• Mike Gaucher

    Možná už jste to zažili. Podzim, je šest hodin odpoledne zimního času. Místo: třeba někde v Krušných horách. Kocháte se barevnýma lesama, jste tam kde to moc neznáte, ale ta zvědavost co je za dalším horizontem či zatáčkou vás nutí jet dál a dál. Vždyť co se může stát? Máte přeci mapu. Najednou si uvědomíte, že se začíná stmívat, a to ******** rychle. A vy jste stále tam kde to neznáte. Lehčí panika, vždyť na co je mapa v absolutní tmě? Leda tak na utření …, nebo snad na podpal?

    A aby toho nebylo málo, občas zahlédnete ony temné siluety, temné siluety mužů v zelených kamizolách a jednou rukou dlouhou. Vždyť je podzim, lovecká sezona. Občas houkne rána a vy si uvědomíte, že je tma a váš dech v tom nekonečné stoupáku tolik připomíná ono pověstné „funět jako prase, když leze z bukvic“. Jako by jste přímo cítili na svém zátylku nitkové zaměřovače jejich zbraní. Jsou to přeci elitní střelci jejiž heslo je „nejdřív střílej a potom se ptej“. Střejci proti nímž je Vasilij Zajcev neumětel okresního formátu, který netrefí na 50m ani vrata od stodoly.

    V této zapeklité situaci je tedy orientace v terénu otázkou přímo života a smrti, buď vás „omylem“ trefí nebo vás čeká smrt prochladnutím (prý to začíná pocitem chladu ve varlatech).

    Moje otázka tedy zní. Pomuže v týhle situaci GPS v mobilu? Dá se podle těch google map zorientovat i uprostřed lesa? Je to dostatečně přesný? Nikdy jsem to naživo neviděl jak to v tom mobilu funguje a když se dívám na počítači na Google Mapy, tak moc detailní nejsou. Stačí, když si na tyhle nouzovky pořídím mobil s GPS nebo je to k ničemu a chce to nějakýho toho „Oregóna“?

    0 0
    • jIrI___  

      Smart Maps v těhle situací je plně dostačující, s ostatními programy nemám zkušenosti.

      0 0
    • Jery01  

      no sestra má samsung corby,je tam taky google maps,přesnost 2km :D ne,ale někdy to ukazuje celkem přesně,ale myslím,že to jde přes GPRS(tedy wap,internet…)

      0 0
      • dieegoo  

        Jestli ono to nebude tím, že Corby nemá GPS ;) Pak logicky nemůžeš žádnou velkou přesnost požadovat. Ve městech, kde je hodně buňek, je to lepší, na vesnicích a obecně v přírodě, kde je buňěk méně, je přesnost daleko, daleko menší.

        0 0
    • JakeF  

      Podle toho, co chceš za mobil. Nějakýmu základu v podobě Google Maps, ještě závislýmu na netu, bych se asi nesvěřil, ale Ozi Explorer a Smart Maps na Windows Mobile mi na HDčku vykazujou velmi slušnou přesnost a orientace je parádní… Jediný, co mi tak chybí, je elektronický kompas, ten mají až novější. Ale i tak už s sebou mapu dlouho nevozim.

      0 0
    • MlokCZ  

      Nokia cca před týdnem zcela uvolnila svoje mapy pro svoje telefony zdarma. Dříve mapa zdarma už byla, ale routing nikoliv. Teď už vše.

      Nahrát je možno z počítače mapu celé Evropy (nebo jen příslušnou častá) předem, takže to lze použít i zcela bez připojení na net (samozřejmě je možné využít s připojením a pak není nutné ani tam ty mapy nahrávat předem).

      Už jsem to stihnul vyzkoušet v autě a je to velmi slušně použitelné, téměř srovnatelné s velkou auto navigací (téměř proto, že ten displej je pidi, to je jediná zásadní nevýhoda, hlasová navigace funguje ok).

      Je to ale klasická auto navigace, tedy není to turistická mapa. Jak moc to bude vůbec k něčemu dobré v terénu trochu mimo civilizaci přesně nedokážu říct. Určitě to pomůže trochu, protože uvidíš nejbližší silnici.

      Na kolo bych to ale za Garmin s Topo 3 Pro určitě neměnil, to je v terénu úplně jiné kafe.

      Co mi na Nokii (E52) oproti Garminu zaujalo, jak bleskově rychle mi na začátku najde družice, výrazně rychleji (většinou skoro hned – tzn. za 2–3s) než Garmin.

      Takže to také dost záleží co a jak jezdíš. Když pořádné terény, tak se může podařit být třeba i 4–5km vzdušnou čarou od silnice, což jen s automapou ve tmě v lese nemusí být nic moc.

      0 0
      • MlokCZ  

        Samozřejmě lze použít i jinou mapu v jiné aplikaci. To co jsem popsal má ale obrovskou výhodu, je to komplet legálně zdarma.

        A nic jiného jsem zatím v té Nokii nezkoušel a ani se nechystám, když na kolo stejně vozím 60CSxko s Topo 3 Pro.

        0 0
        • Tyboo  

          já mám nokii N95 a zaktualizoval sem to přes pc suite ale navigovat mi to pořád stejně nedovolí. nahraju mapu, dokonce i hlasy ale pak to stejně chce licenci. někde sem četl že to ještě není uvolněné pro všechny telefony

          0 0
          • Flegmatik  

            Není no. Zatím jen pro tyto: Nokia X6, N97 mini, E72, E55, E52, 6730 Classic, 6710 Navigator, 5800 XpressMusic a Navigation Edition a 5230.

            0 0
            • LáďaH  

              A už i N97 (normální).

              Zde je i článek: http://mobilizujeme.cz/…vzdy-zdarma/

              0 0
              • Dude111  

                mám E90 a běží už taky a skvělě a problém s malým displayem v autě nemám :)

                0 0
            • Smazaný účet  

              Nevíte někdo, zda jde Nokia navigace používat bez stahování dat?

              Mám Nokii 5800 XM a při určování polohy přes A-GPS k tomu dochází.

              Když nastavím jen GPS (bez asistence přes GPRS), telefon polohu nenajde…

              Díky

              0 0
              • MlokCZ  

                Ano, obecně lze (na E52 mi to bez A-GPS funguje, netestoval jsem ale dlouho, mám datový neomezený tarif, takže nemám důvod nepoužívat A-GPS). Bez A-GPS hledá polohu každý mobil vždy déle. Pokud ji nenajde v některých případech vůbec, tak je problém daného mobilu, že má špatně udělaný gps přijímač a pak máš zřejmě smůlu.

                Neomezená data ale dnes už nestojí skoro nic, takže pokud to je možné, tak se přikláním k možnosti jet s A-GPS. Ta data se stejně hodí na spoustu další věcí, když už má člověk „chytřejší“ telefon.

                0 0
                • MaPa  

                  Jen to nezapomenout vypnout při cestě do zahraničí nebo při toulkách po hraničních horách…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak to je jasné. Na tohle ale pro jistotu vždy používám výběr operátora ručně, obecně abych omylem nebral v pohraničí cokoliv v roomingu.

                    A navíc ještě u navigace navoleno upozornit na rooming.

                    0 0
              • Flegmatik  

                Musíš vyjít ven. V budovách to málokdy polohu najde (při vypnuté A-GPS).

                0 0
            • kyl  

              Tak zrovna na 5800 mi to nejde,chce licenci nebo co.

              0 0
            • kyl  

              A co teda udělat aby to po mě nechtělo furt licenci když dám navigovat,stáhl jsem vše znova,jak aplikaci tak mapy a žádná změna.

              0 0
              • Flegmatik  

                Děsně rád bych ti poradil, ale nevím… Snad jen, abys to smazal zase, vypnul a zapnul telefon a pak stáhnul ty nejnovější mapy a hlavně aplikaci odtud (a postupovat podle pokynů) http://maps.nokia.com/…ces/ovi-maps

                0 0
              • Flegmatik  

                A vlastně si zkontroluj i verzi FW viz http://maps.nokia.com/…ps/downloads#…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ale taky se ti může stát, pokud jsi telefon kupoval v nějakém pochybném obchodě za podezřele nízkou cenu, že firmware nepůjde aktualizovat (není určen pro EU).

                  Já i když jsem měnil Product Code, furt to nešlo.

                  Nakonec jsem musel naběhnout do prodejny Mobilky a tam mi to na počkání kopli, aniž by je zajímal záručák, nebo doklad o koupi…

                  0 0
                • kyl  

                  Až se zmátořím tak na to mrknu,nějakej neřád mě poslal dnes k zemi,FW mám aktuální.

                  0 0
                  • Flegmatik  

                    Co se stalo? Držím palce teda, klidně to napiš na CD, štve/těší…

                    0 0
    • Ferdyš  

      Právě z tohoto důvodu mám mobil s GPS a aplikaci TrekBuddy,pro kterou si vytvoříš libovolné mapy,včetně atlasů s několika vrstvami. Záleží co očekáváš,či chceš zapis trasy např do Goole maps.

      0 0
    • Honza729  

      V tehle situaci, kdy citis musku silenych myslivcu v zatylku, ti pomuze predevsim blikacka vzadu a Aurora vpredu. Jeste jsem neslysel, ze by si divocak na cestu svitil a na prdeli blikal.

      :)

      0 0
      • meri  

        Honza729…z poslední věty jsem se teda skoro po.ral smíchy…dobrý :)

        0 0
      • zichis  

        neboj, však to v nejbližší době napraví nějaké nové nařízení z EU.

        0 0
      • Mike Gaucher  

        Zase vžij se do situace myslivce. Hodiny čekání a nic, tak co si z nudy/zoufalství nevystřelit na cokoliv se hejbe. A v tomhle případě by ta blikačka mohla být kontraproduktiv­ní …:-)

        0 0
        • Honza729  

          Tak jeste zakladateli vlakna doporucuju nahlas zpivat nebo recitovat basnicky.

          Divoky prase zrejme nebude znat Petra Bezruce – Ostrava :)

          0 0
    • Chiron  

      Pokud máš mobil s WindowsMobile, tak bych sáhl po SmartMaps ty mapy sou oproti googlu perfektní. Pokud máš obyč foun, tak bych stáhnul javovku TrekBuddy, pomocí MapGrabber bych si vytvořil offline mapu z mapy.cz. Ideálně turistickou s max rozlišením, sice to není úplně ono, ale mapa je kvalitní a zorientuje se člověk lehce. Případně udělat mapu z cykloatlasu. Jinak co se týká map googlu, tak ty ti pomůžou najít tak maximálně nejbližší větší cestu, o místních lesních cestách se ti u něj může tak akorát zdát. Ale jako nouzovka k zjištění terénu podle vrstevnic a nalezení civilizace taky poslouží, ale když nemáš offline mapu, tak se připrav na slušný účet za stažené data. Osobně mi prošlo rukama několik mobilů s GPS a možnostem jaké jsou na WM se nic nevyrovná, nepřeberné množství navigací a takový SmartMaps má výborné rastrové mapy.

      0 0
      • Jery01  

        nemáš nějakej odkaz na stáhnutí toho trekbuddy ? díky

        0 0
        • Ravo23  

          prekvapivo http://www.trekbuddy.net

          0 0
        • Ferdyš  

          Tady jsou stránky v češtině: http://www.trekbuddy.net/…iewforum.php?f=13

          Tady jsou odkazy na stáhnutí aplikace: http://www.trekbuddy.net/forum/ Samo po bezplatné registraci.

          0 0
          • Jery01  

            pořád nemůžu přijít,jak se s tim pracuje..nevíte někdo ? i mapgrabber nevím jak funguje(jak zadat „levý roh mapy“ a „pravý roh mapy“ ? poraďte prosím

            0 0
            • Jery01  

              už vím,jak dát mapu,je to podle souřadnice,ale nechce se mi to stáhnout

              0 0
              • Ferdyš  

                Níže je odkaz na Atlas creator,běží sice na javě,ale ve vytváření atlasů i možnostech map je super,doporuču­ju.Používám na SE C702 a SE W715,možnosti TrekBuddyho mě dokáží překvapit i po roce užívání.

                0 0
                • Jery01  

                  což to jo,jako mapu už mám,ale dám ji do founu a napíše to,že to nejde…jsem se nas*al a smazal to..nemám na to nervy pořád zapojovat a vypojovat mobil od pc..a potom to stejně nejde…

                  0 0
                  • Ferdyš  

                    Dej si pozor na načítání mapy nebo atlasu ale vždy v tar podobě.Chce to počíst v českých diskusích na domovských stránkách

                    0 0
                    • Jery01  

                      jak jsem řekl,nemám na to nervy..stále nevim,jak by to vypadalo na tom mobilu..sice by se to hodilo,ale co,nedá se nic dělat

                      0 0
                      • Jery01  

                        poraďte někdo,udělal jsem si mapy,dal do founu a otevřel jsem trekbuddy,otevřít mapu,vybral jsem jednu a napsalo to error cituji : " [6] null:invalidMa­pException[nu­ll]: Nenalezen soubor s řezy file:///e:/Trek­Buddy/maps/4545%2014­.set

                        teď co s tim ? můžu dát jenom OK a potom se napíše: Načten nekorektní soubor. Zkuste to znovu. a potom hovno a nic se neděje

                        0 0
                        • fíha  

                          Na SE C702 TrekBuddy mapy pouzivam nejaky Googleak, k dispozicii asi 5 typov map a vcelku to funguje.

                          Akurat mnozstvo map tvorenych tisicami .png ten mobil dost pribrzduje, zvlast v obasti albumov. Obcas az dost.

                          0 0
                    • madcat  

                      Hmm, já když si vytvořil tarovanej atlas, tak mi to mobil (N6300) nějak nechtěl brát – otevřít atlas šlo, ale pak když se ptal na „select layer“, tak už mi to nenabídlo nic k otevření a skončil jsem… Když jsem to překopal na netarovanej, tak v pohodě, nabídne mi to k otevření jak atlas, tak i layer a mapu, ale zase natahování většího atlasu na kartu trvá snad uherskej rok (velkej počet souborů a ke konci se to dost zpomaluje…). Nějaká nápověda?

                      0 0
                      • Ferdyš  

                        Na nokii jsem to nezkoušel,nic mě nenapadá.Zkus pročíst pár diskuzí na stránkách TrekBuddyho.

                        http://www.trekbuddy.net/…iewforum.php?f=13

                        Nějak jsem pozapoměl jak sem vložit odkaz do jednoho slova.:-)

                        0 0
                        • Honza729  

                          Mas to v okne, kam pises, po leve strane.

                          0 0
                        • madcat  

                          OK, no zkusím to tam trochu pročíst… Plus ještě když už teda se mi tam ten atlas podařilo natáhnout, tak mi pro prohlížení mapy mobil furt háže „out of memory“ chybu. Napřed to zařvalo až po nějaké chvilce prohlížení, a teď už prakticky ihned po spuštění a otevření atlasu, jakoby se při prvním spuštění zaplnila nějaká cache a už se neuvolnila… Velikost tiles mám standardní, myslím že tam bylo 256×256, atlas jsem si zkusmo vyráběl sám – vyrobil jsem si Moravskej kras z cykloserveru, celkem 4 vrstvy asi 1450 tiles nebo tak nějak… Nemůže být chyba v tom, že mám TB nahranej v pevné paměti mobilu, které se moc nedostává, kdežto na kartě by měl víc paměti k dispozici (i když pomalejší)?

                          Holt asi to Trek Buddy fórum budu muset pročíst ještě trochu víc :-).

                          0 0
                • madcat  

                  Hele když si s tím takhle hraješ – nenarazils na nějaký problémy s vytvářením větších map? Samotnou aplikaci TrekBuddy už jsem asi jakž takž vyladil, že funguje bez pádů a chyb, ale v tom TB Atlas Creatoru mám jeden problém, že jakmile chci vytvořit trochu větší mapu, tak mi začne po chvíli házet chyby při stahování. Kdyby aspoň zkusil nějak znovu stáhnout ty dlaždice, který mu napoprvé nešly, tak OK, ale když mi po několika chybách zařve, že teda Abort, Retry nebo co… a dám „retry“, tak se neděje už nic, a můžu to rovnou odpískat… Nemáš podobnou zkušenost? Jinak teda pročítám TB fórum, ale zatím jsem tam odpověď nenašel, tak třeba tady bude někdo vědět…

                  0 0
                  • madcat  

                    PS: tou větší mapou myslím třeba celý Česko z cykloserveru, zoom 8 – 15. Jinak jsem si vytvořil zatím v podstatě celou jižní moravu s částí vysočiny a severní moravy, a to proběhlo bez problémů, i když to trvalo asi hodinu… Ale rád bych celý Česko, velikost karty mě (zatím) neomezuje…

                    0 0
                    • MaPa  

                      Je to jak předpokládáš, je lepší stahovat menší díly a mít tak třeba víc map „vedle sebe“. Nebo používat víc atlasů. Při větším území začnou chyby ve stahování, vycházejí giga atlasy, které pak stejně nejsou použitelné…

                      0 0
                      • madcat  

                        OK, dík moc, asi to teda budu radši spíš kouskovat na menší celky, než mít nahrnuto všechno v jednom chybovým balíku.

                        0 0
                        • Ferdyš  

                          Celá republika nejde,bo náhled mapy v zoomu 8 nesouhlasí s náhledem 15,je to hodně osekané podle hranice.Tzn,že se vytváří čtverce bez obsahu,proto ta chybová hlášení.Proto používám několik atlasů s menší plochou,podle toho kam se zrovna chystám.

                          0 0
    • Flegmatik  

      Já bych dal spíše na svůj zdravý rozum. Jestliže vím, že nemám světla, neznám místo a bude se brzy stmívat, tak nečekám až se setmí, ale řeším situaci co nejrychleji. Tohle by možná k návodům k GPS taky mohli psát :-)

      0 0
      • Mike Gaucher  

        Co by to bylo za život jenom se zdravým rozumem? Občas i ty emoce jsou třeba.:-)

        Právě ta doba kolem změny času (letní-zimní) je kritická, člověk je navyklej na nějakou hodinu, kdy se setmí a najednou je tma o hodinu dřív.:-)

        0 0
        • Flegmatik  

          No tak si nestěžuj :-) Užívej si adrenalinu v hledáčku myslivců za tmy… (Taky uvažuj, že se ti může vybít baterka a pak budeš zase na začátku, takže pozor na to :) Při zapnutém GPS, případně navíc napojeným na net, má telefon obecně vyšší spotřebu.

          0 0
    • Twisp  

      HD2, OziExplorer 2.19 a nemuzu si stezovat :D

      0 0
      • JakeF  

        Jak trefuješ místy poměrně malý nabídky Oziho bez stylusu? Na takovou úpravu pozice waypointu jsem na HDčku tahal stylus běžně, i když jinak ho používám prakticky jen na sudoku :-). Já neřikám, že to trefit nejde, ten displej HD2ky je o kousek větší a o kus přesnější, ale nepřijde mi to jako úplně ideální a pohodlný…

        0 0
        • MaPa  

          Ozi už dlouho umí konfiguraci tlačítek a celých stránek podle toho jak si je definuješ včetně funkcí. Tedy použití stylusu už dlouho není potřeba.

          0 0
        • Twisp  

          Jak píše mařka, přes screen desinger si můžeš tlačítka navolit, jak je potřeba, ale i tak nemám vůbec problém se na HD2 trefit do malých polí. A ten screen a rychlos proti iPAQ 214 je az k neuvereni.

          Samozřejmě nevýhodou takovýho zařízení je výdrž baterie.

          0 0
          • JakeF  

            Tak na tuhle funkci se podívám, doteď jsem jí nenašel, občas vytáhnout stylus mě tak nemrzí… Tak ono výdrž u takovýhleho zařízení nemůže bejt zázračná… Jenom když si vezmu, kolik toho spolyká displej… No, já do budoucna asi do kapacitního taky půjdu. Tlakovej má zásadní nevýhodu, že mi při přenášení v pouzdře semtam někomu zavolá, občas mi zvedne/odmítne hovor při vyndavání atd. A jo, Slide 2 Unlock používám, jenže jak mám na některý programy výjimku, tak na to občas prostě zapomenu…

            0 0
    • Mike Gaucher  

      Takže např. tohle je k ničemu? Chce to mobil s otevřenym systémem?

      0 0
      • jIrI___  

        Za ty prachy bych si teda raději koupil něco s WM.

        0 0
      • pepino  

        To si kup tohle http://www.fastcardtech.com/…t+phone.html za 3litry (40usd poštovný) s WM6.5 a GPS

        0 0
        • jIrI___  

          Máš to vyzkoušené? Jestli v tom fungují české SIM karty a tyhle „drobné“ věci, které si člověk nejdřív neuvědomí.

          0 0
          • pepino  

            Ve všech čínskejch napodobeninách, co mají GSM, fungují český simky.

            0 0
        • dieegoo  

          „HTY“ co má TouchFlo vypadjící jako prostředí od applu? Zajímavej kočkopes :)

          0 0
          • madcat  

            Za ty prachy to má člověk snad i chuť vyzkoušet – takhle navenek to vypadá poměrně zajímavě… Telefonovat to snad bude, SMS nebo MMS s tím nejspíš pošlu taky, a kdyby to i ty GPS funkce umělo nějak slušně… Akorát ještě nerozumím tomu, že na fotkách na tom běží windows mobile, a na manuálu je fotka s prostředím ala iPhone…?

            0 0
            • pepino  

              Má to WM6.5, těch komunikátorů tam maj asi 170, i s Androidem.

              0 0
            • pepino  

              Marwell 1Ghz za cca 5200kč bez dph, atd.. je tam toho hafo. http://www.fastcardtech.com/…+screen.html

              0 0
              • madcat  

                Nevíš o někom, kdo ten z toho tvýho linku, nebo třeba tenhle pořídil a vyzkoušel? To totiž aspoň takhle na papíře nevypadá tak úplně špatně… Otázka samozřejmě je, co v té krabici z Číny doopravdy přijde…

                0 0
                • jIrI___  

                  Otestuj a dej vědět :). Taky mě to láká, prodat telefon a PDA a místo toho pořídit all in 1 v kvalitě od číňana :-D

                  0 0
                  • pepino  

                    Jinak slušnej display má tohle, i váha jde, zas HW nic moc http://www.fastcardtech.com/…i+QWERTY+800

                    0 0
                  • vikicek  

                    Chlapi, mějte rozum. I když je fakt, že pokud chcete vyhodit prachy z vokna, lepší možnost než tyhle čínský kopie neni ;).

                    0 0
                    • pepino  

                      Kolik jsi jich měl? Mimochodem, tohle neni kopie.

                      0 0
                    • jIrI___  

                      Vlastní zkušenost? Celkem by mě zajímaly nějaké informace od člověky, který nějakou z těhle šunek už delší dobu používá.

                      0 0
                      • vikicek  

                        Vlastní zkušenost jen s čínskou kopií MP4 přehrávače a zkušenosti ostatních uživatelů s čínskejma kopiema pocketPC jsem sledoval na diskuzních stránkách na webech ce4you a smartmania. Bohužel to teď nemůžu najít, ale koho by to zajímalo, dohledat se to tam dá. Vypadá to lákavě, ale je to asi tak jako kdybyste si koupili tohle http://weurban.wordpress.com/…zny-vsechno/ a tvrdili, že jste to viděli jet :o)

                        0 0
                        • vikicek  

                          Tak už jsem pro vás alespoň něco našel: http://www.ce4you.cz/…ew_topic.asp?…

                          Jasně, běží to, ale já osobně bych ty „lehké problémy“, které tam popisuje nepřekousl. Kupte si radši bazarovou SE Xperia X1 , za 5k seženete a je to slušný. Popř tak za 7–8k origo Touch Diamond2 (mám ho, práci odvádí na jedničku), podle mě se nemá cenu trápit s čínskejma šmejdama, akorát budete ******** že jste vyhodili prachy za křáp … no ale jak myslíte :)

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Nefunkční mikrofon bych zrovna za „lehký“ problém nepovažoval :-D. Ale může to být chyba kusu jako u všeho jiného.

                            0 0
                            • vikicek  

                              No kdyby jen vadný mikrofon. Například neobsahuje G-senzor, nejde mu vstoupit do WM start menu, zařízení nelze flashovat … no, můj názor na to znáte, dobře si tu koupi rozmyslete ;)

                              0 0
                              • jIrI___  

                                G senzor je mi asi stejně potřebný jako G bod. Že nejde vlézt do start menu, to už je asi stejně malá chyba jako ten nefungující mikrofon :-D. A flashovani vůbec nevím co je a asi jsem nikdy za 3 roky PDA neflashoval, takže taky drobnost :). Jako samozřejmě člověk musí počítat s tím, že na čínské kopii 2× levnější než originál bude něco ošizené. Teď už jde jen o to co :). Nicméně má člověk záruční dobu, jen to posílat zpět čongům jskou komplikace a zbytečné výdaje navíc.

                                0 0
                                • tom_777  

                                  tak pozor G bod je moc důležitej !!! :)

                                  0 0
                                • vikicek  

                                  No G-senzor pro mě třeba je dost důležitej, už při prohlížení webovejch stránek (V Opeře snad obraz ani jinak než otočenim telefonu nepřetočíš), nebo při přetočení u psaní zpráv … pak další ztlumení příchozího hovoru otočením mobilu displejem dolů … zabavení mladší sestry hrou s ovládáním G-senzorem.. ale zase je to hodně subjektivní :). To flashování je pro mě další zásadní fail, zařízení s WM jsem si koupil právě pro bohatou podporu komunity xda-developers, ti lidi odváděj skvělou práci.

                                  Jako vždy jde ale o priority :)

                                  0 0
                                  • pepino  

                                    „V Opeře snad obraz ani jinak než otočenim telefonu nepřetočíš“ nechňápu, používám operu mini i operu wm10 na dědkovi HTC Blueangel, ten nezná ani G bod, natož G senzor:)

                                    0 0
                                    • vikicek  

                                      No v plnohodnotný Opeře verzi 9.5 jsem v menu prohlížeče nikde nenašel možnost trvalého otočení .. ale možná jsem špatně hledal :)

                                      0 0
                                  • JakeF  

                                    Osobně mám G-Senzor akorát na Teeter :-). Jinak otáčení obrazu mám nasavený na dlouhý podržení „zelenýho“ tlačítka a je to daleko lepší… Když se mi takhle „sama“ přetočila navigace, který to trvalo kolem půl minuty, tak jsem to automatický otáčení radši zablokoval kompletně…

                                    0 0
                                    • vikicek  

                                      Jakou máš navigaci a jakej přístroj? :)

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        HTC Touch HD, navigace to byla Ozi Explorer… nevim, jestli půl minuty přesně, ale pomalu to šlo strašně… Teď už to otáčení prakticky nepoužívám, na netu většinou jenom kontroluju maily, když potřebuju net, tak připojuju mobil jako modem k notesu…

                                        0 0
                                        • Jery01  

                                          poradíte někdo ?

                                          udělal jsem si mapy,dal do founu a otevřel jsem trekbuddy,otevřít mapu,vybral jsem jednu a napsalo to error cituji : " [6] null:invalidMa­pException[nu­ll]: Nenalezen soubor s řezy file:///e:/Trek­Buddy/maps/4545%2014­.set

                                          teď co s tim ? můžu dát jenom OK a potom se napíše: Načten nekorektní soubor. Zkuste to znovu. a potom hovno a nic se neděje

                                          0 0
                              • pepino  

                                Ano, flashovat to nepůjde, na tyto romky nebudou na xdadevelopers neorigo verze.

                                0 0
                          • pepino  

                            Já vloni zkoušel mobil za 1000kč s 2,4 dotykáčem (bez OS), naprosto v pohodě. Dokonce si lidi na mobilmanii atd. pochvalovali, že když byl problém, poslali mobil zpět poštou a dostali obratem novej dřív, než by se tady vyhádali s prodejcem (vlhkost atd, známe to). takže já klidně než tady origo za 10.000 vyzkoušim nějakej takovejhle za 3000. Každýho věc.

                            0 0
                            • tom_777  

                              mě teď (asi v ponděli protže včera jsem se s pošťákem nejak minoul) přijde smartfoun s androidem za kačku a ani jsem nemusel podepisovat nějakou strašnou útratu jen 500 měsíčně

                              0 0
                              • jIrI___  

                                Na jak dlouho máš smlouvu a u jakého operátora?

                                0 0
                                • tom_777  

                                  na 3 roky od t-mobile, ale ja jsem u tmobile vlastně od doby co mam mobil takže ty tři roky jsou vlastně v poho.

                                  (tři roky proto aby byl HIT)

                                  telefon G1 alias HTC DREAM je to pádlo, ale za kačku to jde :)

                                  0 0
                                  • tom_777  

                                    tak je to doma, je to prima. Jen jeste nemam aktivni datovej tarif a ta věc mi furt hrabe na net tak jsem dal simku zpět do motoroly… než naskočí datovej tarif

                                    0 0
                                    • dieegoo  

                                      Tak si hlavně na tyhle fičury, co vyžadujou datový připojení, dávej pozor, až vyjedeš do zahraničí… aby ses pak nedivil, až přijde účet :)

                                      0 0
                                      • tom_777  

                                        to tam šlo nastavit hned že při roamingu nechci internet – já jezdim dost v pohraničí tak na to přijdu rychle jestli to fachčí nebo ne

                                        0 0
                          • rs.1  

                            Jakou ma vydrz pri zapnutem GPS?

                            0 0
                            • vikicek  

                              nepřetržitě cca 4–5hodin, v závislosti na nahrané ROMce. Každopádně v autě je to píchlý do napájení, takže do mrtě jsem výdrž nikdy nezkoušel. Při jednorázovym použití za chůze např ve městě to vydrží dost.

                              0 0
                    • madcat  

                      No tak například podle videí v linku č. 3, co sem dal jIrI__ to vypadá, že ty čínský stroje i fungují, takže snad to taková hrůza a „vyhozený peníze“ nebude

                      0 0
                • pepino  

                  Nevim, nezkoušel jsem, ale přes paypal by to mělo snad být v pohodě.

                  0 0
      • jojina20  

        Ten S8300 nemá žádnou výdrž, má ho přítelkyně a nabíjí pořád.

        0 0
    • MaPa  

      Pro tuhle situaci úplně stačí mobil s Javou, free aplikace Trekbuddy a v kompu instalovanej program TrekBuddy Atlas Creator, který ti dovolí stáhnout si podklady pro jakou oblast chceš z jakého zdroje chceš. Na výběr je poměrně slušné množství serverů od Shockartu přes Google a další (včetně ortho layerů) až třeba k OpenStreetMap.

      Podle mne tahle kombinace na nějakém větším displayi převyšuje Topo3 pokud nechceš POI a stačí ti mapa. Aktualizace podkladů je taky daleko častější a zdarma (legálně).

      Největší výhodou je že přepínání jednotlivých mapových podkladů děláš jedním tlačítkem.

      0 0
      • Mike Gaucher  

        To by mě právě stačilo, s nějakou rozumnou přesností zjistit kde jsem a kde je sever. Prostě, abych se s touhle pomocí od GPS dokázal orientovat v terénu s papírovou mapou i za tmy.

        Nějaký trasování a navigování je pro šampóny.

        0 0
      • madcat  

        Tohle téma mě velice zaujalo, teď ještě jestli má smysl se o něco takovýho pokoušet s N6300 s 2GB kartou… Javu to umí, takže Trek Buddy by na tom běžel, GPS modul bych si k tomu nějakej sehnal… Teď ještě jaký mapy do toho dostat? Padly tu názvy jako MapGrabber – to jako umí nějak vykuchat mapový podklady třeba z mapy.cz, nahrát je na kartu a pak bych to mohl používat pro orientaci v terénu? To mi přijde jako super možnost, nic moc jinýho než aby mi telefon řekl, kde su a kam mám jet/jít dál nepotřebuju, javový google maps, který jsem si stáhl, jsou přes GPRS šíleně pomalý, prakticky nepoužitelný, a nakoupit turistický mapy celé ČR a skenovat to mi přijde trochu nepohodlný (a drahý). Tož jak – má cenu to zkoušet, nebo je to jenom moje naivní představa?

        0 0
        • MaPa  

          Zkus tohle. Intuitivní, jednoduché, výstup vytvoří Atlas pro TB nebo kalibrované mapy pro Oziho.

          V současnosti asi nejlepší stahovač pro rastrové softy co je.

          Principem je že si vybereš obdélníkem území které tě zajímá, vybereš si typ podkladu a úroveñ detailů (v podstatě měřítko).

          V případě TB ti vytvoří ze všeho zaškrtaného atlas který dáš na kartu do telefonu. V TB načteš Atlas, vybereš si mapu v jaké chceš úrovni (podle předem nahradných) a pak stačí zapnout příjem signálu. Jedním tlačítkem přímo vybíráš jiný mapový podklad, druhým tlačítkem pak úroveň detailů (náhrada zoomu). Easy.

          Atlasy jednou definované (soubor stahovaných map a úrovní) jde uložit takže akutalizace je hotova během pár kliků bez nutnosti označovat území, podklady a úrovně znovu.

          Myslím že pokud si tu aplikaci stáhneš, rychle to pochopíš ;-).

          0 0
          • gargamel  

            Jde v tom vyrobit nějaká mapa z turist. map, např na mapy.cz?

            0 0
          • madcat  

            Kurnik ten TrekBuddy, ach jo! :) Jde to, ale DŘE to! Tak jsem konečně vyrobil takový mapy, aby mi to ani ve fullscreenu nepadalo s chybovýma hláškama, že je málo paměti, a pak jsem si tam zkusil nahrát nějaký CMS. No a zase potíže a málo paměti, a to i přesto, že jsem snad všechno nepotřebný z vestavěné paměti mobilu hodil do řitě. No holt možná úděl nás majitelů low-endových Nokií 6300, jejichž paměť na současný běh map a ještě CMS nestačí. To by mě fakt zajímalo, jestli se s tím nedá něco dělat..? Ještě zmenšit mapy a víc je rozdělit, nebo jestli se dá java aplikaci nějak „poručit“, aby používala víc paměti, případně s ní líp hospodařila…? To nevím, to už asi chcu moc… :-I

            Mají takovýto problémy i majitelé mobilů se Symbianem? Mě to nakonec fakt dožene k tomu, že si budu muset pořídit něco s Windows Mobile, kde předpokládám, že by neustálý problémy tohoto typu s nedostatkem paměti neměly nastávat…

            0 0
            • MaPa  

              Nevím, můžu ti říct jen pár postřehů od mne:

              1. CMS je veskrze na nic, nikdy jsem to moc nepoužil. V tý aplikaci a tím

              že to nevozím na řidítkách ty údaje nepotřebuju. Stačí mi pohled na to kde jsem nad mapou, nepoužívám ani waypointy ani navigaci, ani záznam trasy. Takže CMS, byť tam nějaký nahraný mám používám vždy to nejjednodušší které pro dané rozlišení existuje.

              1. Mám hloupej telefon SE700i kde je Java relativně rychlá. Z testování

              ti můžu říct že na SE W300 se mapy musely rozsekávat protože velkej .tar to neutáhlo, chvilku jsem to zkoušel na SE S500 a tam to chodilo ok, a pak chvilku zkoušel i Symbianovej (UIQ3 nadstavba) SE M600i. Tam byla Java nejhorší a v podstatě to neběhalo, takže jsem šáhnul po jiným softu co uměl v podstatě to samý (Quick GPS) za pár korun.

              1. Zkus to téma nadhodit na fóru TB, třeba se ti sejde víc info od

              majitelů N6300 kteří to museli řešit nebo přímo od autora.

              1. Jinak já sekám oblasti celkem hodně, tím že si AC pamatuje i výřez

              tak si v podstatě připravuju atlasy na konkrétní území kam jedu a nechám si je uložené pro případnou aktualizaci. Čím je výsledný soubor menší, tím líp. Největší atlas má 550MB a je v něm Praha od Roztok po Točnou a od Hostivi po Uhříněves (Shockart 13+15, OSM Mapnik 15+17, Google Maps 15+17, Ortho 18ka rozdělená na čtyři sektory)

              0 0
              • madcat  

                Mně právě přišlo to CMS hrozně zajímavý – takhle on-the-fly vidět všechny ty čísílka a grafíky a tabulečky :) Samozřejmě se bez toho obejdu, pokud to nepůjde jinak, přece jenom mobil na řídítkách vozit nebudu, ani v autě držák nemám, že bych si chtěl furt kontrolovat o kolik mně proměřuje tachometr atd. Nicméně když tu ta možnost vyvstala, tak jsem měl chuť to zprovoznit komplet. Ostatně – můžu si všechny ty čísla vyjet doma z uloženýho GPX souboru, že…

                0 0
        • gargamel  

          Používám to s N6300 a nemám problém. Kompletní turistické mapy pro trekbuddy ČR 1:50 (shocart), co jsou ke stažení na stránkách trekbuddy mají necelých 300MB, takže s 2G kartou v pohodě.

          0 0
    • Petr L.  

      Co se tyce vyberu telefonu, tak do 1500kc se da poridit slusny bazarovy telefon s GPS. Za sebe doporucuju neco s WM, existuje na to hodne mapovych aplikaci, doporucuju Smartmaps, Garmin, Ozi explorer, Gpstuner. Co se tyce jinych operacnich systemu, rozhodne bych volil zarizeni s dotykovym displejem, ovladani bude jednodussi.

      0 0
    • dieegoo  

      Google mapy ve spojení s GPS modulem jsou pro orientaci naprosto dostatečné, využívám je velmi často. Má to několik „ale“

      1. musíš mít datový paušál, jinak na tom vykrvácíš
      2. pokud je v oblasti dostupné pouze GPRS, je to ukrutně pomalé, naopak

      s HSDPA to frčí luxusně

      1. kombinace zapnuté GPS + rozsvíceného displeje + aktivních datových

      přenosů ti sežere baterku během několika minut a pak už si ani odvoz nezavoláš :)

      Výhodou naopak je, že nemusíš řešit, jestli máš v mobilu nahrané mapy oblasti, kam zrovna jedeš jako třeba v případě Ozi Explorera. Nicméně – Ozi + jako záloha google a máš vystaráno.Chce to ale rozumně velký displej, jinak orientace na „mapě“ stojí za prd.

      0 0
      • Smazaný účet  

        alespoň" takový ":http://www.apple.com/ipad/ displej?

        0 0
        • Smazaný účet  

          omg blby mezery :(

          0 0
        • jIrI___  

          Na toto jsem se včera na netu díval. Jako moc užitečná věc mi to teda nepříjde.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jn, taky mě trochu vadí, že to nemá normální systém, ale třeba pro moje rodiče na brouzdání po netu super. Jednoduché intuitivní ovládání, pořád po ruce, místo novin, tv programu atd.

            0 0
            • jIrI___  

              Mě by tam teda mnohem vadilo víc věcí – nemá multitasking (proč? Vždyť tohle podporují i 3 roky staré PDA), nepodporuje Flash, chybí foťák/kamera (to se dá oželet), nemá USB port (!), absence jakéhokoliv slotu na paměťové karty, popř. DVD mechanika, nemožnost pracovat s Office dokumenty… Tohle jsou hlavní důvody, proč bych ho nechtěl. V podstatě další nepoužitelný krám s fatálnimi nedostatky. Stejně jako první generace iPhonu.

              0 0
              • pepino  

                Je to totiž velkej ajfoun :-) http://kecy.roumen.cz/340x.jpg

                0 0
              • Smazaný účet  

                jn, pár věcí taky nechápu,

                spíš mi to připadá, jako že to nestihli dodělat… USB port a čtečka karet tomu fakt chybí. Na prohlížení fotek by to bylo super, ale jestli bude synchronizace přes itunes tak je to nanic..

                ten multitasking mi není úplě jasnej, ale třeba to bude fungovat tak, že se sice aplikace vypne, ale zůstane uložená tak jak to skončilo a po přepnutí se opět zapne a to zapnutí bude trvat v řádu vteřin tak proč ne?

                DVD by mi nechybělo,

                S Office pracovat půjde, ty jejich iWord umí i klasické .doc soubory.

                No a co by mi vadilo tak je teda, že to neumí rozpoznávat psaní styluesm. to by se na přednášky hodilo.

                0 0
        • dieegoo  

          Tenhle iPad je docela zajímavá věc. Na prohlížení webu super (teda až na tu variantu bez 3G modulu, ta je podle mě ne uplně praktická). Pokud by to navíc mělo možnost čmárat stylusem po displeji a šlo by to tím pádem použít i jako poznámkovej blok do školy, tak bych snad neváhal. Jen mi trochu uniká smysl „ipodu“, který to má.

          0 0
        • pepino  

          To radši za 12000 takový display http://clanky.katalognotebooku.cz/…spire-1420p/

          0 0
    • zskal  

      Já používám stařičkou Nokii N73 s BT modulem a programem SmartComGPS. Dám do toho jakékoliv mapy které si nakalibruju a fičím…Na kole ani na běžkách žádný problém. Omezující je pouze výdrž baterie v mobilu a BT modulu. Ale na jednodenní vyjížďku naprostá spokojenost.

      0 0
    • Charlie_R  

      Pouzivam HTC Diamond a Smartmaps. Pro urceni pozice(v pripade, ze zakufruju) uplne super. Kdyz u vim kde jsem, neni problem pokracovat podle papirove mapy.

      0 0
      • pepetr  

        HTC Diamond2 za 8.000 je v soucasne dobe podle me GPS mobil s nejlepsim pomerem vykon/cena s durazem na vykon. Kdybych zduranoval cenu, tak pak nokia 5800 XM za 5.000. Ty sracky bez operacnich systemu nema cenu uvazovat pro GPS.

        0 0
        • MaPa  

          Proč nemá smysl uvažovat ty sračky bez systému? A zvláště poté kdy by sis měl software legálně kupovat?

          A s ohledem na úvodní příspěvek a na to co reaguješ je to úplně výkřik do tmy…

          0 0
    • nyqi  

      Vlastním nokii N82 a mohu jedině doporučit. Mám tam asi 3 druhy navigace nejpřesnější na polohu je výše zmiňovaná Google maps, potom ostatní klasické navigace jako Sygic, Nokia maps…

      0 0
    • JackT  

      Mam nokii 6220 classic s Garmin mobil XT, je pravda ze se trochu dele hledaji druzice pri prvnim zapnuti, ale ukazuje dost presne. Nekolikrat uz sem hledal turistickou stezku v lese, tak ze sem sel podle GPS a kdyz sem dosel tam, kde by mela byt, tak se jen dival po stromech a po par metrech nasel.

      0 0
    • vikicek  

      Mám HTC Touch Diamond2, běží to na Windows Mobile a má to integrovanej GPS modul. Nejlepší se mi zdá navigace iG08, přesnost je vskutku úžasná, prvotní zaměření do 10s. Takže GPS v mobilu rozhodně smysl má, už jsem to testoval i v autě a je to výborný.

      0 0
      • dieegoo  

        No jen to iGo asi nebude uplně to pravý pro navigaci a orientaci v lese, že :)

        0 0
    • MrCloud  

      APPLE I Phone 3gs – google mapy najdou tvojí polohu v podstatě kdekoli. Jinak to umí kompas, nadmořskou výšku, klasickou navigaci s mluveným slovem, ukáže počasí v dané oblasti, najde nejblišší cokoli (obec, supermarket, hotel, atd…) prostě to umí všechno už nechci jinej foun" Takže doporučuju.

      0 0
      • dieegoo  

        Takže to umí uplně to samý, co kterejkoliv jinej mobil s gps, akorát je to apple :)

        0 0
      • Flegmatik  

        Ty kráso, kde se to dá koupit? :-) Tyhle věci jsem z mobilu vymáčkl už před 2,5 lety. Mimochodem, k čemu je potřeba počasí v oblasti – vyjdu ven a vidím, ne? (stěrače stírají, ostřikovače stříkají…)

        0 0
        • MrCloud  

          Nechtělo se mi to rozepisovat ,ale když jinak nedáš :-) Pravdou je že apple nejdřív nesnášíš strašně (můj případ) a pak ti to jen tak na zkoušku někdo pujčí… na zachytej si ryby nebo si zahraj bludiště nebo se jen tak koukni a je to v … . no a pak ho už nedáš z ruky , je takovej hladkej a příjemnej :-)) Počasí samo sebou předpověď třeba na 2, 5 nebo 10 hod –85% uspěšnosti podle mých skušeností, takže víš jestli si máš přibalit do batůžku větrovku. A před 2,5 lety ?? to souhlasí … s nástupem iphonu :-)

          0 0
          • JakeF  

            Poslední věta je kravina, původní iPhone GPS neměl. Počasí neni nic výjimečnýho, umí ho prakticky všechno s WM a Androidem a zrovna WM to uměly daleko dřív. Apple mám rád, mám zkušenosti krátkodobýho charakteru jak s iPhonem, tak Macem, ale řeknu ti můj názor: Apple jsou výrobky, co za konkurencí většinou zaostávaj v možnostech použití, nicméně to co umí, umí dobře. Přesně proto mám iPod, dokonce dva. Ideální, nepotřebuju žádný extra pokročilý funkce, ale je spoleh na kvalitu a na bezproblémový použití. Mac je jednoduchej moc a hodně se toho musí kupovat, některý věci nejsou k dispozici (běh Macu a Win zároveň pomíjim, byť je to naprosto úžasně vyřešený, pořád je to otrava). A iPhone… Celej iPhone je prostě jenom efektní hračka, co dokáže svoje schopnosti výtečně podat a působí skvělym dojmem. Počínaje zpracovánim, který je skvělý, jak je u Applu zvykem, přes skvělou rychlost, konče marketingem, takže uživatel si myslí, že má něco spešl. Vidíš to na každym flamu o iPhonu. Jenže pravda je taková, že iPhone ve všech funkcích, kromě zábavy, zaostává. Možnosti prostě nejsou takový jako u Windows Mobile, ke kterejm má hodně lidí (často oprávněně) předsudky. Jenže když se s nima naučíš, máš takový možnosti, o kterejch se ti u iPhonu ani nezdá. A tak to je. iPhone je skvělej pro určitej typ lidí, který se ve WM nechtěj, nebo nemaj čas, šťourat. Vždycky jsou, a budou, lidi, pro který jsou produkty Applu ideální a pak lidi, který Apple omezuje (a pak lidi, co Apple nesnáší z principu, ale to už je omezenost konkrétních osob :-)). Je to čistě otázka preferencí, ale poukazovat na technickou vyspělost iPhonu, co se týče schopností GPS, je přinejlepším úsměvné.

            0 0
            • MrCloud  

              Jasně ze prvni iPhone nemel GPS ale hodilo se to napsat. Rozhodne mas ve sve podstate pravdu ale apple je proste jiny jedinecny. Tak to vidim ja. Apple je v podstate vyrobenej pro blby amiky. At je to iPod iPhone MacBook a Ted i iPad vsechno musi byt jednoduchy a funkcni aby to umel ovladat kazdy a to je to co se mi libi po mych zkusenostech se symbianem a WM todle je proste parada. Taky me bavi se „stourat“ v necem, ale od mobilu jsem chtel presne to co mi nabizi iPhone. Rychle!! zkouknout emaily, najit si co potrebuju na netu, YouTube a nebo psat na bikeforum -jako treba ted :-) Navigace je mezi telefona bezkonkurencni. Porovnaval jsem to na palubce auta s tomtomem a garminem a iPhone je prinejhorsim stejne rychly a tak ze 30% rychlejsi- nekecam. Malo kdo tomu veri. Reaguje driv na vjizdeni do obce, rychleji nacita novou trasu a pod. Konkretne je to navigace od Navigonu. Tak proto apple …

              0 0
              • JakeF  

                Já netvrdim, že na iPhone neexistujou kvalitní navigace… Ale u WM jsou ty možnosti daleko větší. Spousta turistickejch navigací, zadání vlastních map, k sehnání jsou nascanovaný turistický apod. A navíc, byť to není morální, tak na WM se to všechno dá cracknout. Neřikám, že to to správně, ale jako student si nemůžu dovolit všechny platit, zvlášť, když každou chvíli zkoušim jinou a vždycky po nějaký době zjistim, že mi u ní zase chybí funkce z jiný. Až budu vydělávat, tak to taky bude všechno jinak. Šťourat se v systému mě počítám bavit nebude a nějakých pár set korun pro vývojáře mě taky nezabije, takže budu zase o krok blíž filozofii iPhonu. Ale pořád bych netvrdil, že je funkčně nějak výjimečnej. Obzvlášť teď, s příchodem platformy Snapdragon a dlouho slibovaný Tegry.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  teď už možná konkurence iphone dobíhá, ale před 2ma lety?

                  I v současnosti se mi stane, že když někde vytáhnu iphone tak na ten displej lidi čumí jak prase, když jim 2ma prsty zoomuji obrázky.

                  Teď si uhodil hřebíček na hlavičku, na win se dá všechno hacknout, tohle má apple dobře vyřešený, ale uvídíme. Právě stahuji Navigon tak snad to pojede :)

                  0 0
            • jIrI___  

              Pěkně napsáno.

              0 0
      • JakeF  

        No, sorry… Apple mám rád, ale v tomhle směru zrovna neni iPhone nic převratnýho. Dokonce co se týče navigací má horší možnosti, než WM, a to nemluvim o nutnosti je u Applu platit nebo platit datový přenosy, který, co si budem povídat, jsou v ČR mimo velkejch měst zbytečný a i když překousneš pomalý a drahý data, tak pořád Google Maps jsou dost mizernej kus softwaru v porovnání s placenejma navigacema.

        0 0
        • MlokCZ  

          Zvlášť když Nokie už nabízí konkureční zdarma řešení s možností si tam tu mapu (celé Evropy) nahrát z počítače předem a neřešit pak datové přenosy.

          Ale je zase fakt, že ne každý bude nadšený, že by měl mít Nokii.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jak jsem psal výše Nokia má dva způsoby určování polohy:

            režim A-GPS (asistovaná) kontroluje polohu přes GPRS, dochází ke stahování dat.

            režim normální GPS, hledání polohy je podstatně línější (klidně i 5 min.)

            0 0
            • MlokCZ  

              To já vím, vždyť jsem taky i výše psal, že jsem jen krátce zkoušel i režim s vypnutým A-GPS a dalo se to.

              Ale to bleskové chycení satelitů se zapnutým A-GPS je paráda. Bez něj je to ale normální, Garmin mi taky někdy hledá satelity i třeba minutu nebo i trošku déle.

              0 0
              • Smazaný účet  

                jo pardon, to jsem přehlíd, žes mi radil ty:)

                Pro mě byla novinka, že to jde i bez dat, ale zároveň i rozčarování nad tím „fofrem“…

                0 0
    • kesu  

      Ahoj

      používám nokii n95,

      co se týká navigace tak používám Garmin a Mapguider,v pod­statě ale výhradně do auta.

      Pokud ale hledám něco pěšky tak používám google maps,je to výrazně rychlejší než klasický GPS.

      Na biku ale nepoužívám ani jedno,já docela rád bloudím:))

      0 0
    • RUR  

      Nezbývá než souhlasit s očíslovaným Jenem:-) Myslím, že nejvíc pomůže v tebou popisované situaci slušné světlo :-) Na mapu posvítíš, nimroda upozorníš. Jinak GPS je největší zrada na světě. To bys nevěřil(nebo mžná ano), jaký dovede vyvolat zmatek, když někde uprostřed treku dojdou tomuto všemocnému udělátku baterky (hlavně když si dotyční, spoléhajíce se na elektroniku vyrazili jen s mapou staženu z netu a bez normálního kompasu:-) Ale jinak je to báječná hračka, taky ke sledování bouřek se takové multifunkční udělátko(tedy telefon?) hodí. onehdá jse byl účasten vyjížďky s podobným zařízením. Není nic lepšího, než vědět, že za chvíli promokneš na kost :-)

      0 0
    • HoA  

      Ahoj, neni to sice uplne presne k tematu, ale nedavno jsem objevil pro nokii docela dobrou aplikaci Nokia Sports Tracker, ktera na zaklade gps dela track log a k tomu generuje spoustu statistik jako vyskovy profil , rychlostni profil, kdy vam nejvic bilo srdce (neptejte se me jak to pozna :) atd. Sice jsem na tom objevil uz i nejake mouchy, ale je to porad ve vyvoji tak to snad casem opravi. Svoje prvni zkusenosti jsem popsal tady: http://blog.bcbezky.cz/…arem-v-kapse

      0 0
      • Flegmatik  

        Bohužel, ta aplikace se tváří že ji pořád někdo vyvíjí, ale v podstatě stagnuje. Přitom není vůbec špatná. Dají se s ní dokonce posílat na server data o poloze a u PC pak třeba příbuzní online vidí, kudy a jak rychle jedeš (přímo v mapě). Ten tep se sleduje pomocí dokoupeného BT pásu TF (Polar WearLink). Při focení zase přiřadí polohu a tu pak ukáže na mapě, kde byla fotka vyfocená (případně video natočeno). Nebo se dá zaznamenat i během jízdy poslouchaná hudba… Prostě umí hodně věcí, jen ji vývojáři nějak opomíjí.

        0 0
    • rhapsody  

      Když už se to tady řeší, navigace v mobilu, můžete mi poradit s A-GPS? Nemám zatím s navigací žádné zkušenosti.

      Dá se používat navigace bez zaplé A-GPS tak aby poměrně svižně chytala signál? Případně pokud byste doporučili mít A-GPS zaplé, na kolik mě tyto data můžou vyjít pokud nemám ke svému tarifu (bav se) žádný datový balíček? (třeba cca za hodinu zaplé navigace).

      Jinak mám v telefonu zatím jen Nokia maps s nahranou aktuální mapou ČR. Pokud mi nedoporučíte něco jiného tak bych u ní asi zůstal, když už to bude brzy zdarma.

      Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jak jsem řešil výše, mám N 5800 XM, při A-GPS navigace valí parádně i v budovách, při vypnuté asistenci se zpomalí, zkoušel jsem to v autobuse při cestě do práce. Musím stát minimálně 5 min. venku, pak se GPS chytne a funguje i v busu…

        S tím tarifem to si musíš rozmyslet, smartphone bez netu je o ničem…

        0 0
        • pepino  

          Ale ale, používám smartphony cca 5let a net mám asi rok.. copak PDA atd?

          0 0
          • Smazaný účet  

            No tak vidíš, že net máš, já ne…

            Co to je PDA? Smartphone bez telefonu?

            Teď se to díky iPhonu tak rozjelo, třeba Samsung má pomalu každý den dva nové typy.

            Kdo se má orientovat v těch OS, jedno je jisté, Symbian je mrtvá větev vývoje… Vypadá to, že se budem muse smířit s „Woknama“ i v telefonech…

            0 0
      • Smazaný účet  

        ono už to je zdarma…

        0 0
        • rhapsody  

          Aha, tak to máš asi pravdu, pokud se dívám správně sem ,tak tam E75 ve výběru je. Třikrát hurááá :))

          S tím tarifem to si musíš rozmyslet, smartphone bez netu je o ničem…

          No asi v tom máš pravdu, ale doteď sem používal starší nokii a byl sem naprosto spokojenej, věci jako wap/email/kecálkové nebo jiné aplikace s datovými přenosy na mobilu sem nevyužíval a ani se na to zatim nechystám. Navíc ten telefon se ke mě dostal potom co sem získal od operátora za pěknou cenu htc dream, ten se mi ale nelíbil, navíc k němu je opravdu nutnost datový tarif, který nechci, tak sem ho vyměnil za moc pěknou E75. Proto ji mám :))

          Proto bych potřeboval vědět kolik ta A-GPS tak zhruba přenese dat, respektive jestli bych za to připlatil k paušálu nějaký drobáky nebo by to mohly být i větší částky.

          0 0
          • rhapsody  

            tak teď v tom zase tápu :P

            tento odkaz ukazuje jiné podporované telefony než tento

            Jedno je aplikace druhé mapy nebo jak tomu mám rozumět? ;))

            0 0
            • Flegmatik  

              Ten odkaz, kde je na výběr méně telefonů, to je ta aplikace s navigací zdarma (zklamu tě – E75 tam není). Tam kde E75 je, se jedná o aplikaci (Mapy) bez navigace (jako bez navigace zdarma). Tzn. že si tam můžeš nahrát mapy států jakých chceš, bude ti to ukazovat polohu na základě GPS, ale bezplatné kecání kudy máš jet tam nebude.

              0 0
              • rhapsody  

                Dobře díky :))

                0 0
              • dieegoo  

                To není tak uplně pravda. Já tohle nainstaloval do E66 (která mimochodem taky není v seznamu podporovaných telefonů) a telefon vesele napovídá, kudy mám jet a nic neplatim.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Tak zkusit to rhapsody samozřejmě může. Podle toho co píšeš, tak to i ta E75 bude umět…

                  0 0
                • Karlos009  

                  To se mi nějak nezdá, ty free varianty jsou pro 3rd FP2 nebo 5rd. E66 je FP1 že by to chodilo? Co jsi vlastně nainstaloval? Ona ta navigace je trial, tzn. nějaký čas funguje i navigování. Tak jestli to nebude tvůj případ.

                  0 0
          • Smazaný účet  

            Tak si to nejdřív vyzkoušej v autě, jestli to stíhá

            s vypnutou A-GPS.

            Pokud máš mapy stažený v telefonu, tak ten přenos dat by neměl být nijak tragickej při zapnuté A-GPS.

            Zase mě připadá blbost platit datový tarif kvůli použití navigace třeba 2× měsíčně. Třeba Voda má tarif 17Kč na den…

            0 0
            • Flegmatik  

              Vy dva máte děsně pletoucí se nicky :-)

              0 0
            • rhapsody  

              Přesně jak píšeš, kvůli občasnému použití navigace se mi nehce platit datový tarif.

              Vyzkouším tu navigaci s vypnutým A-GPS a uvidim :)

              0 0
              • rhapsody  

                Dneska sem to vyzkoušel v autě, A-GPS bylo vypnuté. Výsledek byl velice dobrý, signál to chytalo bez prodlevy a lokace byla správná. Aplikace ale vždy po cca patnácti sekundách ukázala nabídku online obchodu, dál ukazovala bez hlasové navigace, takže funguje správně, teď už jen počkat až se i muj model objeví na seznamu :))

                0 0
          • Karlos009  

            Obávám se, že se raduješ předčasně. Ta verze pro E75 není s navigací zdarma. Verze zdarma je označena „with free navigation“. Ta A-GPS bere řádově desítky kb, ale na E71 používám navigaci s vypnutým A-GPS a běhá to úplně bez problémů. Pozici to najde do 2minut i za jízdy. Pustil jsem jí pouze jednou v lese, kde to trvalo dýl.

            0 0
            • rhapsody  

              :))

              taky sem si toho potom všimnul že to nebyl dobrý odkaz, tak snad v brzké době se tam objeví na seznamu mezi podporovanými telefony i ten muj :)

              S A-GPS moc děkuju, zatim ji nechám tedy vyplou a vyzkouším :)

              0 0
    • mastihuba  

      takovej info dotaz používáte někdo navigaci v LG GT500? zajímaly by mne výhody/nevýhody oproti GPS pro simbian.

      0 0
    • pajasimi  

      po ztrátě telefonu jsem našel za fajnovou cenu nokii 5800, nešel jsem do ní kvuli gps ale pak jsem si uvědomil že přesně na to co píšeš by se mohla hodit a opravdu už jsem jí párkrát použil, je fajn pocit když se můžu vydat po jakýkoliv cestě a budu pak zhruba vědět kde se nacházim, v tom mě mapa občas vypekla, i když si myslim že v ní umim číst relativně dobře, tak občas je horší se v ní uprostřed lesa zorientovat, já tedy dávám „mobilní gps“ palec nahoru

      0 0
    • mastihuba  

      nepoužíváte někdo GPS nokia v režimu ofline? u modelu e52 nemužu najít ten poslední krok na vypnutí asistované gps:

      http://mobil.idnes.cz/…ob_nokia.asp?…

      Aktivací offline režimu ale ještě nezamezíte používání asistované GPS, která díky načtení malého datového souboru zrychluje určení aktuální polohy telefonu. K vypnutí této funkce musíte v nastavení telefonu (Nastavení – Telefon – Nastavení aplikací – Poloha – Metody určování polohy) odškrtnout volbu „Asistované GPS“ i položku „Podle sítě“. O úroveň výše pod položkou „Server zjišťování polohy“ pak vyberte volbu „Zakázáno“. Doba, po kterou telefon poté bude vyhledávat satelity, se ale citelně prodlouží, u některých modelů až na více než deset minut.

      chystám se na lehkou úpravu tarifu kdy volný přístup na net z mobilu budu mít za stovku, ale dokud to nemám tak bych asi zaplakal nad výpisem.

      Díky za radu pokud jste už toto řešili.

      0 0
      • mastihuba  

        mloku ještě jednou díky :)

        je to v ovládací panely/natave­ní/obecné/polo­ha/metody polohy a ovládací panely/natave­ní/obecné/polo­ha/server zjišťování polohy

        0 0
    • Adéla  

      Ahoj, tak jsem si teď nahrála taky TrekBuddy do své nokie. Mapy jsem si vytvořila přes Mobile Atlas Creator a udělala jsem si cyklomapy okolí. Vše vypadá super až na jednu drobnost… dá se vůbec v trekovi navigovat? Nebo nějak nahrát trasu, aby se mi ukázala a hýbala dle aktuální pozice? (ať to nemusím prstem posunovat)

      0 0
      • geoack  

        Trasu vytvoris online na mape (napr http://mapy.idnes.cz) a ulozis jako soubor GPX. Na zminene mape je to odkaz GPX v okne vysledky. Tento soubor zkopirujes do telefonu do slozky TrekBuddy / tracks-gpx.

        V menu pod 1 otevres Soubory s trasami a prislusnou trasu. Zobrazi se ti seznam jednotlivych bodu, otevres prvni a zvolis Volby / Navigovat podel.

        TB naviguje k tomuto bodu a v zavislosti na nastaveni se po priblizeni prepne na dalsi atd. Trasa je zobrazena carou mezi jednotlivymi body, barva a tloustka se d a nastavit.

        Existuji i komfortnejsi zpusoby, ktere zobrazuji sipky a prikazy k odboceni jako bezna navigace ale k tem jsou zapotrebi konverzni programy.

        Zmineny zpusob obcas pouzivam a funguje v poho, cara na mape v podstate k bezne orientaci staci.

        0 0
        • Adéla  

          Jj, už to chápu, díky. Teď by mě ještě zajímalo, jestli někdo neznáte nějakou cyklo mapu online, která by plánovala trasy na cyklostezskách. Všechny, co jsem našla, musíte plánovat ručně klikáním na cestu. A to je třeba při plánování nějaké delší strašně zdlouhavé.

          0 0
      • Adéla  

        Mám ještě jeden menší problém. Mám dotykáč, takže ty vychytávky jako „podržet 1“ a připojí se to na GPS mi moc nefungují. Takže se chci zeptat, jak to mám zkrátka připojit, aby ta kulička nahoře nebyla červená? Dík :(

        0 0
    • xshreck  

      http://sportypal.com/…tails/210237

      Taky nějaká kravina na kolo :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.