Fotky z MČR v DH Ještěd - pomoc od bikerů při výběru

38 nepřečtených
  • Pohys

    Čauves. Byl jsem na MČR v DH z Ještědu, kde jsem mimo sledování i fotil. Jsem amatér, ale chtěl bych poslat fotku do foto-soutěže. Pomůžete mi s výběrem? Nějak se nemohu rozhodnout,mezi třemi fotkami, které teprve projdou postprodukcí. Pokud se najde nějaký jezdec toho závodu, může mi klidně napsat a pokud budu mít nějakou fotku, rád mu jí pošlu :-) Díky

    Anketa: Jaká fotka se Vám nejvíc líbí?

    0 0
    • wilda81  

      Kdyby nechybělo přední kolo na druhé fotce, tak je to jasná volba.

      0 0
      • Pohys  

        Pro mě právě též, ale právě si kvůli tomu kolu nejsem jistej…

        0 0
    • nomecz  

      1 borec moc splývá s pozadím

      2 useklé kolo

      3 za mě nej

      0 0
    • rdx  

      ja bych to predni kolo uplne nezartacoval, mi se treba libi nejvic, ty ostatni jsou jak pres sablonu :)

      trosu to jeste poklikat a potahat …

      0 0
      • AleZ80  

        Taky bych tu chybějící část předního kola neviděl jako velký problém. Alespoň na fotce zůstalo dost místa pro zvednutý prach.

        0 0
      • Pohys  

        Souhlasím s tebou. 1 a 3 fotky jsou vcelku dobré, ale nejsou tak výrazné a vypadají jak kdybych se jen postavil k trati a cvakal…

        0 0
    • jIrI___  

      Obávám se, že ve fotosoutěži nemá bez úprav šanci uspět ani jedna – při troše štěstí by se fotky stejné úrovně daly vyfotit mobilem :). Nejvíc se mi ale líbí ta druhá.

      0 0
      • Pohys  

        Jj, s post produkcí počítám, jen se potřebuji rozhodnout na kterou se zaměřím. Na té první je celková ostrost dobrá, kompozice „tuctová“. 2 je můj favorit i přes useknuté kolo a zaostřením mírně za jezdce. 3 foto ostrost jezdce ucházející, okolí mírně rozmazané, ale kompozice mi též moc nesedí…

        0 0
        • tromboonen  

          Hlavni je jak to orezes – ty lidi vzadu Te nezajimaj, predni kolo kdyby bylo tak je chlapik moc daleko.. huba/vidla cca v 1/3, pak otazka jestli tam nechat celej ten prach nebo ne, prvni verze s prachem, druha riznuta tak aby byl vyraznejsi chlapik, ale uz ma malo mista „kam jet“, takze asi spis prvni, moc se s tim udelat neda…

          Jinak jestli mas fotak na kterem to jde, experimentuj s delsim casem, tak 1/30 na 400 nebo 100 ASA, musis zkouset v danych podminkach, sleduj jezdce pohybem, na konci expozice blesk, takze on bude ostrej, ale s duchem v zavesu, teren maznutej – tim tomu das rychlost..

          A zkus taky vyfotit neco podobneho jako tohle, ale delsim ohniskem, to uz ale musis trefit zaostreni, radsi manualne na urcite misto jestli nemas super zrcadlovku..

          0 0
          • Pohys  

            Právě že lidi bych tam i nechal, protože dle mě doplňují atmosféru a dotvářejí celkový dojem. Pokud bych to ořízl, aby byl v záběru jen bike s jezdcem, zvýraznilo by to podle mě nedostatky v ostrosti. Ten prach bych rád zachoval, ale nicméně menší ořez tam udělám…

            Jinak tohle je foceno časem 1/640, ISO-500, f3,5, expozice +2,3. Kratší čas jsem nechtěl dávat, kvůli světlosti, a ISO jsem nechtěl zvyšovat kvůli šumu… Bylo to moje první focení sportu, ale zkoušel jsem i experimentovat s kratším časem 1/100 ISO300, ale bez blesku (s ním si ještě moc nerozumím). Výsledek je níže. Zkoušel jsem dynamické ostření, ale myslím, že to moc nedávalo, tak jsem si manuálně ostřil na místa, kde projížděli.

            0 0
            • tromboonen  

              Sorry, ale atmosfera tam musi bejt, vcetne kompozice hlavnihi subjektu, zlateho rezu, popredi-pozadi, hloubky ostrosti, atmosferu neokecas tim, ze kdesi vzadu ve stinu mezi stromu je par statickych a rozmazanych lidi…

              Tak jak to mas jsem Ti to oriznul jak nejlip slo, ten chlapek z toho najednou vyskocil… aby tam byli lidi a meli nejakou vizualni funkci, musel bys byt uplne jinde a fotit to jinak… malinko o tom vim, ale je to Tvuj boj :)

              0 0
              • duk  

                Nevím no, mně se ta jeho celkem líbí jak je, ale po tom tvým ořezání je to naprostá tragédie, fotka pak vůbec nezaujme.

                0 0
                • tromboonen  

                  No jo, kazdyho nezaujmes, ja se tim jednu dobu zivil, ne ze by existovalo jen jedno mozne reseni… tak uvidime, jak s tim uspeje v soutezi..

                  0 0
                • wilda81  

                  +1

                  0 0
              • Pohys  

                S tou atmosferou souhlasim, prave ze si myslim, ze by tam měla bejt. Z meho pohledu jde spis o fotku jako celek, proto bych v ni nechal i vice objektu, ikdyz jsou neostry, protoze je to prave jezdec na biku co te ma zaujmout. Ten orez co jsi udelal je good, ale zaroven si myslim, ze na to neni zaostreni jezdce v dobry kvalite, abych na nej upoutal veskerou pozornost. Je tam spousta chyb a veci co by mohli byt jinak ( zaostreni, kompozice, uhel pohledu, cas, hloubka ostrosti), vim o tom, ale s tim nic nenadelam. Ale vitam vsechny nazory a konstruktivni kritiku. Jsem furt jen amater co se uci :-) :-)

                0 0
                • gerrard  

                  Ja teda foceni moc nerozumim, ale ta fotka je podle me uplne spatne, tak jak je to vyfocene mam porad pocit, ze jezdec narazi na kraj fotky. Kdyz se neco pohybuje, tak musi byt vic mista tam kam jede nez tam odkud jede, jinak to vypada divne. Bych ji nikam neposilal.

                  0 0
                • tromboonen  

                  Jo, z hovna bič neupleteš, jak se říká.. z toho, cos poslal, je tohle nejlepší ořez, teda podle mě, ale jsou na to nějaké obecné poučky, není to zas až tak subjektivní.. já se tím kdysi živil, takže o tom něco vím,

                  Říkat, že by to tak nemělo být protože to není zaostřené tak nebo onak, nebo že by tam měla být atmosféra (která tam, sorry, není i kdyby tam vzadu pod stromama bylo cokoli, je to moc daleko, v blbém místě atd..) a díky ní špatná kompozice… to je jen povidání, a povídání fotku nedělá..

                  Kdybys chtěl atmošku, musíš stát někde blízko těch lidí, mít je třeba v popředí z boku jako hlavní motiv (muselo by to být hodně široký, tak 20mm ekviv. kinofilm nebo míň, musel bys jim lízt s foťákem až do xichtu) a jezdce co jede okolo klidně nezaostřenýho nebo mázlýho – to by byla atmoška, takhle ti lidi nemaj žádnou funkci, nic zvláštního nedělaj a jsou na blbým místě z hlediska kompozice..

                  Techniku jak takový věci fotit si najdeš na netu, zkoušej co nejmíň používat automatické ostření a jiné vychytávky, i kdybys měl tu nejlepší zrcadlovku vždycky se to může chytnout něčeho jiného, navíc každej by měl být schopen to zaostřit manuálně než to předá technice… používej hlavu, co udělá jaký čas a clona, hloubka ostrosti atd.. zase na netu.. o kompozici, zlatém řezu, jak má vypadat širokoúhlá fotka a jak dlouhá atd. si taky něco najdi, zkoušej a foť… a nezabývej se fotkama, které mají nějaké mouchy, radši běž dělat další, které ty mouchy mít nebudou

                  0 0
                  • Honzink  

                    Jo jo, když ses tím živil, tak to je jiná.

                    Sem koukal do Tvýho profilu, abych mrk, jak to dělá profík a musím ocenit Tvé profesionální výsledky.

                    Třeba ten přepálenej Centurion mrdlej do křáků se stínem fotografa je fakt profi.

                    A to už vůbec nemluvím o tom blejskavym Spešlu na neutrálním pozadí.

                    Halt se pozná profík.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      TVL rikam delal jsem to, zrcadlovku uz ani nemam, tohle je foceny mobilem, je to jen o kole, nikde nerikam, ze je to povedena fotka..

                      Pohysovi jsem se snazil ukazat, jak orezat fotku, to jeste umim, stejne tak vim, jak co fotit, i kdyz to uz nedelam, a ze treba ty lidi jsou tam z hlediska kompozice zbytecny, nelestim si triko, jen se snazim vysvetlit, proc to tak orezat a pripadne jak to priste fotit lip, kdyz chce atmosku.. s tim, jak mam vyfocene kolo to nema nic spolecnyho, nepotrebuju delat reklamu na sve kolo abych to nekde aranzoval a fotil jak modelku.. Umim to, ale nevim, proc bych si kvuli tomu mel pujcovat zrcadlo, cekat na svetlo a jezdit nekam kde to bude hezci.. fakt nemam potrebu se tady precuravat..

                      0 0
                    • jIrI___  

                      Však tromboonen psal, že se tím živil, a ne že se tím živí… :)

                      0 0
                    • JSt  

                      tak alespon vidis, proc uz se tim nezivi. ;-)

                      0 0
    • JaMull  

      A kolik jsi nasekal fotek? Základ úspěchu je vybrat 10 fotek z nějakých 200. Pak uděláš postprodukci a vybereš jedinou nejlepší. Fotograf je schopen tě zkritizovat za každou ze tří. U té prostřední zkus čtvercový formát, možná to pomůže. Ale to že ti ujel ze záběru už nezachráníš ani postprodukcí :)

      0 0
      • Pohys  

        Nasekal jsem kolem něco kole 230 fotek +/- , ale spoustu jsem smazal, protože se mi nelíbili. Jinak fotek mám vybráno přesně deset :-) . Z nich jsem vybral tři, podle rady kámoše. Ale jak tak koukám, mám tu i lepší kousky co do ostrosti a kompozice, co myslíš?

        0 0
        • Fran-tic  

          fotky slušné, ale osobně bych si k tomu více přiklekl. přijde mi, že to máš nacvakané zbytečně z výšky a fotíš směrem dolů. šlo si potom s tím více pohrát. občas ti tam strašně vlítne slunko a rozhodí ti to celou fotku i barevně, takže bych vybíral spíše nějakou ve stylu té hned první tady. ty cos tu dal teďka jsou lepší :)

          0 0
        • jIrI___  

          DH ve sportovních (běžeckých) botech? :O

          0 0
          • AleZ80  

            Třeba se účastnil nějakého šumavského triatlonu a místo silnice bylo DH.

            0 0
          • Pohys  

            Jo taky jsem se tomu smál, když jsem si je prohlížel :-D. Zakomponoval svůj osobní freestyle :D

            0 0
        • JaMull  

          Když vezmu ty uplně nahoře, tak první je proti světlu, nadruhé ti ujel ze záběru, a na třetí máš málo místa kolem jezdce – všechno špatně. :) U těhle čtyř fotek ses určitě dobře postavil, to sluneční světlo nenahradíš prostě ničím. Jednu z nich bych asi vybral, čtvrtá vypadá kompozičně nejlíp.

          0 0
    • mr.antik  

      já bych zkusil asi tu dvojku, ale nějak to napasovat, že to uříznutí je záměr… třeba dofotošopovat tam nahoru k divákům holku nahoře bez nebo tak něco

      0 0
    • Esi  

      Za mě 2, světlo a stín, k tomu ten prach, jasná volba, u té 1 a 3 nevím proč mi to přijde jako kdyby ten jezdec tam k tomu pozadí byl přidanej ve fotoshopu :-)

      0 0
      • Pohys  

        Jj, na mě to asi hlavně působí nudně a nevýrazně. Ale photoshop nééé, to ani neumím, jsem amatér :)

        0 0
    • Coural  

      Nevím jestli je to ještě aktuální, ale proč tu druhou fotku neupravit takhle?

      0 0
      • mr.antik  

        neeee

        0 0
        • Coural  

          Ano, chápu, že někteří jedinci mají poněkud omezenou slovní zásobu, ale proč v tom případě reaguješ? Já mu nic nenutím jen jsem naznačil směr.

          0 0
          • mr.antik  

            myslim že netřeba slov, vždyť jsi z té fotky odříznul všecko, co jí dělá zajímavou, takhle zbylo jen kolo. Z té nouze jsem pro čtverec

            0 0
    • Namtos  

      Problém je spíš, že jsou fotky podexponované. Ideální je fotit do Rawu a z jedné expozice udělat tři fotky s různou korekcí expozice +/- (1ev) a ty pak složit v editoru.

      Za mě má náboj i ta první ..tady jedna úprava – u vyvážení barev si nejsem jistý jak vypadala ta červená co jsem vytáhl z té tmavé fotky…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.