• RadikM

    Ahoj, mam dotaz ohledne sily dotazeni RU zadniho kola. Koupil jsem kola Fulcrum Red Metal 10, zadni kolo, pokud neni usazeni v ramu se toci bezchybne, hladce. Po nasazeni do ramu a utazeni RU se ovsem kolo hure toci, chod uz neni sametovy. Podotykam, ze dle meho subjektivniho dojmu neni RU nijak extra dotazen. Dle meho nazoru jsem v rozmezi doporuceneho utahovaciho momentu. Ma otazka je… Kola jsou nova, lze predpokladat, ze se tzv. Casem ‚roztoci‘ a nebo mam fakt prilis dotazeno a mam povolit RU. Zde se uz ale budu trochu obavat, ze pri brzdeni mi bude kotoucovka s kolem v patkach hybat:-) Jak moc vlastne dotahovat, aby to bylo bezpecne a kolo drzelo tak jak ma. Staci opravudu jen tak aby slo RU zavrit treba jen tlakem 2 prstu? Bude sila utazeni dostatecna?

    0 0
    • Vilém  

      A neda se ta vule, tak jak na ostatnich Fulcrum kolech, seridit?

      0 0
    • Georrge  

      A neškrtá ti po dotažení RU kotouč?

      Jinak tohle by kola dělat neměly, i kdybys to pořádně zarval tak by se měly točit normálně. Upínáky utahuj tak, abys byl schopný je prstama povolit, řekl bych, že nějaké nebezpečné utažení od RU nehrozí (pokud to utáhneš jen rukou).

      0 0
    • tromboonen  

      Na otaceni kola by nemelo mit vliv ani utazeni RU na krev… konstrukcne je to tak, ze to spolu nesouvisi..

      Pokud to skutecne je upinakem (a ne nejakym jinym vlivem, kotouc/brzda atd.), pak je IMHO neco spatne, nevim, jaka loziska ta kola maji, jak se serizuji… napred vyluc jine vlivy, pak to dej zkouknout mechosovi nebo nekomu kdo toho vi vic..

      0 0
      • RadikM  

        Brzdu jsem vylouci, taky jsem ji podezrival, ale pro jistotu jsem ji uplne sundal a delalo to stejne. Pokud to kolo dotahnu tak, ze uz mam strach ze to bude v narocnejsim terenu ci silnejsim slapnuti skakat v patkach, kolo se toci naprosto bezchybne, ale pokud pridam treba jeste tak 3 otacky tak uz se zacina tocit hure. Mozna je to jen o me neduvere k RU a treba fakt staci dotahnout mene. To ze se vymezuje vule pri usazeni a dotahnuti RU v kole je znama vec, ktera se tu uz resila ale vetsinou u konusovych naboju. U prumyslu si myslim ze to na to nema vliv.

        0 0
        • tromboonen  

          Tak kazde lozisko pokud na nej neco tlaci z boku se bude tocit hur.. ale na vsech kolech je to udelano tak, ze mezi loziskem a dosedaci plochou je spousta prvku, ktere ten tlak dal neprenasej, kor na necem tak dobrem jako jsou Fulcrumy, takze neco bude spatne – pises ze to dela jen na zadnim, na prednim ne?

          Porovnej vule a serizeni..

          Plus u zadniho na to ma velky vliv orech, ne? Kdyz s tim tocis venku, tak tam vliv nema, v ramu a v retezu uz ano..

          Bud slysis travu rust, nebo je neco spatne, neni mozne aby normalni dotazeni RU takhle neco kazilo.. a nedotahovat na MTB RU by se Vladimirovi nemuselo vyplatit, plus jestli je tam neco spatne serizeno, tak bys to jezdenim stejne posral.. porovnej s tim prednim, plus nech zkouknout nekoho znelejsiho, na dalku Ti to nevyresime..

          0 0
        • Tina  

          U prumyslu si myslim ze to na to nema vliv.

          Keby to tak bolo tak výrobcovia nevymýšľajú rôzne vylepšenia ako zabrániť vplyvu dotiahnutia RU na chod ložisk. Väčšina high-end zapletených kolies má nejaký ten svoj vlastný systém ;)

          0 0
      • winter78  

        Na otaceni kola by nemelo mit vliv ani utazeni RU na krev… konstrukcne je to tak, ze to spolu nesouvisi..

        Nóó…jedného času sa mňa tu na fóre snažili miestni borci presvedčiť že menšia vôľa v kónusoch náboja sa dá „nechať zmiznúť“ práve silnejšie dotiahnutým RU ;-). Osobne som to nikdy neskúšal, pretože ak sa to dá dotiahnuť RU, tak potom sa to dá krásne nastaviť aj v kónusoch…a tak mi z toho logicky vyplýva že chyba bude v človeku, keďže si kónusy nevie správne nastaviť :-).

        0 0
        • Ricci  

          for je v tom,ze pri konuse to tak bohuzial naozaj je a ked ho mas dotiahnuty tak akurat a poriadne dotiahnes RU tak zacne pridierat…

          Priemysly tento problem nepoznaju,vola Fulcrumov sa da dokonca nastavit priamo ked je koleso v rame maticou zaistenoucervikom

          0 0
          • winter78  

            Pri lacných šmejdoch vyrobených z blata možno áno, ale na lepších nábojoch (ak sa dajú vyššie sady Shimana na kónusoch ešte stále považovať za kvalitný náboj :-) ) som sa s tým fakt ešte nestretol, že by sa vôľa dala vyladiť aj dotiahnutím RU. Alebo ešte za predpokladu, že páčku RU doťahuješ ešte pomocou trubky nasunutej na nej , s čím som sa už tiež stretol. Riešil som to aj s chlapmi mechanikmi a tiež s tým nemajú skúsenosti…len pri lacných blatových Tesco bicykloch.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Co supleru, supleru mas?.)

              0 0
            • Singlespeed  

              Není od věci si to vyzkoušet a pak teprve něco říkat ;-). Klávesnice snese cokoliv, ale realita je jen jedna, jasná a nekompromisní.

              0 0
              • kudlanka32  

                s tou realitou se poustis na dost nejisty led, jak filosoficky tak fyzikalne a nakonec i psychologicky ;-)

                0 0
              • winter78  

                Mám to odskúšané a ako píšem…malú vôľu v kónuse som dotiahnutím RU nenapravil. Toť vsjo z reality. Ak je kvalitný kónus dobre nastavený a hlavne dobre dotiahnutý, tak nevidím dôvod aby sa ešte „pohol“ a vyrovnal medzeru ktorá vznikla babráckym nastavovaním .

                0 0
                • Tina  

                  Ale v realite to takto vždy fungovalo a funguje IMHO dodnes. Hoci dnes už s tým nemám osobnú skúsenosť pretože všade jazdím priemysly, ale aj v minulosti keď som jazdila FH/HB-M900 som tak mala kónusy nastavené. Záleží však čomu hovoríš malá vôľa. A samozrejme záleží ja na patkách a samotnom ráme. Ale čo viem tak sa vždy povoľovali kónusové náby tak, aby mali veľmi miernu vôľu, ktorá sa dá cítiť niekedy iba v prstoch. Aby sa koleso pri dotiahnutí RU točilo pekne bez vôle, ale aj bez drhnutia guličiek o kónusy.

                  0 0
        • Vilém  

          Ale on konusovy naboj nema. U toho to tak opravdu je, pokud ma standardni tenkou ocelovou osu.

          0 0
    • Barak  

      Na straně náboje je černý kroužek, kterým vymezíš vůli. Kroužek se utáhne imbusem. Zkus ho trochu povolit, rukou lehce, bez větší síly, dotáhnout nadoraz a imbus utáhnout.

      0 0
      • Vilém  

        Kterou stranu naboje mas na mysli?

        0 0
        • Barak  

          Na levé straně (ve směru jízdy). Mám Red Metal 3, předpokládám, že to bude stejné.

          0 0
          • Singlespeed  

            Předpokládat, stejně jako myslet, znamená h…o vědět :-)

            0 0
            • RadikM  

              Takze, kolo jsem jeste jednou sundal, abych se presvedcil zda to opravdu nikde nedrhne. Zkusil jsem take RU utahnout na sundanem kole pomoci podlozek na kazde strane, a je zajimave ze takhle to muzu utahnout, jak chci a kolo se toci perfektne. To co zpusobuje ten nepatrne horsi projev toceni dela nejspise orech, kdyz je kolo usazene v ramu tak si troufnu rici, ze na orech pusobi urcita sila od retezu a hazky, to podle mne zpusobuje dojem, ze kolo se hure toci.

              0 0
          • Vilém  

            No skoda, ze ses nepodival na ten odkaz.

            0 0
    • Tina  

      Nemáš krivé patky na ráme? Po dotiahnutí RU sa dorazy koncoviek osy pritlačia ku krivým patkám, resp. dosadacím plochám patiek a osa sa nepatrne deformuje a samozrejme to má neblahý vplyv na chod ložisiek.

      0 0
      • RadikM  

        No to by klidně mohlo být, jenže nevím jak to zjistit a hlavně i kdyby náhodou byly opravdu křívé, tak jak to napravit. Tady se obávám, že tento nedostatek rámu by nešel nijak napravit.

        0 0
        • Vilém  

          Existuje na to nastroj. Pro zacatek se poradne podivej jak ti kolo doseda na patky a zda se dotahovanim upinaku nejak patky nedeformuji ap.

          0 0
          • RadikM  

            no kouknu ještě na to jak to tedy dosedá. Jinak v tom přáspěvku to i rovnají, ale to vypadá, že to je nějaká ocel, či slitina. U hliníku to může akorát tak prasknout. A než to případně nějak nahřívat atd, to za ty starosti u běžného rámu asi nstojí za to, případnou nerovnost rovnat:-)

            0 0
    • Mr.Dan  

      V sobotu během jízdy po kamenitý cestě nijak závratnou rychlostí mi vypadlo zadní kolo z patek (nic se naštěstí nestalo). Náboj je Novatec 712SB aneb klasika, rám je karbon s hliníkovejma patkama, takže se bojím přetažení. Máte někdo jasný návod na dotažení a přitom nepřetažení RU? A kam nejlépe směřovat páčku RU? V žádnym spešlovskym manuálu jsem žádnej předepsanej utahovací moment nenašel. Díky…

      0 0
      • Vilém  

        Pokud jsou tam klasicke upinaky novatec, tak bych pro zacatek zacal vymenou za neco slusnejsiho.

        0 0
        • Mr.Dan  

          Jsou, no. Ale přední drží dobře. Zatím.. :)

          0 0
          • Vilém  

            Vzdy kdyz jsem mel takto konstruovane upinaky, tak mely tendenci se vymackavat v te plastove kolibce, v ktere beha packa a povolovaly se.

            Jako bezproblemove se mi jevi upinaky od Shimana a lepsi modely od Mavicu.

            Nejradeji vsak pouzivam upinaky na imbus, je to lehky a blbuvzdorny.

            0 0
            • Mr.Dan  

              Jasné. Takže je potřeba během utahování dát velkej pozor na pozici tý plastový kolíbky vzhledem k páčce a její poloze, chápu-li dobře? Časem třeba pořídím něco lepšího, jde mi o to, jak to bezpečně dotáhnout nyní, je-li to vůbec možný. A jak nepřetáhnout?

              0 0
              • Singlespeed  

                Přetáhnutí nehrozí, někteří borci dodnes zatloukají rychloupínáky kladivem jako za starých dob a povolují trubkou. Ultimátní řešení je koupit upínáky na inbus, buď BBB nebo Novatec, oboje je skvělé.

                0 0
              • allrose  

                Jestli ti rozumim dobre…tak packa ru zacina klast odpor v rovnobezne pozici s osou a packa je v kolibce

                0 0
                • Mr.Dan  

                  To je právě to, že v tomto se „názory“ liší – někdo řiká, že má začít klást odpor v poloze rovnoběžný s osou kola, někdo že až v první třetině mezi osou kola a osou bicyklu, jesimi rozumíš… A pak že u karbonových rámů je třeba vyšší opatrnost, a nebo že není a že to klidně můžu dotahovat kladivem.

                  0 0
                  • allrose  

                    prostě mezi 1/2–3/4 musí klást odpor aby šla dotáhnout rukou a rukou zase povolit

                    páčku dát do polohy aby ses tam dostal prsty na povolení

                    0 0
                    • Mr.Dan  

                      Jo, tak nějak jsem to taky viděl, ale zřejmě jsem měl tu páčku mimo tu dosedací plastovou kolíbku a proto to vypadlo. No nevím, snad už se to nebude opakovat. Video níže je jasný…

                      0 0
      • stehnik  

        Nějaké základní informace o práci s rychloupínákem lze získat na videu od Štěrby http://www.youtube.com/watch…

        0 0
        • Mr.Dan  

          Supr, díky, YT mě kupodivu nenapadl. Tohle jsem potřeboval :p

          0 0
        • jonti  

          Kazda packa je jina a ma jiny prubeh, proto je takovy navod nic moc.

          0 0
          • Mr.Dan  

            No a prave proto me na samym zacatku zajimalo, jak odhadnout ten utahovaci moment, ze jo. A jsme zase na zacatku…:]

            0 0
            • Singlespeed  

              Proč na začátku? Není nic jasnějšího, než to, že páčku máš utahovat tak, abys ji byl schopen rukou povolit, jinak bys s sebou musel pro případ defektu vozit trubku.

              0 0
            • Vilém  

              Nijak:) Proste u kazdyho upinaku je to jinak. Nektery musis dorvat vic, nektery min, abys dosahl stejneho stahnuti. No a pak nektery drzi a nektery ne:)

              0 0
          • stehnik  

            Já jsem si z toho videa vzal akorát to, že má páčka zabírat přibližně v polovině, dělám to tak a nikdy jsem s tím neměl problém.

            0 0
            • Breakpain  

              +1

              video jsem neviděl, ale vyšlo mi, že abych to co nejvíc utáhl a zároveň dokázal utáhnout rukou (aniž bych se držel prsty rámu, tedy jen za páčku RU), tak to na tu 1/2, od kdy to má zabrat vychází :) …

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.