Hayes El Camino brzdí trvale, brousí kotouče

20 nepřečtených
  • parma

    Ahoj machři, koupil jsem nové kolo s brzdami El Camino. Za 2 tydny jsem 6× reklamoval brzdy – zadní stále brzdí, jedu do kopce, ona přibrušuje, a třeba náhle (při šlapání po asfaltu do kopce) začne brousit jako zběsilá, zvuk cirkulárky. Přední chvíli brousí, chvíli ne. Při delším brždění rezonuje jako blázen (jako když jsou mokrý protisměrný véčka). Z kopce to nejede, do kopce se dřu.

    Prodejce mi tvrdí, že musím vydržet (mám najeto 300 km v horách). Ohání se tím, že u něj ve stojanu je to OK. Třmeny, destičky a kotouče nejsou souměrné (logicky by asi být měly, nebo ne?). Je to normální, aby takovýhle brzdy nebyly OK ani po 300 km a 6 reklamacích – servisech? Má být montáž třmeny, kotouč, destičky souměrná, a destičky se mají shodně ze stran tisknout na kotouč? Jaká mý být asi vzdálenost od kotouče k destičce v klidovém stavu? Je to někde popsané? Bude to spíš vadou brzd, nebo vadnou montáží a servisem? Díky za každou odpověď.

    0 0
    • Trojci  

      Souměrný to bejt musí. A po pravdě moc nechápu, jak to, že neni.. :( Nakřivo sjetý desky jsem viděl jenom 1X v životě – stará Magura Clara. Ale tam to bylo způsobený špatnou montáží.

      El Camino má post-mount, ne? tam nemůže být s montáží problém. Zkus sem dát fotku (pohled shora – detail destičk/kotouč).

      Jinak já mám u LX destičky vzdálený od kotouče maximálně 1mm (spíš bych řekl míň).

      0 0
    • parma  

      Tady je obrázek – desky nejsou sjetý, ty jsou nový, za těch 300 km nemůžou bejt sjetý, ale celý je to nakřivo.

      0 0
      • enjoy  

        fotka pekna..,ale taky nakrivo. nebo si to myslel tak,ze je to tak moc nakrivo?:-)

        0 0
      • Blade  

        no toz pak bych rekl krive prisroubovanej trmen. povolit, vycentrovat, dotahnout

        0 0
        • enjoy  

          hahahaha:-))

          0 0
          • Blade  

            no hahahaha…aspon u mejch hayesu je dost velka vule na to, aby se trmen dal posunovat cca 1,5mm ven, nebo dovnitr…

            0 0
            • enjoy  

              no nee,to je jasny.ale 6× reklamace a ze by na to ti filutove neprisli?:-))

              0 0
    • parma  

      Mám dojem, jestli ten montážník nezbrousil vidlici vpředu a rám vzadu blbě, a teď to nejde pořádně namontovat. To je jeden problém – nesymetrie vpředu i vzadu. Druhý problém je vzadu malá vzdálenost destiček od kotouče a stále to drhne. Tady je druhej obrázek.

      0 0
      • kesu  

        hele jak tak na to koukam drhne ti i kotouc o telo toho prasatka,doporucuju koupit desetinkovy podlozky a hrat si s tim cely odpoledne…ale pokud nemas v ose kotouc a prasatko,tzn pokud je to prasatko vuci kotouci nakrivo,tak nezbejva nez pilnik a upilovat adapter,nepiluj ram at ho neposkodis ale piluj jen ten adapter dokud si to nesedne.Popripade se da rozpulit podlozka a dat ji na jednu stranua el to nedoporucuju jelikoz muzes ohnout sroub …

        0 0
        • kesu  

          nicmene se muze stat ze to takle krasne vycentrujes doprostredka a jednou zabrzdis a bude to drhnout znova..

          0 0
          • enjoy  

            jj. ale nejvetsi traga je,jak s tim v servisu nevedi.

            0 0
            • kesu  

              servis je beznadejnej,ale uz se to zlepsuje,pred takovejma 4 az 5ti lety s tim neumel udelat nikdo nic…Ale na biku plati bohuzel stoprocentne ze kdyz chces neco udelat poradne musis sam…

              0 0
    • RUMcajs  

      Hmm, tak to je orisek. Servisaci s tim asi moc nesvedou, pac by na tom museli porad popojizdet. Moje Camina jsem „zajel“ po rozjeti kola na 65km a razantnim zabrzdeni. Podlozky jsem pri montazi pouzival. Napada me, ze nic nepokazis zatlacenim pistku do prasatka.

      0 0
      • mr.antik  

        Nebo změnit servis. Možná že se to zajede až se sjedou destičky, ale ta spotřeba destiček bude dost neuměrná :-)

        0 0
    • Vašur  

      Mám sice HFX9, ale mělo by to být stejné. Nikdy se mi nestalo, aby se nastavení po pár zabržděních změnilo. V určitym směru je vidět skrz otvor třmenu otvory kolem kotouče a destiček krásně symetrické mezery. A taky jak se destičky stejně přitiskávají a vracejí. Protože to je pohled zezhora, tak pokud je tmavá podlaha, dám si na ni bílý papír. Takže z tvého dotazu jsem nepoznal, jestli to bylo po reklamaci symetrické a po jízdě se to změnilo, nebo je to pořád nesymetrické. Na seřízení stačí povolit sroub na třmenu, lehce přimáčkonout prstem třmen k adapteru (protože hadička nadzvedává třmen a po utažení je zase blbě), stisknout brzdu, uvolnit přimačknutí prstem a nechat kotouč, aby si našel prostřední polohu a utáhnout šrouby. Tohle funguje, pokud destičky chodí symetricky. Jinak bude chyba v pístech.

      0 0
    • rasto  

      pouc nas, ke kterym amaterum chodis, at se jim muzeme vyhybat. D.

      0 0
    • Tomcat  

      Teda fakt nechápu co řešíš?

      Nevím jak ses zdatný v montování kola ale, pokud je něco přidělaný nakřivo než do servisu namontuji to pořádně sam.

      Ano mělo by to být v rovině s kotoučem, pístky by se měli vysouvat rovně. Takže vycentrovat třmen , zkontrolovat jestli není vohlej kotouč, jestli tam není kolo nasazený nakřivo. Nena padámě nic z toho že bych to musel dávat do servisu

      Ohledně škrtání kotoučovek, bylo to už mockrát, na stojanu to neškrtá v terénu, to škrtá. Žádný kolo není tak tuhý aby se to ani nehlo, ale brzdit to nemá.

      Docela mi to připomíná vlákno s filozofováním o imbusu v páce na HFX. Taky neřešitelném problém světa.

      0 0
    •  

      Ječňák je borec!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.