• jachymk

    Ahoj, můj Sony Ericsson K800i se se mnou postupně loučí a potřebuju nový telefon. Docela se mi zamlouvá Sony Ericsson Aspen má wifi a GPS. Chtěl bych telefon do kterýho si hodím mapy které půjdou offline a podle gps mě najdou kde právě jsem. Na kole mi to dost chybí s papírovou mapou se ztrácím :-)

    0 0
    • shark.jd  

      Na WM doporučuju iGO 8. Sám je používám a dovedly mě zatím všude a spolehlivě. Jen je jasný, že to jsou klasický automapy, takže použití na kolo není úplně perfektní – pokud tedy nejezdíš po silnici.

      0 0
      • jIrI___  

        Na WM používám při výletech na kole turistickou navigaci SmartMaps. Jednoduchá, přehledná a poměrně podrobná. Zatím jsem ji nenašel žádného soupeře, který by splňoval moje požadavky (hlavně ta jednoduchost). Na autonavigaci používám iGO Primo, o malinko lepší (inovovaná) iGO8.

        0 0
        • jachymk  

          Smart maps znám ale licence stojí asi 2000, a pak jsou taky ty zdarma. Jaký používáš??

          0 0
          • jIrI___  

            Na tom nezáleží, fungovat nejspíš budou obě verze v podstatě stejně.

            0 0
      • Volf  

        iGO8 používám ve svém Blaupunktu a je to velmi dobrá navigace. Na kolo to bude ale dobré fakt jen na silnici.

        0 0
    • Hrabex1  

      jednoznacne Oziexplorer. Asi nejlepsi program toho druhu, jsou snadno dostupny mapy cely evropy.

      0 0
      • Pijer  

        taky mam OZIho a v nem naskenovane zkalibrovane mapy od Shocartu

        0 0
        • Hrabex1  

          mapy od shocartu mam taky, ale deporucuju ti este topo mapu CR.

          ¨Je mnohem podrobnejsi a i zakresleny polni cesty odpovidaji realite, coz se o shocartu rozhodne rict neda.

          0 0
      • JakeF  

        Nicméně oproti zmiňovanejm SmartMaps asi 2* pomalejší. Ale funkčně je na tom líp, o tom žádná. Používal jsem docela dlouho každej z nich a vždycky mi něco scházelo…

        0 0
      • jachymk  

        a ten ozi :-) dá se tam nahrát zdarma?? jde mi jen o to, aby když vyjedu někam na pole a nebudu vědět kde jsem, aby mě to udělalo tečku na mapě offline a dojel jsem na něakou cestu.

        0 0
        • baron  

          OziExplorer je placený, ale mapy jsou zdarma – ty si tvoří sami uživatelé a často je dávají někam ke stáhnutí.

          0 0
        • Pijer  

          podivej se tady

          0 0
    • claid  

      pokud neřešíš výdrž baterie a odolnost pak asi ideál je Run GPS a napy do něj přes Mobile Atlas Creator…je to tady v historii

      0 0
    • xshreck  

      Nokie by to měly mít, online si jen dopomáhají a je to rychlejší.

      N95 v pohodě, akorát v lese to bylo horší. Teď N900 a luxus :-) ale jedu teď pořád i přes net

      0 0
      • Flegmatik  

        Jako myslíš ty Nokia (Ovi) Mapy používat na kolo? :-) No já nevím, s nimi by se dotyčný v přírodě ztratil hned… Snad leda jiný program a nahrát tam nějaký turistický.

        0 0
    • MaPa  

      Pokud se prokoušeš poměrně pernými začátky s OziCE + ScreenDesigner a budeš využívat i příjemnou spolupráci se stolním Ozim a Ozim3D, je to nejlepší (a customizovatelné) řešení pro Win.

      Pokud chceš něco uživatelsky přívětivější, sáhnul bych po Trekbuddym.

      (K obojímu pro vytváření map/atlasů pak je nejlepší Mobile Atlas Creator)

      Pokud se tím vůbec nechceš zabývat, jen instalovat a používat, pak je tu SmartMaps nebo Tournavigator.

      0 0
    • cupik  

      Já již pár let na Win mobile používám Garmin mobile XT aktuálně s mapou „TOPO Czech 3PRO“http://n­avigovat.mobil­mania.cz/clan­ky/topo-czech-3-nova-turisticka-mapa-pro-navigace-garmin/sc-3-a-1314274 případně Cyklo Czech 2010 NT která umí trasovat i po cyklostezkách. Co se týče podrobnosti asi nejlepší mapy pro ČR. Při jízdě autem je jasná volba IGO, už je jedno v jaké verzi.

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Na silnici IGO8 , dost casto ji mam zastrcenou (MIO P560) v dresu a sluchatko v uchu.

      Do lesa OziEx a mapy si delam sam a podklady taham ze Seznamu.cz

      0 0
    • janchi  

      Radim ti nekupuj telefon s WM je to strasne zastaraly OS pre telefony kup nieco s androidom napr HTC desire prip desire HD a ako automapu si daj CoPilot Live a ako turisticku napr toto https://sites.google.com/…e-in-android to ti stiahne do fonu GPS mapy google maps a mozes ich pouzivat aj bez netu ale s tymto nemam skusenost na CoPilote ficim takze to je bezproblemove mozem potvrdit. Dalej je taka app volne pristupna ze si mozes nahrat trasu a potom doma na nete pozriet ju na mape aj s vyskou s rychlostami grafy vsetko. Vola sa speedometer. A myslim si ze cez igo sa daju dat do toho v pohode topo mapy.

      A s tym WM viem o com hovorim mam HTC HD2 a mam na nom hacknuty android lebo win je onicom.

      0 0
      • Flegmatik  

        Taky se divím, proč chce zrovna nějaký výběhový systém… Neříkám, že to nebude fungovat, ale do budoucna s tím systémem už asi nikdo nepočítá a jakákoliv novinka se na něj už dělat nebude.

        0 0
        • janchi  

          nie ze nepocita s nim nebolo pocitane uz pred rokom mozno aj viac lenze microsoft pre neho nemal konkurenciu konkurencia ale dosla ifon a microsoft padol uplne zo 100ky na 0 sak to cis 6.5.3 nic neznamena ten system je stale na jadre NT ktore je 1× rokov stare takze je to odpad ten andorid ma ovela vacsiu perspektivu do buducnosti povec mi kolko chces investovat a ja ti napisme.

          PS.: Moja zaluba okrem biku je IT takze sa dost vyznam ak by si chcel nieco objasnit kludne napis.

          0 0
          • zdenek  

            Opravdu je to s WM tak zlé?

            Taky zrovna vybírám mobil s GPS a přijde mi, že je na WM větší výběr navigačního SW. Nekupuju ho na 10 let, takže řeším jen, aby dnes fungoval a za rok se daly aktualizovat mapy…

            0 0
            • janchi  

              No sak prave si si skoro aj odpovedal. Tym ze je to stare koncia prave podpory roznych aplikaci napr aj GPS.

              0 0
            • baron  

              Samozřejmě, že není. Pokud jde o navigaci, tak nic lepšího než WM nebo WinCE není a dlouho nebude. Ostatní OS s jejich „taky“ navigacema mohou jen tiše závidět.

              Co se týká dalšího softu, tak je znát, že podpora již slábne, přecejen nová zařízení s WM se už nevyrábějí.

              0 0
              • janchi  

                No to az tak pravdu nemas. Vsetko co vychadza nove vychadza na vsetko okrem WinMo. A este tak ze ak to chces pouzivat ako telefon a nejde ti len o navigaciu tak urcite nie win. Win je na bezne pouzivanie velmi nepohodlny sak noektore casti OS tam su stale prispsobene na stylus a to je dost nepohodlne. Viem o com hovorim mam s tym telefon a radsej som nahodil android.

                0 0
                • baron  

                  Já právě mám WM a zatím si nedokážu představit, že bych přešel na jiný OS.

                  Nově toho až tak moc nevychází a obávám se, že na Android nikdy nevyjde TomTom nebo Garmin či plné iGO8. A u WM kombinace iGO8/Primo a OziExplorer je nepřekonatelná.

                  Používání jako telefon je také v pohodě, nicméně ne každému kdo doteď používal Nokii sedne, ale u ostatních OS to bude podobné. Nejlepší je si zařízení někde vyzkoušet.

                  WM zabily výrobci HW patláním do systému těch různých brzdících nesmyslů typu Senze a taky ne každý výrobce dobře odladil OS dobře.

                  0 0
                  • Flegmatik  

                    K těm navigacím na Android… no, pokud by nevyšly, tak žádná škoda, dělají se jiné a stejně funkční, ne-li v něčem lepší. Ale pokud budou chtít výrobci SW aby se jejich aplikace používaly, tak budou muset s Androidem/iP­honem/Symbianem°3/WP7 počítat. Jinak to vyzkoušení telefonu musí být dlouhodobější, nestačí si to poťukat na krámu.

                    0 0
                    • baron  

                      V první řadě je třeba zapomenout na to, že navigací je nekoněčné množství. Dobrý se dají spočítat na prstech jedné ruky. Odečteš-li navigace používající mapy Navteq, pro které je často chodník na sídlišti silnice, tak ti témeř nic nezbyde. Vlastně zůstává jen slušný Sygic, solidní NDrive a nějaký klon iGO Amigo.

                      Velký výrobce jako TT nebo Garmin nezajímají nějaké telefony s OS, oni chtějí prodávat své jednorázové PNA mašinky se svým OS – nemůžeš přejít ke konkurenci a pak už tě jen ždímou na aktualizacích.

                      0 0
                      • Flegmatik  

                        V podstatě s tebou souhlasím. Důležité jsou mapy a pak to, jak program je dokáže zpracovat. Měl jsem na jednom founu TomTom a teď na druhém Sygic a za něj jsem rád.

                        Jak zmiňuješ ty velké firmy (TomTom a Garmin), tak podle mého budou mít do budoucna velké problémy, protože si ty jejich monofunkční krabičky (navigace do auta…) bude kupovat už jen málo lidí. Vůbec tam nevidím budoucnost, proč by si někdo měl kupovat další krám jen na použití do auta. Zhynou na úbytě něco jako dnes po věcech typu PDA/MDA nikdo neštěkne.

                        0 0
                      • Flegmatik  

                        jo, ještě jsem si vzpomněl na Google. Ten nám možná taky časem hodí offline mapy/navigaci zdarma. Zatím je navigování zdarma, ale jen online verze. Uvidíme no. Jo a ještě Nokia Mapy, taky se nechají v autě použít (ale to už je ten jejich Symbian… pokud ho budou stále podporovat a neskončí s nim).

                        0 0
                      • jIrI___  

                        Nejsi náhodou registrovaný a aktivní i na 4allmobile.eu nebo je to jen shoda nicků? :)

                        0 0
                • Petr L.  

                  Pro běžného uživatele ktery nema s telefony s operčním systémem zkušenosti je vhodnější android, WM byl stavěný hlavně pro práci. ja už jedu na WM 7mým rokem a telefon s jiným operačním systémem bych momentálně nechtěl, právě jsem rád za stylus a rezistivní dspl.

                  0 0
            • jachymk  

              našel jsem oziexplorer i s licencí někde na netu, hodil do něho mapy z torentů a šlape to perfektně, asi první dva dny mě WM vytáčel maximálně ale teď mi vůbec nevadí spíš naopak

              0 0
      • jachymk  

        už jsem si ho koupil, ten WM mi nevadí samozřejmě HTC desire bych si koupil hned ale blokuje mě cena aspen jsem koupil za 4600 :-), mám ještě iPod touch takže jsem chtěl spíš mobil s gps, operačním systémem, qwerty a aby něak vypadal

        0 0
    • Flegmatik  

      Teď jsem koukal na ten Aspen, cena od 5 tisíc. Potřebuješ HW klávesnici? Jestli ne, a oceníš větší displej, tak si kup třeba Vodafone 945, bez úvazku za nějaký 4,4 tisíce tuším. Mohl bys to ocenit více, než ten WM6.5.3. Nějaký offline mapy do nich nahrát taky není problém, taky se to už tady řešilo.

      0 0
      • janchi  

        Noo ten vodny fon vyzera v poho ten som nepoznal my nemam totizdo vodne fony u nas. a sry za klamlivu odpoved winmo 4 vychadza z jadra CE ktore je prastare

        0 0
      • Dinoxus  

        S tim Vodafone 945 je trosku problem a to diky ne moc rozsirenemu rozliseno displeje 240×400 a problemum s aplikacema, coz je bohuzel vlastnost Android systemu a jeho prekotnemu vyvoji. V tehle cene bych sel radsi do SE X8 nebo LG optimus one. V lete jsem kupoval na kolo Vodafone 845, dobra cena, ale dostat prave na ta nizka rozliseni nejakou pouzitelnou aplikaci (ktera by se aspon trochu blizila ozimu ktery mi bezi na HTC HD2) na turisticke mapy je docela boj. Nakonec je nejjednodussi v nasich podminkach pouzivat klasicke google maps (ale opet problem oproti WM ze nemumi delat neomezenou cache pamet) a byt pripojeny k netu. Jinak na kolo je k nezaplaceni klasicky rezistentni displej, zvlast pokud clovek pouziva dlouhoprste rukavice:-)

        0 0
        • baron  

          U smartfounů od SE bych byl opatrný. Telefony to jsou sice vizuálně zajímavé, ale podpora výrobce je zoufalá. V době kdy přichází na trh Android 2.2 klidně vydají telefon s verzí 1.6, na upgrade se čeká celou věčnost a v momentě příchodu verze Android 2.3 přichází upgrade na verzi 2.1 s konstato­váním, že další upgrade nebude, že to stačí.

          0 0
          • Dinoxus  

            No ono to prave staci zvlast u tech jednodusich telefonu – prakticky jedine prakticke novinky u androidu 2.2 a 2.3 jsou flash a instalovani aplikaci na kartu – jadro systemu je skoro totozne a levnejsim androidum jsou tyhle funkce stejne k nicemu kdyz je nevyuziji. Zvlast kdyz vsechno zabil google verzi 2.4 ktera vyjde v lete :-(

            0 0
            • baron  

              Otázkou je zda 2.1 verzi budou podporovat i nové aplikace, např. co jsem četl tak nové Google mapy vyžadují verzi 2.2 a vyšší. A je škoda koupit nový tel. a zjistit, že má zastaralý systém.

              Chtělo by to, aby aktualizace systému byly nezávislé na výrobci, tj. aby šly přímo od Google stejně jako to má fungovat na WP7.

              0 0
              • Dinoxus  

                Jo to by bylo idealni, ta moznost tu je Nexus primo od googlu, sice neco stoji ale clovek bude mit jistotu aktualniho systemu. Ani novejsi system ti nezaruci ze ti aplikace pujdu protoze jsou tam dalsi omezeni – procesor a rozliseni displeje, market aplikace vubec neukaze. Ja osobne bral android jako nadeji, ale diky prekotnemu vyvoji ktery ma skoncit az verzi 2.4 a u vykonejsich verzi 3.0 je to zatim tak ze by clovek musel menit i telefon. System kdy clovek ceka na update od vyrobce zarizeni, kteremu se spis hodi vydat a prodat uplne novy telefon neni uplne stastny. A co se tyce googlemap ty updaty jsou pro evropana diky licencim taky na dve veci…

                0 0
              • Flegmatik  

                Nové Google Maps jdou i na 2.1, ale jen mají nějaké omezení. Takže i na 2.1 můžeš mít 3D pohled budov či (tedy už déle) Streetview.

                0 0
                • baron  

                  Aha, teď to čtu, to budou až nové Google Mapy 5 co se teprve chystají, požadavky min Android 2.2, alespoň to píšou na Smartmánii.

                  Ale jak píšu níže, již je k dispozici Alfa verze OziExploreru, pokud bude po vyladění srovnatelná s verzí pro WM, tak není co řešit, Ozi je nej.

                  0 0
            • Macik  

              Jsou způsoby jak přesunout aplikace na kartu i pod Android 2.1

              Já jsem kvůli svýmu věčnýmu ničení telefonů vzal nakonec Xperiu X8 páč mi ji Vodafone nabídl za 3400 bez závazků a pomocí app2sd jsem ty aplikace přesunul. I wifi tethering funguje. Stačí sledovat i jiná fóra jako např. xda developers.

              Navigaci používám iGO, mapy do terénu mám Trekbuddy.

              0 0
        • Flegmatik  

          Na VF845 můžeš použít RMaps nebo OruxMaps (a mapy do nich z Cykloserveru), obojí na tom jde úplně v pohodě. Zkus to.

          0 0
          • Dinoxus  

            Jo ja vim zkousel jsem, ale bohuzel je to porad hodne daleko od oziho na windows mobile. A to neni jen problem nizsich rad telefonu s Androidem, kombinace oziho pro PC a mobilniho zatim nema konkurenci.

            0 0
            • Flegmatik  

              A co vlastně u toho Oziho využíváš, že ti to u ostatních chybí? Celkem mě to zajímá, abych nebyl o něco ochuzen :-)

              Jinak OziExplorer pro Android vyvíjejí , tak se možná brzy dočkáš.

              0 0
              • Dinoxus  

                Me vyhovuje celkova priprava mapy dopredu na PC a pak jen import do telefonu, to bohuzel zadny program na android neumi. Ja to ocenuju kdyz jedu nekam kde to neznam a mapu si diky stolnimu ozimu sam vytvorim, zkalibruju, vytvorim trasu a pak jen nahraju do telefonu. Dost casto se da sehnat mapa oblasti vcetne 3D povrchu a pak je to dokonale. Ale verim ze na Android udelaji stejnou verzi a pak nebude co resit. Ono kdyby google maps a google earth pro lepsi nadroidy dokazali cachovat mapy tak by to taky nebyl takovy problem, ted je to v zahranici na dve veci. V HD2 mam v google maps nachovane moje oblibene dolomity ve foto modu + kompass mapy v ozim a je to dokonala kombinace.

                0 0
                • Flegmatik  

                  No, ono si i do Androidu můžeš natahat mraky map z celého světa, viz obrázek, který si prostě uložíš na kartu a pak v nějakém programu (jak jsem zmiňoval) otevřeš. Všechno samozřejmě offline (případně menší výběr podobných map se dá přímo online stahovat kdekoliv na světě, právě díky RMaps). S tím vytvářením trasy: u nás a na Slovensku si to můžeš naťukat v PC třeba na tom cykloatlas.cz, uložit do gpx a pak zobrazit v mapách v telefonu. Pak už jen sleduješ nahranou linii. Ale jako moc to nepoužívám (vlastně nikdy), takže jsem o tom více nepídil, ale jako jde to :-)

                  0 0
                  • Dinoxus  

                    A to je prave ten problem ze clovek musi cast map stahnout na tomhle serveru a jine zase tady. Uzivatelska zakladna pro oziho je obrovska a v te stolni verzi si clovek upravi jakoukoliv mapu, da do ni svoji data (poi, trasu, …) a nahraje v jednotnem formatu do mobilu. Stejne tak naopak zaznamenanou trasu do stolniho oziho. Nerikam ze to v androidu nejde, jen ta uzivatelska privetivost ma co dohanet, ale jen co pripravi verzi pro Android tak jdu do toho.

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      Jo, jsem zapomněl dodat, že ty screeny jsou z programu Mobile Atlas Creator 1.8 – možná si to zkus stáhnout a nainstalovat. Nalouduješ jakoukoliv mapu z těch výše uvedených serverů, uděláš si výřez, jakékoliv oblasti potřebuješ a z toho si pak vytvoříš soubor jaký potřebuješ (od těch OruxMaps, SportsTracker, Garmin Custom Map, Trekbuddy Atlas atd. až po OziExplorer (png a map)… Jako je to asi jen pro urychlení: proč shánět papírové mapy a kalibrovat je, když si to můžeš stáhnout hotové. Jediné, na co jsem ještě nepřišel, je to, jak vytvořit v tom MAC1.8 gpx trasy… Waypointy si uděláš, ale trasu nevím. Můžeš si ji tam nahrát, ale jak vytvořit, to netuším. Až to půjde (možná to jde, gpx to tam má), tak to bude univerzální nástroj pro všechny bez konkurence.

                      0 0
                      • Dinoxus  

                        Ja ten program mam a zkousel jsem ho dost dlouho. S Androidem jsem se nejaky cas zabyval docela intenzivne. Ale pro me porad vyhrava ten ozi a win mobile. Ale nevzdavam se a pouzivam oba systemy, kazdy ma neco do sebe. Ja nikdy neshanel papirove mapy a pak kalibroval, ono moc lidi nema pristup k velkemu skeneru a ja k nim bohuzel patrim. Jezdim casto do dolomit a tam i mezi mistnima vyhrava jasne ozi a jeho mapy a to je pro me velke plus. Uz aby ta alfa verze pro android se aspon prehou[pla do bety a byla videt pouzitelne ve stolnim ozim.

                        0 0
                        • kryspin  

                          krome toho, ze dlouhou dobu byl ozi, pak dlouho nic a pak zase douho nic a pak teprve nejaka tlupa zacatecnilu (to uz se do trochu zmenilo) tak ze na oziho jsem celkem zvykly, ale hlavne oziho vyuzivam prave pro moznost nascanovat si vlastni, tistene mapy a pak podle nich jezdit (staci na to obycejny scanner A4). zejmena v dolomitech nebo ve svycarsku je to zasadni, do offline stazene online mapy sice jsou prima, ale uz tam nejsou treba znacene traily a pod. dal je uzasna moznost si mobilniho oziho upravit presne podle zpusobu pouziti, tak ze je pak fakt rychly na ovladani a zaroven tam clovek ma presne co chce a pouziva (samozrejme kdyz jeden vi, jak to chce ovladat). oziho je take mozne preskinovat tak, ze je k nepoznani (tedy graficky alespon trochu koukatelny).

                          0 0
                • baron  

                  Tady už máš OziExplorer Alpha Version 0.1.2 pro Android ke stažení, tak můžeš vyzkoušet.

                  Já ho používám na WM, tak nevím jak moc je pro Android tato zatím alfa verze použitelná.

                  0 0
                  • Dinoxus  

                    Jo to jsem zkousel, to je opravdu alfa, snad do toho brezna vydaji uz pouzitelnejsi.

                    0 0
    • janchi  

      A este take exisrujr ze ulozi google mapy na kartu a idete aj offline. Dalej HTC Desire HD ma v sebe zabudovanu navigaciu od googlu a ako offline mapy pouziva americke route 66. V auto navigaci nevidim problem Copilot je super takisto aj sygic. Problem je v tej turistickej ked dojdem domov tak vam nieco pozrem teraz cestujem.

      0 0
      • Flegmatik  

        Právě ani v turistické není zase takový problém. Vám asi nahraju video :-)

        0 0
        • janchi  

          Sak ja viem ja mam Android pouzivam ho kazdy den ale skus to tune niekomu vysvetlit ze WinMo vobec nie je najlepsi. A ze je pouzivatelsky nepouzitelny a este mi tu napise niekto ze napr. HTC sense je nastavba ktora kazi WinMo vsak bez toho by bol WinMo nepouzitelny pre kapacitne displeje.

          0 0
    • biker 0071  

      Mám HP Data Messenger s GPS navigací a je to super, případně jsou tam ještě google mapy které taky využívají GPS takže je to vlastně jedno jestli použivam je nebo TOM TOM. Každopádně jako telefon doporučuju.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.