0 0
      • kamaro  

        No já bych zase až tak nepřeháněl… Stále se učím a ještě dlouho budu… Dovolím si jen poopravit odkaz, nedávno jsem rozjel nový web.

        0 0
        • Vilém  

          To K005 je nadherny. Uz to mas dokonceny?

          0 0
          • kamaro  

            Z K005 byla představena jenom zkušební vidlice, navíc ještě nedokončená. Ale asi tě spíš zajímá K003, to je ten s tou zdvojenou horní rámovkou. Rámy (má i bratříčka K004) jsou v podstatě hotové, je dodělána oblast za hlavovkou, je hotový zadní nerezový nosič. Vidlice jsou připraveny (chybí vnitřní vedení brzdy a ISO úchyt brzdy). No a potom ještě chybí dva komplety představec/ři­dítka/sloupek vidlice – rámy nakonec budou mít tvarově střídmější řidítka a budou mít upside/down konstrukci. Sloupek bude součástí představce a veškeré stahování je už integrováno do vidlice. Vrch tak bude pěkně čistý a navíc mi to umožní snadnější protažení brzdové hadice z řidítek skrz představec, sloupek až do nohy vidlice.

            0 0
            • Vilém  

              Mas pravdu, pomichal jsem to a mel na mysli 003.

              No to jsem zvedav, ale tipuju to na dokonale dilo, jako vzdy.

              0 0
    • odik  

      Tak jak jsi na tom?? Už jezdíš??

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.