• treatt

    Cau, poradite mi please?

    Mam diar od Filofaxu, jehoz naplne jsou nechutne drahy, tak si potrebuju udelat vlastni…nejjed­nodussi asi bude excel, ale premyslim, jak to udelat co nejlepe, aby se tam muselo delat v budoucnu minimalne rucni prace.

    Potrebuju udelat tydenni kalendar na dve strany A5 jednostranne. Tak premyslim, jak to udelat…„grafika“ cele stranky je v pohode, ale premyslim, jak to potom udelat, abych nemusel rucne zadavat pred tiskem data…rozkopirovat do dalsich listu, kde bude provazanost bunek?

    Kdyz jsem si udelal prvni navrh, rozhazel jsem to do 4 listu, kde se vzdy zmenilo datum podle toho, jak jsem zadal prvni…ale to je dost primitivni zpusob.

    Stejne tak chci udelat planovac na cely rok, ale zase se mi to nechce cele delat rucne.

    Nemate nekdo napad, jak to elegantne vyresit? Predem strasne moc diky

    0 0
    • Smazaný účet  

      v excelu? fuj, takovej prasopes! nemáš lepší udělat to třeba v MS Visual Basicu? modul kalendáře je součástí…

      0 0
      • treatt  

        No jo to vis, to jsou ti z nas, co se jeste k VB nikteva nedostali a nemaji ho nainstalovany…excel je pak jedina varianta…

        A ze to je sadomaso, to mas teda pravdu :) Jenze ted momentalne nemam lepsi variantu…

        0 0
      • skunkos  

        Líbí se mi Váš argument pro Visual Basic. :) (ironicky)

        Pokud to chceš udělat seriózně, tak doporučuji VSTO (Visual Studio for Office) a naprogramovat si daný Excelovský sheet v C#.

        0 0
    • jIrI___  

      Nevíte někdo jak vytvořit mezní hodnoty k jednotlivým hodnotám na grafu, je-li to vůbec možné? Teď jsem na tenhle problém narazil a nikdo mi s tím zatím nedokázal odpovědět. Výsledek bych si představoval podobně jako na přiloženém obrázku (to co tam nevím jak dostat je nakreseleno červeně).

      0 0
      • Smazaný účet  

        sry..smazano, blbe ctu a pisu hovadiny.

        Mi to pripadalo jako aproxivame pomoci nejmensich cvvercu nejakou krivkou a v nejakych bodech vyjadrene smerodatne odchylky ci podobna blbost.

        0 0
      • axle  

        asi chceš směrodatnou odchylku… pokud nechceš pevnou, ale pro konkrétní data, vypočítáš ji fce „smodch.výběr“. obecně potom v nástroje grafu – chybové úsečky – typ zvol jaký chceš.. pro office 2007

        0 0
        • jIrI___  

          Směrodatné odchylky spočítané mám a právě ty chybové úsečky jsem potřeboval. Díky!

          0 0
          • Smazaný účet  

            Asi to ma duvod, ale proc to neudelas v matlabu, tam je to na par radku kodu;)

            0 0
            • jIrI___  

              Protože v Matlabu neumím a vyhýbám se mu jak čert kříži :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                1:1, ja to mam stejny s excelem:))

                0 0
                • jIrI___  

                  jj, je to všechno o zvyku. Celou střední nás učili v Excelu a na VŠ nás učili v matlabu celkem dvě hodiny a to jen jako doplněk k matice. A sám do toho jít nějak nemám chuť, protože takové ty lehké grafy, kterých je 98%, udělám během minuty v Excelu a v Matlabu bych u nich ztrávil věčnost.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No, as tak..my na stredni zadky programovani nemeli a na VS to hned bylo Java, C/C++, trocha assembleru a pak uz jenom matlab nekolik let po sobe a sama matika:)

                    0 0
              • JSt  

                excel je dobrej tak pro sekretarky, aby vyplnily, kolik kdo nafasoval propisek :-)). graficky vystup je z toho tragedie…

                0 0
        • jIrI___  

          A ještě jedna otázka. Jde u těch chybových úseček nastavit pro jednotlivé body různé hodnoty (např u jednoho bodu potřebuju udělat odchylku ±0,1, u druhého ±0,2, u třetího zas jinou)? Teď se mi to rozpětí pohybuje jako celek, tj. u všech bodů grafů jsou stejné odchylky.

          0 0
          • axle  

            PT na chyb. úsečku – formát chyb. úseček – svislé chyb. úsečky – vlastní – zadat hodnotu – zvolíš oblast tebou vypočítaných odchylek.. mělo by to fungovat ;-)

            0 0
          • adco  

            nedávno som riešil tento problém pre dcéru. Aby som mohol definovať rozličné hodnoty vlastných chybových úsečiek pre každý bod, musel som každý z nich definovať ako samostatný rad, potom to ide. Tú regresnú krivku potom vykreslíš ako ďalší rad zo všetkých bodov, bez ich vykreslenia – kreslí sa len krivka.

            0 0
    • pajan  

      Asi to bude mimo tvoje představy, ale zkusit to mohu… Co „Cycling diary“?

      0 0
      • M_ishak  

        Řekl bych, že za ty bezmála 2 roky se s tím už nějak popral :O)

        0 0
        • pajan  

          Aha, hups :D Díky ;-)

          0 0
          • treatt  

            No jo no, to je ta archeologie :)

            Jinak jsem si to udelal vsecko rucne v Excelu, stejne jako vlastni treninkovy denik, presne podle mych predstav..do te doby, nez mi spadl notebook, znicil se HDD a ja nemel zalohu :-D

            0 0
    • Georrge  

      mám dotaz pro znalce excelu :) mám v excelu udělaný jeden složitý výpočet, dá se to nějak vyexportovat nebo jinak udělat, aby z toho byl samostatný program? Prostě exe (či podobný) soubor, kde zadám pár potřebných dat a vypadne mi výsledek. Nebo je to na složitější programování?

      0 0
      • skunkos  

        Samozřejmě to jde, nicméně nějaká alespoň částečně automatizovaná cesta není.

        VSTO umožňuje produkovat Excelovský sheety s lepší logikou než třeba Officový Basic.

        Chceš-li aplikaci, který bude stand-alone (nebude třeba Excel pro její běh), tak je to na „složitější“ programování.

        0 0
        • Georrge  

          a nevíš kde by na netu mohl být nějaký návod? Já totiž ani nevím pod čím to hledat… Aspoň na ten na který je potřeba excel, ale chová se to jako nějaký program.

          0 0
          • MichaelSimek  

            jak moc slozity vzorecek to je? treba je to otazka par minut a nekdo tech par minut s radosti tomu venuje

            0 0
            • Georrge  

              je to vypocet vytahu pro V drazky kladnice, ma to v excelu 600 radku :) mam i penize na to, abych pripadne nekomu zaplatil za to, ze to hodi do programu, ale napred je lepsi zjistit jestli neexistuje jednodussi reseni.

              0 0
              • skunkos  

                No pokud to má 600 řádků, tak pak to asi moc vyloženě zjednodušit nepůjde, je-li ten počet řádků výsledkem složitosti výpočtu.

                Ozvi se mi na email skunkic(at)sez­nam.cz, matematickou úlohu bych ti za drobný úplatek udělal buď já (esli to není hardcore matematika) nebo přítelkyně (taky programuje).

                0 0
              • skunkos  

                Případně

                http://stackoverflow.com/…cel-function atp.

                0 0
      • rado554  

        pocitam, ze v exceli je to klasicke makro VBA. Takze najjednoduchsie je zobrat ten zdrojak, spravit primitivne exe vo VB6 (nie .NET – tam je uz novy VB a C#), naklikat jednoduche GUI (mozno staci jedno tlacitko a par TextBoxov na vstupy..) a EXE aplikacia je hotova…staci zakladna znalost VB6

        0 0
    • rado554  

      Pokial neprogramujes nejako aktivne a mal by si sa ucit C# a VSTO kvoli usetrenym korunam pri naplnach do diaru…tak good luck. Osobne by som tento problem riesil tak, ze by som googlil podobne excel subory (nechce sa mi verit, ze by to nikto nikdy neriesil) a maximalne tak upravil vzhlad tych sheetov aby to pasovalo do diaru. Samotnu biznis logiku generovania kalendaru mozes natvrdo obslahnut…

      0 0
    • lodyh  

      Ahoj všem, potřebuji poradit. Nevím jestli mi hrabe, či co, nebo kde dělám chybu. Vždycky mi tenhle postup fungoval, přitom triviální věc a teď se nemůžu dopídit toho kde je chyba.

      Přestala mi fungovat suma, vůbec netuším proč. Přikládám výstřižek a jsem vděčnej za každou radu. Je mi jasný, že to bude nějaká kktina…

      Díky všem.

      0 0
      • jIrI___  

        Formát buněk máš správně nastavený?

        0 0
      • bruco  

        Skontroluj, ci mas zapnute automaricke prepocitavanie. Obcas sa to vypne a potom vznikaju hovadiny.

        0 0
      • lodyh  

        Tak děkuji za rady, spravilo se to, ale nevím čím to bylo. Formát buněk ve všech případech nastavený na číslo, přepočítávání automatické.

        Problém vznikal při kopírování údajů z našeho interního systému z prohlížeče chrome. Když se ta samá data tahají ze systému, ale ne z chromu, ale z opery, tak vzorec normálně funguje…

        Mám to funčkní, hurá, ale nevím z jakého důvodu… Někdy je to chytřejší než já:/

        0 0
        • Deathwing  

          bude to znak desetinny carky/tecky, asi chrome pouziva jinej znak na oddeleni desetin, mozna je to anglicka verze.

          na sceenu je videt ze a1-a5 maji uplne jinou carku nez a6 kde je ten vzorec, proto excel nescita cisla ale vidi jen text i kdyz je nastavenej format na cislo

          0 0
    • Vrci  

      Mám dotaz. Existuje funkce, která z časové řady (datum a částka) vypíše všechny datumy (ne jejich počet), kde je částka rovna určité hodnotě?

      0 0
      • plzakj  

        Funkce nevim, ale udelal bych filtr a zobrazil jen radky s hodnotou, ktera te zjima.

        0 0
      • veteran  

        Předpokládám, že máš tabulku, kde v jednom sloupci je datum a ve druhém nějaký číselný údaj (částka). Umístíš-li do nějaké jedné buňky vzorec (funkci), co myslíš že se ti jedné buňky může vypsat? Buď tebou zmiňovaný počet, nebo první hodnota, která bude vyhovovat požadovaným parametrům. Dostat tam třeba řetězec, kde budou za sebou vypsané všechny vyhovující datumy by asi šlo, ale určitě to nebude jednoduché naprogramovat takovou funkci nebo spíš makro.

        Volil bych spíš postup, kdy do vedlejšího sloupce do všech řádků vložíš funkci KDYŽ (IF – která otestuje zda se částka rovná určité hodnotě a když ano, tak v buňce zobrazí datum z vedlejšího sloupce). V tomto sloupci se ti zobrazí pouze požadované datumy a s tím se pak dá pracovat dál. Buď použiješ řazení a tím dostaneš všechny zaplněné buňky k sobě a odstraníš prázdné buňky, nebo si pod to dáš vzorec, který ti datumy sečte jako textové řetězce a dostaneš jeden textový řetězec se všemi vyhovujícími datumy a s oddělovacími značkami které si zadáš.

        0 0
      • Youda  

        Vytvořit tabulku a buďto vyfiltrovat nebo použít kontingenční tabulku

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Seřadit výběr podle částky a pak podle data, vyzobnout si blok se správnou částkou a bude to hezky pod sebou.

          0 0
      • Edwin  

        Vlookup

        0 0
        • JakeF  

          To by mě zajímalo jak…

          0 0
          • Edwin  

            Sorry, nezaregistroval jsem reakci dřív. Přikládám jak na to na malým vzorku. Hledám částku 100 Kč v každém řádku a chci, aby mi to vracelo zpět příslušné datum. Samozřejmě je otázka, k čemu to má dál sloužit, takže by se to dalo pořešit i jinak. Ale odpověď na otázku je vlookup :)

            0 0
            • Blunderbuss  

              Takovéto použití funkce VLOOKUP ale vyjde nastejno, jako když použiješ funkci KDYŽ, jak je uvedeno výše.

              Pozn.: Jinak funkce „VLOOKUP“ = „SVYHLEDAT“.

              0 0
              • Edwin  

                Jj, souhlas, urcite to neni jediny mozny reseni. Me jen tohle napadlo jako prvni reseni, kdyz jse cetl dotaz.

                0 0
                • Youda  

                  třeba takto

                  0 0
                  • Edwin  

                    Kdyz pominu, ze se ptal na funkci, tak tohle je asi nejelegantnejsi. Otazka je, co s tim chtel dal delat.

                    0 0
            • tonik666  

              takze jsi chtel rict IF:) aneb pouzivat vlookup pro vyhledavani v jednoradkovem poli mi prinde dost neprakticke. neco jako sekat travu na zahrade traktorem

              0 0
              • Edwin  

                Nechtel ;) funkce jako funkce.

                0 0
                • JakeF  

                  Ne tak úplně … Vlookup je docela mrcha, zvlášť v exact match variantě se tím nechá Excel zasekat docela snadno.

                  Na druhou stranu, při tomhle zápisu to nejspíš bude fungovat úplně stejně jako IF, jen s jiným zápisem.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Dokavad tech radku neni moc, je to jedno…:)

                0 0
            • JakeF  

              Je to hodně kreativní použití vlookupu, ještě to dotáhni do konce zavřením do IFERROR :).

              Problém je (když pominu prachbídnou efektivnost danýho algoritmu), pokud by se ti tam stejná kombinace částka & datum objevila víckrát, tak tam budeš mít stejný datum několikrát.

              Když už teda vymýšlíme co největší kanón na vrabce, tak navrhuju RPA řešení, který importuje tabulku do databáze, kde to vysype přes primitivní query a pak vyexportuje zpátky do excelu. Bude to stát jen pár set tisíc ročně za licenci na RPA SW :).

              0 0
      • grafik  

        To je maličkost. Klidně ti napíšu skript, který to projde na jakémkoli sheetu nebo v zadaných souborech. Výstup ti vypíšu na nový sheet.

        0 0
      • Japhy  

        Ta funkce se jmenuje relační databáze. Excel je na takováhle filtrování podobně vhodný nástroj asi jako jídelní nůž na seřizování hazky. ;-)

        0 0
    • Edwin  

      Teď jsem narazil na oříšek já.

      Jak elegantně vytvořím vlastní cyklický rozsah od/do, ve které mi bude excel počítat? Př. máme 12 měsíců, které se pořád točí dokola. Když dám 11+3, chci aby to vyšlo 2. Nebo, když dám 3–5, tak aby to vyšlo 10. Měsíce jsou předdefinované, takže tam je to v pohodě, ale jak nastavím soustavu třeba 1–17, kde 15+3=1.

      Umím si udělat rozsahy přes IF a pak odečítat nebo přičítat 17, ale není někde nějaká jednoduchá fičura na to?

      0 0
      • JakeF  

        Nějak z toho nechápu, jakým způsobem budou vypadat data a jak bude vypadat vstup toho rozsahu… Datum můžeš normálně sčítat a pak z toho aktuální měsíc dostat MONTH funkcí. Možná někde se ti bude hodit i MOD.

        0 0
    • Edwin  

      Mám různé skupiny, která mají různá pravidla pro distribuci. Co skupina, to 1 sloupec. Do dalšího sloupce pak potřebuju dopočítat výseledek. Početní příklady jsou jen + nebo -. Ale potřebuju, aby se všechny výsledky točily v soustavě 1–17.

      Př. Skupina A. Vždycky aktuální číslo –4. Skupina B vždy aktuální číslo +3.

      Nemám problém vymyslet vzorec, aby to fungovalo (to už mám a funguje to). Jen se ze zvědavosti ptám, jestli někdo neznáte nějaké spec. nastavení, aby se výsledek pořád točil v rozsahu 1–17 (tak jako se točí měsíce 1–12).

      0 0
    • Arty22  

      Zdravím, nudím se v práci a když je tu vlákno o excelu tak se zeptám

      řeším zjednodušení součinu dvou sloupců – mám dva sloupce hodnot, kde vzájemně násobím 2 hodnoty, ležící vedle sebe a následně součin potřebuji sečíst v rámci sloupce, tedy sumproduct(oblas­t1*oblast2)

      takto vzorec funguje, ale problém mám u situací kdy nemám ve sloupci souvisle čísla, t

      jedná se o data ve výrobě, když uvedu jiný příklad

      • mám 3 modely kol a dva sloupce – např počet prodaných kol od daného tipu a ve druhém cenu

      ve čtvrtém sloupci s pomocí uvedeného vzorce získám utrženou částku a řekněme, že tuto tabulku vyhodnocuji pro 2 prodejny – 2 tabulky pod sebou. Problém mám když by se např. jeden model na druhé prodejně neprodával, v takovém řádku bych do obou sloupců zadal pomlčku, lomítko či jiný znak

      a takový výběr, který obsahuje znak my už vzorec nepobere a vyhodí chybu (když bych tam dal 0 nebo prázdnou buňku tak to funguje, ale to nelze, daný znak právě specifikuje, že daný model na té prodejně není k dispozici)

      mám to vyřešené externí tabulkou, ale rád bych to obešel abych si všude vystačil se vzorcem v jedné buňce

      potřebuji

      1. způsob jak ve vzorci obejít, aby si nevšímal buněk s daným znakem
      2. jak vybrat oblast 1 souvisle, s vynecháním specifických buňek (když označím hodnoty ve sloupci přerušovaně pomocí CTRL a následně násobím s další oblastí tak vzorec taky nefunguje, ale tady je možné, že mám jen chybu v zápisu)
      3. jiný způsob ?

      věděl by někdo prosím ? ideální by byl způsob 1) – výběr by zahrnoval buňky se znakem a při zpětné editaci by se výsl. hodnota automaticky přepočítala

      Díky

      0 0
      • Arty22  

        p.s. omlouvám se za případnou gramatiku .. vím, že bych udělal líp, kdybych se věnoval jí, ale taková nuda tu ještě není

        Díky

        0 0
      • JakeF  

        Kdybys místo složitýho popisu vytvořil vzorový excel, bylo by to daleko jednodušší, takhle z toho není pořádně pochopit, co má být výsledný stav… Přehled po prodejnách? Po modelech kola?

        Návrhy, co můžeš zkusit:

        Pokud ti to vyhazuje chybu kvůli znaku označujícím neprodávanej model, můžeš to zavřít do IFERROR a vyhodit stejný znak.

        Neřešit buňky s daným znakem jde jednoduchým IF, pokud to chceš do nějakýho součtovýho vzorce, možná se ti bude hodit SUMIFS a tam to zadat jako jednu z podmínek.

        0 0
        • AussigBiker  

          +1.

          0 0
        • Arty22  

          j sorry, psal jsem to na mobilu a překlepl jsem se.. výstup má být vtomto příkladu (4. řádek) tržba jednotlivě po prodejnách

          nicméně jsem vyzkoušel ty podmínky a ještě si našel něco podobného a funguje, díky za tip

          0 0
      • tonik666  
        1. dát –1
        2. podle mě nelze
        3. není :)
        0 0
      • grafik  

        vbscript je ideální a elegantní řešení

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.