• YZ

    Ahoj,

    zajímal by mě Váš názor na geometrii CUBE ACCESS WLS GTC 2012

    http://www.cubebikes.cz/…tc-2012.html.

    Když ji porovnám s CUBE REACTION GTC RACE 2012

    http://www.cubebikes.cz/…ce-2012.html , přijdou mi oba rámy vpodstatě totožné, pouze ten dámský je zhruba o 1 cm kratší, jiný rozdíl mezi nimi nevidím.

    Uvažuju totiž o výměně rámu a ten Access by byl k mání za hodně slušné peníze. Jinak bych to viděl na velikost 18 (176cm/74kg).

    Díky!

    Radek

    0 0
    • Ruprt2  

      Víš o tom, že ten WLS je dámský?

      0 0
    • Mamut  

      Ako vlastnik Cube AMS 125 ta musim varovat, ze Cuby su HODNE kratke. Nikdy ma nejak nebrali extra dlhe ramy, ale to AMS by fakt mohlo byt aj dlhsie. Iny nemam, tak jazdim. Ale ak nie si nejak dost divne narasteny, tak si myslim, ze zensky ti bude fakt kratky.

      0 0
      • MlokCZ  

        AMS 125tka je znatelně kratší než Reaction (jezdil jsem oba ty rámy ve stejné velikosti a konkrétně v 18" co potřebuje, ten rozdíl je větší než jen dle udávané horní rámové trubky, protože na AMS 125tce vyjde sedlo více posunuté dopředu).

        AMS 125tka je snad nejkratší Cube vůbec. Jako jediný Cube jsem ho musel vozit se 105mm představcem, abych měl stejně dlouhý posed jako na všech ostatních co jsem jezdil/jezdím. Oproti tomu AMS 150 a AMS Pro, na obou stejně dlouhý posed vyšel s 90mm představcem (vždy stejně posunuté sedlo vůči středu), na Stereu pak dokonce jen se 75mm představcem.

        A pro srovnání přímo na tom Reactionu to bylo s 90mm o nějaký ten mm delší a to jsem to vozil navíc s Rebou na 115mm (to mírně položilo sedlový úhle, což lehce posunulo sedlo dopředu). Se 100mm vidlicí by to vyšlo už tak s 80–85mm představcem.

        Reaction rozhodně není už krátký rám, i když pořád není ani nijak super dlouhý (jsou na trhu delší rámy).

        A nevím zda se vůbec někdo v tomhle vlákně díval na geometrii těch rámů.

        Já ano a je to trošku zvláštní.

        Access WLS má v 18" velikosti úplně všechny rozměry stejné jako Reaction GTC (tedy oba ty rámy 588mm délka, 70° hlavový úhel, 73° sedlový úhel, 105mm hlava, 420 zadní stavba, –31mm BB drop).

        Dle tohoto jsou ty rámy úplně stejně dlouhé.

        Pak ovšem přijde rozvor a ten není stejný a je 1059mm x 1070mm. Když je oboje se 100mm vidlicí, tak z toho je jasné, že je někde chyba.

        Není možné, aby byly všechny rozměry stejné a rozvor odlišný.

        Když si ty rámy prohlížím, tak mi navíc přijdou až příliš podobné.

        Jestli on to nakonec není úplně ten stejný rám…

        A jediný rozdíl pak jen v tom, že Reaction se dělá navíc 22" a WLS GTC zase navíc 14".

        I kdyby to ale nebyl totožný rám a správně byl rozvor a tedy chyba buď v délce virutální horní rámovky nebo v úhlech, tak maximálně bude WLS GTC o ten 1cm kratší.

        A to myslím, že má velkou šanci, že bude na 176cm pořád ok.

        0 0
        • YZ  

          Obě geometrie jsem taky porovnával a kromě rozdílu u celkové délky jsou rozměry naprosto totožné. Pouze se snad liší v hmotnosti, tak nevím, jestli není Access víc odlehčený. Každopádně by mi měla sedět ta 18ka,je to hodně podobná geometrie s mým současným rámem.

          0 0
        • YZ  

          Tak už mám rám doma:) Nakonec jsem vzal pánský Cube Reaction GTC SLT v 18tce. Jediné co mě trošku vyděsilo je v manuálu uvedená maximální dovolená délka vysunutí sedlovky 270 mm (od rámu k ližinám sedla). Porovnával jsem to se svým současným posedem a vychází mi vysunutí sedlovky na 280mm (vnitřní délku nohou mám 84cm a vzálenost osa klik-ližiny sedla je 70cm). Buďto tedy snížit výšku posedu (možná jej mám zbytečně vysoko), nebo pro menší namáhání rámu použít sedlovku bez ofsetu (jestli to má nějaký efekt) a nebo to při mé váze 74 kg neřešit a doufat, že to nerupne. I při vysunutí sedlovky 280 mm ji zůstane v rámu 12cm)

          Každopádně 20tka rám už mi přišel hodně dlouhý.

          Co poradíte? Díky

          0 0
          • MlokCZ  

            Nejdřív jsem si říkal, že máš vysunutou sedlovku nějak moc.

            Mám o 0,5cm delší nohy a už jsem těch Cube rámů v 18" jezdil opravdu hodně včetně Reaction (ale hliníkového).

            Tak se koukám ještě na geometrii a ten Reaction GTC SLT je nepochopitelně níz­ký.

            V 18" má jen 420mm, což je reálných jen 16,5". Jiné Cuby mají cca 450–460mm, což ± 18" odpovídá. A to včetně Recation hliníkového, který má 450mm.

            Při 420mm sedlové trubce by mi vytažení sedlovky vyšlo také tak podobně a tolik. Mám ji kolem 25cm na Cubech co jezdím, takže by to na těch cca 28cm vyšlo.

            Ideální rada není, to prostě není dobrá situace. Sedlovka bez offsetu bude rám namáhat méně (pokud bude i reálně posunuté sedlo více dopředu a nebude sedlo u rovného zámku o to více posunuté dozadu), to je ale řešení pouze pokud sedlo vyjde více dopředu.

            0 0
            • YZ  

              Vycházel jsem z geometrie svého současného rámu. Horní rámovou trubku má až na pár milimetrů stejně vysoko jako Cube (slopping je vpodstatě totožný). Délka horní rámové trubky je u Cubu asi o 5 mm delší. Jediný rozdíl je právě v té celkové délce sedlové trubky, kdy u mého současného rámu víc než 5 cm přesahuje nad horní rám. trubku a u Cubu končí současně s ní.

              I na stránkách Cubu je pro moji výšku doporučována 18tka.

              Na současném rámu je sedlovka 27,2 a zatím vše už 5 roků (přes 15000km) bez problému, tak by se snad u 31,6 mm sedlovky nic stát nemělo i při jejím o 1cm vyšším vysunutí.

              Pokud Cube udává nosnost rámu 115 kg (komplet kolo+jezdec), měl bych mít při svých 74 kg celkem slušnou rezervu a i při maličko větším vysunutí sedlovky přece logicky musím na rám působit mnohem menší silou (pákou) než třeba 90kg jezdec.

              Vracet rám do Bike-discountu by se mi moc nechtělo, i když by mi ho možná za větší vyměnili…

              0 0
              • MlokCZ  

                Asi bych to při tvojí hmotnosti taky jezdil. O hodně těžší jezdec ten rám bude zatěžovat více i při o 1cm méně vysunuté sedlovce, to souhlas.

                Ale zase bych na tohle tak moc nespoléhal, u těžších jezdců při vysunutí sedlovky blízko maxima rámy (obecně všechny) často rádi praskají.

                0 0
            • Ruprt2  

              Já to řešil u Accessu WLS GTC, který mám doma ve velikosti 14, ale vlastně je stejný jako hlíníková 15tka.

              Není nízký, ale oni měří výšku celé sedlové trubky. Normálně klasický rám má přesah sedlové trubky 3–4cm,

              Ale tyto karbony od Cube tam nemají nic, takže konkrétně v mém případě je 14tka skutečně 14tka, ale standover má stejný jako hlíníková 15tka.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak to se snad měří vždy celá sedlová trubka. Tím nízký jsem nemyslel standover (tam je jasné, že ten bude odpovídat třeba hliníkovému Reaction, který má přesah přes sedlové trubky přes horní rámovou), ale to, že je prostě ta sedlová trubka kratší než bych u 18" rámu a Cubu čekal.

                0 0
    • Mity_Vysocina  

      Ahoj, taky mi došel rám z bike-discount.de, čirou náhodou taky Reaction, jako tobě. Při mé výšce 182cm jsem tak trochu s hrůzou zjistil, že je asi o 2cm kratší, než Trek, co mám teď… Cube 19" – 605mm, Trek 19",5 – 625mm… Ale když si vezmu, že u treku jsem měl sedlo dané úplně vepředu a to má jestě kratičký představec, délku Cube řešit asi nebudu. Jen ta sedlovka no, s porovnáním současného kola a Cube bude asi o 1cm míň vytažená, takže 25cm. Trošku se teď mlátím do hlavy, že jsem nevzal 21" rám…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.