• Peeskle

    Ahojte, poprosím místní odborníky o pomoc. V dubnu jsem si koupil můj první full, na kole se mi jezdí v pohodě, troufám si říct že posed mám stejný jako na starém HT na kterém jsem jezdil 8 let. Už po prvních vyjížďkách jsem cítil lehkou bolest zad, měl jsem za to že to je tím že jsem začal více jezdit a hlavně prudké výšlapy a podobně. Krom toho jezdím každý den do práce (10km).

    Poslední měsíc ale bolest vespodu zad taková že si ráno ani skoro nezavážu boty:( Když jedu na kole tak nebolí nic, ale večer nebo ráno to je na pos*ání. Dole je par fotek posedu, sice na místě ale snažil jsem se:) Mám skoro 2m takže se může zdát že je ten 26" XL malý. Ale jezdí se na něm bez problému.

    Sedlovka má 20mm offset a představec tam je rovný 90mm. Takže nějaké rezervy na posun tam ještě jsou.

    Je tam něco co mám úplně blbě? Nemůže bolest zad způsobovat proměnná geometrie díky odpružení? Děkuji za každou radu.

    0 0
    • novas752  

      Proměnnou geometrií to nebude – střed, sedlo a řídítka zůstávají stejně.

      Připadá mi to ale fakt příšerně krátký zkus delší představec, rovnější (méně zahnutá) a širší řídítka, víc pokrčit ruce loktama ven. Sedlo víc dozadu bych nedával, zbytečně velká páka na rám.

      Edit:A poštelovat sklon sedla dopředu nebo dozadu. Spíš asi víc dopředu.

      0 0
    • gemini  

      Takhle zhruba vypadám, když si sednu se svejma 194 cm na maželčino Mko…:-) možná klamou fotky, možná se pletu, ale to kolo je Ti asi vážně malý – krátký. Sedíš na tom hodně vzpřímeně a ruce máš dost podkoplý pod sebe…ale jak píšu – je to jen můj dojem z fotek.

      0 0
    • MrtweyUbrus  

      Nezlob se ale to kolo ti je evidentně malé.

      0 0
      • pierogross  

        Malé je v tomto případě velice galantní slovo.

        0 0
      • Polka  

        +1 Prvni vec co jsem si rekl uz pri pohledu na ty nahledy.

        0 0
    • scoty  

      Přijde mi, že na tom kole sedíš jinak , než když jedeš. Chtělo by to fotku za jízdy, v oblečení na kole, zadat alespoň věk..hodnocení může být nepřesné. Tak tedy za mně:

      Kolo:

      • mírně menší na XL, fakt je xl?
      • řidítka to chce trochu širší, 720, představec asi 100
      • sedlo je asi moc vzadu a na tvou výšku určitě nízko, možná o 1,5cm

      Ty:

      kolem 40ti, mírně nad váhu, vyšší postava (velké páky)…divil bych se , kdyby tě záda občas nebolela..:)

      Závěr:

      Myslím že to není jen kolem. Děláš ještě jiný sport? Cvičíš? To že máš problém se bolestí ohnout k bortám je špatně.

      Doporučuji navštívit lékaře, nenechat se odbýt jen analgetiky…udělat komplet vyšetření, snímky páteře, krev, moč atd.

      Věřím, že se to dá zase do kupy:)

      0 0
      • Peeskle  

        Snažil jsem se přikrčit a pokrčit ruce tak jako při jízdě, ale asi to fakt není úplně stejné. Mam 29 let, 197 cm, 100kg.

        Rám je opravdu XL, krátký se zdá ale od krku vidlice na špičku sedla je stejná vzdálenost jako na starém HT.

        Dnes návštěva lékařky, plotýnka ani nerv to není. Po 10 letech práce kde jsem se docela dost natahal a hýbal jsem „povýšil“ a teď mám 1 rok spíše sedavé a chodivé zaměstnáni. Cvičit jsem nikdy necvičil protože jsem se jak říkám protahoval a posiloval v práci. No a teď chci po tělu ještě vetší výkony a už není tak ve formě. Pořád hraju futsal a nohec. Na tom cvičení musím zapracovat. Ale ještě dnes jsem tam hodil 110 mm představec na zkoušku s mírným stoupáním, tak uvidím. Díky za rady.

        Kdyby se to přece jen nezlepšilo tak budu muset kolo vyměnit no:( Ale na čem jezdili dlouháni když nebyly 29? A to se mi zdá že třeba brácha má na reignu 26 při stejné výšce ještě horší posed. I tady na fóru jsem viděl kola kde pomalu nestačila nejdelší sedlovka:)

        0 0
        • scoty  

          Pokud je ta lékařka neuroložka a diagnózu stanovila na základě potřebných vyšetření (snímky atd.), tak to máš možná jen namožené:) Jestli je to obvoďačka, která ti řekla ať se ohneš a sáhla ti při tom na záda, tak jako bys tam nebyl…

          Na svůj věk a výšku bys mohl mít klidně o 5kg míň, zvlášť když lítáš na kole.

          Najdi si nějaký cviky na uvolnění zádových svalů, posilování když tak až tě to přestane bolet.

          Taky si najdi, jak se nastavuje sedlo(výška, kde má být střed sedla atd.

          Jestli tě to pořád bolí, tak to kolo na pár dnů(5) omez, jestli se to zlepší.

          schválně vyfoť kolo jen opřené o zeď, foťák v úrovni řidítek…řidítka rovně, kolo svisle…

          0 0
          • Peeskle  

            Foto

            0 0
            • novas752  

              Jo, je ti to menší. Když se koukneš na ten dlouhej představec, řídítka nahoru a vytaženou sedlovku (tady to neni úplně „do nebes“, protože ten rám je vyšší)…

              Ale zkus jiný sedlo – tohle jak je prohnutý, tak nejspíš při jízdě ještě víc nutí prohýbat se i tebe aby sis nedrtil vímeco. Nebo to aspoň nahnout trochu víc dopředu – jak je to kolo krátký, tak tolik nehrozí přetěžování rukou.

              0 0
            • scoty  

              Sedlo máš hodně vzadu aby se ti prodloužil rám, přitom je dost nízko…Sedlovka by měla cca řezat prostředek délky sedla.

              O tom jestli jsi byl na neurologii jsi se nezmínil..:) No nic, už tě nebudu vyslýchat. Důležité jsem ti napsal v prvním příspěvku. Jak se zařídíš je na tobě.

              Takže už naposledy: velké kolo + návštěva neurologa…:)

              Měj se:)

              0 0
    • womitor  

      Je nas viac koho bolia zada z kola a neni to (iba) kolem :)

      Skus odbornu pomoc (fyzio apod.) ak si nemozes ani zaviazat tkanicky.

      Drzim palce!

      0 0
    •  

      pořiď si kolo pro dospělýho, jseš na tom pěkně scvrklej nebo zcvrklej:-)

      0 0
    • Petr L2  

      Možná není to kolo malé, ale podle mě je rozhodně krátké, doporučuji využít nějaké půjčovny, nebo zkušebních jízd a zajezdit si na něčem co i jiní považují pro tebe za akorát a uvidíš .-)

      0 0
    • Pepe72  

      Při výjezdech mnĕ taky boli záda, pomáhá mi opřít tĕlo o ruce a přímo na tohle se soustředit. Při tvé poloze to ale nejde !!!!

      0 0
    • MlokCZ  

      Jak už psal správně scoty, tak fotka na místě hrozně klame a často je jezdec ve výrazně jiné pozici než za jízdy. Na místě při focení má skoro každý tendenci natahovat ruce a narovnávat se. Opravdu to chce fotku za jízdy.

      Kolo pak může být malé, ale nutně nemusí, záleží jako moc se posed za jízdy změní.

      Co už uvedl scoty je pozice sedla. Z těch fotek se to moc nepozná, hlavně tedy předozadní pozice, když není ani fotka kde jsou kliky vodorovně (ale i tak to chce měřit s olovnicí a ne jen koukat na fotky).

      Pokud je poloha sedla špatně, tak to může mít velký vliv na bolest spodních zad. Když jsem jeden čas vozil sedlo na 150mm fullu moc vzadu (měl jsem o něco větší sag vzadu než vepředu a už mi to nevycházelo dobře, pro ideální polohu sedla už jsem měl moc krátký rám, představec delší už by to zase zabil pro jízdní vlastnosti), tak mi spodní záda také poměrně často zlobila.

      Ono se to na fullu ještě zhorší ve výjezdu, jak se zvýší sag na tlumiči a sníží na vidlici. Když je k tomu ještě nastavené sedlo moc dozadu, tak už jedeš ve výjezdu v úplně blbé poloze.

      Na fullu (a čím vyšší zdvih, tím spíš) je lepší mít nastavenou předozadní polohu sedla (při nastavení na rovině) spíše více dopředu. Do výjezdu je to pak lepší a ve sjezdech stejně často stojíš a navíc zaberou o hodně méně času než výjezdy.

      Pokud ovšem opravdu potřebuješ sedlo více dopředu, tak už ten rám bude určitě hodně krátký.

      Ve 26" na trhu neexistovalo moc opravdu dlouhých rámů. Kamarád 196cm jezdil Treka (jeden z nejdelších 26" rámů) a i tak k tomu ještě musel mít 120mm předtavec pro optimální posed.

      Dnes už je nabídka výrazně delších rámů daleko větší.

      0 0
    • Hrubiduk  

      Ahoj, doporučuju zajit nekam, kde delaji ladeni posedu. BGFit apod.

      Já mám zkušenosti jak s BGFitem, tak bolestmi zad a muzu ladeni posedu jedine doporucit – s BGFitem jsme to poladili + samozrejme cvicim.

      V levnejsi verzi je BGFit za 500 (pokud se nepletu) a bud ti to pomuzou poladit, nebo se od odbornika dozvis, ze je ti to fakt maly… :)

      Ja pri svych 190cm jezdim nejvetsi ram meridy 96 od 2011 (kolo rok vyroby 2010) a potvrzuju, ze posed se da poladit, ale u noveho kola bych asi sel do 29ky… pri te vysce…

      0 0
    • Tina  

      Za bolesti zad nemôže kolo. Musíš cvičiť a posilniť „core“ (viz tvoje prudké výšlapy).

      0 0
      • tydytek  

        pokud by toto byla pravda, tak by minimálně 90 % cyklistů furt bolely záda, protože v dnešní době je má většina lidí ochablý.. Primárně je potřeba poladit posed, jak píše Mlok a pak samozřejmě řešit i to posilování.

        0 0
    • Gustaf 81  

      sorry, mě na tom přijdeš jako cvičenej medvěd od Berouska, co jezdí po šapito na kole. Je ti to fakt malý. Na 2m výšky se koukni po nějaký 29er

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce