• Werwolf

    Všechny zdravim, a chtěl bych se zeptat jestli by nebylo od věci na mou postavu – 185 cm výška a trochu delší nohy vybrat delší kliky než je standart 175 mm,

    Zvažuji velikosti 177,5 a 180 mm, 180 mm je prý moc. Kliky by byly v budoucnu na novem MTB pevňaku

    A je mi hodně divny, že 175 mm kliky vozi lidi 170cm vysocí tak třeba i lidi o 20 čisel vyšší.

       

    Anketa: Jak dlouhé kliky?

    19x
    76%
    0x
    0%
    6x
    24%
    0 0
    • tassajara  

      Za mna ti mozem povedat, ze pri tvojej vyske pri mtb mozes mat kluky 180 mm dlhe bez problemov. Kto ti povedal ze su pre teba uz dlhe?

      0 0
      • Werwolf  

        Někdo řiká, že 180 sou tak na časovku, ale na mtb seriovej rám se nehodej pač škrtáš o kameny a tak,

        0 0
        • tassajara  

          na HT extra skrtat nebude, tento problem je udajne vyraznejsi na fule. Nebal by som sa toho. Indurain je vysoky asi 188 a vozil 180ky na ceste… tam su pritom oproti mtb frekvencie podstatne vyssie, v pretekoch ani nehovorim.

          0 0
          • Werwolf  

            Taky si myslim, že bych užil delší kliky kvuli větší páce, zvlášť když vydim borce o 15 čísel menší s 175 klikama

            0 0
            • tassajara  

              Ta zmena ale moze mat nepriaznive dosledky ineho charakteru: ked zmenis dlzku kluk o tych 5 mm, hrozi ze sa z teba staze Trhac asfaltu, co ma nepriaznive dosledky typu spice vytrhane aj s niplami z rafkov (aj z predneho), vylamane zuby na pastorkoch (najma pod 15 zubov) a na malom prevodniku, ohnute kluky, polamane osky pedalov, ohnute nity v re­tazi, vybita odrazka, vypalene ledky, naporom vzduchu zlomene bryle na nose aj na vidlici… a to su len niektore.

              Ja by som to este zvazil. Prosto potom budes musiet davkovat silu do pedalov ovela obozretnejsie nez si bol zvyknuty doted.

              ;)

              0 0
    • mates555  

      Někde jsem slyšel,že délka klik v mm by měla odpovídat výšce člověka v cm…:-) nevím co je na tom pravdy......

      0 0
      • Schoscha  

        kde koupím 193 mm. dlouhý kliky ? :-)

        0 0
      • Martin  

        to je velice zjednodušené :-) – odvozuje se to od délky nohou

        0 0
        • jizby  

          Možná by se to dalo ještě upřesnit na délku stehenní kosti. Domnívám se, že délka lýtka na to tak velký vliv nemá a proporce mezi stehnem a lýtkem nebývá jednotná.

          0 0
          • tassajara  

            Preco myslis ze len stehenna kost ma na to vplyv? Dlzka stehennej kosti ma dopad na to, v akom uhle sa pri pedalovani bude hybat bedrovy (kycelni) klb, dlzka predkolenia zase ma vplyv na to v akom rozsahu bude pracovat koleno. Ked je jedno dlhsie, druje je kratsie, cize ked sa zmensi jeden uhol, druhy narastie (pri danej dlzke kluky)… A neviem, ze by existovali nejake doporucenia o optimalnom pracovnom uhle pri jednom alebo druhom klbe…

            0 0
    • ZuzicK  

      co ty vyšší, ale co my malí? :)

      0 0
    • capo  

      Uměl byste někdo poradit jak se silničními klikami? KOupil jsem kolo, velikost na mě (mám 180cm, je to L od GT) a kliky má 172,5mm. Protože toho na silnici moc najeto nemám, nepoznám, zda je to správně nebo ne. Na  mtb mám 175mm.

      Mám tam nechat ty kratší, nebo koupit delší?

      0 0
      • Singlespeed  

        To je zcela subjektivní záležitost. V tom ti nikdo neporadí. Sám poznáš, zda ti lépe vyhovují kratší nebo delší kliky. Spíš bych dokonce řekl, že 2,5 mm ani nepoznáš. Někdo preferuje 170 mm a je vysoký, jiný 180 mm a je mnohem menší. Záleží skutečně jen na osobním pocitu, na čem se ti lépe jede.

        0 0
      • tassajara  

        kludne ich tam nechaj, rozdiel by si pravdepodobne nespoznal ani keby si mal najazdene vela… Pri 180 cm su 172.5 mm ok.

        0 0
    • Singlespeed  

      Klidně jdi do 180 mm. Mám 183 cm a jede se mi s nimi velmi dobře. Člověk si prvních pár kilometrů trochu zvyká, ale potom už je to paráda, hlavně do kopce.

      0 0
    • JakeF  

      Když už se to tu řeší. Mám 183cm na vejšku a chtěl bych 180mm kliky. Gebhardty a XTRka mi při mym ježdění přijdou jako házení perel sviním. Takže jsem koukal po XTčkách, ale ty jsou ve 180mm skoro nesehnatelný, navíc pořád nechutně drahý. Už jsem byl rozhodnutej skoro najisto pro SLX ve 175mm, že to prostě oželím, ale pak jsem náhodou na KupKolo.cz narazil na Truvativ Stylo 3.3 Team 2008 model za 3090Kč a maj skladem i 180mm variantu. Mám do nich jít? Čet jsem tady na ně občas docela negativní ohlasy s nějakejma vůlema a praskánim, tak nevim :(.

      0 0
      • Bafoon  

        já bral XT" odtud":http://www.actionsports.de/…::11464.html ale ty styla jestli jsou tak jsou ta pěknou cenu ;-)

        0 0
        • JakeF  

          150€ bez poštovnýho… To bude dost přes 4 tisíce i s poštou. To už je přecijen víc, než dvojnásobek ceny, kterou bych dal za 2009 SLXka :(. Asi půjdu do těch Truvativů. Snad budu mít štěstí na nějakej dobrej kus…

          0 0
          • Bafoon  

            mno taky na to koukám – já je bral nekdy na jaře a to tam měli příplatek za délku 5euro :-( celkem mě tehdy stály tuším nějakých 120–125euro a byly doma, sory

            0 0
    • cukerko  

      mozno je to priblbla otazka, ale robi tych 5 mm /asi tolkoto „…“/ taky hrozny rozdiel, ze sa to az musi riesit takouto velkou diskusiou? ved by som povedal ze kupim jake daju.. je to az taky rozdiel vykon/dlzka noh?

      0 0
      • kubad  

        jj blbá otázka – dělá  :-)

        0 0
        • cukerko  

          ale JAK!? dyt si to nedovedu predstavit, ved je to len 5mm.. povedzme 30km po kopcoch, usetrim vela energie s 175mm a pri 180 sa namakam o poznanie viac? a zase na ceste naopak?

          0 0
      • yetti  

        Nezda se to, ale poznas i 2,5mm. Jeden cas jsem jezdil na biku 175 a na silnici 172,5 a poznat to bylo. Ted to mam sjednoceny na 175 a je to parada. Na silnici jsem kdysi zkousel i 170, ale nevyhovovalo mi to. Merim jen 173cm a tak mi prijde, ze na lidi, kteri meri pres 185 musi byt 175 silene kratky a to na tehle delce jezdi naprosta vetsina lidi.

        0 0
        • cukerko  

          ani neviem ake dlhe su moje:D ale dostal som ich uz na biku.. moje dalsie uz pozerat na dlzku budem.. povedzme ze mi nezalezi na dlzke noh (mam dost dlhe), chcem pozerat na pohodlie resp ekonomicke riesenie, aby sa mi slo lepsie. mam zobrat 175 alebo 180?

          0 0
          • Bafoon  

            brát ale s rezervou – ne každé tabulkové udaje jsou dogma :-)

            0 0
          • tassajara  

            Na mtb su dlhsie kluky vyhoda lebo zvycajne sa jazdi silovejsie, cize je vyhoda ze posobis mensou silou po dlhsej drahe, nasledkom coho neutocis take vysoke frekvencie – na MTB nevadi. Ale zas si treba asi pripomenut, ze dlhsie kluky nie su pomocny motorcek :o))

            0 0
            • gazman  

              Pan Sprostý ze slovenska nám sem do Receptáře príma nápadů napsal:

              Na MTB je třeba kliky co nejdelší,pokud možno tak dlouhé že se téměř dotýkají země,potom lze totiž před prudkým výjezdem zcela vyfouknout vidlici i tlumič a problematické místo doslova „vyšlapat“ po pedajlích nahoru.Doporučují se co nejdelší piny nebo tretry s hrubým vzorkem jako prevence proti sesmeknutí.

              0 0
              • StuntJ  

                Boha, to je hlod :o) bomba :o)

                0 0
              • NavI82  

                … no já měřím 178 a mám XTR 167,5 a vyřešilo to bolest kolen … kdysi jsem jezdil 170 mm ještě v dřevních dobách na Scottu Boulder, kolena bez problémů … potom příšlo hodně kol se standartem 175 a to jsem pocítil problémy takřka ihned …  po dlouhém laborování jsem se vrátil ke 170 (XT O8) … 

                 když jsem měl šanci koupit XTR 167,5 risknul jsem to a mým, docela krátkým, nohám to vyhovuje … takže asi budu za nejvěšího exota, co jezdí naopak moc a moc krátké kliky :-D

                … a to si stejně na Stumjuperovi škrtnu pedálama o kameny a tak O:-) hold BB je hodně nízko čemuž ty krátky kliky taky vyhovujou …

                0 0
    • jizby  

      Ad výroba klik – mohl by mi někdo vysvětlit, proč výrobci, schválně a dlouhodobě nechávají v sortimentu delších klik díru a tyto jsou k mání jen za draho? Je to jen setrvačnost, nebo marketingový záměr?

      Přijde mi to naprosto nelogický. Objektivní potřeba se přeci odvíjí podle poměrného zastoupení vysokých lidí v populaci a tady je v tom rozpor.

      To, že to trh dlouhodobě toleruje ji jiná věc, souvisí to asi s 50 let přežitými předsudky, že správnej cyklista musí být skrček a velký lidi se na ten sport nehoděj. Výrobci se tím dřív řídili, ale ta doba je pryč a dneska bych naopak čekal hlavně od levných výrobců, že budou aktivně hledat díry v trhu a snažit se je vyplnit. V sortimentu rámů to funguje,  v případě delších klik se tak neděje. Fakt nechápu. Těch několik kubických centimetrů matroše navíc nemůže proti zbytku kola hrát roli.

      0 0
      • JakeF  

        Myslim, že to je hodně tim, že obyčejnej turista ani neví, jak dlouhý kliky tam má a nezajímá ho to, i když má 190cm. Na druhou stranu lidi, co jezděj a závoděj, tak vědí, co potřebujou a co jim k lepším časům pomůže a ty si za ty kliky naopak připlatěj i když vyjdou o něco dráž. Podle mě docela logický. Nabídka, poptávka…

        0 0
        • jizby  

          „Jistou“ logiku a důvody k něčemu najdeš ve všem:-)

          Takže podle přísnějšího hlediska tohle logický není. Je to „logika“ založená na tom, že zákazník to až tak důrazně nevyžaduje. Ale to neznamená, že to objektivně nepotřebuje. Jen o tom neví. Viz předsudky, jak jsem psal.

          0 0
      • kubad  

        dlouhé kliky se kupují za normální cenu, za tu by teoreticky měly být všechny ostatní délky, ale díky OEM máme nížší ceny u dílů které se montují seriově na kola

        0 0
        • jizby  

          nižší cenou krátkých klik jsem myslel kliky levných výrobců a sad. Ty se nedělají pro vyšíí lidi.

          0 0
        • jizby  

          Že v rámci konkrétní sady je cena klik různé délky stejná,  to máš pravdu, ale nerozuměli jsme si v   „dlouhý kliky jsou za draho“ páč si je neoupíš v levný sadě. Z toho neplyne, že krátký jsou za levno – tam je na výběr, jsou za stejno ve stejný sadě, nebo za levno v nižší. Takhle to bylo myšleno

          0 0
      • tassajara  
        1. nie je to len „niekolko kubickych centimetrov materialu“ pretoze technologia moze vyzadovat, ze pre inu dlzku sa musia robit nove nastroje, formy, prestavovanie strojov (→ strata za stojacu vyrobu) atd atd a ked je tych dlhsich kluk menej, vychadzaju vyrobcu riadne draho.
        2. 175mm kluky ktore chapes ako „normalne“ nie su normalne, pred masovym rozsirenim mtb byvali ako standard najcastejsie kluky 170 mm, cize uz 175ky su dlhe a 180ky su odovodnene mozno u ludi nad 190 cm. To je odhadom max. 3% populacie, ale skor menej,
        0 0
        • jizby  
          1. zas bych ty výrobní náklady nedramatizoval. Když de vyrobit lacino krátká klika, není důvod k tomu, aby najednou byla drahá delší.

          A nový formy- hehe – to je samej dyzajn, pomalu každej rok to musí musí mít nový tvary, aby to bylo šik a na to nutnost novejch přípravků a forem nevadí?

          1. Nikoli. Také považuju za normální délku 170, jak píšeš. Jezdím už déle a po většinu té doby byla normou délka 170. To je přeci jasné.

          Kliky 175 mám teprv druhý rok a teprv to mi na moje 185cm vyhovuje.

          To co píšeš o těch třech procentech je právě doklad té zažité a mylné  představy o tom, kolik lidí potřebuje delší kliky. Je to mnohem víc. Tři procenta je možná číslo, které vystihuje množství lidí, kterým to vadí natolik, že jsou ochotní si za funkčnost výrazně připlatit.

          0 0
          • tassajara  
            1. tvoja prva veta – tak to sa pleties. Je to vsetko o rozlozeni nakladov na vyvoj a pripravu vyroby na pocet vyrobenych a predanych kusov, a to bude pri 180kach vyrazne ine cislo nez pri 175kach…
            2. Mnohem vic potrebuje dlhsie kluky nez 175? A kto taky asi?? Myslis ze je vela ludi postavou nad povedzme 180 cm, ktori jazdia tvrdo sportovo a su v stave, ze by pre nich 180ky boli prinosom oporti 175kam? Az tak vela to nie je. A stale maju moznost, kluky 180mm bezne dostat. Ze je tebe tisicka naviac nejak vela, tak to pre zapadnu Europu / USA a pod nie je volec namet na uvahu. Kluky si kupim raz za 5 rokov, tak vyberiem take ake potrebujem a nebudem nad tym lamentovat.
            0 0
            • Ruprt2  

              Ad1) Si skromě myslím, že se pleteš ty. Bylo by to tak, jak píšeš, kdyby se někdo v půlce sezony ještě chytl za nos a řekl si ajo ty jo. Dyť my bysme ještě měli dělat aj 180-ky. Jenomže oni to ví už předem už během toho vývoje. Vždyť je taky dělali loni, takže si také myslím, že to není žáené drama. Určitě jsou vyšší náklady, zejm. kvůli objemu výrovy (různé nálepky na krabice apod. Ale to furt není tak moc a může a podle mě i je to schované v cenách ostatních klik.  Rozdílnost cen je tedy dle mého dána nižším odbytem a tím navýšením sekundárních nákladů a tlačením cen OEM dílů

              Ad 2) Není ale právě ta tisícovka na komponentu rozdíl mezi bajkerem a šampon manekýnem bajk fóra?

              0 0
      • jizby  

        Zkusím si odpovědět sám.

        Se domnívám, že to je od výrobců obecnej záměr. Oni vědí, že by to prodali, ale to by byl krátkodobej zisk. Čím by se chlubili v novejch prospektech, kdyby si vystříleli prach inovací najednou?  Mezi nafouknutými prázdnými bublinami musí být občas nějaká plná a tak jenom s kosmetikou se nevystačí. Výpočet optimálního tvaru ozubení superpočítačem ix-té generace (nezaměňovat s XTéčkama!) je už taky ohraná písnička a tak nějaké opravdové zlepšení se občas udělat musí. Pro ně je marketingově lepší zákoše dusit, jen pomalu povolovat šrouby a dávkovat nám ty zlepšeníčka po kapkách a pomaloučku. To se pak mnohem líp postupně zdražuje a taky se toho v delším čase mnohem víc prodá, protože víc lidí si to koupí nadvakrát, nejdřív v blbé verzi, pak v té lepší. Tak se možná za dvacet let dočkáme, že plný výběr klik bude i na kolech, co nestojej padesát kolíků.

        Možná trochu nadsazuju, berte to s :-))

        0 0
    • Bully  

      Nekde jsem v anglictine cetl na netu studii o vlivu delky klik na vykon a zjistilo se (zkratim a zjednodusim to, protoze si detaily uz nepamatuju), ze prakticky vsem lidem vyhovi uz kliky s delkou od nejakych 150 mm. Vykon se nezmeni, jenom se zvysi frekvence slapani. Moc se to resi, dlouhe kliky maji vyznam opravdu pro abnormalne velke a silne lidi, spousta lidi si mysli, ze je potrebuje, ale ve skutecnosti je ani neutahnou, protoze jenom zpomali frekvenci oproti klikam kratkym. Takze prinos pro vykon nula, pokud nejste obroviti tempari s abnormalnim pomerem vykon/kg.

      0 0
      • jizby  

        Já už toho četl…

        Ta studie může bejt svým způsobem pravdivá, pokud jde o ten výkon, ale to neznamená že je správný z ní vyvozovat takovýhle závěry. Mě by teda kliky 150, ani 160 mm zcela jistě nevyhověly a to nejsem ani příliš vzrostlý, ani výkonový cyklista. Tobě by vyhověly? Jestli tomu věříš, tak si můžeš dát  takové kliky na kolo a závěry studie nezávisle ověřit. A pak sem napsat, jaký to je.

        Třeba při měření na ergáči je obvykle limitem výkonnost kardiovaskulárního systému. To znamená, že nohy mají silovou rezervu, takže ten výkon přenesou i na kratších klikách. Sice s menší účinností, ale jen o málo. S kratšíma klikama dojde k větší únavě svalů, ale pokud tato únava není limitující, tak se to na výsledku neprojeví. Takový měření mohlo být podkladem té studie.

        Vyvozovat však z toho obecně, že krátký kliky nevaděj je nesmysl, protože v reálu se kupodivu často jezdí i tak (čas, proměnlivost zátěže a kadence), že svalovou únavu nohou nelze zanedbat. Prostě nohy bolí, nechtějí jet a srdce ještě může, to snad už každý z nás zažil. To je případ, kdy krátký kliky vadí, stejně jako odchylky od optimálního posezu a techniky šlapání a taky by to šlo změřit i v té laborce.

        0 0
        • Bully  

          Nevim, kde jsi prisel na takovou oddelenost svalove prace s kardiovaskularnim systemem. Jeden bez druheho nebude nikdy fungovat, doplnuji se a trenuji provazane, vysledny vykon treba i na tom kole je podmineny dobrou funkci obou. Zrovna tak tvrdit neco o vetsi svalove unave pri kratsich klikach je spekulace- stejne tak se da (a logicky) tvrdit to, ze s delsima klikama menis pakove pomery a svalova unava tim bude naopak vyssi, kdyz se budes snazit je utahnout. Osobne nejsem na tohle specialista, tak podobne zavery nevyvozuji. 

          Neradim nikomu, aby okamzite presel na kratke kliky, ale ze hned premyslet pri sve prumerne vysce a prumerne vykonnosti nad tim, jestli se dramaticky zlepsim s pouzitim klik o 5 nebo 10 mm delsich nez standard je proste zbytecnost.

          0 0
          • jizby  

            Na oddělenost svalove prace s kardiovaskularnim systemem jsem nepřišel a ani to nepsal.

            Nepsal jsem ani o dramatickém zvýšení výkonnosti při přechodu na delší kliky o5–10mm. Vkládáš mi co jsem neřek. Chápeš smysl psaného?

            Tvrdím, že klika by měla být úměrná délce stehenní kosti, aby se rozsah pohybu svalů a kloubů udržel poblíž optima. I ten úhlový rozsah můžou mít různí lidé různí.  Někomu svědčí pohyb ve větším úhlovým rozdsahu, někomu ne. Takže občas u někoho může delší klika být výrazným přínosem. To je ergonomie a fyzika. To nejde okecat.

            Dále to, že odklon od toho optima poznat jde a to zcela jasně. Moje osobní praktická zkušenost.

            Vzhledem k díře v sortimentu delších klik u levných kol, nastává častěji to, že je pro někoho klika relativně krátká. Pouze pro takové lidi je delší klika přínos. Tenhle problém můžou pocítit i jen lehce nadprůměrně velcí lidé. Naopak ho nemají závodníci a ti co vozí XT a >, nebo eq.

            Dyť to je stejnej princip, jako kdyby si výrobci lyží řekli, že pro rekreační účely se budou dělat délky jen do velikosti, která je pro průměrnou postavu. A kdo bude chtít delší, tak si bude muset vybrat mezi závodníma, nebo se spokojit s relativně kratšíma. Taky na tom půjde jezdit. Dokonce by šlo udělat studii, která dokáže, že taková lyže nebude pomalejší, nebo že rozdíl pozná jen závodník :-) Ale řekl bych že by to lidi nezbaštili.

             
            0 0
            • Bully  

              Neprozivej to tak a jezdi si na cem chces. Ja cist umim, tak si zkus cist i to, co jsem napsal ja. Nepisu vubec o tom, ze bych nekomu cpal kliky se 150 mm, zrovna tak jako necpu nikomu kliky se 185 mm delky. Jenom tvrdim, ze odklony od standardu nejsou tak vyznamne a neni potreba z toho delat alchymii. Jestli zrovna ty mas pocit, ze potrebujes delsi nez standardni kliky a ze ti to v necem pomuze, tak si je namontuj.

              Kolega ma treba 193 (?) cm, je silovy typ a vylozeny tempar. Jezdi ted s klikami 185 mm a podle Ergomo mu trochu vzrostl vykon, kdyz se s tim po nejake dobe naucil slapat. Ten by potom musel jezdit aspon s 200 mm klikami, kdyz to ma tak velky vyznam, ze to pozna kazdy lehce nadprumerne vysoky rekreacni jezdec.

              Myslim, ze si v principu rozumime, jenom delce klik kazdy z nas proste priklada jiny vyznam.

              0 0
              • jizby  

                další tvoje nekorektnost: " ze to pozna kazdy lehce nadprumerne vysoky rekreacni jezdec."

                co jsem napsal: Tenhle problém můžou pocítit i jen lehce nadprůměrně velcí lidé.

                Ty fakt nechápeš smysl toho co píšu. Nebudu se dál hádat.

                 
                0 0
                • Bully  

                  OK, jestli ti jde opravdu o slovicka, tak mas pravdu, ze nema cenu se hadat.

                  0 0
    • atx442  

      Ahoj,

      docela zajimave cteni a nazory :-)

      Ale asi jde o to, co kazdemu vyhovuje.

      Na mem „prehistorickem HT biku“ jsem pri mych 190-ti centimetrech pres 15 let jezdil kliky 180 cm a fungovalo to vyborne (a stale funguje).

      Ted mam na fullu kliky 175 a zase si myslim, ze to neni tak spatne (navic, libila se mi poznamka o kolenech – takze ty 175-ky opravdu staci i pro mych 190 cm – a to mam docela dlouhe nohy :-) ).

      Podobne to bylo i na silnice – od 170 cm klik v 80.letehc, ktere byly rychle ve spurtu jsem presel na 177.5 cm, coz bylo znat treba ze sedla do kopce.

      Po letehc jsem zacal pouzivat na silnici kompromis 175 cm a zase, funguje to docela dobre (i v kombinaci s klikama 180 cm na bike).

      Takze asi tak – kazdy at si vybere to, co mu vyhovuje.

      Mejte se.

      0 0
    • Mark-H14  

      Tak jsem to pročetl. Názorů spousta, nicméně se přesto, trochu hloupě, zeptám:

      Pro ženu 162cm vysokou s délkou nohou 76cm od podlahy po „kačenu“ (měřeno na boso, tedy bez treter), by byly kliky 175mm asi moc že? Respektive poznala by to vůbec?

      Jak se ptám v jiném vlákně, chtěl bych manžele předělat 3×10 X.9 na 2×10 a jedna z možností je dát jí na kolo můj převodník Sram 38/24 s 175mm dlouhými klikami a já bych si udělal radost s X.0.

      Po přečtení tohoto a jiných vláken bude asi oněch 175mm problém, když na 2×10 s převodníkem 38/24 a kazetou 11–36 jí to chci předělat právě proto, že velkou placku moc neužije a tudíž není žáden silový jezdec.

      Paradoxem zase je, že než přešla na podzim na nové kolo, tak měla starého ocelového celopevňáka, kde měla trojplacku snad z krose z XY zuby a kliky podle mě byly také dlouhé. (bohužel už to nepřeměřím) a to kolo si pochvalovala a vzpomíná na něj do dnes (viz. foto) Koukám na ty kliky na fotce, to je snad 180mm?

      0 0
    • Tomcat  

      Tohle se stále opakuje , klasické zakořenělé pověsti starých silničářů.

      Každý člověk má jinak dlouhé nohy v poměru k tělu. A MTB kola nejsou jednotné geometrie jako žiletky takže délka klik je třeba i o výšce středu na terénem. Nebo použití teda jak potřebuješ točit frekvenci nebo jakou potřebuješ páku.

      0 0
    • Kysky  

      Oživuji

      Řeším kliky na MTB. Na silničce mám 170mm a na biku starý 175mm. Já měřím 173cm a délka nohy 82cm. Jezdím hodně frekvenčně. Budou pro mě lepší 170mm dlouhý kliky?

      0 0
    • coltcha  

      Zkusím taky oživit. Ježura nadělil sadu GX Eagla 32z, jsou tam 175mm kliky. Zvažuji je prodat a koupit 170mm. Jezdím Spectrala, teď tam mám SLX kliky 175mm a docela mi vadilo, že jsem hodně štrejchal o šutry (jasný vím, že, to je hlavně moje chyba). Mám 180cm, ale kratší nohy. Pomohu si nějak (nejen s tím štrejcháním), nebo si mám (s klidným svědomím) nechat ty 175mm?

      Jezdím hlavně přírodní traily, postupně víc techničtější věci.

      0 0
    • Breakpain  

      Přidám se s dotazem ke kolegovi:

      mám dlouhou lýtkovou kost a krátkou stehenní – vysoko sedlo bez offsetu

      187cm, 91cm nohy

      Kliky, které chci zkrátit – Capra XL. Můj problém je, že občas potřebuju přišlápnout trošku v náklonu, anebo v kompresi tlumiče a dost často vezmu platformou o zem tak, že se skoro zapíchnu. (o zem myslím jako né o pařez, ale na relativně rovném podkladu)

      Aktuálně je tam klasika 175mm. Je reálné pozorovat rozdíl u 170mm klik? (co se štrejchání týče, anebo je to málo a je vhodné to měnit za 165mm)

      A dále, má někdo otestováno, jak to funguje u podobně vysokých lidí jako jsem já, co mají dlouhé nohy? Dá se se 165mm ještě vůbec nějak rozumně dopravit po ose? To kolo není na výlety, je to spíš kladivo na blbnutí a dolekopcem.

      Díky za názory / tipy ;-).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.