• palomen

    zdravim je to takhle spravne ? retezova linka 48 az 49mm plastova suplera…prijde mi ze nahore se to krizi az moc neni to moc plynule trochu hlucny zadni naboj je 142mm.. na patym az sestym kolecku je to v rovine.. pada z nejvetsiho ale z druhyho uz ne ale coz mi nevadi stim sem pocital je mozny ze si to casem sedne nebo to mam vypodlozit trochu dik za odpovedi

    0 0
    • Bubaaak  

      na šestým v rovině, všude jinde křížit

      0 0
      • palomen  

        jinak na 2×10 sem mohl jezdit na malej talir ten byl cca 40 mm retezovka celej rozsah kazety nic nepadalo na velkym ale na malim 8 a 9 a 10 pri silnejsim slapani bylo slyset jak to vzadu drhne az cvakne takze si myslim ze je stavajici linka co mam ted na 1×11 je spravna pac na nejvetsi budu hoblovat minimalne na druhym to je ok a nejvic se bude jezdit na spodnich pastorcich tak tam by se to tolik krizit nemelo prave… je to tak ?

        0 0
        • Pavell007  

          Hele za zkoušku nic nedáš, zkus přendat tu jednu podložku na druhou stranu a uvidíš. Takhle podle fotek bych řekl, že dole se to kříži málo a nahoře zase dost, takže by to mohlo pomoct. Já to tak udělal a mám to ok. Jen kouknout na kliky, aby ta jedna nebyla moc blízko zadní stavby. Nikdo nejsme symetrickej a ty 2,5 mm doleva podle mě nehrajou roli.

          0 0
          • palomen  

            co sem koukal na fotky tak takhle jak to mam to ma prej bejt..... na vetsim pastorku se to ma krizit vic nez na malem protoze na mensich pastorkach se jezdi casteji a je lepsi aby se to tam mene krizilo kuli mensimu obvodu retezu okolo kolecka…aspon tak to rikal recenzet na tento system od shimana…shimano na xt klikach ma mit linku 50 a neco ja sem nameril neco mezi 48 a 49 coz je ideal a podle pohledu zezadu je retez rovne na 6 a 5 kolecku myslim ze by mi to pak drelo zas na malim a to neni dobre ono je to novi lidi rikaj ze si to casem sedne az se to ojede a kdyz to schodim na druhej pastorek od zhora porad to krizeni je velky ale retez nepada a rozdil od prniho na druhej pastorek je vic jak 3mm takze vypodlozit od 2mm nema zrejmne cenu a aby to pohledove bylo ok by to chtelo aspon o 1cm ale pak uz to bude drhnout dole…

            0 0
            • Joe_Pike  

              Já jsem zjistil, že ty větší pastorky jsou na to křížení „háklivější“ a pak to na nich zlobí (blbě řadí, padá při šlápnutí dozadu…)

              Převodník máš podloženej, nebo ne? Zkusil bych s tím o nějaké ty 2 mm hnout a uvidíš…

              0 0
              • palomen  

                nemam nic podlozeneho takhle jak to je je origo na velkym to pada to mi nevadi [celkem beznej problem nekomu pada nekomu ne da se to resit ruznejma druhama retezu apd ja tohle neresim velkej pastorek pouzivam malo] na druhym to nepada… je to hlucnejsi jen na velkym druhym ne…zas se mi to nechce vypodlkadat na prevodniku to nebude vypadat vzhledove ok :] navic to je takhle pekne usazeny v nakym vybrani nicmene by to slo uvidim budu jezdit pak se uvidi co sem koukal na netu sou daleko vetsi extremy…a jak se musi krizit 12 pastorek uz musi bejt mazec nicmene co sem koukal na recenzi eagl 12 ma na nejvetsim pastorku nektere narrow wide zuby na preskacku s obyc zubama a proto to nepada…nevim jestli se to dela i na 11 kazety

                0 0
    • Joe_Pike  

      Měl jsem to na 1×10 podobně… Servisák mi pak ještě doporučil přehodit podložku pod miskou středového složení doleva. Sice máš trochu šejdrem nohy, ale výrazně to pomohlo plynulosti řazení na velkých pastorcích. Případně bych podložil převodník.

      0 0
      • palomen  

        to je volovina kliky musis mit na obou stranach stejne daleko od stredu…vypodklada se podlozkama misky tak aby to na obou stranach bylo stejne nebo vypodlozit jenom talir na klikach podlozkama...... nemuzes mit sejdrem nohy :]

        0 0
        • Singlespeed  

          Šejdrem nohy o 2–3 mm nepozná ani princezna na hrášku a když náhodou ano, stačí poštelovat kufry na tretrách a je zas vše v naprostém pořádku.

          0 0
          • Zydrunas  

            Presne. Mam to takto prehozene a vubec mi to nevadi. Od zacatku jsem vubec nic nepoznal.

            0 0
          • MlokCZ  

            Tak jednak to bude o 0,5cm (když jeden pedál dám o 2,5mm dál od rámu a druhý o 2,5mm blíž, tak ve výsledku bude jeden o 0,5cm dál od osy rámu než ten druhý) a dále kufry to moc nepořeší. Některé kufry takhle posouvat vůbec nejdou (třeba Time) a když už půjdou, tak jediný způsob jak dosáhnout stejné vzdálenosti je posunem kufrů si zvětši q-factor (půjde to jen vzdálením té bližší nohy, přibližovat tu druhou nepůjde kvůli možnému kontaktu boty a kliky).

            A q-factor je u Shimano bikových klik velký až až už v originále (vyjma XTR, které se dělá s menším).

            Tedy v každém případě je to pěkně na h…o. I když to někdo nemusí vnímat, tak není nic lepšího než dlouhodobě působit schválně na tělo nesouměrně a zadělávat si tak na budoucí potíže (hned se to samozřejmě neprojeví, ale dlouhodobě může).

            PS: Špatně prohozenou podložky jsem sám poznal ve slepém testu před mnoha a mnoha lety. V té době jsem ještě věděl kulové o tom, kde má být kolik podložek a na novém kole jsem to dostal namontované špatně (2 podložky vlevo, jednu vpravo). Hned od začátku jsem pořád vnímal, že je něco špatně a nejdříve jsem netušil co a pořád řešil, jestli nemám nakřivo nastavené sedlo. Až pak jsem hledal dále a prvně si tak našel, jak patří podložky a že to mám blbě namontované.

            0 0
            • palomen  

              cece nedalo mi to ted sem meril od kraje kliky na stenu domecku to mam z obou stran stejne…ale pri mereniu na konci klik kde jsou pedaly ke stene ramu mam na strane kde je retez o 2 mm vice vsim sem si ze na prave strane od stredu ramu je trubka slabsi nez na druhe strane…predpokladam ze je to kuli prevodnikum…a je tam nalepena ochrana ramu kdyz by spadnul retez aby neodrel ram…

              0 0
            • Joe_Pike  

              Ono se těch 5 mm „rozpustí“ mezi 2 nohy, takže to tak žhavý nebude. Ale uznávám, že by to někdo mohl poznat pokud jezdí v nášlapech. Já jsem se tomu nebránil, protože při jízdě na platformách mě nejakej milimetr sem nebo tam celkem netrápí.

              Je to jedna z možností…

              0 0
              • matbiker  

                Hosi, neda mi to. Doprdele, kde jste nabrali 5 mm???? Kdyz je to uprostred a na jedne strane osy uberu 2.5 mm a dam to na druhou, tak je to vyosene o 2.5mm. Jedna je o 2.5 bliz a druha o 2.5 dal. A jestli vyoseni 2.5 mm na bajku nekdo pozna, tak sezeru posranou metlu.

                0 0
                • novas752  

                  Presne tak

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Tělo ale vůbec nezajímá jak to bylo oproti nějakém stavu předtím. Podstatné je, jak je na tom levý pedál vs pravý.

                  A tam je to jasných 5mm.

                  Např. nejdříve jsou oba pedály 176mm (vzal jsem dle hodnoty q-facotru). Jeden posunu +2,5mm na 178,5mm a druhý posunu –2,5mm na 173,5mm.

                  Takže mám jeden pedál 178,5mm od rámu a na něm nemohu dát nohu blíže k rámu (problém kontakt s klikou – i když tam někdo může mít rezervu na 5mm posunu při běžném šlapání, tak se stejně bude občas mlátit když se pracuje trošku s kolem a nohy se tak pohybují i trochu mimo ideální pozici při šlapání). Pokud chci být souměrně, tak musím posunout druhou nohu také na 178,5mm, tedy o 5mm.

                  A můžeš tedy začít žrát, už jsem to psal, že jsem to poznal ve slepém testu (tedy nevěděl jsem o tom, že to vůbec může být špatně a měl jsem to špatně na kole a přišel jsem na to dle jízdy). Sice mi to trvalo asi 7 vyjížděk než jsem přišel na problém po koupení nového kola (kde to bylo špatně namontované) a kdy jsem hledal příčinu, že šlapu blbě, ale nakonec jsem to našel.

                  0 0
                  • novas752  

                    Nebo obě nohy o 2,5 opačnym směrem

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Už to píšu potřetí, to právě nejde. Nemáš prostor posouvat nohu o 2,5mm blíže ke klice. Tedy pokud někdo neměl nohu nesmyslně daleko od klik a zbytečně si nezvětšoval q-factor už předtím.

                      A také jsem psal, že v některých případech nemáš možnost posouvat nohu vůbec (u Timu nejde posouvat kufry do strany), takže tam prostě budeš mít jednu nohu o 5mm dále od osy rámu/středu než tu druhou.

                      0 0
                  • Luke96  

                    Nebudu zpochybňovat, že to nemůžeš poznat, to asi můžeš. Ale ty tvoje výpočty mi nějak nedávají smysl.

                    Pokud správně chápu, co je Q faktor, tak je to vzdálenost klik od sebe a ne jedné kliky od středu že?

                    Tzn v ideálním případě je klika vzdálená od osy kola půl Q faktoru tzn. 88mm. Když uberu jednu podložku na jedné straně a dám je na druhou tak získám těch tvých 5 mm, tzn 85,5 a 90,5 mm (Vzdálenosti každé kliky zvlášť od osy kola) ale Q factor zůstává pořád stejný, tj. 176mm a poloha klik k ose kole je 5/2 a to je stále jen těch 2,5 mm od osy kola.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Máš pravdu, že q-factor je vzdálenost klik od sebe a ne od osy rámu.

                      Q-factor zůstane stejný pouze v případě, že budeš jezdit v té asymetrické poloze. Pokud to dorovnáš (ať už posunem nohy bez nášlapů nebo posunem kufru když to zrovna jde), tak musíš na 90,5mm na obou stranách a bude z toho 181mm, tedy opět +5mm.

                      0 0
            • ladias  

              Mloku jen pro pořádek: správně je vlevo 1 a pod převodníkem 2 podložky, sedí?

              Nedalo mi to a změřil jsem vzdálenost konce kliky od sedlové trubky na rámu při rovnoběžné pozici, jak na RB tak na Focusu mám ale pravou kliku o cca 4mm dál než levou. (podložky mám vlevo jedna a vpravo dvě) ???

              Díky za rozluštění.

              0 0
              • matbiker  

                Tak to ma byt, jestli mas stredovou mufnu 68mm…

                0 0
                • ladias  

                  No právě, až na základě Mlokova příspěvku mě napadlo jestli jsou kliky v ose kola, což by sedlová trubka asi bejt měla…pravou kliku mám na obou kolech cca 4–5 mm dál než levou. jsem z toho jelen.

                  0 0
                  • matbiker  

                    Ty, vsak kdyz to vyzkousis, tak nic nepokazis. Prehod jednu podlozku na druhou stranu a uvidis. Mechanicky nemas co znicit… A tu mufnu mas teda 68mm?

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Nikde není zaručené, že musí být spodní rámovka umístěna v ose (mohl by nějaký výrobce rámů to udělat schválně mimo osu pro nesouměrné napojení u středu). Ale většinou to tak bývá.

                    Úplně přesně to nevyjde nikdy. Žádný rám není na setinu milimetru rovný a pak tam jsou další faktory, které s tím nepatrně pohnou (i třeba jen jak je dotažený vymezení vůle klik, atd.).

                    Na všech rámech co jsem jezdil jsem se ale vždy vešel do rozdílu 1mm a většinou to bylo lepší (o moc přesněji to sjeně snadno nezměříš).

                    4–5mm by ukazovalo právě už na přehození jedné podložky na špatnou stranu. Ale dle popisu máš podložky správně.

                    0 0
                    • ladias  

                      Tu vzdálenost jsem měřil k sedlový trubce, ta přece z logiky věci nemůže být šikmo. Včera si mě totiž nahlodal tim slepým testem, protože jsem si uvědomil, že jsem taky jednou slejzal z kola a kontroloval jestli mám rovně sedlo a řidítka. Měl jsem pocit že na kole sedim víc k jedný straně. Ale spokojil jsem se s konstatováním, že nikdo z nás není dokonale souměrnej.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Přehlédnul jsem, že jsi psal sedlová. Ta by rozhodně měla být souměrně, tedy minimálně v části, kde se zasunuje sedlovka.

                        0 0
                        • ladias  

                          RB si na rovný trubky vyloženě potrpí (CRR290) a ten Focus taky neni žádnej hydroforming… dojdu to ještě přeměřit. I kdybych překouknul domek 73vs68 tak je na každý straně podložka navíc a na tohle by to mít vliv přeci nemělo.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Kdybys měl domek 73mm, tak při použití 3 podložek bys měl málo nasazenou levou kliku, to už by snad ani nešlo pořádně namontovat. A i kdyby ano, tak jak píšeš by to nemělo vliv na nesouměrnost.

                            Pak už mi napadá pouze to, že by konstrukce rámu tak byla cíleně nestandardní. U 68mm domku by si to výrobce rámu mohl dovolit vyrobit pro 2 podložky vlevo a 1 u převodníků.

                            Pro zajímavost jsem byl teď přeměřit svoje současná kola. Scott Scale 29, ještě 68mm domek se závitem (tedy tam mám 2 podložky u převodníků a jednu vlevo) a Radon Slide 29, Shimano press fit (tzn. zcela bez podložek). V obou případech je to souměrně ok (rozdíl nějaká ta desetina mm).

                            0 0
                            • ladias  

                              Tak je vidět, že jsi mě včera donutil vylézt z postele… takže RB i Focus mají 73 a mám jen jednu podložku vpravo. Odstup kliky od sedlové trubky je cca 2–3mm větší než vlevo na obou kolech (měřeno metrem). Řešit to nebudu.

                              0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak.

                  Tři podložky jsou tam proto, aby vyšlo:

                  • pro domek 73mm jedna podlokža vpravo, vpravo je proto, že místo podložky se na některé rámy dává E-type přesmykač (proto ta jedna podložka vpravo navíc)
                  • pro domek 68mm pak na každé straně jedna podložka navíc (tedy bez E-type přesmyku jedna vlevo a dvě vpravo, s E-type přesmykem na každé straně jedna).
                  0 0
          • Smazaný účet  

            Na druhé kolo měnit polohu kufrů? ;)

            0 0
            • MlokCZ  

              Pravda, další problém, který jsem nezmínil (jak mám Timy a nemohu posouvat kufry vůbec, tak mi jsem se nad praktickým využitím posunutých kufrů ani více nezamýšlel).

              0 0
    • rosomak204  

      origo převodník si chvilku sedal ale po výměně za AB oval mi skočila řetězovka na 52 to bylo tepr peklo ted ho mám vypodloženej ale stale je to malo aktualne 50 mít 49mm jako ty tak si chrochtám

      0 0
    • MlokCZ  

      Pro klasickou variantu (tedy ne Boost) Shimano zamýšlelo řetězovou linku pro jednoplacku 50mm. Vzadu je u klasiky (tedy ne Boost) 47,5mm.

      Cíleně je to posunuté tedy k menším pastorkům, protože při větším křížení se to na velkých pastorkách udrží a funguje lépe než malých.

      Jestli je lepší nepatrně posunout řetězovou linku ke středu (tedy k 47,5mm) je otázka. Možná nepatrně ano, což je právě těch 48–49mm. Já bych to tak nechal.

      Při řetězové lince na střed (těch 47,5mm) by byl už problém na nejmenším pastorku

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce