• Steve.rider

    Ahoj má někdo nějaké zkušenosti? rady¨?

    http://www.kolokram.cz/…nv-2015.html

    http://www.bikegallery.cz/…k-big-sur-12

    díky

    0 0
    • Pili  

      Ja bych doporucil spis Camelbak Kudu.. vozim ho ted cca mesic a je paradni.. Skvele sedi, integrovanej paterak a pro me idealni velikost..

      Camelbak Kudu12l

      0 0
    • babicak  

      Mám rok Camelbak Mule, na jednodenní vyjižďky naprostá spokojenost, rezervoár na vodu možná příliš velký. Do batohu dám oblečení, světla, nářadí, duši, pumpu a i mnoho dalších „zbytečností“.

      0 0
    • tonik666  

      Mule nv mam par let, starsi verzi a je super. Oproti mule ma plastenku a jina zada. Z me zkusenosti je mule pohodlnejsi nez mule nv, ale o dost mensi.

      0 0
    • Tecka  

      Mule mám taky. Velmi dobrá volba, která ale nemá páteřák, tak bych jej asi nenazýval Enduro. Od Camelbaku má páteřák jen Kudu 12/18?. Tady je recenze Enduro Ospreye: http://www.bikeandride.cz/…5-testujeme/

      0 0
      • black.horse  

        Tyjo, ono to má vstup přes záda! Mám to na dvou jiných batozích a je to super věc.

        0 0
    • Steve.rider  

      Klucí, díky za rady, chci ho na enduro výjezdy. Ztim se taky přikláním k Camelbaku.

      0 0
      • Steve.rider  

        Ještě jsem zapomněl na ten Ospreye ten mě taky zaujal…

        0 0
        • MirosPikos  

          Vem raptor 14 a budes spokojenej. Je větší, ale nepřekáží. Líbí se mi vychytanej držák na helmu. Mule NV je dost malej. Ale taky nebude špatnej.

          0 0
        • Radek Broz  

          Osprey je proti Camelu o HODNĚ níž s kvalitou, vyhnul bych se mu.

          0 0
          • Barak  

            Měl jsem MULE, teď mám Raptor a řekl bych, že kvalita zpracování je dost podobná. Určitě není u Osprey horší.

            0 0
          • MirosPikos  

            V čem konkrétně? Mám doma oba dva batohy. Fakt je, že Camelbak je z houževnatějšího materiálu. Ale zpracováním – potažmo kvalitou mi přijdou oba na stejné, tedy dobré úrovni.

            0 0
          • RomanH  

            Porovnovat modely, mezi kterymi je 10 let odstup, asi neni uplne adekvatni, ale stejne…

            Pokud porovnam svuj stary Mule x novy Raptor, tak jedine, v cem je mozna Mule lepsi, je pevnost latky. A i ta pouze teoreticky, Raptor stale drzi, tuk tuk.

            0 0
          • alinceb  

            Mám doma Raptora a Lobo a nemám problém ani s jedním, co se týká zpracování. Co se týká technických detailůu, tak Osprey rozhodně vede…

            0 0
          • Radek Broz  

            Takže to rozepíšu – máme tu několik mUle a Mule NV, jeden z nás si pořídil Osprey, pořídili jsme Ospreye i přítelkyním. Ten kluk Osprey roztrhal poměrně brzo, má už zase Camel a neměnil by. Jeden holčičí Osprey se začal párat po pár týdnech, švy jsou dělaný dost blbě. Na druhej teĎ koukám, vypadá dobře, ale ten mockrát nevyjel. NV všem přežívají třeba 2 kola.

            0 0
            • mr.antik  

              2 ibisy přežije snad všecko :-)

              Jako Zealot je nezničitelnej,je­diný co se stane, že se z něj brzo sešoupe to hnusný osprey logo

              0 0
            • Rudyshy  

              ja ti teda nevim mam raptora +10k snim najeto a pak ho vozim i misto pateraku a vsechno ok.

              za to camel mi pridou hodne sustakove. osobne v mem okoli spis vidim ze O selibi vic i kdyz me osobne vadi ze je mala hlavna kapsa a predni ma horsi pristup.

              0 0
            • mastihuba  

              nejlepší zkušenost je vlastní :) u Camelu mi brzo odešly zipy a osprey zatím drží Hawg18l /ecapist 25l ale nevylučuju že hawg byl malej :) souhlasím že hawg měl jak píšeš líp prošitý švy nicméně zipy to nezachránilo.

              0 0
    • File12  

      Vozim Hawg NW. Ten už je trochu větší :) Každopádně na enduro bych teď volik KUDU. Páteřák je fajn, nepřekáží. Nebo klidně nějaké jiné značky ale za páteřák už bych připlatil.

      Co se týče rezervoáru, nemám tolik zkušeností s ostatními ale camel vyschne rychle. Horší je to s hadičkou. Ta ani za týden pokud jí něčím neprojedeš.

      0 0
      • Lister  

        Pokud odpojíš náústek a vak někam zavěsíš, tak ti hadice musí vyschnout za pár hodin.

        0 0
        • File12  

          Odpojuju naustek i hadičku od vaku a prostě ne i když to zavěsim. Zkoušel jsem i vyfoukat pumpičkou a stejně ne. A doma sucho mám. Neříkám že se to nedá ale pokud člověk extra necestuje a má možnost to hodit do mrazáku tak nejlepší možnost. Už jsem se naučil to dát do igelitky protože ta pachut ze zmraženýho masa a zeleniny než pustila :D

          0 0
          • tonik666  

            Hadička úplně vklidu. Věším ji tak aby byla oběma koncema dolů, náústek i kolínko sundavam a rozebírám. A vše schne jak má, mám vak 2 roky a v pohodě. Ale dávám tam jen vodu.

            0 0
            • alinceb  

              Kouzlo je v tom, dávat tam fakt jen vodu. Přijedu domů, vypustím vodu, brčkem z vaku vysaju zbytek na dně, který nejde vylejt, a pak strčím hadici dovnitř (tak se vzedme a může do něj vzduch). Ospreye mám rok a půl a Camelbak 3 roky – ani s jedním nemám problém…

              0 0
              • Lister  

                To je laborování.

                Liju tam co mne zrovna napadne. V ideálním případě když přijedu domů tak to vyplachnu vodou odpojim naustek a zavěsím celý vak i s hadicí na žebřinový radiátor v koupelně – otvorem dolů. Stěny se k sobě nelepí to Osprey vak prostě nedělá. Voda steče dolů a tam se odpaří.

                Tohle je ale ideální situace. Mnohem častěji si na vak vzpomenu za den, dva nebo týden. Po tom týdnu už to chce nějakou očistu – takže náplním teplou vodou z kohoutku, hodím dvě Corega tablety a nechám přes noc (nebo zase přes týden když zapomenu) působit.

                0 0
                • madcat  

                  Corega, to je něco na zubní protézy, ne? :) Nebudou Milton tablety fungovat pro tento účel podobně? Je to taky nějaká desinfekce…

                  0 0
                  • Lister  

                    Ono asi všechno bude fungovat podobně. Hlavně aby to moc nesmrdělo. Corega jsou takové mentolové. když je to tam dlouho, tak to po prvním naplnění vaku může být cítit, ale furt je to lepší než chuť Sava. Úplně nejvíc se mi osvědčil prášek do myčky. Proti saponátu má obrovskou výhodu v tom, že nepění, jednoduše se dávkuje a nezanechává pachuť. Bohužel došel a teď máme zase tablety – dají se drtit, ale je to opruz.

                    0 0
              • File12  

                Několikrát to pak proplachuju vodou aby to nechytlo odér. Většinou teda leju vodu ale občas i instantní bcaa nebo ionták.Tohle ten vak přežije. Jen prostě ta hadička mi nevyschne. Asi na drát něco namotam a vždycky jí projedu do sucha. chyba je někde u mě když vám to všem vyschne.

                0 0
                • Lister  

                  Možná nevyschne, přes ty nánosy čaje se to blbě posuzuje a já to zase tak moc nezkoumám :-)

                  Zkus ji nechat na vaku a celý vak zavěsit vzhůru nohama.

                  0 0
              • black.horse  

                Přijedu domů, svléknu se, vysprchuju, stáhnu data z Garmina. Pak si dám jídlo, kouknu na TV nebo PC… Po několika dnech se chystám znova na kolo, nacházím vak plnej nových forem života, chvíli váhám, zda mám volat Výzkumný ústav, ale nakonec vše propláchnu a usmrtím Savem, naplním novej ionťák a jedu zase na kolo… :-D

                0 0
                • Lister  

                  Že ty máš nějakou úchylku na dezinfekci, že ti to Savo tak chutná :-)

                  Já Savo nerad, jednou jsem ho tam chvíli nechal a už to z toho vaku nešlo nikdy dostat a furt smrděl.

                  0 0
              • krabica  

                Dávám jen vodu a při další vyjížďce jenom doplním, když už nejedu víc než týden, tak před vyjížd´kou zbytek vody vyliju a napustím novou. Vak je stále čistý a žiju taky v klidu. ;-)

                0 0
      • tonik666  

        Páteřák se může hodit, ale nepovažoval bych ho za nutnost. Doteď všichni jezdili bez něj a nezaznamenal jsem ve svém okolí zranění, kde by někdo měl batoh bez páteřáku a kdyby ho měl s páteřákem, tak by na tom byl zdravotně líp. Samozřejmě ale může taková situace nastat.

        Camel Kudu 12L s páteřákem váží 1200g, konkurence (Deuter) ještě víc, Evoc snad trochu míň.

        Mule NV a Mule asi 650g. Takže budeš vozit 550g rozdílu, což je dost.

        Pokud nebudeš jezdit nějaké extrémy, tak bych klidně bral batoh bez páteřáku, Camel, Osprey, co se ti líbí a půjde ke kolu.

        0 0
      • Tecka  

        Hadičku „odstřeďuji“ :-) Odpojím od vaku a odpojím náustek. Chytnu za jeden konec a zatočím sní jak „s lasem“. Chytnu za druhý konec a zopakuji. Dělám to v místnosti, kde odstříknuté kapičky ženě nevadí (koupelna). Tím dostanu z hadičky většinu vody, zbytek už vyschne.

        0 0
    • Lister  

      Co je to enduro batoh?

      Vidím odkazy na běžné vyjížďkové batohy. Jako jestli fakt něco na ostřejší ježdění, tak něco se zesílenými zády a možností rychle upnout integrálu a veké chrániče. To nemá ani jeden z odkazovaných. Spíš Kudu nebo třeba nějaký Ergon.

      0 0
    • alinceb  

      Za mě Osprey – mám a je super. To ale o svém batohu napíše asi každý. Ještě tu, tuším, nepadl EVOC – ten je ale cenově výš a tuším, že nemá vak. Ten bych dokoupil asi od Hydrapaku a doplnil ho magnetickým náústkem Osprey…:)

      0 0
      • Lister  

        Nenapíše :-)

        Raptor nebude mít na větší výbavu dostatek místa.

        A jinak samozřejmě Evoc a ne Ergon jak jsem psal výše.

        0 0
      • goofy  

        A co to má být ten magnetický náustek?

        0 0
        • Lister  

          Na popruhu drží pomocí magnetu – super věc, pro kardiaky se stimulátorem už méně.

          0 0
        • tonik666  

          úchyt hadičky k ramennímu popruhu je na magnet a ne na plastovou sponu jako u camelu.

          0 0
      • Gabbo  

        Nikde nevidim ze by ten EVOC mel plastenku. To je celkem skoda, protoze jinak se mi libi..

        0 0
        • tonik666  

          Tak pláštěnka není úplně nutná, použiju ji tak 2× za rok.

          0 0
          • Gabbo  

            No ja jsem sice taky linej ji navlikat, ale zas kdyz je venku kekel , tak je dobry kdyz nemas vsechno bahno na batohu.

            0 0
          • alinceb  

            Jedno jsem měl po dešti Raptora tak zajebaného, že musel celý do pračky. Okamžitě jsem pláštěnku pořídil – nejlépe vychází pláštěnka od Deuteru .

            0 0
            • Lister  

              Kam to dáváš. Už mě napadlo, že bych pořídil pláštěnku a dával ji do té kapsy na organizér – a asi by se to tam vešlo oboje.

              0 0
              • alinceb  

                Přesně tam. Nářadí tam moc nemám, ale mám tam pláštěnku a duši na dojetí. Pak nějaký Akutol na „provozní šrámy“ pilota, montpáky a lepení. Multiklíč vozím v horní kapse, kde je dostupnější.

                EDIT: Vejde se tam všecko, ale ubírá to pak vnitřní prostor v batohu.

                0 0
                • Lister  

                  To máš podobný systém, já mám multiklíč v bederáku, ale asi to přehodnotím, nechci si představit, jak bych dopadl, kdybych na něj někde spadl – to by asi bolelo víc než od země.

                  0 0
              • krabica  

                Mám stejnou kombinaci a pláštěnku dávám do vnější kapsy, do té s úchytem na blikačku.

                0 0
              • mastihuba  

                ty vaše dětský velikosti tu pláštěnku nemají integrovanou do spodní části batohu?

                0 0
                • alinceb  

                  Nemaj. Dospělý velikosti zase nemají vak, což považuju jako větší problém, vzhledem k ceně…

                  0 0
        • Atilla  

          Mám evoc fr trail 20l pláštěnku má integrovanou. Jde tam připnout integrála, chrániče. Má široký pás, perfektni kapsy na nářadí, brýle a páteřák. Peněz teda stojí hrozně, ale zatím max spokojenost. Mám od nich ještě FR CC16 , tam mě jen štvalo, že nemá pořádně kapsičky na nářadí a je bez pláštěnky. Jinak na zádech drží parádně a páteřák funguje.

          0 0
          • MnemonicJ  

            ahoj, ten Evoc je podle všeho v pohodě, nevím jestli používáš batoh i v cicilu, ale myslíš, že by se dal? Mě se rozpadl batoh co na kole vozím (už mi z něj skoro padají věci) a tím pádem bych potřeboval nějako alternativu. Ten Evoc 20l se mi dost líbí a uvažuju, že bych ho pořídil, ale když ho koupím, tak bych ho nechtěl jen na bike… pláštěnka by se hodila, do práce jezdím lesem a kolem kaolinky a bordelu lítá dost, když je trochu mokro. Díky

            0 0
            • Risanek  

              Batoh je to super, používám ho teď asi 2 měsíce (před tím dlouhou dobu Deuter Bike), místa spoustu, kapsy super, na zádech drží perfektně, daň za to je opravdu horší odvětrání zad a s tím spojené zvýšené pocení – to by v civilu mohlo dělat problém. Možná je to lepší v té Blackline verzi (mám Team) .

              0 0
              • MnemonicJ  

                to pocení by mi asi vadilo, ale to je nejspíš daň za ten páteřák… Ne že bych jezdil nějakou kudlu, ale když na to přijde, tak je asi lepší ho mít, než nemít :) Nehledě na to, že ten batoh vypadá fakt parádně a velikost by mi vyhovovala, organizace veškerého cyklo bordelu taky super. Je pravda, že aktuálně vozím Ferrino, který má na zádech síťku a jsem zvyklej, že to docela větrá.

                0 0
                • h.mad  

                  Měl jsem Loap kango 35l se síťkou a třeba v zimě když jsem se hodně spotil, táhlo mi skrz tu síťku na záda. U Evocu se spotim a táhne mi na záda jenom když ho sundám, (potím se hodně). Co se týká pohodlí, oba jsem měl narvaný cca 10kg a Evoc pohodlnej po celodenní vyjížďce žádný zářezy na ramenou apod, se starym báglem to bylo o poznání horší.

                  0 0
                  • MnemonicJ  

                    hmm, díky. Jak to vypadá, tak ten Evoc bude asi ideální volba, zatím samé pozitivní názory. Taky se potím dost (hlavně teď :D) Ani Ty ho nevyužíváš jako „civilní doplněk“? Ono je pravda, že moc lidí asi batoh nenosí, já víceméně denně, mám v něm všechny krámy co se můžou hodit…

                    0 0
                    • h.mad  

                      Používám ho v průměru 5 dní v tejdnu (dojíždění do práce + vyjížďky), vozim v něm nákupy často :-) ale jinak ho v civilu nenosim, trochu může překážet bederní pás hlavně v těch vedrech :-) Negativa : cena a nutnost dokoupit camel (fr trail 20)

                      0 0
                      • MnemonicJ  

                        no tak vida :) Cena není zrovna lidová, ale zkousnu to (batoh mi obvykle nějakou dobu vydrží). Že se dá nosit víceméně denně je pro mě dobrá zpráva. Vak mám zew starýho camelu, případně bych koupil, asi není problém. u většiny batohů se dal ten bederní pás nějak upnout tak aby při běžným nošení nepřekážel, tak uvidíme. Nic menšího nechci (cestou do práce do toho musím nacpat oblečení a stejně tak cestou zpět a když je ráno zima, tak toho vezu zpátky celkem dost. každopádně díky za info…

                        0 0
                        • Risanek  

                          Na běžné nošení se dá vyndat popruh s přezkou z toho neoprenového pásu (ten si upneš kolem batohu) a zapneš jen přezku s popruhem – pocení je výrazně menší a zůstane jakž takž bederní fixace při naloženém batohu . Také můžeš vyndat páteřák a klesne ti trochu hmotnost (prázdný váží 1300g, na zádech ale krásně rozkládá hmotnost, takže to nehraje roli).

                          0 0
                          • MnemonicJ  

                            nu pánové, asi jste mne přesvědčili (založte si nějakou sektu :)) Nic menšího nechci, proto jsem zavrhnul camelbak a asi bych rád i něco s páteřákem pro strýčka příhodu (proto nechci Osprey, jinak bych šel asi do něj). NAvíc se mi i celkem líbí ten design a že je to poměrně placatý.

                            0 0
                            • Risanek  

                              Tak přesvědčil ses sám, my ti jen píšeme fakta :-)

                              0 0
                            • goofy  

                              Jako alternativu se můžeš podívat ještě na Deuter Attack 20, ale bude to stát podobný ranec :-)

                              0 0
                              • MnemonicJ  

                                musím uznat, že taky nevypadá zle. Ideálně bych si je zkusil vzít na záda, uvidíme jestli s emi je podaří tady v Plzni dostat do spárů, ale dost o tom pochybuju. ohledně tý velikosti jsme koukal i na tu 30ku, ale já potřebuju batoh na jednodenní výlet, tím pádem jmi přijde trochu zbytečná. Jen bych tam hromadil krámy :)

                                0 0
                              • tonik666  

                                Deuter je strašně těžký, uvádí 1720g, což je aspoň půl kila nad Evoc

                                0 0
                                • goofy  

                                  No je to 400 g a tohle mě u batohu naštěstí nikdy netrápilo.

                                  0 0
                                  • MnemonicJ  

                                    je pravda, že normální batoh bude mít odhadem tak 700–900g, takže to není úplně málo, nicméně kdybych toho chtěl vozit míň, tak bych mohl zhubnout :D Nicméně asi to stejně vidím spíš na ten Evoc

                                    0 0
                                    • Leviathan  

                                      Ten Attack je fakt těžká potvora. Vozím ho jen tehdy, pokud se jezdí nahoru lanem. Na ostatní věci jsem si pořídil letošní Osprey Zealot 15. Jinak přítelkyně má Evoc Fr Trail 20l a je s ním nadmíru spokojena.

                                      0 0
                                      • MnemonicJ  

                                        super zpráva. Na to že ten Evoc se tu při výběru víceméně objevil náhodou, tak nakonec je spousta lidí, kteří ho vozí a jsou s ním spokojeni. Myslím že jsme rozhodnutej a o víkenud ho objednám. Tedy jestli se mi povede o víknedu zjistit, v čem mi praská na starým kole, abych případně objednal i náhradní díly. Aktuálně to vidím asi na osu středovýho složení… Příští víkend mám jet za pár lidma do kempu k Berounce a kus podél vody a o celopéro bych se tam celkem bál.

                                        0 0
                            • MirosPikos  

                              Šel bych do toho EVOCa, samotnýmu se mi líbí. Deuter leda Alpine Pro, a to ještě na vícedenní akce.

                              0 0
                              • goofy  

                                ??? Trans Alpine na vícedenní akce? Buď máš hodně ultralight věci, nebo jsi velký pankáč a nevozíš sebou nic… :-) 30 l batoh je na běžné jednodenní akce akorát.

                                0 0
                                • h.mad  

                                  Záleží jak to pobalíš, ale na Fr trail 20 dáš karibábu a spacák se žďárákem ven a pokud netáhneš pívo, máš vevnitř dost místa na vařič, jídlo a oblečení na víkend, bez toho že bys musel něco dokupovat. Ale příště bych koupil tu 30l verzi, kvůli rezervě :-) Plánuju 3 denní výlet právě jenom s vlastníma zásobama právě s 20l verzí Evoca a myslim že se vejde vše potřebné, včetně zimní bundy :D

                                  0 0
                                  • goofy  

                                    Ano. Jak ideální jezdit s totálně narvaným báglem… Ale je to každého boj. Osobně raději jezdím se staženým větším batohem, než překypující ledvinkou. 20 l je pro mně na jednodenní výlety hraniční, ale dá se. Raději stejně vozím 26 l a občas ho stáhnu.

                                    0 0
                                    • h.mad  

                                      Vím že to není ideální, vozit narvanej bágl, ale 30l je prostě už moc drahej. A zvyknul jsem si na pohodlí co poskytuje Evoc, jak se upije z camelu sedne jak prdel na hrnec a že je narvanej nevíš. Kupovat krosnu je pro mě na nic, když pojedu na tejden na kolo tak možná.

                                      0 0
                                      • MnemonicJ  

                                        tak krosnu mám, ale úplně si nedokážu předtsvit jak jedu s 65l krosnou někde po lesní pěšině, nedejbože po nějakým singlíku :D

                                        0 0
                                • MirosPikos  

                                  Alumatka, lehčí spacák, trenky na spaní, fusky…základní cajk a minipumpu… jídlo pár plechovek piv, vodu a jedu. Není to tak, že bych byl 3 dny v totální divočině. Ideálně přespat v kopcích, sjet někam do civilizace nakoupit potravinu, pití a pivo a zase vyrazit. Na to mi přijde 28 l dostatečný. Ale je fakt, že lepší je mí rezervu a v pohodě bágl než pak složitě všechno skládat, když si náhodou zapomenu na dne plechovku piva :-D Tedy pokud není přístup zespoda.

                                  0 0
    • X-biker  

      Ospray Raptor 14 2 roky a max spoko.

      0 0
    • mr.antik  

      ani jeden není enduro baťoh, protože nemá páteřák, takže pokud bys s tim chtěl jet třeba n Xrace sérii, musíš pod to cpát páteřák, co že dost naprd.

      Další věc je snadné uchycení malé helmy (pokud střídáš), což mají nejlíp vyřešený osprey (ale ty zas nemaj páteřáky)

      0 0
      • tonik666  

        Pravda, účast na enduro závodech je důvod proč koupit batoh s páteřákem, nejspíš jediný.

        0 0
        • Atilla  

          Sakra a já myslel, že jde hlavně o bezpečnost:)

          0 0
          • tonik666  

            Jak jsem psal výše, pokud nebude jezdit nějaké sjezdové fičury (velké skoky), tak myslím že stačí jakýkoliv batoh. A nevím z mého okolí o nikom, komu by páteřák pomohl, kdyby ho býval měl, jsou to samé zlomené ruce, nohy, žebra a podobně

            0 0
            • File12  

              Tak víš co co by kdyby. Stejně si myslím že ten batoh páteřák nenahradí na 100% je o dost kratší a právě dole a nahoře páteř je nejvíc na ráně.

              Co se týče enduroxrace tak pohoda. Jezdím to nejen já ale asi půlka lidí s batohem bez páteřáku. To už je ale každého riziko. On i Hawg NW batoh dost ochrání a pokud tam má člověk nějak víc logicky poskládaný věci aby se mu při pádu nezabodli do zad tak OK

              0 0
    • Kubiczech  

      Flaška, páteřák a swat trencle. Nic víc enduro prozatím nikdo nevymyslel. (:

      0 0
    • tonik666  

      Na mtb-news.de dělali velmi nedávno velký test enduro batohů.

      Každý batoh má svůj článek, a pak jsou tam jeden nebo dva souhrnné. Vše zde

      0 0
      • drumlin  

        mám Deutra Attack 20, 2 roky se v něm válím (a padám opravdu často a pořádně) a krom špíny nemá žádnou oděrku ani nathlou nit. Záda větrají dobře, jediné mokré místo vzniká na bedrech kde dosedá spodní polštářek na záda. No a do objemu 20l se dá narvat opravdu všechno. Negativa, nemá pláštěnku (dá se koupit za pár stovek), integrálka se věší zvenku do síťky a je těžkej (no zase tak hrozný to není na 20l).

        0 0
        • wilda81  

          Vidíš a kamarád ho natrhl hned během jedné z prvních jízd. Zahákl se těmi popruhy o větev, ale jinak prý též maximální spokojenost.

          0 0
    • pitos  

      Vždyť ani na jeden nejdou připnout chrániče. Co je to enduro batoh? …využití na EN závody?

      Na běžné ježdění mimo závodů bych nebral ani jeden, jsou malé,nevhodné pro uchycení chráničů a integrály.

      0 0
      • Atilla  

        +1

        0 0
        • tonik666  

          Záleží jak velké enduro bude jezdit – já integrálu nevozím a chrániče mám kolena, která mám na sobě nebo stažené ke kotníkům.

          0 0
          • pitos  

            Záleží jak velké enduro bude jezdit …to už si děláte prdel :)

            0 0
          • Atilla  

            A co my s tím, že ty to tak máš? Ač nejvíc času strávím jízdě po vlastní ose, tak zavítám i do parku a je mi příjemné sundat helmu, hodit ji na batoh stejně tak jako chrániče a pak na hoře nandat. Na ostré ježdění, nebo když něco najíždím, tak si ty lokty taky vezmu. Nebo jedeš někam na lokalitu kde to neznáš a prostě si radši tu integrálu beru, stejně tak jako na trailsy. Hold každý nejezdí jen XC a neříká tomu enduro.

            0 0
            • alinceb  

              Už se zas dostáváš do formy…;) :D

              0 0
            • tonik666  

              Jen chci říct, že záleží jak to má tazetel, jakou vozí výbavu a jak, a podle toho potřebuje batoh.

              0 0
            • Kubiczech  

              To musí být hrozný voser to s sebou tahat. Hodinu balíš, dvě hodiny převlékáš a čtvrt hoďky pure enduro. (: Zlaté XC, ať se tomu říká jak chce.

              0 0
      • File12  

        Chrániče mám většinou na sobě. někdo kolena jen hodí na holeně Na ty naše transfery pokud nejedeš trilogy je to OK. Taky už dost všichni upouští od vození 2 helem a odjedou to s integrálou. Mě teda klasická helma na batohu vadí při každym většim padáku ač jí mám uchycenou napevno. Ale skáče mi celý batoh. Víc ho neutáhnu. Hawg NW má ten bederní popruh tenký.

        0 0
        • pitos  

          Tak já si třeba nedovedu dobře představit že bych se s chrániči na kolena smykal už z domu a pak je vozil stáhnuté na nohách když je zrovna nepotřebuji.

          Když už se řeší ten enduro batoh, tak takové základní věci jako uchycen chráničů by mělo být samozřejmostí a pokud to tam nemá, tak je to podle mě normální batoh.

          Jestli ti s helmou skáče batoh, tak jsi vybral špatně.

          Já nejčastěji vozím Dakine Apex a Deuter Trans Alpine 32 a drží mi pevně i s integrálou­.I když tu běžně na batohu nevozím, beru vždy jen jednu přilbu.

          0 0
          • Lister  

            Ono hodně záleží jak velké chrániče máš. Jinak s tebou souhlasím, Když mi někdo řekne enduro batoh, tak si představím něco, kam upnu pohodlně integrálu a velké chrániče. Klasická kolena ale bez potíží nacpeš do jakékoliv větší vnější kapsy – na Raptoru je nejlepší prostor na chrániče mezi přední kapsou a hlavní komorou, kde je hluboká kapsa. Jinak to stahování ke kotníkům pro mne nakonec funguje docela dobře. Sice i tam jsou cítit, ale když vím, že je budu za 20 minut potřebovat, tak je to pro mne přijatelnější, než sundávat boty.

            0 0
            • pitos  

              Tak já má třeba kolena 661 Tomcat a ty zase tak skladné nejsou, mají pevný velký přední plast a takový 12l batoh dovedou zaprat z poloviny.

              Co se týče stahování chráničů dolů tak asi záleží jak je využíváš a kde jezdíš. Z domu jdu k aut nebo na vlak kde odjíždím na hory a tahat to v rukách nebo na nohách je nesmysl.Na horách šlapu mnohdy X km než dojedu k nějakému dlouhému sjezdu a použiji je. Třeba v lokalitě jako Rychleby také nechápu proč je mít na nohách tu hodin než se vyškrábu na Wales.

              Tam kde se přejíždí od jedné sekce k druhé a je to kousek, tak si je klidně nechám na kolenou, to mi nevadí.

              0 0
              • tonik666  

                Mám 661 Kyle Straity a vozím je u kotníků už z domova, zvykl jsem si a nijak mi nevadí. Na Rychlebech je tak mám klidně celý den, vždy před cestou dolů natáhnu na kolena a dole zase stáhnu na výšlapy.

                0 0
    • Tehu  

      Evoc fr trail … spokojenost.

      0 0
    • Steve.rider  

      Nejezdím enduro závody, jde mi o to, abych mohl dat na batoh helmu ( ne integral ), vak na pití, nářadí atd.

      Čeká mě Rakousko. Doposud jsem měl prcka od DAKINE . Je čas na výměnu. Díky všem za názory.

      zamlouvá se mi velikost 12 L.

      0 0
      • Smazaný účet  

        šel bych min. do 14l, 12l je dost na hraně, vozím mule od camelbaku a s vakem je dost malej. Když vezu víc věcí, tak už to není ono.

        0 0
        • Steve.rider  

          Včera jsem si zkoušel 12L a Máš pravdu min 14 – 15L 12 je fakt na hraně.

          0 0
          • goofy  

            12L je fakt málo. I těch 15 není moc. Osobně bych volil něco aspoň kolem 20L

            0 0
            • mr.antik  

              bacha, záleží jak to výrobce udává – jestli objem pytle započítává, jestli je to při maximálním povolení stahovacích popruhu nebo při komfortním tvaru… takže radši vyzkoušet

              0 0
      • TheJD  

        Nevim jestli se chces v budoucnu nejak posouvat, nebo ne, ale z vlastni zkusenosti bych ti radil, aby jsi koupil batoh, ktery bude mit jak pasky na chranice (nechces je davat dovnitr do batohu) a uchyt na integralu (ktery funguje naprosto fajnove i s klasickou helmou). Ja mam par let stary mule nv a zatimco velikosti staci (nejakych 13 litru ±), pokud nechci jet na celodenni turu a nacpat do nej bundu a svacinu pro 2. Tak hlavne ty pasky na chranice velmi chybi.

        0 0
    • scota  

      A Deuter Trans Alpine 25 je Trail, AM, nebo enduro batoh ;-)

      0 0
      • goofy  

        Transalpine je xc batoh, pokud to nedrtis z kopce na cas. Pak uz by to byl en batoh… ;-)

        0 0
      • Tehu  

        co se zmeni jestli to bude Trail ci AM ? Dulezity je jestli ti po vsech strankach vyhovuje. Pouzivat ho klidne muzes „na nakupy“ ;-)

        0 0
        • MirosPikos  

          1+

          0 0
        • scota  

          Já ho mám a vyhovuje mi skvěle, protože je velice univerzální a dobře sedí. Na kolo by možná mohl být o chlup menší, ale stáhnout se dá vždy. Co znamená enduro batoh? Že má integrovaný páteřák?

          0 0
          • madcat  

            Že je v souladu s trendem barevnej jak cigánská bouda a je o 50 – 100 % dražší :)

            0 0
      • tonik666  

        Trans Alpine je ale už strašně velkej, jeden kamarád s ním dlouhé roky jezdí a vždycky když ho vidím, říkám si, že tam se s batohem dostat nechci.

        0 0
        • Lister  

          Asi záleží která velikost. 25 zas tak obří není. Ale je pravda že to není úplně batoh na krátké vyjížďky.

          0 0
        • honhav  

          jezdim s 32 a nejak mi tomoc nevadi… krome toho ze nakonec taham na kopec pivo pro vsechny :D

          manzelce jsem koupil 25 a je taky spokojena, ale nema to na enduro, jezdi maximalne rychlebky… :D

          0 0
    • Smazaný účet  

      Měl někdo možnost porovnat Osprey Zealot 15 a Raptor 14?

      0 0
      • Derwen  

        Tohle by mě taky zajímalo, nikdo neměl v ruce či na zádech oba?

        0 0
        • Lister  

          Tam máš úplně jinou koncepci, takže buď chceš zadní vstup nebo ho nechceš. Pak je volba jednoduchá.

          0 0
          • Derwen  

            Zadní vstup není od věci, na stávajícím batohu jsem se s připnutou helmou a chráničema dovnitř nedostal… Nicméně nevozím „plnou polní“ na všechny vyjížďky a mám strach, aby pak Zealot nebyl moc velký, tzn. jestli se dá jeho objem redukovat dle velikosti obsahu…

            0 0
        • wilda81  

          Měl. Za mě je jasná volba Zealot.

          0 0
    • File12  

      Už jsem ho zminoval, ale na to je Hawg NW fakt super co píšeš. pláštěnku má taky. Pokud enduro nejezdíš tak kašli na páteřák a silnej bederní popruh

      0 0
    • Dolejs  

      jak jsou na tom v porovnání tyhle batohy??

      http://batohybrasny.cz/…ey-raptor-14

      http://batohybrasny.cz/…-mule-nv-3-l

      0 0
      • tonik666  

        Zjednodušeně řečeno úplně stejně (rozdíly v detailech) a záleží na osobní preferenci.

        Najdeš to plno spokojených uživatelů obou, kteří na jeden nebo druhý nedají dopustit.

        Takže si je ideálně někde prohlídni a vyzkoušej, jinak můžeš rovnou nakupovat podle barvy.

        0 0
        • MirosPikos  

          1+

          S tím, že mi přijde, že se do Raptor 14 vejde víc a pohodlněji než do Mule NV

          0 0
      • Dolejs  

        tak jsem nakonec koupil raptor 14. Co se týče kvality materiálu a jeho zpracování jsou opravdu tyto batohy téměř totožné.. líbil se mi víc zádovej systém od osprey než od camelu.. co se týče objemu tak o něco vetší je taky osprey..

        0 0
    • kali222  

      to uz jsou i enduro-batohy? :(

      0 0
      • Risanek  

        Jistě. Na trhu již v podstatě chybí jen speciální ENDURO mazivo na řetěz a je jen otázkou času kdy některý pivovar uvaří ENDURO Lager/ALE, aby správný enduro rider měl správné pití.

        0 0
        • tonik666  

          Enduro lager nebo ale stoprocentně už někdo uvařil.

          Třena na Enduro X race ":) tady

          0 0
    • Tobin  

      Díval jsem se, že tady několikrát zazněl batoh Evoc. Jezdím docela dost na kole, i na krosce, tak se mi líbí, že jsou i s páteřákem a že mají i velikosti podle výšky postavy, tak se mi zamlouvá tento: http://www.bikegallery.cz/…nlimited-20l . Jen přemýšlím, jestli jsou opravdu tak kvalitní, že se vyplatí do nich investovat…

      0 0
      • Endurossta  

        Vozim ho už od března 2013 a… …za svoje peníze dostaneš kvalitu. zatim se mi nic nepáře, krom odlepování těch pogumovaných nápisů je bez závady. Nemazlim se s nim, nejsem přehršle opatrnej a zatim žádný důvod si stěžovat. Pro někoho může být trochu těžký, ale těch pár set gramů člověk může sundat i na sobě…

        Koukal jsem, že dnes už jsou vychytanější než modely 13, ale už tehdy to byla pecka a pořád je. Koupil bych ho znova, až budu mít důvod starej zahodit.

        A navíc ten páteřák člověku dává pocit bezpečí. Jistoty a prosperita. A podobný kecy. Musíš si zjistit sám, jestli ti bude sedět a jestli tě zajímaj gramařský kecy… …ale je to poctivej kus batohu.

        0 0
      • MnemonicJ  

        hele já jsem si ho taky objednal, protože reference jsou na něj tady víc než dobrý… Zatím ho nemám, ale napjatě čekám, tak můžu poreferovat, případně i zapůjčit aby sis zkusil, jak Ti sedne, jestli jsi někde od Plzně… Objednal jsem si stejnou barevnou kombinaci, vyšel něco málo přes 3 700

        0 0
      • MirosPikos  

        Tady je se slevou za 3503,– kdyžtak. Taky o něm přemýšlím, až mi starý doslouží.

        0 0
      • saintjv  

        Hele batoh je vec pocitu. V podstate kazdy batoh ma funkci pateraku. Ja ted momentalne vozim Camelbak hawg nw. Nema 100% paterak to ani omylem ale ta ochrana zad je na velmi vysoke urovni. Letos jsem to bohuzel otestoval na vlastni kuzi kdyz jsem spadl zhruba ze 4 metru padem pres riditka a to jako hlavou dolu a tocil jsem se jako na zada. takze jsem dopadl primo na zada. Padal jsem mezi sutry ze skaly. Zlomil jsem si ruku ale zada absolutne o nicem nevedeli… Pak kdyz jsem se vratil z nemocnice a kouknul na batoh co vsechno pobral, me utvrdilo v tom, ze bez batohu/pateraku uz nikdy ani ranu…

        Tim chci rici ze dneska vetsina takovychto bike batohu poslouzi velmi velmi podobne a je to fakt o tom co se ti libi a pocitove ti dobre na zadech sedi. Ja si pamatuju ze kdyz jsem batoho vybral, prisel mi Evoc fakt dost tezkej a navic mi nebyl uplne pohodlnej na zadech. Takze nakonec jsem vzal ten Camel. Doporucuji si nejdriv zkusit jestli ti bude sedet…

        0 0
      • raf007  

        Ahoj, pokud bys potřeboval velikost M/L, tak mám poslední z kolekce 2015. Byl by za výprodejovou cenu. kdyžtak do mailu.

        0 0
    • Pepe72  

      Koupil jsme report 14 a jsme spokojený. Fotka sice slabá ale, batoh jsme využil.

      0 0
      • MirosPikos  

        Koupil jsem Raptor 14 a jsem spokojený. Fotka sice slabá, ale batoh jsem využil.

        ---konec překladu v českém jazyce---

        Zřejmě si to psal z mobilu :)

        0 0
      • Lister  

        A teď na něj upni integrálu a nacpi tam holení chrániče a lokty…

        0 0
        • MirosPikos  

          Proč by to dělal? :)

          0 0
          • Lister  

            Protože tahle diskuse by měly být o batohu na těžší výbavu. Tohle je lehký letní výletní baťůžek na základní nezbytnosti.

            0 0
            • krabica  

              Tak Raptor je něco mezi. Komplet výbavu tam nenarveš, ale chrániče na kolena vozím běžně ve vnější kapse a i lokty by se tam vešly. Když nepotřebuješ mít pověšenou integrálu, tak je dostatečný.

              0 0
              • Lister  

                Jenže pokud se budeme bavit o rekreačních enduro závodech, tak tam je integrála povinná a tak když někdo hledá batoh, který označuje jako „enduro“, tak bych upnutí integrály bral jako základní vlastnost.

                Kolena v té kapse taky vozím, ale hardshell by se tam asi nevešly a holeně už vůbec.

                0 0
                • saintjv  

                  i integralu na nem uvezes, michal to tak vozi a na pohodu…

                  0 0
                  • goofy  

                    Akorát to bude velmi pohodlné… Se mi vždycky líbí, jak lidi na pidibatůžky věšejí almary… :-)

                    0 0
                • Pepe72  

                  Tak teda Raptor je light-enduro batoh :-)

                  0 0
                  • Lister  

                    Takže vlastně XC.

                    Já tyhle kategorie taky nesnáším, ale když je požadavek na něco, co už něco uveze, tak nebudu nabízet batoh, který k tomu vhodný není.

                    Mám Raptora – vlastně několik, měl jsme na zádech skoro všechny velikosti a je to parádní batoh, ale je to prostě malý lehký batoh, který nějaké drsnější zacházení, případně častější pády nebude dlouho zvládat.

                    0 0
                • alinceb  

                  Vozil jsem na něm „měkký“ kolena/holeně 661 a vešly se (ohnutý). A určitě by na to šla hodit i integrála, ale je fakt, že ten batoh na to úplně není…

                  0 0
    • Shateau  

      Děkuji za informace

      0 0
    • TeryPV  

      Trochu zahrobařím. Přemýšlím o batohu Ergon BX2 http://cyklisticke-batohy.heureka.cz/ergon-bx2/#…

      Máte s ním někdo zkušenosti? Nechci vyhodit peníze vzduchem :)

      Díky moc!

      0 0
    • Virssagon  

      mám tohohle deutera a jsem spokojenej jak želva :) . Má to síťku , nic mě netlačí do zad , po pořádným utáhnutí ani neskáče při sjezdu. Má to i síťované ramena, takže na léto super , skoro vůbec nezpocená záda. Má pláštěnku , síťku na helmu , reflexní prvky, takže pohoda :) Navíc to má pevný výztuhy zad (drží síťku), takže to používám i na sezení k ohni, když není nic suchýho :) http://www.trekobchod.cz/…race-exp-air

      0 0
    • vantom28  

      ahoj, někdo zkušenost s tímto batohem?

      http://www.katmar.cz/…-p-2821.html

      0 0
    • libisenuj  

      Mam tenhle.

      https://www.dakine.com/…ackpack.html

      Mel sem Osprey Raptor10 a Osprey Viper5. Stridal sem je podle delky vyjizdky, coz me zacalo stvat. Prodal sem oba a koupil v akci Nomada za 2200 vc.vaku. Kvalita siti a materialy jsou ultimatni! Velikostne je to tak, ze objem je 15l batoh plus 3l vak. Je pocitove tak o tu pulku vetsi nez Raptor10. Organizace veci super. Zada jsou velmi pevna, temer plnohodnotny paterak. Nevyhoda, ze se pod tim celkem potim. Ale ja se potim i pod sitkou, takze neresim. Bral sem o i s ohledem na jizdy s rodinou, kdy delam soumara(osla) zbytku rodiny. Hned po koupi jsem litoval, ze neni trosku vetsi, ale na druhou stranu jsem do nej dal zatim vzdycky vsechno. Na vylety ve stabilnim pocasi je velky az az, pritom vnejsi rozmery jsou velice kompaktni. Loni jsem premyslel o nevere a nakupu jineho batohu(nevim, co me to napadlo)…vyzkousel sem Deuter Compact EXP 12. Kvalita teda nic moc a nesedel na zadech(obecne me Deutery nesedi), barvy se mi nelibily, cena taky dost vysoka. Objemem cca stejne. Nakonec jsem zustal u Nomada a pri pomysleni, ze sem se ho malem zbavil, bych si nejradeji naliskal…:-D

      0 0
    • itvostro  

      Mám trochu dilema, tak se zeptám tady abych nezakládal nové téma :-)

      Už jsem rozhodnutý pro batoh Osprey Raptor 14, ale zaseknul jsem se u výběru barvy

      https://www.ospreyeurope.com/…/raptor-14-1

      Proto bych se rád zeptal jakou preferujete barvu batohu na kolo?

      Moje připomínky ke dvěma barvám mezi kterými se rozhoduju, červená, černá:

      červená

      • snad by tato barva mohla víc udržet uvnitř batohu menší teplo než čern
      • reflexnejší barva, takže i viditelnější jezdec (batoh bych určitě používal i na menší výšlapy)

      černa

      • univerzálnější barva
      • míň půjde půjde vidět případné ušpinění?
      • batoh nebude tolik odrážet teplo

      Jaká barva by byla Váš favorit?

      0 0
      • libisenuj  

        Obecně u Osprey jsou na hovno ty mesh (pružný) kapsy. Já sem měl krásnou žlutou barvu na Raptor10, i když se zaprasil komplet celý, tak vše šlo umýt mokrou houbičkou. Ale ta kapsa ani hovno…možná v pračce by to pustilo, ale furt to prát asi není cajk ohledně životnosti švů. Mám teď ten Nomad v černé a tam to jen utřu vlhkým hadrem a pohoda. Už su stará bandaska, sice mám barvičky moc rád, ale jsem konzerva…za mně černej:-)

        0 0
      • mr.antik  

        ta která se ti víc líbí, jinak je to uplně jedno… záleží taky co vozíš za barvy,aby to trošku ladilo

        0 0
      • tonik666  

        Univerzální je černá. Pokud ti to bude ladit, tak klidně červená

        0 0
        • itvostro  

          no víc mi bude ladit černá, ale právě jsem si říkal jestli se mi neupečou záda černá tahá víc teplo ..

          0 0
          • mr.antik  

            ne, to fakt ne

            0 0
            • tonik666  

              to opravdu nemá vliv.

              0 0
              •  

                Ale co teprve napr. celo cerna matna helma? To uz asi bude ne?

                0 0
                • nomecz  

                  nebude, je tam obrovská izolační vrstva ,

                  jediné kdy bys mohl mít problém je černý dres hodně na tělo a plazit se někde pomalu do dlouhého kopce

                  0 0
                  •  

                    No ja nenosim cerny veci na kolo(krom kalhot endura singletrack ktere jsou bohuzel cerne), jsem radsi barevnejsi :D Ale uvazuju o koupi nove helmy a libi se mi prave nova Bellka Super 3 BEZ Mipsu v celo cerne matne ktera po odzkouseni v dookie mi padne jeste vic nez stavajici helma do ktere jsem musel pridat vystelky, ale bojim se ze se budu v lete s ni trapit (momentalne mam modrou ixs trail rs starsi verzi)

                    0 0
                    • nomecz  

                      mám černou helmu a o tom jestli je v ní vedro nebo ne, nerozhoduje barva ale konstrukce, takže se toho neboj.

                      Pokud je blbě navržená tak ti bude vedro v černé i jakékoliv jiné, kór u inttegrálky

                      0 0
                      • tonik666  

                        Taky mám atnou černou helmu, Giro Xen, a je to o konstrukci. Barva nemá na odvětrání a pocení vliv.

                        0 0
                        •  

                          Ok, tak diky za postrehy, jinak sry za to ze tady spamuju ohledne helmy a ono je to batuzkove tema, ale jelikoz se tu zacala rozebirat barva a vlivy pocasi tak jsem si nemohl pomoc :D

                          0 0
                        • libisenuj  

                          Potvrzuji. Mám pro změnu Giro XAR, matná černá.

                          0 0
                    • goofy  

                      Vozil jsem zatím většinou černé helmy a teď mám zase a je to fakt jedno.

                      0 0
                • JakeF  

                  Přesně… Je to hrůza. Ideální by bylo, kdyby mezi tím černým plastem a hlavou byla nějaká vrstva materiálu, kterej dobře izoluje… Třeba polystyrenu.

                  0 0
          • Breakpain  

            Neupečou, ale černej batoh – ideálně černé kolo a jsi jako funebrák … mám averzi k celočerným kompletům na kole / moto :-) …

            Takže já hlasuju pro červenou ;-) …

            0 0
      • goofy  

        Ber podle toho, která se ti líbí nebo víc hodí k hadrů. Jinak je to buřt.

        0 0
      • MirosPikos  

        Raptor 14 je fajn na běžný vyjížďky. Ale když to má být něco delšího, už toho místa není tolik. Ale pokud nevozíš DSLR tak v pohodě.

        Zpracování ok. Nevím jak je to s pláštěnkou. Pokud už ho nové modely mají, jedině dobře. Bez pláštěnky bych asi bágl nebral.

        No a ty barvy. Bral bych barvu aby bylo člověk vidět, takže jestli mezi těma dvěma, tak červenou. Špína bude víc vidět na černý (po zaschnutí) a co se teploty týká, to bych vůbec neřešil.

        0 0
      • Janouch  

        jestli jsi jeste nenakoupil tak doporucuju batohy Ergon zatim jsem nic lepsiho na zadech nemel

        0 0
        • MirosPikos  

          To si neměl na zádech Evoc? :)

          0 0
          • Janouch  

            to nemel ale kdyz ho vidim na fotce celkem obycejnej batoh jako kazdej jinej .. kdezto Ergon BC2 s otocnejma popruhama na kloubu a tvarovanejma postranicema sedi jak prdel na hrnci :) uz bych nechtel batoh nez pevnejch zad ten rozdil v prenosu vahy je fakt znat chce to vyzkouset

            0 0
            • tonik666  

              EVOC má prodloužená záda, takže sedí úplně jinde než třeba Camelbak. Dá se s ním sjíždět prudké věci a dávat bunny hop aniž by ti zezadu narážel do helmy. Takže něco úplně jiného než každý jiný batoh.

              0 0
              • Janouch  

                ok verim ale strihem je vic podobnej beznej batohum nez Ergon

                0 0
                • tonik666  

                  Jasny. Ale strih ti ohledne toho jak batoh sedi moc nerekne.

                  kazdopadne na mtb-news.de jsou recenze obojeho

                  0 0
        • itvostro  

          Dekuju ale uz jsem objednal Raptor 14, dost se mi tam libi 3L vak a ten uchyt na helmu mam IXS a ta se blbe cpe do nejake"kapsy" :-)

          0 0
          • Janouch  

            to ma dnes kazdej batoh pro me je dulezitejsi jak sedi na zadech a jak je rozlozena vaha

            0 0
          • alinceb  

            Objednal jsi dobře. Mám ho 3 roky a jediná jeho chyba je, že je relativně malej. Když naplníš vak, tak už dovnitř moc věcí nedáš. Jinak je po funkční stránce super.

            Doporučuju dokoupit pláštěnku. Já koupil Deuter, protože vycházela cenově nejlíp.

            0 0
    • AleZ80  

      Ahoj,

      už se tady v tom trochu ztrácím. Zajímají mě níže uvedené batohy.

      Osprey Zealot 15 – má páteřák?

      Camelbak Kudu – ten má páteřák a lze na něj připevnit integrálu, že?

      Osprey Raptor 14 – má páteřák a lze na něj připevnit integrálu?

      0 0
      • alinceb  

        Osprey nemá páteřák ani jeden. Na Raptora imho integrálu přiděláš, ale nebude to nic festovního. Spíš jen na přejezdy.

        0 0
        • itvostro  

          Ja jsem raptora 14 uz otestoval a nemuzu si ho vynachvalit na zadech mi sedi dobre a 3l rezervoar je super i ten magneticky uchyt. mam ixs trail a na ten „drzak“ jde pridelat

          0 0
          • alinceb  

            IXS Trail je normální helma. Integrálu na Lidlock samozřejmě nepřiděláš…

            0 0
            • hrota  

              Na integrálu imho lepší Zealot http://www.bikeandride.cz/…5-testujeme/ . Mám ho druhou sezónu, používám jej hodně, všechno drží, nicméně, 15l je už opravdu hodně, na kratší vyjížďky je to otrava tahat, pokukuju po něčem menším.

              0 0
            • MichalBr  

              Já myslím, že při troše šikovnosti ji tam přiděláš, ale samozřejmě nějaký vychytaný úchyt přímo na integrálku by byl lepší o tom žádná :-)

              0 0
      • tonik666  

        Přidej si tam nějaký EVOC. Minimálně na vyzkoušení.

        0 0
        • Atilla  

          +1 zatím absolutní spokojenost FR20l Perfektní organizér, pružný bederák, odepínací páteřák občas využiji. Poutka na chrániče, úchyt na velkou helmu, pláštěnka.

          0 0
          • svobikk  

            Evoc mazec, mám 30L tour a masakr. d

            Sedí jako pribytej, pružný bederak super uspořádání

            0 0
            • Atilla  

              Jo ta 30l musí být perfektní. Když chci dát všechno na backcountry do 20l, tak už musím dávat spacák na popruhy na chrániče.

              0 0
          • hpl  

            0 0
        • jsflyin  

          Mám Evoc 16l – všechno super, jsem maximálně spokojen. Dokonce má jedno super plus – přesně padne na 15" notebook :) Zatím vyzkoušen teda týden na horách a na jedné vyjížďce (koupil už jsem do něj rezervoár).

          Postřehy:

          • Při přesunu na svah se dá hodit helma na lyže do kapsy na helmu a rukavice se dají připnout v dolní části do takových pásek. Pádem má člověk volné ruce.
          • Potřebuju zvětšit objem svých ramen, jelikož bych ho ještě lehce potřeboval dotáhnout na horním popruhu. Není to chyba batohu, jsem hubeňoučkej.
          • Páteřák se dá velice snadno vyndat.

          Kdybys měl někdo jakékoliv otázky, tak sem/pm :)

          0 0
        • Tehu  

          Evoc FR 20l luxus !!!

          0 0
      • smash_mouth  

        Zealot super sedi ale vubec nedejchaj zada .. pricucne se v lete jako prisvaka a z tebe chcije, krom to ma debilni postrani popruhy ktery branej v otevreni batohu pokazdy kdyz do nej lezes a ches jej otevrit vic nez jen na rohlik.

        Mel jsem i nekolik CB ale nekonec jsem zaparkoval u EVOC Stage 18l http://www.evocsports.com/…ks/stage-18l) a to je fakt jina liga …

        ALE uz jsem nasel 1 chybku v nedeli v noci za deste, plastenka nema oko na blikacku :-O kluci z NDR to nejak nedomysleli nebo sem slepej…

        0 0
        • tonik666  

          Jsi slepej, moje plaste ka evoc kterou jsem si koupil k enduro fr oko na blikacku ma

          0 0
          • smash_mouth  

            Tak to mi ho ukaz …

            A tentokrat prisaham ze jsem dcerku o korekci nezadal :-D

            0 0
            • TheJD  

              Mas blbou plastenku :D

              0 0
              • h.mad  

                Mám tu stejnou, taky bez popruhu na blikačku. Ta je pouze na báglu.

                0 0
                • TheJD  

                  Ja kupoval plastenku (cervenou) i s batohem minuly rok a mam na ni uchyt na blikacku.

                  0 0
          • smash_mouth  

            Nebo jste lip, vymenim za svoji plastenku a ty si tam to oko hledej klidne do vanoc :-D

            0 0
            • tonik666  

              hele já ho tam vidím

              0 0
              • Atilla  

                Taky ho tam nemám.

                0 0
                • h.mad  

                  Toník má asi novější model

                  0 0
                  • svobikk  

                    Taky nemám oko na pláštěnce a nechápu proč nedali nějaký reflexní prvky na tu pláštěnku. Si tam budu muset našít něco. Ten nápis Evoc nereflexuje. Blikačka pod sedlem je samozřejmost.

                    0 0
        • smash_mouth  

          Kdyz jsem ten bagl vcera omejval po vikendovym rallye tak jsem si uvedomil ze chybka 2 je ze ma celkem malo skoro 0 reflexnich prvku. Sice po silnici za tmy obvykle jedu jen poslednich 800m v pruhu pro cyklisty ale uz jsem tam videl nabranyho bikera zezadu nejakou tetou za bileho dne …

          0 0
          • Atilla  

            Tak to by mu byly odrazky asi prd platné ne. Blikačku mám na kole pořád. Těch pár gramů mě nezabije.

            0 0
          • TheJD  

            Otazka je, jak ti pomuzou reflexni prvky, kdyz je za volantem nekdo slepy…

            0 0
          • goofy  

            Tak reflexní prvky jsou na většině batohů na hovno. Blikačku vozím v batohu nonstop, stejně tak mám na něm namotané reflexní pásky.

            0 0
    • Elwing  

      Ahoj, co si myslíte o Dakine Drafter 10 l? Jak asi bude sedět na zádech… Chtěla bych nějaký nový batoh 8–12 l, nic moc velkýho. Ještě pak přemýšlím nad Dakine Session, ten je ve verzi 8 i 12 l. Ten drafter má širší bederák, to mi vždycky vyhovovalo, ale bojím se té síťky na zádech.

      0 0
      • alinceb  

        Osprey Raven 10 ;)

        DK mám sice rád už léta a mám od nich DK Ridge (SNB/ski FR batoh), ale Osprey mi na kolo sedí fakt výborně. Toho Ravena si můžeš zkusit v Rockpointu.

        0 0
        • Elwing  

          Dík, asi ho zkusím. Já mám právě už skoro 10 let Dakine Nomad a jsem s ním moc spokojená. Je vyšisovaný, ale jinak se netrhla ani nitka.

          0 0
      • drumlin  

        Síťky se neboj, mám pár let Drafter 12 a rok Amp 18 a na ty záda nedám dopustit. Jako civilní používám Osprey Syncro 20 s podobným systémem a taktéž spokojenost. Používal jsem Zealota a Escapista a potil jsem se pod nima jako prase. Drafter má asi lepší organizér než Amp („téměř“ se mi nevejde do vnitřní kapsy mobil a jinde v batohu je při pádu moc na ráně), Amp toho uveze víc. Syncro je „organizačně“ úplně jiná liga za cenu mírně horšího usazení na zádech vůči Dakine. Třeba po Zvoloušovi nebo Všenorech jsem musel občas Zealota poupravit, Dakine nikdy. Doporučuju zkusit třeba v Dookie.

        0 0
        • Elwing  

          Já nějak na to organizování nejsem, prostě to všechno nahrnu dovnitř a je to :-) Ani nepotřebuji ten 3 l vak, jelikož ho chci používat na kratší vyjížďky, doma mám 2 l vak, tak to asi nebude problém ho tam dát. Mám s Dakine taky zkušenost, že upravovat na zádech ho vůbec nemusím. Ale nomad má ten tlustší bederák, ten toho asi udělá hodně.

          0 0
      • siskin  

        A co Camelback skyline ?

        Mám ho a díky nízko položenýmu těžišti sedí výborně na zádech i v prudkých sjezdech

        0 0
        • Elwing  

          Vypadá, že by mohl sedět, ale mně se nějak camelbak nelíbí. Jsem zatížená na Dakine, mám od nich doma asi 5 různých tašek na cestování, kosmetické tašky atd :-)

          0 0
        • smash_mouth  

          Bral bych ho ale kreje jen pulku zad.

          0 0
    • AleZ80  

      Myslíte, že bude do Zealota pasovat dvoulitrový rezervoár z Camelbaku nebo mají Ospreye jiný tvar rezervoáru?

      0 0
    • NěMaB  

      Zdravím,

      trochu obnovím téma a zeptám se…na celodenní vyjížďky Vám ty RAPTORY 14l stačí nebo už saháte po něčem větším jako třeba Escapist 25l ?

      0 0
      • alinceb  

        Záleží, co všechno vozíš…

        0 0
        • NěMaB  

          díky za reakci, ale po pravdě jsem měl jednoduchou otázku, když jedeš na celý den ven stačí ti 14l nebo už saháš po větším batohu okolo těch 25l (berme v potaz trochu horší povětrnostní podmínky- jaro, podzim). Nevozím foták a podobné věci, nějaké oblečení, a klasiku nářadí, pumpu 3l ve vaku, svačina…

          0 0
          • goofy  

            Mě nestačí. Beru větší.

            0 0
          • Auditor  

            A tak .. skoro sis odpověděl sám.

            Na to co píšeš – nářadí, jídlo, bunda popř. návleky apod., 3l ve vaku apod. bohatě stačí 14l batoh. Já mám cca 16l batoh, který mám díky neskladný bundě zaplněn z 3/4. Jinak ho mám mívám většinou „zapnutej“ na 12l. Dokonce i fotak v brasne plus druhý objektiv si mi vejde (mám systémový kompakt), powerbanka …

            Každý vozí a potřebuje na celý den něco jiného…

            0 0
          • mr.antik  

            bez foťáku bohatě stačí

            0 0
          • alinceb  

            Vypadám snad jako telepat? Pokud nespecifikuješ, co všechno na den potřebuješ, tak těžko radit. Já jel před 14 dny závod a skoro celý den jsem dal bez batohu, jen s vakem ve vestě, pár sušenkama a zbytkem přidělaným na kole.

            Někomu zas na den nestačí ani 25L batoh, protože si veze vybavení „pro všechny případy“. Dost podstatný údaj je „nějaké oblečení“.

            Raptor je sice psanej na 14L, ale když do něj dáš plnej 3L vak, tak už toho místa uvnitř zas tolik nezůstane. Ještě se mi nestalo, že bych se do něj nesbalil, ale když jedu s rodinou (a dělám mulu), tak už je to málo.

            Obvyklej setup, kterej se mi tam vleze:

            • plnej vak 3L
            • základní nářadí a ND: montpáky, multiklíč, centrklíč, lepení, náhradní duše (vše ve spodní kapse s organizérem, což ale ubere kus vnitřního prostoru)
            • pumpa, pumpa na vidlice (v hlavní kapse jsou na obou bocích takové akurátní přihrádky)
            • blikačky
            • mobil + malá peněženka (kapsy na bederáku)
            • klíče
            • pláštěnka na batoh
            • skládací větrovka nebo nepromokavá bunda (tenká)
            • nějaké sušenky (2–3ks) a hroznový cukr
            • nákrčník a tenká čepička pod helmu

            A zbývá prostor na něco málo dalšího:

            • buď jen teplejší mikina a pak už nic moc
            • nebo tenčí druhá vrstva s dlouhým rukávem + třeba náhradní 1st layer a k tomu polokompakt v ochranné hardcase
            • do kapsy na batoh dávám tenké chrániče na kolena (Alpinestars Paragon – slouží i místo nákoleníků), ale vejde se tam v případě nouze třeba ta mikina

            Doporučil bych si ho někde půjčit a vyzkoušet a nebo si vzít standardní výbavu s sebou do prodejny a zkusit nabalit aspoň tam.

            0 0
            • NěMaB  

              no tohle už je podstatně lepší:)…díky moc za tvůj příspěvek, který mi pomohl. Rozhoduji se mezi OSPREY Escapist 18 nebo 25 l a nějak se nemůžu rozhodnou. Podle Vašich příspěvků bych se měl v pohodě poskládat do 18l…

              budu vozit:

              plnej vak 3L

              základní nářadí a ND: montpáky, multiklíč, lepení, náhradní duše

              pumpa

              blikačky

              mobil

              klíče

              pláštěnka na batoh- integrovaná v batohu

              skládací větrovka nebo nepromokavá bunda (spíše podzimní ne větrovka)

              nějaké sušenky (2–3ks) a hroznový cukr

              nákrčník, náhradní funkční tričko, návleky

              chráničce

              0 0
      • vantom28  

        nevím, jestli ti to k něčemu bude, ale vozím 20l batoh, do kterého se v městnám na celodnní vyjížďku. pokud jedu okolo komína, batoh stáhnu páskama, a nevím o něm.

        0 0
        • NěMaB  

          Určitě je, díky…tvoje velikost je na rozhraní mých vybraných kandidátů…

          0 0
          • NěMaB  

            Najde se někdo kdo je majitelem osprey escapist18 l nebo 25 l?

            Stále se nemůžu rozhodnout, jestli jít do 18 l nebo 25 l. Batoh bude primárně sloužit na celodenní vyjížďky a potřebuji do něho poskládat viz popis výše. Foťák nevozím. Nemám představu jak moc je těch 25 l velkých a jestli to už není zbytečně velké.

            0 0
            • vantom28  

              vzal bych 18l

              0 0
            • goofy  

              To je prostě otázka, kterou si musíš vyřešit sám.

              Na to co popisuješ, by ses sbalil i do 18L, ale už tam nebude rezerva. Sám jsem vozil roky 20L batoh a vlezl jsem se, akorát občas už to bylo natěsno a chrániče jsem vozil pokaždé venku. Pak jsem sáhl po větším a prostě když tolik místa nepotřebuji, tak ho trochu stáhnu a dobré. Občas naopak, když je třeba, tak se tam všechno vleze v pohodě. Hlavně teď, když se teploty střídají od nuly ráno/večer až někde k deseti přes den, se mi ten větší batoh hodí.

              0 0
              • NěMaB  

                No asi takhle podobně si to argumentuju :), díky za reakci…

                0 0
            • Auditor  

              V obchodech Rockpoint je mívaj skladem… zkus se tam podívat.

              0 0
            • mastihuba  

              Co nemas nepotrebujes :) mam ecapist 25 a vozim v nem nekdy uplny nesmysly. Letos jsem vzal ergon 14litru? a najednou toho mam polovinu. Vozim multiklic pumpu knoty, suchy triko, plastenku a perovku. Vic netreba kdyz nejedes na piknik s bochnikem chleba a sklenici okurku.

              0 0
    • XC-biker1  

      Zdravim. Nemá někdo zkušenost s batohem Endura MT500 s integrovaným chranicem páteře ? Docela se mi zamlouvá, ale neznám nikoho kdo by ho měl.

      0 0
    • kantis  

      Ahoj, obnovim tema. Shanim enduro batoh s paterakem, batoh chci primarne na ochranu zad, ideálně nejaky malinky, mam doma camel mule ktery chci vyuzivat dal. padl mi do hledáčku Batoh Ergon BE1 Enduro Protect. A vetsi a levnější acepak flux, mate s batohy nejake zkusenosti? Případně co byste mi doporučil do 4000?

      0 0
      • MnemonicJ  

        Mám doma Evoc 20l a Pinguin Flux 15 (něco jako ten acepak flux ale bez certifikovanýho páteřáku). Ten Evoc je relativně velkej a vejde se toho do něj spousta, takže na delší výlety beru Evoca, teď to většinou „šmrdlám“ okolo baráku s tím Pinguinem. Evoc má rozhodně o dost lepší organizér na blbosti typu montpáky, lepení, nýtovač… a co mi u Pinguina fakt chybí je ta možnost rozepnout batoh až dolů. Jinak s oběma batohy spokojenost, oba docela drží, na Evocu jsou ty kiláky už trochu vidět, ale nic zásadního (přes dvě sezóny), Pinguina jsem dostal k Vánocům, po tom cca půl roce jsem spokojen). Ještě jedna věc, která se mi u toho Evoca líbí je oddělení prostoru s vakem od zbytku batohu,a le nevím, jestli to mají i ty menší. Za mě jsou oba docela v pohodě, ale pokud má menší verze (asi těch 16l) stejné výhody, jako ten co mám já (oddělené místo pro vak a rozepínání až dolů) a není Ti líto peněz, tak bych šel do Evocu.

        0 0
      • MirosPikos  

        ACEPAK Flux 15 je dobrá volba. Já tam vidím jedinou větší slabost oproti EVOCu a tou je bederák. Líbí se mi ten širokej bederák, co má EVOC. Naproti tomu mám trochu problém s horejškem, ten mi na EVOCu moc nesedí. Takže pak je diskutabilní funkce páteřáku. Naproti tomu Flux má hrudní pásy dva, mohl by tedy nahoře sedět líp. Dole bude sedět asi taky dobře, ale nevím jestli nebude bederák vepředu tlačit. Je tam úzký. Mluvil jsem na Blinduru s člověkem, co ho tam prodával a chystají prej nějakou inovaci toho bederáku (pokud jsem to nepochopil špatně, a nenechal si tam jen on něco došít). Ale když jsem ho přesvědčoval, ať to udělají široký jako na EVOCu tak se moc netvářil. Prej se pod tím člověk v létě paří. Ano, to je docela možný. Ale důležitější je podle mě, aby bágl s certifikovaným páteřákem dokonale seděl. Když se paří při výšlapu, dá se snadno povolit aby větral.

        Jinak co se objemu týká, do EVOCU se vejde opravdu hodně. Obvykle vozím bezzrcadlo, termosku, pivo, dvě trika, větrovku, pumpičku, cajk, lepení, knoty, čelovku, tyčinky i svačinu a chrániče na kolena. To je skutečně na celodenní šichtu. A docela bych si dokázal představit ten FLUX v 15l místo Osprey Raptor 14, co teď vozím. Tam se vejde nejnutnější (pumpička, lepení, knoty, dres, termo, chrániče i plechovka myslím nebo se dají chrániče s bradou pověsit vzenčí – v tom případě ještě větrovka). Ale nemá takovou ochranu zad. Zase je lehčí. Takže ono je to vždycky o preferencích.

        http://dolekop.com/…ym-paterakem

        0 0
    • danis7  

      Jak jsou na tom batohy Evoc s objemem u uvedené litráže ve vztahu s jinými značkami (Deuter, Camelbak)? Např když srovnám Deuter Compact 12 s Osprey Raptor 14, tak Deuter je skoro 2× tak velký.

      Uvažuji nad Evoc Stage 6 na běžné výjezdy, tzn max 2 litry vody, nářadí, pumpa, náhradní triko/vesta a pár tyčinek. Nevím jestli to do něj v klidu vleze nebo už bude přeplněný.

      0 0
      • danis7  

        Žádné zkušenosti s objemem Evoc a jiných značek?

        0 0
      • zahr  

        Porovnat nemohu, ale mam Evoc CC 6, 2l vody, naradi, pumpa, duse, penezenka, svacina, bunda, uplne v poho a jeste by se jeste neco malo veslo :) Narval jsem tam k tomu jeste nouzove 750ml lahev a take se veslo, ale uz to bylo fest :)

        0 0
      • Polo21  

        Sice trochu iny objem ale mal som Camelbak Kudu Protector 20 a teraz ma Evoc FR Trail Blackline (oba 20 litrov). Evoc je podla mna vacsi. Pride mi to akoby Camelbak mal 20l vratane vsetkych priehradok a ze Evoc ma 20l cisto len hlavny ulozny priestor.

        0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Pokud Camelbak uvádí jen jeden údaj objemu, tak to obvykle bývá včetně všech přihrádek, i těch na vodu. Nepočítají se akorát takové ty drobné kapsy na pásu. Jinými slovy, 10l batoh s 3l vakem bude mít s plným vakem jen 7l objem.

          0 0
        • danis7  

          Super, to jsem chtěl vědět. Stejnou zkušenost mám s Deuter vs Camelbak

          0 0
      • danis7  

        Takže Evoc Stage 6 je opravdu malý batoh, při 2 litrech vody ve vaku se do něj vleze jen triko s dlouhým rukávem a vesta.

        Batoh jsem měnil za Stage 12L velikost a ta už je lepší, sice trošku menší než Deuter Compact 12, ale zase je více vychytaný, má i možnost připnutí chráničů zvenku, přilby …

        0 0
        • goofy  

          Hmm… A svačinka a vercajk nic? Nač je to pak dobré?

          0 0
          • danis7  

            Psal jsem, že je malý, vracel jsem ho.

            0 0
            • goofy  

              Já se spíše jenom tak zamyslel, proč se takové věci vůbec vyrábějí… Nic na tebe. :-)

              0 0
              • Auditor  

                Naradim „oblepis“ kolo? ;) Anebo ti z party nekdo puci ne ;)

                Anebo maj tyhle maly batuzky zensky, pac jim to vozime my :D

                0 0
    • theedge  

      Ahoj, chci koupit batoh s páteřákem.

      Koukám na Evoc FR Enduro Blackline 16L – jaké jsou s ním zkušenosti ? V recenzích dost zmiňují že v něm je vedro ( ale jsem málo potivej typ tak bych to asi přežil). Na Evoc se mi líbí ten jejich nízkej boční profil a tím předpokládám i dobrou stabilitu na zádech.

      Koukal jsem i na Evoc Neo 16L, ale mimo vysoké ceny je o půl kila těžší než FR Enduro ( je jasný že páteřák tam je asi daleko lepší ). Camelbak Toro 14 mi příjde malej a KUDU 20 už zase velkej :-D a už váží taky 1,5 kg.

      Co vozíte vy?

      0 0
      • LM  

        Já jsem spokojen s ACEPAC Flux 15 Protector, který se v tomhle vlákně už probíral :-)

        Ale beru ho jen na náročnější sjezdy, na normální XC ježdění mi stačí malinkej batoh z Lídlu za 3 kila…

        0 0
      • Jiří999  

        Mám Evoc FR Enduro Blackline 16L od září.

        Horko soudit nemůžu spotím se Aj když je –5

        Objemově je dostačující sice není pláštěnka v Základu, ale zato tam dam vak na vodu z decatlonu (250,– 2L)

        Zpracování si myslím kvalitní něco to vydrží i zip je robustní. Rozhodoval sem se taky mezi camelbak 14 málo 20 moc a ještě cena vyhrál Evoc

        0 0
      • pixelfields  

        Vozim ION Rampart 16L, naprosta spokojenost. Paterak je SAS-TEC . Super cena a 16l me prijde tak akorat. https://www.bike24.com/p2242549.html

        0 0
      • K2  

        Ahoj, máte někdo tenhle batoh?

        Na to, že má páteřák, je celkem lehký?

        https://www.scott-sports.com/…ct-evo-fr-20

        https://www.dolekop.com/…ikovny-batoh

        0 0
        • Atilla  

          Kámoš ho má a je spokojený, ale přijde mi menší než Evoc FR20l

          0 0
        • čel.A  

          Ahoj

          Mám 12l verzi. Chtěl jsem lehký batoh na traily s ochranou zad a tento Scott to splňuje. Jsem s nim fakt spokojený. Kupoval jsem ve slevě na Bike24 a je k tomu zdarma Hydrapak.

          0 0
            • AleZ80  

              O páteřáku tam nic nepíší…

              0 0
              • čel.A  

                Na tom mem modelu je tak 2cm husta tlumici hmota, na traily v CZ dostačující. Na enduro ježdění, Alpy je asi vhodnější vzít paterak ala Evoc, taky je pak ten batoh o kilo těžší. Tohle je light varianta a o mnoho lepší než obyc batoh (zmíněno výše)

                0 0
      • theedge  

        Vzal jsem EVOC FR Enduro Blackline. Na Koloshopu byl v akci za 3470 Kč, což mi přišlo jako slušná cena. Vzhledem k mé výšce 175 jsem vzal S-ko protože M-L mi trčelo nad ramena a když jsem zaklonil hlavu, tak jsem do něj zátylkem narážel.

        0 0
      • tonik666  

        čau, mám blackline.

        1. Je delší než běžný batoh (třeba Kudu), rychle si zvykneš.
        2. Je opravdu plochý, vysloveně krychlové věci tam nedáš
        3. zpotíš se pod ním stejně jako pod každým jiným

        Jsem s ním spokojený, neměnil bych. Jen na krátké jízdy nově testuji ledvinku

        0 0
    • Sistematicx  

      Cekam na novy modely ace pack ktere by se maji na webu objevit. Pak se rozhodnu uestli ace pack nebo evoc enduro. Neco kolem 16l.

      Mame doma evoc trail 20l, evoc enduro 16l. A nejaky mensi camelbaky. Mule a Hawg starsiho data. Evoc enduro ma pritelkyne a velice spokojena. Muj evoc trail 20l beru fakt jen do hor na celej den. Po lokalech jezdim se starym Hawg 14l cca. Uz dosluhuje. Sice po 15 letech nema zadnou diru nikde ale novej je novej proste.

      0 0
    • jeptiška  

      Zdravím, abych nezakládal nové vlákno, tak se zeptám tady.

      Pořídil jsem prvního trailovýho fulla a samozřejmě mě to táhne k větším skokům a rychlejší jízdě. Proto jsem začal uvažovat o batohu s páteřákem (můj starý hydrapak laguna 8l již dosluhuje). Ceny jsou teda závratný, ale do ochrany jsem ochotný investovat.

      Většinou jezdím půldenní vyjížďky, takže s sebou beru základní věci (vak na 3l – hodně piju, bunda, nářadí, tatranka, banán, 2× pumpa, … možná v budoucnu i chrániče kolen). Často koukám do mobilu do mapy a hodně mě otravuje sundavání batohu každou chvíli – nikde jinde nemám na mobil místo.** Proto je mým požadavkem mít mobil po ruce, nejlépe na bederáku v kapse**? Dle zkušeností s 8 litrovým Hydrapakem bych podobnou velikost bral zase.

      Jako první jsem objevil Ergon BA2 E Protect

      Má vše co potřebuji, 10l mi přijde akorát. Nikde jsem ale o něm moc nečetl. V jedné recenzi psali, že odstávají ramenní popruhy. Dále si nejsem jistý univerzální velikosí. měřím 187cm a nemít páteřák na celé délce zad mi nepřijde za ty prachy nejlepší.

      Druhý kandidát je dost často probíraný EVOC FR Enduro 16l blackline

      Líbí se mi řešení páteřáku (splňuje i přísnější normu), ale 16l mi přijde na moje vyjížďky příliš. Podle fotek si nedokážu představit, jestli je použitelný i po stažení objemu těma dvěma páskama, co drží prostor pro helmu.

      Posledním batohem je Pinguin Flux 15

      Tady je lákavá hlavně cena. Musel bych dokoupit chránič SAS TEC. Nejsem si jistý, jak tam bude držet, když tam dle fotek není na pevno vertikálně upnutý. Navíc mi je nejméně sympatický.

      Camelbaky vypadaj dobře, ale vadí mi absence bederní kapsy na mobil.

      Díky za rady!

      0 0
      • Venda  

        Takhle vypada na zadech prazdny a nestazeny Evoc FR Trail ve velikosti M/L (20 litrů). Mam cca 175 cm.

        0 0
        • jeptiška  

          Díky za fotky! Oproti mému starému Hydrapaku je to sakra rozdíl. Každopádně mobil na představci mít nechci. Nechci kupovat nový mobil, až to někde položím.. Když je zima, tak si ho dávám do náprsní kapsy u bundy. Teď už bude tepleji, takže kapsa na bederáku mi přijde nejvhodnější.

          0 0
          • theedge  

            Na predstavci vozim strej mobil jen na mapy.cz kterej nema zadnou hodnotu.

            Origo mobil vozim v batohu – vetsi uhlopricku stejne do zadnyho bederaku nedas, nebo ho zlomis kdyz to jak rikas polozis …

            0 0
          • goofy  

            Nevím co máš za mobil, ale dnešní mobily dát do bederáku je celkem umění.

            0 0
            • tonik666  

              podle me iphone 8 co mam se do evoc bedersku relativne natesno vejde.

              ja tam teda radsi vozim imbusy

              0 0
              • krabica  

                Jednou se lehce vyválí a mobil v řiti, to je větší šance, že přežije na řidítkách…

                0 0
                • waltari  

                  +1

                  0 0
                  • tonik666  

                    No to nevím, řekl bych že v bederáku je výrazně víc v bezpěčí než na řídítkách.

                    Když vezmu jak často zahazuju kolo a sám odejdu po svých vs. kdy se vyválím já a kolo je ok, tak je to tak 30:1.

                    0 0
                    • waltari  

                      Já bych na řídítkách nic nesnesl. A ano ta pravděpodobnost zničení je velká a jasná. Každopádně v bederáku bych to zrušil aniž bych spadnul, nebo zahodil kolo. Těch pohybů je nespočet a i při malých skocích a různých technických blbostí je dle mě pravděpodobnost ještě větší. Každý to má jinak. Já v bederáku nic nevozím a ani na řídítkách. Vše v batohu a i tam to dokážu zničit…..ano jezdit neumím. :D

                      ;-)

                      0 0
                      • goofy  

                        Já mám v bederáku malý švýcarák. Nějakou větší a tvrdou věc si tam moc nedokážu představit. By ten mobil byl za chvíli jak banán… :-)

                        0 0
                        • filous  

                          Ja tam mam pistalku, kdyby bylo nejhur – nekde se smotal tak, ze bych potreboval zachranit od nekoho ciziho.

                          0 0
                          • krabica  

                            V bederáku vozím nějaké sladké tyčky, musli, nebo tak něco…

                            0 0
                            • goofy  

                              Jo vidíš, to tam taky občas dávám. A v zimě mapku skiareálu, pokud se vleze. :-)

                              0 0
                          • goofy  

                            Píšťálku mám na horní přezce.

                            0 0
                          • tonik666  

                            Mam tam malou sadu imbusů

                            0 0
                            • waltari  

                              Ano, malou sadu imbusů si dovedu představit, ale jinak asi ani tu tyčku. Teda pokud bych nevěděl, že ji během chvilky slupnu. ;-)

                              0 0
                              • tonik666  

                                Nepřeháněj, ta EVOC kapsička je docela velká.

                                Když jezdím do práce, tak k imbusům přibydou dvoje klíče a v pohodě se vejde.

                                0 0
                                • waltari  

                                  Tak víš jak, přehánět se musí na prvním místě. :)

                                  Nepochybuji, že se nevejde.

                                  Každopádně cesta do práce ok. ;-)

                                  0 0
                      • waltari  

                        :D

                        Přesně. ;-)

                        0 0
      • theedge  

        Do 8L drbky nic nedáš. Samozřejmě záleží kde a za jakého počasí chceš jezdit.

        Ale pokud tam chceš dát 3L vody, jídlo na půl dne, doklady, mobily, klíče od bytu ( auta ), nářadí + pumpu, bundu v chladnějším nebo deštivém počasí a k tomu chrániče kolen a třeba i loktů, náhradní rukavice, tak s takovým batohem nemáš šanci. Chrániče kolen už máš ? – jsou docela objemné.

        Za mne je lepší vozit trošku volnější batoh a v případě potřeby do něj moct něco přidat.

        Vem ten EVOC Enduro 16L. Mám ho a je to super batoh. Má výbornej bederák a díky tomu velmi dobře drží na těle a nejezdí. Batoh samotnej má velmi nízkej profil a ani není potřeba ho nijak stahovat.

        Jen upozorním na velikosti. mají S, M/L a XL. Mám 175cm a vozím Sko – M/L už by mi v některé jezdecké pozici zezadu bouchal do helmy. Je hodně vysoký – na kole jedeš předkloněný se zvednutou hlavou.

        A pokud často koukáš na mapu v mobilu tak je nejlepší si dát mobil na představec – třeba pomocí držáku SP-CONNECT. Je to miniaturní držák místo víčka představce a mám s ním velmi dobrou zkušenost.

        0 0
        • Atilla  

          Prosím tě a drží ten SP- connect pořádně? Jako, že i v pořádném terénu to neztratíš? Dík

          0 0
          • theedge  

            Jo drží to fakt dobře … ten mobil se na tom netřepe, prostě to drží. V Bikeparku to tam teda nevozím, tam to není potřeba – vozím to při ježdění křížem krážem přes lesy a při objevování nových cest a pěšin. Super je že po sundání mobilu z kola na tom kole prakticky nic nezůstane – žádnej šílenej plastovej bazmek. Ten držák v tom víčku je kovovej a je naprosto miniatutní. Jediná nevýhoda tohoto víčka je v tom že pokud chce někdo vozit nářadí od Oneup v krku vidlice, tak dohromady to nejde.

            Koupil jsme starej mobil s velkou baterkou ( lenovo s 5000 baterkou ) a na něj jsem zezadu přilepil ten protikus. přes to jsem přetáhnu silikonovou šprcku a do ní vzadu vyříznul kulatou díru aby to šlo přichytit.

            Stačí tyhle 2 kusy:

            https://www.mojekolo.cz/…m-mount-alu/

            https://www.mojekolo.cz/…l-interface/

            0 0
        • Venda  

          Mam vetsi batoh (trail) a velikost M/L na stejny centimetry a úplně dobry, nemam pocit, ze by nekde navazil. Mensi batoh, mensi paterak.

          Jinak Evoc super batoh!!

          0 0
          • Venda  

            Tim jsem chtel rict, ze bych pri 187 cm bral asi ten největší.

            Tady ve videu je videt jak vypada Sko na nejakych 170 cm. Ale zalezi co se od toho očekává. Jestli hlavne paterak na cely zada nebo spis malej batoh, co je hezky „nizko“.

            https://m.youtube.com/watch?…

            0 0
            • krabica  

              Mám 188cm a M/L mi příjde fajn.

              0 0
            • theedge  

              Mě to M/L na mých 175 teda přišlo dost naknop – záleží jak máš vzadu objemnou helmu a při větším zaklonění hlavy a poskočení batohu už mi to do toho klepalo. Vzal jsem S který je o něco kratší a je to v pohodě.

              Ano samozřejmě ochrana je o malinko kratší taky.

              0 0
            • tonik666  

              Mám 186cm a vozím M/L

              0 0
        • mat.libor  

          K tomu EVOCu…..koukal jsem, že nemá ve standardu vak na vodu, je to tak? Je tam jen příprava, takže se musí dokoupit?

          0 0
          • theedge  

            Jo musi se dokoupit. U modelu Enduro se musi dokoupit i plastenka – ja jsem pouzil jinou z odobne velkyho Deutera a je to OK.

            0 0
            • mat.libor  

              Ok, díky za info….takže tak reálně plus ještě 1tis. za vak :(

              0 0
              • theedge  

                Jo tak pokud doma žádnej nemáš tak ho musíš dokoupit. Mě se jich doma povaluje hodně …

                0 0
                • mat.libor  

                  Ale jo mám, vozím Osprey VIPER 9 ale už má taky něco za sebou, po pár letech už jsem si říkal, že ho vyměním tak přemýšlím i o novým batohu :):) Osprey má 9 litrů a chtěl bych právě o něco větší tak koukám na různý možnosti......

                  0 0
        • mastihuba  

          to cos vyjmenoval vleze i do toho ergonu

          0 0
      • tonik666  

        Blackline je fajn, dost velký, pohodlný, má dobrý bederák takže batoh drží na zádech. Doporučuju.

        0 0
      • Sistematicx  

        Ergon nemam. Ale mame doma evoc trail velikost M/L a evoc enduro velikost S.

        A ted novej pinguin flux15.

        A jelikoz mam odkouseny vsechny tri batohy tak na evoc enduro bych se vysral a vzal pinguina. Pokud bys ale nasel evoc za super cenu tak pak evoc. Jinak je lepsi pinguin. Hlavne co se tyce nalozeni tak sedi lip. Evoc se dost vybouli. Mrkni na posledni fotky do vlakna pinguin flux.

        Pinguin lip vetra nez evoc enduro.

        Zadovej chranic pinguin dava jako darek. Na shopu na konci objednavky das ze chces sas tech chranic jako darek a mas ho zadarmo (alespon ja to tak mel). Navic evoc enduro nema plastenku, flux ji ma.

        Evoc dela skvele batohy to jo. Jenze pinguin flux je na urovni evocu, pokud muzu soudit. Rozlozeni kapes je u obou naprosto bez problemu. Jasne evoc ma ten poradac sitkovej na naradi ale jinak nic navic co by bylo tak uchvatny nema.

        Chranice pripnes jak ja evoc tak na pinguin.

        Pinguin je ceska vyroba takze kdyz se ti s batohem neco stane tak jsou schopni ti ho opravit. Evoc asi tezko posles do nemecka na opravu.

        0 0
        • Atilla  

          Velká výhoda toho evocu je pružný bederák. Mám EVoc FR trail 20 – pláštěnku má taky. A flux aspoň mě osobně nesedí tak dobře. Organizer na nářadí je někde jinde a cena samozřejmě taky.

          0 0
          • Sistematicx  

            Je to dobre ze to velice dobre sedi, tim ze je to pruzny tak to skvele reaguje a batoh nema tendenci tak cestovat…

            Velka nevyhoda, v lete se v tom strasne potim. Tim jak je to z neoprenu nebo z ceho, je pod tim strasny horko. V kombinaci jak je to siroke (snad 10cm)…

            FR Trail beru jen kdyz jedu na celej den na kopec…naskladam do nej pul baraku…

            Fluxe15 bych spis srovnal s Evoc Enduro, to josu dost podobne batohy. A tady bych se spis priklonil mirne na stranu Fluxe.

            Prevazne diky lepsi cene. Pokud mas ale moznost sehnat Evoc enduro za hodne hodne podobny penize jako Fluxe tak pak bych vzal Evoc (ale jen z duvodu ze ja uz jeden mam a pak mam nejaky doplnky od Evocu tak bych mel takovej komplet proste…).

            Organizer u Evocu je super resenej. To se mi libi. Nicmene jelikoz jsem mel zachvat pri black friday, tak mam komplet EDC od oneup (riznul jsme zavit do krku vidlice) a vozim to v kole. Neresim uz organizer u batohu a nemusim prehazovat naradi a podobne drobnosti.

            Evoc ma lip reseny upnuti integralky, hur ale vetra oproti Flux. Pokud do Evocu nacpes hodne veci tak se prohne na zadech a udela takovou tu boulu na sobe. Tohle Flux nedela, ten ma i pri totalnim nacpani zada krasne rovny. Flux ma zase horsi reminek na bedernim pasu (sirka cca 2cm je uplne mimo pouzitelnost podle me, vyresila zakaznicka podpora pinguin a mam 45mm sirokej bederak).

            Sas-tech na ktery se jeste pta jeptiška, tak je upevnen ve Fluxu opravdu fest dobre. Ma samostatnou kapsu a nema zadnou tendenci se v ni posunovat (treba kouknout poradne na fotky jak je vlozen do batohu, za me rozhodne lip jak u Evoc kde je ta deska tak trochu humpolacky dana).

            Kupovat v tyhle dobe Evoc Enduro neni uplne idealni, euro je zase za nesmyls takze bagl te vyjde tak na 3600 (ja sledoval asi 4 mesice cenu, nejlevneji co jsem videl bylo kolem 3200 a i to bylo moc, jeden co mame doma jsem kupoval holce za 2800 pred dvema roky). To je strasna raketa za bagl kde neni plastenka ani rezervoar.

            Flux za 1872Kč, sas-tech jako darek, doprava zdarma. Podle me aktualne lepsi volba…

            0 0
            • jeptiška  

              Díky moc všem za vyčerpávající odpovědi. Chvíli jsem přesvědčený o Evocu, pak zase o Fluxu. U Fluxu je rozhodně lákavá cena a český výrobce. Zároveň si ale nejsem jistý tím páteřákem. Velikost je pouze 38cm, což mi na mojí výšku přijde málo. Pořád si říkám, že si radši připlatím za jistější ochranu, když už budu kupovat drahej batoh na kolo. Přece jenom je to investice na x let. Vak na vodu mám, takže v tom problém nevidím a bez pláštěnky to zvládnu. Nerad jezdím v dešti, takže si vybírám počasí.

              Každopádně mám pořád o čem přemýšlet.

              0 0
              • Sistematicx  

                Flux15 vs. Evoc FR trail M/L. Trail je ale 20L velkej bagl takze proti Fluxu15 je obrovskej.

                Bohuzel Evoc enduro co mame doma je ve velikosti S a je mensi o cca 4cm. Takze muzu jen odhadnout ze Enduro M/L bude hodne podobne jako Flux15.

                Zde nejake cteni o Flux15

                „https://www.bike-forum.cz/forum/pin­guin-flux-zavody#commen­t4753778“: https://www.bike-forum.cz/…-flux-zavody#…

                0 0
                • jeptiška  

                  Díky za fotku a odkaz na vlákno. Projdu to.

                  Spíš mě ale zajímal rozměr toho chrániče. Evoc nikde neuvádí přesné rozměry. Dle jejich velikostní tabulky je M/L pro torzo 44–50 cm. Tipuji tedy, že velikost bude cca 47 cm? Sys tec je dlouhý 38cm, takže rozdíl tam je celkem velkej.

                  0 0
                  • Sistematicx  

                    Doma premerim teda.

                    Delku zad a delku samotnejch pateraku.

                    0 0
                  • Venda  

                    Tady mas s metrem Trail M/L 2018 (jeste nema odepinaci paterak, jen na nej a vodu solo kapsu). Chranic zacina 10 cm od vrsku samotneho batohu. Cely batoh ma cca 56 cm a chránič je 40*26.

                    0 0
                    • jeptiška  

                      To jsem myslel, že je větší. Vypadá to, že jsou všechny chrániče srovnatelně velké. Každopádně děkuji za detailní fotky!

                      0 0
                  • waltari  

                    Evoc M/L 39.5cm

                    0 0
                  • Sistematicx  

                    Oukej tak ja ti teda zamotam hlavu tim pinguinem :) a jeste ti pridam fotky rozlozeni kapes Fluxe (ty produktove na webu jsou dost zkreslujici). Uplne spodni kasa jak je blikacka tak tam e plastenka, nad ni vozim vallet s nahradni patkou a nejaky lanka a leatherman se stipackama. Pak je vetsi kapsa na penezenku a klice treba. No a pak hlubsi kapsa se sitkou na zip tam. A jeste jedna hlavni velka komora.

                    Flux15 ma vlastne stejny rozlozeni hlavniho prostoru jako evoc enduro (pozor fr trail to ma jinak).

                    Enduro a Flux ma jednu hlavni komoru kde je paterak a kapsa na rezervoar, uloznej prostor.

                    A nevime teda jak velkej je u nej paterak ve velikosti M/L (pateraky co postujou kluci tak jsou z fr trail a to je vetsi bagl tak tam mozna budou i vetsi pateraky).

                    Myslim ze neudelas chybu ani s jednim batohem. Jako nekdo kdo ma doma fr trail i enduro a aji toho fluxe tak mam prime srovnani.

                    Kdyz najdes evoc nekde v zahranici za cenu kolem 115€ (125€ by se jeste mozna dalo) a budes mit dobrej bankovni kurz tak jdi do evocu. Ale za cenu 3700 je to momentalne uplne nesmysl.

                    Jo a jedna velka nevyhoda evocu enduro je ta kapsa na rezervoar. Ta je uchycena jen nahore a je to vlastne takova volna ponozka. Takze kdyz tam das vak a nejaky veci tak to ma tendenci cestovat batohu ze strany na stranu. Viz fotka taky.

                    Ten vak v tom proste volne cestuje a je to hodne poznat na zadech jak ti to meni rozlozeni vahy ruzne. Fr trail tohle nedela, ten ma samostatnou kapsu na rezervoar ktera je fixovana komplet.

                    0 0
                    • tonik666  

                      U Evoc Enduro jsem si zadneho cestovani valu nebo veci nevsiml. Asi subjektivni vec. Mam ho dost dlouho, skoro 4 roky.

                      Jinak jsem ho bral z bikepart.cz, kde jsou dost vstricni i cenove

                      Btw bikepart má pěkné fotky, i vnitřku, je ta vidět rozdíly mezi Evoc Enduro a Evoc Trail

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Koukám, že ten Pinguin má jinak řešený bederák, než Acepak…

                      0 0
                      • Sistematicx  

                        Ano. Letosni Pinguin je prepracovanej. Bederak se neda odepnout. Ma v zakladu tenke popruhy, ja si nechal u pinguinu predelat ty popruhy za sirsi aby to tak nerezalo do bricha.

                        Nove Acepack asi letos nebude. Meli problem s predprodukcni verzi a posilalp se to zpatky do tovarny (byla tam prave jeste zmena na bederaku). Tim je cela dodavka nekde v nedohlednu momentalne. Ty co meli prave vystavene na forbikes loni tak jsou porad v tovarne a predelavaji se…

                        Takze jsem vzal pinguin misto toho.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Já právě kupoval loni z Rakouska Flux 15 za nějakých 60 EUR, což mi i zpětně přijde jako fajn nákup.

                          V bederáku mám dvě kapsičkyna drobnosti, což mi právě přišlo, že Pinguin nemá.

                          0 0
                          • Sistematicx  

                            Je to jak pises. Punguin Flux ma jenom jednu kapsu na bederaku.

                            Ja nemel stesti pri hledani acepack, skladem nikde nebyl takze jsem koupil pinguin.

                            Ale kdyz udelaji acepack kolem 20 litru novej tak prodam evoc (fr trail) a koupim vetsi acepack (starsi acepack se delal myslim 15,20,30 litru) jestli vubec budou letos ale.

                            Evoc uz je stejne takovej starickej a barva uz je dost vybledla.

                            0 0
                            • Lubin97  

                              ahoj, uvažuji o koupi nového fluxe, jak se ti povedlo si nechat předělat ty bederní pásy za širší?

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ještě k pásům – teď jsem se vrátil domů a koukám na batoh a přijde mi, že ten bederák u Acepac má ty popruhy širší (37mm) než Pinguin. Proto se nedivím, že jsi nechal dělat silnější.

                              0 0
                              • Sistematicx  

                                V zakladu to ma prouzky tusim 15mm a nechal jsem si tak nasit sirsi asi to jsou ty 37mm. Ty uzke co tam jsou original tak zrovna kolem bricha to neni vubec idealni takhle uzkej pasek. Sirsi v tomhle pripade lepsi.

                                0 0
                              • goofy  

                                Tohle máš stejné jak já na Pinguin Ridge 28

                                0 0
                    • jeptiška  

                      Musím říct, že mi pěkně motáš hlavu :-D

                      Díky moc za fotky. Batoh vypadá funkčně a nejspíš má vše, co potřebuji. Ještě prosím tě, jak to je s pocením? Když srovnáš Evoc a Fluxe?

                      Každopádně to vypadá na těžký rozhodování. Jestli odolám marketingu a chtíči po lepší značce, pocitově asi i o lepší ochraně, nebo sáhnu po českém batohu, ale s menší jistotou.

                      0 0
                      • Breakpain  

                        Ty batohy delaji ok ;)… nebal bych se te „ceske“ znacky. Vyber si dle vnitrniho usporadani. Pripadne ceny… tak bych nato sel ja ;).

                        0 0
                      • Sistematicx  

                        Evoc je vic priplacnutej na zádech, kontaktni plocha je vetsi. Zadove polstrovani neni tak vyrazne jako u Fluxe. Ten stredovej vetraci tunel (nebo jak to nazvat) u Evocu hur proste vetra…

                        Pinguin na zadech sedi velice dobre (i pri plnem nalozeni, viz fotky). Nemam jeste porovnani v letnich dnech (jednak jsem kupoval Fluxe nekdy v lednu a pocasi neni uplne letni ze jo), zatim jezdim trochu vic nabalenej. Vozim sustakovou bundu ale i tak se mi zda ze Pinguin lip vetra, jak je ten batoh spis delsi teplo od zad odchazi po stranach.

                        Bederak na Pinguinu je prorizlej stredem coz taky teoreticky muze pomahat odvetravani kolem pasu, evoc ma plnej neopren pod kterym se fakt potim jak prase (zase ale ten bederak drzi batoh opravdu perfektne).

                        Bohuzel Pinguina a Evoc asi nenajdes vedle sebe v nejakym shopu abys primo porovnal…Evoc je takovej na prvni pohled libivejsi. Funkcne jsou oba batohy (Flux, enduro) na stejno.

                        Rozhoduji jen drobnosti: bederni pasy, vetrani zad, tool organizer evocu.

                        Uplne jinej level je cena, evoc 3700Kč x Pinguin 1900Kč.

                        0 0
                        • jeptiška  

                          Nakonec jsem pořídil Fluxe a udělal jsem dobře. Za ušetřený peníze jsem koupil chrániče kolen POC, který jsem hned první jízdu otestoval a fungujou. Jediný kolena zůstali bez šrámu :-D.

                          Jinak Flux na zádech sedí opravdu perfektně. Otestoval jsem ho plně naloženej a nikde se neboulí, drží tvar. Bederák jsem nechal originální a vůbec nepociťuju nějaké negativum ohledně šířky pásku s přezkou. Možná to je ale tím, že jsem hubenej a zase tak velkou část pásu nevyužívám. Odvětrání zad mi přijde taky super. Měl jsem ho celý den na zádech ve 20 stupních a žádný nepříjemný pocit nenastal. Jediný co mi trochu vadí je absence lepšího organizéru na nářadí, to ale vyřeším jinak. A kdyby se vyráběl v černý, tak bych byl taky radši :-)

                          Takže díky, za dobrý rady!

                          0 0
        • tonik666  

          Pláštěnku na Evoca jsem dokupoval, je to náklad navíc, ale zase je výborná – když sronám s Camelbakem nebo Deuterem co jsem kdy měl, tak Evoc výrazně lépe drží.

          Evoc má nějaký program na výměnu křuplých páteřáků zdarma, jestli se nepletu.

          Ještě bych se podíval co který batoh váží.

          0 0
          • Sistematicx  

            Evoc fr trail- plastenku ma v zakladu, ma zapinaci bocni kapsicky, ma odepinaci paterak ktery se da vozit samostatne, na rezervoar ma samostatnou komoru oddelenou zipem

            Evoc enduro- plastenka neni v zakladu, nema zapinaci bocni kapsicky (jen takove s gumickou), paterak se neda z batohu odepnout, kapsa na rezervoar je spolecna s hlavni komorou

            Plastenka u Evocu mi uz po tech letech (cca 4 roky) zacla mirne prochcavat…

            Dobra plastenka stoji tak kolem 500Kč a vic troufam si tvrdit. Lacinejsi jsou spis takove tenke a nemaji dobry vodni sloupec.

            Nevim jak je to s tou vymenou pateraku zadarmo,nikdy jsem to nehledal.

            Vahove bych srovnaval Flux a Evoc enduro to jsou takove dost podobne batohy (fr trail uz je velkej bagl, vahou bude jinde).

            0 0
        • Smazaný účet  

          Souhlas. Mám Acepac Flux Protector 15 (prakticky to samé co Pinguin) a je super.

          0 0
      • mastihuba  

        ten ergon je diky fochu na helmu daleko vetsi nez vypada papirove. zasadni chyba je u neho snaha vsechno misto nejak rozdelit takze je tam milion kapsicek uplne nahovno do kterejch se nic nevleze a kdyz teda vleze tak zapomenes kde to mas. paterak je dobrej akorat jako podprdelnik abys nekde nesedel na studenym, zbytecne to zabira misto v batohu pro drahovenou vodu.

        0 0
        • jeptiška  

          Z jakého důvodu je páteřák k ničemu?

          0 0
          • mastihuba  

            u tak malýho batohu ochrání záda stejně i batoh bez páteřáku. když je nota bene plnej hader, případně je tam ještě vak s vodou. Jediná hypotetická šance by byla že se přes batoh někde napichneš na kus železa , ale tipuju že to spíš sjede vedle. Jak řikám, vozim to tam jako podprdelník…

            0 0
            • theedge  

              Staci aby jsi zadama padnul na nejaky vetsi kamen, koren nebo parez a celej hydrovak na zadech ti je na 2 veci. Ten se promackne jak nic.

              0 0
              • tonik666  

                Kdyz blbe padnes je ti na nic cely paterak.

                0 0
                • vojtechposmourny  

                  Když blbě padneš, muže ti bejt na nic i helma. A přesto bez ní většina z nás nevyjede.

                  0 0
                • theedge  

                  No tak s timhle pristupem muzes jezdit nahatej protoze kdyz blbe padnes tak je ti k ho*nu vlastne vsechno :-)

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Kdyz blbe padnes, amputujes si varle ;)…

                    Chce to neco primereneho, v cem se da hybat. I blbej batoh mi pomohl, bez malyho pateraku se spis jen vozim. Osobne na chranice nedam dopustit :)…

                    0 0
                    • theedge  

                      Vsak ja tu batoh s paterakem doporucuju …

                      0 0
                      • mastihuba  

                        ja slusnej paterak taky nezpochybnuju, jen tvrdim ze v 10l batohu je kus penove podlozky vicemene k nicemu a bohate to nahradi trycko s bundou a perovkou na zahrati :)

                        0 0
                        • theedge  

                          Tak Evoc ma regulerni certifikovanej paterak. Mozna se jeden bavime o koze a druhej o voze, ale batoh s karimatkou na zadech neni batoh s paterakem…

                          0 0
                          • mastihuba  

                            sem se vyjadroval k ergonu b2 a troufnu si tvrdit ze toto posileni vyztuhy, ktera je i bez peny docela pevna, nema na funkci rostlinare zadnej vliv a je to jen marketing aby se to dalo prodat o litr draz.

                            0 0
                      • Breakpain  

                        Jsem to pichl jen pod Tebe ;)

                        0 0
    • RapMan  

      vozili byste výše popsaný batohy i čistě na XC vyjížďky? Přemýšlím o ochraně páteře… Ideálně něco s hydrapakem, páteřákem a trochou místa na věci…

      0 0
      • Venda  

        Ano

        0 0
      • K2  

        Batohy s pátřákem jsou znatelně těžší (cca 0,5 kg), většinou se vozí do bikeparku nebo na těžší traily

        Nejlehčí jsem našel: Scott TRAIL PROTECT EVO FR 20

        https://www.sportisimo.cz/…r-20/241642/?…

        Další alternativou na XC jsou batohy, které mají záda vyztužené plastovou deskou, která by snad trochu rozložila náraz. Nejedná se o plnohodnotný chránič!!!

        Pokud vím, tak to používá např: Pinquin Flux nebo Decathlon: CYKLOBATOH S HYDROVAKEM 6 L ST900 ČERNÝ ROCKRIDER

        Ososbně pokukuju po tom Scottu, ale nelíbí se mi barvy…

        0 0
        • Venda  

          Ten se mi taky zamlouval, ale vcelku drahej a ty barvy… A myslim, ze nemel tak kvalitni paterak jak ten Evoc. A pro zajimavost prazdny Evoc Trail 2018 mi vazi presne 1350 g.

          0 0
          • K2  

            Ono nakonec nejdůležitější je, jak ti sedí na zádech a jestli se s ním dobře jezdí, protože jinak bude ležet doma a moc chránit nebude :-)

            0 0
        • RapMan  

          Na německým amazonu je o cca 1000Kč levnější + třeba i ve žlutý barvě… ale taky se mi nelíbí.

          0 0
        • tonik666  

          evoc Fr enduro ma taky 1050g

          evoc Fr lite bude jeste lehci

          0 0
      • tonik666  

        nevozil bych zadny batoh. max lahev nebo ledvinku.

        0 0
      • čel.A  

        Na traily kolem Phy vozim tento Scott, zadá má z pěny, vypadá to celkem bytelne. Dobre sedí a je lehký.

        0 0
    • vojtechposmourny  

      Mám Evoc fr trail 20. 183cm a M/L. Přišel s páteřákem a pláštěnkou.

      Začnu tím negativním, není úplně super odvětraný, takže ho beru tam, kde se jezdí převážne z kopce dolů. A pak už následují jen pozitiva a sociální jistoty :-)

      Batoh má super organizér a vůbec velkou spoustu šikovných kapes a kapsiček. Z bikových batohů zatím to nej, co jsem měl možnost vidět. I přes velký objem není na zádech nijak neforemný, i poloprázdný dobře drží tvar. Má odepínací páteřák s poprouhy, takže ten lze vozit i samostatně. I když to už bych si vzal radši normální velký páteřák, co mám na lyže apod. Hodně dobrá pláštěnka.

      A ten největší benefit, ten batoh neskutečně sedí na zádech. Prostě se to ani nehne, je to perfektě fixované, i s plným 3l vakem. To jsem zatím u žádného jiného batohu nezažil.

      Jo, ještě jedna drobnost, ten bederák je dost dlouhý, takže to je i pro prostorově výraznější jedince. Třeba u Scottu to bylo opravdu podstatně kratší a zapnutí třeba přes zimní bundu (na lyže) by nepřipadalo v úvahu.

      Za mě si to tu cenu dokáže bez problémů obhájit.

      0 0
      • jeptiška  

        Díky za poznatky!

        O větrání zad jsem četl hodně negativ, zatím to ale nepřebilo fakt, jak je zpracovaný a jakou jistotu přináší. Potěšilo mě, že drží na zádech i poloprázdný. To je jeden z hlavních faktorů rozhodování. Jinak vážím 75kg, takže s bederákem bych neměl mít problém :-D.

        0 0
      • waltari  

        +1

        Přesně popsané, souhlas. ;-)

        0 0
    • RapMan  

      Nějaké zkušenosti s USWE PATRIOT 15 ?

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.