Foťák místo Olympus C-740UZ na kolo

37 nepřečtených
  • onelook

    Zdravím, většinou si beru s sebou na výlet jen mobil (malinký, ale kvalita fotek je použitelná jen za výborných světelných podmínek a pokud není třeba zoom) a fotím jím. Ale někdy, když chci fotit něco dál nebo za horších světelných podmínek, tak si s sebou beru starý Olympus C-740UZ, tedy ultrazoom s 10× zoomem, elektronických hledáčkem, 3.3 Mpx. Chtěl bych si pořídit něco novějšího, co by mi jej nahradilo. Tento foťák vozím na krku na popruhu pod bundou nebo přitažený páskem, aby mi neplandal. Má včetně 4× AA asi 400 gramů a dá se to takto vozit celkem v pohodě. A hlavně je to hned při ruce a nemusím to lovit z nějaké brašny.

    Nejsem ale spokojený s kvalitou fotek (na dnešní dobu), rychlostí odezvy, video je nepoužitelné (mobil dělá mnohokrát lepší), karty xD už ani snad nejsou k sehnání a jsou malinké kapacity, … prostě stará vykopávka, i když ve své době to byl pěkný kousek (dokonce má celou přední část z hliníku, po sw neofic. úpravě umí RAW apod.).

    Otázka je, co byste mi doporučili. Cenovou hladinu neuvádím, více než 15k až 20k se mi do toho moc dávat nechce. Tím ale nechci říct, že to má být takto drahé, možná splní účel něco výrazně levnějšího. Zrcadlovka mě láká kvalitou fotek, možností rozostření pozadí kvůli většímu snímači a možnostmi, ale tahat s sebou nějaké těžké objektivy a někde na cestě je přehazovat mi nepřijde nepraktické. U bezzrcadlovky s výměnnými objektivy je to podobné, na cestách se mi nechce nic vyměňovat, někde by mi to upadlo, dostal by se mi tam bordel… (tedy zkušenosti s tím nemám). Ultrazoomy se dneska předhánějí v tom, který bude mít větší číslo před „x“ a světelnost apod. mají horší než ten C-740UZ (2.8 – 3.7) nebo to jsou skoro kilové přístroje. A nějaký obyčejný kompakt by byl asi krok zpět v možnostech, ergonomii.

    Také bych ocenil odolnost proti rozbití. Nemusí to být zrovna ze železa nebo hliníku, ale prostě při takovém šetrnějším zacházení na kole by se tomu nemělo hned něco ulomit.

    Aneb hledám náhradu, která bude ve všem podstatném alespoň na úrovni tohoto starého přístroje (na horší se zvyká špatně) a zároveň čekám, že po tolika letech to bude celkově samozřejmě mnohem lepší :)

    0 0
    • MirosPikos  

      Mam v hledáčku tyhle přístroje, třeba ti to ulehčí hledání. Nemá to až tak velký ZOOM, ale na kole mi přijde, že ho člověk stejně moc nepotřebuje. Soudím podle sebe, spíš se mi hodí něco na krajinky a nebo případně makro, když na něco natrefím.

      http://www.photographyblog.com/…mple_images/

      http://www.photographyblog.com/…mple_images/

      http://www.photographyblog.com/…/conclusion/

      http://www.photographyblog.com/…/conclusion/

      Festovně vypadaj zdá se všechny. Ale nic outdoorového. Všechny vynikají docela dobrou světelností a dokážou udělat kvalitní fotku, když s nimi fotí někdo, kdo tomu trochu rozumí a umí si všechno nastavit. Líbí se mi u Panasonicu možnost ovládat fotoaparát mobilem (iOS nebo Android). Což na kole asi nevyužiješ, ale mě by se to hodilo, když v zimě natáčím ptactvo na krmítku, například :)

      0 0
      • MirosPikos  

        Ještě by se dalo z Canonu PowerShot S110, ale ten je ve srovnání s Coolpix P330 řekl bych horší volbou.

        No a pak klasika G15 nebo G1 X.

        http://www.photographyblog.com/…_g15_review/

        http://www.photographyblog.com/…g1_x_photos/

        0 0
      • Mike Gaucher  

        Řešil jsem podobné dilema asi dva měsíce.:-) Který vybrat XZ-2, LX7, P7700, G15, …? Porovnávál jsem pořízené fotky, videa, ovládání …

        Nakonec jsem včera objednal Pan LX7 při vědomí, že ideální řešení neexistuje.

        Koukni se na Digimánii, tam jsou podle mě dost dobrý recenze na tyhle věci.

        0 0
        • camlost  
          • tam každý měsíc vychází článek Doporučené fotoaparáty.

          poslední vydání je květnové:

          http://www.digimanie.cz/

          0 0
        • MirosPikos  

          „…Nakonec jsem včera objednal Pan LX7 při vědomí, že ideální řešení neexistuje…“

          Z toho budu vycházet, ideální řešení neexistuje. Člověk vybírá, vybírá a pořád míří výš a výš, až už si říká, jestli radši nejít do zrcadla :) Ale z toho už jsem vystřízlivěl. Chci krabici, z který vylezou při trochu snažení kvalitní fotky a kterou dám snadno mezi svačinu a pumpu v báglu, ale víc už ani ťuk :)

          Takže si vyzkouším, jak mi který přístroj padne do ruky a jak mi sedne logika jeho ovládání/nasta­vování a ten vezmu. Kéž by to byla P330, kterou mám v nabídce za 6500,–. Parádní velikost, slušná světelnost, výstup v pořádku. Jediné co mě mrzí je menší výdrž a trochu pomalejší ostření. Jenže co by člověk chtěl, za takovou cenu.

          0 0
          • vasek80  

            Mě právě také lákalo vyměnit zrcadlo za nějakej vyšší kompakt.

            Když jsem viděl výstup z G1 X, tak jsem koukal s otevřenou pusou (patrně lepší výstup jak má stařičká D70). Moc se mi líbí Géčkové Canony, zejména se mi líbí samostatné kolečko pro korekci expozice.

            Zjistil jsem, že stejně poslední roky fotím jen 18–70mm (27 – 105 mm) objektivem a teleobjektiv se válí v šuplíku a tak mě lákalo nosit na krku jen větší kompakt. Ona se víc jak kilová DSLR s objektivem na krku třeba na dovolené pronese.

            Nakonec jsem zase zvolil DSLR. Rozhodla rychlost ostření i snímání, rychlost ovládání a přehled skrze hledáček, kde parádně vidím zaostření. Fotím naše psy a nedovedu si představit fotit hrající se psy, kteří lítají jak rakety, kompaktem, komponovat přez displej a zomovat prstencem nebo tlačítkem. Fotím na prioritu clony a palcem otočným voličem měním clonu a ukazovákem měním citlivost a druhá ruka jen „zoomuje“ na objektivu. Vše vidím v hledáčku a nic jiné nepotřebuji přenastavovat, ač skoro vše má své tlačítko a nemusím lovit v menu.

            Každopádně vyjma sportu a rychlých akcí, bych si bezrcadlovku a nebo ten G1 X dokázal představit.

            0 0
          • Mike Gaucher  

            Tak jsem narychlo skouknul tu P330, jestli bych třeba tu LX7 nezrušil.:-) Z tohohle videa http://www.youtube.com/watch… je, ale zřejmé, že při videu mění skokově clonu a tohle byla zrovna jedna z věcí co mě vadila na XZ-2, což byl původně můj favorit.:-)

            Zrcadlo je zrcadlo, ale tahat se s ním na kole, běžkách …, to není nic co by člověka dlouho bavilo. Mě už kolikrát lezlo krkem tahat i tu Pro1. Vždycky zastavit, sundat batoh, vyndat foťák …

            0 0
            • MirosPikos  

              Srovnávat by se měla LX7 spíš s P7700. Tam nevím, jak je to s videem, ale fotky má na nižších ISO lepší P7700. Alespoň v tom srovnání na dpreview.com je to docela dobře vidět.

              Ale fakt je, že LX7 má video hodně povedený. Pak ale záleží, jestli chce člověk spíš fotit a nebo občas natočit a hlavně sestřihat nějaké to video.

              Proti P330 bych stavil asi spíš TZ40.

              0 0
    • dancing dog  

      Nikon P310, pokud nejsou problemy s financema pak novejsi P330 s vetsim cipem a uzasnou svetelnosti objektivu..

      0 0
      • Mike Gaucher  

        5,6 na 120mm je úžasné? Byl bych opatrnější s těma expresivníma výrazama.:-)

        … zrovna jsem se podíval do šuplíku u stolu a vidim ohnisko 28 – 200mm, světelnost 2,4 – 3,5. Canon Power Shot Pro 1. Deset let starej vergl! Jo, jo. Líp už bylo.:-)

        0 0
        • pavlik6022  

          nikon coolpix p310 má světelnost 1,8 –4,9 , to se ti zdá špatný ?

          0 0
          • MirosPikos  

            Špatné to není, ale úžasné asi také ne. Nicméně někdy z horší světelnosti vzniknou lepší fotky než u přístroje, který se chlubí lepšími parametry. Za příklad bych uvedl asi Olympus, který vyniká světelností, ale ve výsledku fotka není lepší jak u konkurence z řad Nikonu, Canonu nebo Panasonicu.

            P330 je na tom malinko hůře 1,8 – 5,9 v nepatrně větším rozsahu ohnisek.

            Ale i tak z toho budou fotky postačující pro uchování vzpomínky. Na velkoformátový tisk je stejně potřeba kvalitní DSLR s kvalitním sklem. Což se neslučuje často s tím, že si dám do batohu malou kouzelnou krabičku a vrhnu se po kořenech a kamenech zpátky do údolí :)

            0 0
    • vasek80  

      Jak je psáno výše.

      Pokud nepotřebuješ nutně dlouhé ohnisko, tak nej volba bude Canon G1 X. Naopak nedoporučuji G15 ve srovnávacím testu s Nikonem Coolpix P7700 v kvalitě fotek jednoznačně o parník prohrál. Test- http://www.dpreview.com/…00-shootout/

      Ta P7700 je hodně zajímavá. Oproti UZ740 si polepšíš neskutečně. 28mm krátké ohnisko oproti nějakým 37mm co měl Olympus také oceníš. 200mm dlouhé stačí skoro na vše.

      Ty stránky co dávám jsou nejlepší na přímé porovnání, kdy si vedle sebe vybereš libovolné novější fotoaparáty. Na té jejich testovací scéně zase odhalíš krom zkreslení objektivu vše potřebné (ostrost, kresbu, šum…).

      http://www.dpreview.com/…/canong1×/16 sem si to můžeš naházet.

      Jinak já jako první digitál měl také Olympuse, ale 750 UZ. Dodnes jej mám doma jako raritku. Nedávno jsem také řešil novou náhradu za dosluhující zrcadlovku D70 a váhal jsem chvíli i nad bezrcadlovým Nikonem 1, či kompaktním G1 x, ale nakonec vyhrála opět zrcadlovka a to D90.

      0 0
      • Hornet  

        Mam na teba dotaz na tu 750-ku, tiez ju mam uz teda 10 rokov, dobre sluzila, ale ked vymienam baterky (alebo staci otvorit kryt baterii), tak sa vynuluju vsetky nastavenia. Da sa to nejako jednoducho doma opravit? Je tam niejaka mala bateria, alebo kondezator, co drzi napatie a tym aj ulozene nastavenia?

        Na svoju dobu to bol dobry fotak :-)

        Tiez sa obzeram po niecom novsom.

        0 0
        • vasek80  

          Já do ní kdysi nahrál novej firmware a funguje dodnes bez chyby. Nikdy se mi nic nevynulovalo, ale je fakt, že od té doby, co jsem si v roce 2005 koupil D70, tak jsem s ním už nefotil.

          0 0
          • Hornet  

            Drzalo to dost dlho, snad este tak tri roky dozadu, ale uz ho vytiahnem malo kedy…tiez tam mam novy fw.

            Necham sa inspirovat touto debatou :-)

            0 0
        • sodek  

          Nejaka backup battery nebo kondenzator tam vevnitr bude.

          0 0
      • MirosPikos  

        Píšou tam, že P7700 o chlup vyhrál. Tak kde je ten parník? :)

        0 0
        • vasek80  

          Třeba subjektivní posouzení. Možná vyhrál o chlup komplet vlastnstna včetně ovládání, ale obrazově to jen o chlup není určitě.

          Podívej se na 10. stránce srovnání na bílej věžák vlevo od toho červeného a nad tím s modrým pruhem. A nebo lépe já udělám screen a tam je vidět ten parník o kterém mluvím.

          0 0
          • vasek80  

            Ještě doplním, zdaleka to nepoažuji za ideál, ale pokud bych měl jako zálohu volit nějakej kompakt s malým snímačem, tak bych po Canonu nesáhnul, ten Nikon by byl u mě jasnej vítěz.

            0 0
            • MirosPikos  

              Kdybych měl vybírat, tak taky volím P7700. Jen mě teď dost zrazují tím, že je to pomalá plečka. Ale co jsem měl možnost vidět fotky, videa z něho a videa jeho (ostření + procházení menu) – nezdá se mi zas tak pomalý.

              Na některých těch fotkách je to fakt velký rozdíl, ale zase na některých minimální a na několika mi občas přišel i lepší Canon. Jen bych to zkrátka neviděl tak jednoznačně.

              Pohrává si se mnou myšlenka, že bych zašel do Elektroworldu pro Nikona D3100 v akci :) Tyhle levný zrcadla nejsou až tak velký, takže batoh by je snesl. Časem bych pořídil nějaký pořádný sklo. Ale tak jsem se do toho zamotal, že fakt nevím.

              0 0
              • vasek80  

                Já se o foťáky poslední roky až tak nezajímal. Pořád jsem považoval G Canony jako špičku mezi kompakty a když jsem byl třeba v electroworldu tak jsem si je osahával a občas na aukru koukal za kolik se prodávají staré G11 a G12.

                Když mi odešla po 7 letech D70 tak jsem se zase do foťáků ponořil a hledal novej. Velmi příjemě mě šokovalo jakou práci odvedl Canon s G1 X. V podstatě jsem byl s D70 nadmíru spokojenej a vůbec jsem nepožadoval něco lepšího. Najednou lepší výsledky produkuje i „malej“ kompakt a lákalo mě třeba na dovolené místo zrcadlovky nosit jen poloprofi kompakt. Také mě ale zrazovala komentovaná pomalost.

                Nevím co si pod tím představit, protože bezrcadlovky a některé kompakty klidně dokážou série 10 snímků za s. Pokud je pomalé, že on zvládne tuším nejvíce v některých režimech 6, tak to rozhodně pomalé není. Průšvih by byl pomalejší AF.

                Nakonec jsem koupil Nikon D90, ač je dražší a má slabší snímač než D5100, D90 má lepší ovládání, horní displej a je větší.

                Já jsem moc spokojenej a dokážu fotit to, co bych kompaktem nikdy neodfotil, focení mě zase chytlo.

                D3100 bude úplně někde jinde oproti kompaktů s malým čipem. Obrazově to bude porovnatelné snad jen na nejnižší citlivosti. Osobně nesnáším jakým způsobem výrobci nastavujou focení do jpg, odšumení je tak brutální, že už při citlivostech nad 200 se detajly rozpliznou. Já fotím také dost do jpg a mám úplně vypnutou redukci šumu a přezto tam nějaká je, protože z rawu je to zašuměnější. Na některých fotkách je naopak nebarvný šum citlivosti 1600 či 800 z rawu který D90 produkuje doslova krásnej a žádoucí a neztrácím žádné detajly ani ostrost. U D70 to bylo podstatně horší ta produkovala barevný šum.

                Ač jsem D3100 nedržel, tak bych ji vřele doporučil. Bude tam jen osekané možnosti nastavení a ovládání. Zabít ji může její záklaďák. Nejlepší možná varianta (pokud neplánuješ 16–85mm za 12k) je jeho předchůdce 18–70, kterej v bazaru koupíš za směšnou cenu toho co se prodával dříve.

                Já jej aktuálně prodávám a šetřím na 16–85mm. Teď foťím 18–105, kterej jsem koupil s foťákem a ten budu prodávat kamarádovi po létě. Ta má 18–70 je ve špičkovém stavu, asi v bazaru těžko podobný najde, proto tam mám asi o 300 vyšší cenu jak ostatní. Nechci ale zase aby to vypadalo, že tě někam tlačím.

                http://foto.bazos.cz/…5G-IF-ED.php

                0 0
    • JDF  

      A ja asi jako jeden z mala blaznu vozim tezsi variantu, zrcadlo.

      Vetsinou D700 a 35/1,4.

      0 0
      • AussigBiker  

        Dotaz – vozis to v nejaky specielnim foto batohu? Nebo nejakej popruh pres rameno? Taky premejslym jak vozit zrcadlo, ale moc se mi do toho nechce. Ty fotky pak za to ale stojej.

        0 0
        • RacerX  

          Ja vozim klasickou brasnu, z ktere vyhazu vsechno a necham v ni pouze telo s objektivem, to cele mam v batohu.

          0 0
        • JDF  

          Jednu dobu jsem vozil ve fotobaglu KATA, ale neni to na kolo delany, takze mi to moc nesedelo.

          Ted mam HAWG NV30 a jsem rad, kdyz tam narvu tun D700 s 35/1,4 spolecne s drobnostma na kolo.

          0 0
          • MirosPikos  

            Ale ty fotky pak za to stojí :)

            0 0
          • pepino  

            Tak když tiskneš velkoformáty na výstavy nebo se tím živíš, tak jo, jinak proč tahat D700 na kolo.

            0 0
    • MirosPikos  

      Máte někdy zkušenosti s tímto obchodem? Velice zajímavé ceny, až podezřelé. Nemohu ale dohledat žádné negativní zkušenosti. Bohužel ani žádné pozitivní.

      0 0
      • vasek80  

        A jakej obchod máš na mysli?

        0 0
      • MirosPikos  

        Aha, pardon :) To se mi stává celkem často…

        http://najdielektro.cz/

        0 0
        • vasek80  

          Já kupoval foťák na http://obchody.heureka.cz/…-cz/recenze/

          Byly bezkonkurenčně nejlevnější. Nikon třeba má stejné zastoupení pro Čr a pro Sk a i jsem se u Nikona dotazoval, zda případně mohu reklamovat v praze. Nakone přišel a všechny papíry byly cz a sk byl přibalen pouze druhý návod. Poukaz na čištění snímače byl také CZ.

          Jinak hodně doporučuju Oehling. Na dost maj 3 roky záruku a je to pobočka německého obchodu, už jsem tam nakupoval hodněkrát.

          0 0
        • Mamut  

          Vlastnik podivny, referencie absolutne ziadne, moznost platby iba prevodom na ucet (iny sposob som pre PPL nenasiel, Cez postu je moznost dobierky za +350Kc – asi aby to nikoho nenapadlo pouzit), ceny az prilis lacne. Do toho svoje peniaze nestrcim.

          0 0
          • MirosPikos  

            Jj, taky jsem si to takhle proklepl :) Nemá to smysl, těch pár korun, nakoupím u spolehlivého prodejce. Tady by nakoupil jen debil, kterej by s tím pak běžel do Černých ovcí :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.