• Martin

    pětka nám nabobtnala do podoby pomalého bumbrdlíčka, zakládám šestou inkarnaci tématu o focení :)

    a začnu svým neúspěchem – noční focení pokažené počasím – konkrétně oblačností

    tak hurá do další sebeprezentace, diskuzí, flamování a sdílení zkušeností

    0 0
    • bystřické  

      zkusím to načít

      0 0
    • mathosh  

      Kritiku sem :)

      0 0
      • black.horse  

        hrozně mě do očí bije ten odraz blesku na prostřední (retušoval bych) a maličko mi vadí ostrej stín… osobně bych to světlo viděl radši mnohem více difuzní, chtělo by to softbox nebo nějakej difúzér… ale potenciál v tom je pěknej, na první pohled je to líbivé:-)

        0 0
        • Martin  

          mi se to ostré světlo a stín naopak celkem líbí, působí syrově a dotváří atmosféru scény…

          naopak mi tam nesedí rybí oko, ale já rybí oko nemám rád obecně

          0 0
          • Georrge  

            me se zas nelibi, ze tam toho neni moc videt :D ale to mozna dela malicka fotka, na celem monitoru to asi bude jine.

            A ja zas nemam rad fotky na vysku :D

            0 0
      • Martin  

        ta třetí vypadá velice dobře :)

        0 0
        • kankrlicek  

          To jsme dva :), ale řezal bych nahoře i dole.

          0 0
          • Martin  

            a co tam chceš řezat? :)

            0 0
            • black.horse  

              no… seřezal by toho spratka co tak rozhazuje to listí:-D

              0 0
              • Martin  

                já bych ho neřezal, dívej jaké má krásné pyžámko :)

                0 0
            • kankrlicek  

              Ten měsíc v úplňku mě tam ,,vadí" a dole by to kousínek taky sneslo, ale to je na gustu každého soudruha :)

              0 0
              • Martin  

                dole nevím, přišlo by mi to dost klaustrofobické, ten motiv chce prostor… nahoře by to okno stačilo retušnout. mi osobně tam nevadí

                0 0
                • mathosh  

                  Okno možno pôjde preč…Viac by sa to asi pre zachovanie pomeru strán rezať nedalo. Ale vďaka za kritiku a nápady :)

                  0 0
      • vili  

        Paráda

        0 0
    • Smazaný účet  

      ještě že mám rádce..„zaostři to *****!“

      0 0
    • Kysky  

      Nějaké fotky ze včera z Jihlavské 24h MTB

      0 0
    • RudyCZ  

      Ahoj, chtěl bych se zeptat co si myslíte o těhlech fotkách. Na závod sem vyrazi poprví a chtěl bych fotit víc. Zajímá mě co byste třeba zkusili/vylepšili vy. Sbírám zkušenosti..

      http://rudy95.rajce.idnes.cz/Jihlavska_24/

      0 0
      • Smazaný účet  

        chybi tam akce…takhle nacvakat 1000fotek na zavode umi i moje babicka… mrkni na fotky z mtbs tam jsou casto pekny galerie ze zavodu a premyslej co te na tech fotkach upoutalo, proc se ti ta fotka libi a urcite si z toho neco vezmes…

        0 0
    • Smazaný účet  

      chlapi, je tu nekdo kdo foti pouze nebo alespon vetsinu casu pevnym sklem? zajimalo by me jak jste spokojeni a jestl ivam zoom nechybi…

      0 0
      • RacerX  

        Ja fotil rok na svetelne 50 a 35(uz prodano, podstate se nedostal nanradu), ted jsem si koupil novej zoom a mam to tak 50:50, ale to jen proto, ze jsem s nim max spokojen.

        Jo a mam DX a vanoce si preji 70–200 f4 ;-)

        Pak uz to bude tak 30:30:30 :oD

        0 0
        • mathosh  

          Ak ti to pomôže 70 – 200 používam iba na 200mm. K tomu 8mm a 50mm.

          0 0
      • dodo  

        fotim na FF jedine skoro pevnejma… 24/50/ sem tam 15mm

        … jeste mam v zaloze 28/35, ale ty velice malo..

        Jedinej zoom je 70–200 a ten pouzivam vcelku malo. Rozhodne mi bavi svetelny kvalitni skla a obcas te to donuti vic premejslet, ale obcas je to neskutecna otrava:)

        0 0
        • Smazaný účet  

          no ja jsem mel uz pevnou 50ku 1,8 a nejlepsi fotky jsem udelal prave s ni… jenze jsem to vse prodal a po roce bych si zas neco koupil… chci pevny svetelny skla… je nejak porad nevim do ktereho systemu jit… cca na vse se da neco najit tak uvidim jestli Olympus Pen, Nikon D7000, Canon 100D nebo jestli neco uplne jineho..

          0 0
          • Smazaný účet  

            nebo snad 5D I

            0 0
          • dodo  

            To nedokazu poradit, samozrejme si kazdej chvali to sve:) ja jsem spokojen s Nikonem… prosel jsem skoro jejich kompletni radou a vyhovuje mi nejvic kvuli ergonomii. Zvlast vetsi tela. Mam ted 2 tela – D7000 a ted mam presne rok jeste D3 a abych pravdu rek, tak D7000 mi moc nesedi v ruce, ale mam ji pro obcasny toceni a to ji mam pak stejne spis na stativu, takze je mi to sumak. FF bych ted nedal z ruky hlavne diky 50mm, ale je to proste o prioratich. Mam rad ten nahledovej info display i u nizsich rad Nikonu (kvuli tomu jsem si pred par lety koupil D70 a kvui malinko vetsimu telu oproti Canonu) a krom jednoho „zaskobrtnuti“ jsem s nim maximalne spokojenej. Mam kamarada s OM-D a ten by ho ted nevymenil ani za nic, velikost je fajn, ale zase osobne mi i k memu foceni vyhovuje mit „neco“ v ruce a mam rad i treba stary objektivy, ktery si lehce cvaknu na fotak bez zadnejch zbytecnejch redukci, apod. Zajimala by mi ergonomie D7100. Co chces prioritne fotit?

            0 0
            • Smazaný účet  

              ja chci asi nejvic fotit reportaze, street… ja fotit relativne umim a prave mi chybi ten pocit neco mit v ruce (mel jsem 50D)… proto se mi neche jit do zadneho toho bezzrcadla…

              FF je sen ale tech penez za to :/ zivit se tim asi nebudu tak nevim jestli se to oplati…

              jeste mozna ten fuji X100S by mohla byt dobra volba ale za tu cenu (30K) muze mit clovek regulerni zrcadlovku ktera nabidne podle me vic..

              0 0
              • dodo  

                ono i reportáž a street se s tim dá krásně:) nebál bych se toho a klidnš bych šel stejně do těla DSLR a 50tky…popřípadě, když se ted poohlédneš, tak tuším, že se dá sehnat lehce použitá D700 za ceny kolem 25–27k + AF-S 50/1.8G, která je naprosto dokonalá, zvlášť za tu cenu (kolikrát lituju, že jsem ji vyměnil za 1.4) a máš za 30k set, kterého nebudeš litovat a budeš spokojený, si myslím:)

                0 0
      • Nimrod  

        se zoomem jsem fotil naposled před asi 9 lety, nicméně jelikož fotím většinou krajinky, kytičky a podobný věci, který zas tak moc neutíkaj, tak mi výměna skla nevadí. občas dám nějakou momentku, ale mívám vše nachystané dopředu, že stačí jen přetočit film a cvaknout, maximálně lehce doostřit. Pokud to chceš na reportáže a ulici, tak bych skoro fotil jen s jedním ohniskem a dostal ho do krve, abys odhadl bez koukání do hledáčku, jestli se ti „to“ tam vejde či to chce pár kroku vpřed/vzad. ale spíš si to tak nějak myslím, tohle nefotím…

        0 0
        • dodo  

          Jo to souhlasím:) Já jediné, kdy jsem se trochu bál, co a jak fotit s pevnýma, tak to byl letos můj první ples. Nemám moc rád tohle focení, nemám to v krvi a i s 2 pevnejma sklama (+ sem tam s 15mm pro oživení) se to dalo vcelku v pohodě zvládnout. Občas je to trošku stres a otrava přehazovat a říkáš si, jak by zoom byl skvělej, ale pak mi přijde, že to ve výsledku za to stojí:)

          Jediný univerzální zoom, který bych teď zkousnul, je sigma 18–35/1.8 :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            tento zoom me taky zaujal a do buducna bych si ho urcite chtel zkusit… jsem rad ze se toho sigma neboji a udelali takhle zajimavej objektiv… rozhodne vic takovych skel!

            0 0
            • black.horse  

              Canon 24–70/2.8 + FF tělo (asi 6D – je ralativně malé a lehké, takže to bude dobře přenosné), to by imho bylo ideální a k tomu do dvojice časem 70–200/2.8 a tím imho pokreješ skoro všechny reportážní potřeby… osobně mám pevná skla moc rád, pro plánované a promyšlené focení jsou peckový, ale u reportáže bych se bál pohotovosti a koukal spíše po světelných zoomech. (na cokoliv jiného kde je více času bych sáhnul po pevném skle)

              0 0
              • Nimrod  

                otázka je, o jakou jde reportáž a jak ji fotograf zpracovává. pokud by mělo jít o to zachytit něco, při čemž nejde o život a dá se k tomu dostat, což většinou tak je, tak bych vzal pevný sklo o ohnisku odpovídající ekvivalentu 35mm na kinu. ale jde fakt o to, co se fotí a o fotografův styl. mít paletu ohnisek v rozmezí 24–200 mi přijde neskutečně moc, kór když fotky focený telátkem jsou zrovna u reportáže a streetu takový… nevim, divný, neseděj mi. ale možná znám jen málo takovýchto fotek

                0 0
                • dodo  

                  Taky se přikláním k pevným sklům u reportáže, ale určitě ne všude je to dobrý a vhodný mít pevný sklo. S pevným sklem si zase člověk utvoří nějaký styl a fotky dostanou osobitější charakter.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                no je pravda ze jsem nikde nespecifikoval limit ale to je tak za 70k tahle kombinace.. tolik do toho dat teda nechci :D nevadi mi investovat do skla ale ty ff těla jsou ještě furt dost drahý :/ musim mrknout po bazaru za kolik se to da sehnat…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak se mi podarilo alokovat malo pouzivane 50D udajne pouze s 5400 expozicemi za 10K… mam do toho jit? nebo poslouzi 550D-650D s novejsim 18mpx cipem lepe?

                  0 0
                  • RacerX  

                    Pokud ti nejde o velke telo, vzal bych 650d…preci jen ten pokrok je nekde jinde a leta clovek nezastavi :-). (Vysoke iso, video atd…)

                    Take si myslim, ze canon ma i u 650d dostatecne velky grip na dobre drzeni.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      no se software magic lantern umi natacet video i 50D (bez zvuku) – vyzkouseno.

                      mel jsem oba fotaky v ruce, pocitove daleko lepsi je 50D… hlavne ten plast u 650D na me pusobi dost lacine :/ a taky zvuk zaverky je u 50D lepsi, odrazuje me hmotnost, trochu ISO a ze 50D neni na SD karty…

                      0 0
                      • RacerX  

                        Zvuk pravda a to nemluve jakej kulomet ma 7D ;-). To je balada pro usi!

                        Oni celkove ty canoni plasty vypadaji tak jako lacine :-(, co se tyce vydrze, nemam iluze, ze pokud nedojde k nejake nehode, ze se clovek jen vzdalene priblizi k pomyslne hranici vydrze „plastaka“ :-)

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        tak bud to 50D a Canon 28mm f1.8

                        nebo snad jeste bych mohl pockat na Fuji… http://www.fujirumors.com/…ses-to-come/

                        planuji nejakou novinku ktera by byla v moji cenove kategorii

                        0 0
                    • dodo  

                      Taky bych bral 650D, treba to video je skvělé a 50D mi jinak nepřijde až tak lepší. Ergonomie je určitě na jiné úrovni, ale jinak 650D 50D podle mě převálcuje. Třeba Nikonu se i u nízkých serií (3200/5200) hrozně povedl čip, který šáhá k úplné špičce v dynamickém rozsahu. Jestli se nepletu, tak podle DX0marku byly snad i lepší než D3 a Canon za sebou nechávájí vcelku s výrazným odstupem.

                      0 0
                      • Georrge  

                        3200 bohužel čip moc dobrý nemá, je horší než v 3100, teda né že by to byl nějaký šmejd, spíš ten v 3100 byl nadmíru povedený. 5200 má jiný čip (přesto stejné rozlišení) a ten už je zase top.

                        Jinak mám 600D, švagr má 50D, a je prostě poznat že je to tělo vyšší třídy, hlavně ten hledáček… ten hledáček.

                        0 0
                        • Pedro404  

                          V čem se ta kvalita čipu projevuje? Pokud si tady http://snapsort.com/…-Nikon_D3100 nevymejšlej, tak čísla mluví jasně pro D3200…

                          0 0
                          • Georrge  

                            ten čip v 3200 docela dost šumí, víc jak v 3100, dynamický rozsah prý mají +/- stejný. A těch 24MPx mají problém ukreslit základní objektivy… viděl bych to teda tak, že v reálu nebude mít 3200 lepší obraz jak 3100, dokud na něj nedáš drahé sklo, a akorát bude víc šumět, což se ale asi trochu ztratí při zmenšení fotek na velikost jaká leze z 3100…

                            0 0
                        • dodo  

                          http://www.dxomark.com/…nsor-Ratings

                          Tady je D3200 lehce na 5D M3 a zrovna DX0marku bych veril, ze to nebude nejaky smejdsky test. Ale nemel jsem ani jeden z techto dvou v ruce, tak nemohu objektivne soudit.

                          Ale za tu cenu je to v tomhle meritku jiz slusny stroj. Ale nez tuto tridu, tak radeji nejaky pekny bezzrcadlo. Nikon bych kupoval novy asi az od D7000/D7100, ktery jiz ma vse na co jsem u N. zvykly:)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            to nevim jaky bezzrcadlo by mi vyhovovalo, protoze chci mit hledacek.. a ty atrapy co se montuji misto sanek blesku se mi teda vubec nelibi…

                            vlatne ja mam na fotak jen 2 pozadavky: optickej hledacek + moznost nasadit svetelny sklo.

                            0 0
                            • camlost  

                              Nikon 1 V1, nejvýhodnější nabídka asi v aaron.cz, protože k tomu přidávají i externí blesk v setu za rozumnou cenu.

                              ten čip s crop factorem 2.7 má hustotu pixelů asi jako APS-C snímač s 16 – 18 MPix. šum podle dpreview velmi přijatelný.

                              světelné sklo se teď objevilo… objevilo… objevilo… (hledám) …

                              http://www.megapixel.cz/…tni-objektiv

                              čili optický hledáček, pěkné sklo. (plus samozřejmě možnost nasadit třeba 70–200 / 2.8 od Nikonu, ale to bude asi vypadat dost komicky. na druhou stranu rozsah 190 – 540 mm by mohl být zajímavý.)

                              0 0
                  • black.horse  

                    chtělo by to někoho kdo má konkrétní srovnání, protože 50D i 550D jsou poměrně populární modely, něco málo osobních postřehů zkušeného fotografa je napsáno třeba zde

                    0 0
                    • bystřické  

                      ono je důležité co stím chceš dělat,kam se chceš dostat a jestli vůbec.

                      začal sem na zrcadle 550D,šel sem přes 7D až na 5D,u toho používám 400D,to je jen tělo,důležité je sklo,ze všech těch sigem a tamronů sem přešel na canon F2,8,fčil jsem technikou neomezen,je to v oku a rukách

                      550D vhodná pro focení kdy je na vše čas

                      7D-pro rychlý sport+ optimální sklo

                      novější stroj míň šumí,má víc ostřících bodů a je celkově rychlejší.

                      nikdy jsem neřešil nějakou ergonomii,je to úplná blbost,já fotoaparát držím levou rukou hlavně za objektiv a pravou přidržuji tělo,mačkám spoušť, ať to bylo menší nebo větší tělo,nedržím se ho

                      0 0
          • pepino  

            Nikkor 24–70/2.8 nesedl?

            0 0
            • dodo  

              Ten jsem naštěstí neměl, ale asi bych se do něj také zamilovat:)

              0 0
      • Smazaný účet  

        Http://eposta­tomba.wordpres­s.com

        přešel jsem ze zrcadlovky na mobil, 24mm, dlouhé sklo občas postrádám, zato však jsem na výletě o kilogram lehčí :-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      foceno z hajzliku:)

      0 0
      • camlost  

        asi ještě nejsem ten správný fotograf, na WC si foťák zatím neberu :-D.

        (kde byla ta křivka vývoje fotografa? poznámky „fotí z WC“ jsem si tam nevšiml!)

        ale včera byly pěkné, mraky, to zase jo. škoda, že jsem musel uspávat potomstvo, a tak jsem to propásl.

        mám jen tohle jedno panorama…

        0 0
        • nitraq  

          Jak děláte, že ty mraky maj takovou „hloubku“? Když fotím podvečerní oblohu, tak z toho mám plochou patlaninu.

          0 0
          • Martin  

            vytažení kontrastů, hraní si se světly a stínem… a asi i „clarity“

            0 0
            • camlost  

              v LR je na to takový posuvník jménem „Clarity“. chňapneš ho, posuneš z nuly někam doprava (rozsah –100 až +100) a je to.

              jednoduché, rychlé.

              (btw. blíží se LR5, tak je do 29. 5. sleva 33% na LR4; LR5 beta mě zatím nepřesvědčila k upgradu na novou verzi, tak uvidíme, až bude ostrá)

              0 0
              • Martin  

                jj, clarity jsem doplnil editací po prvním odeslání, zapomněl jsem na něj jak na smrt :D

                s histogramem to udělá zajímavé věci :)

                0 0
          • camlost  

            vlastně jsem chtěl ještě dodat, že ty mraky byly i ve skutečnosti po celé obloze – některé mnohem blíže než jiné, takže na ně Slunce za obzorem svítilo z jiného úhlu, čili ten dojem prostoru tím byl ještě umocněn.

            0 0
        • Martin  

          já jsem se celkem vyřádil s mobilem – vyjel jsem si jenom nalehko a dost jsem litoval, že jsem nevzal zrcadlo, mraky byly epické a západ taky

          0 0
          • RacerX  

            Ty mas zrcadlovej mobil s vymenymi objektivy :-)))

            Dobre ty.

            0 0
            • Martin  

              ne ne, Xperii Ray :), zbytek je došolíchaný v Lightroomu – už jsem se naučil, jak s co nejmenšími ztrátami vytřískat z toho pidičipu maximum. halt obětuju kresbu ve stínu, scénu podexponuju, aby obloha vylezla rozumně bez šumu a zbytek odšumím…

              0 0
              • RacerX  

                Ja si snad tem lightroom take koupim, kdyz ja tak nesnasim postprocesy… :-(

                0 0
                • black.horse  

                  Ještě je tu alternativa Zoner, který v nových verzích umí hodně z toho co LR (skoro vše řekl bych, ačkoliv LR je líp zpracovanej), přijde mi to jako taková česká kopie, mě osobně od LR zrazuje to, že neumím moc anglicky a česká verze neexistuje.

                  0 0
                  • RacerX  

                    hola pravda je to, ze LR je lepsi nez Zoner, ale kdo dokaze vyuzit LR nebo Zoner na tolik, aby se mohlo tvrdit, ze ten ci onen je lepsi… :-)

                    Zoner daval v zime 14" verzi gratis…ja si toho ale nevsimnul v cas :-(

                    0 0
                  • Martin  

                    česká lokalizace lightroomu se připravuje

                    mě naopak dost odradil ZPS – co jsem ho zkoušel, tak mi práce s RAW přijde jako škrábání se levou nohou za pravým uchem… LR má dle mého názoru podstatně líp vyřešený workflow a je svižnější. ZPS mi vůbec nesedl. dílem i díky češtině, jsem zvyklý na anglickou terminologii z LR. ale je to samozřejmě subjektivní.

                    0 0
                    • black.horse  

                      česká lokalizace je oficiální info? to by mě zajímalo, apk by LR pro mě mělo smysl více zkoumat (vydržel jsem s EN verzí jen pár dní/týdnů)

                      0 0
                  • camlost  

                    mně zase vyhovuje ta angličtina, protože když někde něco hledám, je to anglicky (např. videa na YT). a že bych měl náladu řešit, co překladatel myslel termínem „Průzračnost“, to tedy nemám.

                    (anglicky umím, ale o to, myslím, v tomto případě nejde. každopádně kdybys v LR něco potřeboval, klidně se zeptej. zdarma lze LR používat 30 dní, tak… dotazy sem :-))

                    neoficiální čeština existovala minimálně pro LR2, mám dojem.

                    EDIT: špatně zařazeno :-/, pardon.

                    0 0
                    • Martin  

                      neofic čeština byla tuším i pro LR 3.x, pro čtverku jsem ji nikde neviděl

                      0 0
                      • oldak  

                        Ahoj.. do 4.0 LR normálně dej dle návodu z netu češtinu pro verzi 3.0 LR.. jen velmi málo nebude přeloženo .. mám ji tam.. respektive jedu již zas v ENG verzi – ty české překlady mi nesedly .. Olda

                        0 0
                    • RacerX  

                      Ten LR mi zastresi kompletne vsechno? (Vyvolani, upravy, no proste vsechno…)

                      Mam Nikon a nevim jestli nekoupit radsi capture nx2…

                      0 0
                      • Martin  

                        nevím, co všechno umí NX2, ale když srovnám LR se Silkypix studiem, které se dodává k Pentaxům, tak LR umí mnohem víc.

                        vyvolání rawů, jejich správu, základní úpravy, exportování na disk nebo do cloudu… mi se na tom líbí úzké propojení s fotokrámem, takže je možnost poslat dílčí snímky panoramatické fotografie přímo do photomerge nebo dílčí snímky HDRkové fotografie do HDR pluginu v PS nebo odeslání jednoho snímku k retuši… po dokončení úprav v PS se pak snímek uloží jako PSD a vrátí zpět do LR k dalším úpravám.

                        takže máš třebas 20 fotek do panoramka, jednoduše si je označíš, seskupíš do „stacku“ a ten stack jedním kliknutím předáš do fotošopu ke sloučení, fotošop to sloučí a vrátí zpět jako nový snímek… krásně bez zbytečné režie a nutnosti ukládat někam mezivýsledky.

                        v LR je dál k dispozici přechodový filtr, základní retušovací štětec pro lokální úpravy…

                        Lightroom 5 by měl umět i některé základní retuše známé z PS – klonování a pod.

                        0 0
                        • RacerX  

                          To ja take nevim…:-)

                          Ale diky, zkusim stahnout trial a vyzkousim si ho…

                          Bylo by dobre, aby to fachalo svizne, bo moje Rawy maji 25–29MB a to je uz slusna porce :-). (Comp mam dobrej)

                          0 0
                          • Martin  

                            pentaxí rawy taky nejsou nejmenší…

                            na i5 2400 s 8 GB RAM jsou veškeré úpravy zobrazené v reálném čase… na stejné konfiguraci mi silkypix studio dělalo strašlivé prodlevy a čekal jsem i na blbou změnu kontrastu.

                            je fakt, že slučování do panoramka v PS už je vyšší dívčí, to už mi komp celkem zpomalí, protože to žere hromadu RAM – uvažuju o dalších 8 GB

                            0 0
                        • black.horse  

                          zase jako Zonerista musím podotknout, že HDRka, panoramata, zpracování RAW atd umí také:-) ale žádný SW nezastřeší vše:-( protože dříve či později člověk zjistí, že typicky na panorama, HDR, FocusStacking existuje více specializovaných aplikací, které to mnohdy zvládnou nejlépe… a zrovna u panoramat, zvláště narychlo focených z ruky, je znát, že každou situaci řeší každej SW jinak a není tedy univerzální král:-(

                          0 0
                          • Martin  

                            tak jistě, každý má svoje :)

                            mi se na panoramka cvakaná z ruky photoshop osvědčil pěkně, skládá bez chyb

                            0 0
                            • black.horse  

                              mě celkem hodně zaujal SW AutoPano, jinak Hugin je klasika, Zoner a PS jsou taky ok. Mi napadá, máš PS legal? Já většinu SW v poslední době kupuju legal, pokud mi na nich záleží a používám častěji a u PS tu cenu prostě nerozdejchám, proto používám jiné SW:-(

                              0 0
                              • Martin  

                                hehe

                                Lightroom jsem si koupil a PS jsem dostal – mám bohatého kamaráda, co se čas od času nadchne pro nějakou činnost, nakoupí si na to software, pak po mně chce, abych ho vyškolil, tak koupí licenci i mi a tak mám hromadu softu legálně zadarmo :D

                                a „nedávno“ se zakoukal do focení :) tak si samozřejmě musel pořídit to nejlepší :D

                                0 0
                                • camlost  

                                  kdyby mu náhodou přebývala jedna licence PS, tak se hlásím do pořadníku :-)

                                  (i když si pořád myslím, že PS nepotřebuju a že na to moje cvakání stačí LR s dodstatečnou rezervou… ale názor změnit můžu, to zase jo)

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    vzhledem k jeho přelétavosti mezi koníčky je možné, že ho focení přestane bavit a pak si PS deaktivuje… pokud ano, dám avízo

                                    0 0
                                • black.horse  

                                  hmmm, zajímavý kamarád:-D

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  takže budeš prodávat pentax a jdeš do Canonu?

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    proč probůh? nevidím důvod proč jít z lepší značky na horší :)

                                    0 0
                      • camlost  

                        taky mám Nikon. používám LR bez PS a bez problémů.

                        na panoramata třeba Hugin (http://hugin.sf.net) nebo Microsoft ICE, který, řekl bych, dává bez jakékoli práce VELMI slušné výsledky (na Microsoft až nebývale funkční kus SW).

                        ZPS mi vždycky připadal hrozně pomalý, těžkopádný, nepřehledný… skoro bych řekl nepoužitelný.

                        na LR je problematická snad jen jedna věc: umí toho tolik, že je potřeba si najít svůj postup (nemám rád slovo workflow).

                        ten postup zahrnuje import z karty / foťáku, zálohování, rozdělení fotek do složek (adresářů) na disku, tagování, hodnocení, zařazení do alb, přidání GPS souřadnic, …

                        následně „vyvolání“, tedy vlastní úpravy.

                        a publikace – tisk, tisk v online službě (nepoužívám, tak nevím, jestli už je tam k dispozici něco využitelného i v ČR), tvorba webové prezentace (nepoužívám), export do mnoha sociálních sítí (řešeno formou pluginů, některé jsou součástí LR).

                        než jsem si našel svůj postup, trvalo to asi 2 měsíce. ale je fakt, že při troše zkušeností a odhodlání se to dá zvládnout mnohem rychleji. :-)

                        můj postup má aktuálně problém s tím, že s mým foťákem cvaká i dcera (5 let) a já nechci ty její fotky mazat, ale na druhou stranu je nechci importovat mezi své. a že by se mi chtělo u každé fotky zaklikávat, jestli jsem ji pořídil já nebo ona, na to jsem zase moc líný. (stejně mi nic jiného nezbude, njn.)

                        a pak je druhý problém – vhodná organizace tagů. ale ty lze naštěstí zanořovat a přesouvat, takže jsem si teď vyrobil dva paralelní stromy (Osoby, Žánr, + sem tam okolo ještě poletuje něco volně, ale to snad brzy napravím).

                        Osoby proto, abych mohl rychle najít všechny fotky, na nichž je konkrétní osoba (klasicky: „když jsi byl u nás, fotil jsi naše děti v těch nových maskách. mohl bys nám ty fotky poslat?“)

                        a žánr, protože jsem teď nedávno vyfotil i zátiší, a docela mě to bavilo, tak jsem usoudil, že je asi na čase vnést do toho chaosu i nějaký řád. :-) (jasně, že tam není jen zátiší, ale to byl ten správný impuls.)

                        sorry, že se vždycky tak rozepíšu. vždycky říkám, že jsem „psavej“ tvor, baví mě to. i proto po mě občas někdo chce nějaký článek do místního plátku nebo na týmový web, atd.

                        pokud by byl zájem mohu klidně napsat nějaký postup, jak v tom LR něco spáchat. (i když mi připadá, že mnohem důležitější je vědět PROČ to dělám zrovna takhle.)

                        0 0
        • Smazaný účet  

          foceno mobilem…trochu jsem to zkusil zachranit editorem, ale asi mam nejakou patlavou optiku…nicmene jsme si rikal, ze to byla paradni scena na zrcadlo…

          0 0
      • felix.org  

        taky mraky :-)

        0 0
      • ToLe  

        na „hajzlfotku“ dobrý!

        0 0
    • black.horse  

      bazar je jinde, přesto stručně zkusím i zde: budu se zbavovat blesku Canon Speedlite 580 EX II (+pouzdro, stojánek) za 8litrů viz paladix více na mailu, ať se nespamuje ve vlákně.

      0 0
    • vacuto  

      Jakou knizku by jste mi doporucili, abych se naucil pracovat s clonou a uzaverkou. Diky :)

      jinak mam fotak NIKON D300

      0 0
      • Nimrod  

        z těch, které jsem měl možnost přečíst, mi přišlo nejsnadněji vysvětlené vše v nové škole fotografie od windische. má tam i hezky nakreslený princip hloubky ostrosti, povídá tam hezky o spektrálním složení světla behěm dne a podobně. trošku složitěji to podává kulhánek v několika knihách. takže osobně doporučuji navštívit nějaký antikvariát, většinou to stojí pár pětek…

        0 0
      • notobi  

        Bryan Peterson- Naučte se exponovat kreativně

        0 0
      • RacerX  

        http://www.fotografovani.cz/…-1–153735cz

        Mrkni sem, mas tam asi 11 dilu, kazdy se venuje nečemu, napr. Priorita clony, pak casu, ostreni atd atd…

        0 0
      • pstasek  

        skvělý web o fotografování: www.fotoroman.cz

        0 0
    • kankrlicek  

      2. Poprvé se mi podařilo vyfotit chalupu sousedky tak, aby se mi to líbilo

      3. Pěkná restauračka s příjemným prostředím

      4. Bohužel v poledne, ale stejně mi to nedalo to nezmáčknout :)

      0 0
      • dancing dog  

        ta chata je úžasné foto..

        0 0
        • kankrlicek  

          Dík :). Chodím okolo s foťákem už pěkných pár let a furt jsem nevěděl, jak to vyfotit. Chata – majitelka by s tebou hrubě nesouhlasila :)

          0 0
          • dancing dog  

            super stavba, super kontrast, líbí se mi ta celková atmosféra fotky, to osvícení předku- je tam nějaká „pouliční“ lampa?

            0 0
            • kankrlicek  

              Bohužel lampa tam je, ale teď se hodila :)

              0 0
    • black.horse  

      Dneska večer po práci krátká bajkovačka před západem slunce a rychlý cvak mobilem. Moc se mi líbí, že jsme se přestěhovali na Hostivař, do parků a lesů to mám chviličku, tohle je asi 4km od baráku:-)

      0 0
      • camlost  

        dnešní mobily fotí už fakt pěkně. nebo že by to bylo fotografem? :-)

        0 0
        • kankrlicek  

          Oboje platí, ale přeci jen to druhé tvrzení bude důležitější :)

          0 0
    • bystřické  

      jedna stopa

      0 0
    • Smazaný účet  

      tak co foťáci, kdo založil účet na flickru?

      já už nahrávám celý svůj fotoarchiv… bude mi to trvat tak 3 týdny až tam všech 60 giga nahraju ale už se těším až to bude :)

      0 0
      • dancing dog  

        co to je, nejaky uloziste?

        0 0
        • Smazaný účet  

          jo, webovy uloziste, zdarma 1TB na fotky, fotky muzes tagovat, radit do slozek atd… je na to i aplikace pro upload. Vyhoda je ze muzes fotky ukladat v plnem roziseni a mas k nim pristup odkudkoliv na svete. Bude to u me slouzit jako skvela zaloha kdyby se mi posral disk.

          http://www.flickr.com

          0 0
          • dancing dog  

            díky za info a taky za tip… neco takovyho bych potreboval a nemam prehled

            0 0
      • Martin  

        ten terabajt je fajn, taky uvažuju o uploadu. ale zatím se mi nechce :D

        0 0
        • camlost  

          na druhou stranu, zaregistrovat se člověk může. buď tam něco nahraju, nebo ne.

          (na box.net mám 50 GB, začal jsem tam kdysi uploadovat fotky jako zálohu… mám tam asi třetinu svých fotek. ale 50 GB není zrovna moc. čase bude takových nabídek víc. doufám.)

          0 0
          • Martin  

            což o to, účet na flickru mám už celkem dlouho, spíš jsem líný začít tam stěhovat fotky :D

            musím se podívat, jak ted funguje ten jejich uploadr a jestli se nějak změnila možnost rozdělené do galerií – přišlo mi to dost nepřehledné.

            na druhé straně, pokud se nepletu, tak Lightroom umí flickr nativně, takže nový materiál bych tam mohl začít sypat hned po vyvolání :D

            0 0
            • Smazaný účet  

              ten uploader neni spatnej, da se nahravani pauzovat a pak pokracovat.. jen je trochu pomalejsi. Taky neumi slozky ale je potreba rucne vybrat fotky a fotky z jedne akce oznacit otagovat a pridat do jednoho setu, videa taky jeste neumi, kdezto pres webove rozhrani tam videa nahravat jdou.

              0 0
      • Georrge  

        to musim mit yahoo ucet abych se tam dostal? Docela blby…

        0 0
        • Martin  

          jde to i přes fésbuk a gůgl

          0 0
        • Smazaný účet  

          to te jako obetezuje zalozit si jahoo email adresu pro 1 tera?

          0 0
          • Georrge  

            jo

            ale uz to mam pres google…

            0 0
          • black.horse  

            mě by to obtěžovalo, obtěžuje mě se všude registrovat a dávat cizím serverům svoje data…

            0 0
    • Menhir  

      Nevim co s tim :D

      0 0
      • Martin  

        čím to je focené? máš tam dost ustřelené barvy a je to solidně neostré. tipnu si mobil…

        0 0
      • Nimrod  

        je to škoda, má to dost potenciál

        0 0
      • kudlanka32  

        trosku to poladit – vyhnat tu fialovou z mraku, zesvetlit popredi a ubrat trochu saturaci, pripadne pridat kontrast do mraku a ubrat ho v ty svetly casti – za minutu se da trochu vylepsit, me se nejvic libi BW varianta

        0 0
    • dodo  

      já tu mám jen tak pár fotek ze Schodů:)

      http://www.ds-art.cz/…schody-2013/

      0 0
      • Martin  

        oprav si hrubky v popisu :D

        technicky asi dobré, ale mi to provedení nějak nesedí.

        0 0
        • black.horse  

          mi zase sedí:-)

          0 0
        • soc  

          ty červené střechy jsou boží…

          0 0
        • dodo  

          Aj, chybky se vloudily… Opraveno… Dík:)

          0 0
      • Lukasisko  

        Máš to fakt hodně pěkný;) . Když už jsme u toho tady je pár fotek z nedělního Nového Města. Případně nějaký výběr na FB

        Už jsem dával odkaz přímo na topic svěťáku v Novém Městě, takže pro ty, co už viděli, nechci znova spamovat, ale je mi líto se nepodělit.

        0 0
      • Lukasisko  

        Dodo: máš opravdu hezký blog. Samozřejmě obsah je perfetktní, ale spíše mě zajímá jestli je to nějaký wordpress nebo podobně? Díky za odpověď ;)

        0 0
        • dodo  

          Díky, taky fajnové fotky!:) Baví mi ty detailní. Blog je klasickej wordpress + teď dost oblíbený AutoFocus theme, skoro jsem se ani nedostal k nějakým úpravám.

          0 0
      • Georrge  

        pěkné fotky, ale zarazil mě tenhle týpek, vypadá jako by měl těžce krátký ten posed, nebo to jen klame? Zrovna na závodní raketě bych čekal trochu delší posedy :)

        0 0
        • mathosh  

          Týpek menom Miguel Martinez :) …btw. posed podla mna na dnešnú dobu ok, časy natiahnutých mučidiel sú preč

          0 0
          • Georrge  

            copak, zjistilo se že „na starostu“ je šlapání stejně účinné jako při časovce?:) teď neřeším aerodynamiku.

            0 0
            • black.horse  

              ne, zjistilo se, že marketing je účinnější, když má oporu v závodní scéně, takže se začíná povinně jezdit 29", fully, kratší posedy, široká řidítka a nejlíp volné kraťasy… bez ohledu na názor a fyziologické preference závodníka:-)

              0 0
              • mathosh  

                Kedže sa 29" správaním podobá autobusu tak je potrebný velký volant predsa, kraťasy dodajú image a pocit freeridera takže odpustíš neobratnosť

                0 0
        • dodo  

          Je to Miguel Martinez – Sám jsem ho obdivoval, baví mi jeho štýlo a jak se s tím „popral“… A zamiloval jsem si jeho kolo:) akorát ta geometrie je fakt zajímavá, přijde mi, že i musí škrtat botou o přední kolo, ale asi ví, co dělá. Další za FRM jel na jejich fullu a to už je vcelku normální kolo.

          0 0
        • Martin  

          má na to mentálně

          0 0
    • mariosa  

      toto je nadhera, nektery bych jsi i zaramoval: http://photosilke.blogspot.cz/…estored.html

      0 0
      • Martin  

        autor/autoři na to evidentně měli mentálně… žádná drahá technika, žádné berličky, jenom úžasné oko. super.

        0 0
        • pepino  

          No s drahou technikou bych si nebyl jistej:)

          0 0
        • vili  

          mně ted přijde první půlka hodně slabá, pouze takový cvaky krom pár pěknejch. Druhá půlka už ok.

          0 0
      • bystřické  

        nádhera

        0 0
      • soc  

        super…

        0 0
        • soc  

          asi u mě vede fotka č. 37, to spouštění lodi na vodu… brutální dynamika, navíc díky lidem v popředí ta loď působí jako obrovské monstrum…

          0 0
      • black.horse  

        některý jsou fakt peckový

        0 0
    • kudlanka32  

      tahle lavka…

      0 0
    • Martin  

      http://www.cilichili.cz/…akt-531.html

      0 0
      • black.horse  

        muhehe, přestal jsem to číst po větě: Na čičinky rovnou zapomeňte. :-D

        PS. jinak článek jak z bravíčka…

        0 0
        • Martin  

          dej si k obědu trochu víc masa :)

          0 0
    • patman  

      pocasi aktivitam venku moc nepreje , tak jsem zkousel neco doma

      0 0
      • black.horse  

        Dnešní počasí přeje žabákům:-)

        0 0
        • kankrlicek  

          Vočíčko jak vyšité :) Paráda.

          0 0
        • Koloman  

          A ani mloci se nezlobí. Teda, Mlok, to nevím… :-)

          0 0
        • RacerX  

          tak jsem taky jednu ulovil…

          už dlouho jsem skokana nikde neviděl…a najednou je na zahradě :o)

          0 0
    • dancing dog  

      Ohře-velká voda mobilem

      0 0
    • Smazaný účet  

      skoťáci :)

      0 0
    • bystřické  

      včera navečer

      0 0
    • mathosh  

      Dnešný cvak počas čistenia trailu :)

      0 0
      • RacerX  

        Super…jeste mi tam chybi nejaka svaca ;-)

        0 0
    • black.horse  

      Asi většinou bude znát, ale pro jistotu kdo nezná, tak zde odkaz na Juzaphoto web, kde se drží laťka obvykle celkem vysoko, ale zároveň se tam protíná více žánrů. Pro mě asi nejlepší pokoukání kam chodím.

      0 0
    • kankrlicek  

      Pár západovek.

      0 0
      • black.horse  

        druhá jen dobrá, ale první je prostě pecka;-)

        0 0
        • kankrlicek  

          O to víc si nadávám do … sprostých slov. Měl jsem to na stativu, ale mačkal jsem spoušť bez kabelové spouště, a machr jsem ani nedal samospoušť. Takže je to dvojaté – je to vidět na zvětšenině na těch fousech.

          Ale taky se mi líbí – v téhle velikosti to uvidí jen hnidopich :)

          0 0
          • black.horse  

            a já myslel, že to je úmysl, to mě na tom právě zaujal;-)

            0 0
            • Pedro404  

              Mně to taky příde o to lepší:)

              0 0
              • kankrlicek  

                Tak jo – kecal jsem, udělal jsem to schválně a dlouho jsem to nosil v hlavě. :)

                0 0
          • Nimrod  

            naopak to chtělo ještě delší čas, pak vypadaj osiny jak moře… a nebo pochotitelně kratší

            0 0
      • Martin  

        první fajn, ruší mě přepal ve světlech, u druhé mi vadí cucek stromu v LHR

        0 0
    • Pedro404  

      Jedna povodňová

      0 0
    • Martin  

      zvýřátka

      0 0
      • black.horse  

        a další mrtvé kotě…

        0 0
        • Martin  

          ale hovno :)

          půjčil jsem si název skladby od Prago Union :)

          0 0
      • pepino  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Martin  

        vymazána offtopic větev, která s focením nemá moc společného

        0 0
        • vili  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
        • black.horse  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
    • Georrge  

      něco co si myslím že se povedlo z poslední doby :)

      ta první – nebe bylo modré, takhle šedivé mi ale přijde že líp dokresluje atmosféru, co vy na to? A není to už trochu moc vykontrastované? Ale přeci jen tyhle malé fotečky působí kontrastněji…

      druhá – pštros :) sviňa byl tak rychlý, že mi uteklo zaostření z očí trochu dopředu na zobák, na té malé to ale není naštěstí tak vidět :)

      0 0
      • black.horse  

        1 – to tahání za křivky mi rve oči:-( bohuel zásahy v postprocesu jsou vidět na první pohled, stejně jako degradace obrazu a kreseb:-(

        2 – vidět to je fest, ale i tak je to pěknej rypák:-) škoda že si nedostal do HO od nosu po oči, to by byla pecka

        0 0
      • Martin  

        na té první máš pěkně ustřelené barvy :D

        0 0
      • Smazaný účet  

        hoď sem originál oblohu… tohle se mi moc nelíbí

        0 0
        • Georrge  

          ok, byl to takový hokus pokus no :) tady je jen trochu upravený originál (trochu stažené mraky, přidán kontrast a saturace barev, ale ne tak moc jako u prvního pokusu), osobně mi tam ale něco chybí, ale nevím co :D

          0 0
          • black.horse  

            podle mě o dost lepší:-) a to co tomu chybí… říká se tomu motiv:-) ta fotka je sice dle mě pěkná, ale je v ní mnoho výrazných věcí, takže zaniknou mezi sebou a není tam ústřední motiv, který by na první pohled vyniknul a zaujmul…

            0 0
            • Martin  

              hehe, to je jak v detektivce, motiv :D

              0 0
              • camlost  

                taky jsem na ni koukal a říkal jsem si, že tam vlastně není nic, kvůli čemu bych mačkal spoušť (to je taky jako v detektivce ;-)).

                ani barvy se mi nelíbily… prostě mě nezaujala. ale naštěstí jsem se už naučil, že každému se nemusí líbit to, co mně (a naopak). třeba v tom ostatní vidí něco víc.

                leckdy člověk jde kolem „něčeho“ a říká si „sakra, tohle je přece tak pěkný, že to musím nějak vyfotit.“

                chodí kolem toho objektu, hledá ten nejlepší záběr… jako by dostal úkol vyfotit ten konkrétní objekt. přitom je leckdy mnohem lepší nechat aparát v klidu.

                0 0
                • Martin  

                  (nejen) u krajin asi nemá cenu moc koumat záběr… často platí, že první snímek pořízený „instinktivně“ je nejlepší. jak člověk moc zapojuje mozek, výsledek je častokrát umělý a postrádá emoce.

                  0 0
          • Treeper  

            to je moc pěkné nemohl bys mi ji poslat na mail v plném rozlišení, dík

            0 0
    • Martin  

      vyšla finální Lightroom pětka…

      vypadá to na pár zajímavých vylepšení. jsem zvědav na opravu padajících linií, jak si to poradí s architekturou focenou širokáčem :)

      0 0
      • camlost  

        já nad upgradem trochu váhám.

        nějak nemůžu přijít na žádnou killer feature, která by mě přiměla sáhnout do peněženky.

        0 0
        • Martin  

          já si rozhodně prubnu ty retuše – nebaví mě kvůli každé pitomosti posílat snímky do fotokrámu. a rovnání linií vypadá taky dobře

          uvidíme, co bude umět při práci s DR

          0 0
          • camlost  

            LR5 má docela dost bugů, ale tyhle jsou obzvlášť nepříjemné.

            http://blogs.adobe.com/…-issues.html

            tak pozor na ně.

            (pro mě to znamená, že počkám minimálně na 5.1 :-))

            0 0
            • Martin  

              to se mi zas nezdá jako hrůza :) exportuju v plném rozlišení a pak zmenšuju a doostřuju ručně jinde, pokud se mi chce :)

              zatím jsem stejně líný stáhnout trial verzi a zkusit ji, takže je docela možné, že než se k tomu dokopu, bude k dispozici vyšší verze s bugfixem :)

              0 0
      • pepino  

        Tak to nevím, to je něco novýho, co doteď programy neuměly?

        0 0
        • Georrge  

          LR je už podle názvu spíš vyvolávání RAWů do JPG nebo TIFFu, je tam základní práce se světly, detaily a barvama (a podle mě moc dobře udělané), ale nějaké další nástroje tomu chybí, na ty je koncipován Photoshop, ale postupně tam dávají ty základní nástroje.

          0 0
          • pepino  

            Jo takhle, ono to tam nebylo, já LR jen kdysi prolít.

            0 0
    • mathosh  

      Kritiku sem

      0 0
      • bystřické  

        třetí se mi líbí,mohla být světlejší

        0 0
      • Martin  

        u první se mi nelíbí středovka, říznul bych zadek, je tam moc místa

        u druhé se mi nezamlouvá kolize objektu s vlajkou, chtělo to stisknout o fousek později

        0 0
      • kankrlicek  

        Středovka nestředovka – pěkný paning. Jestli je to český jezdec, tak vlajka naopak suprovka! Prostě se mi to líbí všecko, ale nejvíc asi ten portrétík – úplně cítím ty emoce :)

        0 0
        • mathosh  

          Je to T. Huříková na SP v Novom Meste na Morave tak…ale vďaka :)

          0 0
    • dancing dog  

      jedna rozmazaná :)

      0 0
      • kankrlicek  

        Ostrý je, co ostré být má – takže pěkná ostrá fotka :)

        0 0
      • Martin  

        neostré, bez kontrastu… palec dolů.

        0 0
        • Smazaný účet  

          neostre je to proto, ze to byla takova mrda ze se fotograf pokrtil:)

          0 0
          • Martin  

            jo táááák :D

            0 0
          • soc  

            ale prdek, je tam krasny panning, jak se fotograf pokousel sledovat ten blesk :)

            0 0
        • dancing dog  

          palec dolů neva, já se za fotografa nepovažuju, tohle je sranda fotka bez stativu na automat při nízkým světlem a tedy delší expozicí ,reflexní zmáčknutí když se blýsklo, sem dána pro pobavení pánů a zvýšení sebevědomí skutečných fotografů, mezi které Ty jistě patříš ..

          0 0
          • Martin  

            hehe

            0 0
            • dancing dog  

              Ty se koukám asi nejspíš budš divit, ale myšleno fakt celkem vážně. Tebe , po tom, co jsem si tu ve vláknech o focení od Tebe přečetl nebo viděl fotky, za fotografa skutečně považuji. A to nejen proto, že tu mrskáš(nejen Ty) občas termínama, kt. já si sotva vygůglim :)

              0 0
              • Martin  

                já se neposoudím, to musí jiní :)

                ale je fakt, že ty kontrasty jsi vytáhnout mohl, hned by to vypadalo výrazně líp

                0 0
                • dancing dog  

                  já teď bojuju s aparátama, k post úpravám jsem se ještě zdaleka nedostal ;) Přistupuju s pokorou , vědom si svého nedostatku času, lajdáctví a trochu i mírné antipatie k příliš hlubokému filosofování nad ostrostí, kontrastem, aberací, vinětací, soudkovitostí a nevím co ještě a spojováním několika fotek do jedný :)

                  0 0
                  • Martin  

                    to přijde

                    0 0
                    • dancing dog  

                      Asi jo, nedávnojsem dostal FPhZ 15 a už do toho chtíc nechtíc koukám :) hezký den, měj se..

                      0 0
    • vili  

      Prosím poraďte. Pořád mám problém s vkládáním fotek na fb. Většinou to dělám tak jak sem někde načetl, takže oříznu co chcu, zmenším na 960 pixelů (rozměr pro fb) a lehce doostřím (10%). Výsledný fotky jsou prostě furt jaksi zrnitý. Co dělám špatně?

      2. Když je fotka mázlá, je lepší ji doostřovat před zmenšením nebo potom?

      3. Když chci přidat kontrast tak před nebo po zmenšení?

      Díky, používám zatím obyč XN wiev.

      1. foto po ořezu
      2. doostřeno 10 %, přidán kontrast 4 %
      3. zmenšeno na 960 pix
      4. zmenšeno, doostřeno 10 %
      0 0
      • vili  

        Aha, takže tady na foru je strana 800 pix. tzn, že si to ještě těch 960 pixelů stejně přebere, že?

        0 0
        • vili  

          zmenšeno 800

          zmenšeno 800, doostřeno 10 %

          původní po ořezu

          0 0
          • Smazaný účet  

            ta druhá mi přijde přeostřená… už po tom zmenšení se to jakoby doostří a podle mě ta první je ideální

            0 0
      • Martin  

        FB stejně dělá interní kompresi, takže ****** s fotkama pro FB je naprosto zbytečná práce.

        0 0
        • vili  

          to je sice možný, ale když se podívám na fotky některých známých co fotí profi, tak na nich teda žádný problémy já nejsem schopnej rozeznat. Což na těch mých ano…

          0 0
          • Martin  

            obecně – veškerý postprocessing před zmenšením, po zmenšení už jenom decentní doostření.

            0 0
    • Chyronex  

      Jedna letecká, bohužel žádné kloudné pozadí…

      0 0
      • RacerX  

        Dikes ::-)

        Minuly rok mi 14 utekla o 30minut ;-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        diky, uz mam stazeno:)

        0 0
      • black.horse  

        no, upřímně, děkujte Nimrodovi, přišel jsem z práce a tenhle odkaz na mě blikal v ICQ :-)

        0 0
        • RacerX  

          sláva Nimrodovi :o)

          0 0
          • Nimrod  

            i kdež. jelikož se v tom ani za mák nevyznám, tak jsem to poslal baldovi, posílám mu kraviny často. a jen on byl schopen se podělit o tuto informaci s bf, já bych si to holt nedovolil

            0 0
    • JDF  

      Po delší době jsem vzal na kolo zrcadlovku při paření Ingressu, tak jsem si cvakl kolo u jednoho z „portálů“.

      Stát se mu nechtělo, tak jsem ho musel opřít.

      Tak si říkám, jak to děláte, že na některých fotkách co jsem viděl, kola stojí na trávě, stojan očividně nemají a stojí… :D

      To tam je něco souběžně s klikou? :)

      Ve členitém terénu není problém kolo postavit, ale někde, kde nemám o co zapřít kliku, mi je kolikrát líto, že to musím cvaknout opřený. :)

      Jinak ad fotka, expozice 6 vteřin, svíceno ze všemožných stran během ní světlem z kola.

      0 0
      • JDF  

        Když vidím to zmenšení, tak přiložím odkaz:

        http://imageshack.com/…827/qwpn.jpg

        0 0
      • Martin  

        retušovaný klacek :) – buď záplata nebo content aware fill :)

        0 0
        • JDF  

          Jako rikal jsem si…

          Jednou jsem takhle uvazoval o retusovani baglu, ale nemel jsem na to nervy. :D

          0 0
        • nitraq  

          Ten Content aware fill je čistá černá magie!:D Viz prezentační video

          0 0
          • JDF  

            Nekdy funguje dokonale, nekdy ne uplne idealne.

            Je to ale jeden z nejuzitecnejsich nastroju, ktery v PS zavedli. Urychluje to praci.

            0 0
          • Martin  

            já myslím, že to je bílá magie :) nedělá to nic zlého :)

            ale jak se tak dívám, používám ho blbě, podle toho videa se dají malé retuše dělat efektivněji než je dělám já :D

            no furt se mám co učit

            0 0
            • JDF  

              Ono celkově se dá práce v editoru zefektivnit spoustou věcí.

              Osobně bych třeba už nemohl pracovat v editoru jen s myší, používám tablet, šetří to tak 30% času.

              Navíc spousta z nástrojů pak získá více možností, takové klonovací razítko nebo štětec reagující na sílu přítlaku je pro mne asi největší plus.

              0 0
            • dancing dog  

              s tou bílou magií je složitější, než že nedělá nic zlého- „A není divu, vždyť sám satan se převléká za anděla světla“ 2 korintským 11:14 ;)

              0 0
      • RacerX  

        Me stoji, protoze mi ho drzi manzelka … a v tu spravnou chvili pusti :-D

        Ja jsem zamerenej a nez se kolo zacne prevazovat na jednu stranu, dam tam poradnou sekvenci ;-) a ona ho mezitim zase chytne, tot cele :-)

        0 0
        • nitraq  

          Ještě aby nestál(-o), když ho drží manželka:D

          0 0
          • RacerX  

            Tak jasny, je to sikulka ;-)

            0 0
        • JDF  

          To manželka skáče metr dozadu a pak zas dopředu, ne? Vždyť máš kolem toho kola prostoru jak hrom. :)

          Leda že by byla v záběru vedle kola odretušována? :)

          Mimochodem, obě kola fakt pěkné.

          0 0
          • RacerX  

            Dekuji.

            Hele, fakt zadna retus, jen je orizla, drzi ho za sedacku a v pripade fota zepredu ho drzi za riditko. ;-)

            0 0
    • Nimrod  

      mám v úmyslu něco málo objednat odsud http://www.photonet.sk/ , ale 10 eur poštovný mi přijde relativně dost. mile rád bych se proto s někým o něj podělil. ideálně tady někde v dosahu písku (okruh cirka 50km). pokud by ale někdo moc moc chtěl, asi bych se nechal ukecat i na poštu

      0 0
      • Nimrod  

        nikdo nic? jsou tam slušný ceny za lee, ale hlavně je tam formatt, i když uznávám, celkem ubohý výběr na skladě

        0 0
    • Kami  

      No, víc kýčová už být nemůže :D Zkouška ND filtru.

      0 0
      • Kami  

        jaj, jsem ji zmenšil až moc :D MOhlo být víc oblohy, mohlo.

        0 0
      • Smazaný účet  

        dej sem fotku s a bez filtru…

        0 0
      • Kami  

        Bez filtru nemám. 1. je s polarizačním, 2. s ND8

        0 0
        • Kami  

          a zase jsou malý. Tak tady odkaz..

          http://postimg.org/…e/je0ubv2wh/

          http://postimg.org/…e/ifm9lvu9l/

          0 0
          • Stipka  

            a proc takove nesmyslne filtry? polarizak proti svetlu? to nema prece zadny efekt a ta ND8 ti pekelne tahne do barev. Ono je nejlepsi tam dat tri expozice, filtry je nejlepsi uz dneska nepouzivat, pokud nemas na LEE

            0 0
            • Kami  

              Nemá, ale sníží EV ,pak můžu fotit na delší čas. Jojo, ten ND je potvora, táhne do fialové :-( to pak nevím, jak bez fitru vyfotit například rozmazanou vodu, můžu zaclonit max na f8. Polarizák zase dodá větší sytost barev plus oblohu. Případně když fotím auta, odstraní odlesky. Nevím, jak jinak bych takových efektů dosáhl. Jsem proti photoshopu, fotka má vycházet z foťáku :-)

              0 0
              • Stipka  

                polarizak efekt proti svetlu nema… mraky ani barvy ti nevylezou , polarizak funguje jen kdyz slunce sviti z boku . jinak dlouhy cas v protisvetle je problem, hold ND filtry takhnou do barev , mam cokin, ten takne do cervena, pak i hitech 1000 mi tahne do fialova. celkem si stojim za tim ze filtry levne jsou vyhozene penize, naucil jsem se je nepouzivat, jen ten cokina vodu ale tak 3 smax pak to tahne cimdal tim vic. Pokud clovek chce vyuzivat filtry tak je dobre si priplatit za lee

                0 0
                • Kami  

                  jedamne, vždyt píšu, že nemá :-) To bylo myšlený na jiný fotky, když píšeš, že se nemají používat filtry :-)

                  0 0
      • Martin  

        tos měl normální celoplošný ND nebo přechoďák?

        0 0
        • Kami  

          celoplošný

          0 0
          • Martin  

            a k čemu to? pochopil bych přechodový filtr nebo, jak psal Stipka výš, multiexpozici a složení do HDR. ND bych použil k natažení expozice případně pro práci s malou HO v ostrém světle – určitě ne na západovku s protisvětlem

            0 0
            • Stipka  

              kazdopadne filtry pouzivat v protisvetle je nejvetsi prasarna, cim vic skel za objektivem tim vic reflexu a kvalita jde do kytek i s dobrym objektivem

              0 0
              • Martin  

                zas tak kategorický bych nebyl :)

                přechoďák se občas hodí a kvalitu tak moc nežere :)

                http://www.bike-forum.cz/…l-41780.html

                0 0
                • Stipka  

                  tak konkretne tady bych ho asi nepouzil, prechod celkem neprirozene ztmavil spicku vysilace, to je to same jak se stromy na horach, ono jestli chces vytahnout strukturu mraku tak je to rozhodne lepsi pres multiexpozici. ale tak ja ti nemam co mluvit do toho jestli ho mas pouzit nebo ne :) kazdopadne tady to silne protisvetlo neni kde by pralou slunce tak to jeste jde, jinak je moc prasatek navic

                  0 0
                  • Martin  

                    to už je na mě moc vědecké :)

                    (a vysílač je ztmavený záměrně postprocessingem)

                    0 0
            • Kami  

              Chlapi, kurňa… už to tu píšu po 2. :D Filtr proto, abych mohl fotit na delší čas. Foukal vítr, obilí bylo v pohybu, tak jak pak udělat, aby bylo rozmazaný, když můžu zaclonit max na f8 ? :-)

              0 0
              • Stipka  

                proc max 8? jake mas sklo? ja mam zkusenost u svojich skel ze difrakce zacina az uz clony 14 a vys. ja fotim vyhradne na clonu 11 :) ale samo je to sklo od skla

                0 0
                • Stipka  

                  jinak jak snizit cas? budto kvalitnim filtrem treba bigstoper a nebo se vykaslat na obili. radeji kvalitne nez nekvalitne vyfocene, to je muj nazor :) ktery ale nikomu nevnucuju :) spis bych se radeji zameril na zmaknuti protisvetla, to slunicko mas dost prepalene, urcite by tomu slusely hezci paprsky

                  0 0
                • Martin  

                  tipnu si na nějaký „profi“ kompakt s větším čipem a irisovou clonou – tyhle stroje většinou končí na osmičce

                  0 0
                  • bystřické  

                    asi nato ten „profi“ kompakt nestačí

                    F6,3 1/60s iso 800

                    0 0
                    • Martin  

                      asi se zeptám jako syn obecního idiota a televizní rosničky, ale nechápu smysl tvého příspěvku…

                      0 0
                      • Stipka  

                        taky mi to nejak nemuze docvaknout

                        0 0
                      • bystřické  

                        reaguješ tady na na fotku krajiny v protisvětle a uzavíráš to tím,že se jedná asi o „profi“ kompakt,tak ti píšu,že ten profi aparát nato nestačí,ani s filtrem,ani bez,to je celé

                        0 0
                        • Martin  

                          profi kompakt je označení kategorie přístrojů :) proti běžnému kompaktu mají větší čip (1/1,7" a větší), irisovou clonu většinou končící na hodnotě 8, režimy PASM a často i výstup do RAWu… čili to, co běžná krabička na mýdlo postrádá

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      tk asi chtel ukazat, ze s prfi kompaktem udelal tu fotku co nahral…

                      0 0
                      • Stipka  

                        ale tady nikdo nerikal ze nejde, jen psal Doom ze je tam clona max 8 kdyz se ptal proc nemuze dat vic

                        0 0
                        • Martin  

                          řekl bych, že v podmínkách na koncertě by kompakt asi nezvládl kloudně zaostřit :) takže si tipnu, že pořídit ten snímek kompaktem by bylo dost náročné :)

                          tohle asi vylezlo ze zrcadla :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            prosimte…na koncertu se da otit na max zoom z 50ti metru s bleskem:)

                            0 0
                            • Martin  

                              nejen na koncertě :D

                              při poslední Noci kostelů jsem si připadal jak idiot, když jsem chodil po kostelech se zrcadlovkou na stativu a fotil na dlouhé časy, zatímco kolem mě lidi disponující kompakty nebo mobily blýskali jak při bouřce pěkně z ruky :D

                              0 0
                              • bystřické  

                                to musí být zážitek,fotit v davu se stativem 8-)

                                taky jsem se toho zůčastnil,vše z ruky,bez blesku

                                0 0
                                • Martin  

                                  mi to nevadilo, akorát se na nás lidi dívali jaksi hnusně XD

                                  0 0
              • Martin  

                když jsem se ptal, tak tvoje odpověď o cloně 8 ještě nebyla zveřejněná :)

                pokud jsi potřeboval natáhnout čas na pohybově rozmazané obilí, pak použití chápu. já měl za to, že potřebuješ stáhnout oblohu kvůli protisvětlu, proto jsem zmínil přechodový filtr

                je fakt, že občas se ani NDčku nevyhneš – při vysokých clonách nastupuje difrakce a celý snímek je poněkud neostrý, což čas od času vadí :)

                0 0
                • Kami  

                  tak, tak potřeboval jsem delší čas :-) Každopádně se mi tím stáhla i obloha. Nicméně, abych dosáhl hvězdičkového efektu u slunce, potřeboval bych čas ještě o něco delší:( Foceno kompaktem Lumix LX2 s optikou leica

                  0 0
                  • z18xe  

                    ..hvězdičkový efekt ti nevykouzlí delší čas, ale více zavřená clona…

                    0 0
                    • Kami  

                      není to totéž?? když zacloním, prodloužím čas :-) Ještě samozřejmně záleží na počtu lamel..

                      0 0
                      • Martin  

                        delší čas můžeš získat i snížením citlivosti :)

                        0 0
                        • Kami  

                          tu mám vždycky na 100 :-) Víc nedávám, pak snímek dost šumí, ale tím bych čas zkracoval, to ja zase jiná..

                          0 0
                      • z18xe  

                        je a není. delší čas je samozřejmě následek zavření clony… asi nemá cenu se do toho zamotávat..

                        Myslel jsem to tak že když budu fotit zdroj světla s požadavkem na efekt hvězdičky, tak neuvažuji o čase, ale o cloně.. Clona je to co mi ho udělá nebo neudělá a čas bude proměnný v závislosti na intenzitě světla.

                        Jo na počtu lamel samozřejmě taky záleží…

                        0 0
                        • Kami  

                          Však expozimetr mi hlídá závislost času na cloně. Ty jsi to myslel tak, že bych dal čas na 10min a clonu nechal 1,8 ? :D

                          0 0
                          • Martin  

                            když chceš mít přepal, tak proč ne :D

                            0 0
                          • z18xe  

                            ..přečti si ještě jednou co jsem napsal a potom nemůžeš napsat takový nesmysl že bych nastavil čas 10min a nechal clonu 1,8…

                            0 0
                            • Kami  

                              všichni to myslíme dobře :)

                              0 0
                          • blaf  

                            on se ti snazi rict, ze hvezdicku ti udela, kdyz budes mit zacloneno! a nesouvisi to s nastavenym casem

                            jestli chces hvezdicky tak proste musis priclonit at je jak je a potom nastavit k tomu adekvatni cas a ne naopak

                            0 0
                          • Georrge  

                            hvezdicky nedela cas, ale lom svetla na irisovych lamelach clony, a cim vic se lamely zavrou, tim vetsi hvezdicky :) cas a dalsi veci s tim nemaji nic spolecneho… maximalne stavba objektivu jako takoveho ale to uz je zase dalsi vec :)

                            0 0
                  • Martin  

                    na hvězdičky existují i speciální filtry :)

                    zrovna v těch světelných podmínkách, které jsi u snímku měl, se hvězdičky nedočkáš, slunko je schované za mrakem, který světlo rozptyluje

                    0 0
                    • Martin  

                      hvězdičku jinak uděláš i s kompaktem

                      stačí přiclonit :)

                      0 0
                      • Kami  

                        hvězdičky večer umím na jedničku, ale ve dne je to horší :) O hvězdičkových filtrech vím též.

                        0 0
                        • Martin  

                          ve dne to jde taky, záleží na charakteru zdroje světla, plošný zdroj hvězdičku neudělá, ani kdyby ses tam posral :D

                          0 0
    • Smazaný účet  

      cestou na hotel…(bezna krizovatka)

      0 0
      • Martin  

        taky dobré, expoziční údaje?

        0 0
        • Smazaný účet  

          30s, f16, devet fotek…trochu se mi to pohlo proto jsou rozmazle svetykla v oknech…musim to nejak doladit…ale jak se znam, bude to nejdrive za tri mesice…

          0 0
      • Georrge  

        proc to mas zrcadlove?:)

        0 0
    • weekend warrior  

      ty vado, dlouho uz jsem tu na foru nic nepsal…ale tohle vlakno slo dost dolu…vic kecu nez fotek…ja take nic kloudneho nemam, snad jen nejake „album“ sportovnich foto šneku a par momentek s nasima kindersakama…

      pravda, par fotek nahatejch decek v pohybu na pozadi cerne plachty z bazenu na brane je dost fajn, ale publikovat to nechci…

      kde jsou mistri fotografove, krajiny, detaily, makra?

      0 0
      • Martin  

        gratuluji :D sice nic nemáš, ale kecem se ti taky povedlo přispět a tím vlákno stlačit dolů :D

        0 0
        • weekend warrior  

          pravda, vlaknu jsem moc neprospel, to je fakt:)

          tak nahodim tu jednu „sportovni“ fotografii divoke a nespoutane prirody

          plus par kinder experimentu

          ale jestli tim vlaknu prospeju? spis ne…

          0 0
          • weekend warrior  

            a ani ten doomhammer mi sem nic nenapise:) ten resi nejake vystavy:) To si mam vyslovne zadat o kritiku zdejsiho plena, nebo si ji mam sepsat ja?

            vim, ja taky nekomentuji fotky, ale necitim se povolan neco komentovat, me, i kdyz se mi nelibi fotka samotna, libi se mi ten tvurcuv pocit fotografa: tohle je dobre, to zverejnim…myslim, ze casto to neni ani tak o kvalite fotky, ale o pribehu vzniku fotky, o udalosti, emocich… a jen super fotograf to na fotce dokaze prenest i na obecenstvo…

            0 0
            • Martin  

              já nemám rád děti, takže nehodnotím

              0 0
              • weekend warrior  

                ok, jen technickej dotaz:

                fotka 4, justa na houpacce: je mozne udelat fotku tak, aby kindersak byl CELY zaostreny, ale pozadi fest rozostrene?

                parametry:

                o.h. objektivu: 18–200

                vzdalenosti:

                1/ kinder v idelani poloze od objektivu max 3 metry,

                2/ kinder i se spagatama ma v teto poloze na hloubku skoro metr a pul

                3/ pozadi za kindersakem dalsi max 2metry

                0 0
                • black.horse  

                  pokud se moc nehýbe, tak odpověď zní focus stacking… jinak budeš s HO válčit.

                  0 0
                  • weekend warrior  

                    nehýbe, je na houpačce:) a chci ji vyfotit v bodě, kdy je k objektivu nejblíže. nicmeně googlim:))

                    0 0
                • Martin  

                  fest rozostřené, to by chtělo pevné sklo, se zoomovým objektivem se toho dosahuje blbě

                  počítejme klasický APS-C s cropem 1,5 – při f=105mm a f/11, vzdálenost motivu od kamery 3 metry…

                  hyperfokální vzdálenost je 48m, hloubka ostrosti 0,37m, ostrost je od 2,8 do 3,1m

                  při f/5,6 je HO 0,1m

                  na 200mm jsou čísla přibližně poloviční

                  čili teoreticky jo, prakticky záleží na vlastnostech objektivu a na tom, jak se ti při určité ohniskové vzdálenosti vleze objekt do záběru, chce to laborovat

                  0 0
                  • kankrlicek  

                    Jen tak vod voka – to dítě se ti s těmahle uvažovanejma ohniskama nevleze do políčka :)

                    0 0
                    • Martin  

                      já ta čísla vůbec neznám, při focení na škálu objektivu nečumím a odhaduju to

                      0 0
            • camlost  

              no když ti to máme strhat, tak jdem na to.

              1. šnek se mi nelíbí, prchá z jinak prázdné fotky. malinko mi tam vadí

              odlesk na ulitě (blesk?), ale kdyby byl ten šnek vlevo dole, tvářil bych se, že jsem ten odlesk přehlédl.

              1. modrá slečna na modré houpačce. fotka pro babičky – ty z ní budou

              paf. nezaujatý camlost z ní paf není, i když má podobných rodinných fotek samozřejmě taky plné disky. :-)

              když fotím červené dítě na červené klouzačce, snažím se aspoň počkat na situaci, kdy bude jedna červená jasnější, abych mohl utéct k černobílé fotce. ale ne vždy se to podaří.

              3. tam nic nevidím.

              4. další pro babičky.

              5. už jsem na ni koukal předtím, z těch dětských je nejlepší.

              ač vinětaci můžu a používám, tady už je jí možná trochu moc.

              samozřejmě by se mi víc líbilo, kdybych viděl světlo v očích a kdyby slečna hleděla spíše do snímku, ale není to ateliérová fotka a s dětmi je to těžké. o tom jsme si tu, myslím, už psali.

              IMHO pěkná momentka, za kterou se modelka nebude stydět ani za 20 let.

              ta zrnitost je záměr? líbí se mi.

              0 0
              • weekend warrior  

                husty, dik…

                1. šnek je tak schválně = pozadí na desktop s ikonkama na leve strane, jinak máš pravdu

                2.njn, jsem debil, řešil jsem málo místa na levé straně, ale barvy mě vůbec nenapadly – ale budu jeste fotit znovu…

                3. nic nevidim, to zní zlověstně… měl jsem připravené aranžmá…ale po dvouch cvakách mi justu ze záběru vodvez bratránek:( – take znovu

                4. ta má myslim potenciál, jeden z 200–0 zvaků musí vyjít i bez úprav – take znovu

                5. zrnitost je zamer postprocesingu(pros­te jsem pridal sum), vinetace je tu asi dost prehnana, ale libila se mi

                0 0
                • camlost  
                  1. pokud je to wallpaper pro desktop s ikonkami nalevo, tak jako bych nic

                  neřekl. :-)

                  1. :-) moc se tím netrap. příště si dáš pozor na barvy a necháš tam

                  srostlice, pak dáš pozor na barvy i srostlice a zase ti uteče něco dalšího. tak to prostě je. každý to tak má, když spěchá, což je při focení dětí vždy.

                  1. to, že na nějaké fotce nic nevidím, přece neznamená, že je špatná.

                  to znamená jen to, že se autor netrefil do mého vkusu. nic víc. já bych si z názoru jednoho kecky na fóru nedělal těžkou hlavu.

                  (horší je, když se fotka nelíbí ani tobě samému.)

                  4. podle mě je klobouk spolehlivý zabiják portrétu, pokud to není aranžované a řádně nasvícené. protože klobou vrhá stín do obličeje a já si pořád myslím, že výraz obličeje je to, oč při tom běží.

                  možná je v tom i vinětace, ale to asi nelze s jistotou určit.

                  a houpačka je těžká. v bližší pozici jsou blízko nohy, které jsou širokým ohniskem zvětšeny (zdůraznění perspektivy).

                  v dolní pozici není vidět, že se potomek houpe, fotka nemá dynamiku.

                  ve vzdálenější pozici mi to taky připadá takové nijaké, bez pohybu.

                  čili to řeším tak, že fotím trochu ze strany na delší ohnisko (= musím stát dál a riskovat pád špunta z houpačky), když je houpačka blíže ke mně.

                  a nebo úplně jinak – rotující houpačku. tu jsem, myslím, nahrál do jednoho z předchozích vláken. osvědčil se mi čas kolem 1/15 s.

                  ještě k tomu vkusu, když už jsem se tak rozkecal.

                  je tu spousta lidí, kteří fotí dobře. ale ne vždycky se v hodnocení shodneme. třeba „bystřické“ fotí svým zvláštním způsobem, který se mi moc nelíbí, ale z fotek je vidět, že fotit umí a že mu nesahám ani po kotníky.

                  lukas_aka_mitro (snad si nick pamatuju správně) má pro změnu fotky přesně pro můj jemnocit. :-)

                  a tak dále a tak podobně.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    sis mne musel s nekym splest:)

                    0 0
                    • Martin  

                      taky tam má podtržítka :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        kua fakt ze jo, ja je tam vlastne nemam:)

                        uuuuf:)

                        0 0
                        • camlost  

                          :-)

                          to jsem ani nečekal – takový ohlas na jeden komentář :-D

                          0 0
    • Nimrod  

      potřebuju poradit. hledám nějaký šikovný tuhý pouzdro na filtry 100×100×4, tak na 5 kousků. akceptuju i 100×150. líbí se mi akorát tohle , přestože je jen na jeden… ale je k nsehnání. tudíž co doporučíte?

      0 0
      • Nimrod  

        nikdo nepoužívá lee, hitech, cokin, kood a další v tomhle rozměru? tomu se mi nechce moc věřit. některá pouzdra (cokin) se dělají ve více velikostech… a jediný rozdíl mezi plastem/pryskyřicí a tím, co chci, je v tloušťce filtru a to už by šlo přeci odhadnout… nebo ne?

        pokud jsou ta pouzdra jako je např. cokin p306, ty dva od lee na 3 či 10 filtrů a podobný, do kterých se filtry zasunují a je kontakt s ním v celé ploše, dělá to bordel (škrábou se), nebo to je natolik jemný, že ne? mám z toho celkem vítr…

        0 0
    • Martin  

      http://tv.adobe.com/…lightroom-5/

      0 0
    • Corydalis  

      Zkusím opět něco přidat. Tentokrát tří detailní fotky krás naší přírody. Snad se bude líbit.

      0 0
      • kankrlicek  

        Nejvíc se mi líbí první, ale chtělo to trochu uklidit stůl :) Určitě jsi to aranžoval, tak mi tam vadí to jehličí, ale jinak pěkný.

        0 0
        • Corydalis  

          Samozřejmě to aranžované bylo a zpětně uznávám, že to jehličí chtělo uklidit, působí tam trochu rušivě. Ale na moji obranu, je to jedna z mých prvních fotek, kdy mi mnohé ještě nedocházelo.

          0 0
    • BaSic  

      sakra, novej foťák a furt to mám rozmazaný :-)

      0 0
    • black.horse  

      Poslední dobou nějak radši víc jezdím na kole než fotím, takže si tak leda blejsknu kolo mobilem:-)

      (v levém horním okně je zámek Zelená hora u Nepomuka… ale žádnýho PéTéPáka jsem nezahlídnul)

      0 0
      • Smazaný účet  

        skoda ze jsi to domrvil editorem…na opar kolem baraku jsem alergicky:)

        0 0
        • Martin  

          a co teprv na opar kolem tlamy :D

          0 0
        • black.horse  

          máš pravdu, práce kvapná – málo pla… prostě stojí za pikaču:-) lepší?

          Jinak tohle je můj častej problém, začnu dělat úpravy a nevím kdy přestat, protože furt, upravuju a vyrobím občas přehnanou patlaninu. Jedině to musím vyřešit, že si na druhém monitoru zobrazím originál a porovnávám, abych se „neztratil a nezabloudil“. Taky s tím máte problém?

          0 0
          • black.horse  

            aha, tak znova, vložil jsem předtím to samé znovu:-(

            0 0
            • Smazaný účet  

              to kolo mohlo být klidně 2 metry od objektivu a ne 12 :/

              0 0
              • Martin  

                to je umění pičo :D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  pises sice umeni pico..ale ja tam citim takove to pico…:)

                  0 0
                  • Martin  

                    ach jo, tu politou klávesnici mi zaplatíš

                    0 0
    • Martin  

      když už se tu fotí umělecky kola…

      0 0
      • Smazaný účet  

        no a další takovej expert

        0 0
        • black.horse  

          to nemáš doma lupu nebo co to tady oxyduješ?:-D

          0 0
          • Martin  

            nezná CTRL+kolečko myši nebo na myši nemá kolečko :D

            0 0
    • Smazaný účet  

      cicmunda

      0 0
      • Martin  

        sračka → koš, OP → BAN :)

        0 0
    • kankrlicek  

      Doufám, že vy b-f prasáci oceníte jemnou eleganci minulých dob. Honzík bez sukně.

      0 0
    • weekend warrior  

      mozna jeste neco k http://www.bike-forum.cz/…-vol-vi.html#…

      jedno celkem slušné zaostření, motiv a kompo vo ničem

      studie kindersaka, blesk

      jedna mravna nahotina při „volejbale“

      motiv co mě nadchnul, ale vyfotit to nešlo

      a babi, škoda toho pozadi

      0 0
      • kankrlicek  

        Nejvíc se mi líbí mravná nahotina :)

        0 0
        • nox159  

          pedo?

          0 0
          • kankrlicek  

            jj, děti mám rád, ale po anglicku: Mají být vidět, ne slyšet :)

            0 0
            • weekend warrior  

              heh, tak to u nas je to jak v povestne romske rodine nekde v podunaji: řev vod rana do vecera, vidět moc nejsou, respektive nepostojí, neposedí, vubec nespolupracuji = udělat kompozici nejde nebo jen na jeden pokus…

              vlastne vsechnio co jsem jsem poslal ohledne deti beru jako takovou rozdelanou praci, pokusim se k tomu vratit a vyfotit lepe, trochu to i dopredu naaranzovat, ridit atd… no prace na cele leto:)

              0 0
    • mathosh  

      Kritiku sem

      0 0
      • kankrlicek  

        Když myslíš :)

        První mi přijde moc ,,vymyšlená", ostatní naprostá paráda!

        Stačí takhle? :)

        0 0
      • camlost  
        1. takhle orámované fotky se mi líbí jen v případě, že je zajímavý

        i ten samotný „rám“. tady jsou obyčejné vchodové dveře do paneláku, nic na nich nevidím. nefotil bych. (asi proto žádnou takhle orámovanou fotku nemám :-))

        1. kdyby byl celý ten asfalt u dolního okraje zaostřený, bylo by to pro

        mě dobré. takhle mi to tam pořád strhává pohled a … vadí mi to tam. promiň.

        ale nápad je to pěkný, i (černá) silueta kola na bílém pruhu vč. zachyceného náklonu kola, což dává dojem rychlosti a akce.

        jestli je to zachyceno bez předchozí domluvy s projíždějícím cyklistou, pak všechna čest očím a pohotovosti fotografa.

        3. pěkná.

        4. vadí mi ten flek vlevo. chápu, že tam asi bylo něčí rameno, taška… něco. co to zkusit oříznout třeba na formát na výšku? kousek zdi by tam měl ještě vyjít, ten flek by zmizel celý nebo skoro celý…

        (už jsem dopsal celý příspěvek a ještě poměřuju ten ořez na výšku – asi nevyjde. u téhle fotky by mě to dost štvalo, protože je IMHO jinak parádní – vidím tam soustředění jezdce, vidím tam překážku, zábradlí a zeď pro dokreslení prostředí…)

        5. všechno, co jsi mohl ovlivnit, jsi ovlivnil. čili dobrá práce.

        coby návštěvník výstavy bych si u této fotky pomyslel, že je škoda, že ji diváci takhle zabili. ten jejich nezájem, ta jejich lhostejnost je do očí bijící. na druhou stranu, kdybys to tam všechno měl, asi bys ji prodal nějakému renomovanému magazínu a neuploadoval bys ji nám, kibicům, na B-F. :-)

        0 0
      • Martin  

        já bych použil termín „zpětnou vazbu“ případně násor :)

        snímky se mi líbí, takže jenom detaily

        první: klidně říznout na čtverec, nahoře je zbytečně moc černé

        druhá: nelíbí se mi vinětace – ale dneska je to prý moderní efekt :)

        čtvrtá: odříznout ten šedý bordel vlevo

        pátá: zas ta vinětace…

        0 0
        • Martin  

          jo a u páté se mi líbí ten kontrast – borci makající na kolech a diváci „těžká nuda“:)

          0 0
      • dodo  

        vede u mě druhá, hned za ní 4. – já mám zase rád, když je na snímku nějaký „bordel“ a udělá to trošku hlubší snímek, ale je dobrý, když je třeba barevnější, že to i oživí:)

        0 0
    • 58532  

      taky se o pár fotek podělím, fotím krátce, ale hurá do mě:)

      0 0
      • Martin  

        ad 1) strašný bordel, je tam toho moc, navíc to působí klaustrofobickým dojmem, protože dole a vpravo to málem leze z obrazu

        ad 2) přijde mi to neostré – je to dlouhá expozice ve větrném počasí nebo jsi fotku zmenšil a nedoostřil?

        ad 3) to HDR je docela děsné, nerealistické, retušni si lensfléru

        ad 4) dobré, dobré :) ale řízni si pravou stranu, ty cucky ruší

        0 0
    • simoro  

      2 fotky z xperie P. jsou to momentky, tak hodnoťte. jinak ta druhá mi přijde, že má potenciál, ale nevím co s ní.

      0 0
      • Stipka  

        potencial by tam byl kdyby si zvolil lepsi uhel pohledu, spis detail :) jinak je bomba jak ty mobily dneska foti, ja si koupil huawei a sem max spokojeny. Asi zahodim zrcadlo :-D

        0 0
        • Martin  

          až ho budeš zahazovat, řekni místo a čas, já bych šel chytat :)

          0 0
          • Stipka  

            tyjo ja mam lowend d5000 :) to uz se ani neoplati ohybat, pac bych ho zahodil bez objektivu a na ty si koupim redukci z ebay a pridelam je na placaty telefon :-D

            0 0
            • Martin  

              ho hodím na aukro, každá koruna dobrá :D

              0 0
              • Stipka  

                je to tak :) vybrali jsme drahe konicky ze? bike, foceni a o zenskych nemluvim :-D

                0 0
                • Martin  

                  no jo, ale furt lepší než fetovat v kanále :D

                  0 0
                  • Stipka  

                    to taky neni levná záležitost :-D

                    0 0
                    • Martin  

                      focení mi ale v konečném důsledku přijde levnější

                      0 0
                      • Stipka  

                        a uzivatel ma vetsi zivotnost :-D

                        0 0
                        • Martin  

                          to bych netvrdil, u focení se občas vztekám, když motiv nespolupracuje

                          0 0
    • vili  

      Apropo: v neděli jsem poprvé fotil do Rawu a v pondělí absolvoval kurz na třídění a úpravu fotek v Lightroomu s Ondrem Uhlířem. Můžu ho vřele doporučit každému, kdo by chtěl začít aspoň trošku upravovat fotky a nehodlá trávit samostudiem hodiny u internetu. Velmi příjemný pokec nad fotkama.

      0 0
    • Shargaas  

      tak do mne, fotim chvili rad si poslechnu pripominky:)

      0 0
      • Martin  

        u třetí retušnout bordýlek v pravém horním rohu, jinak líbí

        0 0
      • kankrlicek  

        Líbí se mi hlavně druhá, ale chtělo by to nějaký ořez. Jak světla, tak schody se mi líbí, ale obojího dohromady je nějak moc :)

        0 0
        • Stipka  

          pomohlo by kdyby se postavil trosku za pravy dolni roh, to by byl muj pohled asi ale :)

          0 0
      • Stipka  

        pripominky ne, spis rada :) jedno zasadni pravidlo je ze nocni snimky se foti za sera vecer:) ale kdyz to nejde stihnout tak proč ne :)

        0 0
      • black.horse  

        hmmm, zajímavé kolik se sejde názorů:-) mě se z nich líbí jen ta poslední… přijde mi fajn ten měsíc s mraky nahoře a to je to, co tu fotku odlišuje, ostatní jsou pro mě takové nijaké…

        0 0
        • vili  

          souhlas

          0 0
        • camlost  

          přesně tak (ale neskutečně mi tam vadí to logo B-F :-D)

          0 0
    • kankrlicek  

      Dobří holubi se vracejí… a pachatel na místo činu, tak tohle je moje nynější oblíbené místo. Ještě musím vychytat plno věcí :)

      0 0
      • black.horse  

        pro mě je ta první parádní:-) mám pocit, jakoby foukal studený vítr…

        0 0
      • weekend warrior  

        prvni je paradni a kdyby do ni byla napasovana i kunka z druhe sirokouhlejsi fotky(nemylim-li se) byla by to super pecka.

        ALE ta minula klasova (na vzdalenejsim miste od kunky) byla barevne lepsi, byt/prave protoze nebyla takhle „ostra“…

        se mi to keca, ale chce to asi skloubit vse dohromady

        pozn.: zavist, velka, trosicku me s.res:)))

        0 0
        • kankrlicek  

          S tou Kuňkou je to těžké. I s brýlemi vidím špatně na blízko, klekat do mokrého pole, abych viděl přes hledáček, se mi nechtělo. Výsledek – Kuňka utekla :)

          0 0
      • bystřické  

        vše je slité v celek,všechno špatně,sorry

        0 0
        • kankrlicek  

          Slité v celek: ostrostí-neostrostí nebo pocitově? U první bych kejvnul, druhou jedině pocitově :)

          0 0
          • bystřické  

            ta druhá je úplně out

            první by se mi líbila,kdyby,byl klas v popředí ostrý,kdyby,si nefotil ze stoje ale dřepnul si,barva mi taky přijde nějaká divná,ale to je jen takové kdyby

            0 0
      • vili  

        První má dobře našlápnuto, ale ještě to nejni ono. Druhé chybí nějakej hlavní motiv bych řekl…

        0 0
    • bystřické  

      hodně keců,málo fotek

      nějaké připomínky k mým fotkám? 8-)

      0 0
      • kankrlicek  

        Nejvíc ta první – má příběh: Tak ta už mi nedá, nějak se s tím musím vyrovnat :)

        0 0
      • dodo  

        použil bych to, co si napsal o kus výše: vše je slité v celek,všechno špatně,sorry

        0 0
      • Martin  

        vyloženě špatné to není, ale to smetí na krajích, to smetí na krajích…

        0 0
    • Stipka  

      Taky přihodím jednu do mlýna :) ráno u Zbojničky

      0 0
      • Stipka  

        a ještě jednu z Ďumbieru :)

        0 0
        • Stipka  

          tak a poslední :)

          0 0
          • Martin  

            a nejlepší, luxusní světlo

            0 0
          • nitraq  

            Poslední je nejleší, moc pěkný barvy. U první mě rozptyluje rozhrabaný sníh na skalách v popředí, jinak taky hezká.

            0 0
          • bystřické  

            první dvě jsou nuda,třetí je jiná liga,to světlo je tam parádní

            0 0
            • Stipka  

              nuda? no dobre no :-D asi vis o cem mluvis :)

              0 0
              • Martin  

                to máš jak v hudbě… víc lidí nalákáš na líbivý popík než na ambient nebo na jazz :)

                0 0
                • Stipka  

                  a tak jasne, skoda jen ze tady jen je 750 px, mozna ze se libi jenom mne :) snazil jsem se tam dostat u pozapadovou atmosféru , –20 stupnu, dvatisice nad morem a ten klid :) vetsi je lepsi, ale tak kazdy fotime hlavne pro sebe zejo aby jsme si uchovali ty zazitky :) ale koment NUDA mi prijde scestny

                  0 0
                  • Martin  

                    náladu to má určitě zajímavou, ale halt to není pro každého :)

                    mi osobně se líbí všechny tři, ale mě si nevšímej, já nemám talent :D

                    0 0
                    • Stipka  

                      jo sem tu cetl :-D sis to teda sliznul :)

                      0 0
                      • Martin  

                        flamewar světí prostředky :)

                        0 0
                    • JSt  

                      na lanskrounskych strankach pisou, ze mas. takze vsechno cajk. ;-)

                      0 0
                  • bystřické  

                    to je právě to,máš s každou fotkou příběh(-20,ticho,2000 m­/nm)což já nemám,proto můžu posoudit jen to co vidím a pocit ztoho

                    0 0
          • camlost  

            a chceš pochvalu, nebo kritiku? ;-)

            (mám na mysli samozřejmě tu třetí – zdaleka nejlepší fotku)

            0 0
            • Stipka  

              ja sem tu chtel hlavne taky neco dat abych mohl kecat, mel tu taky neco do ceho muzete kecat vy :) vytahl sem tady takove ktere jsem nikde moc nepublikoval , teda kromne te treti, tou sem se pochlubil vsude :)

              0 0
          • kankrlicek  

            U té první mi přijde, že jsi tam chtěl dostat všechno :) a nějak to nefunguje, aspoň na mě.

            Druhá a třetí naopak funguje výtečně :), samo ta poslední je nejvíc líbivá, ale jak říkám obě jsou špica!

            0 0
            • Stipka  

              ja tam chtel ty linie aby se sbihaly :)kazdy to vzdycky vidime jinak , to se neda nic nelat( jinak by jsme fotili vzdycky stejne zejo :-D, ale je fakt ze to neni zadna hitparada :) tady mam ze stejneho mista trosku jinak :) http://www.adammojzisek.cz/…a-landscape/#…

              0 0
              • Martin  

                olé, ty pohybově mázlé mraky jsou lahůdka

                0 0
              • kankrlicek  

                Však se nic neděje, kdybych své nejlepší měl jak ty svoje průměrné, tak bych měl levé rameno o 10 čísel níž, jak bych se do něj pochvalně mlátil :)

                Považuju tě za velmi dobrého fotografa. (Jak se dělá uznalý smajl?)

                0 0
              • camlost  

                vybral bych si tuhle:

                http://www.adammojzisek.cz/…a-landscape/#…

                vidím tam kontrast osvětlených vrcholků hor vs. město už ve tmě, vidím tam vpravo západ slunce vs. vlevo světelných smog z toho města, líbí se mi linie hřebene začínající vpravo dole a opět to město vlevo nehoře, které to podle mě pěkně vyvažuje. navíc ten hřeben vede až do toho města.

                a vrcholky jsou nad horizontem, což třeba na té druhé výše nejsou…

                rotující hvězdy mi nevadí.

                prostě tahle se mi líbí a klidně bych si ji uměl představit doma na zdi v nějakém velkém formátu. thumbs up

                0 0
                • Stipka  

                  dik, kazdopadne je to foceno asi 20 od chaty :) tak kdyby si nekdo chtel udelat paradni zazitek tak doporucuju si tam zajit na noc :) uz jenom kvuli te cisnici co tam byla, no tu sem nevyfotil sakrys

                  0 0
                  • camlost  

                    :-D taková škoda

                    0 0
                    • Stipka  

                      vis co je skoda: co voda sebere a baba sezere :-D

                      0 0
                      • camlost  

                        třeba tu číšnici vzala voda :-)

                        0 0
    • Martin  

      popojedem

      trocha streetu neuškodí

      0 0
      • nitraq  

        Tohle už tu bylo, ne?:) Minimálně tu holku v pruhovaných šatech si pamatuju.

        0 0
        • Martin  

          sem jsem to určitě nedával

          0 0
          • nitraq  

            Tak jsem už asi viděl odkaz na FB, pardon :)

            0 0
            • Martin  

              to je pravděpodobné

              0 0
      • Stipka  

        pekne:) todle si vzdycky rikam ze vyzkousim ale zatim jsem se neodhodlal :) si rikam ze by to bylo nejlepsi rubat na tele nekde z lavicky parku a vyhrat si stim , za co by mne asi mneli lidi? no

        0 0
        • Martin  

          no za co asi, za úchyla :D

          je fakt, že tohle je moje první street album, tak jsem byl drobek nervní, co na to lidi. kór když jsem neměl tele, ale základní Sigmu 17–70, čili hovno zům :D

          ale lidem jsem byl docela ukradený nebo byli naopak zvědaví, což je problém, pak čumí do objektivu a je po kouzle štrýtu.

          0 0
          • kankrlicek  

            Z celého štrýtu :) se mi nejvíc líbí ta spirálka :) Prostě ten street jsem nenašel. Tohle umí jeden můj kamarád – lidem strčí foťák až do ksichtu a kupodivu si to lidi od něj nechaj líbit :)

            0 0
            • JSt  

              ale nemuselo tam byt takove bruntalni iso.

              0 0
              • Martin  

                to je zrno

                0 0
                • JSt  

                  a zbytek plevy? :-D

                  0 0
                  • Martin  

                    je mi jasné, že tobě to nevysvětlím, ale jde o záměr

                    K-r má na ISO 6400 šum daleko menší než na snímku – zrno je záměrně přidané při postprocessingu, něco je textura kamene vytažená záměrně doostřením, něco je efektový filtr.

                    vytištěné na A3 to vypadá luxusně.

                    0 0
                    • JSt  

                      kdyz jsem videl to iso, tak mne neprisel sum jako zamer.

                      0 0
                      • Martin  

                        ty se chceš hádat, to já poznám

                        0 0
            • black.horse  

              podobně a ještě ta slečna v barevných šatech, je to pěkný kontrast k šedi domů…

              0 0
          • blaf  

            street se foti sirokacem, ne teletem ani hovno zoomem ;) ale ne kazdej na to ma zaludek

            0 0
            • Martin  

              jaja, nebo světelnou padesátkou kvůli bokehu – na těch mých snímcích je rukopis zoomového skla vidět

              0 0
              • Stipka  

                uz ted nevim jak jak se ten pán jmenoval, ale je to takovy starší chlápek z Australie Čech a ten mel skvele fotky tohodle stylu,, delal jen tohle a psal mi ze foti na sirokac, ma dratovou spoust v kapse a jen tak si pridrzuje fotak a z 99 procent objekty o nem nevi, no a ty vyrazy tech lidi byly neskutecne. opravdove emoce zachycene, bohuzel ho na te galerce nemuzu najit asi odesel ci co, skoda

                0 0
                • Martin  

                  jako že fotí od pasu? ale to by mohla být dobrá taškařice :)

                  to bych mohl taky zkusit, chodit jenom tak po městě se zrcadlem na krku, zaostřeno na nekonečno a drátovku v kapse :)

                  na širokáč by vesměs nemusel být problém se zaostřením…

                  0 0
                  • Stipka  

                    no prave, se sirokacem mas ostre vse a jak rikas ma to v pase, nevim jakou ma kazovost fotek a kolik je pouzitelnych, ale uhel pohelu byl uzasny, jak rikam ty emoce s toho uplne trestely, vzhledem k tomu ze fotil v Sydney tak ty intividua tam byly hodne zvlastni. jo hledam ho uz 20 minut a nedari se , sakra fix. byl ve fotoklubu Cepelak ale asi ho vyrazili jako mne :-D

                    0 0
                    • Martin  

                      mno, mám o čem přemýšlet, díky za inspiraci

                      0 0
                      • Stipka  

                        myslim ze je to lepsi pokus nez jak dnaska davaji dvacku bezdakovi aby jim zapozoval :-)

                        0 0
    • Georrge  

      jeden dotaz k lightroomu, jde nějak udělat „frontu“ fotek a pak to nechat automaticky jednu po druhé vyvolávat? Nebo to jde jen po jedné?

      0 0
      • Martin  

        vyvolej si jednu, dej na ní pravým, copy settings, potom si dole označ sadu snímků, které chceš upravit stejně, pravým na jednom z nich a paste settings

        0 0
        • Georrge  

          yop už jsem na to přišel. Nebyl jsem schopný přijít na to, jak označit víc snímků, prostě jsem tahal myší s tím že to půjde jak u ikon na ploše a ono nic :D ctrl nebo shift mě nenapadl… ale už to jde :) šlo mi hlavně o export do JPG nebo TIFFu, kde to šlo jen po jedné fotce, teď to jde po víc, dík.

          0 0
          • Martin  

            klasické ovládání windows :)

            0 0
        • camlost  

          třeba tím myslí hromadný export do JPEG.

          (vybrat všechny fotky, pravé myšítko, Export)

          0 0
          • Georrge  

            jj ale nešlo mi vybrat více fotek :D jsem se snažil označit je tažením myši, klikal jsem na všechny možné kuličky a jiné blbiny u fotek, ale furt nic… byl jsem doteď zvyklý na frontu ze zoneru, tam to bylo úplně jinak, tak jsem u LR šel na to stejně a nešlo to :)

            0 0
    • Martin  

      @kankrla: o tomhle víš? http://www.fotoradce.cz/…2013-idc1235

      0 0
      • kankrlicek  

        Vím, ale nějak se to nesešlo v termínu, ne? :) Ty tam pojedeš?

        0 0
        • Martin  

          jo

          0 0
    • nox159  

      co rikate na tuhle… asi jedna z mala co zde z toho foceni muzu dat :D

      jinak budu mit moznost to zopakovat tak jak to udelat aby byl vysleek lepsi… ;-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        vadi ten bordel vepredu…chybi zbytek alba, z jedne fotky to nejde objektivne posoudit…

        0 0
        • nox159  

          mi se tam ten bordel vepredu jako ta trava prave libila…

          0 0
          • Smazaný účet  

            a hlavne gatky nejsou oslimejseny, takze se slecne ze zacatku asi nechtelo…ale spravny bajker ma s sebou dycky nejaky mazivo:)

            0 0
      • Tomahomo  

        Tak dej link na amatéry :o)))

        0 0
      • Martin  

        chtělo by to jinak zaostřit, buď snímek s menší HO nebo naopak s větší, takhle mi to přijde jako prasopes, něco je ostré a něco nepříjemně neostré. navíc mám pocit, že tam je toho jaksi moc a jednotlivé předměty v tom zátiší divně splývají… hlídej si jejich vzájemnou pozici, aby byly oddělené nebo nějak logicky souvisely. je to inscenované zátiší, takže si dej práci s úpravou

        Jiřího výtku k trávě jsi četl. na Fotorádci by ti řekli „ukliď si scénu“ :)

        0 0
        • nox159  

          dobre, tak travu dam teda priste pryc jinak pokud bych mel hloubku ostrosti vetsi tak na co ostrit pokud by kompozice zustala podobna…

          0 0
          • Martin  

            hlavně jak clonit a jaké ohnisko použít :)

            ostři tam, kdes ostřil předtím, ale použij jinou clonu. než to dostaneš do oka, tak si pomoz nějakou kalkulačkou HO. pro smártfoun je dobrá třebas tahle http://play.google.com/…apps/details?… a na počítači si pohraj s tímto http://www.dofmaster.com/dofjs.html jsou tam i obrázky

            obecně platí, že čím vyšší clona (menší díra), tím větší HO. a čím delší ohnisková vzdálenost, tím menší HO

            0 0
            • nox159  

              dik ale tomu stejne hovno rozumim a jeste to neni cesky :(

              ale pohraju si s tim…

              0 0
              • Martin  

                jo chlapče, dal ses na vojnu, musíš bojovat :D

                0 0
            • nox159  

              jeste teda takova rychla rada… kdyz fotim portret a mam tam setak 18–55 tak na jakou ohnisvou vzdalenost ( pokud se to tak jmenuje) to mam mit nastavene…

              ze bych si tam prdl jednu vzdalenost nezoomoval jen lital z fotakem jak s pevnym sklem…

              0 0
              • Archik  

                Já bych osobně volil ohniskovou vzdálenost spíše delší, širokoúhlé ohnisko deformuje tvář, na mém 17–55 je ohnisková vzdálenost po přepočtu 88mm na nejdelším ohnisku a vím že při cloně f11 to slušně ostří, ale když jsem někde venku fotím na clonu 2,8 aby bylo rozostřené pozadí.

                0 0
                • Martin  

                  tak tak, portrét klidně i na tele :)

                  ale čím delší ohnisko tím lépe pro HO a rozmatlání pozadí

                  0 0
                  • Archik  

                    Canon 70–200 F/4 L

                    0 0
                  • nox159  

                    dik obema takze na 55ku to tam budu cvakat, jinak vim ze si mi tady nekde daval odkaz na nejaky objektiv snad 80–300 nebo tak neco a kolem 4–6k ale nejak nemuzu nikde najit… pletu se a blbe si pomatuju nebo je to tak a tim padem hodil bys mi prosim odkaz :)

                    0 0
                    • Martin  

                      pro začátek, pokud jsi limitovaný rozpočtem, tohle http://www.megapixel.cz/…ro-pro-nikon a časem se poohlédnout po lepším. objektiv to není špatný, je to základní tele s měkkou, ale příjemnou, kresbou a s celkem solidním bokehem. na naučení ideální. ale mně přestává stačit a poohlížím se po lepším skle

                      0 0
                      • nox159  

                        tak za kolik mi ho prodas? :D

                        jinak kamos tedka bral tenhle a pry je spokojeny…

                        a jako nejsem limitovany rozpoctem ale nechci do toho vrazet extra moc…

                        0 0
                        • Martin  

                          obávám se, že pentaxí sklo hnané z těla ti na nikonu bude prd platné :)

                          0 0
                          • nox159  

                            jsem zmaten kamos na nikona tez tak jsem mozna blbe nasel ten objektiv a nerozumim ten vasim zkratkam to je na posrani :D

                            0 0
                            • Martin  

                              no ptáš se mě, pentaxisty, za kolik ti prodám pentaxí sklo :)

                              reaguju na první řádek.

                              v nikoních sklech se nevyznám, odkážu tě na recenze… dpreview, photozone atp.

                              0 0
                              • nox159  

                                ja mel za to ze mi rikas ze mas nikona a ze nasm to sklo co je v odkazu tim padem se ptam za kolik bys ho prodal… asi jsem te nepochopil no :D

                                0 0
                                • Stipka  

                                  Kubo, tele je blbost pokud nekoupis svetelne, to se vykasli. na portrety mas na tom tvojem nejlepsi pevnou padesetku v 1,8, koupis ji za 4 tacy a budes mit sklo ostre jak britva na veky :)http://www.me­gapixel.cz/ni­kon-50mm-f18-af-s-nikkor-g a na foceni podprdrdy v trave je taky idealni :) ja stim fotim svatby a pecka :)

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    otázkou je, jestli naprostý začátečník bude mít na pevné sklo mentálně :) možná jo, možná ne.

                                    já si myslím, že člověk by k pevnému sklu měl „dorůst“, ale můžu se samozřejmě plést.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      ono trocha omezeni pevnym sklem neni uplne od veci…clovek pak prestane zbesile zoomovat a zacne premyslet:)

                                      0 0
                                    • Stipka  

                                      tak NOX je ostrileny profik :) tak jak to myslis dorust, ta svetelnost ho vysvihne hned nekde nikde , ostrost taky paradni, dle meho nazoru ty low end telatka by ho spis daly o krok spet, na delsi ohnisko se clonou 5,6 bude potrebovat delsi casy, bude bojovat s ostrosti snimku, podle mne je lepsi misto zoomovani udelat si par kroku tam a zpatky :)hej vsak jak jak to bylo v cerven trpaslikovi s funkci zoom :-D

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        záleží čemu se chce věnovat, zatím vypadá, že si žánr nevybral, čili tele pro něj bude IMO univerzálnější řešení.

                                        ale na druhé straně, světelná padesátka se neztratí :)

                                        0 0
                                        • Stipka  

                                          ta se nikdy neztrati :) je to sklo skel :) ja ted kupuju jeste 35 v 1,8 a pak cekam na tokinu 70–200 v f4 a snad budu mid od skel pokoj, pokud mi nemrdne v hlave a nebudu chtit FF :-D ale tak to sem rozhodl ze je pro mne naprosta zbytecnost tak nastesti je brouk z hlavy pryc. ale PEVNE SKLA vzdycky volit prednostne :)

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            já hodně uvažuju o ultra wide pevném samyangu – na krajinu asi top volba. HO má obrovskou, takže není potřeba koumat ostření. a kresbu má skvělou.

                                            0 0
                                            • Stipka  

                                              jo to jo, i na foceni hvezd vyborne, ja ale jako sirokac vzal sigmu 10–20 a ostre od 24 cm az do vesmiru :-D u krajiny bohuzel nemam moznost nekdy udelat krok vpred nebo vzad tak jsem koupil zoom

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                já měl v ruce tuhle mrchu http://www.daganet.cz/…x-p-928.html?… a obrázky umí parádní.

                                                ta sigma 10–20 mě taky láká, ale ta cena, ta cena :(

                                                0 0
                                                • Stipka  

                                                  cena je jeste v pohode, ale ohnisko 10 je kruteeeeeeeeeee

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    no rád bych si s tím pár fotek cvaknul, desítka musí být luxus :)

                                                    a ještě raději bych si někde pučil rybí oko na experimenty – třebas Samyangovu osmičku…

                                                    0 0
                                      • pstasek  

                                        Tenhle nesmysl je tak starý, jako zoomové objektivy samy. Pár kroků tam a zpět změnu ohniska nenahradí. Tím samozřejmě nechci říct, že je světelná pevná 50 zbytečná.

                                        http://www.fotografovani.cz/…ene-151482cz

                                        0 0
                                    • nox159  

                                      mentalne na to mel pouze pepik saku tak neni co resit ;-)

                                      0 0
                                  • nox159  

                                    ono je to otazka co si poridit… oboji si brat zatim jiste nechci, a taky vubec nevim co chci fotit.

                                    a uz se bojim toho ze at si koupim cokoliv tak budu muset resit novou brasnu bo se mi to do stavajici uz nevleze k tomu nejaky ten filtr… a zas fura penez v haji :D

                                    u toho setaku mi vadi ta svetelnost kdyz jsem v lese i kdyz sviti slunko tak je tam tma na ten muj fotak a na to jak se mi klepu ruky tak to by resila ta 50ka paradne ale zas ta 300ka by mohl byt super „šmiracky“ objektiv :D

                                    pevneho skla jako takoveho se nebojim zkusit se ma vsechno :)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      na filtry se zatim vyser…az ti bude vadit ze nema polarizak, tka si ho kup…

                                      vali se mi doma stara sigma 70–300, ktera potrebuje pohon z tela(nevim zda to tvuj fotak umi)…kdybys chtel, tak bychom se na cene dohodli…

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        mam nikon D3100 – zda to umi nebo ne to nevim :)

                                        0 0
                        • camlost  

                          sice taky vlastním 70–300ku, ale to je objektiv, bez kterého se člověk obejde.

                          imho ideální set je nějaký základní zoom (pořád se mi líbí Nikkor 18–105 z bazaru, příp. Sigma 17–70/4) + pevná 50/1.8 (jak už tu bylo zmíněno; z bazaru) + něco širokého na krajiny.

                          náklady cca 4000 za 1., 4000 za druhý a 9000 za třetí objektiv.

                          té 18–55ky se za 1800 Kč zbavíš, možná i za 2000 Kč, pokud je pěkná a v záruce.

                          a když bych bral 18–105 jako náhradu té 18–55ky, pak doplatíš 2200 a máš imho univerzálnější objektiv – tak univerzální, že telezoom nejspíš nebudeš ještě dlouho potřebovat. další 4000 za pevnou 50ku na portréty.

                          0 0
                          • Martin  

                            nebo připlatit za Sigmu 17–70 2,8–4,0 – už by měla být v prodeji a je to geniální sklo. už stařičká Sigma 17–70 2,8–4,5 byla na zoom luxusně ostrá a tahle nejnovější generace jde ještě dál

                            popřípadě Sigmu 17–50 2,8

                            0 0
                            • Stipka  

                              to redeji tamrona nez tu sigmu, ta ma velke problemy s back focusem a front focusem, tamron 17–50 ve 2,8 je naprosto spickovy objektiv :)

                              0 0
                              • Martin  

                                já měl s pentaxí mutací tamronu 17–50 2,8 hromadu problémů – neostřil na širokém konci, FF jak kráva, výměna za jiný kus nepomohla – pentaxí verze tohohle skla se těžce nepovedla

                                naopak Sigma 17–70 2,8–4,5 pohádka – FF/BF na různých ohniscích nezjištěn, kresba boží, v podstatě plug and play – jenom stačilo seřídit AF modul, který jsem předtím seřizoval na toho nešťastného tamrona

                                sigmu jsem koupil v setu se starším tělem K10D a chrochtám blahem…

                                u té sigmy mě strašně baví makro – to sklo má minimální ostřící vzdálenosti, občas si nasazenou sluneční clonou drbu do motivu :)

                                0 0
                                • pstasek  

                                  v kombinaci s Canonem 450D a na širokém ohnisku má tendenci ostřit na pozadí, takže taky potřeba hlídat, nebo se výsledek hodí jen pro malá rozlišení na webu.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    Sigma nebo Tamron? :)

                                    předpokládám, že Sigma :)

                                    0 0
                                    • pstasek  

                                      Sigma

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        na K10 i K-r mi ostří tam, kam chci… asi se pentaxí mutace povedla líp nebo mám kliku na kus

                                        0 0
                                        • pstasek  

                                          Spíš bych to přisuzoval ne úplně povedenému systému autofocusu na 450D, případně konkrétně mému tělu. Nevšiml jsem si, že na půjčené 550D by tento problém nastal, ale neměl jsem tolik fotek, abych to mohl s určitostí říct.

                                          0 0
                                  • Stipka  

                                    to delaji ty sigmy bohuzel, a lidi to resi tak ze to davaji s telem do servisu a oni to poladi presne na miru fotaku ovsem pruser je ze si za to musis zaplatit :-D

                                    0 0
                                    • pstasek  

                                      A ladí objektiv nebo tělo? Bohužel já střídám objektivy a semtam i těla :(

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        u Tamronu seřizují objektivy a myslím, že u Sigmy taky. pracky bych jim utrhal, kdyby mi šáhli na AF v těle :D

                                        0 0
                                        • pstasek  

                                          Tak ano, ale pokud bych si půjčil tělo, případně už chvíli uvažuju nad jeho výměnou za něco modernějšího s možností většího ISO a schopností točit video, musel bych seřízení opakovat… na druhou stranu nepoužívám jen jeden objektiv, tak teď babo raď :-)

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            to asi jo…

                                            v oblasti FF/BF, pokud je stejný v celém rozsahu ohnisek, jsou dobré moderní dražší přístroje, třebas Pentax K-5. ty mají možnost různých nastavení pro různá skla, takže je možné jednoduše seštelovat FF uživatelsky a nic nikam neposílat. to by mi dost chybělo u entry-level modelu, kdybych narazil na nějaké obzvlášť ujeté sklo

                                            0 0
                                            • pstasek  

                                              No právě, že není v celém rozsahu… je to jen na širokém ohnisku, kdy AF senzor považuje za dostatečně zaostřeno, ač to tak ve skutečnosti není.

                                              0 0
                                              • Stipka  

                                                jj, serizujou sklo, ale je to pruser no, jak rikas ze chces novy fotak tak uvidis, todle je proste nemoc sigmy, ja chci na podzim taky nove telo tak mi to snad nebude blbnout

                                                0 0
                                                • pstasek  

                                                  Já právě myslim, že je to ******* těla, protože nemá dostatečnou citlivost AF senzorů. Zaplatit mi nevadí, ale chci zaručený výsledek.

                                                  Co si budem povídat, je to totální low-end…

                                                  0 0
                                    • Martin  

                                      jaj boha mária :D – podělím se o veselou historku :)

                                      slovo servis předemnou nevyslovovat. s tamronem byl můj pentax k-r v servisu 2×, pokaždé v německu, aby zkusili objektivu domluvit ohledně ostření na širokém konci…

                                      tehdy šlo o tohle: když jsem zaostřil na předmět, který byl dejme tomu 2 m od objektivu, a pak jsem přeostřil někam dál, tak objektiv neviděl rozdíl mezi dvěma a deseti metry a prostě nezaostřil. musel jsem před něj dát ruku, on přeostřil na blízkou vzdálenost a pak už zaostřil o na tu větší dálku. tamroni asi neodhadli vlastnosti pentaxích AF senzorů… ten tamron má mezi 3m a „nekonečnem“ dost málo místa.

                                      tělo s objektivem putovaly na seřízení až do německé centrály, zdrželo se to tam 6 týdnů (bylo to v rámci reklamace, čili lhůta je 4t). soudruzi v dojčlandu mi sice objektiv seřídili na moje tělo, ale to seřízení nehorázně zkurvili – objektiv sice ostřil ochotněji, ale tak velký front focus jsem ještě neviděl. v podstatě nic nebylo ostré. tak jsem seřval českou pobočku tamronu na 3 doby a objektiv šel zpátky. po měsíci se mi to vrátilo zpět. FF byl menší, ale ostření zas na pitel (složenina slov ***** a pytel). zas mejl na českou pobočku, zaslání sady testovacích fotek a další pokus – jiný kus stejné modelové řady. výsledky opět o hovně :D zas FF, zas neostřil na 17–30mm. takže ******, vrátit peníze a tamron za mě nebrat :D – banda trotlů.

                                      chování německé pobočky tamronu je dost otřesné. vůbec nekomunikují, chtít po nich poslat testovací snímky po opravě je nemožné, prostě to nedělají. a vypáčit z nich, co ti čumáci s objektivem dělali, je taky nemožné. navíc se mi po druhé opravě vrátilo tělo s bordelem pod matnicí…

                                      během té doby jsem koupil za tisícovku základní pentaxí sklo a měl jsem kliku na kus – tak ostrý seťák jsem v životě neviděl, naprostý luxus :)

                                      no a potom jsem pořídil tu sigmu 17–70 a pohoda.

                                      0 0
                            • camlost  

                              tím 17–70/4 jsem měl na mysli právě tuhle Sigmu.

                              jak ona, tak Tamron 17–50/2.8 mají vynikající pověst. to, že má pár kusů z produkce potíže, bych považoval za standardní věc.

                              před nákupem bazarové věci si to kupující samozřejmě vyzkouší na svém těle.

                              0 0
                              • Martin  

                                áha :)

                                produci sigmy neznám tak dokonale, tak jsem nevěděl jestli jde o model, který má konstantní čtverku… třebas Pentax má podobné sklo, 17–70, které má právě konstantní čtverku a prý je to naprosto luxusní zoom

                                0 0
    • Archik  

      Taky sem něco přihodím, kola jsem zatím neměl možnost fotit, fotky berte s rezervou, je to z jedné akce u nás, odpadl profi fotograf tak mají slespoň něco ode mně.

      http://vladimirnovotny.zonerama.com/Album/114329

      díky za každý koment

      0 0
      • Martin  

        o focení věcí s kolečkama je teď pěkný seriál na digmanii

        0 0
      • Smazaný účet  

        cim fotis? nektere jsou dobre, urcite to mas v oku ale nejak mi tam chybi svetlo na tech fotkach…

        0 0
        • Archik  

          Čau canon eos 450D a objrktiv tamron 17–55 f/2,8. Světlo bylo v čudu je to pod korunama stromů a navíc se střídalo zataženo s brutální sluncem.

          0 0
    • nitraq  

      Dotaz do pléna. Kde koupit foťák v zahraničí? Jsem rozhodnutej pro Canon G15 a když vidím ty ceny u nás a jinde, tak se mi to v Česku moc kupovat nechce. Přece jen tady 12 tis a na UK Ebayi 9 tis. K tomu Ebayi ale moc důvěru nemám, Canon prý poskytuje celoevropskou roční záruku a otázka je, jak by to bylo u stroje z ebaye, u klasickýho eshopu by to asi bylo jednodušší.

      0 0
      • Smazaný účet  

        jsem v UK, kdyz mi posles prachy tak to muzu koupit resp preposlat do CR..

        0 0
    • camlost  

      tohle bylo překvapení na jedné akci, která se zpěvu jinak vůbec netýkala (takže samozřejmě fotograf zcela nepřipraven).

      foceno ze 7. řady přes hlavu jedné paní s velkým účesem. blesk, ISO 800 (obstarožní šumící CCD čip), cca 150 mm / 5.6.

      ale dávám to sem, protože jsem s výsledkem spokojen.

      (a už tuším, že do nohou vyjde logo B-F :-/)

      0 0
      • camlost  

        hmmm, z modrého světla nezbylo nic, tak … nic.

        0 0
      • Martin  

        no není to špatné, akorát bych trochu řezal vlevo, přijde mi, že tam je moc místa

        0 0
      • black.horse  

        mě se to taky líbí, ale možná bych tam ocenil kotníky a né je takhle uříznul… místo vlevo je ideální pro logo akce a půjde to jako poutač na přístí ročník:-)

        0 0
        • Martin  

          za normálních okolností bych kotníky taky zmínil, ale dle autorova popisu situace soudím, že se komponovalo velice špatně ;)

          0 0
          • black.horse  

            tj, to chápu, ale tak je mohl zkusit dokreslit v malování, od čehá máme digitální věk, že:-)

            0 0
            • Martin  

              můžeš se toho ujmout ;)

              0 0
    • nox159  

      zdravim, zeptam se tady ( az se to vyresi tak to klidne blokni at se to tady neplete ) diky

      uvazoval jsem teda co vezmu za ten objektiv a rozhodl jsem se pro pevne sklo… ( max ho prodam kdyz se mi to s nim nebude libit ) mam nikon D3100 s setovy objektiv 18–55. Resim ted jestli vzit 50 nebo 35 , vim ze tam jsou nejake prepocty nebo tak nejak mezi DX a FX nebo neco takoveho co prodluzuje ohnisko a vim o tom prt. (moje zrdcadlovka by mela byt DX jestli sem to pochopil… )

      moje otazka teda zni pokud si nastavim na svem setovem objektivu hodnotu 50 bude to odpovidat te pevne 50ce nebo bude ta pevna delsi/kratsi…

      chtel bych s tim fotit i v interieru ale celkem se bojim toho ze to bude dlouhe…

      0 0
      • nox159  

        a jeste teda jedna vec me napadla… pokud bude ta pevna 50ka stejne dlouha jak 50 nastavenych na tom setovem tak pokud mas vetsi svetlost a budu fotit na plnou diru tak bude pozadi rozmazane vyrazne vice nez u toho setoveho na tu clonu 5,3 ktera odpovida te nastavene 50ce…?

        0 0
        • Smazaný účet  

          jo a jo:)

          0 0
        • bystřické  

          jestli ke sklu musíš připočítávat crop 1,5 tak ta padesátka bude mít ve skutečnosti 75 mm,35 bude 52 mm,ale nevím,já jsem nikona nikdy neměl a ani po tom netoužím.jestli chceš fotit v interiéru,je lepší mít něco širokého(10–20)jestli chceš mít rozmazané pozadí musíš mít sklo s max F2,8 a míň(2,1,8–1,4–1,2)

          0 0
          • nox159  

            silne me mate to „ve skutecnosti“ jde mi o to jestli bude „obraz“ stejny u pevne 50k jako kdyz si nastavim 50ku na setovem objektivu

            jinak mozna ze jsem se nepresne vyjadril chtel bych to brat jako objektiv na portrety ale abych s tim byl schopny vyfotit i portret doma…

            0 0
            • newbie  

              bude. :-) akorát na portréty doma je to spíš moc, pokud nebydlíš někde na zámku…

              0 0
              • Pedro404  

                Na ohnisko 55mm zaberu velkou část hlavy, když se fotim z natažený ruky, takže na portréty z 50ky stačí tak 2 metry místa v pohodě bych řek.

                0 0
              • nox159  

                tak jsem to zkousel a pritelkyni v kresle s rezervou vyfotim na 55ku v pohode… takze asi 50ku vemu

                0 0
        • Pedro404  

          Z těchhle dvou je univerzálnější 35ka, ale 50ka je super ohnisko na portréty. Měl sem 50 f1,4 a celkem mě mrzí, že sem jí prodal…

          0 0
      • Nimrod  

        na tobě je krásně vidět to, kvuli čemu jsem se tu někdy před 1/2 rokem čertil… ohnisková vzdálenost se nemění! mění se úhel vykreslený na čipu. to dělá tu „iluzi“ delšího/kratšího skla. podstatně rozumnější je používat slovo ekvivalent ve správném slovní spojení (ekvivalent kinu a podobně). bohužel pokud furt budeme používat to nepřesné vyjádření, budeme zbytečně plést začátečníky

        0 0
      • nox159  

        diky vyreseno klidne blokuj :)

        0 0
      • nox159  

        jeste jednu otazku k tomu pridam… mam tu pevnou 50ku a foti to pekne jsem spokojeny jen resim jestli koupit UV filtr jako ochranu nebo jestli je to zbytecne…

        v obchode mi rikali ze je to zbytecne a ze mi to bude kazit obraz… uvazoval jsem o obyč hame za 200,–

        jaky na to mate nazor? diky

        0 0
        • Martin  

          čím dražší filtr, tím samozřejmě lepší – levné filtry zhoršují ostrost snímku a můžou přidávat různé vady obrazu…

          pokud ten objektiv nemáš opravdu drahý, na UV bych se asi vyflákl – fungoval by ti hlavně jako fyzická ochrana přední čočky před poškozením a pokud nejsi prase, tak stejně budeš používat krytku

          jo, kdybys měl nějaké drahé sklo, pak by UV jako ochrana v úvahu přijít mohl.

          pokud to bude možné, tak si zkus domluvit zapůjčení toho filtru a udělej pár obrázků, uvidíš sám jak moc prasí obraz.

          0 0
          • nox159  

            takze levny to bude prasit a drahy se na to teoreticky nevyplati jo?

            ja se jen ptam, kamos co je spis takovy teoretik rikal at si koupim ten filrt, slecna v kamenaku rikala ze je to zbytecne ze to bude kazit obraz…

            jde mi o to ze obcas clovek polozi ten fotak nekde na louce… tak se mi tam nedostava binec…

            kritku pouzivam ale kdyz fotim tak ji po kazdem snimku nezadelavam samozrejme…

            0 0
            • Martin  

              drahý filtr na drahý objektiv ano, levný na levný ne :)

              IMHO bohatě stačí, když budeš mít nasazenou sluneční clonu, ta pochytá spoustu věcí, které by ti mohly jít po čočce… hlavně při pokládání aparátu

              0 0
            • Smazaný účet  

              kup si sluneční clonu.. má to větší machr efekt a sklo taky ochrání…

              levný filtr klidně kup, nemyslím si že by jsi viděl nějaký extra rozdíl (taky záleží jak moc to focení žereš a jestli zkoumáš fotky na 200%). Jediné kde by jsi snad mohl mít víc odlesků by mohlo být focení proti slunku, to by ti pak asi nezbývalo filtr sundat.

              0 0
        • Nimrod  

          to raději dávej pozor na přední čočku než kupovat kurvítko. filtry maj smysl až když jsi ochotný do nich investovat podstatně větší částky

          0 0
          • nox159  

            diky za radu/nazor :)

            0 0
            • Nimrod  

              kdyžtak se někdy ukaž na icq, dlouho jsem se tě neptal co packa a co děláš :-)

              0 0
              • nox159  

                na ICQ uz nejak moc nechodim spis teda vubec ne… ale ozvu se…

                ziju si spokojene :)

                0 0
                • Nimrod  

                  právě že jsem tě tam dlouho neviděl

                  tak fajn :-) a konec ot :-)

                  0 0
      • nox159  

        zdravim,

        mam tady dalsi dotaz :)

        vysvetlil by mi prosim nekdo na nazornem prikladu tuhle tabulku?

        resim treba foceni cloveka ktery stoji tak daleko aby se mi vlezl cely do zaberu na te pevne 50ce a chtel bych aby byl cely ostry a zbytek aby bylo rozmazane treba… jak to v te tabulce najdu?

        0 0
    • xcbike  

      dovolenkový panorámata z Krkonoš

      0 0
    • Martin  

      památka na outdoor-fun-photo-workshop

      0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • Georrge  

      prosim o pomoc – asi mi klekla karta, urcite jste se s tim jako fotografove taky setkali, tak me zajima vas nazor a zkusenosti.

      Kartu mam SanDisk Ultra 16gb class 10 (zapis pry az 30MB/s) a uz od zacatku trochu blbla. Fotky a prenos vsechno OK, ale pri nataceni videa ji kolisala rychlost a tak se nataceni samo vypinalo.

      Myslel jsem si ze s ni asi nebude vsechno v poradku, ale ze dokud neudela vetsi botu tak to nebudu resit (je to draha zalezitost).

      No ale ted se stalo :) karta byla ve ctecce, chtel jsem zkopirovat fotky, tak otevru kartu, nacte se prvnich 20 fotek z asi 500, pak chvili nic, a pak vyskoci hlaska ze je potreba formatovat kartu. Kartu vyndam, dam do fotaku, necham nacist a fotak zobrazi asi 15 fotek (a uplne jinych nez jake se nacetly v kompu), presto ukazuje ze je zaplnenych 8GB karty, ale ukaze jen par fotek. Dam znova do kompu, rozjedu nejake programy na obnovu smazanych dat a obnovu partition, ale nic se mi nepodarilo najit, jen asi dalsich 10 fotek, ty jsem ale osobne smazal. Zbytek z tech 500 nic. Porad se ale ukazuje zaplneni 8GB. Po nekolika hodinach jsem se na to vysral, kartu zformatoval a funguje, ale k cemu mi je takova karta…

      uz to udelala jednou, ale to se ve fotaku hlasila v pohode, v PC to taky chtelo format, ale pres fotak jsem stahl vsechny fotky a bylo to OK, ted uz fotky fotak nevidel.

      Je to kartou, nebo cteckou? Neboli co bych mel vymenit aby se to neopakovalo s novou kartou/cteckou?

      0 0
      • Smazaný účet  

        kartu prodat na aukru:)

        zachranu zkusit pres nejaky linuxovy system…

        0 0
        • Georrge  

          takze rikas ze to je kartou jo? :)

          me uz se kdysi stala podobna vec s kartou, uz drahno let zpatky, to jeste byla 512MB… taky po hozeni do kompu vyskocila chybova hlaska a vsechny fotky pryc… presto karta funguje dodnes :D ale nepouzivam ji, neverim ji. Nevim ale jestli to je kartou, nebo levnou cteckou, zacinam uvazovat ze koupim i drazsi ctecku.

          0 0
          • Smazaný účet  

            je to tak 50/50:)…mi zase tedka fotak nejak vykundil kartu, ze nejde formatovat/mazat v pocitaci:D…

            0 0
            • Georrge  

              boha… jinak karta byla z E-bay, takze mozna nejaky fejk :D ale tech 30MB pri zapisu dava, tak tezko rict…

              0 0
              • Georrge  

                teda ve cteni ne v zapisu :D zapis tak 15–20

                0 0
    • RacerX  

      Tak do mě :o)

      jinak to je jedna z dovči, malé doporučení…když jdete večer fotit do dun, oblečte se, protože až zajde slunce, je tam kuva zima :oD

      0 0
      • black.horse  

        parádní

        0 0
      • Martin  

        motiv hezký, ale něčeho bych ubral, buď vrchu nebo spodku, středovka tomu nesluší

        0 0
        • RacerX  

          určitě, asi by jsem šel směrem oboha pryč..zkusím a uvidím. :)

          0 0
          • Martin  

            taky si myslím, obloha je nezajímavá, tak se zaměř na nasvícenou texturu písku

            0 0
            • RacerX  

              Co třeba takhle? Kritiku a rady rád uslyším…opět :o)

              0 0
              • Georrge  

                lepsi, ja bych to jeste usekl kousek vlevo :) zajimalo by me co ostatni

                0 0
              • Martin  

                tak tak tak tak tak :)

                za mě ano, tak nějak jsem si to představoval, už bych na to nešahal

                0 0
              • JSt  

                za me je ta fotka moc obycejna. ze zapadu slunce jde urcite dostat vic.

                0 0
                • RacerX  

                  Tohle je ale uz mesic :-)

                  0 0
                  • JSt  

                    proto se mne to nezdalo. O:-) ze na to, jak je vysoko vubec nesviti. :-D

                    0 0
                    • RacerX  

                      :D

                      0 0
                    • Martin  

                      hehe

                      0 0
                    • Martin  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                      0 0
              • Stipka  

                mi se libi moc, spis bych postprocesigem vytahl strukturu pisku , parada ale :)

                0 0
                • Martin  

                  pověz jak… kontrast? clarity? lokální úprava? poděl se o know-how :)

                  0 0
                  • Stipka  

                    tak clarity urcite ale s citem, ale spis pres masku lokalni upravy.

                    0 0
                    • Martin  

                      ou jé… masky – to je to, co bych se měl konečně naučit :)

                      díky za tip :)

                      0 0
                      • Stipka  

                        masky jsou hodne dulezite :)

                        0 0
                        • Martin  

                          asi mi nezbude nic jiného než si je naštudovat :D

                          ach jo, to jsem si myslel, že si vystačí s lightroomem…

                          0 0
              • newbie  

                když… on má ten tvůj měsíc sluneční barvu… tak to trošku mate

                0 0
    • vili  

      Nachomítl jsem se na svatbu…podruhé fotím do rawu a upravuju a mám pocit, že jsem to přepískl. A teď čumím, že na druhým monitoru to je ok. Asi by to chtělo nějak zkalibrovat monitor :-(

      0 0
      • Martin  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • kankrlicek  

        Jediná fotka, kde mi vadí cosi v popředí je polibek novomanželů. Tam si myslím, že měli být sami :) Jinak paráda a líbí.

        0 0
        • Stipka  

          http://www.adammojzisek.cz/…-fotografie/! ja jsem fotil loni kamaradovi svatbu, moc na to nejsem spis na tu krajinu :-D ale tak pro inspiraci a aby jste mne taky mohli ****** :-D

          0 0
          • Martin  

            abyste *****, abyste… zas jedno kotě na sračky :D

            0 0
            • soc  

              Tak uz vim, z ceho byl dneska ten vyvar, chutnal fakt divne…

              0 0
          • Smazaný účet  

            ty jsi zmrdal kotatko…

            0 0
            • Stipka  

              nechapu ? :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                vid doom nade mnou:)))

                a kotatka pro doplneni a podkresleni situace, abys vedel cemu ublizujes:)

                0 0
                • Stipka  

                  jo gramaticky jsem to dal spatne to jo no :-D uz si to budu pamatovat, jen mi nesedelo to kote

                  0 0
                  • Martin  

                    když uděláš gramatickou chybu, bůh zabije koťátko. nebo štěňátko. nebo velrybátko, podle závažnosti :D

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      jenom bych doplnil, ze stenatka jdou jak na bezicim pasu…za chybejici interpunkci a y/i, s/z a podobne veci…a tak se jim nevenuje az tolik pozornosti…z neceho ta ropa vznikat musi:)

                      0 0
                      • newbie  

                        jj, jen za ten tvůj post šla tři… anebo jedno zvlášť krutě natřikrát .-)

                        0 0
          • Martin  

            celé jsem to neprojel, ale líbí… asi se tam pro inspiraci občas vrátím, kdyby po mě nedejbože někdo chtěl taky svatbu :D

            (na dvou nebo třech mi taky vadilo málo místa na kraji, ale já mám prostě raději větší prostor)

            0 0
        • vili  

          Oni puvodne byli sami, ale v okamziku polivku mne tam strcil hlavu oficialni fotograf, keryho sem ****** nemohl, ze. Takze su rad aspon za tuto fotku. Taky me tam rusi ze leze tak moc do zaberu, ale druhej pokus uz nebyl :-)

          0 0
      • Krys  

        Mne sa tie fotky páčia. Vyzerajú ako dobre urobené neumelé fotky zo svadby. Doom má pravdu s tým okolím objektov, ale na to prdieť, to doladíš časom.

        0 0
        • vili  

          Diky, jsem rad, ze nejsou tak uplne napicu jak to ohodnotil majstro.

          0 0
          • Martin  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
        • JSt  

          ty napises pacia a ja ctu pica. O:-)

          0 0
          • Krys  

            Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo.

            If you know what I mean :)

            0 0
      • Schoscha  

        ta čtvrtá mohla být zajímavá, pokud bys jinak zaostřil.Tzn.ostřit na bosé nohy, nabo aby byly ostré všechny.

        0 0
        • vili  

          No mne prisly zajimavy ty barevny lodicky. Proto sem ostril na ne.

          0 0
          • Schoscha  

            Aha, mě zase spíš přišlo zajímavější bosé nohy v obleku.

            Jako chlap barvu lodiček neřeším :-)

            0 0
            • vili  

              Jenom vecna: to nejsou bosy nohy, ale svetly polobotky ;-)

              0 0
              • Schoscha  

                Tak to je potom všecko ale úplně jinak :-)

                0 0
          • Georrge  

            tak me se taky libi jenom ta s botama :) k te nemam co dodat, proste se mi libi. Zbytek bohuzel uz min, bud mi jak doomovi nekde chybi prostor (moc natlacene na kraj, a to nemam nastudovane zadne poucky:) ), nebo mi to prijde moc tmave, a ty veci pred objektivem se mi taky moc nelibi. Vyrazy zucastnenych nebudu radsi komentovat, to je stejne chyba fotografa jen napul :) a ostatne prave proto se do foceni lidi zatim moc nepoustim, furt mi to kazi :D

            0 0
            • Martin  

              tvl, o mně se tu nezmiňuj nebo se zdiskredituješ :D

              0 0
              • RacerX  

                Tak uz se nehadejte o to kdo z vas je lepsi fotograf! Akorat to kazi toto jinak velmi dobre vlakno… Dobre svetlo buzničky! :)

                0 0
      • bystřické  

        mě se líbí první.třetí,čtvrtá,u d­ruhé mi nevadí,že se kření chlap,to se mi líbí,u ženské mi to vadí,takové fotky bych jim možná ukázal až po letech

        0 0
    • BaSic  

      Dnes ráno

      Názory vítány

      0 0
      • Smazaný účet  

        urizl bych spodek..kdyz to ma byt pokus o zrcadleni, tak klido osu do stredu fotky…na les na prave strane bych se taky vykaslal…listi vlevo dole rusi…

        0 0
        • black.horse  

          les mi nevadí, se zrcadlením souhlas, to lisí ruší… zbytek je ok, jen to vystředit… na lese mi vyhovuje, že to tvoří pravidelný obrazec = vlevo trojúhelník z krajiny, uprostřed bobeček a vpravo trojúhelník z lesa…

          0 0
          • BaSic  

            Díky za reakce, s roštím dole bych souhlasil, les napravo jsem cítil tak nějak podobně jako b.h, ale zrcadlo nebyl záměr, spíš jsem to tlačil trochu dolů kvůli zbytkům ranní mlhy nad hladinou, ale ta tam není skoro vidět, takže záměr se vlastně nevydařil. Snad příště :-)

            0 0
    • Martin  

      v sobotu jsem konečně otestoval čínský variable ND filtr…

      myslím, že to není nejhorší výsledek, na ostrosti se to dle mého moc neprojevilo

      http://picasaweb.google.com/…yPJy0liipFm0?…

      http://picasaweb.google.com/…yPJy0liipFm0?…

      akorát je potřeba dávat si majzla na nastavení do pozice, kdy to dělá kříž přes obraz

      0 0
      • Georrge  

        můžeš ještě napsat, při jakém nastavení to dělá ten kříž? jestli je to nějaký malý rozsah, nebo je třeba půlka rozsahu nepoužitelná?

        0 0
        • Martin  

          obrázek je v minulé kapitole :) takže tady pár slov

          dělá to jenom když ten filtr vytočíš na maximální zatemnění – jinak cajk

          0 0
          • Georrge  

            hmm zrovna max se hodi nejvic ne?:D nebo jinak – kdyz si delal tu reku na 6s, to jsi mel v jake pozici?

            Jinak obrazek si samo pamatuju :)

            0 0
            • Martin  

              kousek od maxima, ale autofokus ještě pracoval, takže vyložená tma tam nebyla

              0 0
      • Georrge  

        můžeš ještě napsat, při jakém nastavení to dělá ten kříž? jestli je to nějaký malý rozsah, nebo je třeba půlka rozsahu nepoužitelná?

        0 0
    • kankrlicek  

      Dávám do placu jednu polední :), ale byly nádherné mraky, tak jsem neodolal.

      0 0
      • kankrlicek  

        To je zajímavý – b-f to nějak i barevně posune. Budu si muset vyrobit nějaký vycibrený postup :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        trochu mi vadi ten vysoky blbinec vlevo..utrhnout!

        0 0
        • bystřické  

          až na tu tyčku to má dobrý

          0 0
          • Smazaný účet  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
          • black.horse  

            tyčka je dobrá, právě tím, že mě trkla do očí, provokuje tam potvora:-D

            0 0
            • bystřické  

              tentokrát to může rušit,být to kytka,vypadalo by to jinak

              0 0
              • black.horse  

                bejt to kytka, byla by to super spojnice dvou částí… ale bejt to slunečnice a ve spodním rohu pod ní hvězdičky od zapadajícího slunce, tak to bude megakýč:-D

                0 0
            • JSt  

              podle me tam taky patri. ;-)

              0 0
              • kankrlicek  

                Děkuji vám náčelnící, že jste se mně zastali.

                0 0
      • kankrlicek  

        Děkuji pánům za zastavení se a mírné zdrbnutí. Ta tyčka se mi právě líbila, ale jsem zvyklý, že co se líbí mé osobě, tak většině jiných osob nikolivěk :)

        0 0
        • vili  

          Tyčka dobrá, jen je škoda, že sedí na kraju toho mraku.

          0 0
        • camlost  

          taky to tak mám :-)

          (třeba tady bych zkusil úplně zakrýt horizont prosvítající za klasy – prostě bych dal foťák o pár cm níž. ale evidentně jsem v tom sám, tak ti do toho nekecám. jinak pěkné vč. barev.)

          0 0
    • malamala  

      Přátelé, poradil by mi někdo nějakou levnou zrcadlovku pro začátečníka? Mám tento foťák, což je dobré do kapsy, když někam jedu kolmo. Ale na zevly, kdy se plácám pěšky, bych chtěl něco o malinko lepšího.

      Děkuji za rady

      0 0
      • Martin  

        jaký máš cenový limit?

        0 0
        • malamala  

          Max. 10.000,– :-( , může být i bazarový.

          0 0
      • 58532  

        nikon d3100 + objektiv 18–105mm :)

        0 0
        • Stipka  

          S tou 3100 opatrne, nema bracketing… spis bazarovou d5000 a výš. 18–105 je dobrá volba :)

          0 0
          • camlost  

            imho si s řadou D5×xx a 18–105 nevejde do rozpočtu. jen objektiv bude za 4000 Kč, tělo za takových 7500+.

            tohle je imho běžná cena za nabízený D3100 + 18–105:

            http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

            koukám, že cenu D5000 jsem trefil přesně:

            http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

            D5100 bývá za 8500 Kč. (to je model, který bych volil, kdybych už uměl fotit s kompaktem a chtěl bych začít s DSLR. termín „uměl fotit“ ponechte, prosím, bez komentáře. ;-))

            co se týče jiných značek, nemám přesný přehled o vlastnostech jednotlivých modelů. kolega je spokojený s Canon 550D. ale ten bude asi taky přes rozpočet (k němu bude zřejmě existovat nějaká 18–135ka).

            0 0
      • Archik  

        Cenový limit je důležitý a jestli chceš nový nebo bazar. Poku by jsi šel do Canona, tak dnes představený Canon EOS 70D, podle mého názoru spustí prodejní lavinu starších těl v bazarech. Sledoval bych www.paladix.cz v případě, že by Ti nevadil bazarový stroj.

        0 0
        • black.horse  

          Proč? Já jsem letmo dneska v práci prolítnul popis a na tom foťáku mě nic nezaujalo.

          0 0
          • Archik  

            No já bych třeba jako velké plus bral lepší AF systém, 19bodů jako u 7D. A hlavně bych s ním chtěl točit i videa, prý by mělo být kontinuální ostření stejně rychlé při live view jako při sledování v hledáčku, což se teprve ukáže. Cenově to zatím není žádný zázrak ale to půjde dolů. Pro mě jakož to člověka co chce fotit sport to bude asi nové tělo do budoucna.

            0 0
            • black.horse  

              Aha, no je fakt že video je zase posun, ale osobně DSLR beru jako foťák a netočím, takže jsem si tuto věc neuvědomil:-) nicméně 19bodů je pecka, zvláště když 70% času používám středovej a zbylých 30% některý z „bočních“ :-D osobně hodnotím jako velké mínus módu dotykáčů:-( polohovatelnost ok, to beru… otázka co nový sensor, jak se ukáže… ale i tak se bojím, že mi přijde jako relativně zbytečný stroj a bojím se že móda „umělého“ vývoje a překotného chrlení novinek za účelem obratu prodeje přichází i do DSLR světa:-( prostě smíšené pocity.

              0 0
              • Archik  

                No já to beru z pohledu člověka který má aktuálně 450D, takže pro mě to bude posun dopředu, dřív jsem si myslel že mi bude video k ničemu, teď jsem dospěl k názoru že by se občas hodilo. A jak říkáš, ten foťák ještě nikdo nevyzkoušel, takže tepre uvidíme.

                0 0
        • Stipka  

          ale pokryti hledacku 98% ? celkem se divim ze tam nemaji 100

          0 0
          • Archik  

            To já se ani nedivím, přijde mi to jako že Canon říká, 100% pokrytí má řada xD, u řady xxD to nepotřebujou tak to tam bude stačit 98%. Prostě jejich strategie.

            0 0
            • RacerX  

              A to je to smutne…navic kdyz konkurence ma 100%!

              Bohuzel canon na lidi posledni dobou jebe! Sam jsem cekal na nastupce 7D, ale asi bych se nedockal a koupil jsem D7100. Rozumej 7D je vynikajici stroj, ale uz se prodava ca. 4 roky a novej model muze prijit co nevidet a to by mne pak fakt sralo :-(

              Jinak co se tyce 70D…no…nevim, radsi bych treba zrovna to 100% pokryti nez treba dotykac…nebo lepsi odolnost, ale to uz by zase sli proti 7D, nejsem si jisty jestli je na trhu prostor pro tu 70D.

              0 0
              • kankrlicek  

                Dotykáč je supr pro určení ostřícího bodu :)

                0 0
                • RacerX  

                  Jo, jenze nevim jak ty, ale ja mam fotak u ksychtu kdyz vybiram ostrici bod…a tech par snimku ze stativu nebo z ruky pres liveview…to je tak jedno procento. Myslel jsem ze trba na makro bych to vyuzil, ale tam jsem zase spis pouzil manualni ostreni, ale to je muj nazor a treba i nevedomost a spousta lidi to vyuzije mnohem vice…:-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Uz to vidim…frikulinsky borecek se svou samickou na koukalisti, objektin 18–200 vytoceny na max, borec jednou rukou drzi rotak, druhou patla po displeyi aby vyfotil prdel nejake slecny na druhem konci plaze:D

                    0 0
                    • Stipka  

                      mas recht. A jako na spravy dotykac se tam nahraje android , pak se stahne FB a uz se budou svihat votky online, stara vedle neho mu to z mobilu hned lajkne a je to tady. Pokroku zdar :-D

                      0 0
                      • Martin  

                        zářivá budoucnost

                        0 0
                        • kankrlicek  

                          Dám to pod tebe: Vy jste všichni chytrý jak rádio :) Mám-li foťák na stativu, vybírám ostřící bod přes dotykáč, jinak v hledáčku – tady cca 98 % případů, ale na stativu je to supr. Nebolí záda od ohýbání :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            ja si najedu na pozadovany ostrici bod pomoci cudliku…pokdu mam fotak na stativu, tak vetsinou o vteriny nejde:)

                            0 0
                          • Stipka  

                            jsme chytri :) proto jsme na BF :) ja osobně fotim ale radeji pres hledacek nez pres zivy nahled, proto mne to zarazi , ale ja mam stejne nikon tak do toho nebudu kafrat :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              ja displey pouzivam jenom pri pokusech o makro, kdyz si zvetsim misto na ktere ostrim…

                              0 0
                          • RacerX  

                            Ja se pokroku nebranim, nikde navic neni psano ze to clovek musi pouzivat. Spis jsem to myslel tak, ze se mohli spis zamerit na upgrade klasickych foto funkci nebo hardwaru. Ale co, cert to vem, ja uz mam na par let vybrano, ted uz jen nikkor 70–200 F4 ;-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ten by se hodil…:)

                              0 0
                              • RacerX  

                                Je uzasne malinkej a lehonkej…myslim ve srovnani s 70–200 F2,8.

                                Je to jeden z mala „cenove dostupnych“ objektivu ktery mne naprosto uchvatil :-) …jeste 16–85mm, ale ten jsem si uz pred tydnem koupil :-)))

                                0 0
                            • Stipka  

                              ja si taky brousim zuby na 7100, ten se jim neskutecne povedl, fotak presne pro mne, no a to sklo? to je super, jen ta cena no

                              0 0
                          • RacerX  

                            Dotykace pouzivam ca. 5let iphone a posledni tri roky ipady, nema to chybu. Jedina vec kam mi dotykac nepachne je notebook, predstava upatlaneho displaye jeste na laptopu…jdou na mne okamzite mrakoty! :D

                            0 0
                      • vili  

                        „stará vedle neho mu to z mobilu hned lajkne“ … :-D

                        0 0
    • Martin  

      zjistil jsem jednu zajímavou věc

      nejmíň špatných fotek publikuje člověk, který nepublikuje :)

      0 0
      • JSt  

        to je stara znama skutecnost, ze kdo nic nedela, nic nezkazi. ;-)

        0 0
    • Martin  

      tak jsme se zasmáli a já bych rád avizoval, že další pokusy o flame a nekonkrétní rýpání budu bez milosti mazat.

      0 0
    • nox159  

      dlouho uz tady nikdo nic nevlozil tak sem neco dam… zkousim to pevne sklo a celkem me to s tim bavi…

      jsem pripraveny na kritiku :)

      0 0
      • black.horse  

        děcko – nebere, neřeším, nehodnotím

        kytka – taková nemastná-neslaná, zaniká v tom obrázku, nevýrazná

        míček – pro mě pecka:-) dobře kompozičně, výborný kontrast barev, líbí se mi ta antuka a stíny, takové tygrování, jsou v tom komponované linie, příjemné, možná s tou ostrostí mohlo bejt větší o maličko HO a nebo případně rovina ostrosti nepatrně 2cm dozadějc, aby více vynikl „chlupatý“ obvod míčku, ale i tak se mi ten obrázek hrozně líbí…

        0 0
      • Martin  

        děti žeru, nehodnotím

        kvítka – tak trochu chaos, zkus si vybrat čistější motiv, ztrácí se ti v pozadí

        míček se mi líbí, ale jak padlo dřív – zvolit jinou HO, aby bylo ostré to chlupaté. tipnu si, že by to měl být motiv :)

        a asi bych si ohlídal, aby mi stín míčku neutíkal z obrazu, ten dotyk trochu ruší

        0 0
      • soc  

        micek super…

        0 0
    • Martin  

      nevyužít dnešní jasnou noc by byl hřích

      0 0
      • Martin  

        hm, tak nic, komprese b-f zaúřadovala :(

        0 0
      • Nimrod  

        také jsem chtěl, ale furt tu je něco jako opar (vysoká oblačnost?) a díky němu není poslední minimálně 2 týdny u obzoru vidět skoro žádná hvězdička :-( už mi ale začíná štvát, ani přes den díky tomu nevylejzaj kontrastně mraky, když už celkem kloudný občas i jsou… už aby byla zima :-)

        0 0
        • Martin  

          zimu nebrat, ale aspon podzim to chce, čekat na astronomický soumrak je docela masakr :) – skoro půlnoc a na severu furt světlo :)

          nicméně ten opar je taky humus

          0 0
          • Nimrod  

            na ten si ještě pár dní počkáme :-)

            zima je supr, jen musím konečně vyrobit vyhřívání na sklo. naposled jsem měl všechno obalený jinovatkou a to foukal lehký větřík :-/

            0 0
            • Martin  

              aspon ten měsíc k dobru to chce, tenhle snímek měl expoziční dobu cca 30 minut, start po jedenácté večer, a neupravovaný RAW vypadal, že je focený za dne :D

              hodinové a delší expozice jsou prozatím tabu…

              0 0
              • Nimrod  

                pro tebe jo, pro mě jsou nutnost :-)

                0 0
      • Smazaný účet  

        supr…ja vyhlizel oblohu mezi skalama cely tyden a HOVNO!

        0 0
    • Martin  

      finální verze včerejší půlhodinové expozice… Daydream alias bdělý sen o hvězdách

      0 0
      • Georrge  

        clona 3,5? ISO 200? To si fotil pres disketu nebo co?:) jinak hodne povedena fotka.

        0 0
        • black.horse  

          no, jelikož před časem kupoval silnej ND filtr se stavitelnou intenzitou, tak předpokládám, že to fotil přes něj:-)

          0 0
          • Georrge  

            jo to je vlastne on s tim filtrem :) nejak zapominam. To ten filtr teda ale musi byt hodne silny, ja jednou delal expozici na par minut, a skoro mi nestacila clona…

            0 0
        • Martin  

          foceno cca o půlnoci :) a na denní vzhled projasněno ve fotokrámu :)

          0 0
      • black.horse  

        tohle je povedené;-)

        0 0
      • newbie  

        nedá mi to se nezeptat: :-) proč to nesrovnáš? to ty naklánějící se kříže vaděj jenom mně?

        0 0
        • Martin  

          mírně srovnané to je :) ale ta perspektiva je taky trochu záměr

          0 0
          • newbie  

            nj… v případě fakt širokejch úhlů záběru to chápu, ale u fotky na výšku mi to prostě nesedělo, nooo :-) a třeba pokroucenej sloup o post níž je imho prostě zvěrstvo

            0 0
            • Martin  

              až se budu hoooodně nudit, můžu to zkusit srovnat v PS pomocí šibování s objekty – normální rovnání perspektivy by mi zdeformovalo kružnice na obloze a to jsem nechtěl.

              jak říkám, základní perspektivu a keystone jsem trochu upravoval, aby mi to neletělo na všechny strany, ale mírné padání byl záměr :)

              myslím si, že kdyby ty kříže byly úplně rovné, zas by ten snímek byl dost fádní.

              myslíš ten kříž s východo/západovým světlem u Matoshe? to mi moc nevadí. ne, že by mi ta zkreslená perspektiva připadala kulervoucí, ale neuráží mě to :)

              0 0
    • mathosh  

      Niečo z 1000miles – kritici sem :)

      0 0
      • kankrlicek  

        Jel jsi to, nebo jsi se motal okolo?

        První bych řezal asi na čtverec – pravý.

        U druhý mi vadí ten v pozadí, jinak pecka!

        Třetí je nějak zmačkaná :), ale pěkná náladovka a poslední je bomba, asi bych taky řezal, ale supr.

        0 0
      • vili  

        Máš z toho někde galerku? Díky

        0 0
        • mathosh  

          Išiel som ako doprovod / fotograf (aj keď by som sa tak nerád nazýval). Galerka ešte nie je – niečo sa objavilo priamo na webe 1OOOmiles. Zvyšok určite na MTBiker.sk. Fotky sú upravované v aute za jazdy atď a ide o prvý nástrel. Keď sa vrátim domov určite sa na to kuknem lepšie :)

          0 0
    • Martin  

      http://www.youtube.com/watch…

      Double Exposure: Canon vs. Nikon

      0 0
      • Georrge  

        a ja sem si dycky rikal proc ma kanon bile objektivy a nikon cerne, a ono je to proto, aby slo v akci rychle poznat, kdo je na ci strane :D

        0 0
        • black.horse  

          No, jedna teorie uvádí, že Canon má bílé objektivy kvůli absobci tepla na slunci a tepelné roztažnosti. Této teorii nahrává i fakt, že bílé jsou jenom teleobjektivy, širokáče, portréťáky atd jsou černé. A L-ková řada má jasnou identifikaci, červenej proužek… ale stejně mám pocit, že reálnější důvod bílé barvy je právě to rozeznání za jakej tým mačkáš spoušť už na dálku:-D

          0 0
      • Stipka  

        božíííííííííí :-D canon jsou slusnaci :) a nikon rebelove :)

        0 0
        • Martin  

          a canonisti jsou lamy, nechali se postřílet :D

          0 0
          • Georrge  

            co jsem si vsim tak pochcipali vsichni :D jinak v CS jsem dycky radsi za CT, ted mam canon, takze to odpovida :D

            0 0
            • Martin  

              na konci jsem si představil hlášku z CS… terrorists win :D

              0 0
      • Smazaný účet  

        hodne slaba napodobenina tohodle: http://www.youtube.com/watch…

        0 0
    • kankrlicek  

      Trochu jsem expeerimentoval – jak to vidíte?

      0 0
      • black.horse  

        viděl bych to dobře, kdyby tam nebyl ten kabel:-)

        0 0
        • kankrlicek  

          Moc pěkný – takový osamocený :)

          Chtěl jsem to mít takový jako škrtlý – ale bez kabelu je to fakt lepší, no :)

          0 0
        • vili  

          ta cestička je suprtrupr

          0 0
    • xcbike  

      holub

      0 0
      • black.horse  

        hezký úlovek, ale ta kompozice… bohužel hrozně blbě koresponduje s pozadím:-( přesněji řečeno spáš zaniká, navíc „jde ven“ – řezal bych zleva

        0 0
        • Martin  

          hehe, další s poučkama :D

          ale souhlas. zleva říznout, zprava kousek přidat (pro příště)

          0 0
          • black.horse  

            jsi mě infikoval:-P

            0 0
          • nitraq  

            Ty se směješ, ale teď na dovolený jsem si na tebe párkrát vzpomněl v souvislosti s kompozicí:)

            0 0
    • bystřické  

      tak zas trochu barviček

      0 0
    • gorre  

      .

      0 0
      • camlost  

        proč jsi to fotil? (= ptám se na to, co tě na tom pohledu tak zaujalo, že ses rozhodl jej vyfotit; a vážně se ptám, nerejpu)

        0 0
        • kankrlicek  

          Bych to fotil kvůlivá barevnosti (taková pěkná stažená), stínům a akci toho děvčete :) Mně se to moc líbí – ta fotka. Uvidíme co na to autor :)

          0 0
          • camlost  

            mně připadá, že je tam toho moc. kdybych tohle uviděl, asi bych fotil onu tenistku a její stín. vzal bych to na výšku, stíny stromů bych použil jako rámeček scény…

            to na mě působí nějakým estetickým dojmem. v tom okolo nic víc nevidím. na druhou stranu musím říct, že si vůbec nejsem jist, jestli by mě to napadlo na místě přímo při focení. ono se to takhle doma na gauči kecá. :-)

            kdybych chtěl vyfotit různě barevná vrata garáží, což by mě přímo na místě asi taky nenapadlo, vyfotil bych i ta černá vpravo. ale bez tenistky a bez stromu.

            taky jsem zvědav. skoro se bojím, že měl radost, jak jeho ratolest pěkně forhanduje a cvaknul to. což by byla škoda. doufám v hlubší myšlenku a čekám na reakci.

            0 0
            • kankrlicek  

              To máš recht! Pozorněji jsem se po přečtení tvého příspěvku podíval a vidím. Malinko cuknout foťákem doprava a pak řezat :) Ale asi by to byla středovka. Tak řezat víc :)

              Z toho gauče je fajn.

              0 0
    • vili  

      Něco z dovolené…

      0 0
    • Ondry  

      tomle videu jsem viděl obrázek, co se mi strašně líbí, zkusil jsem aspoň vyhledávání v googlu podle obrázku, že jsem si to vystřihl, ale prd, tak jestli by někdo neměl jinej nápad nebo aspoň název nějakýýho obdobnýho stylu.

      slova jako ,,shh comics" a spol mi nešly :)

      jestli odkaz nebude fungovat tak je to v 32m 23s

      díky

      0 0
      • Rolei  

        zkus Roy Lichtenstein, ale jestli je to on fakt nevím…

        0 0
        • Ondry  

          maximální respekt, stačilo zadat

          Roy Lichtenstein shh a bylo

          0 0
    • kankrlicek  

      Nejdříve se zeptám tady.

      Mám foťák na SD karty, kartu vždy vyndám z foťáku, vrazím do PC a kopíruju. Včera mi nešla vrátit zpět do foťáku, resp. šla, ale nedržela dole v aretované poloze.

      Nevíte jestli by toto šlo nějak svépomocí opravit. Nechci kvůli takové prkotině být měsíc bez foťáku.

      Dík

      0 0
    • kankrlicek  

      Moje oblíbená fotogenická chalupa :), naštěstí nám nepatří :)

      0 0
      • jipík  

        tu už jsem někde viděl, kde to je ?

        0 0
      • Stipka  

        paradni kompo :) vyborne :)

        0 0
      • camlost  

        mně se líbí popředí, libí se mi linie, ale docela dost mi tam vadí ten stromek, který „zakrývá“ dům – navíc je ten stromek přímo v průsečíku třetin… fakt mi tam vadí, nemůžu si pomoci.

        (ale chápu, že tam prostě je a že z téhle strany to bez něj vyfotit nepůjde)

        0 0
        • kankrlicek  

          To by mohla řešit pilka v tichu noci :) a nebo sofistikované metody retuše (kterou neovládám).

          0 0
          • Martin  

            to spíš ta pila :)

            ale jo, retušnout by se to nějak dalo

            0 0
      • vili  

        Příště zkus nějak zakomponovat tu moderní žlutou dešťovou rouru jak jim ladí se starýma okenicama, mohlo by to být fajn kontrast u té chandaloupky. btw. stromek mi taky vadí.

        0 0
    • pekoss  

      Cau, potreboval bych poradit, chci si koupit na svuj Olympus EPL1 objektiv 14–150mm.

      Dival jsem se na paladix, tenhle vypada slibne: http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

      Ale celkem me odrazuje, ze ten inzerat je psany nejakym „retard“ stylem, odepsal mi i na mail:

      Dobry den Petr,

      ano, myslim to je mozny ale samotne, ten objektiv stoji 7500 Kc (=50% od 15.000 Kc = cena novy)

      a ten objektiv je novy :)

      Nemuzu min…

      Taky preji hezky den

      Sli byste do toho, nebo priplatit 1000, nekdo ho tam nabizel za 8500 :)

      0 0
      • Martin  

        může to být nějaký cizinec a překládá přes translátor, ale přiznám se, že to na mě nepůsobí dvakrát dobře, proč by cizinec u nás prodával fototechniku – zkus mu napsat mejla anglicky, jestli taky odpoví jak dement :)

        0 0
        • camlost  

          kupoval jsem na paladixu od angličana žijícího v ČR (i když česky trochu uměl). osobní setkání, jednání slušné, doklady od zboží, vyzkoušení před zaplacením, žádný problém. :-)

          0 0
    • Martin  

      další bdělý sen

      0 0
      • black.horse  

        zajímavé, ale k dokonalosti mi tam vadí 2věci: a) neostrost stromů (asi vítr na dlouhých časech) b)startrails jsou moc krátké, buď o něco delší a nebo bych radši bodovky hvězdičky…

        0 0
        • Martin  

          jo, tu noc celkem foukalo. delší čas kvůli delším stopám jsem si nemohl dovolit, protože bylo kolem úplňku, čili docela blbé podmínky. kvůli velkému světelnému znečištění se nedala použít multiexpozice, na krátký čas by se hvězdy vůbec neprojevily.

          nicméně na pořádné star trails se chystám za 14 dní, snad bude jasno

          0 0
          • black.horse  

            obdivuju, na to bych neměl trpělivost sondovat počasí a čekat:-)

            0 0
            • Martin  

              zas je to něco jiného než běžné focení a baví mě to

              0 0
    • black.horse  

      Takový dovolenkový cvak, ale nějak nevím co s tím, přijde mi tam toho moc a to jsem už lehce řezal… nějaký nápad?

      0 0
      • Martin  

        zkusil bych to překomponovat – vyloučit z toho tu svislou stěnu vpravo – řezat je to asi škoda kvůli tomu klacku, předpokládám, že ten je tam záměrně

        0 0
        • black.horse  

          Díky, jj, klacek a šutry byl záměr, jen těch šutrů a věcí bylo moc. Skála mi to měla zarámovat ze strany, ale zkusil jsem i bez ní, ale nedostatky jsou v kompozici klacku, buď něco přebývalo, nebo to někde chybělo a nebo to bylo řízlé na hraně… prostě všeho moc škodí a možná bude nejschůdnější verze úplně bez klacku, ta byla taková jak ze sna:-)

          0 0
      • Smazaný účet  

        taky mam hmyzaka:)

        0 0
        • Martin  

          na FB jsem nechtěl rýpat, tak rýpnu tady

          technicky pěkné, líbí se mi to, ale vlevo dole trochu natěsno :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            zkusim orezat trochu jinak..,ale mi se to tak proste libilo…diagonalni chrobak:)

            0 0
    • Stipka  

      http://www.adammojzisek.cz/…lkeho-choce/

      tady je pár bajkových z Velkého Choče :)

      0 0
    • juraive  

      Foceno kompaktem. Co vy na to? :)

      0 0
      • Stipka  

        Jakoze technicky a kompozicne parada :) ted je to jen na divakovi jestli to jeho salek kavy :)

        0 0
        • juraive  

          Tak jasně že ne káždému se to musí líbit :). Jinak dík ;)

          0 0
      • black.horse  

        paráda, až na tu poslední se mi to líbí… nejvíc mě zaujala první a předposlední:-)

        0 0
        • juraive  

          A co se ti nelíbí na tý poslední fotce?

          0 0
          • black.horse  

            Ber mě s rezervou, ale sepíšu první dojmy: moc nemusím to zkosení, je mi jasný, že je to přirozený optický jev, ale prostě čím míň, tím líp. Ten barák je taková homole uprostřed modrého pozadí a nic k němu. Navíc to žlutý světlo od lamp moc nemusím, tomu snímku alespoň pro mě to noční focení uškodilo. Navíc dole zbytečně divně ořezáno. Přijde mi to v porovnání s tím zbytkem jako klasickej turisteckej cvak. Vezmi si tu první. Má to kompozici, má to prostor, hloubku, nápad, vtáhne mě to do kelímku jen na to kouknu. To je fotka, co mě okamžitě zaujala, ale ten barák je prostě žlutá homole kydnutá do modrý barvy:-) prakticky jsou aktuálně na BF seřazené podle mého vkusu vlevo bestofka, vpravo šeď…

            0 0
            • juraive  

              Máš pravdu, bylo to moje první večerní focení, dík za námitky, navíc nefotim dlouho a zkušenosti teprve sbírám ;)

              0 0
      • camlost  

        mně se líbí všechny, nicméně zaujala mě tužka a ponožka.

        ponožka prostě proto, že je sama o sobě zajímavá – přece jen se mé ponožky do zobrazeného stavu nedostávají, tak je to pro mě exotický obrázek.

        a tužka proto, že je hrozně těžké něco takového vyfotit tak, aby to zaujalo, což se tady podařilo. jen je škoda neostrosti těsně pod tuhou, ale přimhouřil jsem oči vzhledem ke kompaktu a vzhledem ke kompresi na B-F.

        0 0
      • Georrge  

        tuzka je genialni :)

        0 0
    • Stipka  

      Test pevné padesátky na Pustevnách :) snad se to s ní a bajkama naučím, co na ty fotky říkáte? zkoušeli jste pevným sklem bajky? • [url=https://pl­us.google.com/pho­tos/10405272329940206792­3/albums/5907006581­011081761?authke­y=CO2MjYX6yOb8gA­E]tady[/url]

      0 0
    • Pablo  

      4X JBC Revelations – quali 2.8.2013

      konstruktivní kritika vítána

      0 0
    • kankrlicek  

      Momentka z dovolené – proměněný trestňák.

      Bylo to v takovém jako skákacím ,,hradu" pro děti, akorát tohle bylo malinké hřiště. Hasiči to furt kropili, hrálo 5 proti pěti, konkrétně proti holkám stálo pět kluků a prohráli :)

      0 0
    • Martin  

      Lysinka

      0 0
      • black.horse  

        tohle je moc pěkný, na první pohled mi to zaujalo, ač tam nění nic k vidění, tak je to pěkné a nechává to prostor fantazii, aby si ty barvy člověk domyslel:-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        zalajnovane presne podle poucek:)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Co ten formát a šum kolem stromu?

        0 0
        • JSt  

          postprocessing, voe!

          0 0
        • Martin  

          format c: /fs:udf

          0 0
    • black.horse  

      Malej úlet, ale chtěl jsem zkusit něco divnýho a „jinak“, názor si udělejte sami:-)

      0 0
      • kankrlicek  

        To je síť v okně? Tohle je dobrý, kdysi mě napadlo něco podobného – portrét. No nedopadlo to dobře :)

        0 0
        • black.horse  

          jj, foceno skrz okenní síť:-) byl jsem zvědavej, jestli to udělá ten matrix nebo ne:-) každopádně expozice asi 25s z ruky, lol :-) mě ta bouřka vzbudila a byl jsem línej lovit stativ ve skříni:-D

          0 0
    • Georrge  

      táák dneska přišly díly z bomexu, tak jsem tu parádu hned složil, no a taky vyfotil :) na BF je ta fotka ale moc na široko… další fotky možná zítra, dneska už se mi nechce :D

      0 0
      • kankrlicek  

        Krásně zdokumentované dva koníčci :)

        0 0
        • Georrge  

          děkuji :) jen mě teď docela vadí ty odlesky na řazení, ty víčka mají krásnou karbonovou strukturu, takhle je to ale zabité v odlesku, asi budu muset zkusit jiné světlo.

          0 0
      • nitraq  

        Pěkná produktová fotografie:)

        0 0
      • black.horse  

        tyjo, to se moc povedlo, možná difuznější světlo na horní plochy, lesknou se dost, ale jinak pecka, navíc tahle barva se mi líbí;-) Co je podklad? Mě to přijde jak herní podložka pod myš.

        0 0
        • Georrge  

          jj s tím světlem to není ideál, viz o pár postů výš (ale vlastně jsem to napsal až po tobě :D ), ale tak mě napadá – nepomohl by tady polarizák? A jestli jo, nemáte nějaký tip na dobrý relativně levný polarizák? Už bych si ho mohl koupit :)

          Jinak podložka je nějaký černý chlupatý hadr co jsem doma našel :D

          0 0
    • kankrlicek  

      Stříbrný vítr (a la) :)

      0 0
    • Archik  

      Mám dotázek nemá tu někdo z Vás makroobjektiv pro canon a nebydlí někde v okolí pardubic? :o)

      0 0
    • Nimrod  

      nenašel by se někdo tady z okolí, řekněme 50km od písku, kdo by měl převodovou hlavu? předpokládám že arcu swiss, linhof a podobně tu nikdo mít nebude, ale třeba takový manfrotto 400/405/410 by někdo mít mohl. hrozně rád bych si ji ošmatal, přijde mi, že tudy vede má cesta co se týče hlav

      0 0
    • patman  

      neco malo pohledu z francie vice v lepsim rozliseni zde

      0 0
      • patman  

        nema to vztah k tem fotkam, ale pro toho kdo se zajima o koupi Fuji XE-1 se nabizi do konce srpna k fotaku s jednim objektivem druhy za 1,– Kc viz

        coz mi prijde jako velmi dobra nabidka.

        Vzhledem k tomu ze uz XE-1 mam tak to nemohu vyuzit, ale pokud by ji jekdo chtel koupit a stacil by mu zatim jeden objektiv nabizim prispevek na koupi v cene poloviny MOC druheho objektivu vymenou za ten druhy objektiv. mam zajem o tu 60, jinak uz mam zoom 18–55 a jsem velmi spokojen.

        0 0
    • black.horse  

      Jelikož človek si musí občas udělat radost prostě jen tak pro potěšení, takže mám na stole tyhle pytlíčky a už se těším až je půjdu vyzkoušet:-)

      PS.: kdyby někdo měl zájem, prodávám dosavadní filtrovou výbavičku

      0 0
      • kankrlicek  

        Blapřeji :) a už se těším na ukázky.

        0 0
      • Stipka  

        tak to je mazec :) za to si prodal sestru ne? :-D LEE je nejvetsi luxus, preju hodne paradnich snimku :)

        0 0
        • black.horse  

          Díky oběma, už se těším na vyzkoušení:-) původně jsem váhal zda to má na to moje cvakání smysl, ale pak jsem si řekl, žiju jen jednou, tak si to aspoň užiju:-) jinak jsou to BigStopper, dva přechoďáky a držák s redukcemi a ani to nestálo ranec, jen jsem trefil slušnej kauf na bazaru…

          0 0
          • kankrlicek  

            Ten Bigstoper mám v merku už dlouho, zatím jsem nenašel odvahu to jít zafinancovat – ale mám to v pořadníku.

            0 0
            • Stipka  

              Já jsem si jednou koupil hitech 1000 x cas, je mi jasne ze to neni jak bigsatoper, tahne to do vseruznych barev, ale chytnout s tim tu spranou expozici to je peklo :-D stahl jsem si na to naky program na telefon aby mi to pocitalo tak nechci radit, ale je to dobra vec :)

              0 0
        • Nimrod  

          no… skoro bych řekl, že jsou i lepší :-)

          0 0
          • Stipka  

            lepsi filtry nez LEE?

            0 0
            • black.horse  

              …jako důstojné konkurence mi napadá třeba Formatt, B&W… ale posoudit co je jasný „best of“ imho objektivně asi nelze, každé má nějaké vlastnosti a nejspíš každej bude mít konkrétní druhy filtrů jinak dobré. Např. CPL Hoya HD má dle mě výhodu v tom, že ubere méně EV, takže výhoda při focení z ruky proti ostatním a teďka otázka je jak je tato vlastnost důležitá? Pro někoho jo, pro někoho vůbec.

              0 0
            • Nimrod  

              ano, tíhnu tak nějak ke všem, kteří dělají ze skla, tudíž, abychom neodbočovali a zůstali u čtyřhranných: formatt, tiffen a pochopitelně singh-ray. možná dělá i někdo další, ale neznám je. u lee mi třeba štve to, že si nejsem moc schopný vybrat filtry pro čb, nd dělají v pro mě nesmyslných denzitách (3ev a pak až 10ev) a tak. ale jak naznačil black horse, bude záležet na osobních preferencích, přestože tyhle špičky budou asi všechny co do kvality výborné. ještě mi u lee mrzí to, že jsem nejednou četl o tom, jak ztrácejí v některých pouzdrech od lee barvu, popřípadě se tvoří lokální chyby. to u takto drahých filtrů zamrzí

              0 0
              • Nimrod  

                teda teď koukám na singh-ray a ona je to pryskyřice… to byla vždycky? já měl za to, že dělali ze skla, a asi ne…

                0 0
    • kankrlicek  

      Vyvětral jsem nějakou svou vykopávku – Industar 50/3.5 – první je s AF.

      0 0
      • Stipka  

        třetí je parádní :)

        0 0
      • Nimrod  

        hmmm… pokud se ti tohle sklo zamlouvá, možná by nebylo od věci zkusit pořídit industar 55/2.8 n-61 l/d, jedno z mála „radioaktiních“ skel. viděl jsem z toho nějaký fotky a fakt pěkný :-)

        0 0
        • kankrlicek  

          Já jsem takový fotografický ,,křovák". Konkrétně na tomhle Industaru nejvíc oceňuji fakt, že jsem ho dostal darem a že je lehký. Taky se mi líbí, jak se používáním zušlechťuje. Dostal jsem ho značně zkorodovaný, teď je krásně lesklý.

          Ale když se s ním fotka povede (což není často), tak jsem patřičně hrdý :)

          0 0
          • Nimrod  

            jasný, já jen jak zaznělo industar, tak jsem si vzpomněl na tenhle klenot :-)

            0 0
            • kankrlicek  

              Zkopíroval jsem si to do poznámek a budu čas od času hledat :) Dík.

              0 0
    • weekend warrior  

      tak take pridam par cvaku z weekendu s family…

      diky za pripominky

      0 0
      • weekend warrior  

        taky neco jineho nez ty deti

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jaszczurka, bardzo ³adna!

          0 0
        • black.horse  

          Ještěrka se mi líbí, asi by to chtělo maličko kompozičně doprava, aby měla oko od středu obrazu vlevo a koukala jako by čumákem do obrazu. Ale jinak se mi líbí využité „křoví“ v bokehu…

          0 0
      • Smazaný účet  

        druha fotka je jak s Resident Evil:)

        0 0
      • kankrlicek  

        Válčils o víkendu? :)

        Dobrý, mě tam vždycky s.rou ty přepaly – fotka pěkná a velmi podobným způsobem si ji zmrším.

        Ta dole s tím svetelným lúčom – co to je? :)

        0 0
        • weekend warrior  

          přepaly mě pálí fest:( nějak nevim, co s nima, jak se jim vyhnout… a vše foceno za už docela jemneho pozdniho světla

          Asi dva, mozna tri kombajny sklízejízí nějaké zrní na poli u Markovic – Chrudim, někdy kolem 23:00… uplna tma, ale drive do zaberu neprijeli, cekal jsem tam na ne skoro 2 hodiny, sedice na kolejich zrusene trate na Hermanak:)

          tady v te zmensenine to neni videt, ale je prca, jak je ta fotka zrnita, protoze ve vzduchu bylo hrozne prachu od toho sekání…

          0 0
          • weekend warrior  

            jsem blb, fotak mam nastavenej s korekci expozice ++neco, proto ty prepaly…

            0 0
      • nitraq  

        Ta druhá je super, taková hodně naléhavá.

        0 0
      • Thidney  
        1. není fotka, ale grafika :-) jsem konzerva, takže na mě moc kontrastu,

        barev a serepetiček okolo, ale do rodinýho alba nebo do letáku asi v pohodě

        1. ok. Ta se mi líbí. jen bych přiřízl zezhora, aby se oči dostaly

        o něco výš. Klidně k tomu dlouhýmu vlasu co trčí doleva nahoru.

        1. žlutozelenej flek vlevo nahoře mi vadí, co to hodit do čb/sépie/já

        nevím čeho, co by v rodinným albíčku netrčelo. neujelo ti trochu ostření? z toho bf rozsypu to nepoznám, ale přijde mi že je kůra je ostrá a děti trochu plavou.

        1. LSD rulez, barevný porno jak vyšitý. Odříznout vršek
        2. Hezkej kýček, světlo ok ořez taky, jen je tam strašně moc nohou

        bez hlav.

        0 0
        • weekend warrior  

          diky za kritiku…

          k jedniccce: jo, je to plakat na zed:) samotne, bez bordelu mi to prislo nudne..

          ke trojce: pridavam upravu, je to lepsi?

          0 0
    • vili  

      Tak opět trochu z víkendového turnaje…

      0 0
      • weekend warrior  

        2 a 5 se mi libi. u dvojky skoda sloupu, u petky bych odmazal cernej flek(triko)

        0 0
        • vili  

          chm, máš recht, jdu na to. Díky

          0 0
    • Stipka  

      Tak jsem si zase nafotil další svatbu :) jo chtělo by to FF :-D fotky

      0 0
      • black.horse  

        pěkný fotky, zdůrazněné barvičky, ale pro mě tak přesně akorát na hranici vkusu, o maličko víc a tahá mě to za oči, ale tkahle je to dobré a pestré… ale asi jsem magor, ale jediné zásadní čeho jsem si všiml, že ženich asi moc nenosí sako, má krátkou kravatu a neumí ho zapnout (resp rozepnout) :-)

        0 0
        • Stipka  

          BYLO 35 STUPNU , KDO BY CHTEL MIT MIT ZAPNUTE SAKO :-D NO BARVY MAJI RIZ TO JO, JE TO MUJ STYL, MAM KALIBROVANY MONITOR TAK ZA MNE JE TO OKEJ , KAZDY MA RAD SVOJE :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            co kricis voe:)

            0 0
            • Stipka  

              ja jsem v praci a semtam to mam zaple a tak pisu nez abych to furt vypinal :-D jsem potichu :-D

              0 0
              • black.horse  

                NeKeCeY WoE WoE, zHe w pRaAaCi pIiIsHeSh tAkHlE YaK DeBiIiLeK?!!! :-/ MrTe Te MuCiNkAaAm PiCzO!

                0 0
                • Stipka  

                  jestlize kreslim vykresy tak pisu velkym popisky …

                  0 0
          • black.horse  

            zapnuté… on má zapnuté úplně, zapíná se zásadně jen horní knoflík u dvouknoflíkového – dle „legendy“ král Eduard VII. by mu to vysvětlil :-D

            0 0
      • Smazaný účet  

        k barvickam..na mojem vypalenem monitoru fotky docela sviti…tkaze na nejakem kalibrovanem bych se mozna i bal ze to bude moc…

        jinak tomu prd rozumim, tkaze nebudu dal blbe kecat…

        0 0
        • Georrge  

          ja mam barvicky rad :) akorat u lidi vypadaji oranzove xichty divne, proto se do foceni lidi moc nepoustim :D

          0 0
    • weekend warrior  

      pridavam par cernobilejch vejskrabku:

      1/ v noci u ohne

      2/ velkej vyrez na velke iso, ale sum mi tu nejak nevadi

      3/ blbiny, kraviny

      0 0
      • kankrlicek  

        Rybář je dobrej, škoda, že rybu neměl kousek vedle těla :)

        0 0
        • weekend warrior  

          ntjn. ale pribeh je „mnohem“ zajimavejsi: nejdriv se vztekal jak blazen asi pet minut, nez do te vody vubec vlez, hygos, a pak, celej stastnej veme do ruky mrtvou ry(k)bu, kterou tam uvidel:)

          0 0
      • vili  

        to je Matěj Holan z podjezevčí skály, ne? :-)

        0 0
    • Petr.T.M  

      Tož zatim nefotim, ale už sem si kúpil foťák. Tak asi začnu.

      0 0
    • weekend warrior  

      jeden hajzl z milionů:

      jen pres makropredsadku +5dia b+w. vec uplne na pytel aneb jak vyhodit prachy…

      0 0
    • Georrge  

      nějaké nádobí. Časem budou další :)

      0 0
      • black.horse  

        dobře:-) koukám, že Tě produktovka baví a jde Ti. Jen subjektivně, chybí mi plasticita a i je to světlo docela tvrdé… ale za mě pěkný, tohle bych nedal…

        0 0
        • Georrge  

          děkuji :) zkouším, baví mě to :) asi nebudu portrétní typ :D světlo tvrdé je aby vynikly rysy skla, bohužel ale je to dost nepřehledné… chce to ještě vychytat, ale z té metody jakou to dělám už moc nevytřískám :D na nasvícení používám jen pár baterek, nic víc nemám, s pořádnýma štelovatelnýma světlama by se hrálo líp :)

          0 0
          • Martin  

            zkus na ty baterky hodit nějaký difuzér, světlu to dost pomůže, teoreticky by stačilo třebas tohle http://www.tmart.com/…_p94418.html. eventuelně si udělat nějaké malé zátišíčko a produkty nasvicovat nepřímým světlem. našlápnuto máš pěkně, tak experimentuj

            0 0
            • Martin  

              mám pocit, že nějaké difuzéry za pár kaček jsem zahlídl i na Paladixu

              0 0
            • Georrge  

              jj difuzéry by bodly, asi něco nakoupím :) trochu problém je i ten, že nemám žádné stativy (držáky) pro ty baterky, takže je to všechno zespodu nasvětlené, což není ideál, ideál by bylo to zkombinovat. Takže budu muset pořešit i nějaké stativy pro ty světla :) tu ale bude stačit pár latí a něco si postavit. A taky děkuji za pochvalu a připomínky, člověka to posouvá dopředu.

              0 0
              • Martin  

                držáčky zbastlíš, fantazii se meze nekladou :)

                0 0
      • Martin  

        na můj vkus trochu natěsno

        0 0
        • Georrge  

          jj vím, ale to je proto aby tady na těch pidi fotečkách šlo aspoň něco vidět :D

          0 0
    • Martin  

      dotaz na lightroom – nevíte někdo, jak ovlivnit v Develop modulu třídění fotek? vadí mi situace, kdy sloučím snímky do panoramatu nebo do HDR a Lightroom mi ten sloučený snímek hodí na konec – párkrát se mi stalo, že mi to sloučené hodil za zdrojové snímky, ale netuším, jak to udělat :)

      p.s.: slučuju tak, že si označím zdrojové snímky, seskupím je do stacku a pak na stack kliknu pravým a dám edit in a merge to panorama nebo HDR in photoshop

      0 0
    • Nimrod  

      tomhle videu je asi celkem šikovný stoleček pro produktovou fotografii, bylo by velice jednoduché si ho vyrobit

      0 0
    • kankrlicek  

      Trošku experimentuju, co vy na to? Jde se na to koukat?

      0 0
      • black.horse  

        první možná, něco v tom je co zaujme, hlavně kontrasty, cítím z toho ostré dopolední slunce v létě, ale chtělo by to něco dolů, chybí motiv nebo nějaká výplň… druhá ne, na to se za mě koukat nedá, protože tam nic nevidím:-) vyloženě mi štve ten stín a to že ten potok zaniká.

        0 0
        • kankrlicek  

          Děkuji, tady to je výrazně lepší než na spec. foto fórech :)

          Jak to říkal Iljič?

          0 0
      • Thidney  

        zkusil jsem to hodit do bw a oříznout, ale nebaví mě to :-)

        0 0
        • Martin  

          téhle konverzi bych neříkal černobílá, ale šedošedá :) – nějak tam postrádám černou a bílou ;)

          0 0
          • weekend warrior  

            no zkusil jsem si tam dat vic kontrastu, vytahnout cerne, ale vzhledem k tomu, ze na fotce vlastne neni nic, co by bylo motivem, nepomohlo to…:(

            0 0
            • Martin  

              nj, ne každý snímek je vhodný na konverzi do ČB. naopak, jen málokterý v ČB vynikne

              0 0
    • mathosh  

      Kompletna galerka z 1000miles, nič moc no keby sa niekto nudil…http://w­ww.mtbiker.sk/clan­ky/6461/fotoga­leria-craft-1000-miles-adventure-2013.html Kritiku a názory uvítam :)

      0 0
      • weekend warrior  

        celek na me pusobi jako dost dobre momentky + sem tam nejaka „studie“, ktere je dluzno ti zavidet…

        jiste by se nad nekterymi snimky dalo asi nejak polemizovat, ale…asi by bylo fajn, kdybys treba Ty vybral pro tebe ty best of a o tech se muzeme nejak bavit…

        0 0
    • MichaelSimek  

      Kamarad v Andorre vytahl velky fotak a blesk a ja nevim co vsechno (trvalo snad hodinu kazda fotka!) tady jsou skeny (neni to digital) tech fotek bez zadny upravy, tak by me zajimal nejaky nazor – http://plus.google.com/…287806358897

      0 0
    • patman  

      dnesni makovice

      0 0
    • Necris  

      Ano občas fotím a zároveň jsem v podobných kopcích ochoten s místními uživateli debatovat o tom, jak převodníky 42/28 jsou pro každého ;)

      0 0
    • weekend warrior  

      Dotaz na zdejší fotomistry:

      Variabilní ND filtr na megazoomobjektiv 18–200 prumer 72 Marumi ND2-ND400

      http://www.aaron.cz/…-filter-72mm

      Vyhozené prachy(lepší x samostaných ND filtrů? V čem lepší?) nebo ok?

      Díky moc za rady…

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce