• Nikolka

    Čau bikeři,

    vzhledem k tomu, že se tady probírá snad úplně vše, je vás tady i pár doktorů a navíc u mě to částečně souvisí s kolem, tak se chci zeptat, jestli někdo z vás nemá zkušenost s tzv. ganglionem. Je to taková tvrdá bulka velikosti třešně, která se vyskytuje hlavně na zápěstí nebo na kotníku. Já ji mám na pravém zápěstí, už snad 3 roky, několikrát jsem to byla vytahovat injekčně, ale za týden se mi to vrátilo zpět, mám to hlavně z kola z řídítek a z myši od PC. Teď bych to měla jít vyndávat operačně, ale co jsem tak četla názory lidí, co si to nechávali operací odstranit tak se to všem vrátilo (což uvádí sami doktoři, že se to většinou vrací), navíc někteří měli potom 3 týdny nepoužitelnou ruku v dlaze.

    A proto nemáte s tímhle někdo zkušenosti – jestli jste to měli/máte, jestli jste si to nechávali nějak odstranit, pojkud ano, tak jestli se to vrátilo atd.  Ať už vaše osobní zkušenosti nebo někoho známého?

    Dík všem zúčastněným :)

    Nikol

    0 0
    • Wiktor  

      taky vlastnim jeden kousek na pravy ruce, ale relativne mensi (0,5cm v prumeru), mam to uz dobre 4–5 let, hned jak se to objevilo, dost to bolelo, jsem navstivil svoji praktickou doktorku, ta hned vypisovala poukaz na chirurgii… to jsem ji rozmluvil, resil nakou masti, prestalo to bolet… od ty doby relativne v pohode, obcas je to citlivejsi ale nijak mne to neomezuje, chira pocka…

      0 0
    • dancing dog  

      Nech si to vyndat, dělá se to v lokální anestesii, není to žádná transplantace a s tim vracením- není to pravidlem, nevrací se to rozhodně u všech a když už, tak většinou po letech /dipozice/. není rozumný to nechat vyrůst moc a samo to / většinou / nezmizí…

      termín třeba podzim, listopad, plískanice, tma v pět, to se stejně moc nejezdí…nepočítaje extremisty…

      0 0
    • Žigo  

      Mavam nieco podobne ale ovela mensie na ukazovaku lavej ruky. Zo zaciatku to dost bolievalo(neslo dobre drzat volant) tak som s tym siel na ortopediu. Doktorka mi len ponatahovala prst, hrcu zatlacila do klbu a povedala, ze ak sa to vrati mam prijst znova.

      Ked som tam bol uz asi tretikrat povedala, ze nabuduce to bude na operaciu, takze som sa tam s tym uz radsej neukazoval. Po cca pol roku to zmizlo a uz asi 2 roky mam pokoj.

      0 0
      • Žigo  

        Akurat doplnim ze moj mal velkost mensiu ako kostka z ceresne, vo velkosti celej ceresne si to neviem ani predstavit.

        0 0
    • jojina20  

      Mám taky jeden kousek na pravým zápěstí, je to 4 roky co jsem na to přišel a nevadí mi to. Občas když dělám hodně kliky, tak to ucítím. Ale mělo by to jít ven. Jestli máš čas jít na 2 dny do nemocnice, tak běž.

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      No já měl jen jeden 2×2×1 cm na nártu, ale injekčně mi ho vytáhli a zatím se nevrátil…Je to asi měsíc

      0 0
    • Haho  

      Ahoj,

      vlastnila jsem taky jeden na pravé ruce, chodila jsem s tím cca 3 roky na injekční vyndání – vždy se to tak po měsíci vrátilo, až jednou doktorovi došla trpělivost a nabídl mi, že to vyndá operačně (je to cca 4 roky). Sice se mu to moc nepovedlo po designové stránce (mám tam celkem velkou jizvu), ale funkčně je to ok (měla jsem s tím problém jenom jednou, ale samo to odeznělo). Dělali mi to v lokální anestezii a ruka byla nepoužitelná cca 1 týden, ale tenkrát jsem ještě nejezdila na kole, takže nevím, jak s tím půjde držet rodla:-) Rozhodně jsem ráda, že jsem si to tenkrát nechala vyndat, ale taky mě upozorňoval, že se to může vrátit… 

      0 0
      • Nikolka  

        Ahoj, jj s jizvou počítám, tu mají prý všici :) No já bych právě měla jít taky jen na u lokální, takže bych nezůstávala v nemocnici, týden bez ruky bych snad přežila no :) OK asi to teda zkusím, tak díky:)

        0 0
    • lidumil  

      Dá se to taky rozmáčknout :-) opakovaně jsem to dělal a efekt docela byl. A je lepší než odsát stříkačkou.

      0 0
      • Nikolka  

        JJ o tom jsem taky slyšela, stačí prý fláknout rukou o zeď nebo po ruce fláknout knížkou, ale prý to bolí jak čert, tak nevím no :D A já jsem dítko šikovné, že já jsem schopná si udělat cokoliv jiného, jenom né zabít toho tučnáka co mám v ruce :D

        0 0
        • gumid  

          Vznikl na levém zápěstí a „usídlil“ se mezi zápěstím, palcem a ukazovákem. Mazal jsem jej mastí, pak po cca 1 měsíci jsem šel „vyprášit“ nějakou deku a při intenzívním pohybu zápěstím to najednou křuplo.. zabolelo.. a bylo to pryč. Obsah se časem vstřebal a teď už dva roky ani známka po recidivě. Po tomto zážitku věřím praxi o „rozbití“ a následném vstřebání obsahu – sice to bolelo, ale je pryč.

          0 0
        • Haho  

          No s tím rozmáčknutím nevím nevím, mě to právě během těch asi tří let střídavě doktor vytahoval a střídavě rozmačkával a nepomohlo ani jedno…až chirurgický zákrok:-)

          0 0
          • lidumil  

            no je to tak, že určité procento, hlavně ty co mají tužší pouzdro, nejde rozmáčknout pořádnmě, jen se ten obsah jakoby „vypustí“ do kloubu, nebo kolem šlachy. Dřív se to dělalo přes pětikačku kladívkem :-) Ale sám sobě bych si to nedělal,  musí to rozmáčknout někdo druhý. Jde to tak líp.

            0 0
    • jipík  

      U mé skoro dcerky 4× tahaní injekčně pokaždé narostla znova a větší pak ambulantní řez a zatím je pokoj, žádná dlaha jenom obvaz a týden klidu do vyndání stehu.

      0 0
    • Nikolka  

      Tak mám operaci za sebou. Bylo to v lokální anestezii, opíchání celkem bolelo, ale přesto jsem většinu celkem dost cítila, měla jsem to z obou stran kosti, z každé strany hrčka o velikosti větší třešně, takže to trvalo docela dlouho. Doktor i sestřička byli moc hodní a vypadá to že mi to pan doktor udělal dobře, i mi to pěkně zašil, jizva je tak 3 nebo 4 cm, mám to zafačované + ortézu. Nicméně hýbat prý s tím můžu. V sobotu chci jet Beskyda 30 km, ale blbě se mi s tou ortézou drží říditka, tak ještě uvidím, už sem přihlášená z dřívějška, tak se mi to nechce rušit, navíc už by to byl 3. závod letos který bych rušila…

      Každopádně dík všem, co napsali:)

      0 0
    • ROZ  

      ..také mám již 2roky za zápěstí pravé ruky pěkný ganglion a ted se to pěkně rozbolelo,neudržím ani hrnek,neotevřu pet lahev…kam s tím ?Obvodák?nebo chirurg.ambulan­ce?nebo ortoped?poradte dík

      0 0
      • Japhy  

        Taky jsem nevěděl ke komu, prý to spadá pod klouby, takže jsem dostal žádanku k revmatologovi. Vycucával ho injekcí nadvakrát, pokaždý se naplnil znova (už teda ne tolik), pak jsem jednou vzal v dílně kladívko a ťuknul jsem do něj. Jak bylo to vazivo narušený od injekce, prasknul a vstřebal se.

        Doporučuju dlahu na sucháč a pár týdnů dát zápěstí oddech. A není od věci mazat konopnou mastí, dostal jsem pravou domácí od kamaráda co trpí na záněty šlach. Depa, kompjůtry, muzika a bajk dávaj zápěstím zabrat.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.