• maedva

    Ahoj,

    čeká mě pracovní cesta do Paříže a zatím nevím jak to budu mít časově, ale když už tam budu rád bych se mrkl na nějaké ty zajímavosti.

    Chci se zeptat jestli má někdo nějaké tipy, nebo zkušenosti s provozem a parkováním ve městě – jedu tam autem a chtěl bych třeba na Eiffelovku, Moulin Rouge, Vítězný oblouk apod.

    To by měl být tak nějak střed města a nevím jestli se tam běžný smrtelník autem dostane a jestli je možné tam kdyžtak zaparkovat…

    Ještě ohledně dálnice – platí se mýto a nebo je potřeba známka ?

    Díky za postřehy.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Autem bych urcite po Parizi nejezdil..nech ho nekde u hotelu na parkovisti a vyprav se metrem, ktere jezdi uplne vsude.

      Na ajfelovku vybehni pesky do druheho patra, az nahoru je to ztrata casu (fronta jak cyp bo tam jezdi jenom vytah). Do Louvre jedine hned rano a postavit se do fronty jeste nez otevrou (koukni se zda jsou v provozu bocni vstupy, kde byva mensi fronta).

      Mi se dost libila prohlidka Sacre Coeur , v automatu se da koupit listek pro prochazku po strachach. Je to docela nevsedni, malo kdo o tom vi, ttakze zadna tlacenice.

      Dalsi nevsedni jsou Katakomby …ja se do nich za tri roky nedostal, protze byly zavrene, ale uz by mely byt otevrene. Metrem se tam dostanes snadno.

      Vitezny oblouk pohoda, Moulin Rougue uvidis (vedle si muzes zajit na hambac). Jestli chces vzruso, tak muzes zabloudit kousek vedle na rue St. Denis, kde postavaji kurvy vsech barev, velikosti a pohlavi:D

      Na Montparnase se da taky velezt, jsou tam mensi fronty a vyhled lepsi jak z ajfelovky (bo je videt ajflovka:))

      La Defense mne az tak moc nezaujalo..

      0 0
      • maedva  

        Díky :-)

        Hotel máme bohužel na samém okraji, resp. mimo město, navíc v metru se nevyznám (vesničan), už sem sice párkrát cestoval metrem v Moskvě, ale to jen s lidma co to znali… Takže bych raději někde docmrndal autem :-)

        Jak je to vlastně s tou aifelkou – máš představu co se tam platí ? A co Montparnasse ?

        Dál by mě lákaly katakomby :-)

        Jinak Rue st. Denis mi ukazuje od Moulin Rouge 3,9km… Tak už sem byl v takových uličkách v Amstru i Frankfurtu, na čumendu…

        0 0
        • felix.org  

          Já ti nevím, ale pokud se nedokážeš zorientovat v metru, tak bych se do centra Paříže autem radši ani nepouštěl.

          Na Eiffelovku je sice fronta, ale já bych si počkal na ten výtah až nahoru – stojí to za to. V Louveru jsem frontu naposledy nestál žádnou, čím to bylo nevím, ale pokud tě podobný věci zajímají, tak tam strávíš klidně celej den :-)

          0 0
        • Fran-tic  

          na La Defense jsem zrovna čučel jak puk, třeba i na Archu. Jinak souhlasím s Lukášem, to co vypsal je tak to nejnavštěvovanější z Paříže. Rozhodně bych tam nejezdil ale autem. To se přiblížit k centru a potom pěšo. (Pozor na zácpy, ráno kolem 8 je to peklo). Ještě bych přidal Muse D´Orsay, které bylo mnohem lepší než Louvre, na který by mi i stačilo se kouknout zvenčí. Dál ještě Notre-Dame.

          Ono projet to metrem není ani takový problém, taky jsem vesničan a v 19 jsem to celkem obstojně zvládl. A když koukneš na mapu, tak ty památky nejsou od sebe tak šíleně vzdálené. Chodili jsme hodně i pěšky. Ono to má atmosféru. Třeba projít Montmartre k Sacre-Coeur stálo za to :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            chodit pesky ma neco do sebe..ja treba jezdil k Notre Dame a pak se prochazel nabrezim az kam se mi chtelo…

            0 0
        • Smazaný účet  

          Jestli mas metro v dosahu, tak je to jedinna spravna cesta jak se po parizi dopravovat..ver ze provoz v Parizi je o par radu jinde nez treba v praze a cele je to umocnene bzilionem sebevrazenych turistu, jednosmerek a semaforu…

          Listky koupis ma masine, kde se da nastavit anglictina. Nektere masiny berou jenom karty, tak je treba davat pozor jestli je pritomny slot na bankovky a mince. Pro pohyb po centru parize staci listek na cca 1E, ktery je platny po dobu pobytu v metru (znaci se pri vstupu a vystupu, obcas i pri transferu). Jak vyjdes, muzes ho zahodit. Poikud budes bydlet dal, tak vzdy je moznost v automatu koupit listek „valid from this station to paris region“…ktery ti umozni dopravu do a v parizi(dokud nevylezes)…kdyz koupis dva, tak ten druhy mas jako zpatecni.

          Listy pro pohyb po parizi je lepsi kupovyat po desiti, je tam sleva.

          Dalsi moznost je pujcovat si mestske kolo Velib, ale to uz chce mi nastudovane trasy a system pujcovani a obecne je to „neznaleho“ trochu komplikovanejsi…

          Na autobusy bych se vykaslal…

          Na ajfelovku je nekolik druhu vstupu…vytahem nebo pesky (do druheho parta). Pak se kupuje dalsi listek pro vyjezd az do horniho(tretiho) patra. Pro vyjezd/vyslap do druheho patra byva fronta tak na hodku az dve…pro treti patro dalsi asi hodkova fronta (to je duvod proc jsme nahore jeste nebyl)…kdyz je hezky, tak fronty narustaji.

          vstupne : vytah druhe patro: 8.20E, vytah az nahoru: 13.40E, pesky do druheho patra 4.70

          Montparnasse si nepamatuju, najdes to snadno…

          mapa metra je jasna, kdyz jsou puntiky spojene, tak se tam da projit..vsechno je znacene a „sortie“ znamena „vychod/exit“ ,…:))

          0 0
        • Fran-tic  

          Jinak byl jsem na ajflovce, do druhého pěšky, a potom čekání na výtah. Je to zážitek, ale nevím, jestli to stálo za tu čekačku. Nejlepší bylo, že jak ten materiál pracuje, tak šlo cítit, jak se celá kýve do stran ve větru.

          Opravdu mnohem mnohem lepší byla noční plavba Paříží. Stálo to kdysi nějakých 10E a tu se nebojím doporučit každému, kdo tam jede.

          0 0
        • novas32  

          jak psal lukas, autem do centra parize nee!!! metra se neboj, zorientujes se rychle. poridte tydenni litacku, myslim, ze je snad potreba fotka, stoji par supu. mapky sezenes vsude. v metru je prestup na jine trasy dobre znaceny a vystup oznaceny „Sortie“ tusim. pro cestovani po Parizi idealni. krom zmineneho bych mrknul na Rue Mouffetard, ma svoje kouzlo, Notre Dame, La Defense bych asi taky uz vynechal a na Eiffelovku bych vyjel az nahoru (prvni dve patra samo po svych), pohled shora za soumraku stoji za to:) V noci je taky moc pekna :) at se vylet vydari.

          0 0
    • karliner  

      Tady si spočítáš mýto.

      0 0
    • sYs  

      Ahoj,

      jak už tady psal Lukáš, na auto radši zapomeň a nech ho u hotelu, absolvoval jsem to cca 2 roky zpět, když jsem si udělal trip po Francii, měl jsem hotel na Montmartru a potřeboval se tam dopravit autem (bajk a všechny věci). Bylo to peklo největší :-) jedeš pomaleji než kdybys to bral pěšky, stojíš každých 20m na nějakém semaforu a taky jednosměrky kolem Place Pigale jsou luxusní, jezdil jsem dokola asi hodinu. A další věc je problém s parkováním – nejsou místa a když jsou tak to je to docela pálka na delší stání a na zákazech bych to vůbec neriskoval – police municipale jsou docela rychlí a auto ti jsou schopni odtáhnout někam do háje za město. Metro je fakt jasná volba, navíc v Paříži je úplně geniálně řešené.

      0 0
      • saintjv  

        Cuz byl jsem tam pred 14 dny. Na auto zapomen. Kdyz budes mit cas pouzivej jejich metro je to v pohode. Bez vecer na montparnas a uvidis celou pariz jako na dlani a pak bez na champs elysee. Jinak pariz je uchvatny mesto.

        Mimochodem montmater a MoulinR a sacre pro me nejvetsi zklamani.

        0 0
    • raceman  

      Jason Bourne ve starem mini problem s dopravou nemel :)

      0 0
    • maedva  

      Tak… Paříž mám úspěšně za sebou :-)

      Cesta cca 1250km ve zkratce:

      ČR – Brno, Praha, Rozvadov

      D – Norimberk, Heilbronn, Mannheim, Saarbrucken (dálnice zdarma)

      FR – Metz, Reims, Paris (dálnice zpoplatněna mýtným, cesta tam cca 30E)

      Byl sem tam pracovně, takže čas na výlet mi zbyl akorát na neděli odpoledne po 17h. Takže jsem zvolil hlavní a vlastně jediný bod Eiffelovku. Do centra jsem se nakonec odhodlal autem…

      Jak už tu padlo, provoz a celkově jízda v centru je fakt hrozná. Je tu spousta skůtristů, kteří jsou opravdu jako paka a všude se cpou a objeví se opravdu na poslední chvíli v tom nejblbějším místě… Bylo po dešti a na jedné z křižovatek se přede mně na semaforu vehementně vtlačila slečna na skůtru – uklouzlo jí to na bílé čáře a krásně se složila a svezla po zemi – nás v autě minula asi tak o 1cm – pěkně by nám tak výlet okořenila případným řešením nehody…)

      Auta v ulicích a na křižovatkách jezdí zvláštním stylem, tak nějak kde je místo, tam jedu. Daleko nad všechna děsivá očekávání však byl „kruháč“ kolem Vítězného oblouku… Spojte si auta, skůtry, chodce, cyklisty kteří se pohybují zcela bez pravidel v několika pruzích – to asi jen pro představu :-)

      No k Eiff. sme dojeli a ani nebyl problém s parkováním, nicméně vše placené, ale s tím člověk počítá. Chtěli jsme až na horu, fronta byla na 20min, výtahem celkově za 14.50E do druhého patra, tam prohlídka a vzhůru na vrchol… Naprosto super zážitek, škoda horšího počasí. Je tam i wifi, ale jen pro speciální Eiff. Tour aplikaci pro památky – na klasický web se s tím nepřipojíte, ale připojil se Skype, takže se uskutečnil videohovor v dobré kvalitě z vrcholku. Je tam hodně lidí všech národností – takže to chce trochu trpělivosti. Držte si doklady, peníze, foťáky… Doporučují to i cedulky a hlášení :-) Vyčůrat se dá ve druhém patře zdarma, ale fronta tak na 10min… Je tam i občerstvení, ale drahé. Úplně na vrchu si můžete nechat v baru nalít šáňo :-)

      Byl sem i v obchodě, ale výhodné tam není nic – v tomhle ohledu raději zastavte pak po cestě v Německu třeba v obchodu Real, nebo Ratio. Jinak všude samý černoch a asi turci, muslimové atd. (těžko říct jaké národnosti). Takže pro našince trošku exotika.

      Cestování zdar.

      0 0
      • Smazaný účet  

        hehe..hezky popsany dopravni ruch v Parizi:) A ted si vem, kolik jsi v tom mrdniku videl dopravnich nehod za tu dobu…nic…proste jezdi tak, aby se nikomu nic nestalo a kdyz uz, tka to byly jenom trochu plechy…

        je to trochu zvracene, ale cesi by se od frantiku mohli ucit ridit…ostatne ridit bychom se mohli ucit od mnohych:)

        0 0
        • soc  

          Tak francouzska auta se snad prodavaji uz odrena, nedovedu si to jinak vysvetlit :D

          Jinak Pariz je jeste v pohode… doporucuji vylet do nejakeho cinskeho mestecka. Tetris na ulici…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.