• Reed

    Jaký máte zkušenosti s touhle navigací – Garmin Dakota? Chci si pořídit něco jednoduchého, kde naťukám trasu a vím, že v noci můžu při běhu využít v případě nerozhodnosti na nějaké lesní křižovatce. Neptejte se prosím proč běhám v noci nebo proč to potřebuju – jen prosím zkušenosti případně proč nekupovat! Moje požadavky jsou – výdrž baterie cca do 15 hodin, zadání trasy, turistické mapy, osvětlená. Případně jiné? díky…:-)

    0 0
    • honny  

      Pokud ti nevadi mensi display nez maj Oregony, tak IMHO dobry.

      0 0
    • borda  

      Ahoj, dakota je dobra. Mel jsem 10 a vyhovovala. Oproti starym garminum (hcx, 60csx atd) mnohem lepe kresli mapy. Pripominaji rastrove a mnohem lepe se v nich da orientovat.

      Nevim, jestli chces 10 nebo 20. Rozhodne ale nez brat na tvoje aktivity oregona, je lepsi priplatit za dakotu 20. Pokud ale 1. nesnimas tepovou frekvenci, 2. nebo nechces cidlo na kolo 3. nezajimaji te uplne presne nastopane metry a vubec udaje s nadmorskou vyskou souvysejici 4. umis udelat par kroku, abys zjistil kterym smerem se v mape pohybujes (el. kompas) 5. nepotrebujes mit v navigaci mapove podklady cele evropy, bude ti stacit 10. A je celkem svizna pri prekreslovani v mape. I s aktualnimi verzemi map.

      0 0
    • Japhy  

      U Dakoty se mi třeba proti Oregonu dost nelíbí displej (moc hrubý rastr). Jinak cena vcelku obstojná, nedávno jsem viděl v nějakém shopu Dakotu 10 kolem 3200, to je dost zásadní argument proti Dakotě 20 nebo Oregonu. Nebo kup jetou třeba na německý Ebay, mně se povedl svýho času zánovní Oregon 300 za 4000.

      0 0
      • borda  

        Jetou koupi v cechach kolem dvou tisic. Sam jsem jednu prodaval, verzi pro, s 4 slusnyma aku, za 2200. Z reichu to kupovat je pitomost uz kvuli mapovym podkladum. Pokud samozrejme nepouziva garmin unlocker, pak je to fuk. Ale pitomost je to stejne.

        0 0
      • borda  

        Taky by me zajimalo, co na ty navigaci slesujes, ze ti vadi „moc hruby rastr“. Filmy v HD?

        0 0
        • Japhy  

          Mel jsem obe gpsky vedle sebe a to jak vykresluje Dakota mapy se mi moc nelibilo. Ale za ty prachy… Je pravda ze Oregon je na popisovane ucely zbytecne velka cihla.

          0 0
    • Reed  

      …mám to na dálkové trail maratony, který běhám. Tento víkend jsem totálně vlastní chybou zakufroval na Krakonošově 100 a závod byl pro mne fiasko, které jsem nedokončil. I když ostatní závody jsou značené, po této zkušenosti chci ještě nějakou jednoduchou pomoc. Na tepy, výšky a ostatní pičov*ny mám Gar Forerunera 210. Závody v zahraničí jsou super značený… u nás někdy bída. Takže říkáte Dakota 10 dostačující…:-)

      0 0
      • borda  

        Rozhodne dakotu 10. Oregon je uz zbytecne velikej. Nevim, k cemu je lepsi rozliseni sdspleje, kdyz je na nej hur videt :-). Navic to rozliseni u dakoty je dostacujici. Pokud mas na vse ostatni forrerunera, omezuje te pouze nepritomnost elmag kompasu – musis se hybat, abys videl, kterym smerem se pohybujes a velikost pameti. Pokud se pohybujes po cr, neni co resit. Pokud obcas vyjedes a nejsi liny si prehrat mapove podklady, tak taky ne. Problem by vznikal, pokud by jsi tam chtel naprat treba komplet topo nemecko, to ma 4,5 gb. Ale to jsou spis vyjimecne situace.

        V ramci republiky se ti tam vejde naraz topo verze pro, cyklo NT i atlas NT. A jeste ti zbyde spousta mista na vlastni body zajmu, tracky, zaznam tracku atd…

        Cenu ma dakota 10 absolutne bezkonkurecni.

        0 0
        • Reed  

          díky… jedná se jen o Česko, jak říkám, u nás je to někdy v noci potřeba a to jen někde, takže proto není třeba nic špičkového, když to použiju na 2–3 akcích, kde vím že podobné riziko opět bude. Ostatní dobře značeno.

          Díky

          0 0
        • koko0925  

          Ono to bude s tím běháním v noci stejný jako na kole. Nakonec skončíš s čistou trasou na displeji bez mapy, aby to bylo přehledný. Tam se ale určitě hodí i ten el. kompas. Jde o situace na rozcestí, kdy zpomalíš nebo zastavíš a budeš přemejšlet jetli tahle pěšinka odpovídá tý čáře na displeji nebo ne. A to že se mapa přesně natočí dle skutečnosti hodně pomůže. Takže doporučuju 20ku :-)

          0 0
          • McBlacky  

            ono se to hodí i když kufruješ a něco hledáš. Je to jedna z věcí, které mají velký smysl v navigaci. Klidně oželím rozlišení ale ten kompas to chce -pokud se bavíme o nějakým výkonnostním sportu at už ultra běh nebo ultra kolo tak bez diskuze.

            0 0
      • MirkoCarver  

        Hlavně počítej s tím, že trasu musíš naklikat v PC, nikoli v Garminu. Když si zapneš zobrazování prošlé trasy, tak kompas ani nepotřebuješ.Na tvé účely stačí Dakota 10, ale kompas se může hodit, záleží na tom, kolik do toho chceš vrazit.

        0 0
    • fousac  

      Jen zmíním jako variantu k Dakotě nový eTrexy (20,30). Je to v základu dost podobný, hlavní rozdíl je nedotykovej display, což může leckomu vyhovovat. Ale je to celkově novější stroj, má kromě GPS i Glonass (a do budoucna Galileo), takže zaměření a přesnost prvotřídní. Pak podle modelu případně i výškoměr, lepší kompas a pár takovejch drobností. Jo a nedotykáč je líp čitelnej, hlavně na sluníčku. Nevýhoda je komplikovanější listování po mapě joystickem.

      0 0
      • koko0925  

        Ne, ne. Na sluníčku je dotykáč právě čitelnej výborně! Problém nastává v pološeru, pak je nutno zapnout podsvětlení.

        0 0
        • fousac  

          Co sem je měl v ruce, tak laickým odhadem mi celkově přišla dakota tak o 20% tmavší než etrex. Taková žašlá, jak zahulený okna v nádažním bufetu..

          0 0
    • Ottak  

      Taky můžu Dakotu doporučit. Na to co píšeš se hodí asi nejlépe. Předtím jsem měl Garmin 60CSx a Dakota je daleko rychlejší a stejně přesná. Pouze jsem se musel znova naučit, jak s ní pracovat (dotykový displej vs. tlačítka).

      0 0
    • bleach  

      mam asi blbej dotaz, ale jsem naprosto neznalej.

      kdyz do dakoty 10 stahnu treba z netu(cykloserver a jine)a nebo nekde naklikam gpx, budu mit v mapovym podkladu caru po ktery pojedu a nebudu muset nic resit? NEpotrebuju navigaci, aby mi to rikalo za 100 metru odbocte doleva. jde mi o turisticky znacky, ale i „zapomenuty“ traily, ktery nejsou ani na mapach.

      0 0
      • borda  

        Ano, je to tak.

        S nekolika ukaskalimi:

        Topo mapy jsou dost hodne velkej nedodelek, turistictoka znacka mnohdy chybi, nebo vede jinudy a to i ve verzi pro a 2013.

        Naklikat si trasu musis opravdu velmi, velmi presne, jínak ti povede kousek vedle a na tom prtavym displeji ji pri rozumnym priblizeni neuvidis. Taky velmi huste, pac ta navice ty body v gpx souboru spoji primkou, to taky muze prekvapit :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.